Är det värt det??

Hej på er alla.
Har nu lyckats hålla mig nykter i mer än 2 månader visst känner jag mig stolt och så.
Känner mig piggare och gladare för det mesta. Har gått på AA möten regelbundet under denna tid. Hade aldrig klarat mig så här långt utan den gruppen. AA är enda anledningen till jag håller mig nykter. Visst det är ett bättre liv men roligare vet jag inte.. Nu när det är sommar och semester känner jag ett starkt sug efter A.. Har svårt att umgås med andra människor som inte har denna erfarenheten. Gäller mina närmaste också. Är det verkligen värt att kämpa så och må dåligt var o varannan dag?? Jag vet inte samtidigt vill jag inte sabotera min nykterhet med ett återfall. Hursomhelst tackar jag gud för att AA finns och denna sida.

Ta hand om er alla🌞

Profile picture for user Rosette

Hej @Lonely Man!

Jag tittar in här i din tråd och säger hej, hoppas det är okej. Du är igång i din förändring, varit en längre tid och tar fortsatt steg åt det håll du vill när det kommer till alkoholen. Tankar som dyker upp om att kanske ändå dricka och liknande verkar du tampas bra med och ser förbi eller tar dig förbi om jag förstår dig rätt.
Klokt att dela med dig här på forumet och med AA som ett sätt för dig att fortsätta denna resa framåt dit du vill.

En idé vi brukar tipsa om, om du vill, är att skriva lite i samma tråd eller ha färre för att vi här ute lättare ska kunna följa och stötta dig.

Ta hand om dig och lycka till!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user BEATNGU

Tycker också sommaren har varit tuffast när det gäller att avstå A. Men har hittat andra saker istället. Ibland tänker jag att jag kan minsann köra bil kl 7 i morgon när vissa ligger och ojar sig över ett dyrt krogbesök i både plånbok och kropp. Ju, påsk, midsommar har också varit ångestladdat innan det väl händer. Men det nya normala börjar infinna sig. Varje morgon när jag vaknar så påminner jag mig om att jag inte skakar, inga minnesluckor. Kaffet smakar mycket bättre på morgonen nu för tiden. Jag behöver inte tänka på att ha alkohol kvar i kroppen om jag måste köra nånstans. Nu kör ju inte alla bil, men det är en grej jag tycker om att tänka på. Och fasen vad pengar man sparar. Tyvärr är jag lite torsk på att köpa godis "inte bara lördagar". Men inga mängder. En annan sak är att jag kan jobba över på helgerna. Det var helt otänkbart förut. Då skulle man ju dricka. Sen ser man skillnaden i spegeln. Piggare bättre hy och inga röda ögon. Jag har gått på AA några gånger och det var trevligt, men inte riktigt min grej. Det som hjälpt mig mest är öppenvården. Har varit nykter i snart 2 år och det går lättare och lättare för min del. Kan alltid ringa min kontakt på öppenvården även om mitt ärende är avslutat sen ett halvår tillbaka. Har även andra jag kan ringa eller skriva till och det känns tryggt. Det kommer skittråkig dagar som nykter. Men det gör det för alla andra också. Dom tankarna går ur huvudet snabbare ju längre du håller dig nykter. Fortsätt med AA. Det är starkt jobbat av dig att ha varit nykter så här länge. Ta varje dag som en vinst och upptäck nya saker du gillar att göra!

Profile picture for user Lonely Man

Hej på er alla.
Har nu passerat 100 dagar sedan jag tog sista glaset och bestämde mig för att sluta dricka.
Kan inte riktigt förstå hur jag klarat det så här långt. Jag var nära att ge upp flera gånger då det kändes olidligt.
Jag gav dock aldrig upp tack vare AA gruppen som gav mig styrka att fortsätta. Hade aldrig klarat detta utan den gruppen. Först nu känns det som om det kommer att fungera. Det förutsätter dock att jag fortsätter att gå på möten regelbundet. Det bästa med att sluta dricka är att jag blev av med fylleångesten som jag alltid hade när jag drack.
Vill aldrig mer tillbaka till det igen.. är på rätt spår men långt kvar..
Ta hand om er alla därute.

Profile picture for user Lonely Man

Hej.
Börjar nu sakta men säkert närma sig 4 månaders nykterhet och jag mår riktigt bra bättre än på länge.
Har minskat med antalet AA möten till 2ggr i veckan mot tidigare 5 gånger. Känns som ett steg i rätt riktning. Vågar dock inte sluta helt med det då skulle jag falla tillbaka till ruta ett igen det vet jag. Det går att leva utan A. vill aldrig hamna där igen. Tack för ni finns❤️

Profile picture for user Lonely Man

Hej på er alla. Har nu passerat 4 månaders nykterhet. Det känns bra trots allt men var det värt det?? Sommaren var ett enda kämpande för att klara detta. Var beredd att ge upp flera men jag gav inte upp tack vare AA gruppen som gav mig kraft att fortsätta. Nu känns livet helt ok för det mesta men har svårt att varva ned efter stressig dag till exempel och när det uppstår jobbiga saker i ens närhet skulle jag vilja fly bort ibland. Det är inget alternativ att börja igen men jag vacklar ibland.
Ta hand om er alla❤️

Profile picture for user Kennie

Hej, vill bara säga att det blir lättare med tiden. Jag tror också att det är viktigt att syna hur man tänker kring alkohol och jobba fram en förändring där man ser alkoholen för vad den faktiskt var för en själv istället för drömmen om den. Och att förstå att det är en prioritering man gör, att prioritera fysiskt och psykiskt välmående framför att dricka. Man kan oftast inte få både och... Nu kan jag tänka att det är ok att inte kunna vara en del av flamsandet framåt småtimmarna - jag väljer att vakna frisk nästa dag istället, jag vill hellre det.

Profile picture for user less12

@Lonely Man funderar kring stressen och avkopplingen, tränar du något? Nu har jag varit väldigt dålig på den biten själv senaste tiden när jag varit aktiv, men både för mig personligen samt rent vetenskapligt är det ju en naturlig avstressande del av livet. Innebär ju inte att du behöver ut och springa milen om du inte är i form för det, men raska promenader med musik, podd, ljudbok etc funkar ju utmärkt det också. Eller vad du nu gillar att göra, du kanske är mellanchefen som är grym på paddel(förlåt för fördomar heheh).

Profile picture for user vår2022

@Lonely Man Grattis till fyra månader!🥳. Det är ju tufft om det är mycket kamp kring att avstå och fundera på om det är värt det. Någonstans kanske det ändå är värt det för dig då du avstått alkohol. Stress och jobbiga saker i ens närhet är triggers för att dämpa med alkohol, men stressen och det jobbiga försvinner bara för stunden, inget blir egentligen bättre, snarare tvärtom. Det vet du ju, så klart. Kan du hitta andra sätt att varva ned på? Fysisk aktivitet är en bra motståndskraft mot stress, det stärker psyket och ger endorfiner. Fortsatt nykterhet är också stärkande och hjärnan balanserar allt mer för varje månad.

Ha det gott!💕

Profile picture for user Lonely Man

Hej. Har nu bestämt för att helt sluta med AA träffarna jag har successivt dragit ned på det nu när jag mår bättre. Känns som det är ett steg i rätt riktning. Känns som mina delningar där nu är uttömda. Det har dock varit så bra träffat människor som jag inte trodde fanns. Öppnat mig för dessa människor som jag aldrig gjort förut med någon. Jag vet att det är en risk att sluta med gruppen kan hamna på ruta ett igen. Jag har dock denna sida en nykterhetsvård och läser en del om det. Känns som om det skulle räcka. Livet måste gå vidare och allt har sin tid. Jag skall allafall aldrig dricka igen har jag lovat mig. Ta hand om er alla.❤️🌞

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lonely Man Så skönt att du känner dig stabil i din nykterhet. Även om du inte går på AA-träffar så kan du ju hålla liv i nykterhetsarbetet genom att skriva och läsa här på forumet. När man hjälper nykomlingar här på forumet så blir det en perfekt repetetion för en själv. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

Profile picture for user Lonely Man

Hej.
Skrev för en tid sedan att jag skulle sluta att gå på AA möten då jag kände att jag mådde hyfsat bra och klara det själv. Det visade sig dock vara ett misstag efter att ha varit borta från gruppen ett par veckor mådde jag mycket sämre och har dessutom lekt med tanken att kanske börja dricka lite grann igen. Jag gick på ett möte igår och det kändes lite bättre. På något sätt känns det förvirrat och är inte längre säker om jag gör det här för min egen skull. Är allafall säkert att AA mötena är det enda anledningen till att jag håller mig nykter. Trots det gått 4 och en halv månad så är det fortfarande tufft. En dag i taget. Kram❤️

Profile picture for user Kennie

Fint att det hjälpte att gå till mötet. Gemenskap är viktigt. Och att inte glömma varför man inte dricker. Jag hänger kvar här på forumet fast det var över två år sedan jag slutade. Känns som att ha ett ankare som gör att man inte driver iväg...

Profile picture for user DRacker

4 månader. En evighet! Drömmer mig fram i tiden. Tänk om det vore jag. Fy tusan så vansinnigt stolt jag skulle känna mig. Kraft att fortsätta, att aldrig någonsin falla tillbaka. Du är så stark som klarar det så länge! Tänk att det gått!! Hatten av för dig!! 🦾

Profile picture for user Lonely Man

Hej,
Skönt att denna helg snart är över. För mig är helgerna fortfarande en plåga. Jag vet inte vad jag skall göra av tiden.
När jag har rutiner under veckan så fungerar det ganska bra. Har börjat gå på AA möten igen, nu får det bli nästan varje dag för att klara detta. Har inte riktigt kommit igång med 12 stegs programmet ännu kanske är det som fattas.
Har varit nära att falla tillbaka flera gånger men jag tror det är ganska långt från att vara nära till att faktiskt göra det.
Jag har bestämt mig för att hålla mig nykter men skall det vara en sådan kamp??
Ta hand om er alla därute.

Profile picture for user Sisyfos

Skitbra jobbat med 4,5 månader. Jag tyckte att något hände vid 6 månader så vill ut lite till. Känslorna närmare, glädjen närmare. Tycker att det låter som du behöver hitta livets naturliga glädjeämnen. Vad tyckte du om att göra innan du började dricka? Ibland får jag intrycket av att det finns många rastlösa själar härinne. Att hitta de ”naturliga kickarna” kan vara nödvändigt. Livet ska inte vara tråkigt och passiviteten vet jag att jag ibland kan känna mig stressad över. När jag liksom inte fått nåt gjort och haft lite tråkigt. Jag tänker att man får jobba lite med det. Vad är roligt? Att röra sig är nödvändigt och blir roligare med tiden. Finns det nån gammal hobby du kan ta upp?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lonely Man Mitt råd är att du intensifierar dina besök på AA och stegarbetet. Så for man känner att man svajar bör man gå back to basic. Plugga, plugga, plugga nyktra fakta. Då blir man stadigare igen efter ett tag. Jobba på - det är så värt det 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sisyfos har så rätt! Du måste fylla ditt liv med roligheter 🥰 Återuppta en gammal hobby, eller en helt ny. Planera utflykter till naturen, museibesök, konserter. Bjud med en kompis, ta initiativ till att träffa släkten. Gör en bilutflykt. Och så vidare. Livet är till för att upplevas.

Kram 🐘

Profile picture for user Lonely Man

Tack. DRacker.
Det är ganska ok men som sagt fungerar bra när jag har rutiner under veckan helgerna är svårare men skall hitta på lite saker i helgen. Känner inget sug efter A. men en tristess och tomhet.
Ha de bra o ta hand om dig Kram🌞❤️

Profile picture for user DRacker

@Lonely Man Jag mår rätt så bra! Håller med dig om tristessen, men tänker att den för mig beror mkt på att jag ännu inte har verktyg, erfarenheter eller så många alternativa ”aktiviteter” att hitta på på kvällar och helger istället för att glida ned i sköna soffan med mina vinglas. Vad gör man istället? Försöker masa mig framåt med lite blandade prova-på-alternativ. Promenader, bakning och matlagning, etc. Försöker hitta annat/mer så jag får in nya rutiner, men är inte där riktigt ännu. Helgerna är rätt utmanande måste jag erkänna, men jag tar det dag för dag och nu under helgerna timme för timme. Tänker att jag nog kanske inte är beroende ändå eftersom jag ju hållit upp i tre v! Men inser ju att eftersom jag aldrig klarat av uppehåll eller begränsning till sällan och lite, och fortfarande är jäkligt sugen på vin, så är det så här det är att ha ett alkoholberoende.

Vilket långt svar 😅

Helgkram 🌷

Profile picture for user Lonely Man

Hej på er alla. Har inte skrivit här på ett tag. Har nu i dagarna gått 6 månader sedan jag tog sista glaset. Hade aldrig genomgått detta om jag vetat att det var så utdraget och tufft. Det var dock värt det. Hade inte klarat det utan AA gruppen. Jag går fortfarande på möten. Känner fortfarande ett litet tomrum efter A. men det verkar avta med tiden. Trivs bäst med människor som har denna erfarenheten. På jobbet fungerar det bra men tackar nej till AW. Och julfest. Är en bra känsla att vara nykter och slippa den värsta ångesten o känna sig jagad av A.
Jag får acceptera att jag inte kan dricka och att livets roliga har passerat och får nu leva på ett annat vis. Ta hand om er alla därute.🌞

Profile picture for user Kennie

Hej,
Fint att det går bra för dig! Jag tänker på det du skriver om livets roliga. Jag håller med om att en viss typ av rolighet försvinner, men när man accepterar det tycker jag att man upptäcker annat som är roligt på nya sätt. Människor har roat sig längre än det funnits alkohol, det gäller att hitta vad som roar en bara. Alkoholen var en genväg till tillfredsställelse. Utan den behöver man anstränga sig lite mer, men inte på något dåligt sätt, utan naturligt. Så ge inte upp hoppet om att ha roligt, försök hitta det som gör dig glad. Hade du något intresse som ung som du längtar efter till exempel?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lonely Man Grattis till 6 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Personalfest och julfest klarar vi oss utan. Been there done that. Vissa röjarfester ska man bara undvika, för att slippa se skiten 🤮

Kram 🐘

Profile picture for user Lonely Man

Hej på er alla.
Har nu avverkat 7 månader av min nykterhet. Kan inte riktigt förstå hur jag klarat det så långt..
Har varit en ofantlig tuff tid. Den senaste tiden har det känts som om det varit alledess för mycket.
Varit stentufft på jobbet ont om folk ofta. Omfattande elarbeten i min lägenhet. Opererat bort ett bråck (är på sjukhuset nu) och dessutom mitt alkoholproblem. Har känt att nu orkar jag inte mer..men på något sätt så känns det bra att vara nykter och inte jagad av A. Tacksam att jag orkade kämpa. Tack för ni finns❤️✌️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lonely Man Grattis till 7 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Tuffa utmaningar har du tagit dig igenom, men jag lovar dig att du har bättre förutsättningar att genomgå allt som nykter jämfört med tidigare.

Bra jobbat! Fortsätt nu raskt mot ett år! Det andra nyktra året blir så mycket enklare på alla sätt.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Lonely Man Grattis till 7 månader🥳 Ibland blir det alldeles för mycket på en gång i livet, puh! Och oftast orkar man mer än man tror, en slags urkraft som man tar fram. Så bra att du orkade/orkar kämpa på framåt. Jag tror att det helt klart beror på att du är nykter, det är där urkraften hämtas. I en drucken kropp finns det ingen kraft att hämta, varken fysiskt eller psykiskt, tvärtom det bara bryter ned dig. Och det bästa är att det bara blir bättre ju längre man är nykter.

Hoppas det lättar på alla håll och kanter och krya på dig❤️

Profile picture for user Lonely Man

Hej,
Är nu sjukskriven några veckor efter en operation, vilket känns rätt skönt och jag får tid att reflektera över min situation. Jag gick till min förra AA grupp vid 2 tillf'ällen under veckan, men kände mig inte hemma där längre.
Kommer inte att gå dit mer. Jag har min andra grupp som är 1 gång i veckan, detta forum och 1 mobilapp Iam sober.
Tack för boktips om boken "Tänka klart" skall läsa den.
Jag kan inte säga att jag känner en längtan att börja dricka igen, men känner en viss saknad arr inte kunna gå in på en pub igen. Skulle nog spåra ur om jag gjorde det.
Det känns så bra att vara nykter, är så tacksam att jag gjorde denna förändring som varit tuff men väl värt..tycker jag i efter hand. Kommer in nya personer hela tiden både på detta forum och på mobilappen..vill stötta dem alla.

Ta hand om er alla därute.
Tack för ni finns.