Konfrontera

Hej!
Min bror super varje dag och både han själv och hans familj håller på att gå under. Vad kan jag göra? Har pratat med honom ett par gånger.

Nu vill hans familj att vi ska träffas alla och prata med honom. Är det en bra idé?

Profile picture for user Tröttiz

@sushen
Hej. Jag funderade mycket på vad skriva. Det är länge sen jag hade någon nära omkring mig som drack mycket ...

Jag har svårt att få insikt i vad som skulle vara det bästa för din bror. Men går till mig själv och numera ex ...

Skulle vi haft en sådan konfrontation känner jag att det inte hade gjort till eller från, tyvärr för han var så inne i sitt beroende. Han har problem ännu. Möjligen skulle han ha upplevt att vi var jobbiga samt uppfattat att vi tycker han är dålig. Det skulle nog inte ha fått det utfallet vi önskade. Tyvärr. Kanske rentav spett på hans redan dåliga självkänsla. Vet som sagt inte hur din bror skulle reagera.

Det vi omkring i stället gjorde var att försöka värna om egna gränser och se till barnen, till exempel lägga på om han ringer onykter, inte låna ut pengar, ha plan A, B med tanke på att det fanns/finns barn med i bilden. Vi tog upp enskilt drickande med honom, hur vi upplevde det.

Nog inte riktigt det svar du önskade, men ville gärna ge någon respons.

Sköt om dig. 🌹

Profile picture for user Li-Lo

Hej och välkommen till oss på Alkoholhjälpen & Anhörigstödet.

Det låter som att du vill vara hjälpsam för din bror och de runt honom. Du har redan haft modet att lyfta frågan om alkohol och nu funderar du på om det skulle vara hjälpsamt att samlas. Om jag förstår dig rätt så önskar hans familj stöd. Kanske känner de att de gjort vad de kan.

Spontant tänker jag att ordet konfrontera sätter en tuff agenda det kan få motsatt effekt då vi nästen ber den andre om att hålla upp en garde. Mänskligt. Att använda sig av jag-budskap är ett fint sätt att förhålla sig. Inte bara den för en vill hjälpa utan även för en själv.

Om du vill får du gärna läsa texten här på sidan som handlar om kommunikation och att initiera ett samtal som kan vara svårt för alla inblandade. Jag lägger länken här:

https://alkoholhjalpen.se/kompis

Vi erbjuder även ett program för anhöriga, om du är nyfiken eller vill tipsa din brors partner?

Skriv gärna igen,
varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet