Vuxen dotter till mamma med alkoholmissbruk

Jag är dotter till en mamma med alkoholmissbruk. Tråkigt, oroligt och känner att det tär på mig. Jag har försökt hålla distans men det är svårt, vägrar bli medberoende!

Det hela började nog när min mammas dåvarande man avled hastigt för ca 35 år sedan. Ganska snart träffade hon en ny man, en man som jag instinktivt inte gillade från första början. Efter att de varit tillsammans i ca ett år, valde hon att gå i pension och de började bo i Spanien under vinterhalvåret, han har ett hus därnere.

Nu sedan ca tre år har han utvecklat en demens samt har en svår kol och kan inte längre gå. Därför kan de inte vistas i Spanien längre.

Det har nu visat sig att bägge två dricker stora mängder alkohol. Jag har hittat stora mängder tomma förpackningar och flaskor i deras källare. Det har pågått i stort sett sedan hon träffade honom och jag har förstått att han hade alkoholproblem långt innan.

Min mamma har också börjat få sviktande minne, hon har en kronisk bukspottkörtel inflammation vilket är illa. Hon har även andra sjukdomar.

Nu har hon alltfler krav på mig. Att jag ska ställa upp på diverse saker och sköta deras ekonomi. Jag har däremot nekat köpa alkohol till dem. Då tar hon färdtjänst till systemet istället.

Till saken hör också att jag vuxit upp med min pappa, då hon plötsligt en dag stack från familjen när jag var nio år. Så egentligen känner jag att jag inte vill detta. Hon har ju svikit mig från första början...

Tack för att ni finns i detta forum och för att jag fick skriva av mig

Profile picture for user gros19

Tänk vad svårt det är för oss anhöriga att tillåta oss att säga JAG VILL INTE. Finns möjlighet att få god man om man inte kan sköta sin ekonomi. Det ansöker man om hos överförmyndarnämnden. Att åka till systembolaget och handla till din alkoliserade mamma är ju alldeles orimligt. Hur ska du kunna försvara det om hon avlider till följd av sitt missbruk. Det du kan göra är att tala om var hjälp finns att få om hon vill bli nykter.

Fick lära mig något väldigt bra när jag gick ett anhörigprogram. Innan man gjorde något för sin anhörige med missbruksproblem så skulle man svara ja på tre frågor.
Kan jag det här?
Vill jag det här?
Är det bra för mig?
Något jag tycker du kan tillåta dig att pröva. Din mamma far inte illa pga att du inte hjälper henne utan missbruket är orsaken till hennes problem.❤