Uppvaknandet

Profile picture for user Kaffe-koppen

Hos mig har bubblan spruckit nu! Min man dricker och har gjort det i smyg de senaste två åren (enligt honom) men jag konfronterade honom för tre veckor sedan då jag upptäckte enorma inköp på systembolaget det senaste halvåret.
Han har erkänt att han har problem och att han inte kan lösa detta på egen hand. Kontakt med läkare pågår, men jag vet inte själv hur jag just nu ska hantera detta med med vår familj och vänskapskrets. Jag känner mig som en kalv på grönbete som bara springer runt i huset med millioner tankar. Det som just nu fyller mina tankar och funderingar är hur ska man hantera sin familj och vänner? Detta är ju så nytt. När vi till helgen ska ha middag och vi vanligtvis bjuder på alkohol till middagen och senare på kvällen. Ska jag berätta eller ska jag helt överlåta det till honom vilket jag inte tror att han gör i detta första läge. Ska jag hålla masken inför familj och vänner och bara hoppas på att han inte intar något. Att inte servera något till middagen utan förklaring skulle i vår krets te sig väldigt konstigt. Jag är så rådvill. Själv skulle jag kunna skrika ut det för hela världen men Hur göra man när ingen omkring oss ännu vet? Jag är i chock inför detta nya faktum.

Profile picture for user Skrållan

Tror du ska prata med din man och höra hur det ska bli vid bjudningar. Fråga honom. Fråga om ni ska vara ärliga och berätta.
Och vad gäller dig själv, ta hjälp för din egen del. Brukar finnas anhörigstödjare genom kommunen. Och det kostar inget. Har själv gått där och fått enorm hjälp. Dom finns där för oss anhöriga.
Bara några korta råd. Fortsätt skriv här. Du kommer få många goda råd från alla här inne som vet vad du går igenom.

Profile picture for user sjöochsnö

Hej @Kaffe-koppen
Jag har också varit i din situation med min man flera gånger faktiskt, eftrrsom han lite då och då bestämmer sig för att sluta dricka. Prata med din man, risken är oerhört stor att han inte kommer kunna stå emot. Och chansa inte på att han kan det, avboka hellre om ni inte vill berätta. Är han ok med att berätta? Servera i så fall alkoholfritt. Om det är goda vänner eller familj kanske de t.o.m blir lättade? Om det finns någon i familjen/vännerna som alltid dricker lite för mycket, så mår ju alla runt omkring ofta lite dåligt , utan att prata om det förstås, särskilt inte den det gäller.
En inställd middag är i sammanhanget ett mycket litet offer.
Hoppas ni får bra hjälp och vad bra att din man insett att han behöver hjälp.