Gastrit

Nä nu.
Efter skada och utdragen rehab med mycket tröstdrickande och slentrianmässigt vinande i det oändliga har jag så fått diagnosen gastrit till råga på allt.
Värktabletter och alkohol är kass i sig och etter värre när de tas parallellt eller omlott.
Är nu alkoholfri sedan i måndags och kanske var det just vad jag behövde, ett konkret exempel på att alkohol skadar mig.
Nu kan det bara bli bättre.

Profile picture for user Li-Lo

Surkärring!

Känns helt apart att skriva (ditt nick alltså), jag vill skriva "jädraanammatant" möjligen. Det gör mig ont att höra att du inte mår bra och samtidigt värmer det att läsa: "Nu kan det bara bli bättre."

Allt gott Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Surkärring

Midsommar kom och gick.
Jag har inte varit hemma på några dagar, och det har varit lätt att undvika alkohol. Det har inte funnits något sug och alla accepterar lättare ett potentiellt magsår än ett enkelt nej till alkohol. Så märkligt. Att ett nej inte är tillräckligt. Så himla dumt.
Hemma igen är det något som suger i magen. Antagligen är det ett symptom på min inflammerade mage men innan tog jag det som en signal att ta ett glas vin. Nu tog jag en läsk. Kolsyra är väl inte jättebra för magen men bra mycket bättre än vin.
13 dagar alkoholfri än så länge.
Helt odramatiskt.
Och väldigt befriande.

Profile picture for user Lyckan65

@Surkärring @Surkärring Ja visst är det märkligt att om man har ngt att skylla på så accepteras ett Nej. Jag har märkt för min del att det känns bättre att neka om jag har ngt att skylla på, exempelvis har jag ngn gång skyllt på att jag ökat en medicindos, vilket var en vit lögn. Nu på midsommarafton sa jag nej tack inte idag😊och det kändes bättre. Jag är inne på dag 15 som alkoholfri och jag känner mig nöjd och stolt. Det har inte varit så lätt alla dagar, men då har jag gått in och läst här och blivit stärkt i mitt beslut.
Visst är det härligt att vakna pigg och fräsch, utan ångest och slippa vara bakis. Vi gör det bra. Ha en fin söndag🥰

Profile picture for user Surkärring

@Lyckan65 heja dig, och tack för kloka ord.
Nej tack, inte idag känns som en vettig sak att säga - samtidigt öppnar det i min tankevärld en lucka för att en annan dag tillåta mig alkohol.
Jag har varit vit i omgångar förr. Jag vet att jag klarar 300 dagar. Men jag tror att jag borde låta bli helt, alltid. Jag ska köra på ett enkelt "nej tack" framöver. Gastriten borde förhoppningsvis inte vara för evigt.
Ha en fin dag 💜

Profile picture for user Jojo_

Över 3 år så ses vi här igen. Jag var nykter nästan 3 år, började dricka så smått igen för typ ett år sen. Jag har inte tappat kontrollen som innan, så sambon och alla andra tycker att jag har full kontroll och allt är totalt annorlunda eftersom jag aldrig blir redlöst packad längre....men innerst inne så vet jag bättre. Jag är så ledsen över att höra om din gastrit, det suger verkligen, men en bra anledning att inte dricka i alla fall. Kram

Profile picture for user Surkärring

@Jojo_ åh jag känner igen det där drickandet och folk i omgivningen som inte tycker det är nån fara. Det är så viktigt att lita på sin egen känsla, den egna inre rösten. Vi vet vad som gnager och vi vet hur lätt det är att gå över kanten.
Jag tror att du kan klara detta.
Jag tror att du kan bestämma dig för vad som är rätt för DIG inte vad andra tror du har koll på.
Heja dig.❤

Själv har jag klarat ett par dagar i High Chaparal. Magen känns helt ok och jag tänkte att ett glas kan ju inte skada, fast sen vet jag ju att det precis vad det gör, så jag skippade vinet. Har gått fint.

18 dagar nykter men vem räknar 😉

Profile picture for user Surkärring

Kollar min journal. Finns misstanke om kronisk gastrit. Tänk att det har gått så långt. Inte för att jag tror att det enbart hänger på alkohol, jag tror alla värktabletter spelat roll med. Käkat ipren för att inte belasta levern. Vilket sorgligt skämt.
Men ändå.
Jag vill ju må bra.
Nu ser jag verkligen konkret vad alkohol kan bidra till
Och vilken lögn.
Jag som alltid intalat mig att jag lever hälsosamt..
Chips o vin framför tvn 5 dar i veckan.
Ibland GT istället för vin.
Ibland först GT före maten, sen vin.
Trodde jag var duktig med mina grönsaker och joggingrundor.
Så lätt att lura sig själv.
Fan då.
Inga provsvar klara, dock.
Får se vad domen blir.

Profile picture for user Surkärring

Nu har jag varit vit i 30 dagar, yay.
Jag mår inte bättre i min gastrit och jag har inte fått något besked om vad biopsierna visar eller inte visar.
Undrar när läkaren tänker höra av sig.

Jag vet att jag för nåt bra som skippar alkohol men live har bannemig inte blivit speciellt mycket bättre.
Jag känner mig sjukare nu än innan jag pausade drickat. Känns som om kroppen lägger av.
Är det vanligt med sådana svackor?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Surkärring Grattis till 30 nyktra dagar! 🥳🥳🥳🥳

Alkoholen påverkar våra må-bra-hormoner. När du dricker skjuter de i höjden och dagen efter störtdyker hormonnivåerna. Då vill du dricka igen - och då skjuter nivåerna i höjden igen och du mår toppen. En stund. Med tiden behöver man mer och mer alkohol för att få upp må-bra-hormonerna på höga nivåer. Det är det som kallas ökad tolerans.

När man slutar dricka helt är nivåerna fortsatt låga och därför mår man sämre under några veckor upp till några månader. Hjärnan tror ju att du snart ska dricka igen - och det dåliga måendet är ett av många sätt att få försöka få dig att dricka igen. Låt dig inte luras.

Det där kommer att stabilisera sig, men det kan ta lite tid. Olika lång tid för alla, men förr eller senare så kommer du att må bättre igen. Man måste ha tålamod.

Det du kan göra är att ge din kropp och hjärna så mycket vila som den behöver, och även försöka ge den regelbunden motion och bra kost. Behandla din kropp och hjärna som någon som är lite krasslig och behöver kärlek och omvårdnad. Det tar tid och energi att läka.

Kram 🐘

Profile picture for user Surkärring

@Andrahalvlek tack för kloka ord. En del av deppen handlar också om jag jag har drabbats av en meniskskada med lång rehab, och benmärgsödem till råga på allt. Så min träning dom jag mår då bra av har legat på is sedan september och jag har ätit smärtstillande i en evighet. Jag är så trött på detta...

Profile picture for user Andrahalvlek

@Surkärring Jag förstår verkligen att du känner dig deppig och sänkt av dina skador. Har du provat att simma? Det är rätt så skonsam träning för kroppen. Som en quick-fix är alkohol perfekt att använda både som startgas och känslodämpare. Men på sikt bryter den bara ner kroppen och hjärnan - och du kommer att märka stor skillnad på humöret positivt om du bara har tålamod. Sök på postakut abstinens så får du lära dig lite mer om vad som händer i din hjärna just nu. Det är en kamp, men så väl värt det ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Surkärring

Hur går det för mig?
Sådär.
1 vit månad sedan lite dagar med vin.
Från 14 juni till 12 augusti har jag ett snitt på 6,62 vita dagar mellan drinkarna. Rätt bra om jag jämför med att annars dricka 6,6 dagar i veckan. Rätt uselt om jag ska vara alkoholfri.

Min gastrit håller i sig.
Jag kämpar på mot total nykterhet.

Profile picture for user Surkärring

@Kennie tack! 🙂
Jag njuter av de nyktra dagarna, och ffa av att vakna på morgonen utan hjärndimma. Jag är trött men inte på det viset som jag blev av alkohol.
En annan sak är också att de dagar jag har druckit alkohol så har det i större utsträckning varit begränsat på ett helt annat sätt..
Jag är ganska stolt över mig själv.
Saknar inte alkoholen men tanken på att ta ett glas vin, snarare. Eller tanken på att gå ut och dricka öl, bara för att det är trevligt. Men sen tänker jag på hur jag kommer att må av det och då lockar det mindre..