Kanske är din kompis drickande något du funderat över under en längre tid. Eller så är det något du tänkt på någon enstaka gång bara. Kanske vet du inte riktigt hur du ska hantera det, eller så är du tveksam till om du ska ta tag i frågan över huvudtaget. Dom råd och tips vi har samlat här kan vara ett bra stöd och en vägledning. Kom bara ihåg att det inte är ett regelverk eller ett facit. Skulle något av våra råd kännas jobbigt att följa så är det garanterat ett dåligt råd för dig. Ta bara med dig det som du tycker känns klokt och som passar dig. Som kompis kan du inte tvinga fram någonting. Din kompis måste själv vilja förändra sitt drickande. Vad du däremot kan göra är att underlätta förändringen och röja undan en hel del hinder. I stort finns det tre saker du kan göra:

* Prata med din kompis.

* Erbjud alternativ till att dricka.

* Bete dig på ett sätt som underlättar för din kompis att ändra sitt drickande.

Med kompis menar vi här inte bara någon du umgås frekvent med på fritiden. Det kan också vara en granne, kollega, kusin eller någon annan du bryr dig om. Det är alltså inte nödvändigt för dig att ha en djup och nära relation med din kompis för att kunna hjälpa till. Vad som är en förutsättning för att du ska kunna hjälpa är att du är orolig och bryr dig om personen, och det kan du ju såklart göra även om man ni inte är allra bästa vänner.

Förbereda dig

Börja med att fundera på vad du egentligen känner inför din kompis drickande och varför du vill göra något åt det. Är det för att du är orolig för din kompis eller är du mest förbannad och besviken? Ofta finns det många anledningar att vara arg och besviken på en vän som dricker för mycket. Man kan bli arg för att personen beter sig pinsamt, eller på andra sätt bidrar till att man inte har så kul som man skulle kunna ha. Eller så kan man vara arg för att personen ofta är bakis och sällan orkar umgås på dagarna. Det är inget fel med att vara arg och besviken, men att bara utgå från det är ofta en dålig idé. En förutsättning för att du ska lyckas hjälpa din vän är att du i första hand är orolig för honom/henne, att du bryr dig och agerar för din kompis skull. Därför förutsätter vi från och med nu att du är orolig för din kompis, att du bryr dig och att du i första hand vill att han/hon ska må bra. För så är det väl? Exempel:

  • Erik har en barndomskompis som han träffar och går på krogen tillsammans med, ungefär varannan vecka. Men nu tycker inte Erik att det känns kul längre. Johan, som barndomskompisen heter, har blivit så himla full de senaste gångerna de träffats. Han blir skrikig och vid flera tillfällen blivit utslängd från krogen. Det gör att Erik blir arg och irriterad och tycker att det är meningslöst att träffas. Därför ljuger Erik nästa gång Johan ringer, och säger att han inte kan följa med ut. Efter samtalet så är det dock något som gnager i Erik. Det kan ju vara så att Johan faktisk har problem med alkohol och inte mår så bra…

Hur vet man om man ska prata med sin kompis?

Många väntar ganska länge med att prata med kompisen eftersom man först vill vara helt säker på att han/hon verkligen har problem med alkohol. Saken är bara den att man inte behöver vara säker. Som vän behöver man inte hålla på och ställa diagnoser. Du har alltid rätt att vara orolig för din kompis och du har rätt att ta upp den oron med honom/henne. Det är egentligen rätt självklart, men det kan vara skönt att påminna sig om det.

Vad är egentligen det värsta som kan hända?

Att prata med en kompis om hans/hennes drickande kan vara känsligt och kännas gruvligt jobbigt. Men vad är det egentligen som är så jobbigt? Vad är det värsta som kan hända? Var rationell och formulera orsakerna till varför du tycker att det är jobbigt (om du nu tycker det) så att du har det helt klart för dig. Här är några förslag på saker som kan hända, i värsta fall.

  • Din kompis blir kränkt och sårad. Din kompis tycker att du är löjlig. Din kompis säger att du lägger dig i för mycket. Din kompis blir fly förbannad och förnekar. Din kompis säger upp bekantskapen. Det blir spänd stämning mellan er.

Kan du komma på några fler saker? När du formulerat allt jobbigt som kan hända så blir det enklare att ta ställning till det. Fundera på om det inte ändå är något du skulle kunna leva med. Påminn dig själv om att du faktiskt gör detta för din kompis skull och för att du bryr dig om honom/henne. Inte för att du vill din kompis något ont. Fundera också på om det verkligen är ett bra alternativ att gå runt och vara orolig i hemlighet, utan att säga något. Skulle du klara av det i längden? Kommer er relation att hålla för det? En annan bra sak med att tänka ut hur din kompis kan reagera är att du blir bättre förberedd. Förslag på hur du kan hantera olika scenarier hittar du lite längre fram. Du kan också peppa dig själv med att tänka att din kompis drickande inte kan bli värre bara för att du råkar uttrycka dig på ett klumpigt sätt. Att prata med din kompis om din oro kan ge mer eller mindre goda resultat, men det kan knappast göra alkoholproblemet större. Att uttrycka sig klumpigt är med andra bättre än att man ignorerar sin oro. Exempel:

  • Maja är 26 år och hon tycker att hennes kompis Anna dricker för mycket. Anna blir en helt annan person när hon dricker, en rätt jobbig person faktiskt, och ibland kan hon inte ta sig hem för egen maskin. Då måste Maja hjälpa till och det har Maja börjat bli rätt trött på. Dessutom har hon börjat bli riktigt orolig för Anna. Tanken på att prata med Anna känns först gruvligt jobbig, men efter ha funderat på det rent rationellt så känns det inte så farligt längre. Det är inte hela världen om Anna skulle bli förorättad, kommer Maja fram till. Att gå runt och vara orolig i hemlighet är dessutom ett helt orimligt alternativ för henne.

När ska man prata med sin kompis?

Det finns inget självklart svar på när man ska prata med sin kompis. Det beror helt på vad som känns naturligt för dig och vad du tror skulle passa din vän. Tips! Ett förslag är att du passar på när din vän är bakfull, helt enkelt för att många är negativa till alkohol i det läget. När man är bakfull så är alkohol dessutom en rätt naturlig sak att prata om. Kruxet är att det finns undantag. Somliga tycker faktiskt att det är lite mysigt att vara bakfull och helt utan krav ligga i soffan en hel dag. Om din kompis är en av dem så kanske det är bättre att ta upp det vid ett annat tillfälle. Kanske när ni fikar, sitter i bastun, pratar i telefon, käkar middag eller… ja, det finns inga rätt eller fel men det kan vara bra om det är i en situation där din kompis känner sig bekväm och avslappnad. OBS! Det enda man verkligen ska undvika är att diskutera med kompisen när han/hon dricker. Visst kan du säga till i stundens hetta, om du tycker att han/hon blir för full eller beter sig på ett sätt som du inte tycker är okej. Men att försöka diskutera saken över en öl är faktiskt alltid en dålig idé.

Förvänta dig inte för mycket för snabbt

Ett bra tips är också att fundera på vad du vill uppnå. Här är det ofta smart att inte lägga ribban så högt. Förvänta dig inte för mycket för snabbt. Ha inte så stora krav, varken på din kompis eller på dig själv. Att få din kompis att börja fundera är en rimlig ambition. Mycket mer än så kan du inte förvänta dig av ett första samtal.

Plugga på lite

Som kompis behöver du i och för sig inte ha svar på alla frågor och vara någon form av expert, det är inte din roll. Men det kan ändå vara bra att veta det mest grundläggande, så att du enklare kan sätta dig in i din kompis situation. Att försöka förstå hur din kompis har det är alltid bra.

Hur?

Det finns lika många jargonger som det finns kompisrelationer. Alla har olika sätt att prata med varandra och du ska förstås prata med din kompis på ett sätt som känns naturligt för er. Fundera gärna lite på hur du kan ta upp frågan på ett sätt som du tror skulle vara bra, och läs gärna igenom följande råd och tips: - En bra idé är att inte se det som att du ska ”säga till” din kompis. Se det istället som att du tar initiativet till ett samtal, där båda får komma till tals. Du får förklara hur du ser på saken och så får din kompis tycka precis som han/hon vill. På så vis hamnar inte kompisen i ett underläge. - Försök att förklara hur du upplever din kompis drickande, snarare än att prata om vad din kompis borde göra. Kanske kan du ta upp ett konkret beteende som din kompis har när han/hon dricker. Ta upp konsekvenser av drickandet som du har lagt märke till och förklara att detta har gjort dig orolig. Förmedla gärna att detta är något som du upplever och tycker, alltså inte allsmäktig sanning. - Uttalanden som börjar med ”Du…” får ofta människor att känna sig attackerade. Försök istället att börja det du ska säga med “jag” och beskriv vad du känner eller vad du skulle önska. Det här är ofta smart när man pratar om känsliga saker.

Fråga vad din kompis tycker

När du förklarat hur du ser på saken, så kan det vara bra att fråga din kompis vad han/hon tycker om det du sagt. Förmedla att din kompis inte behöver hålla med dig utan får tycka precis som han/hon vill. Några exempel:

  • Jag tycker att du blir som en helt annan människa när du dricker, en rätt jobbig typ om jag ska vara ärlig. Ibland kan att jag knappt kan prata med dig och ofta måste jag hjälpa dig när du är full, som till exempel när du är på väg att hamna i bråk, eller när du inte kan ta dig hem själv. Det här har gjort mig oroligt, för jag gillar verkligen dig som vän och vill att du ska må bra. Hur ser du på detta? Igår luktade du sprit mitt på dagen, och du var ovanligt pratglad och social. Det här har hänt några gånger nu och jag börjar fundera på om det är så att du dricker för mycket. Det är inte mening att förolämpa dig på något sätt, men jag är orolig för dig . Vad känner du inför detta? Igår fick jag ta ett viktigt möte med kunden själv, för att du var bakfull. Jag tycker att det är synd att du missar möten, för du har alltid mycket bra att tillföra, men framförallt börjar jag bli orolig för dig. Vad tänker du själv kring det här med alkoholen?

Lyssna

Ta dig tid att lyssna på vad kompisen har att säga, utan att avbryta eller ifrågasätta. Var uppmärksam och försök ställa klargörande frågor för att kolla att du har förstått och för att visa att du tar det som din kompis säger på allvar. Ge gärna bekräftelse och försök förmedla att du förstår din kompis situation: Till exempel:

  • Du verkar ju ha haft det jobbigt. Det har varit mycket på jobbet och har känt dig pressad, det kan jag verkligen förstå.

Undvik att generalisera

Undvik gärna att generalisera din kompis situation, genom att exempelvis säga: Du är alltid bakfull och du tar aldrig ansvar för det eller alkoholproblem är alltid allvarligt. Undvik gärna att överhuvudtaget använda ord som alltid och aldrig när du pratar med din kompis. Det ger ofta en känsla av hopplöshet. Att generalisera din kompis situation kan också antyda att din kompis har gått i en ”klassisk fälla”, vilket kan upplevas som förolämpande.

Utmåla inte personligheten som en del av problemet

Utmåla inte din kompis personlighet som en del av problemet, genom att exempelvis säga: Du är ju rätt äventyrslysten av dig och vill alltid ha kul, du kanske måste lära dig att bara ta det lugnt ibland. En sådan här attack på personligheten kan lätt uppfattas som anklagande och dessutom göra att läget känns mer hopplöst. Det är mycket lättare att ändra på ett beteende än hur man är som person. Till exempel:

  • Jag tycker väldigt mycket om dig som person och när du dricker för mycket så saknar jag den personen. Jag menar inget illa, jag är bara orolig och undrar hur du själv ser på ditt drickande.

Bra att veta: Många tror att de som är äventyrslystna av sig oftare får problem med alkohol än andra, men det stämmer inte. Undersökningar visar att personligheten inte alls spelar roll för vilka som får alkoholproblem och vilka som inte får det.

Medge eventuella egna felsteg.

Tips: Det finns ingen anledning att skämmas och känna skam för att man har alkoholproblem, men tyvärr gör många det ändå. Det är helt enkelt svårt att komma ifrån att det här med alkoholproblem ofta upplevs som något känsligt och pinsamt. En sak du kan göra för att mildra din kompis skamkänslor är påtala att du också skulle kunna bli bättre i vissa avseenden, om du nu känner att det är är så. Till exempel:

  • Jag har ju inte varit någon nykterist själv precis. Jag har ju ofta varit den som föreslagit att vi ska ut och dricka. Jag har ofta skrattat åt saker du gjort när du druckit.

 

Om kompisen förnekar och bortförklarar

Om kompisen tar illa upp finns det faktiskt ett bra och väldigt enkelt råd: Säg att du inte menade något illa. Be om ursäkt och släpp det. Till exempel:

  • Det var inte meningen att göra dig upprörd, jag ber om ursäkt.

Du har rätt att vara orolig och ta upp din oro med din kompis. Samtidigt har din kompis rätt att reagera som han/hon gör. Att reagera med förnekelse eller genom att bli arg är helt naturligt och inget som du behöver klandra din kompis för. Inget blir bättre av att ni börjar bråkar med varandra. OBS! Din kompis kommer troligtvis inte ta din ursäkt som ett kvitto på att han/hon inte har något problem. Genom att du har tagit upp det här med drickandet så har du förhoppningsvis sått ett frö. Nu vet din kompis hur du ser på saken och kanske kan det leda till att han/hon börjar fundera. Bestäm dig redan i förväg för att du inte ska bli arg. Du gör klokt i att backa och undvika ett bråk. Däremot är det onödigt att ta tillbaka vad du sagt. Be om ursäkt, men säg ingenting om att de du tycker eller är orolig för är fel om du inte tycker det. Exempelfilm

Vad göra om din kompis försöker dölja drickandet?

Om din kompis försöker dölja drickandet, så är det ett säkert tecken på att din kompis själv är medveten om att han/hon dricker för mycket. Att ta upp det är inte fel, men ofta är det bättre att prata med sin kompis om själva drickandet och dess konsekvenser. Om du ändå väljer att ta upp det och din kompis svarar med att bortförklara, så släpp det. Det har lika stor effekt ändå.

Vad göra om din kompis medger problem?

Att medge problem med alkohol kan kännas jobbigt. Då kan det vara skönt för kompisen att du inte förstorar det ytterligare genom att agera på ett dramatiskt sätt. Försök istället att ta det lugnt och sätt dig gärna in i din kompis situation Lyssna på vad din kompis har att säga. Avbryt inte eller kom med invändningar. Ta det som din kompis säger på allvar och försök ge bekräftelse. Exempelfilm

Avsluta med beröm och pepping

Tips! Försök avsluta samtalet med något positivt. Kanske något om varför du gillar att umgås med din kompis och varför du uppskattar honom/henne. Eller så kan du säga att du uppskattar att din kompis har lyssnat på vad du har att säga och att det betyder mycket för dig. Förtydliga att du finns till hands om din kompis kommer på något du kan göra för att underlätta situationen. Du kan också peppa din kompis genom att understryka att hans/hennes situation inte är hopplös på något sätt. Forskningen visar att dom allra flesta som någon gång druckit för mycket har ändrat på detta, antingen helt på egen hand eller med hjälp av andra. Det här med alkoholproblem är alltså inte kroniskt och dom allra flesta behöver inte gå i behandling. Personer som dricker för mycket har ett eget val. Man kan i allra högsta grad påverka sin egen situation. Det kan också vara en bra idé att tipsa din kompis om Alkoholhjälpen. Det är en väldigt ambitiös sida där vi samlat alla verktyg, övningar och tips som kan hjälpa din kompis att på egen hand ändra sina alkoholvanor.

Tips om du inte har en nära relation till personen som dricker för mycket

Som vi var inne på inledningsvis så behöver man inte ha en nära relation med den som dricker för mycket för att kunna prata med den personen. Det räcker med att man är orolig. Samtidigt är det aldrig fel att personen du är orolig för också får stöd av någon som står ännu närmare. Försök därför att uppmuntra personen att prata med någon som står närmare, samtidigt som du såklart kan understryka att du också finns till hands. Bra att veta: Många som brottas med problem drar sig undan familj och vänner för att lösa problemet helt själva. Ofta för att de skäms eller känner sig skyldiga för saker som hänt. Det här är sällan så bra. De flesta behandlingsprogram inkluderar idag en familjemedlem eller nära vän, eftersom det leder till bättre resultat. Exempel:

  • Elisabeth, 32 år, bor i en lägenhet i Stockholm. Hon har en granne som heter Jan, som är 37 år. Ibland när Elisabeth träffar Jan på gården, så luktar han sprit, och då är han social och pratglad. I övrigt är Jan väldigt tillbakadragen. Elisabeth har funderat på detta och en dag samlar hon mod till sig. Hon plingar helt enkelt på och pratar med honom. Jan blir rätt paff, men inte arg. Han säger att han är tacksam för att Elisabeth är orolig för honom tycker att hon är modig som vågat prata med honom. Jan får sig en väckarklocka Elisabeth mår själv bra av att ha sagt till.

Att prata med din kompis om din oro är en bra sak du kan göra. En annan är att du ändrar på ditt eget beteende. Ofta kan en kombination vara allra bäst. Du börjar med ett samtal och följer sedan upp med att vara på ett sätt som underlättar för din kompis att ändra på sitt drickande.

Drick inte själv när din kompis är med.

När det kommer till drickande så har vi människor en viss tendens att göra som andra. Om folk runt omkring blir fulla så tar man ofta det som ett kvitto på att det är okej. Det är lite löjligt när man tänker på det, men vi är trots allt bara människor. Med andra ord så kan du underlätta för din kompis att dricka mindre, genom att du helt enkelt drar ner på ditt eget drickande när din kompis är med. Allra bäst är det förstås om du inte dricker över huvudtaget när du umgås med din kompis.

Föreslå inte att ni ska gå ut på krogen.

Var inte den som föreslår att ni ska gå ut på krogen. Om din kompis frågar om du vill hänga med på krogen, så föreslå något annat som inte har något med alkohol att göra. Mer om hur man kan erbjuda alternativ till drickandet hittar du i nästa avsnitt.

Glorifiera inte alkohol.

Skratta inte åt din kompis när han är full eller när han/hon drar gamla fyllehistorier. Det är sånt som kan ge din kompis ett kvitto på att du tycker det är okej.

Låt naturliga konsekvenser ha sin gång.

En annan sak du kan göra är att inte mildra negativa konsekvenserna av drickandet.

  • Om din kompis blir utslängd från krogen för att han/hon är för full, så följ inte med din kompis till ett annat ställe. Och håll inte med din kompis om han/hon tycker att dörrvakten var dum i huvudet. Säg istället: ”Jo, men du var ju faktiskt ganska full”.
  • Ta inte hand om din kompis när han/hon är bakfull. Gå inte ärenden och trösta inte om kompisen har bakfylleångest.
  • Kanske kan det någon gång vara så att din kompis är bakfull och därför inte pallar med att gå på en middag som ni båda är bjudna till. Han/hon ber dig därför hälsa till värden att han/hon är sjuk. I det läget kan det vara bra att neka och låta kompisen själv prata med värden.
  • Täck heller inte upp på jobbet och säg till chefen att din kompis är sjuk, om han/hon i själva verket är bakfull. Låt kompisen själv prata med chefen.
  • Om kompisen är i färd med att göra något pinsamt på fyllan eller säga pinsamma saker, så kan det vara bra att låt det ske, istället för att rädda upp situationen. På så vis får kompisen ta konsekvenserna av sitt drickande helt själv.
  • Acceptera inte bakfyllan som en ursäkt. Om din kompis inte dyker upp som ni bestämt för att han/hon är bakfull, så har du rätt att bli besviken.

Kika gärna igenom exemplena här ovan och fundera sedan på om du, kanske utan att tänka på det, förmildrar konsekvenserna av din kompis drickande på något sätt. Försök sedan ändra på det. Om din kompis blir sur, så låt han/hon bli det. Kom ihåg att detta inte på något sätt är att vara taskig mot din kompis. Du låter bara de naturliga konsekvenserna av drickandet ha sin gång. Kommer du på något mer som vi har missat? Att erbjuda alternativ till drickandet är en av de bästa sakerna du kan göra för att underlätta för din kompis. OBS! Dom som ändrar sina alkoholvanor gör ofta medvetna ansträngningar för att hitta på nya aktiviteter på tiden som tidigare gick till drickande. Tänk om du kan bidra. Hur mycket lättare går det då inte för din kompis? Nu ska vi inte bli för hurtiga här, men om din kompis gillar att jogga, spela Badminton eller någon annan form av träning, så är det inte fel om du uppmuntrar till det. Häng gärna med själv. Träning ökar ju självförtroendet och självkänslan och får en att må bättre på alla sätt och vis. Att tillsammans med kompisen bestämma att ni ska börja träna inför Midnattsloppet eller någon annan tävling, är ett förslag. Samtidigt kanske du och din kompis avskyr all form av träning och då är det förstås bättre med något annat. Det kan vara enkla saker som ni ibland redan brukar göra men det kan också finnas en poäng med att ni hittar på något helt nytt att göra tillsammans Att göra helt nya saker och bryta gamla mönster kan ofta underlätta för drickare. Fundera loss bara, och försök att inte se det som en plikt. Se det istället som en möjlighet för dig att hitta på något nytt och kul tillsammans med din kompis. Vem vet vad det leda till? Tips! Prova er fram! Se till att komma igång och göra saker. Testa gärna många olika aktiviteter för att ta reda på vad ni tycker om att göra tillsammans. Prova en gång. Vad har ni att förlora? Tänk på att många aktiviteter kan kännas ovana i början, vilket gör att ni kanske inte uppskattar dem fullt ut med en gång. Bra att veta! Forskning visar att mängden roliga aktiviteter som en person ägnar sig åt är direkt relaterade till mängden positiva känslor som han/hon känner. Detta fungerar även omvänt. Ju färre roliga aktiviteter man ägnar sig åt, desto större risk för uttråkning, ensamhet och nedstämdhet.

Vad göra om man inget verkar hjälpa?

Var inte så hård mot dig själv

Om du pratar med din kompis, erbjuder alternativ till drickandet och ändrar ditt beteende så kan du inte göra så mycket mer. Det kan vara tillräckligt för att din kompis ska påverkas och i förlängningen bestämma sig gör att ändra sitt drickande. Kom bara ihåg att du inte kan trolla och på något sätt tvinga din kompis att sluta dricka, så håll inte på och anklaga dig själv. Om du har pratat med din kompis några gånger utan att det gett något som helst resultat, så är det sällan någon mening med att fortsätta ta upp det. Tjat brukar inte ha någon större effekt. Det är heller ingen mening med att gå och bowla, besöka museum eller spela paintball med kompisen om det ändå alltid slutar med att han/hon avrundar med en krogrunda. Att fortsätta propsa och försöka övertala din kompis att ändra sitt beteende är oftast lönlöst.

Kom ihåg att även små förändringar räknas

Ha inte så stora krav på dig själv och din kompis. Kanske känns det inte som att du gör någon skillnad, men kom ihåg att även de minsta förändringarna är positiva och kanske måste du ge det lite tid innan saker och ting förändras. Att ändra ett drickande kan vara en långsiktig process, det behöver inte ändras över en dag eller en vecka.

Vad göra om det på sikt inte blir någon ändring alls?

Det kan ju vara så att du kommer till en punkt när du kanske rentav börjar fundera på att sluta umgås med din kompis. Det är förstås inget vi kan ha en åsikt om, men om det nu skulle gå dithän så kan det vara bra att du är helt ärlig med din kompis och berättar vad du känner. Kanske kan du bolla över initiativet till din kompis, som en allra sista utväg. Det kan i alla fall vara bättre än helt plötsligt, utan att säga något, undvika din kompis. Till exempel:

  • Jag tycker väldigt mycket om dig som vän men jag vill inte umgås med dig när du dricker. Om du vill hitta på saker som inte har med drickande att göra, så skulle jag bli jätteglad om du slår en signal.

 

Frågor och svar

 

- Min kompis dricker ibland väldigt mycket och det har blivit allt oftare, men jag är inte alls säker på att hon har alkoholproblem. Hur ska man veta?

Du behöver inte vara säker. Du har rätt vara orolig för din vän och du har rätt att ta upp den oron med henne.

- Jag måste jämnt hjälpa min polare när han är full. Ofta måste jag reda ut situationer när han beter sig illa. Till exempel hjälper jag honom hem, och ibland har jag varit tvungen att ljuga för chefen - sagt att han är hemma för att han har feber, när han i själva verket bara är bakfull. Vill inte ställa upp på detta längre men vet inte riktigt hur jag ska hantera det.

Du är inte tvungen att reda ut din kompis situationer. Det kan tvärtom ge honom ett kvitto på att du tycker hans drickande är okej. Ett förslag är alltså att du själv pratar med chefen. Prova också att prata med din kompis om hur du känner det.

Min granne luktar ibland sprit mitt på dagen. Jag känner honom inte så bra och vet inte riktigt om jag är rätt person att prata med honom. Hur ska jag göra?

Du verkar ju orolig för henne och då är det inget fel med att ta upp den oron med henne. Hon kommer kanske tycka att du är modig som tar steget och även om hon skulle bli arg, så kan det få henne att börja fundera. Förbered dig gärna genom att läsa igenom tipsen här på sajten.

- Jag pratade med min polare om att jag tycker hon dricker för mycket och då blev hon skitförbannad, sa att jag inte skulle lägga mig i. Jag blev arg tillbaka och nu pratar vi inte med varandra. Samtidigt tycker jag om henne och vill prata med henne igen. Vad ska jag säga.

Kanske ska du slå en signal och be om ursäkt. Säg att du inte menade något illa. Inget blir ju bra av att ni är osams. Din vän kommer nog inte ta din ursäkt som ett tecken på att hon inte har något problem. Genom att du har berättat hur du ser på hennes drickande så kan du ha fått din kompis att tänka till lite, och det är ju jättebra.

- När jag är ute med min kompis så blir han stupfull och jobbig mot mig och andra människor, det är alltid samma sak, fastän jag alltid ber honom att dricka mindre. Hur ska man göra?

Kanske ska du inte följa med din kompis till krogen längre. Föreslå att ni ska hitta på något helt annat, som inte har med alkohol att göra.

- Min kollega kommer in sent lite för ofta, för att han är bakfull. De andra på jobbet verkar inte tycka att det är konstigt, så jag kanske har fel i att han har problem. Ska jag prata med honom ändå?

Ja, det tycker jag att du ska göra. Du verkar ju orolig för din kollega och dessutom så påverkas väl du av att han kommer sent?

- Jag har pratat med min kompis flera gånger om att hon dricker mycket. Hon säger att hon inte har något problem, men fortsätter ändå att dricka mycket och festa, även på vardagar. Vad kan jag göra?

Att fortsätta tjata är ofta lönlöst. Testa en annan strategi istället. Drick mindre själv, helst inget alls, när din kompis är med och skratta inte åt din kompis när hon är full. Läs mer här på sajten i avsnittet: Hur du kan underlätta din kompis genom att ändra sitt eget beteende.

Jag är chef på ett mindre IT-företag där en av mina anställda allt oftare kommer in sent för att han är bakfull. Jag pratade med honom om det, och då blev det bättre ett tag, men sen blev det samma sak igen. Hur ska jag göra?

Det finns andra organisationer som arbetar med hur man kan hantera alkoholproblem på en arbetsplats. Det finns massor med tips på deras sajter och därifrån kan du komma i kontakt med personer som är bättre än vi på att svara hur man ska agera som chef. IQ-projektet - Sveriges företagshälsor