Kan inte sova utan alkohol

Profile picture for user Camilla81

Hej, jag är ny här!
Jag har druckit för mycket i nästan 10 år, det började efter min skilsmässa.
Jag har haft uppehåll när jag varit gravid, så det blir väl sammanlagt två års uppehåll under dessa 10 år.
Jag dricker aldrig på dagen, utan det är varje kväll efter barnen somnat, två flaskor vin varje kväll, hela veckan.
Jag har väldig hälsoångest, och är övertygad om att jag har fått cancer pga mitt drickande. Detta gör att jag får sån ångest på kvällarna att jag behöver lugna mig med mitt vin.
Och så blir det en ond cirkel.
Jag har försökt att sluta dricka, att se till att inte ha något hemma, men det har inte gått så bra.
Jag är lättirriterad och rastlös hela dagen när jag vet att det inte finns vin hemma, och inte går att skaffa, tex söndag eller helgdag.
Sen när kvällen närmar sig kryper det i hela kroppen av obehag och ångest.
Mår dåligt och tänker att det är för sent att sluta dricka, jag har säkert redan fått cancer och kommer dö ifrån mina barn.
Tankarna snurrar hela natten, antingen ligger jag vaken och svettas och fryser om vart annat, eller så somnar jag men vaknar upp igen konstant. Drömmer mardrömmar om att jag försöker hinna till Bolaget, men det kommer en massa hinder på vägen, så de hinner stänga. Detta är en återkommande dröm.
Vad ska jag göra åt detta?
Jag vill inte dricka så mycket, absolut inte.
Men hur ska jag komma till ro på nätterna utan vinet?

Profile picture for user vår2022

@Camilla81 Välkommen hit! Vad bra att du skriver här och vill göra en förändring i dinar alkoholvanor. Kan känna igen mig i din beskrivning av din onda cirkel. Så var det för mig också. Nu som över nykter i 10 månader ser jag så tydligt att det är alkoholen som orsakar den absolut största delen av ångest, oro och rädsla. Jag drack också minst en flaska vin varje kväll i veckan och då är man egentligen aldrig riktigt nykter. Jag var bakis på dagarna, fyllde på på kvällen och var berusad när jag sov. Det finns ingen möjlighet för klara tankar när man dricker 24/7. Den onda cirkeln och drickandet förvrider verkligheten. Tankarna blir förvridna, förstorade, skapar ångest och rädsla. Man kan inte ta itu med det som skaver i livet då de alltid bedövas med alkohol. Man står och stampar på samma ställe, men ångestbesvär växer och håller dig kvar i ett järngrepp. Det blev så tydligt för mig efter ca 5 dagar nykter, att alkoholen orsakade det mesta av den krampaktigaste ångesten och oron, den försvann.

Det tar sin tid innan hjärna fått återhämta sig efter så stor alkoholkonsumtion och komma i balans igen. Det tog sin tid innan jag sov bra om nätterna, men det var ändå skönare för ångesten släppte. Så mitt råd är att det enda som kan hjälpa mot att du ska komma till ro om nätterna är att sluta dricka. Det är det som orsakar din ångest och oro, din verklighetsförankring. Om det är svårt att sluta själv, ta hjälp av vården eller Beroendecentrum. Det finns fler här som har goda erfarenheter av det. Lycka till!💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Camilla81 Välkommen hit! Läs runt här på forumet så ska du inse att du har hamnat hos likasinnade. Jag har själv druckit för att få sova, men jag har varit nykter i drygt 2,5 år nu med endast forumet som stöd. Det går. Kan jag så kan du.

Om du klickar på mitt namn så kommer du till mina två trådar. Den första heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den skildrar tiden 0-6 mån som nykter. Den är sprängfylld med tips på böcker, poddar och Youtube-klipp. Du behöver plugga nyktra fakta. Och samtidigt ta en dag i taget.

Gällande sömnen så är jag själv hjälpt av en app som heter Insight Timer. Jag har valt en meditation som heter ”Meditation för djup sömn”. Man lyssnar på rösten och gör som hon säger. Vissa kvällar kan jag behöva spela den flera gånger, men oftast somnar jag innan meditationen är slut (20 min). Den stängs av automatiskt.

Eftersom jag fortfarande är sjukskriven för utmattningsdepression så har jag även hjälp av insomningstabletter. Det kan vara en krycka när sömnen kajkar ur totalt, vilket den gör för mig när jag blir deprimerad. Men jag har gott hopp om att sluta med tabletterna snart.

Jag har en andra tråd också som skildrar tiden från 7 mån och framåt. Den finns under fliken ”Det vidare livet”. Alkoholen är bara ett symtom. När man slutar dricka kommer en massa annat skav upp i dagern. Skav som man måste ta itu med. Att sluta dricka är nummer 1. Sen måste man ta itu med 2, 3, 4, 5 osv efterhand. Men det är ingen brådska, en dag i taget.

Kram 🐘

Profile picture for user less12

@Camilla81 välkommen! Såg att andrahalvlek tipsade om insomningstabletter, tänker att du behöver kanske något ångestdämpande också i en period för att kunna använda istället för vinet. Tänker att du borde kontakta din vårdcentral, du behöver ju inte berätta anledningen till din ångest om du inte vill det, vi som dricker för mycket är ju rätt duktiga på att ljuga och i det här fallet är det ju faktiskt helt ok med en vit lögn för att få hjälp. När du sedan känner dig lite starkare så behöver du ju komma till underfund med grundproblemet, dvs din oro, där tycker jag terapi har hjälpt mig otroligt mycket! Men även, prata med din läkare, du får säkert lämna lite blodprover, ni kan prata om dina symtom, läkaren ställer frågor, undersöker och vips kan din oro kring cancern försvinna, låter dock som att du ändå har hälsoångest och där tror jag verkligen kontakt med kurator/psykolog samt medicinering nu i början kan vara en god väg att gå! Ser fram emot att få följa dig här!

Profile picture for user Adde

Jag drack mig alltid medvetslös så fort det bara gick efter jobbet. Jag fick ju aldrig någon riktig vila på det sättet så hela min kropp tog ju stryk.
När jag tog beslutet att åka på behandling så blev det enväldig omsvängning i mitt liv. Första natten på behandlingshemmet slocknade jag som när man blåser ut ett ljus. Jag kände i hela kroppen att nu var det slut, jag var hemma och kunde koppla av på riktigt. En underbar känsla.

Nu har jag varit nykter en längre tid och jag är så lyckligt lottad så jag somnar efter max 10 sekunder på kudden. En väldig omställning som jag bara kan tacka alkoholstoppet för och att jag rensat alla gamla troll från den gamla tiden.
Lycka till !

Profile picture for user Camilla81

@vår2022 Stort tack för ditt svar!
Jag har provat att trappa ner, för jag har hört att det kan vara livsfarligt att sluta plötsligt?
Jag har medvetet sett till att "bara" ha en flaska vin hemma, men det har bara blivit mycket värre, jag blir mer frustrerad och känner mer sug än om jag inte druckit något alls... Och jag har lika svårt att sova som om jag inte druckit en droppe.
Jag vågar inte söka hjälp inom vården, eftersom jag vet att de gör anmälan till socialen då. Jag är inte orolig för att de ska ta mina barn, det tror jag inte kommer hända eftersom jag sökt hjälp för att sluta med alkoholen.
Däremot så kommer min exman få veta det, och då kommer han bli väldigt, väldigt upprörd och kommer använda det emot mig för resten av livet.
Han är nykterist och hans mamma var alkoholist under hans uppväxt. Så det är mycket känsligt och tabubelagt.
Vill inte heller att mina barn som jag har med min nuvarande sambo får orosanmälan på sig.
Min sambon vet inte att jag dricker så mycket som jag gör, och han skulle också kunna använda det emot mig när vi grälar.
Han vet att jag dricker, men han tror att det är ett par glas vin på kvällarna.
Jag dricker inte mer än så före han har gått och lagt sig.
Hade jag inte haft barn så hade jag sökt hjälp av vården.

Profile picture for user Camilla81

@Andrahalvlek Tack snälla för att du delar med dig!
Jag ska läsa dina andra trådar. Jättebra med tips på poddar och avslappning osv!
Och jag tror och hoppas på att det kommer bli till stor hjälp att läsa dina och andras berättelser!
I kväll var sista gången jag drack på det här sättet, två flaskor är uppdruckna i kväll och det finns inget mer här hemma.
Nu måste jag hålla mig från bolaget i morgon.

Profile picture for user Camilla81

@less12 Tack för svar!
Jag har haft en terapeut på vc för några år sedan, pga mina katastroftankar och extrema rädsla för döden.
Han misstänkte starkt att jag har ADHD, vilket jag också tror, och han remitterade mig till utredning.
I och med utredningen behövdes det tas ett antal blodprover, vilket jag inte kunde genomföra. Proverna skulle visa att jag druckit väldigt mycket alkohol, och säkert skulle de visa på dåliga värden också, kanske till och med obotlig cancer... Så jag uteblev och har inte kontaktat vc sen dess
Ja, jag ser ju själv hur det ser ut nu när jag skrivit ner det...

Profile picture for user Andrahalvlek

@Camilla81 Det är hela poängen med att skriva anonymt på forumet. Ut med skiten på bordet! Vänd och vrid, var efterklok. Ett tag. Sen fullt ös mot framtiden. Nykter.

Jag har en husgud som heter Annie Grace, som har skrivit boken ”Tänka klart”. Den läste jag 4-5 gg i sträck min första nyktra tid. Hon har ett enkelt recept för att bli och förbli nykter:

1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.
2) Fokusera på alla fördelar med nykterheten.
3) Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Jag håller på för fullt med trean, och uppnår 3 år som nykter den 9/2.

Kram 🐘

Profile picture for user less12

@Camilla81 låter som att det hade varit perfekt för dig att få fortsätta med samtalsterapi för att reda ut vartifrån den här hälsoångesten kommer ifrån.

Vet inte om den här lilla historien kommer hjälpa dig men kanske gör att du känner dig mindre ensam. När jag var cirka 10 år såg jag på en dokumentär om HIV/AIDS på SVT och blev livrädd, blev helt övertygad om att jag hade det(var ju inte sexuellt aktiv eller hade ens några riskfaktorer för att bli smittad) Gick sålänge att när jag var vuxen och tänkte bli blodgivare så skulle dem ju testa för HIV, var livrädd att få veta att jag skulle ha det så sköt upp på besöken och provtagningen under en lång tid. Här gick jag ju också i terapi för andra saker som tur var. Jag minns att jag tänkte att om jag nu har HIV så är det bättre att inte få reda på det utan bara dö i ensamhet utan att veta av vad typ. Tillslut gick jag iallafall och tog proverna, kallsvettades i flera dagar inför provresultaten, sen kom dem och alla var negativa, vilken lättnad det var. Såhär i efterhand förstår jag inte riktigt vad jag oroade mig för, jag var väl ett barn med mycket ångest och så bara helt plötsligt så var det den sjukdomen min hjärna bestämde sig för att ha ångest över.

Profile picture for user Rosette

Hej Camilla81 och varmt välkommen hit!

Du har tagit ett stort modigt steg och startat en tråd här där du reflekterar högt kring vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur den bidrar till att upprätthålla onda cirklar i ditt mående över lag. Du har redan fått flera fina svar här och jag ville bara kika in och skicka med en tanke och välkomna hoppas att det är okej.

Jag fick en tanke utifrån det du skriver om att söka hjälp via vården, det som hindrar dig nu låter som att det mycket handlar om ditt ex och din nuvarande sambo och vad dem skulle tänka, tycka och hur det skulle landa i slutändan hos dig, om jag förstår dig rätt. Samtidigt låter det som att du tidigare fått lite hjälp och ändå verkar önska att det kunde vara ett alternativ.

Utifrån det får jag tankar om att, om du själv skulle önska ta emot det stödet utifrån kanske det skulle väga upp för det du befarar hända, att den slutgiltiga vinsten ändå skulle bli större. Vad tänker du själv om det? Kanske finns det något som skulle kännas som ett lättare steg att ta, nu har du ju sökt hit och berättat hur det är för dig så steg är redan tagna förstått (bra gjort!) men om du skulle ta ytterligare något steg vad skulle det kunna vara?

Hoppas du hittar mycket här som blir hjälpsamt, ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Camilla81

@less12 Ja, jag ska ta tag i att kontakta vc.
Tack för att du delar med dig, faktiskt var jag också livrädd för HIV/AIDS när jag var i yngre tonåren, fick faktiskt gå till psykolog pga rädslan.
Det låter ju helt sjukt nu i efterhand, särskilt eftersom jag inte var sexuellt aktiv.
Men jag var övertygad om att jag blivit smittad ändå på något sätt.

Profile picture for user Camilla81

Och jag kan erkänna att jag har druckit idag också, trots att jag inte skulle göra det.
Var så inställd på att vara nykter idag, men så hamnade jag i ett jättebråk med min sambo, kan säga så mycket som att det hade med otrohet att göra.
Jag kunde inte hantera detta själv, utan styrde mot det förhatliga systembolaget. Som dessutom ligger på gångavstånd från vårt hem.
Jag handlade inte så mycket som jag brukar, för om det råkar finnas något vin kvar nästa dag så ser jag alltid det som att jag får skjuta upp nykterheten till nästa dag osv.

Profile picture for user less12

@Camilla81 det låter ju helt sjukt men våra rädslor är ju varken logiska eller särskilt verklighetsförankrade. Tror verkligen det kan hjälpa dig att kontakta vc, kanske kan ge dig lite hjälpmedel och vägar att hantera ångesten/oron. Såg att du drack idag, det händer, viktigaste är att du ger dig fan på att vara nykter imorgon istället. Jag tror på dig!

Profile picture for user Camilla81

@less12 Tack! Mitt liv har vänts upp och ner nu pga sambons idiotiska snedsteg med en kollega. Jag kommer må dåligt varje dag nu framöver när han är på jobbet och träffar kollegan.
Jag ska kontakta vc i morgon, för detta kan jag inte klara.

Profile picture for user less12

@Camilla81 låter tufft, om du vill får du dela med dig mer kring det jobbiga. Blir lätt att man tar till alkoholen i det jobbiga men tyvärr gör det oftast bara att man mår ännu sämre. Tycker att jag klarar av att hantera mina känslor och tankar mycket bättre nu några veckor bara som nykter. Gör så!

Profile picture for user Se klart

Hej @camilla
Jag läste ditt första inlägg och tänkte- tänk OM det gick att skicka bilder på hur livet blir när vi slutar dricka, jämfört med när vi dricker.
Hur alkoholen driver på ångest och oro, rastlöshet och stress. Hur lugnt livet på insidan blir- när en tar beslut om att sluta.
Du dricker mycket, du vet ju det. Det finns hjälp att få, börja med vårdcentralen- och du- vilka snedsteg din man än har begått, är det knappast skäl för dig att dyka ner i alkoholen- det behöver du inte bjuda honom på.
Det finns alltid skäl att dricka- vi som varit där- vet att uppfinningsrikedomen är oändlig.
Läs och skriv här- skaffa dig lite mod- börja med en månad eller tre. Ta en dag i taget.
Det går att sova, vakna nykter och känna tacksamhet över det- varenda dag.
Kram 🥰

Profile picture for user Camilla81

@Se klart Tack för svar! Ja, du har så rätt, det finns alltid anledningar till att dricka.
Jag kan inte kontakta vårdcentralen och berätta att jag dricker för mycket, för då kommer de göra orosanmälan till socialen.
Min exman skulle aldrig släppa det, utan det skulle han använda emot mig tills vårt barn fyller 18.
Antagligen sprida ut det på stan också, och barnets skola och föräldrar.
Jag är alkoholist, men jag vill sluta utan att få stämpeln som alkoholist på stan.
För mina barns skull.

Profile picture for user Se klart

Hej @camilla
Kan du vända dig till rådgivarna här? Testa programmet 30 dagar till att börja med.
Forum-metoden har funkat för många, men då gäller att hänga i, läsa och skriva, skapa förändringar i livet på egen hand. Men det går!

Profile picture for user Sisyfos

Oj vad jobbigt du har det Camilla81. Men du har landat härinne och det finns många som har slutat med stödet hörinne. Ta det som din målsättning. Det och programmet här som SeKlart tipsar om. Det finns kanske även ett stöd via Linköpings universitet du kan testa. Vet inte om det är igång. Du kan googla på det.
Du skriver att du inte kan sova utan alkohol - jag vill utmana dig där och säga att du inte kan sova med alkohol. Jag tänkte länge precis som du och använde alkohol som sömnmedel, men då får inte hjärnan någon vila - en av de stora anledningarna till att sova. Så just nu är din hjärna oerhört ansträngd.
Om du fortsätter att dricka 2 flaskor vin per kväll kommer det förr eller senare att uppdagas. 2 flaskor vin per dag gör att du aldrig är nykter och ”med”. Det jag upplever som mest positivt med att sluta dricka är närvaron. På gott och ont givetvis, men så jäkla mycket bättre ändå att uppleva saker ”på riktigt”. Du skriver om sambons snedsteg och jag förstår att det gör oerhört ont. En närstående till mig var med om en liknande sak. En oerhört turbulent tid följde men de valde att gå vidare med varandra och jag tror att det de lärde sig av det handlade om att faktiskt vårda sin relation vilket de inte gjorde när det hände. ”Den andra” var i själva verket ganska lik ”den första” och jag tror att det ibland är så att det kan hända saker som egentligen ingen vill om man inte vårdar sin relation.
Men åter till dig: du måste sluta dricka annars kommer allt det du befarar att inträffa. Och cancer etc kommer inte att vara värst, det värsta är nog snarare att ”vara alkoholist”. Även om många av oss härinne på sätt och vis är alkoholister så finns det också en skillnad tycker jag - och den kan man alltid ta tag i, hålla fast vid och klamra sig upp med hjälp av… det handlar om insikten om att alkohol inte hjälper. Där är du nu och jag tycker att du ska ta tag i det halmstrået och göra det du kan för att sluta dricka. Kanske kan du hitta tillbaka till din sambo och förstå sammanhanget, kanske inte. Men just nu är DU viktigast. Du och dina barn. Jag kan nästan lova dig att om du slutar dricka så kommer fördelarna att staplas på varandra. Det kommer att vara jobbigt ibland, men det är så värt det. Du har tagit ett stort kliv bara genom att skriva härinne. Jag tog till slut hjälp, först av en kurator, sen på en alkoholmottagning. Ingen orosanmälan gjordes då, men det kan ha berott på att mina värden inte visade på ett aktivt missbruk. Men för dig och för dina barn, sluta nu. Gå på AAmöten t.ex. de finns även om-line. Vad som helst, men du kan inte fortsätta som nu och det fattar du ju eftersom du är här och skriver. Du har verkligen allt att vinna på att förändra dina alkoholvanor.

Profile picture for user Camilla81

I går var första kvällen utan vin på över sju månader. Det gick ok faktiskt, men jag kunde som väntat inte sova på natten.
I kväll har jag inte heller druckit något, och känner mig mer rastlös orolig.
Jag gjorde en plan, så att jag inte skulle KUNNA dricka på två dagar, hur gärna jag än ville.
Jag vet nämligen av erfarenhet att de första dagarna är värst.
Igår lördag så drog jag ut på tiden så att systembolaget hann stänga. Jag gick som på nålar, och ville hela tiden hitta på anledningar till att gå dit, men lyckades hålla mig sysselsatt till kl 15. När det stod klart att det skulle bli omöjligt att dricka i helgen, kändes det mycket oroligt och jag fasade för kvällen. Den gick ok ändå, jag och sambon köpte god hämtmat och såg en bra film.
Min sambo dricker mycket sällan, så det var inga konstigheter att vi drack cola Light.
Jag har kommit fram till att det funkar inte för mig att sluta helt och hållet, och tänka att jag aldrig mer får dricka. Vinet är min snuttefilt och det jag ser fram emot.
Så jag tänker prova att bara dricka på helgen, och inget på vardagarna. Det känns som att det inte är omöjligt att stå ut med den tanken.
Funkar det inte så ska jag prova något annat. Men detta är min plan nu.

Profile picture for user Se klart

@camilla i all vänlighet tycker jag att du ska läsa Din tråd från början.och fundera över utsikterna att bara dricka på helgen
Ta vara på de fina erfarenheterna du får när du inte dricker- stirra på dem i förstoringsglas i början.
Att vinet är din snuttefilt och det du ser fram emot- stänger mycket annat levande ute. Att glädjas över, se fram emot.
Återigen är detta en vänlig puff! Kram 🥰

Profile picture for user Camilla81

@Se klart Jag kan förstå hur du menar, och funkar det inte så får jag prova något annat.
Vet hur jag funkar, blir något förbjudet så kan jag inte tänka på annat...
Därför tar jag en dag i taget och det är inte ens säkert att jag vill dricka på helgen heller.
Känner mig piggare än vanligt efter två nyktra dagar, trots minimalt med sömn.

Profile picture for user Camilla81

5 dagar nu. Och allt känns så tråkigt.
Har ingen lust med något alls, allt känns trist utan vin.
Sova kan jag inte heller.
Deppigt inlägg från mig, men nya tag i morgon. Mornarna känns betydligt bättre! Skönt att vakna nykter. Har mer energi under dagarna också. Men kvällarna är skit.

Profile picture for user Sisyfos

Oj vad jag skulle önska att du hoppade över vin även den här helgen. Du beskriver just den där abstinensen som är skitjobbig. Du är van att varva ner med vin. Skulle inte förvåna mig om du använder vinet som medicin du också, inte bara som berusningsmedel. Du fuckar upp sömnen total när du dricker, hjärnan får ingen återhämtning och det sker ingen sortering av de intryck du fått under dagen. Det är en ond, ond cirkel. Just det här brukar faktiskt bli bättre rätt snabbt så ge det några dagar till. När sömnen börjar fungera så har du så många fördelar att hämta. Två flaskor vin en kväll tar ca 24 timmar att förbränna. Du är i princip aldrig nykter med de mängderna. Medvetslös när du sover. Så nu när du jobbat på så bra i fem dagar. Ge det en vecka till minst. Abstinensen klingar av och jag kan nästan lova att du inte kommer att ångra dig. Om du bestämmer nu kan du t.ex. köpa alkoholfritt, extra god mat etc så att du har något att se fram emot.
Lycka till!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Känner igen kvällarna @Camilla81.
Dom var så vansinnigt tråkiga i början men i efterhand förstår jag att jag bara var trött och inte hade landat i mig själv och det lugnet jag tillslut fann.

Jag är inne på min 53:dje dag och är fortfarande trött efter jobbet ibland men känner mig inte längre rastlös, deppig eller att typ allt är skit. Istället känner jag att, visst är trött idag och då tar jag det lugnt, tittar tv, ligger framför brasan, läser på telefonen, lägger mig tidigt.

Jag har druckit på den känslan innan, tror det är därför jag kände mig så uttråkad för jag var inte van vid att bara låta den vara.

Håll ut några veckor och du får lära känna dig själv och se alla underbara fördelar med nykterheten🥰

Profile picture for user Camilla81

@Sisyfos Tack! Jag har börjat på programmet här, och de rekommenderar tre månader helt nykter, så jag ska försöka köra på det!
Ja visst använder jag vinet som självmedicinering, också.
Jag har lyckats sluta helt när jag blivit gravid, så jag vet att det går. Det var svårt i början, men för mig var det otänkbart att dricka när jag var gravid, det var inget alternativ.

Profile picture for user Camilla81

@Himmelellerhelvette Tack för att du delar med dig!
När jag drack på kvällen var jag glad, kreativ, pratade med vänner, tittade på tv osv.
Nu känns allt det tråkigt, jag har ingen lust att göra det utan vinet.

Profile picture for user Kennie

@Camilla81
Hej, vill bara trösta dig med att den där känslan av att saker man gör inte är roliga utan vin, den går över. Det är en form av mental abstinens, vi har ju använt kemisk glädje och nu måste hjärnan lära sig att producera egna gladhormoner igen. Det tar nån månad, men sen blir det bättre. Man hittar också nya saker att njuta av. Så låt inte beroendet lura dig att dricka av den anledningen.