Att vara anhörig till alkoholist

Profile picture for user 123maja

Hej!

Är en ung tjej som har en pappa som är alkoholist. Han har under många år haft denna problematiken (sedan jag var 14 år). Han vet själv att han har ett stort beroende problem och går själv i vård för detta. Något av det jag tycker är jobbigast med att vara anhörig är den ständiga limbon mellan ilska och sympati. Under första åren tyckte jag synd om honom och försökte vara snäll och peppande för att han skulle bli nykter. På senare tid (efter att jag flyttade hemifrån och fått distans till det hela) är jag bara arg på han. Tror att detta har och göra med att jag inte ser hur dåligt han mår utan främst konsekvenserna som rinner ut över min mamma och bror.
Hur är eran inställning till anhöriga?
Känner att jag inte längre vill dalta med honom utan bara få honom att förstå att det är hans fel att han sitter i sin egna knipa. Någonstans valde han ändå att fortsätta dricka efter allt för många öl allt får många dagar i sträck.
Hur ska man handskas med att vara irriterad på någon som man inte får berätta hur man känner till pågrund av den konstanta rädslan att man ska trigga igår mer drickande eller värre?

Hoppas det inte var allt för flummigt och att jag kan få insikt i hur andra hanterar detta.

Profile picture for user Li-Lo

Välkommen till Anhörigstödet!

Då jag läser ditt inlägg ser jag en klar, uppriktig och rörande bild. Du beskriver tydligt vad många med dig går igenom. Ditt val att starta en tråd visar din vishet i att söka information och den generositet att dela med dig av en situation som saknar facit och är komplicerad.

Jag hoppas att din tråd får fart, det kan ta ett tag. Ibland kommer det många nya användare samtidigt och då kan inlägg hamna i skymundan.

Varma hälsningar och hopp om att du stannar hos oss och berättar hur det går för dig.

Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Bergvallmo

Hur tar man sig ur detta? Förstår att det ser olika ut hur mycket medberoende man är. Jag har försökt hjälpa och be honom söka hjälp, letat efter personen, försökt få denne att ta sitt föräldraransvar. Jag har inte städat upp efter min partner och de gömda ölbrk det har han fått göra själv. Han har fått förklara sig för barnen istället föe att jag pratade i hans ställe. Så, medberoende eller ej?

Profile picture for user Vikkan

Som medberoende kan man ha 3 lägen på sin partner!
Kontroll
Kritik
Möjliggörande
Man kontrollerar personens sätt att bete sig
Man kritiserar personen
Man möjliggör så hen kan fortsätta sitt missbruk
Så frågan är vem som är sjukast, hen som dricker eller hen som gömmer och städar upp hela skiten!
Båda får sin drog men alkolisten är iallafall fall full halva tiden medan medberoende är dysfunktionell hela tiden ..