Min man åkt fast för rattfylla

Min man har druckit i smyg i garaget i flera år. Pratat otaliga gånger med honom utan resultat. Jag trodde det var mest på helger och kvällar. Men i måndags åkte han fast för rattfylla kl 16 på eftermiddagen påväg till Maxi. Jag är chockad över insikten att han dricker under arbetsdagen och chockad över att han inte har omdöme att förstå att han inte kan köra.

Vi har två tonåringar. Jag får ont i magen av att tänka på att han kört onykter med dem i bilen. Jag känner skuld över att jag inte fattat. Och så chockad. Svårt att sova och tankarna bara snurrar i huvudet. Tilliten till min man har dött för alltid tror jag

Profile picture for user Emmsi

Hej!
Är det 1a gången din man åkt fast? Vad har konsekvensen blivit för honom?
Min sambo har kört ett par ggr nu på sistone, och jag kan bara inte fatta hur man kan och vågar. Min sambo åkte fast i sena tonåren för rattfylla. Åkte dit och fick samhällstjänst, detta var innan vi träffades. Ändå vågar han göra det igen. Vi har småbarn (2 och 4 år), men era barn är ju större och förstår ju anledningen. Vad säger de? Jag försöker förgäves förklara för min sambo vad följderna kan bli. Han ser bara kryphål. Väldigt oattraktivt och motbjudande.

Profile picture for user Libban

Hej! Ja det är första gången. Han har inte fått sin dom ännu. Men höga dagsböter och körkortet indraget i ett år är vad jag tror blir påföljden. Jag har läst på nätet om vanliga straff. Det är ett stigma med rattfylla. Blir en prick i belastningsregistret som syns om man söker nytt jobb tex. Det är ett riktigt lågvattenmärke och för min man tror jag eller hoppas jag att botten är nådd. Min botten är nådd i alla fall. Tror aldrig jag kan känna något för min man igen efter detta

Profile picture for user Emmsi

Det blir ju såna oerhörda påföljder också, eller kan bli iaf. Vi bor långt ut på landet. Indraget körkort - inget jobb (min sambo är yrkeschaufför) - omöjligt att sköta markservice hemma med handling el skjutsning av barnen eftersom man inte kan ta sig någonstans - ekonomi m.m. m.m.
Styrka till dig!

Profile picture for user Libban

@Emmsi ja verkligen. Nu jobbar min man hemma under pandemin så hans jobb blir inte påverkat av att inte köra. Men mitt liv blir mycket mer begränsat då jag måste stå för all skjutsning av barn, handling mm. Har du inga tankar på att lämna din man?

Profile picture for user Saber

Går här hemma och väntar hur det kommer bli med min "sambo" får reda på hur det går med hans körkort. "Sambo" pågrund av att vi har gemensamt hus men han har fått flytta ut tillfälligt i väntan på om jag kan få tillit till honom igen. Jag är osäker på det.
Han har valt att, medvetet eller omedvetet vet jag inte, köra med indraget körkort i 1,5 år. Han har kört mina barn, sitt egna barn utan att ha sitt körkort, nykter eller inte vet jag inte heller. Enligt honom så har han alltid känt sig körklar... Men hans känsla för det kan ju vara väldigt missvisande. Jag vet att han kört onykter med.
Oj vad den här alkoholen kan ställa till det. Han har nu valt att ta hjälp, men om han kan få min tillit igen vet jag inte.

Profile picture for user Azalea

Förtroendet för dom får verkligen en knäck när de kör onyktra.
Min dåvarande man åkte fast efter att krockat bilen för grov rattfylla.
Resulterade i indraget körkort 2 år och fotboja under några månader.
Jag stannade men efter fler draman så lämnade jag honom.
Han dricker dagligen och ungefär var 3:e dag kör han bil till bolaget.
Det jag tycker är jobbigt med det är inte att han kommer att åka dit eller köra och smälla utan att risken är så stor att någon oskyldig blir drabbad av det.
Blir tokig på att ens tänka på det.
Kram till er🧡Azalea

Profile picture for user Libban

@Azalea vet inte hur jag ska orka en skillsmässa just nu. Men vill verkligen inte leva såhär. Perfekt fasad utåt, ingen har en aning om min mans drickande och lögnerna. lynnigheten och onykterheten var och varannan dag här hemma.

Profile picture for user Tingeling00

@Libban har du ingen att prata med i er krets? Det har varit stor hjälp för mig att alla ( jag vill) vet om vad jag/vi brottas med. Dock försvann en del vänner mest av okunskap tror jag. Att folk som dricker ”lagom” inte vet hur man gör med någon som inte ska dricka alls.... kämpa på!!

Profile picture for user Emmsi

@Libban Jovisst har jag gått i dom tankarna. Jag skulle mått mycket bättre. Men jag skulle inte klara säga upp mitt umgänge med barnen (små barn, 2 och 4 år) hälften av dagarna. Jag vet inte hur jag skulle hantera det. Hur mår barnen det när det är fredagEM och han går och dricker lite? Kan han köra om det skulle uppstå ngn akut situation? Alla dom funderingarna som snurrar.

Profile picture for user Libban

@Tingeling00 nej tyvärr har jag inte så många att prata med. Jag skäms för att berätta också. Svårt att förklara varför. Vi är liksom en medelklass familj med bra jobb, två barn, hund och villa i ett bra område. Att bara nämna ordet missbruk och alkoholism känns så främmande. Som att det inte kan vara så, att det inte kan hända mig. Händer bara andra. Brottas med overklighetskänsla emellanåt, har svårt att ta in hur svåra alkoholproblem min man måste ha och att han faktiskt begått ett allvarligt brott med sin rattfylla

Profile picture for user Libban

@Emmsi åh vad jag känner igen. Barnen är främsta skälet till att jag inte lämnat min man också. Vill inte tvinga dem att flytta och bo varannan vecka. El vet att de bara vill bo med mig men de kommer vara så oroliga för sin pappa. Jag vet inte hur jag ska orka. Och är rädd för hur min skulle agera. Han blir aggressiv ibland när han druckit och martyr. Vad skulle hända om han blev ensam? Hur skulle hans relation till barnen se ut? Skulle han gå ner sig totalt? Skulle han bli omöjlig att ha att göra med? Skulle han skada sig själv? Det är tusen tankar som snurrar i mitt huvud

Profile picture for user Libban

@Emmsi Jag mår sådär men jag har kontaktat en alkoholrådgivning via kommunen och de kommer erbjuda mig samtalsstöd. Min man har en samtalstid imorgon med en rådgivare.

Jag tror att min man cyklade och köpte alkohol i fredags för han var påverkad både fredag kväll och lördag dag. Då ramlade han på altanen. Han säger han inte druckit något men jag vet ju.

Är så less. Orkar inte leva såhär. Men bryta upp från vårt hem och skilsmässa. Vet inte om jag orkar det heller just nu. Känner mig helt slut, på gränsen för vad jag orkar