Polerad

Hej alla,

Efter väldigt många år med på tok för hög alkoholkonsumtion har jag bestämt mig för att göra något åt det. De sista åren har varit extrema, det är bara enstaka dagar per månad som jag varit nykter. En normal dag började med ett glas vin så fort dagens arbete var avslutat, följt av ett kontrollerat drickande under kvällen. När frun gått och lagt sig för natten la jag in överväxeln och drack tills jag mådde dåligt eller stupade av trötthet. Dagen efter satte jag mig framför datorn (jag är egenföretagare som till stor del arbetar hemifrån) och ”jobbade” bort bakfyllan. När arbetsdagen var slut började allt om på ny kula. Jag har en förkärlek för rödvin, och satte i mig minst en flaska om dagen, ofta 2 flaskor.

Min fru vet naturligtvis om mitt missbruk och har hela tiden försökt förmå mig att minska mitt drickande. Dumt nog har jag hela tiden bara skakat av mig hennes välvilja och goda råd, och motiverat det med att jag har mitt drickande under kontroll och att jag behöver alkoholen för att kunna fungera ordentligt. Vändpunkten kom i december när jag lämnat ett blodprov i samband med en rutinkontroll. Utan min vetskap hade läkaren lagt in ett PEth-test, och resultatet var naturligtvis minst sagt nedslående. Inte ens resultatet av blodprovet fick mig att ta steget mot nykterhet, men av nyfikenhet läste jag på om PEth. Jag förstod snart att läkarna är tvungna att anmäla misstänkt alkoholmissbruk till Transportstyrelsen och efter två dåliga prov inom ett år blir man av med körkortet. Som ett brev på posten kom strax innan jul en kallelse till ett nytt blodprov som ska tas i slutet av januari. Inom parentes sagt har läkaren fortfarande inte sagt ett ord om att mina PEth-värden kan leda till indraget körkort vilket jag skarpt ogillar, men det är en helt annan diskussion. Det positiva i det hela är att jag bestämt mig för att ta tag i mitt missbruk, inte bara för att lämna ett rent blodprov nästa gång.

Idag är det dag 7 som nykter.

Dagarna går rätt så bra och jag känner redan vissa positiva effekter av nykterheten, bl.a. sover jag bättre. Problemet är att abstinensen är ständigt närvarande, framför allt sena eftermiddagar när jag brukar ta mitt första glas vin för dagen. Just nu håller jag abstinensen på stången med ren vilja och envishet, men jag inser att det inte kommer att hålla i längden. Mitt liv känns tomt och grått utan alkoholen.

Min fråga till er som kommit längre på resan mot nykterhet är; hur hanterar ni abstinensen, både den kortsiktiga akuta fasen och den långsiktiga malande fasen?

vår2022

@Polerad Välkommen hit och vilket bra beslut du tagit. Bra jobbat med 7 dagar!🥳. Jag lade om mina vanor, ersatte min drickvanor med något annat. I ditt fall skulle du behöva göra något annat på den sena eftermiddagen när du brukar ta ditt första glas. Ta en promenad, träna eller något annat. Ersätta vinet med något läskande alkoholfritt. Jag drack funlight med bubbelvatten från min sodastream och is i. Suget går alltid över. Fysisk aktivitet ger måbra hormoner. Sedan flyttade jag fokus på mina tankar. Visualiserade positiva bilder om hur bra jag skulle må och hur pigg jag skulle bli som nykter, hur skönt det var att vakna nykter varje morgon. Det gav sköna känslor. Om man fokuserar på hur jobbig, tråkigt det är att inte kunna dricka det där eftermiddagsvinet, så påverkar det känslorna och skapar mer sug. Tankens makt är stor. När hjärnan får återhämta sig från all alkohol så blir det mer balans och lugn. Det tar sin tid, så ge det tid och kämpa på! Skapa nya vanor, ersätt de dåliga och fokuserar på positiva saker med nykterheten. Skriv en plus- och minuslista, då kanske du tydligare ser fördelarna😁

rutaou

Hej!
Känner igen mig i så mycket. Jag lever själv, är 68 år. Jobbar som timanställd inom funktionshinderområdet. Jag har druckit i princip varje kväll i ca 10 år. Har aldrig jobbat eller kört bil med alkohol i kroppen. Jobbar ibland till 21.00 på kvällarna. Sköter mitt jobb men längtar hem för att ta ett glas eller två eller tre. Blir inte full men det blir liksom lite sällskap. Jobbar ibland dygn, har jour, vilket innebär att jag sover på jobbet. Då dricker jag inget men får myrkryp och kan inte sova. Vill minska eller helt sluta. Har tänkt så länge på det. Egentligen är det ju inte så gott tycker jag. Har inte riktigt kraft att ta tag i detta eftersom jag liksom hanterat konsumtionen utan att det hänt något eller någon har insett min konsumtion. Är rädd för hälsoriskerna. Jag lever inte onyttigt för övrigt. Tränar på gym, går långa promenader, röker inte.

Polerad

@vår2022 Tack för dina bra tips och pepp! Idag är det 8 dagar, och glädjande nog var det lite lättare igår. Jag kände efter hur det kändes och inser att det är "belöningen" efter en dags hårt arbete, samt vinet till maten som är akilleshälen för min del. När väl kvällsmaten var avklarad gick det lättare. Jag vet att jag har en gammal Sodastream någonstans, sedan ungarna var små. Jag ska ta och leta reda på den efter jobbet idag och testa att belöna mig själv med lite hemmagjort bubbel! Tyvärr har jag inte kommit så långt än att jag är förmögen att visualisera positiva känslor, just nu handlar det mer om att förtränga de negativa känslorna, men jag ska definitivt skriva en +/- lista för att motivera mig själv! Jag förstår också att jag måste ersätta tomrummet efter alkoholen med något annat, jag känner mig nästan handlingsförlamad på kvällarna. Innan drack jag vin och slötittade på TV. Nu slötittar jag på TV utan att dricka vin, och det känns bara totalt meningslöst - jag bara väntar på att jag ska tillräckligt trött för att gå och lägga mig. Det känns som att det är som upplagt för ett återfall, det är tur att jag inte har någon alkohol hemma!

Polerad

@rutaou Hej! Jag tror att du har rätt i att vi har liknande historia. Jag är 58 år och har druckit hela mitt vuxna liv. Precis som du har jag alltid skött mitt jobb och aldrig någonsin kört bil med alkohol i kroppen. Personligen höll jag mig till ett eller två glas vin på några vardagar, och "festade till" på helgerna. M.a.o. en konsumtion som var inom riskzonen, men som var relativt konstant. Jag ansåg att jag hade full kontroll över mitt drickande, men det var fel. För några år sedan började jag öka min konsumtion mer och mer. Jag har inte en aning om varför, det bara blev så. Det var inga dramatiska händelser i mitt liv eller annat som puttade mig över kanten, det enda jag kan tänka mig är att det var vanlig enkel tristess som gjorde att jag drack mer. När jag skriver detta kommer jag att tänka på att min ökade konsumtion sammanföll med att mitt yngsta barn flyttade hemifrån, vilket stärker hypotesen att det handlade om tristess. I mitt fall tror jag att @vår2022 har rätt i att jag måste ersätta alkoholen med en meningsfull aktivitet som kan fylla ut tomrummet efter alkoholen. Jag hoppas att du har kraft och energi att minska eller sluta. Tänk på mig som ett dåligt exempel, det är så lätt att det blir för mycket av det goda.

Denlillamänniskan

@Polerad Vad bra du skriver om hur din alkoholkonsumtion liksom rullat iväg alldeles själv, som en bil där man glömt lägga i handbromsen. Verkar vara så det går till många gånger tills man står där och inser att man inte mår bra av det och vill ta tillbaka sitt liv. Jag hejar på dig och på Rutaou som verkar vara i liknande ålder och situation som jag är.

Polerad

@Denlillamänniskan Tack för dina vänliga ord! Utan att veta kan jag tänka mig att det är många människor som glidit in i missbruket utan att egentligen varit medvetna om det. Det är lömskt med bristande självinsikt och smygande beroende. Även om det är uppenbart för omgivningen med det eskalerande missbruket märker man inte själv att man passerar trösklar som varit helt otänkbara bara för några år sedan. Heja oss alla som försöker göra något åt det!

vår2022

@Polerad Hoppas du hittar din sodastream😁. Jag bubblar i mig säkert 2 liter varje dag, skönt att det är så lätt att göra. Det finns också HALT, att man kollar av om man är Hungrig, Arg, Ledsen eller Trött. Det kan skapa sug om man känner något av dessa och det är bra om man kan checka av sig själv gällande dessa. Att äta något, att få ut ilskan, gråta ut eller gå och lägga sig om det behövs😁. Jag minns att jag upplevde att jag fick så himla mycket tid över, att slå ihjäl i början. Tid som jag pimplat vin på förr. Tid för mycket tankar och känslor också. Men när man väl börjar fylla ut tiden och tomrummet med annat så går det fort igen. Så det tar lite tid, men en dag i taget blir allt fler för varje dag som går och det blir bättre.

Kämpa på! Du gör det så bra!❤️

Polerad

@vår2022 HALT var ett bra tips! Om man kan komma på varför man har ett sug är det lättare att trycka ner suget. Jag tror att i mitt fall är det ofta gammal vana och nu känner jag tristess när jag inte kan dricka. Något som egentligen är värre är att vinet var ett sätt att varva ner. Nu har jag svårt att komma ner i varv efter en intensiv dag.

Som du säger, jag måste hitta ett annat och nyttigare intresse än att dricka vin. Det är också jobbigt med alla negativa känslor som bubblar upp under abstinensen. Helt ärligt, det kan vara ganska intensiv ångest. Eftersom min ångest i allmänhet är diffus lönar det sig inte för mig att grotta ner sig i den. Det är en allmän olustkänsla som kan bli avgrundsdjup om jag försöker analysera den. Det är ungefär som att ha diffusa målbilder, då går det aldrig att uppnå sina mål. Jag försöker hålla ångesten på stången genom att tänka bort den som meningslös och utan konturer. Det som är positivt är att ångesten är betydligt mer hanterbar nu än när jag vaknade kl. 4 på morgonen efter en rejäl fylla.

Jag hittade min Sodastream! Patronen var naturligtvis tom, men frugan köpte en ny på vägen hem från sitt jobb. När jag skulle premiärbubbla igår visade det sig att packningen var helt slut, så idag ska jag försöka skaffa en ny packning. I värsta fall får jag köpa en ny Sodastream. Jag blev positivt förvånad över hur jag hanterade detta lilla missöde. Den omedelbara reaktionen över missräkningen var att ”allt och alla” försöker stoppa min nykterhet, men bara ett ögonblick senare skrattade jag inom mig själv för min överdrivna reaktion! Det gäller att ta vara på ljusglimtarna!

Rustning

@Polerad Stark igenkänning. Massor av jobbiga känslor som strömmar upp i en stark ström. Gammalt skit som kommer upp. Frustration, irritation och tankar på gamla oförätter.
Men det är livet man känner. Det som man har bedövat bort genom alkoholen. Jobbigt men sjukt nyttig att lära sig hantera detta och ta det som en man och inte undvika det jobbiga.
Jag brukar tänka på när man vaknar med tokångest i vargtimmen efter en fulla. Det är trots allt mkt värre än den naturliga ångest man känner som nykter.
Lycka till i dag med sin nykterhet.

vår2022

@Polerad Hoppas det löser sig med en ny packning, annars är det en bra investering med en ny. Ja, tycket också att det var skönt att ångesten som nykter var mer hanterlig och uttryckte sig på ett annat sätt. Det tog lite tid för mig innan den kemiska balansen var återställd och hjärnan i balans. Sedan lättade de psykiska symptomen allt mer som mitt beroende orsakade. Vad fint att du kunde skratta åt dig själv för din överdrivna reaktion, men man blir mer chill som nykter😁. När jag städade förr, hade noll lust, åkte dammsugaren titt som tätt in i väggen vid hörn för jag kände mig så sur och grinig, men nu gå det så mycket lugnare till. Jag dra eller lyfter den fint runt hörnen och tycker till och med att det kan vara njutningsfullt, för det blir ju så fint!

Snart tvåsiffrigt med dagar! Snyggt jobbat!

vår2022

@Rustning Det är skönt när ångesten som alkoholen orsakar börjar avta allt mer, då träder det som skaver tydligare fram. Det som man kan behöva ta itu med, som kanske är en orsak till att man vill fly bort genom alkohol. Som nykter kunde jag helt klart hantera och förstå mitt skav så mycket bättre. Jag kunde nå mig själv bättre när jag inte var i alkoholdimman.

Kämpa på! Du gör det så bra!💪

Polerad

@Rustning Naturlig ångest, vilken underbar tanke! Bra tänkt! Du har helt rätt, jag har bara inte följt det tankespåret tidigare. Ångest i rimliga mängder är faktiskt naturligt i alla människors liv, till skillnad från alkoholrelaterad ångest. Jag tar till mig detta och är helt säker på att när ångesten kryper på nästa gång kommer jag ha mycket lättare att hantera den. Tack, och lycka till själv!

Polerad

@vår2022 Det visade sig att det inte enkelt gick att få tag i en ny packning, så jag köpte en ny Sodastream igår. Jag bubblade för fullt igår, och tror att det kan bli en bra ersättning. Eldprovet kommer nu på fredag. Någon fredag i månaden brukar jag och frun äta räkor och då är det alltid en flaska torr Cava som kompletterar räkorna. Till skillnad från frun grundade jag alltid med rödvin, och fortsatte med rödvin senare på kvällen. Min underbara fru avstår från Cavan nu på fredag, och istället ska vi dricka hemmagjort Sodastream-bubbel till räkorna!

Jag har problem med framför allt abstinensen och i viss mån även med ångesten. Jag är helt säker på att det kommer bli mer hanterbart framöver, men jag är nyfiken på hur lång tid det tog för dig innan du kände dig i någorlunda mental balans?

De sista dagarna har jag också haft problem med spänningshuvudvärk när jag vaknar på morgnarna som inte går över förrän långt in på dagen. Jag misstänker att även det har att göra med den kemiska obalansen i hjärnan.

Tack för ditt stöd, det betyder mycket för mig att få stöd av någon som gjort resan som jag bara har påbörjat!

Himmelellerhelvette

@Polerad Hej och välkommen till forumet! Så bra av läkaren att ta det där provet! Det kommer du alla fall tycka sedan. Jag fick också en läkare som gjorde att jag var tvungen att vara nykter i tre månader om jag inte ville avslöja att jag var beroende. Jag antog utmaningen och sa att det inga som helst problem är för mig att vara nykter! Fast jag var förbannad! Men det sa visade jag inte för honom. Jag hittade detta forumet strax efter och det tog inte mer än några veckor så förstod jag att jag inte borde dricka mer någonsin. Jag skrev och läste här flera gånger om dagen de första månaderna. Efter två månader bestämde jag för att lägga till tre månader på min nykterhet, inte för att läkaren sa det utan för att jag insåg att jag behövde läka min kropp och hjärna. Efter 9 månader infann sig övertygelsen om att jag aldrig mer vill dricka, att jag slipper att dricka och hur tacksam jag var att jag slipper allt som har med alkohol att göra i min kropp. Nyss passerade jag 17månader nykter och jag har aldrig mått bättre❤️ Kram

Polerad

@Himmelellerhelvette Tack för dina uppmuntrande ord, det hjälper mycket att prata med människor som faktiskt lyckats ta sig ur beroendet. Insikten att jag måste bli permanent nykter börjar så smått sjunka in, men jag är inte där än. Just nu tar jag en dag i taget, och målet är att klara att hålla mig nykter i januari. När månadsskiftet kommer ska jag utvärdera hur jag mår och kommer säkert att ta mig an februari också. Längre än så varken vågar eller vill jag tänka. Bara tanken på att sluta permanent får mig att känna ett kraftigt sug! Jag ser det som ett experiment och en utmaning just nu. Klarar jag att hålla mig nykter? Jag SKA klara av januari!

Vad det gäller läkaren har du helt rätt, men jag är fortfarande sur för att han ännu inte upplyst mig om att mina PEht-värden kan leda till indraget körkort. Jag bor bokstavligt talat där vägen slutar och är helt beroende av mitt körkort både för att klara vardagen och jobbet. Utan mitt körkort förlorar jag min inkomst och livet kommer att rasa samman. Till saken hör också att jag aldrig någonsin kört bil med alkohol i kroppen och skulle inte få för mig att göra det heller. Å andra sidan var PEht-testet det som fick mig att ta tag i min situation, och förhoppningsvis kommer jag att vara tacksam för det någon gång i framtiden.

Jag kan tänka mig att Trafikverkets regler om förmodat missbruk får många som verkligen behöver hjälp att inte ta steget och söka hjälp hos sjukvården. Det gör mig både ledsen och upprörd att man inte kan få installera ett alkolås i bilen vid ett förmodat missbruk. Istället dras bara körkortet in utan pardon. Tidigare funderade jag själv på att söka hjälp för mitt missbruk, men om jag hade känt till reglerna hade jag aldrig i livet tagit det steget. Nu löste det sig ändå tack vare att läkaren la in ett PEth-test utan min vetskap.

17 månaders nykterhet är fantastiskt, det är verkligen starkt av dig! Stödet här inne på AH är otroligt viktigt, att faktiskt få prata med människor som klarar av att hålla sig nykter hjälper väldigt mycket. Än en gång, tack för ditt stöd!

Polerad

Jag kom på att jag borde göra en liten dagboksanteckning för eventuellt framtida bruk.

1. Jobbet funkar inte idag. Jag skjuter upp surdegarna och det jag faktiskt gör blir inte gjort med den kvalitén som jag brukar leverera. Jag har ett möte om mindre än en timme som jag inte speciellt road av, jag funderar på om det är det som spökar. Å andra sidan känner jag rätt så mycket abstinens idag och det påverkar definitivt.

2. Jag har haft problem med sömnen de sista dagarna, och jag kom precis på varför! När jag känner ett kraftigt sug har jag druckit kaffe. Det har blivit mycket kaffe de senaste dagarna, inte konstigt att jag har svårt med sömnen! Jag ska inte ersätta ett beroende med ett annat, även om kaffe är mycket bättre än alkohol. Jag ska prova med varannan kopp te istället och se om jag sover bättre.

3. En liten oroande sak hände idag. Jag var ute och skottade snö. Det är en aktivitet som jag normalt sett inte har några som helst problem med, men idag blev jag alldeles skakig och nästan lite illamående. Ungefär som man tagit i för mycket på motionscykeln eller i löpspåret. Inte för att jag motionerar överdrivet mycket, faktum är att jag helst undviker alla former av motion, men ni förstår vad jag menar.

Himmelellerhelvette

@Polerad Du behöver inte tänka för långt framåt i tiden, jag tyckte det var lättare att lova mig tre månader i taget, några tar en dag i taget, det finns jättemånga olika strategier. Det luriga med beroendet är att det är som en liten jävul som ljuger och ljuger, kommer på mängder av olika osanningar om att vi kan dricka. Vi vet att vi inte kan eller borde, vi vet att det är farligt och att vi mår skit av det men det hjälper inte om beroendedelen är tillräckligt listig. Man får vara på sin vakt hela tiden. Kram

vår2022

@Polerad Som jag minns det tog det några månader innan jag var i balans. Det tog lite tid innan jag sov bra och sen hade jag en huvudvärk av och till ett tag. Ibland kändes det som jag var bakis när jag vaknade, men blev alltid så lättad när jag kom på att jag var nykter. Men tänkte hela tiden att det var avgiftning på gång och att det blir bättre och det blev det. Jobbade nästan helt hemifrån och kunde styra min tid så det gick bra att hantera det. Promenaderna på lunchen i skogen med mina hundar gjorde också gott. Den första alkoholrelaterade ångesten minskade ganska snabbt.

När jag tänker efter har jag ju faktiskt haft alkohol i kroppen typ dygnet runt tidigare. Först natten alkoholpåverkad, på morgonen bakis efter em/kvällens drickande, dagen bakis, påfyllning igen på em/kväll och påverkad och på repeat. Då nådde jag inte mina riktiga känslor och det som skavde bara skavde. Fick inte riktigt rätsida på dem i lullet och det blev också lätt förvridet, förstorat, förminskat eller bortträngt. Jag mindes knappt hur det kändes att vara helt nykter, en längre sammanhållen tid, utan någon som helst alkohol i kroppen längre.

Jag hade börjat gå hos en psykolog innan jag slutade dricka, tänkte att det skulle hjälpa mig må bättre, men det var först när jag slutade dricka, på den tredje träffen, som det gav något. Berättade då om alkoholproblemet, vilket jag hela tiden rundat. Som nykter hade jag kontakt med mig själv och kunde bolla detta med psykologen. Det har hjälpt mig att komma i psykisk balans. Och det är en härlig känsla att vara nykter, en lång sammanhållen tid. Vill aldrig mer tillbaka till hur det var. Gillar skarpt min nya nyktra livsstil med hjärnan i balans.

Polerad

@Himmelellerhelvette Ja, du har alldeles rätt! Beroendedjävulen pratar ständigt med mig ständigt och jämt, och jag måste hela tiden påminna mig om att den är en förbannat bra säljare som bara försöker kränga på mig något som jag absolut inte vill ha till en kostnad som jag inte vill betala! För mig är det väldigt viktigt att bryta upp min resa i små steg, att bara sätta upp målet att bli nykter skulle vara helt överväldigande för mig och skulle säkerligen resultera i ett återfall ganska omgående. En månad i taget är min melodi. Naturligtvis har jag i bakhuvudet att jag förmodligen måste bli permanent nykter, men det målet får vänta ett tag till (länge). Att hitta sin egen strategi som passar tror jag kan vara en nyckel för många som försöker att bli nyktra, Idag är det dag 11 och jag känner mig helt ok just nu.