Pappa som är alkoholist

Profile picture for user Orvarekjon

Hej jag har aldrig pratat med någon om det här, min pappa har varit alkoholist i cirka 8 år! Det är världens bästa farsa när han är nykter men blir otrevlig och allmänt konstig när han är full. Han har tagit hjälp en gång under dom här 8 åren men har fallit tillbaka i beroendet igen och jag vet inte vad jag ska göra! Jag måste vara med och hjälpa till med min lillasyster hemma för att han antingen sover eller är full hela tiden! Jag känner att jag måste skriva av mig här då jag inte vill prata med någon annan om det då jag tycker det är pinsamt, om ni har något tips vad jag kan göra så får ni gärna komma med det! Tack o hej✌️

Profile picture for user Dearself

Hej
Hur gammal är du och din syster?
Du ska självklart inte behöva ta ansvar varken för din pappa eller syster. Har du din mamma eller andra släktingar som du står nära?
Bra att du väljer att skriva hit, här finns mycket erfarenhet och du behöver ej känna att något är skamligt!

Profile picture for user Orvarekjon

Jag är 22, hon är 12! Mina föräldrar är skilda så på morsan Kommer han inte lyssna, det skulle kanske vara farmor isåfall men om jag eller farsans tjej säger något om det så blir han bara arg! Tack för svar?

Profile picture for user Dearself

Jag förstår att du bär på mycket ansvar och oro och jag tror inte heller att han skulle " lyssna" på någon. Förnekande är ju en del av sjukdomen.
Jag tycker du ska börja med att ringa till kommunen och fråga om anhörigstöd. Då kan du ringa och prata med någon till en början. Då kan du vara anonym och beskriva situationen.
Ring kommunens växel el sök på anhörigstöd på kommunens hemsida.
Jag pratar själv om min situation om min son med en kurator som bara jobbar med anhöriga till personer med beroende och det är väldigt skönt. De kan ge konkreta tips. Sedan väljer du själv hur du vill gå vidare.
Du kanske kan berätta för din farmor och mamma om att du skrivit hit och vilket svar du fått om det känns bra!

Profile picture for user Rosette

Du har tagit ett stort och modigt steg och berättar här om hur du och ni har det hemma, bra gjort! Det krävs ofta en hel del innan en faktiskt tar ett steg och vänder sig utåt för stöd, som du skriver du har aldrig pratat med någon, tycker det känns pinsamt och detta har varit i ca 8 år det säger en del. Nu var du redo att göra detta.
Du har fått lite goda tips här om vad du kan göra, det finns mycket stöd att få som anhörig och att ringa kommunen är en bra ide, då kan de tala om vad som finns lokalt. Ibland finns det möjlighet för anonymt stöd för anhöriga, både samtal individuellt, grupper för barn/tonåringar och liknande. Det ser olika ut i olika kommuner.

Att ha levt i detta i så många år tar på krafterna och såklart är det svårt att själv se vad en kan göra och då kan det kännas skönt att få stöd. Det finns hjälp för din pappa att få, en gång tog han emot den, men han måste vilja själv. Att du nu börjar söka dig runt efter lite hjälp i detta kan på sikt även vara en hjälp för honom.

Förutom kommunen så går det att vända sig till en ungdomsmottagning, psykiatrin, gå till sin vanliga vårdcentral och prata om detta (och därigenom få hjälp med att få samtalsstöd). Det finns också stödgrupper som är anonyma runt i landet, vi finns här och så finns en nationell kostnadsfri telefonlinje, Alkohollinjen www.alkohollinjen.se dit även anhöriga kan ringa och få stöd. 020-84 44 48. Det går såklart även att ringa 1177 för att höra lite om hänvisningar för stöd, veta lite vad som finns i den kommun ni bor i. Nu fick du många tips här vet inte alls om det känns rätt just nu, men så du vet att det finns.

Fortsätt såklart gärna skriva och läsa här och hoppas du hittar mycket som blir hjälpsamt! Vi finns här och ger så mycket stöd som går via cyberspacen!

Ta hand om dig!

Vänliga hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Blade Runner

Som svar på av Orvarekjon

Vad modig du är som skriver här och vad jobbigt du och din syster har det. Du beskriver en pappa som beter sig så som alkoholister gör och som barn och anhörig får man inte riktigt ihop det eftersom de är snälla när de är nyktra. Din pappa behöver hjälp men du och din syster behöver också hjälp. Era föräldrar är skilda, kan ni/din syster bo hos din mamma ?
Mina barn bor bara med mig efter att jag skilde mig från deras pappa som är alkoholist.
Ta hand om dig !
//Blade Runner