Hej! Jag är ny här! Heter Lydia och jobbar som kommunikatör på Alkoholhjälpen.

I veckan släpptes vår årsrapport där vi skrivit om hur det såg ut förra året här på hjälpen. Till exempel att 2989 personer använde vårt stöd och att 30 900 foruminlägg skrevs (ni har inte lite glöd i fingrarna ni!). Tack för att ni gör forumen till en så levande och välkomnande plats!

Årets tema på årsrapporten var identitet – vem är jag utan alkohol? De flesta av oss har någon gång funderat över vem vi är och ibland blir den funderingen mer närvarande när vi ska göra en förändring. Det finns flera kommentarer i forumet som berör det på olika sätt. Någon skriver att hen har svårt att acceptera sig själv som nykter, någon annan att hen inte vet vem hen är utan alkohol. En tredje skriver om rädslan för att tappa vänner när hen drar ner på alkoholen.

Hur är det för dig? Har du funderat något i dessa banor och vad landade du i så fall i? Befinner du dig kanske i dessa funderingar just nu? Eller tänker du helt tvärt om, att alkoholen inte alls har något med din identitet att göra? Skriv gärna en kommentar om vilka tankar som väcks i dig!

I årsrapporten finns flera intervjuer på ämnet. Du kan bland annat läsa om hur det var för Mikaela, Palle och Johnny när de gjorde sina förändringar. Om du klickar på "Tema identitet" i innehållsförteckningen kommer du direkt till avsnittet med intervjuerna: https://www.alkohollinjen.se/om-oss/arsrapporter/arsrapport-2022/

Jag kommer förmodligen dyka upp fler gånger här framöver, så jag säger på återseende :)

//Lydia, kommunikatör Alkoholhjälpen

Gizmo77

Jag är ofta glad utan alkohol men blir ännu gladare m alkohol I BÖRJAN. Sen går d över styr o jag blir elak, dräggig, kissar på mig mm.

VA-HP

Jag upplever mig själv som en helt annan när jag dricker och är jätterädd att förlora de få vänner jag har om jag slutar dricka. Inte för att de skulle utesluta mig men för att jag skulle behöva hålla mig undan vissa miljöer där de gärna vill vara.

Kennie

För mig var det viktigt att släppa vissa idéer om mig själv när jag slutade dricka. En bild jag släppte var den om den lite sköna livsnjutaren som stod och flamsade sent med vin i glada vänners lag. Det där lite gränslösa och smågalna hörde ihop med den jag var när jag drack. Och jag saknar inte den delen. Istället bejakar jag någon sorts ärlighet mot mig själv och den jag är. Jag sköljs inte med av allt på fester längre.Jag gör det jag tycker är roligt nykter och avstår det som inte lockar mig. Jag dansar, skrattar och samtalar med lika stor glädje som innan.

lydiaaa

Vad fint att ni delar med er av era reflektioner! Ni beskriver alla lite olika tankar kring identitet kopplat till alkohol och verkar vara i olika faser av er förändring/funderingar på att förändra? Ni är inte ensamma om tankar som dessa och jag vet att det har lyfts många gånger i forumet tidigare. Starta gärna en tråd på ämnet där, om ni vill prata vidare?

Tack för att jag fick ta del av era svar :)

/Lydia