Är ni nyktra?

Jag tänker vara nykter själv. Dels för att underlätta för min sambo, dels för att det funkar bra för mig. Hur gör ni?

Profile picture for user InteMera

Jag dricker själv inget alls sen många år tillbaka, då jag insåg att all alkohol hemma var en lockelse för honom även om jag tex köpt en flaska vin till någon bjudmiddag så kunde flaskan vara tom innan tillställningen. Även likör jag förr tyckte om och kunde njuta ett glas nu och då, kunde han ensam hemma få för sig att dricka hela flaskan på en kväll fastän han avskyr den sorten. Blev också bäst med tanke på barnen att de vet åtminstone en nykter vuxen alltid är med dem så jag har lämnat bort alkoholen helt för min del även om jag aldrig druckit mycket förut heller.

Profile picture for user Bedrövadsambo

Jag dricker vin på helgen, som jag handlat själv i begränsad mängd så det bara räcker till mig. Första fyra nyktra veckorna var jag helt nykter, men sambon var tydlig med att jag visst kunde dricka vin även om han avstår. Vi har inga småbarn längre, inte heller barn som ska skjutsas och hämtas.

Profile picture for user Rosa Pantern

Hej!
Jag dricker ingenting.
Det råkar nu inte vara för min mans skull, utan jag gillar det inte för egen del.

Tänk, att när jag var ung försökte min egen mamma pusha ut mig i festande. Hon tyckte jag var "torr" och tråkig och önskade någonting annat för min del.

Phu, det där var inte så bra. Tvingade mig själv. Mådde dåligt. Samtidigt som jag höll på att avsluta gymnasiet med slutbetygen. En spricka i min identitet och skolarbetet. Och den dåliga självkänslan blev väl snarast ett sår.

Nej, jag dricker inte.

...i ungdomen betraktade jag det som "ett måste", vilket det aldrig var - naturligtvis...!!

Gillade då att springa/träna, och äta hälsosam mat. Drickandet motarbetade det.

Det känns ju befriande i sällskap där någon mer väljer bort alkohol. ..även för mig.

Hälsningar /RP

Profile picture for user Annher01

Så länge vi har barn hemma så blir det nyktert i vårat hem min man är alkoholist sedan 1,5 år tillbaka/ d funkar. Känns bäst just nu??

Profile picture for user Nordäng67

Tillsammans med min gubbe som är alkoholist. Dricker bara tillsammans med vänner utan honom. Känns som det är nödvändigt att själv avhålla sig annars blir lockelsen för stor. Dessutom förlorar det ju sin charm att ta ett glas vin. En period var jag helt avhållsam och då drack han i smyg själv. Kändes som det var JAG som hade problem och inte han. Så då bestämde jag mig för att unna mig ett glas vin med vänner även om man känner sig lite illojal. Svårt det där. Alkohol finns på så många ställen och sammanhang så fällorna är många :-(

Profile picture for user Dis

Men han vill ju inte ens vara nykter, så. Vi kan dela en flaska vin och oftast är det trevligt. Men blir ju aldrig berusad tillsammans med honom, och köper aldrig in mer vin åt gången än den enda flaskan som vi ska dela. Funkar dåligt att ha alkohol hemma.

Profile picture for user Fnurr

Inte min heller. Men alkohol blir ändå aldrig trevligt eller kul och så vill jag kanske att om min sambo dricker så är det ett större steg om jag lr nykter.

Profile picture for user Blåst

... att min särbo har alkoholproblem har jag inte druckit en droppe. Blev livrädd när jag inser hur mycket vi har druckit tillsammans och hur mycket vin vi har druckit i veckorna. Så för min egen del och sedan jag börjat läsa här och inser hur lätt det är hänt så har jag bestämt mig för att inte dricka. Vet inte om för alltid eller just nu. Ksnske gillar jag vin och avslappnandskänslan lite för mycket. Lättare då att bara låta bli helt ett tag. Dessutom kanske kanske det också gör att jag tappar något kilo i midjan, även om inte det är huvudanledningen. Känns dessutom "laddat" med alkohol nu med särbon så nä, ingen alkohol här.

Profile picture for user Fnurr

Jag är lite kluven till det hela. Det är alltid jag som blir nykter / skärper upp lite runt drickandet trots att det egentligen inte är jag som har mest problem. Eftersom min sambo är den som har sug är det hon som flyttar gränser (3.5:or, ett glas vin till maten, ett glas efter stressig arbetsdag... tills det är likadant igen). Mina alkoholproblem är egentligen mest en annans problem. Men det blir jag som ändrar mig ändå. Trots att det är bra känns det lite fånigt att jag är den som blir absolutist när det inte funkar hemma. Hursomhelst, det har fördelar för mig också. Jag klarar mig bättre utan och får inget sug.