Då var man där - igen

Profile picture for user emma1518

Idag fick jag återigen starta om min räkne-app som visar antal nyktra dagar. Just nu är det en stark 0. Igår var jag ute och slirade på stan. Dagens ångest går inte att jämföra med nånting jag känt innan. Det är en skam på en ny nivå. Inte nog med att jag drack alkohol: började hemma med en flaska vin jag drack upp på under en timme. Sedan gick jag ut och ringde en taxi, åkte till stan helt ensam bara för att få dricka mer. Har inte ett minne från hela kvällen. Vaknade upp hemma med en pizzakartong på golvet. Har en känsla av att jag blev utslängd från krogen.
Skäms så mycket. Dels för jag är någons mamma, dels för jag är någons sambo. Och jag är 30 år och kan verkligen inte bara hålla mig nykter. Vad är problemet?

Profile picture for user Kennie

Hej Emma,
Lider med dig, så jobbigt med ångest. Men det är svårt att förändra och ta sig ur ett destruktivt drickande, annars skulle alla bara göra det. Men det går, och du är på rätt väg. Har du någon tanke kring vad som kunde hjälpa dig att välja annorlunda nästa gång suget slår till?

Profile picture for user Amanda L

@emma1518 Du kämpar mot ett beroende och det går inte alltid spikrakt.
För mig har hjälp från Forumet varit jätteviktigt, andra tar hjälp av AA. Tror att detta beroende är svårt att tackla ensam. Har du något stöd?

Profile picture for user emma1518

@Kennie nej för oavsett hur mycket jag bestämt mig och hur grov ångest jag har just ju - så låt det gå en vecka eller två så är allting glömt och jag i princip hittar på ursäkter till varför jag inte skulle få dricka. Jag har bra stöd i min närhet, går på beroende. Men det hjälper inte. Det borde ha skrämt mig att köra rattfull, slänga i mig 15 Alvedon - men det är glömt.

Profile picture for user Amanda L

@emma1518 Du har nog inte glömt, men du har ett kraftigt beroende. Vin kanske också dövar andra känslor som du inte orkar med?
Kanske hjälper det dig att lyssna på boken Skål tamejfan om du inte redan gjort det. Den gav mig förståelse för hur det funkar men också verktyg att jobba med.
Jag tror inte det finns hopplösa fall. Att du tagit hjälp visar att du vill förändring.
Det där med att ”glömma bort” ångesten efter ett tag och bara komma ihåg det positiva med det första glaset är du nog inte ensam om heller. Det är beroende hjärnan som vill ha drogen och då kan den såklart inte påminna om baksidorna. Den vill lura dig eftersom den vill ha mer alkohol.
Men det går att överlista den.

Profile picture for user Kennie

Hur känner du inför att sluta dricka? Gör du det bara för andras skull eller känner du själv att du är värd att må bättre? Har du någon idé om vad du kan göra för att stå emot när suget kommer?

Profile picture for user emma1518

@Kennie Jag vill sluta dricka - jag dricker alkohol tills jag blir medvetslös - inte för att ha roligt eller trevligt. Så det är precis bara en drog för mig, utan någon som helst kul effekt. Jag är värd att må bättre samtidigt som jag känner att jag bränner chans efter chans.