Alkoholiker?

Profile picture for user Karhu

Hei alle sammen. Er urolig for samboer som drikker seg full 3-4 ganger i uka. Hun drikker typ 2 flasker vin på en drikkedag. Hun drikker stort sett alene og drikker seg veldig full. Hun har blackout hver gang vil jeg tro, hun husker ikke ting hvis det er noe hun sier som jeg spør om dagen etter. Hun har ganske faste rutiner på drikkingen, jeg har loggført dager hun drikker på i ett års tid nå, og stort sett alltid 3-4 ganger i uka, i ferier og høytider er det oftere. Er hun alkoholiker?

Profile picture for user AmandaL

Vad är en alkoholist för dig? Hur definierar du om man är alkoholist? Och behöver man sätta en etikett på din fru? Måste man säga ja eller nej till din fråga? Räcker det inte med att hon inte verkar må bra när hon dricker och att det även påverkar dig? I den vetenskapliga meningen säger man att man är alkoholist när drickandet påverkar ens vardag negativt. När man väljer att dricka istället för att göra vardagliga saker eller ställer in saker man planerat för att man druckit för mycket. När relationer till andra förstörs och när man dricker sig till minnesluckor och inte kan sluta när man väl har börjat. Men vad är det mot vad verkliga livet innebär? Så oavsett om du eller vetenskapen tycker att din fru är en alkoholist så verkar hon inte må bra av sitt drickande. Och inte du heller, du verkar också ta skada av det. Jag hade velat hjälpa din fru att förstå vad hennes drickande gör med henne och med dig, oavsett om jag skulle kalla henne en alkoholist eller inte ?

Profile picture for user Banankaka

Exakt, håller med AmandaL
Låter inte som att det spelar någon roll om hon är alkoholiker eller inte. Det låter destruktivt oavsett.

Tyvärr har jag inga råd att ge. Att hjälpa henne förstå vad hennes drickande gör med henne och dig låter klokt. Försöka hitta om det finns något att ta på. Om hon förstår. Om det finns något hopp. Efter att ha läst här på forumet verkar det som att en del (ganska många?) väljer alkoholen ändå.
Tror att du måste försöka vara stark.

Kram!

Profile picture for user Ullabulla

Utan tvekan.
Och utan att själv på något sätt vara alkoholberoende så är jag ju kanske ute och cyklar.
Men med erfarenhet av de som jag levt nära så påminner din frus mönster mycket om hur de som varit mig nära gjort.

De kan i perioder ha druckit nästan normalt,alltid varit kanske lite törstigare än genomsnittet.
Men ändå under en ribba där rätt många hamnar mellan varven.
Dvs bli lite för full, glömma en del av kvällen etc.

Sen kan man ju dra frågan vidare till vad svaret säger dig?
Hur påverkas du av om hon kan klassas som alkoholist eller inte.

Jag tyckte länge att sjukdomen alkoholism var en sorts slaskdiagnos när en människa inte riktigt ville ta tag i sitt liv och kunde skylla på denna diagnos där man helt enkelt inte har något val innan man aktivt själv reser sig upp och vill bryta.
Antingen av egen kraft eller av hjälp utifrån.

Nu med mer eget facit där jag sett min fd livskamrat sen 20 år inte kunna komma ur sitt beroende innan allt viktigt i hans liv var borta så är jag betydligt mer ödmjuk.

Han ville eller kunde inte förstå att alkoholen var problemet i hans liv.
Han fick 2,5 nyktra år innan han sen dog i en annan sjukdom.

Jag frågade ,men varför slutade du inte tidigare?
Innan du supit bort allt.

Jag hade inte druckit klart,var hans svar.

En del säger att när konsekvenserna blir för tuffa,dvs det tar mer än det ger så kan man få insikt,eller styrkan att söka den hjälp som ofta krävs.

Men ingens historia är ju lik någon annans.
En fruktansvärd sjukdom är det i vilket fall som helst,både för den som dricker och de som står bredvid och är maktlösa.

Välkommen hit och jag hoppas att du ska hitta mycket matnyttigt både för din egen del och vad du kan göra för att själv må bättre.
Kanske också för att förstå din frus sjukdom/eller närapå sjukdom och vad den gör med en människa.

Profile picture for user Karhu

Vil vel egentlig bare vite om det er jeg som burde endre mitt syn på hva som er ok og ikke. Har tatt det opp ett par ganger med henne, men ingen endring. Det virker som at hun ikke ser poenget med et par glass vin for å kose seg, hun må drikke seg helt ned. Jeg merker med en gang når hun vipper over, går inn i sin verden. Hun blir veldig annerledes når hun drikker. Det påvirker sikkert hverdagen negativt på så mange sett.

Profile picture for user Självomhändertagande

Hej Karhu, har det alltid varit så när du varit sambo med henne, att hon druckit som hon gör idag? Eller har du märkt en plötslig ökning. Du skriver "Hun drikker stort sett alene og drikker seg veldig full." Innebär det att du dricker med henne ibland och hon fortsätter dricka mer själv?
Jag tror att du kan pröva prata med henne och ställa frågor, utan att vara anklagande. Fråga när hon är nykter. Ibland är det bra med frågor som får en att tänka, varför en väljer att fly på ett visst sätt. Jag hade en period i mitt liv som jag valde att fly med alkohol efter en svår händelse och för mig var det enkelt då jag var tillsammans med mitt ex som älskade alkohol. Alkoholen fanns alltid tillgänglig och det var för enkelt för mig att medicinera med den. Det tog tid för mig att inse det och jag ville egentligen inte fly med alkohol. Jag ville ha hjälp och jag fick hjälp till slut, men mitt liv kunde ha slutat innan dess. Vägen dit var onödigt lång, men det är inte alltid lätt att förstå hur en ska söka hjälp.

Vad är det hon flyr från. Jag ställde den frågan till mitt ex och jag fick svaret några månader senare. Han väljer att fortsätta fly med alkohol och skillnaden idag är att han är medveten om sin flykt. Det har gått utför, hälsomässigt och det gör mig ledsen, men jag har jobbat med acceptans. Jag gjorde allt jag kunde och det var för mycket. Men jag hade inte kunskap om medberoende tidigare. Jag skulle släppt taget om han flera år tidigare. Jag prövade, men det gick aldrig då han manipulerade mig varje gång.

Det är bra om du tar ställning för vilken uppgift du har i detta. En som dricker behöver vilja sluta själv. Om det inte är så, så är det bra att du påminns om att du har val. Val att stanna och val att gå. Val att ta hand om dig, på alla sätt.

Ta den hjälp som du kan få, för att komma fram till hur du vill ha det i livet ditt.