Kombinationen alkoholist-demens

Profile picture for user AnnieC

Min man, 78 år, är alkoholist. Han dricker en halv flaska whisky om dagen. Vi har varit gifta i 45 år, och jag vill hjälpa honom att sluta, eller åtminstone att minska konsumtionen. Det har blivit värre under pandemin, innan drack han inte lika mycket.
Jag försöker om och om igen att prata med honom, men allt vänds till att det är mitt fel, jag försöker styra honom. Han vill dricka, det är den han är, och jag ska inte försöka ändra på honom.
Hans drickande kompliceras av att han har så dåligt minne. Jag försöker få honom att söka hjälp, men han vill inte, säger att han vill leva så här.
Finns det någon här som har liknande erfarenhet? Hur får man någon som vill dricka att söka hjälp?

Profile picture for user Nora81

@AnnieC Hej Annie. Min erfarenhet är att man inte kan få någon att sluta dricka eller minska på drickandet om de inte själva önskar det. Man får, enklare sagt än gjort, komma överens med sig själv som anhörig om hur man själv vill ha det och vilka gränser man själv har och leva efter det. Det betyder att förändringen börjar hos dig själv.
Sök hjälp och stöd för dig själv så du blir stärkt för man bryts ner ganska fort av en sådan livssituation. Du kanske kan förmedla hur du själv mår i detta och hur det drabbar dig med hans drickande.
Det är svårt att släppa den kontrollen, för man ser ju vad alkoholen gör med den person man älskar. De måste helt enkelt få komma fram till det själva.
Vi kan inte göra en annan människa nykter, det är ett beslut och helt och hållet deras ansvar precis som vi behöver ta ansvar för oss själva, våra gränser och hälsa. Det är en skoningslös sjukdom och väldigt tuff situation att leva som anhörig.
Ta hand om dig.