Välkommen till den nya Alkoholhjälpen

Vår filosofi när det gäller att driva Alkoholhjälpen handlar om att vara oberoende och själva ha kontroll över hur systemet fungerar och er data hanteras. Det innebär att det mesta av de saker som du möter här som användare är byggt av oss rådgivare från grunden.

Efter många år med tusentals av användare och en handfull olika vetenskaplig studier så var systemet för innehållshantering rörigt och långsamt. Vi har justera och lappat och lagat efter hand.

Nu har vi rensat bort allt gammalt och börjat på nytt. Det enda vi tar med oss är ni användare, forumdiskussionerna och frågor som ni som användare skrivit enskilt till oss.

Vi kommer inom kort att starta självhjälpsprogrammet på nytt och presentera uppdaterad fakta kring alkohol.

Profile picture for user Magnus

Eget forum för rådgivarna.
Vi har infört en del nyheter på Alkoholhjälpen. En av dem är att vi rådgivare har fått en egen del av forumet. Där vi ibland kommer att skriva inlägg om saker som ni gärna får diskutera med oss. Precis som i alla forumen så kan alla användare läsa det som skrivs här. Om du vill kommunicera med rådgivare utan att någon annan kan läsa så kan du skriva till oss enskilt under Stöd > Rådgivning.

Profile picture for user admi

En nyhet i forumet är funktionerna 'Citera' och 'Svara@' på forumkommentarer.
Genom att trycka på 'Svara@' så blir din kommentar ett svar till författaren av kommentaren du tryckte på.

Genom att markera en del av texten i kommentaren och trycka på 'Citera' så citeras en del av kommentaren i svaret så här:
@Magnus wrote:"Vi har infört en del nyheter på Alkoholhjälpen"

Profile picture for user Magnus

Alkoholkalendern eller "Loggen" som den också kallas, kommer förhoppningsvis att starta under dagen. Det är dock krångligt att flytta över tidigare statistik. Ni kommer att kunna logga in i det gamla systemet för att se er gamla programdata. Vi kommer eventuellt kunna importera viss data för de som regelbundet använder loggen. Vi återkommer till er angående det.

Profile picture for user Vjlo

@admi wrote:"Magnus wrote:"Vi har infört en del nyheter på Alkoholhjälpen""

Kul och bra att ni bygger och programmerar det mesta själv 🥰
Jag saknar dock "gilla"-funktionen på inlägg, det var, i mitt tycke ett bra sätt visa uppskattning på texter.
Sedan, texten på startsidan "Hej och välkommen till den nya versionen av".... Jag som färgblind, måste markera texten för att klara av att läsa den 🧐

Profile picture for user Magnus

Bra feedback på tillgängligheten @Vjlo. Vi får kolla hur vi kan justera texten.
När det gäller Gilla/hjärta knappen så försöker vi få igång den igen snart. Den lösning som visade att och hur många gånger ett inlägg hade markerats är inte färdigt i den modulen än.

Profile picture for user Andrahalvlek

Det fyller på efterhand här, kul 😍 Två saker tänkte jag på:

1) Kan man få möjlighet att välja flera forum samtidigt under ”senaste kommentarer”? Med shift-klick tex. Personligen vill jag tex stenkoll på de båda forumen ”förändra mitt drickande” och ”det vidare livet” och då vore det praktiskt att få se båda forumens inlägg samtidigt under senaste kommentarer. Nytt är att man kan läsa hela inlägget, vilket inte är nödvändigt om man vill spara plats. Några av oss är extrema långskrivare. De första tio raderna och sen ”läs mer” är fullt tillräckligt.

2) Jag vill också ha möjligheten att direkthoppa ”överst” och ”nederst” bredvid de andra knapparna under varje inlägg. Nu blir det ett himla scrollande upp och ner annars för oss som skriver ofta och mycket.

3) Den vita texten på hem-sidan syns inte alls.

4) Man måste trycka på knapparna i menyn två gånger för att gå vidare. Medvetet?

Hälsningar, Andrahalvlek

Profile picture for user Magnus

Ja, det vita mot ljus måste vi justera!

@Andrahalvlek Jag har justerat val av forum i senaste kommentarer så att det nu fungerar med flera.
Hur navigationen inom en sida ska fungera håller vi på att fundera på. Tack för ditt förslag!
Knapparna (4) kan jag faktiskt inte svara på. Jag antar att det är på mobil/platta? Ska undersöka.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Magnus skrev:"Jag antar att det är på mobil/platta?"

Än så länge har jag bara använt min padda, men ska prova på mobilen senare idag. Men det har nog med touchen att göra, jämfört med tangentbord. Samma sak kom jag att tänka på vad det gäller att välja flera forum, på padda och mobil kan man ju inte shift-klicka 🤔

Profile picture for user Andrahalvlek

5) Kan man komplettera inlägget i forumet med en profilbild på den som har skapat inlägget? Tänker att om nu alla, förhoppningsvis, hittar en bild som de vill profilera sig med så får man ännu ett snabbt sätt att orientera sig när någon kompis har seglat upp i listan på forumet.

Det är otroligt bra att ni låter oss ha synpunkter så här, sen får ni förstås agera som ni vill på det.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Magnus skrev:" Jag har justerat val av forum i senaste kommentarer så att det nu fungerar med flera."

Jag upptäckte nu att det funkar perfekt att välja in flera forum under ”senaste kommentarer” även på paddan! Otroligt bra funktion för att få en snabb överblick.

Profile picture for user Mitti80

Om ni använder Google analytics kan ni se vilka plattformar som är vanligast. Jag tror mobiler används i rätt sånstir utsträckning kanske många som letar info om beroende via mobilen i soffan. Funderar på om sidan är helt anpassad för mobiler, jag har märkt en hel del saker som inte fungerar. Har ev. med cookies och statiska format i kolumner mm. Men bra uppdatering är tycker jag.

Profile picture for user Magnus

Tack för er fortsatta feedback. Det är väldigt bra att veta hur ni användare upplever det. @Mitti80 Vi kommer fortsätta slipa på användbarheten för mobiler etc. Vi använder inte Google tjänster här på sidan eftersom de skickar vidare användardata. Men det finns andra sätt som vi kan skaffa information om vika enheter som behöver stödjas.

Profile picture for user Magnus

Har ni sett att ni kan göra en kort presentation på er konto-sida? Om ni går in på ert konto och trycker på redigera så kan ni nu både skriva en kort presentation och lägga till en avatar/bild. Under detta kommer kommentarer och skapade trådar för användaren visas, så att det blir lättare att hitta det någon skriver.

Profile picture for user Vjlo

@Magnus skrev:"Vi använder inte Google tjänster här på sidan eftersom de skickar vidare användardata"
Men ni är medvetna om att google indexerar precis allt på forumet? det tycker jag är mer "creepy" än att något skickas till google analytics, eftersom saker jag skrivit faktiskt kan - och dyker upp - på google search.

Profile picture for user snusen

@Mitti80

Jobbat med bla statistik och som Mitti80 säger är de majoritet i dagens läge som använder smartphones el surfplattor. Vi har över 80 procent mobil/paddor att surfa via datorn minskar stadigt. Vanligast är även iPhone/iPad en klar majoritet

Profile picture for user miss lyckad

Hej! Hoppas ni får bort alla frågetecken från våra inlägg. Ser konstigt ut.. Det tar lite tid att lära sig nya funktioner, och att använda Forumet på rätt sätt. Förhoppningsvis fortsätter Forumet att vara lika fint och lärorikt som tidigare..❤️

Profile picture for user Magnus

@miss lyckad skrev:"Hoppas ni får bort alla frågetecken från våra inlägg" Tack för feedback kring detta.
Tyvärr är det vissa emojis från adroid som inte fungerar på mac/apple. Om du provar och tittar på en annan enhet, så ser det ut som det ska. Det innebär tyvärr att den som skriver själv inte ser att det blir frågetecken i ruta för andra användare. Vi kommer undersöka om det finns sätt att hantera detta på. Det kommer nog att dröja lite, eftersom det är andra saker som behöver komma på plats först.

Profile picture for user Magnus

Jag vill tacka alla användare för att ni så här långt har valt fina och anonyma avatarer. Det går enkelt när vi bara kan godkänna alla utan problem!

Profile picture for user Magnus

Den här veckan kommer vi att starta programmet igen. För er som inte är anmälda sedan tidigare så går det att göra nu under menyn Stöd > Alkoholprogrammet

Första delen i programmet kommer starta innan helgen.

Profile picture for user Dwight Schrute

Kul att se att det sker löpande utveckling och bara bra att ni jobbar agilt och inte sitter och öser in massa timmar för en grandios avtäckning. Helt rätt och hoppas alla användare förstår att en webbplats/tjänst är levande och konstant utvecklande.

Ska sätta mig in lite mer och hoppas kunna bidra med feedback då jag är ny och just kom in på denna tråd. Men en första kommentar är verkligen jobba mobile first, men vet av egen erfarenhet att det kan vara lätt att glömma då man jobbar på/i desktop. Vänd helt enkelt på det, formge för mobil och anpassa för desktop.

Profile picture for user Magnus

Tack @Dwight Schrute! Vi håller verkligen med om tanken om "mobile first". Det finns delar i forum modulen i drupal som vi använder som står på vår att göra lista att anpassa. Om du ser andra saker som behöver anpassas för att funka mobilt så får du gärna skicka en kommentar här.

Profile picture for user FinaLisa

Hej Magnus!
Vad är det som styr vilka man ser som inloggade? Ibland ser jag mitt eget nick men inte alltid. Ibland är det väldigt få inloggade, (som nu två stycken) och ibland jättemånga...
Är det faktiska siffror eller vad ska man tro?
Hälsningar 🤗💚
FinaLisa

Profile picture for user Magnus

@FinaLisa skrev:"Vad är det som styr vilka man ser som inloggade?"
Det är vilka personer som har besökt någon sida på Alkoholhjälpen under de senaste 15 minuterna. Eftersom det kan ta ganska lång tid att läsa och/eller skriva i forumet så kan det vara så att en person som är inne inte syns innan den besöker en ny sida.

Profile picture for user Tröttiz

Hej. 🙂
Jag saknar "gilla-funktionen" samt att kunna se de senaste inläggena oberoende vilket forum de tillhör.

Kanske jag missat de funktionerna, att de dock ändå finns? 🤨

Tack för att alkoholhjälpen finns. Bland annat har jag som anhörig fått mycket stöd samt fått förståelse mera på djupet gällande beroende. 🌹

Profile picture for user Li-Lo

Hej Tröttiz

Vi håller på att testa lite olika grejer på sidan just nu. Ett lås betyder oftast att tråden är låst för vidare kommentarer. På trådstartarens begäran eller för att vi i admi tagit ett sådant beslut. Eller som nu... vi testar. Tack för nyfikenhet och tålamod!

Vänligen Li-Lo

Profile picture for user Sländan

Hej, som ny är dessa olika forum lite svåra att veta vilken man ska skriva i - de går lite i varandra.
Det märks även en som svarade på mitt inlägg och trott att de är på måttligt drickande.
Det Jag saknar är någon ”like”för de man skrivit. Jag som ny la en stor tid/ känslor på de jag skrev. Det vore roligt att veta om någon har läst de jag skrev.
Senaste inlägget borde oxå vara en egen kolumn oavsett vilket forum man valt.

@Magnus @Magnus

Profile picture for user Kristoffer

@Sländan Välkommen till oss! Förstår att det kan ta ett tag att förstå hur sidan och forumet fungerar, och vi är jättetacksamma för dina synpunkter. Vi har bara för några veckor sedan gjort en stor uppdatering av sidan, och en av de funktioner som fanns förut som inte lyckades följa med var just vår like-funktion. Vi jobbar på att hitta en ny lösning på det eftersom du och många andra användare uttrycker att det skulle vara hjälpsamt.

Vad gäller din andra fråga får du gärna beskriva lite mer. Är det någon funktion som du saknar och skulle vilja att det lades till, eller är det något du ser på vissa delar av forumet som du skulle vilja ha på fler ställen?

@Mother På startsidan har du ett sökfält längst upp i högra hörnet! Där kan du välja att söka på "Innehåll" (trådar, kommentarer etc.) eller "Användare". Prova där, och om du inte hittar rätt skriv direkt till oss under fliken Stöd -> Fråga oss så kan vi hjälpa dig vidare.

Med hopp om en fin torsdag,
Kristoffer

Profile picture for user Magnus

@Sländan skrev:"svåra att veta vilken man ska skriva i - de går lite i varandra"
Ja, så är det tyvärr. Det är inte supernoga vilket du väljer och det går att flytta diskussionen i efterhand. Underforumen om alkoholfrihet och måttlighet är nya utifrån förslag från användare. Vi får utvärdera hur det fungerar med den uppdelningen.

Angående ♡ eller gilla symbol, så arbetar vi på ett sätt att få in det igen.

Profile picture for user Kristoffer

@Andrahalvlek skrev:"Hur orosanmäler man inlägg?"

I nuläget går det precis som du märkte inte att anmäla trådstarter, utan bara kommentarer (och där är det Anmäl-knappen, som tidigare). Vi jobbar på detta, men tack för påminnelsen och också tack för att du uppmärksammade oss här istället!

/Kristoffer

Profile picture for user Magnus

@Mellvin vilka sidor gäller det? Vi kollar vad som kan blivit fel. Under tiden kan du gå in på ditt konto, trycka på "Aktivitet" och titta under "Avsnitt" för att se alla avsnitt som du har sparat.

Profile picture for user mulletant

Hejsan!
Mulletanten här, sällan aktiv numera men har orienterat mig i det nya. Det blir säkert riktigt bra när allt faller på plats och alla vänjer sig. Som en del andra ’gamlingar’ saknar jag snabbreaktionerna, att kunna trycka gillaknappen! Tack för allt ni gör och god fortsättning på sommaren! / mt

Profile picture for user TappadIgen

Jag fyller fortfarande i Alkoholkalendern. Det kanske inte är det viktigaste men är ju kul att samla nollor. Jag har dock upptäckt två saker.

När jag fyller i hela förra veckans registreringar på en gång, vilket är smidigast, så tycks datumen ha blivit offsetade med 1. Dagarna säger Måndag till Söndag men datumen för t.ex förra veckan slutar på den 7 Augusti och det står till och med Söndag den 7 Augusti. Så man fyller i Söndag till Lördag egentligen och Gud vilade ju på den 7e dagen.

Sen när jag fyllt i alla dagar med 0 och sparat så är dagarna registrerade men inte konsumtionen. Så jag får gå in och välja varje enskild dag och redigera till 0 glas. Det är fortfarande snabbare än att göra alla dagar var för sig, men här finns ju en liten förbättringspotential.

Är det många som använder sig av alkoholkalendern?

Profile picture for user Magnus

Nu har vi lagat funktionen för att registrera en hel vecka i Alkoholkalendern. Om du inte har gjort några registreringar under föregående vecka (mån-sön) så visas en text med en länk till en formulär för hela den veckan.

Vi vill att det ska vara enkelt att registrera både alkoholfria dagar och eventuell alkoholkonsumtion. Om någon användare har förslag till hur vi kan förbättra funktionen så går det bra att skriva en kommentar till här eller i ett privat meddelande (under "Fråga oss")

Profile picture for user timeforachange

Hej! Använder kalendern, tycker det sporrar! En fråga: jag kan registrera med detsamma jag valt kalendern, med måste scrolla längst ner för att se antalet a-fria dagar. Kan man kanske lägga den uppgiften främst, tillsammans med registreringen?
🙏 på förhand!