Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Kinna

Hej knaskatten!
Har kommit fram till samma beslut! Nu får det vara nog! Är faktiskt orolig för att till slut köra slut på organen! Blir Så förbaskad på mig själv att jag tillägger mig till det!
Vi kan hjälpas åt om du vill! Använda forumet som en mötespunkt varje dag och hjälpa varandra!

Kinna

Hej knaskatten!
Har kommit fram till samma beslut! Nu får det vara nog! Är faktiskt orolig för att till slut köra slut på organen! Blir Så förbaskad på mig själv att jag tillägger mig till det!
Vi kan hjälpas åt om du vill! Använda forumet som en mötespunkt varje dag och hjälpa varandra!

Ja, gärna. ?
Tror att det vore bra.
Jag är nämligen duktig på att hitta på ursäkter och förklaringar till att få dricka lite vin ändå. Man glömmer ju efter ett tag och tänker att det kanske inte var så farligt ändå.

höstlöven

Att du vill må bättre. Jag har ungefär samma sits och historia. Steg ett är att vilja förändra och att inse att man har problem. Jag tycker dagbok och AA möten hjälper mycket.
Det där att känna att framtiden känns tom utan alkohol tror jag många här känner igen. Det går tydligen över.
För mig går det just nu dåligt men jag har lyckats få ner konsumtion och inte blivit full på länge i alla dall. Däremot vin mot stress... tar nya tag idag. Superjobbigt men så värt. Du klarar detta. Heja dig!

Läser vad alla skriver här inne och inser mer och mer att det inte är så stor skillnad på mig och alla andra. Man behöver inte sitta på en parkbänk för att ha problem med alkohol.
AA har jag alltid tyckt verkar så himla läskigt. Att man behöver konfronteras med så mycket av ens historia som man helst bara vill glömma.
Men det verkar ju hjälpa många.
Varför går det dåligt för dig just nu?

Hej
När jag för första gången försökte bli nykter tänkte jag mig också framtiden som ett stort sjok av tid som jag skulle ha svårt att klara nykter. MEN när jag insåg att framtiden faktiskt lugnt,regelbundet och städat kommer en dag i sänder blev det litet lättare.
En dag i taget är inget AA-påfund det är faktiskt vad våra liv består av.
Lycka till i nykterheten.
vänligen
Ikaros

Så är det nog. Jag har tidigare snarare tänkt "en dag i taget" med att "få" dricka. Jag slutar i morgon, varje dag.
Men nu känner jag mig motiverad och taggad. Det känns inte som att det finns något annat sätt om jag inte ska sabba mitt liv.
Är dock bara inne på dag två som nykter.
Undrar hur motivationen känns dag 22.
Men jag ska inte tänka på det nu, utan bara på i dag. Tack för rådet!

Kinna

under senaste åren har mitt alkoholintag ökat mer och mer! Har mått ganska dåligt till och från! Är en glad människa men kan vara väldigt ledsen inåt och ältar! Efter en dålig dag eller stressig är det lätt att ta ett glas för att komma ner i varv! Blir ju aldrig bara ett!!! Men nu tar vi tag i livet igen! Dag ett avklarad!

Välkomna hit till oss som vågar ta tag i ohälsosamma alkoholvanor! Ja, vi är många som försökt lösa problem med giftet. Många som sugits in i den förljugna alkoholromantiken. Jag hoppas och tror att jag drack min sista öl för snart 3 månader sen. Denna gång är annorlunda, hade väl provat sluta 50 ggr sista 5 åren....
Vad gjorde skillnad denna gång?
1 Ändrade inställning till giftet och den romantik som finns. Man kan ha roligt och må bra på ett genuint sätt utan.
2 Sökte hjälp via en grupp (ej AA) här i Sthlm och fick lära mig en del verktyg. T ex: identifiera och planera för hur hantera risksituationer, ha koll på sömn, mat och motion, skriv upp alla negativa konsekvenser alkoholen ger dig (det blir några...) och kanske också vinsterna, spela hela filmen när du dricker ( kan vara skönt /härligt med 3-4 öl, men sen då..., hur känns det dagen efter o s v).

Ta en dag i taget. Det kan kännas tomt att stänga dörren till en 'kär' gammal vän som bara vill dig illa egentligen. Droger vill ju ta över hela dig och sakta men säkert döda dig.

Lycka till, läs och skriv på detta forum.
Det är sååå värt att slippa dricka! (också ett verktyg, hur du tänker och pratar med dig själv, te x, Jag slipper dricka och kommer att må bra imorgon! Ist f: Oj vad gott det skulle vara med ett glas vin)

På återhörande!

Tack, Morgondag.
Ska försöka att inte romantisera, utan tvärtom förknippa alkohol med något negativt och sorgligt. Just nu känns det lätt, men jag vet att utmaningarna kommer.
I dag gick jag upp tidigt och tränade. Så skönt!

Gick upp tidigt och tränade lite, vilket kändes otroligt bra.
Har på något knäppt sätt känt mig bakis och lite dimmig hela dagen. Kanske sitter i sedan mina två ovana utekvällar i rad förra veckan, varav en total katatefylla?
Hursom ingen längtan alls efter att dricka än. Hoppas det håller i sig.

Brittah

Också känt mig dimmig ett tag men idag släppte det. Trött men pigg. Och nu joggade och gick jag 3.3 km efteråt mage armar rygg. Blir bra! Kämpa på!!!!

Hoppas att min dimma släpper också. Tror att jag behöver sova mer än vad jag gör. Svårt att komma i säng!
Hur länge har du varit utan alkohol?

Brittah

Den 29e Augusti men några dagar efter det den 2a september var jag på fest. Men jag hade bestämt mig att inte ta mitt söndagsvin långt innan. Så vet inte hur jag ska räkna riktigt. Bestämd är jag det vet jag! Har inte orkat med träning på ett tag och som du säger så sömnen är en stor bov. Sover grymt dåligt. Tänkte några vin-kilon skulle försvinna som en bonus... och du hur länge har du varit utan? Och läste nu vad du skrivit. Min make har också hört mig säga -nu får det vara nog! Jag blir ofta arg på honom när jag dricker och räknar upp hans brister och klagar. Så illa av mig!!! Han tyckte förövrigt att det var starkt av mig att klara denna helgen.... och jag är också en sådan somfolk räknar med ska festa -festar man så festar man rejält!!!
Men man måste ju kunna ändra sig!? Vi är ju vanemänniskor. Bra vanor skapar man ju av beslutsamhet.... bara att ta sig dit... och man får fela, resa sig.
Sååå skönt att skriva i alla fall!
Kämpar vi kämpar vi rejält!! Tillsammans:)

Knaskatten, du beskrev det så bra- att man bestämmer sig varje dag för att "idag får jag dricka, men imorgon (eller om det är fredag tänker man på måndag) ska jag sluta. Men, som sagt man kan ju göra det omvända- att bestämma sig för att just idag är jag nykter...

Sen har jag funderat på det där med att dricka och vara den som drar igång en fest- jag är också en partypingla. Kanske vi ska lämna över det "ansvaret" till någon annan ett tag. Så kan vi bara stå och se snygga ut, hålla sammanhängande konversationer och komma ihåg allt dagen efter;) Jag har ju faktiskt haft kul på fester även när jag var gravid och nykter..

Hur går det för dig idag och vad planerar du att göra i helgen.

Bra formulerat, att det kanske är dags att lämna över ansvaret för roligheterna till någon annan. Allt bottnar säkert i någon sorts känsla av att inte duga. Att om jag inte bjuder till och är "rolig" (= full) så tycker folk inte om mig.
När det kanske är tvärtom.
Jag har haft en halvjobbig dag med mensvärk from hell och stress på jobbet. Känner noll sug efter alkohol. Men det är lätt att låta bli nu - min man dricker aldrig i veckorna, det brukar bara vara jag som tar "ett" glas vin till middagen.
Det blir värre på fredag, när han tar sin drink och sitt vin. Jag har inte ens berättar för honom att jag ska låta bli av rädsla att jag ska ryckas med och göra både mig själv och honom besviken istället för bara mig själv.
Knäppt va?

Kinna

Ja det är ett kämpande med att bara låta bli att tänka på alkohol! Det är det som tar upp mycket av mitt liv! Att tänka på skiten! Antingen ploppar det upp-kan ta lite idag, gör väl inget! Annars har man dåligt samvete för man har druckit!
Min svaghet och säkert många fler är när jag är stressad, ledsen! Fick lära mig stresshantering med mindfullness för ett tag sen! Ska försöka ta tag i det igen! Inte bara köra på tåget utan att reflektera vad man gör!

Men, vore ju betydligt enklare om även din man lät bli!!! Tror du inte han skulle bli glad om du berättade att du vill sluta med alkohol? Om du sen, mot förmodan, "misslyckas" så har du åtminstone fått ihop ett antal vita dagar... Du kanske i alla fall kan fråga honom om ni kan ta en vit helg?

Kram och lycka till!