God kväll, mitt första inlägg här efter att ha följt forumet i flera år.

Rak fråga som jag inte kan sluta grubbla på:
Ni som slutat dricka, vad gör ni istället och hur finner ni mål och mening med aktiviterna?

Jag menar, alla aktiviteter, från restauranbesök, bada bastu, jaga, plocka svamp, jobba i trädgården et c et c; samtliga går ju ut på att man i slutet får "koppla av" med en öl eller ett glas vin. D v s alla aktiviteter, stora som små, blir liksom ett skäl för att sedan få dricka. Och så är det precis överallt oavsett om man sportar, jobbar eller umgås med vänner.

Så vad blir kvar om tar bort A ur ekvationen? Själva "belöningen" för slitet?

Någon som känner igen ovan resonemang? Tack :)

@Jonas_M Jag är ju ny här men så här ser jag på det. Belöningen är en del av problemet, inta att bli belönad i sig utan av vad och varför. Bryta vanor och mönster. Brun amerikansk läsk funkar förmodligen lika bra.

@Jonas_M Hej! Jag har varit fri från giftet alkohol i 3,5 år. Innan jag slutade dricka grubblade jag på precis samma sak. Men efter en tids nykterhet så upptäckte jag hur grundlurad jag har varit i hela mitt tidigare liv. Jag har sedan länge inget behov av att koppla av efter sådana aktiviteter. Det är ju aktiviteterna i sig som ger njutning och avkoppling. Varför döva bort detta efteråt. Eller för den delen under aktiviteterna.😫

Sedan jag blev nykter har en helt ny värld öppnat sig, där jag njuter mycket mer än förr.😍 Fast som sagt, detta kunde jag inte i min vildaste fantasi tro så länge giftet hade makten över min hjärna.

Ha det bra!

Tack snälla för bra och erfarenhetsbaserade kommentarer. Är väl mest (liv)rädd för att allt som är värt något skall försvinna och kvar blir ett deprimerande svart hål utan mening...

@Jonas_M Ingen risk för det. Jag håller med Torn, livet blir bara bättre utan alkohol. Nu kan jag njuta av fester, då jag är närvarande på ett helt annat sätt. Och utan ångest och elände dan efter. Sover tio ggr bättre dessutom. Jag tränar tre ggr i veckan och det är skönt, har nog aldrig behövt dricka efteråt.
Nej, jag saknar inte alkoholen, den tog dessutom en massa tid. Nu är helgerna plötsligt mycket längre, jag hinner göra en massa saker som inte hanns med förr.
Hur som helst, pröva❤️😎
Alla fördelar kommer inte på en gång, man får ha lite tålamod. Men de kommer.

@Amanda L Tack men är nog mest rädd för jag vet inte vad en A-fri tillvaro innebär. Har alltid vita perioder om 2-4 veckor över året, men är mest till för att visa "att jag kan" och ge kroppen vila. Fast då finns det alltid ett slutmål, d v s ett datum när jag kan dricka igen. Är så rädd att tillvaron skall bli meningslös. Med A får jag ett lugn. Tror jag.

@Jonas_M Välkommen hit! Du behöver inte lova någonting, men för att verkligen märka av fördelarna med nykterheten krävs nästan minst tre nyktra månader. Och 6-12 månader nykter händer det grejer också - då vaknar det kroppsegna belöningssystemet till och ger oss kickar av både vardagliga ting och fest/roligheter. Jag har inte skrattat så gott sen jag var barn som jag gör som nykter.

Visst alkoholen gör dig lugn, till en viss gräns. Det funkar nämligen som en slags lättare narkos. Den stora nackdelen är att du inte sover som du ska, vilket förr eller senare leder till ångest. Svår ångest och depression i värsta fall.

Fortsätt läsa och skriva här på forumet. Leta gärna upp föredraget ”alkohol och hjärnan” på youtube, så lär du dig lite mer.

Kram 🐘 (1226 nyktra dagar, tjoho!)

@Jonas_M Även jag har försökt med vita månader, en enda lång nedräkning till att ”få” dricka igen.
När jag nu bestämde mig för att bli nykter startade en helt annan process. De kroppsegna ”måbra”- hormonerna kom tillbaka efter redan 2-3 månader. Jag kunde plötsligt bli helt lycklig bsra av en strimma sol eller av att se på min sambo eller nåt sånt.
Innan kändes livet grått utan alkohol vilket jag nu vet var ett fysiskt resultat av missbruk. Jag drack 1-2 ggr i veckan, men oftare och oftare väldigt mycket..
Mycken pngest efteråt.
Nu mår jag väldigt mycket bättre än med alkohol. Slipper också en massa oro.
” Vad ska jag dricka på festen, hur mycket? Hur förhindrar jag att bli full? Kan jag hålla mig i styr?”
Det senaste var alltid osäkert…
Idag blir jag enbart glad om jag blir bjuden nånstans. Ingen oro.
Och jag har kul!!!

@Amanda L Tack! Du skrev "Innan kändes livet grått utan alkohol vilket jag nu vet var ett fysiskt resultat av missbruk"
Denna rad var en bra och viktig påminnelse/insikt. Kanske låter det banalt men just detta, rädslan för att precis allt skall bli grått och meningslöst utan A skrämmer. Skönt då att bli påmind om att det faktiskt är just resultatet av (miss-)bruket.

@Jonas_M Ja, det är sådana fakta jag önskar många fler kände till. Alkoholen ger ju höga dopaminkickar men gör också att vår hjärna slutar tillverka sitt eget. Dessutom krävs mer och mer alkohol för att uppnå dessa kickar…
En ohållbar ekvation.🙁

@Jonas_M Hej och välkommen hit! Precis så tänkte jag, att livet skulle bli så otroligt grått och trist utan alkohol. Att det var guldkanten i livet att få ta sig ett glas, hur tråkigt skulle inte livet bli utan alkohol! Samtidigt blev ju livet så otroligt mörkt, trist och ångestfyllt varje morgon som bakis. För att mildra detta så var alkohol lösningen, en ond cirkel. Jag började fundera på om det verkligen var värt att må som jag gjorde för att få de där glasen vin. Jag erkände för mig själv att jag är beroende och att jag inte kan stoppa i tid, jag ville bara ha mer. Jag orkade inte ha det så här längre. Jag började tänka på hur jag ville att mitt liv ska se ut och vad jag vill att det ska innehålla. Jag ville vakna pigg och fräsch på morgonen, utan ångest. Kunna ta bilen när jag vill. Inte dra mig undan. Bli mer närvarande och tillgänglig för mina barn, min man. Inte hela tiden fundera på när, var och hur jag ska dricka, få fokusera tankarna på annat än alkohol. Jag läste på mycket om alkoholberoende och insåg hur alkohol förstör mitt liv.

Nu har jag varit nykter i 1 år och 7 månader och mår toppen! Jag har blivit av med den ångesten och oron som alkoholen skapar. Jag har fått bättre självkänsla och självförtroende. Är tillgänglig för familjen och övriga. Är mer chill. Har kontakt med mina äkta känslor och kan hantera motgångar på ett bättre sätt. Kunde inte i mitt liv föreställa att det skulle bli så här bra utan alkohol. Inser nu att det var grått och trist pga att jag drack. Det enda jag ångrar är att jag inte slutat dricka alkohol tidigare och fått må så här bra tidigare. Guldkanten i tillvaron är att vara nykter och alla de positiva effekterna som det ger.😁

Tack för alla svar och insikter. Dock, känner ni aldrig som nyktra ett behov av att koppla bort/döva/lugna er med ett rus? Om ja, hur hanterar ni detta? Kanaliserar? Det kanske går över med tiden?

@Jonas_M Jag känner fortfarande behov av att koppla av och lugna ner mig. Men känslorna av stress, krav, oro mm (de som jag vill bort från) är mindre nu upplever jag. Jag är tåligare nu. Därför räcker det med något annat ”litet” för att koppla av som en mugg the, en dusch eller liknande. Min känsla är att jag bara behöver varva ner men inte fly eller döva längre. Jag är snart uppe i två vita månader så min erfarenhet är att det går över med tiden.

@Jonas_M Jag tänker att det beror på vad du har för plan för ditt drickande. Mitt mål, eller rättare sagt min livsstil är att vara nykter då jag inte kan hantera att dricka, dvs måttligt. Som alkoholberoende har man en förändring i belöningssystemet i hjärnan som skapar sug efter alkohol och dopaminkickar. Jag vet att om jag dricker så åker jag dit. Jag vet också att det sug som kan komma efter att få dricka och koppla av, handlar om att vi gjort denna inlärning i vår hjärna, koppla av = alkohol. Det är också en inlärd vana, koppla av = alkohol. Genom att vara nykter en längre tid och förstå dessa mekanismer avtar suget. Det är alkoholdjävulen som vi säger här, som härjar😂. Den lille fan som vill bli full och som kidnappat belöningssystemet. Mitt sätt är att fokusera och lägga uppmärksamhet på positiva tankar, hur skönt det är att vakna nykter, vara fräsch och må bra. Det ger då positiva känslor och det sker tillväxt i dessa känslor. Om man fokuserar på negativa tankar som, stackars mig som inte får dricka eller koppla av med ett glas, så genereras det negativa känslor som och det sker tillväxt där, det skapar sug.

Mitt sätt att koppla av är att träna fysiskt som löpning, promenader, styrketräning, jobba i trädgården, meditation Aktivera sig med något. Dricka goda alkoholfria drinkar, alkoholfri öl. Det motverkar sug. Att skapa nya vanor, där man dricker. När de nya vanorna börjar sitta, går det av sig själv. Jag har inte haft speciellt mycket sug då jag varit så motiverad och haft viljan till att bli nykter. Effekterna är så positiva så det skapar mer motivation. Min träning ger så mycket mer, jag har gått ned 10 kg i vikt. Jag har börjat på ett nytt roligt jobb.

Hur ser dina drickvanor och tankar ut?

@Jonas_M Faktum är stt önskan om att försvinna bort och döva mig har minskat. Även om det i vissa situationer kan dyka upp som flashar/minnen. Det verkar som det behovet har minskat. Antagligen för att det är alkohol som skapar en hel del av oron.
Men även om jag kan känna suget ibland så vet jag ju att det kostar väldigt mycket. Jag kan hamna i en cirkel av alkohol/ångest osv.
Det kan ju vara så att vi inte kan få precis allt. Ibland måste man kanske väga fördelarna mot nackdelarna. Och den korta stund då ruset ger lycka tycker jag inte uppväger alla stora nackdelar.
Det är inte värt det.
Vi lever ganska kort tid, då vill jag vara vaken och närvarande, inte i en dimma och med minnesluckor.
Jag borde ha slutat dricka för länge sen…

@Amanda L Likadant med behovet av att ”fira” och ”unna sig” i tid och otid. Det behovet har jag helt tappat. Ett jävla unnande är det hela tiden 🤣

Vet inte om jag ska gråta eller bli full i skratt när jag ser kollegor göra snudd på volter, bara för att det är fredag. Som om hela livet är en Golgata där endast alkoholen är små bloss av glädje. Att man har en ledig helg framför sig är väl ”belöning” nog?

För mig har kvällsbadet blivit min dagliga avkoppling. Vissa dagar kan jag verkligen längta hem till badet - på samma sätt som jag kunde längta efter fredagsvinet.

Kram 🐘

@vår2022 @Andrahalvlek Med åren så har självinsikten kommit om att jag nog har en hygglig missbrukarpersonlighet. Ni vet det där som när jag var yngre ansågs att "vara driven", att alltid göra lite mer, blev tillslut en del av min persona. I allt, sport (varför joggingrunda när man kan göra Ironmans och marathons?, i sex (varför lite vanilj när man kan göra x?) varför et c. Och så är det fortfarande, jag måste gå all in och "övergöra" saker. Eller så vet jag inte var gränserna går för vad som är rimligt helt enkelt. Och så är det fortfarande. Men, detta driv ju också har tagit mig långt så det är ett tveeggat svärd. Jag har alltid ursäktat det med nyfikenhet och driv. Fast det blir ju inte så bra när det kommer till A...om jag slutar dricka, vad, om något, kommer jag ersätta A med? Bara en annan typ av missbruk/övergörande? Obs. Jag tar inga andra droger och ni skulle Aldrig tro att jag skriver på detta forum :)
Tack för att ni läser/kommenterar.