Alkoholiserad far viktminskning

Profile picture for user Kekman

Hej, Min far har under många år, kan inte säga exakt men säkert 20+ år haft ett ständigt alkoholmissbruk.

Det har gällt rödvin/vittvin bara han dricker ingen öl/starksprit eller väldigt sällan isåfall vid högtider. Han är väl vad man skulle kunna kalla en "högfunktionerande" alkoholist och kan i alla fall begränsa sitt drickande att han inte börjar före klockan 5 varje dag. Men varje vardag blir ändå 4-5 glas varje kväll vilket går upp till säkert 7-8 glas på helgerna.

Vi i familjen har under många år försökt få honom att inse detta vilket han nog gör men han har inte velat ändra beteende, det enda han klagar över är hans övervikt och att det inte finns något att göra åt detta.

Har senaste månaden fått med honom på att räkna kalorier vilket vi har gjort tillsammans lite för att motivera och att han får mer koll själv på sitt drickande. Planen har varit halvt kilo i veckan med kaloriunderskott på 500 och att han skriver upp i appen alla vinglas han tar.

Första två veckorna gick bra han gick ner 1,5 kg och nu har han fastnat på en platå senaste två veckorna trots att vi väldigt noga räknar kalorier. Vet ju att det inte är hållbart att dricka såhär med viktminskning men tänkte att det känns ju ändå bättre än att inte göra någonting.

Om någon har erfarenhet av liknande situation med bästa råd jag kan göra så hade jag uppskattat det. Han har också börjat gå mer promenader med oss och jag har börjat köra lite styrketräning med honom.

Vad är det bästa jag kan göra i denna situationen? Tack för alla svar, kramar

Profile picture for user gros19

20 år med ett dagligt missbruk av, om jag räknar rätt, minst en flaska vin varje dag. Då har man inte bara ett missbruk utan även ett fysiskt beroende, vilket gör att man behöver medicinsk vård för att kunna bli nykter. Han har gått upp i vikt, men efter ett sånt långvarigt omfattande missbruk borde hans fysiska hälsa vara dålig t.ex. levern. Är det något som kollas upp?

Jag tror till 99,99% att någon varaktig nykterhet kommer han inte att uppnå genom dom insatser du föreslår och dricka mindre brukar vara omöjligt när man är beroende. Först nykterhet och sedan träning m.m. om det ska bli en bestående förändring. Det som motiverar någon att bli nykter brukar var negativa kosekvenser som gör att man mår riktigt riktigt dåligt, inte logiska argument. Läs här så förstår du mer och använd framför allt din energi till att se till att du själv mår så bra som möjligt. Det kan du påverka. Många kramar till dig som kämpar så mycket.

Profile picture for user Nordäng67

Har också druckit för mycket under många år. Han slutade plötsligt helt i höstas. Han hade dragit på sig en hel del kilon och en enorm "ölmage". Dessa kilon har han i alla år skyllt på allt från gener till matglädje. Gick inte att få in i hans skalle att det berodde på alkoholen. Han slog ifrån sig och blev sur och irriterad. För två år sedan slutade jag tjata och "informera". I höstas kom han till egen insikt och blev nykter. Kilona rasar av honom och han är pigg som en mört och stolt. Vad jag vill säga med detta är att jag tror du gör som jag gjorde: slösar din tid och energi. Din pappa måste nog dessvärre komma till den punkten själv att han vill förändra. Att försöka dra ner och räkna glas hjälper inte så mycket. Man måste sluta helt och då krävs det egen vilja som kommer inifrån ej utifrån. Förstår ditt dilemma. Många kramar