Vems ansvar att orosanmäla?

Profile picture for user citrongul

Känner en man sedan flera år som dricker för mycket. Han sköter sitt jobb och anser därmed att han inte har problem med alkoholen. Jag fick nyligen betala avlivning av hans gamla katt som hade blödande juvertumörer, han hade tänkt låta henne dö hemma. Jag kunde inte stå ut med det. Hunden var nästan död när han till slut tog honom till veterinär. Låg och rosslade. Jag anmälde inte till länsstyrelsen fast jag borde ha gjort det. Han ville hellre lägga pengar på alkohol än på sina djur. Nu dricker han alla dagar han kan om inte jobbet kommer emellan. Det kan vara flera dagar i rad ibland. Ibland tänker jag att han får väl ta ansvar själv för vad han gör, men det känns jobbigt att veta om det också, och inget göra. Han vill ju själv inte sluta dricka. Säger varje semester att efter semestern ska han minska på drickandet. Istället dricker han mer och mer. När han dricker sprit blir han oberäknelig och kan bli aggressiv.Han har två utflugna barn i 20 årsåldern och fyra syskon som känner till hans missbruk och konsekvenserna av det. Jag vet inte vad jag eg ska göra? Är det verkligen jag som ska anmäla eller ska man låta det vara, tänka att han väljer själv?

Profile picture for user gros19

Jag tänker så här- varför skulle du inte anmäla? Du har ju ingen skyldighet att anmäla men hur skulle det kännas för dig om han avled till följd av sitt missbruk och du inte gjort vad du kan. Ett övervägande du kanske behöver ta ställning till, men visst är ansvaret hans. Om du känner oro för dig själv så kan en anmälan även göras anonymt. Hellre en anmälan för mycket än en för lite är min åsikt. En sak är också att när en anmälan inkommer kan du släppa det, då är det socialförvaltningens ansvar att se till att han inte avlider eller utsätter sin hälsa för allvarlig fara pga sitt missbruk. Vad hans anhöriga gör eller inte gör är något dom får leva med. Jättefint att du tog hand om katten så den slapp plågas mer.

Profile picture for user citrongul

Har ingen lust att göra orosanmälan ö h t nu. Är trött på det bara. Han har skaffat ny katt. En systers katt som fått oplanerad kull. Vet inte varför jag skriver det men så ligger det till.

Profile picture for user EsterHanna

När barn och djur far illa har man en skyldighet att anmäla. Länsstyrelsen är otroligt pedagogiska och måste luta sig mot lagar hela tiden. Alla har en sorts skyldighet där tänker jag...