Att vara periodisk beroendeperson

Startar denna tråd för de som vill läsa eller ta del av hur våra liv ser ut som har utvecklat ett periodiskt missbruk.

Vi är ett par stycken härinne på forumet som är både nykterister och alkoholister i samma person. Det kan vara svårt att förstå vårt sätt att inta alkohol. Även för anhöriga kan det vara svårt att förstå denna typ av drickande. Jag har perioder med ca 9-10 månader utan alkohol och 2-3 månader som jag dricker (drack) totalt per år.

Det är svårt att förstå man har ett problem med alkohol, när man har långa perioder då inga tankar finns på att dricka och att det följs åt av en period med kraftigt intag.

----

Människor omkring mig talade om för mig att jag var missbrukare av alkohol men då jag ansåg att mina nyktra perioder var så väldigt mycket längre än de onyktra så kunde jag inte i min vildaste fantasi förstå att det räknades som missbruk.
De "är du alkoholist?" tester får jag MVG på och är enligt dessa tester utom all fara.

Jag trodde inte ens att jag skulle få hjälp, utan att läkaren skulle avfärda mig som patient då jag inte hade ett "vardagsproblem" med alkohol.

Så var det inte. Läkaren delgav att jag hade ett allvarligt problem med alkohol och att det stora intag jag kan få i mig i ett svep, så finns risk för hjärtstillestånd, epilepsi och leverskador. Jag har fått bra hjälp och har gått från vansinnighets drickare till passiv beroendeperson i 1.5 år.

----

Vad det innebär att ha denna variant av ett missbruk, skrivet ur min egen erfarenhet, är att:

Jag har långa perioder som jag inte alls tänker på alkohol eller känner ett sug, tankarna finns inte alls på att dricka. Min hjärna kan svänga om från detta lugn, till att dricka, väldigt fort.

För mig kommer det som en snabb tanke som inte går att stoppa. Och drickandet tar sin plats - det rör sig inte om socialt drickande. Jag vill drar ner gardinen hemma, ser till att jag har alkohol så det räcker att täcka - fylla - som leder till ångest/abstinens- fyller på med mer för att döva abstinensen.

Så kan det hålla på i en vecka. Tills jag helt enkelt tröttnar - kliver ur mitt drickande. Städar upp runtomkring mig och går ut i vardagslivet. Då infaller en period på 3-4 månader där inget sug finns alls.

En period med att dricka skulle också utlösas om jag tog en öl spontant, där min hjärna kan lura mig - jag har ju vart nykter i 3 månader - jag kan inte vara alkoholist. Jag kan ta en öl - fungerar alltså inte, då vansinnet startar igen. Med en veckas drickande, eller mer.

Jag är alltså nykter ca 9-10 månader per år utan att tänka alkohol. Har inget sug alls. Jag dricker 2-3 månader per år med ett stort intag av alkohol. Ca 1 liter ren sprit per dag. Nästan till medvetslöshet.

Jag kräks såklart, vore konstigt annars så jag tar en stor klunk sprit - håller det nere så länge jag kan för att inte kräkas upp det (vill få ut alkoholen i blodet innan jag kräks) Riktigt vidrigt.

Mina perioder har inte kommit tätare men har innehållit mer alkohol varje gång.

Jag upplever inte att jag är fysiskt beroende av alkohol.

Jag vet inte varför jag har utvecklat att dricka på detta sätt.

Jag har aldrig ångest eller är deprimerad. Har nyligen gjort en ADHD utredning och fick diagnos medelsvår ADHD. EN förklaring kan vara bristande impulskontroll och brist på konsekvenstänkande. Då jag dricker finns det i min värld inga konsekvenser. Morgondagen existerar inte. Jag blir fixerad vid alkohol.

Jag får extrem abstinens när ingen alkohol finns när jag är inne i en dålig period. Läkaren beskrev det likt en narkomans, kan ta till väldigt drastiska åtgärder för att få tag på alkohol.

När jag gick ur min sista period Oktober 2016, så var jag uttorkad till max, sönderkräkt strupe, hade kräkts blod, åt inte en matbit på en vecka och drack 8 liter sprit på 7 dagar.

Jag hoppas det var sista gången.

----

Ni som har andra erfarenheter får gärna fylla på tråden. Kanske det kan hjälpa någon som (precis som jag) inte förstod att detta också är att vara missbrukare av alkohol.

MM

Profile picture for user FinaLisa

Att vara både alkoholist och nykterist i samma kropp!? Väldigt förvirrande och det låter verkligen livsfarligt att hälla i sig sådana mängder!
Men hur länge har detta pågått?
Det måste ju finnas ett mönster som visar när, hur och var du tar beslutet att börja dricka igen? Eftersom tidsintervall en är ganska lika.
Jag förstår självklart känslan och längtan efter att få en rejäl berusning och tömma skallen, det är en befrielse. Men som vi alla vet är en falsk sådan i längden...
Går du på någon alkohol rådgivning?
Vad säger forskningen om just period stupande? Finns det strategier man kan ta till när man börjar närma sig 9 månader?
Det var väldigt intressant att få läsa din berättelse, jag har ingen i min närhet som jag vet dricker på det sättet.
Hade en morfar som jag aldrig hann lära känna då han dog när jag var liten.
Han var tydligen periodare och åkte in och ut på alkoholist anstalt som det hette på den tiden.

Profile picture for user Higgins

Det har du gjort MM hela berättelsen är som att jag själv skrivit den. Har försökt i sju år nu att få ett slut på dessa så oförklarliga perioder av supande.
Det är många faktorer som är mycket oförklarliga varför har man dessa långa perioder mellan varven som är totalt utan sug efter A Kan ha huset fullt av alla möjliga drycker skulle inte falla mig in att ta en liten en Äcklar mig istället när jag ser flaskorna. Mina nära o kära (är skild med vuxna barn o barnbarn) dom ser mig som en skötsam och ordentlig far o morfar. Berättade för några år sedan för min dotter om mitt problem och att jag tror att jag är alkoholist. Nej nej pappa du är inte alkis du kan kanske dricka för mycket ibland men det gör ju de flesta svarade hon. Va säger man o vad tänker man då? Det kanske inte är så farligt åndå!!!!
Ännu en gång så blir hjärnan totalt förvirrad. Är här inne o läser näst intill varje dag har varit registrerad här 7 år o följt massor av människor i sitt kämpande en del har försvunnit tyvärr hoppas att dom lever ett bra liv. Har haft o har förebilder, jag försöker att ta till mig av dom råd o erfareheter som delas här på Forumet En av mina förebilder är du MM en sån kämpaglöd som utstrålar dessutom klok o intelligent, ger mig fan på att du är vacker också! En annan är Berra vilken människa o vilken resa han gjort, helt otroligt Man längtar till att få läsa hans inlägg många kloka ord han levererat under åren Det finns en massa andra också kan inte börja räkna upp er för då är det väl någon som jag glömmer En sak skall ni veta att ni är ovärderliga för ett sånt här forum. En sak som diskuteras ofta här är om att dra ner på drickat o dricka normalt (vad är normalt?) Under alla år som jag varit här så är det mig veterligen bara en enda som klarat detta o det är Stingo starkt gjort. Om du läser här hoppas jag att du har det bra Stingo du fick ju lite problem det sista som du var här inne.Alla andra så har det gått åt helvete Det är ju något att fundera på för dom som har dessa planer.

Fick lite dåligt samvete idag när jag läste hela din tråd MM där du vid ett tillfälle efterlyste dem som hade detta periodiska drickandet borde ha skrivit men jag är så dålig på att skriva. Dålig på att gå in o peppa andra också, tänker att vad fan skall jag gå in o peppa som inte klarar av att komma ifrån skiten själv
Är nu inne i en bra period som du säger MM har inte druckit under 2018 Konstig man är drack inget under julhelgen hade varit nykter i två månader innan julen så kom ett återfall efter julen onsd-lördag sen nykter över nyår o är det fortfarande. Som du säger så spelar det ingen roll när man sätter igång det är inte relaterat till helger eller högtider o inte till fredag eftermiddag som så många får sug Jag kan sätta igång kl sex på morgonen en tisdag eller va fan som helst. Dricker heller inte på lokal eller på fest stör aldrig någon annan bara misshandlar mig själv. När det gäller periodens längd så är det 4-7 dagar sen lägger jag tvärt av har fått nog och då börjar ju helvetesångesten men det har man också lärt sig med åren Första dygnet två sexpack 3,5 or för att kunna börja äta mat sen andra dygnet 1 sexpack Efter det så är allt som vanligt borstar av mig städar tvättar o börjar leva svenssonliv igen som om inget har hänt (utåt sett, själv vet jag ju vad fan som hände o man lovar sig själv att nu skall det aldrig hända igen)

Ser fram mot att följa den här tråden mycket intressant, som du sa så är vi några som har detta problemet vilket jag hoppas att vi samtliga kan ta oss ur precis som vår ledare MM. Är inte troende men om jag skulle skaffa mig några gudar att se upp till skulle du bli en av dem
Ha en bra dag alla kämpar
Higgins

Profile picture for user MondayMorning

Vad kul att tråden fick fart direkt. Nej jag vet inte varför denna typ av drickande
uppstår. Det började tidigt i livet med "vanligt" festande men har övergått till
att bli maniska perioder. Sen 7-8 år tillbaks för min del.

Perioderna är alltså totalt 9 / 3 månader under ett år fördelat i
perioder med ca 3 månader nykter + 7-9 dagars maniskt drickande.

Jag vet att andra som har samma typ av intag planerar väl sin "dåliga period" med
arbete, när det är ett bra läge att ta sig en karatefylla.

Inte jag. Jag har mer upplevt att hjärnan rycker till, tar en sidoväg, kanske den tiden
det tar för min hjärna att läka ihop och glömma sista racet?

Jag har gått på Riddargatan 1 under 6 månader, och nu går jag på Magnus Huss -
har fått redskap för att hantera att inte ta sidospåret.
Tanken kommer dock trots allt fortfarande med 3 månader.
Kan dock avstyra det, vill undvika att dö ha ha ha.

Det liknar i mitt fall, mer en mani och besatthet kring alkohol.

Vi som dricker såhär har egentligen aldrig haft en tråd om det, nu har vi det :D

Kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Tack för så fina ord. Tusen tack. Nej jag förstod ICKE att jag hade problem. Mitt allra första inlägg var trevande. Förklarade lite kort och undrade om någon kände igen detta sätt av intag. Kände mig nästan dum att fråga, för här kämpade ju människor med sitt vardagsmissbruk.

Jag kommer aldrig förstå min egen hjärna, att den totalt känner avsmak för alkohol,
kan ha massa sprit hemma för att sedan freaka ut totalt och dricka så stora mängder.

Kanske kan vi locka fram fler att skriva, som känner igen sig i detta?

Får jag fråga hur mycket du dricker under en dålig period?
Planerar du din dåliga period eller är det ett ryck?

Ha en fin dag

MM

Profile picture for user Mirabelle

Jag har nog aldrig riktigt fattat vad periodiskt beroende är. Jag trodde det handlade om att kämpa emot det vardagliga beroendet, tills man kom till vägs ände och inte orkade mer... Det låter som ett riktigt mysterium, hur den här typen av beroende funkar. Tack för nya insikter!

Profile picture for user MondayMorning

Nä jag har inte något vardagligt sug. Jag tänker inte alls på A under en bra period, under en dålig är det allt som existerar.
Fungerar då som en helnykterist och under en dålig så är jag fullblodsalkoholist.

Ja det är underligt, jag har inte svaret själv hur våra hjärnor fungerar. Jag vet inte...Om alkoholen tar slut när jag är inne i en dålig så kan jag gå över lik för att få mer. Tänk heroinmissbrukare. Det drivet. Sen öppnar jag dörren kliver ur och då är allt borta. Och jag kan ha tanken: Öh vad fan hände?

Ja helt oförklarligt.

Profile picture for user FinaLisa

Jag läste för ett bra tag sedan en intervju med Per Gahrton. När han var aktiv i politiken hade han också perioder då han drack kopiöst.
Men han planerade sitt supande och tog in på något avsides hotell och låste in sig för att bara vara själv. Så för hans del var det ingen impuls handling.
Emellan dessa perioder var han helt nykter vad jag förstod.
Väldigt konstigt, kan det vara så att man under en lång tid samlat på sig så mycket frustration utan att veta om det?
Och plötsligt säger kroppen till att nu måste allt tömmas ut och då med hjälp av alkohol för det är det enda som funkat tidigare?
Jag bara spekulerar....är nyfiken och fascineras av den mänskliga hjärnan

Profile picture for user MondayMorning

Jag tror det är vanligt att planera sitt återfall. Jag har varit nykter i 17 månader + 2 år (2012-14) Det jag märker nu efter en längre period nykter är att jag funderar mycket på detta att ta mig ett planerat återfall. I mitt huvud skulle det inte räknas som ett återfall om jag planerar det väl. Tanken är: ta in på hotell, köpa alkohol, ingen ska veta att jag dricker. Om jag skulle göra slag i saken, vet jag inte. Jag vet att tanken dyker upp kring detta.

I mitt fall inte frustration mer att hjärnan kokar över av tankar. Detta har dock blivit bättre då jag nu äter concerta och det är betydligt mer lugnt i huvudet (rycken kommer inte) men jag blir rädd att hjärnan ändå har en plan.

Jag har varit på väg till gymmet, och vänt om för hjärnan har ryckt och gått till systemet istället. Tisdag morgon klockan 10. Men jag körde en kombo och drack whiskey i vattenflaskan på spinningpasset. Efter passet gick jag till systemet och bunkrade upp. Och drack i 5 dagar. Min terapeut har inte haft det lätt.

Profile picture for user Higgins

Du frågade hur mycket jag dricker under en dålig period så rör det sig om ca 5-7 liter i ren sprit sen verkar det som om kroppen inte orkar mera Det är inte fråga om att dricka på dagarna o sova på nätterna utan man dricker tills man somnar och fortsätter när man vaknar det går dygnet runt Första och ibland andra dagen kan jag faktiskt äta mellan varven men sen skippar jag maten o då är det bara flytande föda som gäller.

Om jag planerar mitt återfall. Har alltid trott att det varit en impuls ett ryck bara. Jag kan tänka precis som du skrev att man säger till sig själv efteråt "Vad fan var det som hände?"
Har på senare tid börjat fundera på om det inte omedvetet ändå är planerat. Har även tankar om att jag kanske har en bokstavskombination i min diagnos, har alltid haft ett tempo i allt jag gör som är annorlunda än mina arbetskamrater o vänner Hjärnan går på högvarv varje vaken minut har alltid haft förbannat svårt för att varva ner o logga ut. Tyvärr så har ju alkoholen fungerat som en strömbrytare där jag kopplat bort stressen o fått lugn uppe i hjärnkontoret. Mycket intressant att höra om din medicin som ger dig lugn i hjärnan Är det lugnet som gör att du får tankar på att planera ett återfall Förut så fick du bara ett ryck så var återfallet ett faktum. (ADHDalkisar får bara ett ryck, andra alkisar planerar återfall) Bara en tanke!

Profile picture for user MondayMorning

Concerta är ju en ADHD medicin som gör att tankarna kommer en i taget. Från en myrstack i huvudet till att myrorna går på ett fint led, så känns det. I och med det så är jag inte lika impulsiv, vänner och kollegor upplever mig som tystare, lugnare, en har frågat om jag är deppig. Jag är bara inte lika flipprig när jag tar denna medicin. Inte alls deppig.

Jag kan också se konsekvenserna på ett klarare sätt, resonera med mig själv i lugn och ro. Dessa två i kombination gör att jag inte tror att alkoholrycket skulle komma. Hjärnan är för lugn.

Men tankarna har kommit kring alkohol men mer som ett fantiserande ... hur det skulle gå till OM jag skulle ta ett återfall. Men jag hoppas och tror att det inte kommer hända. Jag vet egentligen inte varför, jag mår ju underbart bra utan A.

Kan t.ex sitta i en bar, titta på flaskorna och i mitt huvud så beställer jag en öl, en shot, sen en Dry martini... men det stannar där, i min dagdröm.

Min hjärna resonerar : Nä jag kanske inte alls är alkoholist, jag kanske bara har ADHD och då kanske jag skulle kunna dricka igen. Jag kanske inte ens har varit alkoholist. Det är en livsfarlig tanke för mig.

Men tankarna kommer oavsett om de är farliga eller ofarliga.

Profile picture for user Lim

Hej MondayMorning och alla andra!

Jag känner ju precis sådär.... alkoholist och nykterist i samma kropp... Och min tråd heter ju så till och med för det är så jag känt mig de senaste åren.

För mig har det dock sett lite annorlunda ut. Jag har sällan druckit mer än en flaska vin per dag/kväll när jag druckit och inte heller druckit varje dag. Utan det har varit (på ett ungefär) så att jag har en nykter period på 2-3 månader. Utan att ens vilja ha alkohol. Sedan bestämmer jag mig för att dricka igen och då har det börjat med en eller två dagar i veckan och sakta eskalerat till att bli fler dagar i veckan och lite mer alkohol vid varje tillfälle. Sedan efter någon månad eller två har alkoholen blivit för central i mitt liv och jag får enorm ångest och bestämmer mig för att sluta. Är då nykter flera månader igen. Börjar åter igen dricka ett par månader. Och slutar igen. Vissa dryckesperioder har varit värre än andra. I slutet innan jag slutade sist (för 14 månader sedan slutade jag helt dricka) så upplevde jag att jag knappt kunde gå tre dagar utan att dricka och jag kände att det var på väg att gå åt skogen.

Hade jag inte haft barn och ett jobb där jag måste vara helt pigg och frisk så är jag rätt säker på att mängderna alkohol hade varit mycket mer under mina dryckesperioder. Innan jag fick barn höll det på att gå åt helvete rent ut sagt. Då drack jag sprit till och med mitt på dagen. Och nån månad senare slutade jag....Och så höll det på. Runt runt.

Det är som fler skriver... förvirrande! Och kanske också gör att man inte vet vad man ska tro om sig själv?

Men jag började även känna att jag inte orkade med att vara så dubbel. Ena dagen sa jag till alla att jag inte drack medan jag nästan gång vi sågs kunde dricka vin en hel semesterresa. Och nästa gång säga igen att jag inte dricker. Jag orkade inte vara så himla rörig längre inför människor runt mig.

Hur vårt drickande än ser ut så tror jag i alla fall att det är skadligt. Och trots att jag varit nykter mer varje år än vad jag druckit så har alkoholen förstört massor för mig och skadat mig ända in i själen. Det var ett år för inte alls länge sedan som jag drack 3 månader av 12 totalt. Det låter ju väldigt lite! Men jag mådde USELT av de tre månaderna. Det räckte för att helt förstöra min självkänsla. För under de tre månaderna var min hjärna fullkomligt besatt av alkohol på olika sätt.

Bra initiativ av dig MondayMorning att starta denna tråd ?

Kramar till alla som behöver och vill ha ?

Profile picture for user MondayMorning

Jag har också druckit vin och öl under mina tidigare perioder.
Men jag kom på att (jag tyckte jag var väldigt smart som kom på detta)
sprit var lättare att administrera, gick snabbar ut i kroppen och
det var mindre emballage att göra sig av med.

Vodka ger dessutom inte samma färg av ringar på bord, i koppar, man
kan fejka att det är LOKA i flaskan. Billigare var det också. Om man räknar
i alkohol. Detta är ju också progressivt så det kan vara av den anledningen
jag gick över till starksprit.

Jag har inte alltid druckit i de mängder som de sista racen bestod av.
Sista 4-5 gångerna så drack jag sprit. Jag var ju nykter 2012-14 och
det var efter det som jag började dricka starksprit.

Jag som du har sagt till folk att - nej jag dricker inte.
I min värld har inte dessa 3 månader per år räknats.
Och det har varit en sanning för mig.

Folk har fattat och konfronterat mig men jag har vidhållt
att JAG DRICKER JU INTE.
Snacka om förnekelse.

De perioder med alkohol, så har det förstört SÅ mycket.

Jag vet inte, jag spekulerar, men om du tänker att du
INTE hade valt att sluta och den dagen dina barn är vuxna
så vet man inte...

Kanske ditt liv hade bestått av litervis med sprit i dina dåliga perioder?
Denna stora mängd i one go, kan skada kroppen otroligt mycket.
Hjärnan tar extremt med stryk.

Jag undrar om alla vi som dricker i intervaller känner denna besatthet?
Jag blir rabiat när systemet inte är öppet. Drivet är extremt och så obehagligt.

Profile picture for user MondayMorning

Ja antingen så förnekar man själv, eller så ser inte omgivningen att man har alkoholproblem när man intervalldricker.
Jag tror vi är svåra att fånga upp, för vi dricker ju inte. Fast vi dricker. När jag började på Riddargatan så skulle jag fylla i ett schema hur jag hade druckit de senaste 6 månaderna. Det såg ju lustigt ut....

v 1-4 - 0 alkohol
v 5-9 - 0 alkohol
v 10- 14 - 0 alkohol

v 15 = 7 liter alkohol

v 16 - 20 0 alkohol
v 21 -25 0 alkohol

osv

Hur ska man fatta att man är alkoholist?

Profile picture for user miss lyckad

Det är verkligen olika det ser ut för oss. Min lista hade varit mer jämn. Endast alkostopp när jag jobbade och dagtid. Enstaka nyktra dagar emellanåt. Det är verkligen allt eller inget på din lista MM. Vilken tur att du har förstått ditt egna periodberoende och missbruk..Kram..

Profile picture for user Anders 48

Jag är ju en av "periodarna"! Bra att du startade denna tråd MM! Det är intressant och (o)förklarligt hur vi funkar?! Jag ska reflektera lite, och kanske bidraga med några rader - när jag är hemma. Vid datorn. Att sitta o plickeplocka på mobilen är bara omständigt när man är i min ålder...?

Profile picture for user MondayMorning

Ser fram emot detta. Du var den som svarade på mitt allra första inlägg, då jag inte själv förstod. Det var ett trevande inlägg med frågan om någon kände igen detta med mina perioder av fylla. Jag kunde inte förstå mig själv. Du bekräftade att man kunde ha denna typ av alkoholism. Jag vill tacka dig för det. Det räddade mig, att du förstod mig och att du svarade.

Tack

MM

Profile picture for user Tornadon

Känner igen mig till viss del i det här. Jag planerar mitt drickande till vissa tillfällen. Å emellan dessa har jag inget sug alls. Min sambo kan ta en öl framför mig å jag bryr mig inte ens. Sen får jag plötsligt ett järtesug. Jag dricker alltid ute på pub för det känns på nåt vis bättre än å dricka hemma själv. Jag laddar upp inför kvällen å sen dricker jag tills jag får minneslucka och däckar. Dock är jag väldigt känslig och behöver kanske bara dricka 8 starköl för att tappa minnet å somna. (Äter antidepressiva som kanske påverka) Inget kan bryta drickandet förutom minneslucka och sömn. Efter det har jag så stark ångest så jag vill dö vissa gånger. Och tänker aldrig mer. Sen går det någon vecka och då glöms det negativa bort. Tänker att jag aldrig kan leva utan alkohol å denna gång kommer jag kunna stoppa å så börjar det om igen. Sådär har det gått runt runt i cirklar i flera år men folk säger att jag inte är missbrukare för då skulle jag inte kunna sitta hemma å se min sambo ta en öl eller ha öl hemma. Och då skulle jag oxå tåla större mängd vilket jag gjorde förr men nu får jag minneslucka för ingenting. Inget jag gör hjälper. Varken att stoppa vid lägre mängd eller att sluta helt. Känns nästan som jag gett upp å accepterat att det är så här jag får leva. Att det kanske tom.är helt normalt

Profile picture for user Vinäger

av Märta Tikkanen. Min favoritbok alla kategorier. Så brutalt naken, äkta, utlämnande. Stark. Obarmhärtig i all sin vrede och sorg.

Det finns en text om när Henry planerar nästa period:

"Du arbetar metodiskt
och har jobben klara
för två veckor framåt
och ordnar bara oviktiga träffar
som du aldrig tänkt gå till
Du lägger lugnt upp ett förråd
av allt du kan tänkas behöva
för att ett varv ska förflyta
angenämt
och efter noter

Du skaffar konjak
en bättre sort för början
och sen en sämre, billigare,
starköl, en järnranson
och så mellanöl från snabbköpet
och slutligen ber du mej
förnya ditt recept
på hemineurin och sömntabletter

Sen finner du dig plötsligt
med ett glas i handen
och förbluffade ord i din mun
över din ämnesomsättning
som kräver att du börjar dricka
såhär en vanlig vardagsförmiddag
helt utan varning

Du som är en sån bohem
och omöjligt kan komma ihåg
ett telefonnummer
försummar aldrig en detalj
när du förbereder
dina oväntade
perioder"

En beskrivning av en typ av periodiskt drickande. Tänker att just planerandet och förberedandet i och för sig gäller oss alla, var, när och hur vi än dricker. Vi måste ha hemma, gömma, smussla, slänga. Låtsas att allt är som vanligt.

Att vi orkar! Eller, det är ju det vi inte gör.

Profile picture for user MondayMorning

Det där gick rakt in i mitt hjärta.
Tack. Jag har boken men har aldrig läst den......

Ner i källaren och rota fram den, tänker jag.

Det kan inte vara lätt att leva med oss.
Jag tror omgivningen förlitar sig på våra
bra perioder, tror att nu löser det sig.

O då påbörjar vi nästa dåliga period.
Och vi gör människor besvikna.

Så sorgligt....

Tack

MM

Profile picture for user Vinäger

...men var beredd på att det kanske blir tufft. Vilken läsupplevelse du har framför dig. Jag öppnar boken, läser, stannar upp, begrundar, tar in. Har gjort det många gånger och blir alltid alldeles slut efteråt. Överväldigad och utmattad av känslor. Även om det inte alls liknar mitt drickande. Det sorgligaste är förstås beskrivningarna ur barnens perspektiv.

Angående det du skriver om att påbörja nästa dåliga period:

"Nu behöver jag
inte vara rädd längre
säjer en (son, min anm.)
för att han ska börja
dricka
nu när han har börjat
så är det bara
att vänta på
att han ska sluta"

-----

Tur att du har boken, det är lögn att få tag i den i dag. Så var rädd om den. Om du vill, får du gärna skriva något om vad du tyckte. Sen, om och när du läst.

Och du, tack för trådstarten. Så otroligt intressant. Fascinerande. En farbror till mig var periodare, liksom min bästa kompis pappa. Fenomenet är inte nytt för mig, men detaljerna och omständigheterna kring detta visste jag inte mycket om. Inget ur deras perspektiv. Det pratade man inte om. Tack för att du och ni andra gör det.

Kram ♡

Profile picture for user Mic99

att du startade denna tråden! Den behövs verkligen.

Tog lång tid innan jag ens förstod själv hur jag funkade. Men en sak är säker. Jag kan inte lita på mig själv i vissa lägen. Inte alls. Väldigt obehagligt.. Det ni beskriver i inläggen ovan stämmer väldigt bra. Som från en blixt från klar himmel bryter det löst och hittils har jag inte hittat något tillräckligt effektivt sätt att stoppa det.

Perioderna emellan utbrotten funkar jag perfekt. Jobbar, tränar och fixar allt. Inga problem alls. Inget sug alls. Förstår de som inte förstår detta...för det verkar ju skumt..

Skulle jag däremot ta en öl eller 2 så är det liten risk att jag triggas igång, men så långe jag inte gör det så är det väldigt lugnt. Inga problem att tacka nej. Men sen...

De gånger när jag totalt struntar i alla konsekvenser och likt en narkoman bara har ett mäl: Dricka, dricka, dricka.

Sjukt, sjukt sjukt..

Det är ju (tyvärr?) inga större svårigheter att dölja denna typ av missbruk för omvärlden. En sjukskrivning i halvåret bryr sig ingen om..och om det någon gång går lite fel och galet så? Det händer väl alla? Jag dricker ju så sällan..? Så ingen, absolut ingen i min omgivning vet något.. förutom en då..

Min fru. Hon har stått bredvid mig trots alla gången jag brutit mina löften. Trots alla gånger jag svikit både henne och mig själv.

Hon förstår inte heller. Hade jag druckit varje helg och så men...nej det gör jag ju inte. Så alkoholist? Nja, det är svårt att förstå. Men hon har börjat förstå på senare tid när jag försökt förklara det jag knappt förstår själv.. För hur förklarar man att det jag lovar den jag älskar mest i världen idag...kan jag ge blanka fan i imorgon? Det GÅR inte!! Och när jag inte heller vet om och när detta sker så är det svårt att ha garden uppe hela tiden..

Mitt mål är att hitta strategier och metoder för att inte hamna i de galna perioderna. Hoppas att jag en gång når dit.

Vad har ni för strategier? Hur tänker ni? Har ni någon gång lyckats vända känslorna när det är på G?

/Mic

Profile picture for user MondayMorning

Jag har fått lära mig strategier och knep hur jag ska undvika när rycket kommer. Ta timeout, inte gå på impulsen.
Gå ifrån - spela upp vad som händer - fundera på detta. Resonera - vad händer om jag väljer att gå till SB/en bar?

Har ju dock fått concerta utskrivet och det hjälper verkligen. Har inte alls samma impulspådrag längre.
Det är faktiskt superskönt. Det där rycket kommer inte längre (men mycket fantasier om alkohol och att jag dricker)

Kanske ligger det något sådant hos oss alla med denna form av problematik?
(kan vara ute på hal is här, ber om ursäkt isf - jag utgår ifrån min egen lilla hjärncell)

En impuls som inte går att styra, som blir en manisk tanke....
Tvångssyndrom? Gaaaa jag vet inte. Jag spekulerar.
Det är såååå skitsvårt att vet, att fatta och att veta hur man kommer tillrätta med
problemet när man inte vet vad problemet är.

Jag har ju inte fattat själv varför, tills min terapeut tyckte att jag hade svårt att
koncentrera mig på våra sessioner. Han frågade då om jag ville göra en ADHD utredning
vilket jag tackade ja till. Det visade ju på tillräckligt för att få diagnos, vilket jag inte visste
eller trodde.

Men mycket föll på plats. Saker sen jag var barn som jag helt plötsligt förstår.
I skolan, i ungdomen, i vuxen ålder.

Det ligger ju i impulsen och att inte kunna se konsekvenserna mer än att vi är
kemiskt beroende av alkohol. Jag är det inte, det vet jag. Jag tror att jag har självmedcinerat
pga överfylld hjärna. Då när alla känslor svallar över och det blir SÅ mycket i huvudet har
jag valt att stänga av med alkohol. Och när jag väl dricker blir det mani av det hela.

Min dåliga perioder kommer alltid när jag är på topp, tränar, sköter kosten, är social,
det händer mycket i livet, mår så otroligt bra.
Då väljer jag att ta en period av drickande för att sabba allt....

Det går ju att söka hjälp. Vi blir hjälpta med stor förståelse. Du kommer bli tagen på allvar.
Jag trodde inte att jag skulle bli det men har fått väldigt bra hjälp.

Fick:
Campral i 6 månader som också slår av impulsen.
Antabus in case of.
Telefonnummer till läkaren. Han sa -Om du tar ett återfall till måste du
kontakta mig så jag kan sätta in medicin för att motverka ett epilepsi anfall...
Illa, väldigt illa....

Magisk läkare.

Kan du söka hjälp?
Vill, vågar, kan?

Kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Hur långa är dina perioder? (Utan och sen med alkohol)
Intaget under en dålig period?
Lyckades du bryta din dåliga period när du skrev i min tråd, den 5/4?
Svara bara om du vill såklart :D

MM

Profile picture for user Higgins

Som svar på av MondayMorning

När allt är på topp livet leker, alla planer går i lås man har tusen järn i elden Då som en blixt ifrån en klar himmel
kastar man sig in i detta destruktiva beteende Flera dagars vrålsupande då man går över lik för att få tag på
alkohol i vilken form det vara månde bara man håller fyllan vid liv. Varför?

Kram o pepp till alla som kämpar!
Nykterheten är underbar!

Profile picture for user AlkoDHyperD

Periodisk alkoholism. Hur kan vi förstå det till synes paradoxsala och motsägelsefulla mönstret, pendlandet mellan helnykterhet och fullskaligt missbruk? Allt eller inget.
Den som gått över gränsen för beroende har skapat irreversibla spår i hjärnan.
Det kan liknas vid en kindlingeffekt där känslominnet snabbt associerar alkoholens effekt med tidigare upplevelser. Det man kan kalla ”craving” och som kan triggas inte bara av känslan av berusning utan även tankar, minnen, situationer och känslor som tidigare förknippats med behov att dricka.

Egentligen är missbruket lika gravt som den fysiskt beroende alkisen på bänken, med den skillnaden att periodaren inte helt gett upp det normala livet. Det skulle till och med kunna vara ett sätt att kunna fortsätta. Avbryta i tid, vila upp kroppen så den orkar nästa period, avbryta innan för att inte riskera att behöva sluta för gott.
När kroppen eller psyket inte längre orkar dricka mer, eller när konsekvenserna börjar bli för påtagliga avbryter man drickandet, med svår abstinens som följd. Motivationen är hög i början av nykterheten och kan bibehållas så länge minnet av senaste perioden är färskt.

Efter ett tag blir nykterheten vardag och inte längre förknippad med en känsla av seger. De underliggande orsakerna till behovet av berusning kvarstår så länge man inte förstått och behandlat dem.
Hjärnan är fortfarande spårad för att triggas av samma saker som tidigare.

Till slut överväger den föreställda belöningen det bleknade minnet av negativa konsekvenser. Det är så känslominnet fungerar. Längtan efter den där första känslan som satte sig djupt, kicken som överträffade vardagsförnöjsamheten.
Det vi uppfattar som ett blixtsnabbt tvärkast är i själva verket en kugge som hakat i beroendemaskineriet och fått det att obönhörligt börja röra sig.

De nyktra perioderna till och med förvärra och bidra till hårdare supande under perioderna.
Dels för att ett tryck, eller en längtan, byggts upp under avhållsamheten (därför är nykterhet på vita knogar så vanskligt, att inte helt ge upp tanken på att dricka innebär att det ligger en tickande bomb inuti hjärnan).
Dels för att ångesten blir svårare i den stora kontrasten mellan alkoholist och nykterist, mellan vita och våta perioder. Ångesten dövas med mer alkohol.
En psykologisk vidmakthållare kan även vara föreställningen om att man är periodare och därför inte har något val, mönstret återupprepas som en självuppfyllande profetia.
Spiralen vrids snabbt in i värre missbruk för att toleransen sänks under nykterheten men beteendet finns kvar vilket innebär att man tar vid där man slutade (i slutet av en period är toleransen hög) och får större berusning och värre konsekvenser.

Det svåra med att behandla oss periodare är att vi är ”friska” mellan perioderna. Vi är medvetna och motiverade och tror till och med själva att det var sista gången. Vad ska man då behandla?

Profile picture for user Rosen

Som svar på av AlkoDHyperD

Jag tror du har helt rätt i att identifikationen har stor menlig inverkan, frågan är hur bryta den?
Min morfar var en sådan, min mor likaså och jag har tagit upp den skamliga manteln.
Känns nästan som att det är omöjligt att ta sig ur?

Profile picture for user Rosen

Som svar på av Higgins

Det är så skönt att inte känna sig så himla ensam. Tänk, alla andra sjukdomar har intresseföreningar o samtalar om sina plågor. Ja, man kan t.o.m. be om medel för att hjälpa dom som lider.
Men vi, vi bara skäms och gömmer oss. Egentligen är det helt absurt!
Dags snart?

Profile picture for user Mic99

Vi verkar som sagt vara väldigt lika i många avseenden. Detta skulle jag lika gärna kunna skrivit:

"Min dåliga perioder kommer alltid när jag är på topp, tränar, sköter kosten, är social,
det händer mycket i livet, mår så otroligt bra.
Då väljer jag att ta en period av drickande för att sabba allt...."

Har många gånger funderat på varför...varför måste jag förstöra allt när jag har det så bra. När allt är på topp? Är jag rädd för att ha det FÖR bra? Som att jag inte är värd det? Måste jag krasha och må dåligt ibland för att uppskatta livet? Många funderingar kan man ha. Men galet är det...

Snabba svar på dina frågor: Ja, jag bröt denna omgång senast när vi skrev. Mina perioder kan va lite varierande.. Men såhär: Just nu skulle jag i princip aldrig ramla. Nu hatar jag alkohol...Det brukar ta runt 3 veckor tills hjärnan börjar glömma.. Så ibland, 3 veckor.. ibland kan jag klara 1 månad. Någon gång 2. Som mest 3. Perioderna jag dricker kan va allt från något dygn i bästa fall, men oftast varar det 2-3. Någon gång längre.. Hur mycket jag dricker varierar också, men runt 1 liter dygnet kanske. Man inser själv när man skriver hur sjukt detta är...

Söka hjälp? AlkoDHyperD beskrev det bra..

"Det svåra med att behandla oss periodare är att vi är ”friska” mellan perioderna. Vi är medvetna och motiverade och tror till och med själva att det var sista gången. Vad ska man då behandla?"

Men jo, jag måste nog ta hjälp om jag inte löser detta själv snart. Du verkar ju ha fått bra hjälp. Måste få ett slut på detta nu...

Mitt mål är nu att aldrig mer i hela livet dricka något med alkohol i. Om jag tror på det? Ja. Jag måste tro, eller hur?

/Mic

Profile picture for user AlkoDHyperD

Jag tror mycket på att jobba med återfallsprevention och självmedkänsla. Förståelse för sig själv. Träning i att kunna känna och få lov att ha alla känslor. Göra dem ofarliga genom att förstå dem. Ge sig själv det man kanske inte fått. Se sig själv utan att döma. Inte acceptera beteenden man har för att undvika sig själv, men acceptera sig själv - så man slipper använda destruktiva undvikandebeteenden.
Det viktigaste är att lära sig signaler på att man medvetet eller omedvetet planerar att dricka och hitta ett sätt att stanna upp så strategierna går att använda.

Hur kan vi få det att stanna när det väl satt igång?
Det gäller att först hitta den där kuggen. Därefter bygga upp stoppmekanismer som kan användas i olika skeden om maskinen satt igång.
Det kan finnas många olika kuggar. Massor av situationer eller inre tillstånd som kontaktar oönskade känslor. Känslor som är oönskade och som kanske tystats tidigt i livet på grund av att uttryck för dessa känslor inte ledde till att behov blev tillgodosedda utan ett ökat avstånd till omsorgspersonerna.
De kan vara svåra att upptäcka. Därav upplevelsen av ”en blixt från klar himmel” eller att man är ”radiostyrd”.

Strategier om tanken väl satt sig har vi fått många tips om här. MM stoppar huvudet i en snödriva ? vinterbad funkar också, det ger en dopaminrush som kan duga som avledning och substitut en liten stund.
Om man kan ägna sig åt något som upptar fokus och dessutom är lätt att tillgå kan det ju vara ett sätt att hantera risksituationer. Många barnfria helger under vintern har tillbringats vid pianot om jag inte haft någon att umgås med. I höstas gick jag bara så långt från huset jag kunde komma, rätt ut i skogen, då jag upptäckt en halvfull spritflaska i sonens rum och blev ensam med den.

Stoppa när det väl satt igång är svårare. Jag stoppade en påbörjad period i höstas och har nog aldrig slitit så hårt med mig själv. Bara vetskapen om detta har hjälpt mig. Jag säger till mig själv, för att slippa den inre argumentationen som kan sluta med att jag övertygar mig själv om att det är värt det eller inte så farligt, ”nä, jag orkar inte med jobbet att bryta och kampen tillbaka, det är inte värt besväret”

Profile picture for user Mic99

Betyder mycket att läsa andras ideer och infallsvinklar. Din text fick mig verkligen att tänka efter. Kloka ord.

Väldigt bra tråd detta, tips och funderingar som sätter tankarna i rullning.. Uppfriskande!

Det där med att stoppa huvudet i en snödriva funkar inte längre tack och lov, var +20 grader här igår men jag får komma på en variant :) . Att gå rätt ut i skogen lät ju också bra, men jag kommer nog inte så långt förens jag är ute ur den.. Hursomhelst! Alla tips mottages tacksamt!

/Mic

Profile picture for user MondayMorning

Och alla andra som skriver i tråden. Det hjälper otroligt mycket att ni skriver. Allas funderingar, tips, råd och strategier är bra. Meningen med tråden är att kunna hitta likasinnade och att inte känna sig så jäkla ensam i detta. Jag trodde jag var den enda på jorden med detta dryckesmönster. Men icke det är jag inte. Vi får hjälpas åt.

Vi är ju friska i långa perioder. Vad ska man då behandla?
Men det är behandlingsbart, det gäller att få kontroll över dessa
tickande bomber och se till att det inte blir en explosion.

Profile picture for user MondayMorning

Har du samma mönster? D.v.s under en längre period, kan du helt avfokusera på alkohol för att sedan gå "all-in".
Oavsett hur perioderna ser ut nu så kan dom nog förändras ju äldre man blir.

Hur tror du att ditt drickande kommer se ut om 10-15-20 år om du inte stoppar nu?
Bara en reflektion.

Kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Och jag har inte haft detta periodmönster sen jag var ung.
I min ungdom drack jag ständigt, 7 dagar i veckan.
Jobbade på krogen och hamnade som 16-åring i Stockholms
uteliv. Flyttade hemifrån vid 16 så det var ingen som kollade
mig, när jag kom hem. Om jag kom hem.

Är övertygad om att jag var alkoholist redan innan jag
fyllt 20. Det grundlades då.

Runt 25 så var det mer "vin till maten varje dag"
+ evigt festande på krogen. Varje helg.

Första katastrof perioderna jag hade för ca 10 år sedan så var det
tätare perioder men inte så mycket alkohol.
2-4 veckor mellan perioderna och vin och öl tills jag däckade, under 2-3 dagar.

2012-14 ingen alkohol alls.

Mellan 2014 (tog återfall) - oktober 2016, så brakade helvetet lös och då har
perioderna ändrats till allt mellan 1-4 månader utan alkohol
och en längre period med alkohol än tidigare, 7-9 dagar med
extremt mycket alkohol.

Profile picture for user MondayMorning

Citat Anders43:
"så är jag helt oförstående för att vi kan vara utan alkohol gott, väl och länge - och sen så är det som att Titanic krockar med isberget som vi inte såg komma emot oss - och orkestern spelar hela vägen tills sista radarmasten försvinner under ytan"

Profile picture for user Mic99

Nej,jag tror tyvärr inte du kommer hitta någon "mellanväg" Lundgrens. Jag tror de flesta av oss har försökt, men det går helt enkelt inte. Inte för mig och jag är ganska säker på att du också kommer få svårt. Allt blev faktiskt lite lättare när jag väl insett det, men de oförutsedda och galna återfallen har jag inte lyckats stoppa än. Men att dricka vin eller en öl för att det är gott och sedan sluta? Glöm det. Som att leka med dynamit. Kan gå, men kan lika gärna smälla av. Och att dricka en eller 2 öl har heller aldrig varit min melodi. Redan i tonåren så blev jag förälskad i ruset. Det gjorde mig så levande. Kunde glömma allt jobbigt och bara leva...Så att dricka har för mig ALLTID varit för att berusa mig. Visst. Att sluta efter 2 öl har för mig varit lika med alkoholmissbruk. Helt meningslöst och bortkastad. Livet är en fest, eller hur..?

Puhh..inte konstigt att allt blivit som det blivit med den inställningen.. Numera hatar jag allt som har med alkohol och droger att göra men faller lik förbannat ibland. Men kanske, kanske kan jag till sist lära mig hur jag ska reagera och förbereda mig på vad som är på väg..det är i alla fall mitt mål.

Allt eller inget. Sån är jag. Antingen det gäller alkohol, träning eller annat. Jag går alltid all-in. På gott och ont. Nr det gäller alkohol på ont, men när det gäller annat så hade jag aldrig varit där jag är nu utan det drivet. När jag är bra så är jag bra! När jag är dålig så...

Ja, det är inte helt enkelt. Hade nog hellre varit lite lagom. Hade varit enklare..

/Mic

Profile picture for user Mic99

Vilken väg du än väljer. Jag skrev av egen erfarenhet och mitt råd till dig är att försöka sluta helt medan du fortfarande kan.

Men du vet såklart vad som är bäst för dig och gör som du vill. Hoppas att du lyckas hitta din "mellanväg".

Profile picture for user MondayMorning

Skulle du våga och vilja be om Campral (eller liknande)?
Det skulle kanske kunna stoppa nästa period .....
Campral har något med glutaminet att göra, en aminosyra som på nått vis hjälper till.
Ikaros förklarade detta en gång men kommer inte riktigt ihåg vad han skrev.

Man kanske kan ta detta som kosttillskott men vet inte så mycket om det heller
så jag vågar mig inte på att rekommendera. Googla om det låter intressant

Kram i vårvädret, nykter o fin

MM

Profile picture for user MondayMorning

Önskar dig lycka till. Du behöver inte växa upp som du skriver.
Du är vuxen redan i ditt resonemang. Och medveten.
Hoppas också du hittar din mellanväg :)

Vi finns här till och från, bara att höra av dig om
vill och behöver stöd eller bara skriva av dig

Kram

MM

Profile picture for user Mic99

Jag ska kolla upp campral. Behövs recept tror jag. Läste för någon vecka sen om L-glutamin och tyckte det verkade intressant så det testar jag nu. Om det hjälper ger sig ju framöver. Jag återkommer med recension längre fram. Tack för tipset MM och ha det gott i vårvädret :)

Profile picture for user Anders 48

Tack kära MM för att du startade denna tråd! Vi är ju ett gäng MVG:are härinne som klarar "dricker du för mycket"-frågorna utan anmärkning. "Vi har inga problem". Så bra då!:-) Generellt så tycker jag att läkare/vårdpersonal/alkoholdiskussioner/problemangrepp/lösning/infallsvinklar o.s.v. "haltar" för oss periodare. När vi t.o.m. får höra att "vi använder inte begreppet "periodare" inom vården!" Nä - men vi finns här lik förbannat - och ganska många av oss. Vi HAR alkoholproblem - även om det kanske bara är 2-3 ggr/år. Lik förbannat har vi alkoholprobelm. Kanske skulle det finnas något annat sätt att "angripa" oss om man bara lyfte blicken lite och valde att se oss som en "grupp i gruppen"? Ett vidgat synsätt på något vis?

Jag själv har gillat att vara full från det datum det blev lagligt. Då var jag ung, och det var fest nästan varje helg. Gymnasietiden, när jag pluggade och arbetade utomlands under knappt 2 år, mina första jobb osv osv. Gillat fyllan helt enkelt. För cirka 20 år sedan så började jag att ta återställare - för att lindra baksmällan. Smart och klokt tänkte jag. Ett par små "jävlar" på förmiddagen så var man människa igen. Åren går, festandet minskar i samma takt - men tyckte att det var mysigt att sitta hemma o tuta i mig alkohol. Det blev en del - och då räckte inte "2 små jävlar" för att ta bort baksmällan - så jag startade en ny fylla istället. Och nästa dag, och nästa dag.......-ibland 5 dagar, ibland 7 dagar. Nonstop. Full dygnet runt. Mat: Första dagen/dagarna - sen bara alkohol, sova, alkohol, sova, alkohol. Dygnet runt.

2012 blev jag inskickad på avgiftning efter att ha druckit, tror jag att det var, 9 liter sprit på 9 dagar. Osunt att sluta tvärt efter det - eller snarare livsfarligt. Goda vänner förde mig med fast hand till Beroendeakuten. Har hälsat på dem ytterligare ett par gånger - samt även åter igen fått bed&breakfast 5 dagar sommaren 2016.

Däremellan, alla månader emellan, så vill jag ju inte ha alkohol. Inget sug, ingen önskan, inget behov. Dricker vatten, cola, eller alkofri öl - för att jag vill. Har ingen alkohol hemma - och om jag har det så är det ju ingen fara eftersom jag inte är alkis under dessa månader. (Fast det är jag ju - men har ingen önskan om att bruka).

Mina triggers är bl.a. långvarig stress, plötslig frånvaro av stress, våren och ljuset som kommer så snabbt - hänger inte med i svängningarna (kanske är det "måsten" jag värjer mig emot - och att man "svär lite i kyrkan" om man uttrycker att man inte gillar våren?!) M.a.o. så är det historiskt en jobbig tid för mig just nu - men jag känner mig lugn - jag känner mig för första gången på länge att det blir en "bra" vår. Jag får leva med det och vetskapen om att våren går över!:-)

Jag tänker på MM o Ikaros som skrivit något i stil med att vi är "övertydliga" alkoholister?! Jag både förstår och inte förstår det. Varför kan inte "vården" börja närma sig oss - och kanske (längre in i framtiden) hitta något intressant som kanske gäller för just oss - vi periodare?! Jag tycker det är intressant och jag anar att det finns något annat i våra hjärnor som får oss att agera som vi gör - till skillnad mot de som bara "måste ha några glas vin" varje dag?!

Alkoholist javisst - men är vi verkligen ihoptryckta i en och samma Heffaklump? Enklare, billigare och mer rationellt för sjuk/beroendevården kanske, men för oss?

Ämnar inte krocka med Titanic något mer, eller krocktesta min bil (eller mig själv). Det är jag klar med. Har förvisso tagit ett par öl vid något enstaka tillfälle - men skippar nu även den. För att vara på den helt säkra sidan.

Summa summarum: Mitt perioderi har sett ut som så att jag stänger in mig, super ner mig i dagar och till oigenkännlighet. Sen är det över - och då är det bara att vänta på brevet från posten - som kommer med abstinens, ångest, skam, skuld, "vad har jag gjort", förlorad matlust, självkänsla. Brevet börjar alltid med: "Kära Anders, nu är det dags att börja slicka såren....."

2 veckor brukar det ta att "primärhämta" sig (mig) - sen följer veckor med lågbrummande ångest och frågan VARFÖR?

Profile picture for user nydag2018

Tack MM för insyn i hur periodiskt missbruk ser ut! Alltid intressant och lärorikt med andras erfarenheter om samma sak, även om det är i en annan form.

Profile picture for user Anders 48

......och jag är ju även intresserad av hur det funkar när man kommer hem (från jobbet?) och är sååååå sugen på ett (par/tre?) glas vin - varje dag (för en del)? Så ser ju inte mitt beroende ut. Har aldrig tagit nåt glas vin när jag kommit hem från jobbet. Har kollegor som häller upp en whiskey när de kommer hem. För att fira? För att markera att arbetsdagen är slut? För att slappna av? (Eller för att det kanske i vissa fall blir flera glas - vad vet jag?). Det där vardagssuget är ett mysterium för mig - eller kanske inte mysterium direkt - men det är inget jag själv "drabbats" av. Alkholist som jag är.....

Istället så super jag mig så full att INGENTING annat fungerar. Har inga barn att natta, eller göra hemläxor med. Ingen som kan "kolla mig" här hemma. Jag tror att jag helt enkelt har en önskan att stänga av/stanna upp/bromsa - kanske bli ett "barn" utan ansvar. För något ansvar kan man definitivt inte ta när man är plakatfull dygnet runt. Det kanske är just den "upplevelsen" jag vill ha - att under en tid (några dagar) vara helt frånkopplat från samhället utanför? Inte vara med helt enkelt. Att vara utan eget ansvar, eller känslan av att inte ha ansvar. Jag har ju fortsatt ansvar för att försätta mig i denna situation. Det är ingen dödslängtan - jag vill leva. Jag vill bara inte "vara med" under en period. Kan det vara lite så? Visst jag kan "inte vara med" ändå om jag vill. Dra ner persiennerna, inte svara i telefon och vara oanträffbar under några dagar ändå, men det skulle vara konstigt om än fullt möjligt?! Men om jag drar i mig några liter sprit så försvinner ju sådana tankar och ersätts istället av "jag skiter väl i om telefonen ringer, och ger blanka fan i om det är sol- och badväder utanför fönstret". Då är det bara fyllan som kan få mig att pausa livet några dagar. Detta har ju förstås en enorm prislapp kopplat till sig. Jag vill kunna "pausa livet" ändå ibland - det tror jag att de flesta av oss har behov att göra. De flesta gör det utan alkohol. Jag håller som bäst på att försöka lära mig det. Det känns som att det går bra - jag verkar ha hittat en väg.

Kan inte riktigt släppa det där att man inom sjukvården inte vill se oss periodare med lite andra ögon än andra alkoholister? De borde finnas någon anledning till att vi funkar som vi gör? Naturligtvis så är det väl få periodare som börjar som periodare direkt efter alkoholdebut - men efter ett antal år så tycker jag iaf att man kan se en skillnad på de som blir "varjedagalkoholister" och vi som kör hela spritpallen på en vecka och sen lägger ner (för den gången). Är det så enkelt att det är lättare inom vården att dra alla över en kam - och köra en standardbehandling för alla? Eller är det så att forskning och beprövad erfarenhet visar på att vi alla bör behandlas på samma sätt? Jag vet inte - och har inga illusioner om att jag skulle vara lite mindre alkis för att jag "bara" är periodare. Närå, alkoholproblem har jag allt. Rätt allvarliga såna. Men idag, efter ett halvår nykter så är ju mina värden bra - och jag skulle klara mig utmärkt (igen) på "testet" - som skulle visa att jag är utom fara, och inte ens har ett riskbruk.

Hur många är de som har periodproblem som tar dessa utmärkta testresultat som en intäkt för att de inte har några problem? Skulle man kunna nå dessa på något sätt - tidigare? Förändra frågeställningarna, och få in perioddrickande i de annars genomtänkta frågeformulären, för att på så sätt fånga upp personer med detta beteende innan det går för långt. De kanske kan komma till insikt några år tidigare - och i bästa fall ges en möjlighet att ta/få hjälp tidigare?

Bara klurade lite i största allmänhet....... Den f-rbannade vårsolen väckte mig - har väl aldrig skrivit härinne kl 06 på morgonen. Men nu är en mäktig mörkläggningsgardin beställd till somrummet. Det skall bli riktigt mörkt i sovrummet. Modellen hette "Black Out". Lite ironiskt att den skall hänga vid sidan av sängen där ett antal "blackouts" har ägt rum. Nåväl bättre att den sker i form av en gardin - och inte i närliggande säng:-)

Profile picture for user JenniferZ

Jag tycker att det är himla intressant det du skriber och funderar om. Jag tillhör de som har druckit varje dag- skulle aldrig kunna vara periodare. För mig känns också dessa två 'varianter' av alkoholism så väsensskilda. Konstigt att de behandlas så lika. Eller? Ska följa denna tråd och hoppas det kommer fler svar ?.

Profile picture for user MondayMorning

Som Anders43 skriver i så har vi enligt vården samma sjukdom som vardagsintagarna. De som smuttar varje dag.
Varför finns ingen forskning på detta? Vi är en grupp i gruppen. Som är lätt att missa. Lika lätt som vi inte inser att vi har alkoholproblem.

Jag har trots detta fått bra hjälp, jag har blivit tagen på allvar. Det finns bra hjälp att få.

Men jag vet att om jag sitter i grupp, typ AA, så är det svårt att känna igen sig när folk beskriver om sitt dagliga sug,
och nu är fredag, jul och midsommar och katten dog - nu är jag sugen.

Min beroendehjärna struntar fullkomligen klockslag och vilken dag det är.
Vrider det till så går det fort och jag kan icke ta mig ur innan jag har druckit klart.
Det är som två rum jag kan kliva in och ut ur.

Jag har dessutom alltid känt mig jävligt konstigt, för detta är ju minst sagt ett okvinnligt sätt att dricka.
Man läser ofta - pappa - farfar - morfar var periodare. Få kvinnor som uttalar att de har periodiskt drickande.
Kanske för att man som kvinna skäms över att inte vilja stå med ett cavaglas i handen i solnedgången,
utan man shottar och häver öl som värsta byggarbetaren (Jo jag vet man kan vara byggarbetare och inte häva öl och sprit)
Thats me.

Bira direkt ur flaskan. Inget sött sliskigt. Gin/Vodka/Wirre. Rakt upp och ner. Jag har alltid fått höra att jag har ett "manligt" sätt att dricka.
Supa ner folk under bordet, tävla vem som kan häva mest, Mariestad. Inget glas tack. Nu kör vi. Dricka mycket och fort.

Skråla på fotbollsmatcher med en bira i näven. Värsta huligan fasonerna.

OBS jag ser inte manlig ut. Jag är väldigt kvinnlig i mitt övriga sätt. I min mammaroll och är fåfäng och fixig med mig själv.
Men jag är född med supargener och med mentala pungkulor.

Det är inte mängden och hur ofta vi dricker som räknas, det är konsekvenserna av drickandet.
Att supa under ett spinningpass är en konsekvens.
För ingen som inte har problem med alkohol gör så.

Hepp och hej å kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Lovar att jag kunde ha tagit WM guld i att ta återställare. Under den veckan jag dricker så är ju allt numera konstanta återställare. Då gäller det att alkoholen inte får gå ur kroppen. Då återställer man 7 dygn i sträck. Fyller på hela tiden med ca 10 cl i timmen. Idioti är vad det är. Vansinnighetsdrickande. Dipsomani.
USCH!

Profile picture for user MondayMorning

Är ditt sexmissbruk eller alkoholmissbruk aktivt i perioder?
Vad är skillnaden på “vanlig” missbrukar och periodare?Hur förhindrar man att hamna i en ny period, när jakten efter ”drogen” efter en ”tor” period igen överstiger alt annat som pengar, arbete, relationer till barn å släkt egna löten och mål och inte minst egen erfarenhet om vad som hända föra gång, man startade en ny period.

Periodaren är missbrukaren, med et on/off beteende mönstret –
personen har inget problem med att dra i handbromsen och tvär nita efter nått toppfart – orsaken kan vara att någon har kommet på personen eller att man själv sagar stop ”aldrig” mera.

Alt eller inget mönsteret kan oftast avspeglas i personens övriga sätt att hantera livet på – svart vitt tänkande, hatar sig själv eller upphöjer sig själv till konung kan vara väldigt kritisk mot andra och väldigt eftergiven mott sig själv.

Periodarens psykologiska vinst är att slippa ta ansvar för sitt beteende och känna smärtan i mislykkandet. Man är så bekvämt övertygat om att detta aldrig kommer att hända igen. Man överser bekvämt all tidigare erfarenhet. All logik pekar på att precis samme sak kommer att hända om personen inte gör en drastisk förändring i sitt agerande och sitt tankesätt. Ett tankesätt som ”det kommer aldrig att hända igen, detta var så frugtansvart att det gör jag aldrig igen” Detta tankesätt skydda personen mot den nästan obärliga smärta det är att känna efter och fråga sig själv – varför mon jag började igen – men det är där gullet ligger, inte i att sluta, for det kan periodaren, inget problem.

Detta är ett väldigt destruktivt och smärtsamt sätt att leva på, eftersom personen och omgivningen blir lurad. Det värsta med dessa ”vita” perioder för en missbrukare är att personen faktiskt lyckas i sitt uppsåt att lura både sig själv och sin omgivning. Det tycks som om alla vill blir lurade.

Det stora problemet är att periodare sabbt faller tillbaka efter en aktiv period till ett alt är bra, alt är normalt, se jag har ingen problem, jag är ju ”torr” läge. De tycker inte att de har allvarliga problem och söker kanske hjälp, men tar det inte till sig eftersom problemet är borta – i aktiva perioder kan de sluta med att söka hjälp eller intagen en augant och distanserat hållning till behandlaren, den anhöriga eller till värden i almenhet – jag har koll på läget tack, attityden är väldig vanlig.

Alt detta gör att denna grupp är väldigt svårt hjälpt, de har svårt att bryta detta destruktiva mönster och svart att få och ta till sig hjälp. De är oftast bara mottagliga för hjälp ett par daga efter en aktiv period, därefter faller alt tillbaka till ”normal” igen.

Man är inte ”bara” periodare
man är precis lika fast som den som missbrukar regelbundet.Kanske hårda drabbat, da många periodare aldrig förmår att fortsätta behandling i den ”normale” perioden och på det viset aldrig får brytas med det destruktiva mönstret.

Det positiva är att periodare förstår något som många andra missbrukare inte förstår krig sitt missbruk. Periodaren förstår nämligen att: Jag ska inte göra det, jag måste låta bli, jag måste hålla mig nykter…jag skadar mig själv och de människor som är viktigast i mitt liv. Jag måste sluta och det gör personen också, men tyvärr bara för att så småningom om att uppleva ännu ett misslyckande, nämligen att gå tillbaka till sitt gamla destruktiva beteende igen.

Det allvarligaste med det periodiska missbruket är att det finns en ökad självmordsrisk på grund av alle de misslyckade försöken att hålla sig nykter och att man sårar sina anhöriga som man lovat nykterhet.

Periodare håller sig nyktra med viljestyrka, det man kallar “de vita knogarnas nykterhet”. Detta håller max 3-6 månader sen kommer återfallet. Eftersom personen inte har lärt sig nya väga och strategier till att handskas med livet. Missbruket blir ett sätta att hantera livet igen. Hur destruktivt, ologiskt och irrationellt det än är både för missbrukaren själv, för familjen och omgivningen, så är detta periodarens öda tills personen inser att den gamla on/off strategi INTE fungera als. Når personen har kommet till denna insikt att det är i den ”normala” perioden att insatsen är alt avgörande, att det är här personen har möjlighet for att lära nya väga och förändra sitt destruktiva mönster.

Lösningen ser ut såhär: Ett strukturerat och planerat uppgift baserat förlopp (Ett mätbart förlopp så personen kan se om han eller hon har jag gjort sin uppgift idag för att hålla sig på spåret eller inte), med fasta rutiner och uppgifter så personen inte ”tillåter” sig att falla in i sitt ”alt är normalt, jag behöver inte detta tänkande”. Når periodaren kommer till denna insikt och är villig till att träna och göra jobbet kontinuerligt i en fast rutin över en längre period (fast personen inte känner att behöva det, men vet att det gör man) – då händer där saker.

Struktur, uthållighet och nya fasta dagliga mätbara rutiner är avgörande för att en periodare skal bryta sitt destruktiva mönster.

Citat Ellen Krogh
Källa: Newhabit

------------

Texten är lite konstigt, vet ej om hon är norsk?!

Profile picture for user Anders 48

Jag har läst den nu flera gånger - och måste säga att mycket av det verkar stämma bra med hur periodare fungerar. Texten skapar även lite rädsla hos mig. Rädslan att jag inte vet om det kommer att hända igen? Jag frågar mig om det är jag som bestämmer? Har jag tillräcklig styrka och lämpliga verktyg till att stoppa impulsen? Jag vill ju så gärna tro att jag har lärt mig något. Vissa dagar både tror och känner jag att det är så. Andra dagar så vet jag verkligen inte. Har jag lärt mig något över huvudtaget? Ambivalent. Därför får jag även lite "oro" i magen när jag läser texten. Är jag stark eller skör just nu? Är jag "safe" eller är jag ute o vadar i vatten som plötsligt blir för djupt att vada i?

JUST NU så är jag safe - jag är nykter! Jag har inget sug! Jag har ingen önskan om att dricka alkohol. Och det omfamnar jag helhjärtat. Punkt.

Profile picture for user MondayMorning

Va inte rädd. Idag är du nykter och inte sugen på att dricka. Var tacksam för det. Om det händer im, så ta det då. Punkt. Äh du har ju blackout-gardinerna nu, dra ner dom när rycket kommer. Jag har nog en sådan period just nu. Den där dra ner gardinen och dricka. Nu har jag dragit ner gardinen utan att dricka denna gång. Time outen från livet. Ligger på soffan och bara stirrar i taket.

Jag känner inte igen; “de vita knogarnas nykterhet”. Det var ju bara ren viljestyrka de första 6 månaderna innan jag hade ställt om hjärnan.
Brukar inte heller få kämpa i de bra perioderna jag har haft tidigare - då är jag bara nykter(ist). Finns ingen kamp att vara nykter. Jag tänker ju inte ens på alkohol. Och så har jag fattat att de flesta upplever det.

Dålig period=Manisk och "narkomaniskt" driv kring A.
Bra period=totalt ointresserad av A.
Inga vita knogar här inte.

MM

Profile picture for user Miss_blondy

Det är många som ifrågasätter just detta.När jag har berättat hur min pappa drack (som periodare ) för folk så var det som om dom inte tyckte de va så farligt -Det är väll bättre än att dricka var och varannan dag. Eller - Alla dricker ju på semestern.De folk inte förstod va att han höll på att supa ihjäl sig varje gång han hade sina semestrar.De någon kanske drack på 3 månader drack han på 1 månad. Alkoholen va det han andades för då..!

Min pappa var periodare i ca 10-15 år. Innan dess så drack han oftare, men hans jobb blev strängare ang alkohol policy och hade även kontroller så då blev det endast när han var ledig.Men det blev ju sjukskrivningar ofta efter ledigheten pga att han inte kunde sluta.Vet inte vad som skedde för sen så blev de endast på semestern (sommaren.Skedde någon gång på vintern oxå) Och det det första han gjorde var att korka upp *Absolut vodkan* och sen drack han MANISKT dygnet runt till ca 1 vecka innan han skulle börja jobba. Han va ju tvungen att trappa ner pga abstinensen (som var hemsk att se)
Han var hos läkaren en gång och han va tuff och hård och sa ca -Du får välja mellan att leva eller dö.!
Så nu till sommaren har han varit nykter i 10 år ?

Profile picture for user MondayMorning

Wow, heja pappa. 10 år. Stort. Är han trygg i sin nykterhet? Hur resonerar han kring det, nykterheten? Intressant med att höra om en som har vart nykter länge från periodproblematiken.

Precis så är det. Människor i min omgivning har ju trott att jag har vart helnykterist. Jag dricker ju inte med dom. Inget behov. Det dom inte har vetat om är ju att jag i intervaller drar mig undan och dricker mycket som du skriver, maniskt. Inte lätt för andra att se det. Vi är ju dom som sköter oss till gränsen till larvig perfektion. Ingen ser. Vi döljer det bra. Undrar hur många som dricker såhär utan att det någonsin märks?

Men du har sett och du har förstått.

Tack för att du delgav din erfarenhet av problematiken.

Kram

Profile picture for user AlkoDHyperD

Förmodligen kan jag det även idag.
Men ett glas vin eller ett par öl ger mig ingenting. Smakar inte ens gott. Jag har aldrig velat dricka bara ett glas. Inte ens under alla de år jag inte trodde jag hade problem längre.
Risken finns alltid att jag väcker demonen. Kanske inte första, andra eller tredje gången, men hur vet jag det? Minsta antydan till berusning är som att reta upp ett sovande monster.
Dricka utan att känna någon som helst berusning - var går gränsen?
Varför dricka ett glas av någonting jag inte tycker om utan att ens få ut något av det?
Svaret på din fråga - och det här gäller ju bara mig själv - jodå, skulle säkert kunna. Finner det bara helt meningslöst.

Profile picture for user Rosen

Som svar på av MondayMorning

Jag funderar lite på vad E.K. menar med ” nya fasta mätbara rutiner”. Är det något man kan köpa av henne? Priserna är ganska saftiga, vilket man kan se på företagets hemsida.
Jag står också lite frågande inför att en ”periodare” skulle känna sig bekvämt övertygad om att det aldrig kommer en ny period.
Det gäller åtminstone inte för mig som kämpat med detta under många år.

Profile picture for user MondayMorning

Behovet finns inte för mig att dricka under en bra period. Känner aldrig det begäret att "bara ta ett glas vin".
Är jag i en bra period så reflekterar jag inte över alkohol, på gränsen till avsmak för det. Tycker det luktar illa.
Smakar illa. Till skillnad då mot en dålig då jag kan gå igång på doften av handsprit. Får stänga
av tv när det kommer alkoholreklam, allt kring alkohol triggar på ett maniskt sätt.

Skulle jag kunna? Ja men med stor risk att dra igång en ny period av drickande.
Skulle jag t.ex ta en öl så väcker jag behovet att vilja dricka. Det kanske inte kommer omedelbart,
men den glödande kolen har fått lite luft under sig och kan flamma upp.

Men två öl i min värld också helt meningslöst. Blir jag inte riktigt full på det som serveras så avstår jag hellre.
2 öl eller 2 glas vin, är inte intressant - då tar jag hellre vatten. Jag tror att periodaren inte uppskattar
smak och doft som andra.

Vi dricker för att bli fulla, väldigt fulla och det är där vårat driv ligger.

Profile picture for user MondayMorning

Jag är också lite osäker på det med rutinerna. Mätbara? Hur mäter man dom?
Hon kanske menar att man ska ha en ordentligt struktur på sin målsättning.
Hur man ska hantera tankarna nästa gång tankarna på A kommer.

Den hjälpen kan man ju naturligtvis få genom en vanlig beroendeklinik på remiss
av VC. Det är väl lite så min hjälp har sett ut, en mall för konsekvenstänkandet och
att lära mig se vad som händer om jag dricker. Och hanterbara metoder för att övervinna det.

Det tror jag är väldigt individuellt hur man går tillväga med sin metod. Alla är bra om man
inte dricker.

Jag har nog den känslan att aldrig mer dricka när jag har gått ur en period.
Då känner jag mig väldigt övertygad om att detta aldrig mer kommer att hända.

Känner också igen mig i att hjälpen måste komma de kommande dagarna direkt efter ett fylleslag.
När ångesten fortfarande går att ta på.

När det gått nån vecka eller två är jag igen övertygad om att detta kommer inte
hända igen och jag ser då inte mina problem.

Profile picture for user Miss_blondy

Hej igen...!

Min pappa är väldigt trygg i sin nykterhet.Och även jag som är anhörig är säker att livet med A är över för hans del.Jag vet att de är inget man ska säger eller ska vara säker på.Men här kan jag faktiskt säga det. De är svårt för mig att svara på hur han ser/känner och resonerar om sin nykterhet.Men om jag ska vara ärlig så tror jag inte att pappa tänker på A överhuvudtaget idag.Men det som gav honom den första motivationen va ju att läkaren hade rätt.Han fick ju en hjärtinfarkt 1 månad efter sin period och fick göra en baypass (sen var den inte helt relaterat till spriten.Men om han hade druckit så hade han inte levt idag.Till 100 % säkerhet ) Och det skrämde nog honom.Men tror även att han var mottaglig just då (för han hade redan diabetes och det sket han fullständigt i när han drack och Ink medicinen) Om det hade skett 5 år innan så hade han säkert "glömt" de och tagit sin period igen senare.Man glömmer ju lätt. Men som sagt så har han inte A i tankarna längre.Blivit en naturlig sak.Om nu inte någon tar upp de eller han ser/pratar med någon onykter.Men de stör honom inte och även uttryckt -Det är inte värt det.Dom första 2-3 åren var svåra för honom.Man fick höra små pikar ibland som ex - Han ville ha beröm,lite förnekelse i vissa stunder osv.Hans beteende var ca densamma som före hans perioder.(Och dessa pikar och beteende kom bara när han skulle egentligen ha varit i en av sina perioder ) Men skillnaden va att han inte började dricka. Även jag som har utvecklat ett beroende kan ha svårt att förstå vad som skedde.Pga man lärde sig och förstod att snart är perioden inne för att han skulle började dricka! Och den var så stark.

Tänkte skriva ett senarium så man kanske kan se skilladen.Vi alla är olika och allt är inte svart eller vitt. Så jag kommer jämför ett exempel av mitt drickande med pappas när han var i sin period. Mitt beroende handlar om att jag dricker varje dag, bedövar och har ett sug (varit så i ca 5-6 år) Pappa hade månader av nykterhet.De skedde även att det tog ett år till nästa sommar.Och då söp han från dag ett och 1 månad framåt.Någon som annars var stark,öm,ordentlig och lugn och som skulle gå över lik för mig och min syster, blev istället en person som ligger i hallen med sin egna spya runt omkring sig.Som sen gör allt för att komma upp för att få tag i flaskan i köket, och som inte bryr sig att byta sin tröja som var nerspytt (och detta var ett mild exempel)

Ett senarium/exempel/skillnad..

Jag vaknar och jag känner redan innan jag öppnar ögonen min bakfylla. Antal tankar som hopplöshet,ånger och ledsamhet kan komma innan jag ens har öppnat dom.Sen sätter jag mig upp.Och tankarna fortsätter - Jag måste sluta! Hur och när,vad ska jag göra osv.Jag går in på toa.Borstar tänderna och kan tvätta av mig lite försiktigt.Sätter mig igen för att ta en ciggaret och kan öppna en öl.inte alltid men oftast.Och de är för att "trolla" bort min bakfylla och få mitt lugn.Jag kan säkert smutta på den i en halvtimme/timme.Det kanske blir 2. Sen kan jag fortsätta med min dag eller går jag och vilar en stund till..(4 dag nykter nu igen ) Och sen lever jag en fasad och gör allt för att ingen ska få veta

Pappa vaknar.Han sov oftast bara någon timme och var fortfarande full. Han häller upp ett glas med sprit och sveper den direkt, eller tog han flaskan och drack direkt ifrån den. Vinglade ut till köket med flaskan i handen och tog en ciggaret och fortsatte och dricka.Pappa sket fullständigt om någon såg eller visste.

Och sen efter perioden så va han sitt riktiga jag ingen (var som inget hade skett ) Världen bästa bamsebjörn till pappa. Den tjatiga,överbeskyddande och som ställde upp 24 h om dygnet med allt, vare sig när jag var yngre eller när jag var vuxen.Han slutade när jag var 25 och han var 55. Men då hade jag utvecklat ett missbruk.Men man ska överlämna tronen inom familjen sägs det ju (skämt och sido ?)

Detta blev långt.Men problematiken finns och man måste börja se allvaret i det. Allt handlar om beteendet..!

Ursäkta för min stavning och grammatik.Alltid varit dålig på det men hoppas ni förstår.

Profile picture for user MondayMorning

Stort tack för ditt fina inlägg om din erfarenhet kring periodiskt alkoholism. Det är så stor skillnad på de olika sätten, att vara missbrukare och beroende. Jag hoppas du kan få hjälp att gå i samma fotspår som din pappa. Och då menar jag såklart den nyktra vägen (inte att du ska bli periodare) Tusen tack att jag fick läsa. När jag läser om andra erfarenheter så förstår jag lite bättre min egen problematik.

Finns det en risk att du kommer utveckla intervalldrickande, tror du?

Kram

MM

Profile picture for user Lundgrens2

Vi vet ju oftast inte anledningen till att en period drar igång.

Men när ni slutar vansinnesdrickandet. Vad är det som får er att sluta? Anhöriga som ställer krav? Akut alkoholförgiftning som resulterar i sjukhusbesök?
Slut på ledighet?

För mig så om det inte är pga något av dom ovanstående en känsla av att nej fy nu räcker det. Och när jag tänkt så, så kan jag även fast jag är abstinent som en heroinist, hälla ut resten av alkoholen utan problem. Om jag nu skulle råka ha kvar något, inte så ofta dock..

Tänk om den känslan kunde hålla i sig resten av livet

Profile picture for user AlkoDHyperD

Rädsla. Antingen för att dö (som senaste perioden) eller rädsla för att hamna i en period liknande den senaste (den rädslan hjälpte mig stoppa innan helgåterfallen i höstas spårade ur)
När jag insett att bara turen räddat mig från allvarliga konsekvenser
Eller när alkoholen inte längre gav någon annan effekt än abstinenslindring.
Eller när jag inte orkat dricka mer och kroppen säger ifrån.

Profile picture for user MondayMorning

Nej jag bara ställer mig upp, som att jag har tröttnat på att dricka. Som att det är klart för denna gång. Borstar av mig och går (gick) vidare.
Kan kliva ur dessa perioder med en fingerknäpp. Och kliva i en dålig period lika fort. Jag var säkert i behov av läkarvård vid mitt sista race men klarade av det hemma själv, vilket övergår mitt förstånd. Jag hallucinerade.

Såg du alkoholens offer som gick häromkvällen på SVT, Louis Theroux? Om inte kan jag rekommendera den, då det var en ung kille som drack på detta vis.

Profile picture for user MondayMorning

Det du måste vara försiktig med om du har utvecklat detta destruktiva sätt att dricka är mängden alkoholen som kommer i ett svep. Den mängden är väldigt farlig för hjärtat, hjärnan och levern som tar extremt med stryk. Jag har ökat mängden sprit för var gång jag har gått in i en period. Sist förmodligen en dödlig mängd. Men jag överlevde. Jag blir rädd när jag tänker på det. Det kunde gått rakt åt helvetet. Men jag var nog där nere i helvetet en sväng och vände upp igen. Kanske var det inte dags att lämna in? Jag vet inte. Lever gör jag. Och jag är nykter. Livrädd att det ska hända igen.

Även om du kanske inte dricker litervis med sprit nu så var uppmärksam på det.

Profile picture for user John-Erik

Som svar på av MondayMorning

Viktiga detaljer. Helt klart... Mängden. Sett över tid och om man noga håller koll på konsumtionen..
Räkna fram hur mycket man förbränner kontra intaget.Reglera intaget i förhållande till förbränningen.
Använd A-mätare. Låt inte Promillen överstiga 0,5% vid någon enda tidpunkt.
Om kroppen inte förmår att göra sig av med giftet så blir konsekvenserna
oerhörda och i vissa fall är det rent livsfarligt. En mycket allvarlig situation..
Tänker också på hjärtat men alla organ korrelerar . Hjärta kontra njurar är vetenskapligt fastställt hur det går ihop.
Dåliga njurar=hjärtat tar stryk. Levern: Här har vi ett mycket intressant organ. Reparabel till nästan 100%
eller reversibel om man föredrar detta uttryck. 48 tim. utan A, så har du en rätt juste lever...
Det absolut bästa är att låta bli A ändå. Då funkar det klockrent och man slipper fundera.
Men : Om man ska vara "expertalkoholist" skulle jag tro att det går att dricka samtidigt om man vet
vad A-jäveln tar av. Man skulle behöva ligga under provtagning både under fylla och nykterhet för att få
ett relevant besked för att kunna identifiera "faran".
Faran identifierad och fixa tillsatser som kompenserar för det som A tar och som minskar A:s påverkan på organen, då har man en bra lösning.
Men funkar det i praktiken?
Jo, men troligen bara till en del eftersom organgiftiga ämnen finns i allt vi dricker och äter numera...hur veta vilket gift och vad som påverkat vid var tid?
Hur veta specifikt vad A- har gjort när vi har så mycket andra gifter som affekt i våra kroppar.
Men oddsen är helt klart bättre om man vet vad A söndrar i kroppen..Intaget av levervänligt bör ökas och intaget av levergiftigt bör begränsas oavsett.
Om man vet att A försurar så tar man basreglerande medel (går inte att överdosera om man köper rätt).
PH-värdet är ofta uselt hos en A-latent! Måste kollas hela tiden via urinsticka...
Kroppen ska vara basisk för att fungera bra..Tänk på att A är sjukdom.. ibland dödlig..

Detta för nu... Sköt om er alla..

/John

Profile picture for user Ron32

Är det bara taggarna utåt direkt när andra ska plädera hur farligt A är och hur det påverkar oss negativt på många plan.
Jag tror nog ingen har gått miste om de skadeverkningar som A ger. Ingen behöver knappast upplysas om detta med ingående fakta. Om man vill kan man ta reda på det och läsa det själv.

Den som har problem behöver inte detta, något som leder till ännu mer rädsla och ångest. Det vi behöver höra är: Kroppen är en fantastisk mekanism som har otroligt god förmåga att reparera sig själv och läka. Vi ska inte behöva bli skrämda till nykterhet.

Profile picture for user Btt

Som svar på av Ron32

Veta hur illa alkohol påverkar kroppen hur farlig den är i giftiga mängder.
För det är sanning. Det kan få någon att vakna, kunskapen.
Vi behöver också veta att kroppen kan läka återhämta sej tillfriskna.
Det ger hopp och anledning till att sluta dricka för mycket.
Det är sant att en alkoholist sällan slutar dricka för att det är farligt det måste ofta till ytterligard något argument eller anledning.
Om du jobbar med miljöfarliga eller giftiga ämne vill du inte veta det då så att du kan skydda dej eller sluta jobba med det, om du vet har du ett val.
Det har man vad gäller alkohointag också än mer när du fått kunskap om dess effekter.
Att sticka huvudet i sanden hjälper verkligen inte det stjälper

Profile picture for user Ron32

Gäller bara att hitta en tillräckligt stark motivationsfaktor för att sluta dricka. Det räcker inte för mig att det är "farligt".
När man inte mår så bra kan det vara svårt att hitta en mening i tillvaron. Har länge varit ganska vilsen, vad gäller vad jag vill med livet.
Jag vet inte riktigt. Både vad gäller arbete, familj, fritid. Försöker. Kanske jag borde skaffa en hund som sällskap. Att få något/någon annan att fokusera på för en gångs skull, än bara mig själv.

Profile picture for user MondayMorning

Hej

Ny och har bara läst tidigare :)

Så här ser mitt drickande ut:
(känner någon igen detta?)

Helt nykter mellan 2012 - 2014.
Drack mest på krogen, men av en händelse så lade jag av.
Fick en LOB och dotterns pappa ställde krav.

Sen ett år tillbaks kan jag inta stora mängder alkohol i flera dagar.
Vi pratar litervis under 4-5 dagar. Starksprit. Då ligger jag helt däckad. På gränsen till medvetslös.
Äter inte något.
Sen när jag lyckas bryta det så är det stark ångest i ett par dagar.
När jag har ställt mig upp igen så har jag avsmak för alkohol i ett par månader.
Dricker då ingenting. Har heller inget sug. Snarare känner jag mig äcklad.

Tills hjärnan säger till mig att nu är det dags. Fast jag vet hur galet dåligt jag mår så kan jag inte stoppa det.
Har precis haft ett sådant anfall och får inte ner mat för magen är sönder av alla kräkningar...

Profile picture for user Notte

Har också det där maniska drickandet emellanåt.Är ju tyvärr så att eftersom jag har så lätt att sluta när jag bestämmer mej för det och sen kan va nykter längre perioder,så tänker jag att då är man ju inte alkoholist?Då känner jag mej normal rätt fort och förstår inte riktigt oron och misstänksamheten från min man.Mår så himla bra utan alkohol,men vill inte ge upp tanken på att kunna dricka normalt.

Profile picture for user MondayMorning

Vad är skillnaden på ett återfall och periodarens "sätt att dricka"?
Är det supar mönstret om man inte har satt upp ett mål att vara nykter
och ett återfall om man har ett mål att vara nykter?

Om jag ser till mitt eget haltande under ett par år där det
var 1-2 månader helt utan och sen drack jag i en vecka.

Innan jag fattade att jag var periodare så tyckte jag att detta
var att ta ett återfall men egentligen är det ju det mönstret vi har i
sjukdomen.

Lyfter över frågan hit så slipper AlkoH få en svar i sin egen
tråd :)

MM

Profile picture for user Anders 48

Bra att flytta den här tråden. Kanske blir det mer drag i den?! Dipsomantråden! Tycker ordet dipsoman nästan är lite trevligt:) Som diplomat, typ. Ska testa det på någon någon gång. "Jag är en lugn, stabil o sympatisk person, och dessutom dipsoman...."?.

Kanske skulle ditt "Klotterplank" flytta hit också?! Bara en tanke.....

Kram på re'. / Anders - dipsomanist javisst!

Profile picture for user MondayMorning

Ja tror det är viktigt att de/vi som är diplomatiska periodare hittar rätt :) och att man håller tråden vid liv. Tror det är många, precis som jag själv, 2016 som inte riktigt vågar skriva för att dom inte känner igen sig i "vardagsdrickarnas" mönster. Det är svårt att ge råd när man inte känner igen sig. Men dippardrickandet, det fattar jag och kan ge strategiska råd om. Som jag skrev i AlkoH's tråd att jag undrar vad är ett "återfall" och vad är ett" mönster i sjukdomen"?

Fick ett svar där och för att inte starta en diskussion i hennes privata tråd så kopierade jag den hit istället.

Kram från MM :D och en fin Lördag till dig och alla andra.

Profile picture for user MondayMorning

Ja vi periodare blir ju maniska. Ber om ursäkt att jag inte sett ditt inlägg förens nu. Satt och funderade på vad mer jag är manisk i. Det ä ganska mycket. Jag kan verkligen snöa in på saker. Hur ser ditt mönster ut? Vi är inte så många periodare härinne men det finns nog iaf 5-6 st som är hyfsat aktiva att skriva. Och sen vet jag fler som inte är så aktiva just nu men hoppas att dom återkommer. Med hopp att du skriver igen och inte kände dig negligerad.

Kram

MM (passiv och nykter periodare/dipsomanier och även diplomat)

Profile picture for user AlkoDHyperD

Och hur jag ser på återfall, risk för återfall kontra återgång till periodisk alkoholism.
För mig är ett återfall att börja dricka och sedan återgå till samma drickande som tidigare, dvs en eskalerande suparperiod som för egen del kan vara mer eller mindre intensiv. Förmodligen mer intensiv för varje gång, men det tänker jag inte utforska.

Typexeplet var januari -17, återfall efter ett års nära på helnykterhet där den nyktra perioden -16 innehöll någon enstaka helg precis innan jag fick adhd-medicin men som aldrig hann eskalera eftersom medicinen hjälpte mig att stanna upp.

Återfallet, liksom två tidigare med sju månaders mellanrum, började med helgsupande, ökade snabbt till nästan varje dag och även mängden alkohol per tillfälle gick uppåt i raketfart. Det varade i en månad och sista dagarna trodde jag att jag skulle dricka ihjäl mig. Det var då jag öppnade ett konto här och mer tydligt insåg att jag aldrig mer kunde dricka utan att riskera katastrof.

Innan dess visste jag visserligen att jag var, eller rättade sagt varit, alkoholist och hade hållit mig nykter långa perioder. Var nog inte så utpräglat periodare innan mitt första race 2015. Var riktigt illa däran för tjugo år sedan men trodde det läkt ut eftersom femton år var lugna genom småbarnsåren och tävlingsambitioner.

Ett nästan-återfall, eller risk för återfall, räknade jag helgerna för ett år sedan. Det hann inte eskalera från helgsupande och med hårt arbete för att bryta innan det gjorde det lyckades jag vända efter fyra helger. Att jag inte kallar det återfall är för att jag inte drogs in i en suparperiod. Alltså inte återfall i den typen av drickande som jag hade innan.

Om det fortsatt med då och då helgsupande därefter skulle jag sett det som ett återfall. Jag kan inte dricka en helg då och då. Det slutar alltid med en upptrappning. Och för att bryta krävs så mycket energi att jag inte ens vill försöka klara att dricka ”bara en gång”.
För då väcker jag demonen och blir besatt.
Jag älskar nämligen känslan. Så ju bättre jag ”klarar” ett sådant tillfälle, typ att det blir kontrollerat och inga konsekvenser, desto hårdare sitter jag i min egna mentala fälla.

Man skulle kunna tänka att för ett år sedan kunde jag ju avbryta efter några helger och då borde det ju inte vara så farligt att göra så säg en gång om året.
Men den som läser mina inlägg från oktober -17 (kan ligga i tråden Ångesten finns i ambivalensen under Förändra ditt drickande) kan se hur svårt det var och hur nära det var att jag inte kom ur det. Så mycket ork det tog, så mycket ångest.
Ingen endags- eller helgfylla är värt kampen efteråt.

Ska jag dricka igen blir det utifrån att jag gett upp allt och verkligen vill avsluta mitt liv så som jag vill leva det.
Nu är jag lugn och klar i skallen, men vet också att min hjärna är opålitlig och när som helst kan hitta på motiveringar att utmana ödet.
Därför förebygger jag så gott jag kan även om jag varit helt nykter i ett år nu, och det är snart två år sedan min förra ’period’.

Profile picture for user Ikaros

Har läst alla inlägg i denna tråd och känner igen mig i det mesta. Detta med att inte ha "sug" när man är nykter är särskilt träffande för mig. MEN sedan har dagen kommit då jag tänkt att, "men va fan", eller fått känslan av att där "finns något bortom bergen" och då har min planering börjat eller så har jag klivit in på bolaget.
Jag har nu snart levt ett helt liv (är 74 -år) större delen som periodisk alkoholist. Varit mycket nära döden vid flera tillfällen pga hårt drickande. Dricker i princip allt som innehåller alkohol när jag varit inne i en period. Spolarvätska och T-sprit när jag inte fått tag på sprit.

Jag har inget svar på någon fundering som jag tagit del av i denna tråd. Däremot kan jag beskriva vad jag gör för att hålla mig nykter.
1. Jag har en kontakt på beroendemedicinska mottagningen som jag kan nå vid behov.
2. Jag tar Antabus regelbundet, 200 mg varje torsdag och söndag. Detta för att undvika att falla för en impuls och eftersom jag inte har något "vardagssug " är detta problemfritt.
3. Tar blodprov regelbundet för att hålla koll på levern.
4. Tar antidepressiva mediciner. Vet inte om detta har bäring på mitt missbruk men min alkoholläkare tror det så jag böjer mig för det.
5. Tar sömnmedicin vid behov. Propavan alt Imovane.
6. Försöker hålla mig fysiskt aktiv.

Jag har fått bra hjälp med min periodiska alkoholism när jag mött erfarna alkoholbehandlare. Däremot har jag satt myror i huvudet på personer som inte haft rejäl erfarenhet. Därför tror jag att det är mycket viktigt att vi söker oss till verklig professionell hjälp.

Om jag skall försöka beskriva mitt missbruk stannar jag nog vid att jag ibland försöker begå ett partiellt självmord. Senast detta skedde var för två år sedan, jag räknar mig som årsbarn med MM. Då räknar jag inte de 20 centiliter som jag i december förra året försökte använda som medicin mot en inflammation i munhålan och lungan. Jag höll på att dö men klarade mig med en månad på sjukhus.

med hälsningar
Ikaros

Profile picture for user MondayMorning

Du behövs sannerligen i denna tråd med din kunskap och erfarenhet.
Är periodaren fysiskt beroende av A? Eller är vi bara maniska? Är mani en sjukdom?
Och om vi inte är fysiskt beroende - snarare tvärtom - varför dricker vi då?

Jag upplever det som ett mentalt beroende som övergår till vansinne.

Profile picture for user Notte

Som svar på av MondayMorning

Tack för svar!Jag kan se att jag har lätt för att när jag gör nåt så ska det göras fullt ut.Typ som att bestämmer jag mej för att börja promenera så måste jag göra det helst 2-3 ggr om dan och långt.Som att om jag får för mej nåt så ska det göras ordentligt!Jag är 46 år och det här drickandet har hållt på i ca 3-4 år nu.Innan hade jag inga problem överhuvudtaget.När jag börjar dricka så tänker jag i regel att skit samma...nu har jag ju ändå förstört och familjen vet ju så jag orkar inte ens försöka ta det lugnt för att dölja.En del av mej skulle nästan tycka det vore bättre med sug...Nu vet man aldrig när det slår till....

Profile picture for user MondayMorning

Nej jag vet precis hur det är. Och fler än mig. Det viktiga i att ha periodiskt beroende är att inse att det är ett problem trots att man har väldigt svårt att förstå det. Det är också en jobbig situation för de anhöriga som "vaggas" in att nu är det lugnt. Så smäller det till igen och allt rasar. Jag vet inte om du har läst igenom denna tråd där flertalet som har skrivit har denna typ av mönster. Lång period av nykterhet för att gå över till hetsdrickandet.

Kan du se ett mönster i ditt drickande? Att perioderna kommer regelbundet, mängd mm.
För många handlar det om stora mängder under ett antal dagar.

Profile picture for user Ikaros

Hej alla
Jag sitter och funderar litet över vad som är typiskt för periodiskt beroende. Tanken slog mig då att vi här inne kanske skulle kunna skriva något sammanhållet som skulle kunna vara till nytta för andra och för vården. Vet inte om det är en bra idé men jag vill här lägga fram det som ett förslag.
Kanske vi skulle kunna börja med att ställa frågor liknande dem som MM ställt här ovan.

Mitt förslag är att börja med frågan om där finns något vi kan enas om är typiskt för en periodisk beroendeperson och som skiljer ut denne från den som är beroende?
Kan det vara ett bra första steg?

Om vi sedan vill fortsätta arbetet kanske vi skall söka mer efter gemensamma nämnare och använda dessa som huvudrubriker.

En ledare för arbetet krävs om vi vill fortsätta. MM är mitt förslag.
Kanske vi med målsättning att skapa ett mindre häfte eller till och med en bok kan ge ett värdefullt bidrag till förståelsen för detta problem.

hälsningar
Ikaros

Profile picture for user Higgins

Ja det ägnar vi oss åt eller har gjort vi som är här inne i denna tråd Har inte skrivit här sen i april men jag är inne o läser var o varann dag utom när jag har en sämre vecka Har haft 3 veckor i år som jag kan räkna bort dom andra dagarna har varit vita Har nu 1 månad helvit så jag hoppas att jag kan skriva 1 år den 1 oktober 2019. Ikaros det är ingen dum ide´ som du är inne på Har läst om hela tråden idag o vad kan jag dra för slutsatser om en periodare är många saker

Jag tror att dom flesta börjar sin alkoholistbana som vardagsdrickare
När kommer då perioderna och varför
Omgivningen tror inte att vi är alkisar vilket påverkar oss till att inbilla hjärnan det är inte så farligt
Ofta eller nästan alltid så är det när vi är på topp o livet leker som den fan slår till
Är det någon skillnad på en period eller ett återfall av en vardagsdrickare som bestämt sig för att sluta o tar ett återfall det tror jag faktiskt inte Jag tror att det sitter
i vårt sätt att tänka Men man blir ju konfunderad över att när vi lägger av så kanske man har lite sug innan giftet lämnar kroppen sen inte ett skit vill inte se det
mår illa när man känner lukten eller ser ett fyllos däremot har en del sug i flera veckor o har ett rent helvete Varför är det så månntro Vi är ju individer inte någon av oss är ju lika kan de sitta där kanske Är kanske som MM säger att vi är maniska o att såna personer är annorlunda Kan det vara så att vi lutar år ADHD har själv varit på utredning men läkaren tyckte inte att jag hade tillräckligt med symtom det fanns tendenser men han tyckte inte att jag behövde någon medicin
Lyckas jag inte hålla upp nu skall jag söka en annan läkare tror inte han visste vad han prata om en pojkspoling fick inget förtroende för honom
När det gäller drickandet under perioderna så är det mängder med alkohol som drickes dygnet runt men de gör ju även en del vardagsdrickare samma idioti

Mycket funderingar men det är en mycket bra tråd o MM är ju så klok så jag hoppas vi håller den vid liv det finns säkert många periodsupare där ute
Hela forumet är ju bara så fantastiskt med alla som stöttar o peppar varann o vilka förebilder här finns det ger ju hopp när man ser att det funkar att sluta
Ha en fortsatt bra dag alla kämpar

Profile picture for user Anders 48

Tack för att ni skriver i tråden! Den behövs här - liksom alla vi "periodare"! Vi får försöka hålla den vid liv. Tror att den behövs. Har själv lite skrivbrist för tillfället, känner att jag inte får ur mig något vettigt....

Men jag läser allt - och återkommer när pennan är vässad?!

//Anders

Profile picture for user nydag2018

Grattis till dig Anders. Bra jobbat ? hoppas du får en riktigt fin dag!

Profile picture for user miss lyckad

Det är så skönt när man klarar av att göra förändringar som gynnar många..Det gör du Anders??✨Bra jobbat!

Profile picture for user Anders 48

Jo det är allt förändring på riktigt på gång! Pinnar iväg till gymmet nästan varje dag, o känner hur kroppen välkomnar att få komma till liv igen. Känslan efteråt är ju också så skön. Det här kommer jag att fortsätta med. Eller: jag har ju aldrig slutat - bara haft ett uppehåll på cirka 7 år!

Styrka, mod o envishet önskar jag alla som får det kämpigt nu när helgen står för dörren. Det första glaset är nära! Tänk till 10 ggr extra innan du tar det - eller beslutar dig för att avstå!?

Profile picture for user Hoppas på ett mirakel

Hej!
Har läst hela tråden då jag söker svar & förståelse för problematiken kring period/intervall drickande.Tack alla ni som skriver och berättar!
Har en närstående som håller på att dricka ihjäl sig.
Från att ha varit perioddrickande med avhållsamhet dvs nykterhet i veckor ibland månader så är det just nu perioder på period med endast någon/några alkoholfria dagar. Det är hårt supande dvs minst en vecka dygnet runt, misär runtomkring, spya, pink övrigt som inte ens går att skriva om.
De få vita dagarna har hen ett fruktansvärt dåligt humör, alla är idioter och hen har inga problem vare sig med sitt drickande eller andra saker.
Fullständig förnekelse.
Hen är också expert på att flytta fokuset i en ev. diskussion så att det är du som har problem - inte hen.
Hen ramlar & slår sig, hen har inte kontroll i benen, hen äter inte, hen kommer att supa ihjäl sig.
Har hotat, har bett, har gullat, har hällt ut, har erbjudit att följa med och söka hjälp...har erbjudit att komma och ge tex antabus - inget biter...
Nu är det redan så dåligt som aldrig förr & nu kommer julen då det blir ännu värre.
Hur? Vad? Kan jag göra? Eller kan jag inte göra?
Jag står bredvid och ser en människa ta död på sig sjäv.

Profile picture for user Sigge69

Hej
Det finns tyvärr inga mirakel när det gället alkoholmissbruk! Det som gället är att hen måste komma till insikt och göra ett val. Det finns ingen annan som kan göra det valet. Valet handlar om liv vs död.
Hårda ord, men så är det.
Till dess, spar din tid. Du är värd bättre, du är värd att ha det bra. Eget ansvar! Om hen vill, så kommer hen fixa det här. Tyvärr måste väl hen lite djupare i alkoholträsket innan hen måste göra ett val. Till dess ta hand om dig själv och sätt dig i främsta rummet.
Du är värd att ha det bra!
Hårda ord kanske, mem sanna.
Kram

Profile picture for user MondayMorning

Ska också tillägga Denlillamänniskan (flyttar diskussionen till denna tråd ist)
att både jag och Mic (och några till härinne) är periodiska missbrukare av alkohol.
Den problematiken ser lite annorlunda ut. Vi vill inte dricka måttligt. Vi
dricker maniskt i perioder. Så mina egna tankar som kommer ner
i text rör oftast de som är periodare, dipsomaner. Vi har samma sjukdom
men inte samma sätt att missbruka.

Jag svarar utifrån min egen erfarenhet som periodisk missbrukare - men
har svårt att ge råd kring vardagsdrickarens problem.
Det är 2 helt skilda sätt att missbruka.

Strategierna kanske är helt annorlunda för de som vill försöka dricka
måttligt. Det är inte aktuellt för oss, då missbruket går ut på att bli
så berusad att det nästan leder till medvetslöshet (manin)

Som periodare är det bara en väg - det är att lägga ner projektet
berusning. När vi väl tar ett glas leder det till oerhörda mängder
alkohol som kan ge allvarliga konsekvenser.

Huruvida man kan lära sig dricka måttligt som vardagsmissbrukare
vet jag inte. Som dipsoman går det inte då ett glas, och det är ofta
inte heller det som är syftet för oss.

Det är fyllan vi vill åt,

Ville bara förtydliga det jag skrev tidigare...

Kram

MM

Profile picture for user Denlillamänniskan

Ja, jag vet. Din och Ikaros trådar handlar om det, och jag har nog läst merparten av vad ni skrivit. För till skillnad från storpimplaren som dricker mer jämt och konstant, är ert vansinnesdrickande annorlunda. Men det jag fastnade för hos både dig och Ikaros var avsaknaden av lögn och försköning. Ert drickande var mycket mer tydligt och gav mig större insikter än de som drack i garaget eller medan de städade. På något sätt känner jag mer igen mig själv i era beskrivningar. Ni har också hjälpt mig att våga se saker klart och utan massa bortförklaringar. Tack!!

Sen finns det ju alltid grader i helvetet.... De flesta har ju börjat som någorlunda "normalkonsumenter". Även om djupet och intensiteten i relationen med Alkoholdjävfulen tidigt skiljt sig åt. Som med allt som gäller människor tror jag också att det finns en glidande skala mellan de som dricker mer konstant och de som dricker periodiskt. Hur som helst; Hade jag inte läst på forum och funderat, så hade jag nog inte dragit i handbromsen i detta relativt lindriga missbruk jag själv befinner mig i.

Och nu; Glad midsommar och så önskar jag dig en fin kväll!

Profile picture for user MondayMorning

Vad fint att du hittat stöd i oss. Jag kan själv känna att jag har svårt att ge råd till vardagsdrickarna.

Det är länge sedan jag hade den problematiken, att dricka för att det är fredag, städdag eller för att koppla av.
Jag tror dock att det är lätt att glida in i periodar missbruket - man lyckas hålla upp, trillar dig, håller upp och på så
sätt skapas det periodiska drickandet. Och då vi kan hålla upp så länge och vart "såååå duktiga" så går det över
styr när vi dricker. Som att vi ska ta igen förlorad tid. Därav manin kring alkohol.

Önskar dig en fin midsommar och självklart hoppas jag att den blir vit för din del.

Kram

MM

Profile picture for user Allterbra

Hej. Såg att du spelar wordfeud, får man utmana dig? Brukar spela random motståndare, men det vore ju kul att spela med dig ?✌?️

Profile picture for user Allterbra

Haha har enbart en kvalificerad gissning, har Precis skickat en inbjudan till den personen. Får väl se om det va du ??

Profile picture for user Zensei

Hej.
Helt ny här på forumet men kan kort berätta att jag är 34 år och började dricka vid 13..Då var det fest och glädje. Bedöva gamla känslor och trauma. Sådant jag egentligen visste varför men jag mådde bara bättre och slapp barndomstrauman i hjärta och sinne.
Träffade folk med samma intresse vilket bara var fest, supa, röka på, knulla runt och leva vilt.
Rökte massa cannabis i flera år men fimpade vid 22 och tittade aldrig tillbaka.. Alkoholen fanns alltid där dock.
Jag insåg vid 20 att jag hade ett problem med alkohol.. Men tänkte att det är bara att sluta.. HA?
Har kämpat med att sluta sen dess.. Kan lugnt kalla mig för periodare för så har det alltid sett ut.. Det gick bara från helg festande till supa hårt i en vecka. Tills man inte pallar mer och börjar några dagars avgiftning. För sedan bygga upp sig igen och börja om med livet med tankar som nu räcker det.. 2-3 månader senare när man mår som bäst och allt flyter precis som det ska och allt jag gör blir bra och jag mår som en kung.
Jag ska ta en öl kväll och bara chilla med en serie och njuta.. Och det har hänt att jag har gjort det.. Tagit 3-4 öl sen slutat.. Sen gått en månad till och tänkt samma sak men blir en vecka extremt drickande.. Sen börjar det om igen.
Högmod som jag lärde mig på rehab haha. Så är det kanske men jag kan även dricka när jag mår skit.
Har gått igenom rehab som sagt, mediciner, kuratorer.. Allt ni kan tänka er som jag säkert många här känner till.
Har haft en vecka nu men har varit ren i fyra dgr.
Har under tiden kontaktat familjeteamet för hjälp med alkoholen.. Vårdcentralen med allt annat.. Har sen 1 månad sen innan börjat KBT.
Just nu drar jag i alla trådar och hjälp jag kan.. När jag igenom dessa saker var jag yngre.. Och jag känner att jag har mer att leva för idag och vet att en av dessa perioder kommer bli mitt död.. Eller ännu värre att jag sätter mig i bilen och kör på någon.. Det sjuka i det hela är.
Vart finns de tankarna och konsekvenstönket och hela ens livs historia av alkohol och missbruk, droger osv när man mår bra?
Jag har aldrig gett upp att ge upp detta skit.. Den dagen jag ger upp är när det är över på riktigt och jag vill leva ett liv med kärlek och inte ett liv med mig själv med och inre demoner som bara kommer göra mig galen.
Hur fan lär man sig att tänka efter och bara säga nej. Inte denna gång. Fuck you and your hazardous mind tricks.

Hoppas ni alla därute som går igenom denna galenskap mår så bra ni kan och inte ger upp. ❤️

Profile picture for user Li-Lo

"Just nu drar jag i alla trådar och hjälp jag kan", gissar att en sådan tråd är forumet och du är mer än välkommen till oss. På tal om just trådar, starta gärna en egen tråd, då ökar sannolikheten att du får svar. Du gör såklart som du vill.

Blir nyfiken på vad det var som gjorde att du slutade med cannabis och vilken erfarenhet från den gången som kan var till nytta nu?

Min kollega sa någon gång att - Det finns inga hopplösa "fall" men det finns de som slutar försöka.

Du låter som en person med kraft, mod och vilja att fortsätta försöka!

Tack för att du delat med dig och hopp om en fin dag, vänligen

Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Mandragora

Hej alla olycksbröder och systrar! Jag känner så väl igen detta med periodsupande för egen del och jag tror faktiskt att det är det vanligaste mönstret av alkoholberoende. Man tröttnar på drickandet pga av alla kroppsliga, psykiska och sociala effekter.

Efter en tids nykterhet, när denna grisdrog stått en upp i halsen och man känner sig hyfsat fräsch igen, så händer nåt i ens liv, för mej när nåt bra har hänt, aldrig nåt negativ. Jag vill på nåt sjukt sätt fira. Minnet är kort och så är en period igång igen.

Jag kan inte längre räkna alla återfallen. Men både supperioderna och de nyktra har blivit kortare med tiden av nån anledning.

Att vi översköljs av alkoholförhärligande i stort sett vart man vänder sig, gör ju inte saken lättare precis.

Jag har provat det mesta i medcinväg utan resultat och jag har upplevt att primärvården mer eller mindre rycker på axlarna, eftersom alkohol verkar vara en del av vår folksjäl.

Kanske det enda vi kan göra, är att acceptera vår situation och hoppas på hyfsad återhämtning mellan perioderna av drickande? Jag är 70 bast nu och drog i mej mina första mellanöl 11 år gammal.

Hjärnan har nig organiserats om och det sägs att den postakuta abstinensen med depresson och dåligt fungerande nykter kan vara i flera år. Nåja, man funkar väl inte nåt vidare full heller iofs...

Störst chans att klara helnykterhet har visat sig, om man kan hålla sig helnykter 5-7 år. Det funkar iaf inte för mej i dagsläget. De mediciner som erbjuds är bara skräp enl min erfarenhet.

Om man vill till nåt behandlingshem, får man kontakta soc. Det känns väl så där, när jag själv har jobbat där. Dessutom känner jag flera som muckat från såna hem och nästan direkt återfallit likväl tyvärr.

Men fy satan så kass man mår vid varje abstinens.