Nu orkar jag inte må dåligt mer

Profile picture for user Anoto

Alkohol har varit min akilleshäl under hela mitt vuxna liv. Den har hjälpt mig mycket och fått mig att må bra, men också stjälpt mig och få mig att må så fruktansvärt dåligt.

Nu har det gått riktigt illa och jag upplevde hemska problem när jag inte druckit någon A. Min sambo var bortrest i två veckor, då var dwt fritt fram med A, som det blev i överflöd, sista dagarna innan hen kom hem så trodde jag nästan att jag skulle dö av all A. Dit vill jag verligen inte igen. Får alltid minnesluckor, skäms osv.

Nu måste det verkligen gå att sluta!
Under mitt vuxna liv minns jag faktiskt inte att jag varit nykter en hel vecka i sträck, låter helt sinnessjukt när man säger det så, jag närmar mig trots allt 40 (hjälp!)

Nu gör jag det verkligen ett ärligt försök, jag klarar inte att må sådär dåligt, jag vill ju inte dö!
Har varit rädd för abstinens och att jag på något sätt ska få hemska symptom och läst att en kan dö, så jag har varit lite rädd.

Nykter sedan i tisdags så dag 7 idag!

Några tips för vägen framåt? Vad kommer jag stöta på?
Min sambo betyder allt för mig, så behöver verkligen göra detta för oss.

Ikväll är första kvällen ensam hemma när jag kunnat dricka utan att det märks (tror jag ja) Men jag sitter här med en kopp the!

Profile picture for user vår2022

@Anoto Välkommen hit! Vilket bra beslut du tagit och grattis till 7 dagar!🥳 Då har du förmodligen kommit ur den värsta abstinensen. När man får minnesluckor har det verkligen gått för långt och det låter som ett alkoholberoende. Tips är att börja med ett uppehåll på tre månader så att hjärnan och kroppen får återhämta sig och komma i balans igen. Att ersätta gamla vanor med nya bättre vanor, fysisk aktivitet ger måbra hormoner och stärker både knopp och kropp. Ha positiva tankar om hur du vill att ditt liv ska se ut och vad det ska innehålla och sträva mot det. Det finns också ett självhjälpsprogram här på forumet som är ett bra stöd och plan i nykterhetsarbetet. Att skriva här om dina tankar och utbyta tankar med andra är hjälpsamt och givande. Vad har du för tankar och planer, hur vill du att ditt liv ska se ut?

Kämpa på, det är så värt att få klara tankar och vakna nykter på morgonen😁🌺

Profile picture for user 11-22-11

Jag kan inte heller komma på när jag senast var nykter en hel vecka under mitt vuxna liv.. nu är jag visserligen "endast" 27 år men oavsett. Är på dag 2 så jag har inga tips tyvärr men jag skickar pepp. Känner igen mig i rädslan av att nästan tro att man ska dö, aldrig haft den känslan innan men i Lördags hade jag den känslan och det vill jag aldrig mer uppleva.

Profile picture for user Anoto

@vår2022
Tack för de peppande orden.

Jag vill kunna må bra och sluta med alla mina destruktiva beteenden som förstör för mig, framförallt har det förstört oerhört mycket på jobbet.

Profile picture for user Anoto

@11-22-11

Tack för peppen!

Ser nu när jag tittar på vad jag skrivit tidigare och i kalendern att jag faktiskt lyckades med 9 alkoholfria dagar i September. Det minns jag inte riktigt, men jag minns att den dagen jag drack A efter de 9 dagarna så var det ett sjukligt sug, då insåg jag verkligen att jag hade problem. Kändes som det var exakt då det gick helt över styr. Snarare var det kanske så att det var just då som jag märkte det..

Profile picture for user Anoto

Allt har ändå känts bra de här 8 dagarna, men nu blev det riktigt jävla jobbigt!

Jag är så fruktansvärt irriterad och frustrerad, och fattar själv inte helt varför! Började i princip direkt när jag kom hem… och nu är jag så himla irriterad på min sambo så jag vet inte vart jag ska ta vägen 😭😭😭

Profile picture for user Kennie

Jag känner igen den där ilskan. Min teori är att beroendet liksom försöker skapa en situation där man kan lura sig själv att det är ok att dricka eftersom något annat är så jobbigt. Men om man istället ärligt säger att nu är jag så arg för jag har psykisk abstinens så blir det lättare tycker jag, både för en själv och partnern. Och det går över, håll ut. En promenad eller löptur brukar hjälpa för mig när jag är på dåligt humör. Typ det sista man känner för just när man är arg, men det hjälper...

Profile picture for user Andrahalvlek

@Anoto Välkommen hit! Och grattis till 8 nyktra dagar! Det blir bara lättare och lättare för varje nykter dag du checkar in.

När vi dricker häller vi alkohol på alla jobbiga känslor - ilska, sorg, vanmakt, irritation. Vi häller alkohol på alla positiva känslor också. Allt vi känner filtreras genom alkohol. När vi slutar dricka måste vi lära oss hantera känslor på ett nyktert sätt.

Jag minns att just irritation och ilska var de första känslor som bokstavligen fyllde mig efter nykterheten. Jag fick ilskna utbrott på jobbet (lever ensam), och jag kunde bli så arg på någon att jag knappt kunde släppa det.

Men som @Kennie skriver - det går alltid över. Se det som ett övningstillfälle. Du måste lära dig hantera dina känslor nykter - och ju oftare du får tillfälle att öva på det, desto duktigare blir du. Just ilska och frustration är allra bäst att lugnt djupandas sig igenom. Inte agera i affekt utan helst ”sova på saken”. INTE svara argt på mail eller sms från kollegor - alltid sova på saken och svara mer nyanserat. Säg till din sambo: ”Jag blir så arg när du gör så där, jag måste få vara ifred en stund.”

Kram 🐘

Profile picture for user Anoto

@Kennie
Inser att jag känner igen den där ilskan sedan tidigare.. och den försvinner direkt om jag åker och köper A. :(
Nu fick jag ju inte göra det igår, men tänkte mycket på alla tidigare allahjärtans dagar med tidigare sambo som alltid varit mysiga och innehåller A. Det är en sorg att inte få dricka någon alkohol när det skapar så många mysiga stunder. Men jag vet ju att de senaste åren så är det inte så, det går alltid snett, och jag kan inte sluta dricka när jag väl börjat. Så det brukar sluta med att sambon går och lägger sig och jag sitter uppe länge länge.. intalar mig, bara en timme till, bara en timme till... Och sen blir det jävligt jobbigt nästa dag och med jobbet! (sådant jag måste fokusera på, baksidan av det hela)

Profile picture for user Kennie

Ja, tyckte också det var trist i början att fira nyktert. Men när man gör upp med beroendet och sin inställning så blir alkoholen till slut bara en dryck bland andra. Och då kan man se det absurda i hur mycket känslor man tillskrev alkoholen, som om den var magisk. Om man byter ut alkohol och tänker "middagen blir inte lika bra utan citronfanta" så får man lite perspektiv tycker jag. Visst kan en dryck vara god, men att den skulle göra hela skillnaden, så är det inte. Och visst blir man upprymd av en låg promillehalt i rätt sammanhang, men just sammanhanget är viktigare än själva alkoholen. Man får ha tålamod, förmågan att njuta nykter kommer tillbaks, bara man inte håller kvar i drömmen om alkohol (då är det som att försöka hitta någon ny när man fortfarande är kär i sitt ex...).

Profile picture for user Anoto

Drömmen om alkohol tror jag nog kommer vara med mig väldigt lång tid..
Jag hade tänkt 90-100 dagar helt nykter, men just nu känns det som att vi planerar för vin till mellon på lördag. Då har jag isf klarat mig nästan 2 veckor, vilket är rekord. Men känns som det kommer balla ur och bli alldeles på tok för mycket..
Ida kommer jag var ensam hemma på kvällen, en perfekt kväll att åka förbi bolaget på vägen hem och köpa med en liten vin eller liknande, sambon kommer ändå inte hem förrän efter 22. Så går tankarna just nu, och just nu känns det vettigt a tt ge efter och få en skön kväll

Profile picture for user Kennie

Det gäller att komma ihåg varför man väljer nykterhet. För mig innebär nykterhet en tillvaro i balans, en kropp som mår bra och en lugnare hjärna. Och den där avkopplingen man tror sig få av alkohol har ju mycket att göra med det mentala beroendet som lugnast. När man blir kvitt beroendet hittar man andra sätt att må bra. Jag tycker du ska hålla fast vid ditt mål med 90 dagar. Det tar tid att ställa om hjärnan. Men du måste förstås vilja det själv.

Profile picture for user Anoto

Det gick inget vidare den där dagen jag skrev senast.. och en del stora problem på hemmaplan med mycket ensamhet gjorde att jag trillade dit igen.

Nu inne på dag 9 igen, och nu jäklar ska vi förbi denna dag med!

Profile picture for user Anoto

Jag har en fitbit som loggar sömn, puls och sådant. Har varit lite dålig på att använda den senaste månaderna men började för drygt en vecka sedan, ungefär när min nuvarande vita period började.

Ser att jag sover ca 7h och 55min varje natt, det känns ju toppen!

Ser också att pulsen, som alltid varit hör hos mig gått från 80 i vilopuls till nu 69! Sjunkit varje dag, 80, 78, 76, 74, 72, 70 sen nu 69 senaste tre dagarna!
Någon som noterat något liknande??

Profile picture for user Amanda L

@Anoto Jag tror det där med ”en skön kväll” är beroendet som försöker lura dig att dricka. Försök tänka på hur det brukar gå, ÄR det verkligen en skön kväll? Jag känner att vi alla marinerats i hur ”mysigt” och ” trevligt” det är med alkohol. Och själv har jag tänkt så lååångt efter att det slutat fungera så. Vilket det gör med tiden. Det är bara din beroendehjärna som talar… Försök att inte lyssna nästa gång, du mår egentligen oerhört mycket bättre utan A . En dag i taget🙏🏻🤗