Alkoholism

Profile picture for user Pepparkaka58

Jag är så trött på att vårda en alkoholist vet ej vad jag ska göra. Min man har druckit i alla år varje dag,blev värre när min äldsta son fick sin diagnos för en svår sjukdom han avled 2012 tyvärr. Jag var hans personliga assistent sen fick min man en Stroke 2009 så då tog jag hand om bägge två. När min son avled blev jag assistent åt min man som jag ångrar, fick ej så många timmar för honom så var tvungen att jobba på förskola också.Jag börjar bli så trött har nu gått i pension nu och jobbar 20 timmar i veckan som personlig assistent åt honom för att min ekonomi ska funka. Jag är så arg har betalt allt utom att vi delar hyran, försäkring, internet, el allt han säger du tjänar mer än jag. Nu känner jag att jag skulle vilja ha ett eget liv inga krav bara ta hand om mej själv men hur ska det gå. Han är halvsides förlamad på vänster sida hostar och kräks är trång i halsen, tappar urinflaskor i golvet blir mycket tvätt, är helt slutkörd skulle fått en annan assistent vid min operation av handled men bokade av. Eftersom hon skulle vägrat lägga honom när han är helt packad, vore pinsamt.Han vägrar sluta dricka han dricker öl, 1,5 liter röd vin varje dag. Har nu pratat med mina vuxna barn så vi ska ha familjemöte om hur vi ska göra med honom.Han är två personligheter snäll på dagarna elak på kvällarna säger elaka saker om mej. Så vad kan man göra samhället stöttar inte har försökt han måste vilja sluta själv men kommer aldrig ske tyvärr.

Profile picture for user gros19

Vilken förfärlig situation du befinner dig i. Vid familjemötet som ni planerar tänker jag att det viktiga är att så här kan det inte fortsätta, det är inget alternativ. Du vill ha ett eget liv. Förstår dig till fullo, har kämpat med detsamma. En son som är psykiskt sjuk och en dotter som fick en hjärnskada vid förlossningen. En avsevärd skillnad är att dom är snälla båda två. Din man är inte ens snäll mot dig. Även om man fått en stroke så är man inte befriad från ansvar. Förmodar han inte har hjärnskador så att han inte är medveten om hur han beter sig. Funderar han aldrig över hur du har det?

Men idag är du det viktiga, så ser jag det. Funderar på om du inte fått något anhörigstöd, vilket kommunen brukar erbjuda.? Det är fullt förståligt att du vill ha ett eget liv och att du har rätt till det. Din man samtycker inte till en ny assistent eller vad det assistenten som inte accepterade att hjälpa honom när han druckit. Finns ju vårdhem också om han föredrar det.

Inga små mängder din man dricker och jag tänker att den fysiska hälsan bör vara påverkad t.ex. dåliga levervärden. Det du berättar är grund för att göra en orosanmälan till socialförvaltningen. Din man utsätter sin hälsa för allvarlig fara pga sitt missbruk vilket kan leda till tvångsvård om han motsätter sig frivillig vård. Räcker med en anmälan och därmed är ansvaret socialförvaltningens, som ska se till att han inte avlider till följd av sitt missbruk.

Du säger att ekonomin blir ett bekymmer om du inte är assistent längre, men kanske finns det andra alternativ så du kan tjäna lite extra pengar. Olika timanställningar brukar ju finnas t.ex inom hemtjänsten. Allt är väl bättre än hur du har det nu. Sedan kan jag inte låta bli att undra om du vill leva med en man som är alkoholist och dessutom är elak mot dig?