Hur hantera tråkigheten?

Profile picture for user Abraxa

Hej!
Ny här. Svårt hålla vita dagar, blir nog max 2-3 i veckan. Dricker då 3-4 enheter - i snitt. Inga minnesluckor.
Vill dricka mer sällan, men mitt problem är att tillvaron känns grå och färglös utan alkohol. Detta trots att jag har ett bra liv!
Känner nåhon igen sig och hur hanterar ni det?

Profile picture for user Kennie

Hej och välkommen!
Alkoholberoendet har effekten att allt känns trist utan alkohol. Men det förändras när beroendet försvinner. Ge det tre månader och läs på mycket om alkohol under tiden. Kan rekommendera Annie Grace bok Tänka klart. Man hittar tillbaka till livsglädjen utan alkohol, ha lite tålamod och ge inte upp för snabbt. Det är inte synd om en för att man inte dricker, det är mycket mer synd om en när man är alkoholberoende.

Profile picture for user Abraxa

Tack för ditt svar! Du har säkert rätt, minns att jag hört någon gång att man förstör förmågan att känna lycka om man dricker ofta. Jag ska försöka få tag på Grace bok, sett att flera här på forumet nämner den. @Kennie

Profile picture for user Tombor

@Abraxa Tror att det är många som tänker och känner som du. Alkoholen kan ju vara ett snabbt sätt att förgylla tillvaron. Problemet kan vara att det behövs mer alkohol allt oftare för att få samma effekt. Själv har funderat på vad jag kan göra istället? Har du några intressen? Vad gjorde du innan alkoholen kom att betyda så mycket? Lätt att glömma vilket jag gjort! Skriv gärna och berätta!

Profile picture for user Abraxa

Hej Tombor!
Helt sant att det krävs mer för samma effekt - och inte mycket till "förgyllning" kvar nästa morgon...
Ofta slår ju suget till sent på eftermiddagen, säkert för att jag är hungrig också, ibland går det över efter middagen. Men verkligen inte alltid.
Jag går och tränar ett par kvällar i veckan, men det finns ju tid för ett par glas vin när jag är hemma igen... Eller så träffar jag någon kompis ibland, vilket tyvärr också ofta innebär några glas vin.
Annars blir det mycket tv, vilket inte livar upp tillvaron jättemycket. Samtidigt jobbar jag heltid och är ganska trött på kvällarna, så att hitta på något då tar emot.
Läser rätt mycket, men inte på kvällarna. Så att låta tv:n vara avstängd och i stället sätta mig med en bok och en kopp te kan kanske vara något.
Jag är tyvärr både lat och rastlös på samma gång - en dålig kombo!
Tack för ditt svar.

Profile picture for user Man

Min erfarenhet av alkohol och trötthet. Alkohol piggar upp mig för stunden men gör mig mycket tröttare inläggen. Nu ett liv utan alkohol mycket piggare och när jag är trött så går jag och lägger mig på kvällen. Oavsett tid. Sov när du är trött

Profile picture for user Abraxa

Nu har det gått en dryg månad sen jag registrerade mig här. Förutom en utlandssemestervecka - inplanerad sen länge - har det gått bra att hålla mitt mål för måttligt drickande. För mig är det att fyra dagar i veckan ska vara helvita och de dagar jag dricker (vin i mitt fall) är 4 glas max, men totalt max 10 glas i veckan.
Men då har jag sett till att begränsa sociala kontakter (utetillfällen), vet att det kommer att vara min stora utmaning. Att träffa kompisar som också gillar att dricka vin. Tror ännu inte att jag är redo för att umgås på krogen och sitta med alkoholfri öl eller drink, mest för att jag är lite introvert. Jag gillar verkligen mina vänner, men egentligen räcker det för mig att träffa dem någon timme, sen är jag trött och vill hem. :-) Där behöver jag vin/öl som någon slags motor, för att orka vara social.
De gånger vi träffas dagtid, vilket är rätt sällan, t ex tar en långpromenad på en lördag, känns det helt annorlunda. Då tröttnar jag inte på samma sätt. Men att sitta vid ett krogbord i tre timmar och prata utan att dricka något känns efter en stund som att se målarfärg torka.
Jag har precis läst ut "Tänka klart". Vissa fakta var väldigt intressanta men jag märker ju att boken mest vänder sig till dem som väljer helnykterhet. Då blir den inte lika hjälpsam för mig. I stället läste jag sen "För mycket för ofta" av Hammarberg & Romberg, som talade till mig på ett hela annat sätt. Jag förstår att många av er här i forumet känner till den boken också.
Min känsla här i forumet är lite grann att helnykterhet är den "rätta" vägen och att jag som vill dricka måttligt bara anses lura mig själv. Annie Grace ställer frågan: "Om du bara vill dricka lite, varför dricka alls?" Men där är svaret från min sida att den avkoppling/välbehagskänsla som 2 glas vin (inte mer) ger är svårslagen. Och det är svårt att avstå från allt njutbart som är farligt - fet mat, godis, chips, bullar, bilkörning, ridning (i mitt fall). Inte mycket blir kvar till slut - känner jag.
Missförstå mig inte, jag är helt medveten om att många inte har något val. Bara i min nära omgivning har jag flera personer som drabbats hårt av alkoholen, det är utan tvekan ett farligt gift.
Men jag - som haft turen att inte behöva dricka ända in i kaklet, mycket sällan haft minnesluckor, aldrig skulle komma på tanken att dricka dagen efter eller gjort bort mig på fyllan - kanske faktiskt kan lyckas minska mitt drickande. Jag tror det.
För det behövs absolut, det Annie Grace skriver om att drickandet ökar hos de flesta stämmer bra på mig. Jag är dessutom nybliven pensionär och det är en fara i sig när vardag och helg flyter ihop.
Idag är lördag, min man är bortrest, och normalt hade jag gått till bolaget och köpt en halvflaska rött och två små goda ale. Och jag känner för första gången sen jag gick med här ett riktigt sug. Men jag bestämde mig för att gå på bio i stället och bokade en biljett till nya Bondfilmen. :-)
Önskar er alla en bra lördagkväll.

Profile picture for user Sländan

@Abraxa skrev:"Min känsla här i forumet är lite grann att helnykterhet är den "rätta" vägen och att jag som vill dricka måttligt bara anses lura mig själv."

Den ”rätta”vägen är nog upp till var och en, jag tror att de är många som börjar som du och vill kunna dricka normalt. Jag själv gjorde de många gånger, men till slut kändes det så mycket enklare att bara låta bli Alkohol. Jag förstår vad du menar med att kunna slappna av med ett par glas vin, men till min lättnad så lär sig hjärnan efter hand att kunna slappna av utan alkohol och må så mycket bättre.
Men självklart ska du prova din väg först, du kanske är en av de få som klarar av de.
Kram 💕 sländan

Profile picture for user Kennie

Hej Abraxa,
Jag tror att du har goda förutsättningar att nå ditt mål, mycket för att du hittills inte tappat kontrollen över drickandet. Sen tror jag det är jättebra att göra som du gjorde, att inte alltid dricka på vissa dagar, utan till exempel gå på bio på en lördag istället. Om jag får komma med en tanke så gäller det mängden, jag tycker 10 glas per vecka är ganska mycket. Jag vet att Folkhälsomyndighetens gräns för riskbruk är vid 9 enheter per vecka, men enligt min åsikt är det lite för mycket för någon som börjat känna att alkoholen lockar mer än den gjort tidigare. Det var däromkring jag låg när jag bestämde mig för tre nyktra månader. Med något övertramp då och då, men det var att jag hade etablerat en så stadig alkoholvana som var problemet. Att umgås med vänner =vin. Att bada bastu=öl. Se en film med sambon, läsa en bok, lyssna på radio, allt började matchas med ett glas. Och så vidare, tills det var standard att dricka något åtminstone tre kvällar i veckan. Efter mina tre nyktra månader var planen att dricka någon gång ibland igen. Men vanan ville jag inte ha tillbaks, så mitt ibland har varit ett (1) glas med ett par månaders mellanrum. Har funkat i ett år nu. Blir mindre och mindre intressant att ens dricka det där glaset och det beror på att jag mår mycket bättre mentalt av att inte dricka. Jag är lugnare, mindre orolig och njuter mer av vardagen än vad jag gjorde när jag snittade på 9 glas/ vecka. Känner som du att det är segt att sitta för länge vid middagar när andra dricker, men för mig känns det som att jag då hellre väljer att bryta upp tidigare än att behöva alkohol för att orka med. Föredrar att göra annat numera, och det känns som mitt eget val som jag mår bra av. Men, för att summera- jag tror att det går att dricka måttligt om man inte fått för stora problem, så jag tror du kan hitta en nivå som funkar och jag tror inte du lurar dig själv. Häng kvar här och ventilera, jag tycker det är viktigt att olika perspektiv kommer fram.

Profile picture for user Sisyfos

Hoppas filmen var bra!
Ja, jag har ju lite samma åsikter som du om att man ibland kan känna sig lite klappad på huvudet om man inte väljer helnyktert. Men det har blivit bättre och har egentligen bara varit ett fåtal som har uttryckt sig lite lätt nedlåtande om de som väljer måttligt. Att de som väljer vitt beskriver fördelarna med det är rätt naturligt och till viss del ligger känslan och upplevelsen av att känna sig ifrågasatt hos mig.
Min erfarenhet är dock mycket lik det Kennie beskriver. Ju mindre jag dricker, desto mindre intressant är det att dricka. Och att vanans makt är stor. Jag dricker inte längre på helgkvällar. Och det är inte längre att jag avstår från nåt jag vill, utan det är ett val jag gör. Jag mår bättre utan alkohol helt enkelt. Jag drack ofta ganska måttligt, men alkoholen funkade som medicin för mig. Avkoppling, energi etc.
När jag slutade dricka (utom de få sociala glasen som jag tar) så blev jag piggare, mer levande, gladare, mer mottaglig för sinnesintryck och det vill jag inte vara utan. Jag skrattar högt numera så att magen hoppar.
Du skrev att du är både rastlös och lat på samma gång. Jag kan känna igen mig i det. En positiv sak för mig har varit att jag tar tag i saker direkt och det i sig ger en tillfredsställelse. Latheten för mig har kanske mer varit en oförmåga att sätta igång. Nu får jag mina kickar av att saker blir gjorda. Väldigt skönt! Kan tänka mig att du faktiskt kände dig lite mer nöjd över att ha gjort ett biobesök än om du skulle ha hällt i dig måttligt med alkohol.

Profile picture for user Abraxa

Tack för vänliga och intressanta kommentarer, Sisyfos, Kennie och Sländan!
Jo jag känner mig absolut nöjd med bio i stället för vin igår, är nu inne på åttonde vita dagen av planerade två veckor efter den där utlandsresan då det blev i snitt 5 glas varje kväll. DET är mycket för mig, och någon vidare effekt ger det ju inte heller de sista dagarna. Snarare blir jag på sämre humör.
Så det har bara varit skönt och igår var egentligen första dagen jag kände något sug, kanske 4 på en 10-gradig skala och det gick över ganska fort.
Men kommande helg är det flera trevligheter inplanerade med olika kompisar, det har råkat klumpa ihop sig. Fyra kvällar i rad vill jag absolut inte dricka alkohol så det kommer att bli en liten utmaning. Som tur är är två av kvällarna möten med måttliga kompisar, de skulle inte bry sig om jag väljer alkoholfritt. Där handlar det mer om min egen hjärna - hur ska jag orka vara pratsam och social i 3-4 timmar utan A-drogen?
Inser när jag skriver detta hur sjukt det låter, som om jag är helt asocial. Och jag ÄR mycket av en ensamvarg, egentligen konstigt att jag har några vänner överhuvudtaget. ;-)
Men jag ska göra en ordentlig plan för helgen, och sen försöka följa den.
Förstår att just detta, att behöva tänka och planera så mycket kring sitt alkoholintag, är nackdelen med att dricka måttligt. Enklare på det viset att klippa helt.

Om forumet igen: Både för min egen del och för dem som valt helnyktert tänker jag att det vore bra om det gick att välja att bara läsa trådar av dem som försöker dricka måttligt. Men det verkar som om kommentarerna vävs in i varandra, eller har jag missat någon inställning?
Å andra sidan är det så klart bra att, som du skriver Kennie, olika perspektiv kommer fram.
Hoppas ni får en fin söndag!

Profile picture for user Kennie

Hej, om du går in på forumet, sen underavdelning "förändra sitt drickande" så finns det ytterligare en underavdelning som heter "dricka måttligt". Det låter som att du läser under"senaste kommentarerna", där blandas allt. Testa alkoholfritt med måttliga vännerna låter bra. Åtminstone för mig blev det en överraskning hur trevligt det ändå kan vara, om det inte blir för långdraget. Jag brukar sträcka på benen en stund under långa middagar, gå ut i trädgården, på balkongen eller var man nu är. Frisk luft och tystnad gör gott när det blir för intensivt tycker jag. Och så har jag börjat respektera mina trötthetssignaler. En anledning till att jag mår bättre nykter är att jag inte ständigt övertrasserar mitt energikonto. Den elaka lånehajen alkohol såg ju till att kräva tillbaks kvällens lånade energi med ockerränta dagen efter...

Profile picture for user Abraxa

@Kennie Jag fick för mig att det även i den underavdelningen är många kommentarer som handlar om helnykterhet, men säkert jag som gjorde något fel.
Ja på torsdag ska jag pröva mig själv, restaurangbesök med två av de väldigt måttliga kompisarna. Borde gå bra - måste gå bra. Sträcka på benen ibland och faktiskt avbryta och gå hem efter ett par timmar låter som en bra strategi. Tack för input!

Profile picture for user Fröet

@Abraxa
Det är precis det jag känner när jag tänker att jaha ska jag sluta att dricka öl.
Inte att jag ska sluta att dricka varje dag, men att jag ska sluta för evigt i detta livet, då blir jag så deprimerad.

Profile picture for user Abraxa

@Fröet
Ja och precis därför vill jag inte dricka för ofta, jag vill ha vin som en guldkant, inte som vardag. En dryg månad in i programmet har jag dragit ner ordentligt på vardagsvinet, hoppas och tror att max 2-3 vintillfällen per vecka ska bli det nya normala för mig.
Hur ser det ut för dig?

Profile picture for user Abraxa

Nu börjar det närma sig två månader här på forumet. Det är en mycket bra hjälp gör mig att notera i kalendern, tillfredsställande att kunna ”nolla”.
Två tillfällen är jag extra nöjd med, dels när jag var på krogen med de två måttliga kompisarna - drack alkofritt bubbel istället för cava. Jag skyllde på bilkörning och ingen brydde sig. Vi hade dessutom trevligt, men det berodde delvis på att vi bara hade bordet i två timmar. Annars hade jag blivit rastlös!
Andra tillfället var i onsdags när maken lite oväntat frågade om vi inte skulle gå ner till baren i grannhuset och ta en öl. Kände så klart ett ganska starkt sug men efter någon minuts resonerande med mig själv sa jag att jag hellre tog en öl till helgen. I samma sekund försvann suget. (Han gick själv, på min inrådan, ut och tog ett par öl.)
Så hålla de vita dagarna jag bestämt mig för går bra, lite sämre på att minska antalet glas de dagar jag dricker. Tre 15 cl-glas vin är väldigt lite för mig om jag t ex är på fest. (Jag är lång och väger 70 kg, antar att jag tål lite mer än en liten kvinna/man då?) Blir oftast fem glas, vilket såklart inte känns riktigt bra.
Men Rom byggdes inte på en dag, ett mål i taget.

Profile picture for user Kennie

Bra gjort med nyktra middagen! Ja, det kan ta tid att hitta rätt. Jag tror det viktiga är att dricka relativt sällan och att jobba med sin inställning och fundera över varför man skulle vilja dricka sig full. Efter vad jag läst på forumet så verkar det vara svårt att hålla måttligheten om man dricker varje vecka. Men som sagt, inställningen är nog a och o. Nu lockar det mig mer att känna mig frisk och harmonisk än att att dricka.

Profile picture for user Kennie

Ja, man behöver få tänka och resonera kring alkohol. Min inställning har ändrats lite i taget. Först var det paniknykterhet efter en fylla med stor minneslucka. Ingen plan för framtiden då, bara att ta tre nyktra månader och sen utvärdera. Tänkte sedan måttlighet, och drack ett (1) glas med någon månad mellan gångerna, men det blir mer och mer sällan. Alkohol är inte neutralt för mig, det känns inte avslappnat att sitta med ett glas. Och så gott är det inte att det är värt att sitta där och vara på sin vakt, tänker jag nu.

Profile picture for user Abraxa

69 dagar med kalendern och programmet. Lyckats hålla minst 4 vita dagar varje vecka utan problem. Lite svårare stanna på 4 glas de kvällar jag dricker, t ex på restaurang med väninna igår. Drack visserligen bara 4 glas - men de innehöll säkert mer än 12-15 cl. Det där är lite svårt, jag kan ju inte be servitrisen att ta fram ett decilitermått och mäta.
Men mkt nöjd med att jag klarar målet med max 3 dagar med vin. Ikväll chips och julmust istället.
Så småningom ska jag testa att dra ner till 2 dagar, men väntar till efter julhelgerna - då 3 dagar säkert blir en tillräckligt stor utmaning.
Beundrar er alla som kämpar på härinne!

Profile picture for user Tjej82

Hej @Abraxa jag känner igen mig Exakt i ditt inlägg och ditt ”dilemma” kring alkohol. Vill också minska på drickandet, inte avtal tillfällen egentligen, men när det väl blir blir det flr mycket. Vill kunna ta 1-2 glas vin med vänner och känna mig nöjd för liksom, men det är som att man helt tappar det (efter olika antal glas beroende på omständigheter) har tyvärr haft minnesluckor också vilket är vidrigt..

Min känsla är också lite som din att man ”bör” sluta helt, men jag tror att både du och jag kan lyckas med en bra måttlig väg :)

Kram

Profile picture for user Kennie

Ett konkret tips som hjälpt mig de gånger jag valt att dricka är att först äta först. Ta alkoholfritt före maten och vänta med det första glaset tills du hunnit äta lite. Mycket lättare att dricka långsamt när man inte är hungrig. Sen är det olika hur pass beroende man hunnit bli om man kan lära sig stanna vid glas nr 2, det verkar vara olika från person till person.

Profile picture for user Abraxa

Hej! @Tjej82
Tack för att du berättar lite om hur det ser ut för dig!
Jag kämpar på med mina fyra helvita dagar i veckan men just nu går det dåligt eftersom jag är på semester (i Sverige.) Jag tappar motivationen då, vill förhöja semesterkänslan ytterligare med några glas vin på kvällen. Men vet att ”guldkanten” uteblir när det blir för ofta.
Nya tag nästa vecka när jag är hemma igen.
Det verkar som om vissa (jag) dricker för ofta men kan stanna efter några glas, medan andra dricker mer sällan men då ända in i kaklet. Är det så för dig?
Har du tänkt testa de tre helvita månaderna som rekommenderas här i forumet?
Lycka till hur som helst!
Kram

Profile picture for user Abraxa

Hej! @Kennie
Ja det är ett bra tips! Liksom det klassiska ”varannan vatten”.
Just nu har min magkatarr blommat upp efter dagligt semesterdrickande så då blir det lätt att lägga in några vita dagar.
Går allt bra för dig?

Profile picture for user Tjej82

Hej @Abraxa Jag hade en lång vit period i somras och det är inga problem, men jag vill som sagt kunna lära mig att hantera detta och njuta av några glas och sen sätta stopp. Upplever ett det är situationen och sällskapet som gör det svårt att sluta. Hemma en onsdagkväll kan jag ta ett glas till middagen och sen känns att det räcker. I vissa sällskap fylls det bara på i all oändlighet och det tål inte min kropp. Och i stunden har jag så trevligt att jag inte ens vill säga nej.. sen ångrar man sig ju. Mitt mål är att gå in i varje situation väl medveten om risken och att jag verkligen är på min ”vakt”.

Bra jobbat med din vita tid.

Profile picture for user Abraxa

Mina första 3,5 månader med minskat drickande har i stort sett gått bra. Jag håller mina fyra vita dagar per vecka, nyckeln är att planera veckan i förväg. Alltså att inte tacka ja till flera sociala grejer, har kvar - och det är en stor uppgift för mig - att lära mig umgås utan alkohol. Egentligen är det konstigt, sociala evenemang på dagtid går utmärkt men en hel kväll på fest/restaurang utan ett par glas vin känns totalt meningslös. Och då kan det ändå handla om exakt samma människor! Skillnaden är väl att en lunch inte pågår i flera timmar.
Tror mer och mer att det är min introverta sida som ställer till det för mig, detta att jag tycker det är jättekul att träffa en kompis/kompisar i max två timmar - sen vill jag i ärlighetens namn hem till min egen tv-soffa/läshörna. Men det är knappast socialt accepterat att säga som det är.
Hur känner ni andra? Älskar ni att sitta och prata med andra människor i flera timmar - utan att ha alkoholen som "bränsle"?
Önskar er alla ett gott 2022!

Profile picture for user annbe20

@Abraxa har läst hela din säger man tråd? här...kan känna igen mig i en del av vad du skriver..Tänker på när man dricker med en el flera kompisar ..timmarna rinner iväg och man har jätteroligt..tycker man då iaf. När man inte dricker utan som du säger lunchar el tar en promenad..då får det bli kortare tid. Fast det kan jag tycka är helt ok..för när man dricker ihop så blir det ju en massa trams prat och det mesta har man glömt bort dagen efter.

Jag är pensionär sedan nägra år och det har tyvärr lett till mkt mer alkohol..just för att livet är så trist för mig. Avskyr mig själv för det, älskar ruset, men har insikt i hur dåligt det är för min kropp. Har ofta el nästan allt druckit för att orka allt som jag måste Att sluta med alkohol el kraftigt dra ner innebär för mig att jag måste göra andra saker . Att föröka lära mig uppskatta livet utan vinet.
Iaf så har jag börjat att fylla i alkoholkalender..tycker som du att det är till god hjälp..Började med den för ngt år sedan..men har raderat allt nu..det var alltför 0 till 15 glas väldigt ofta. Jag brukar väldigt sällan må dåligt dagen e 1.5 l vin..märker det på andningen i uppförsbackar..det är väl det enda .
Nu har jag varit alkoholfri i 5 dagar och det är det längsta på ja gissar 5 år...så det känns riktigt bra. Har tänkt att dricka vin till helgen då en i familjen tar sin tandläkare examen...men ska då även dricka varannan vatten och försöka se till så det inte blir 15 dl.
Idag ska jag hämta en öppnad box av en kompis som ska ha en vit månad..hon ville inte att vinet skulle bli förstört..så den ska jag ha här hemma utan att dricka av den förrän på fredag. Har som absolut målsättning att låta den vara orörd. Wish me luck!

Profile picture for user Glitterflickan

Hej @Abraxa!

Känner igen mig mycket i det du skriver. Att man gärna tar ett glas vin för att muntra upp sig i den trista vardagen.. Det har ibland blivit slentrian. Jag har samma mål som du, ska börja igen med att begränsa mig till att ” bara” dricka 3 kvällar, helgen alltså. Mannen jobbar vissa helger, så för honom kan det bli alkohol mitt i veckan om så är. Då gäller det att hålla fast. 👌
Jag känner inget sug, (tror jag) men just det här att få ta ett glas vin, eller en whiskey och få slappna av efter en jobbig arbetsdag och få känna frid.. så känner jag det just nu. Men idag är det onsdag, jag ska upp jättetidigt i morgon och jobba, så det får vara.
Att fokusera på hälsan tror jag är jätteviktigt. Kroppen mår nog inte bra av för mycket alkohol.
Tag hand om dig🥰

Profile picture for user Glitterflickan

Hej @Abraxa!

Känner igen mig mycket i det du skriver. Att man gärna tar ett glas vin för att muntra upp sig i den trista vardagen.. Det har ibland blivit slentrian. Jag har samma mål som du, ska börja igen med att begränsa mig till att ” bara” dricka 3 kvällar, helgen alltså. Mannen jobbar vissa helger, så för honom kan det bli alkohol mitt i veckan om så är. Då gäller det att hålla fast. 👌
Jag känner inget sug, (tror jag) men just det här att få ta ett glas vin, eller en whiskey och få slappna av efter en jobbig arbetsdag och få känna frid.. så känner jag det just nu. Men idag är det onsdag, jag ska upp jättetidigt i morgon och jobba, så det får vara.
Att fokusera på hälsan tror jag är jätteviktigt. Kroppen mår nog inte bra av för mycket alkohol.
Tag hand om dig🥰

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Hej Annbe! Kul att få besök här i tråden. Märker att det är mycket mer aktivitet i den helvita tråden, och att många där har känt varandra länge. Förstås ett jättebra stöd för dem men jag känner att jag inte riktigt passar in där, även om jag ganska ofta går in och läser där och ser många kloka synpunkter.
Jag hoppas att det går bra att ha boxen hemma, för mig är det hopplöst att ha öppnade vinflaskor/boxar hemma. Tvingar min man att dricka upp eller hälla ut om det finns något kvar. (Han har bättre karaktär än jag.)
Till skillnad från dig känner jag av allt drickande dagen efter, i alla fall om jag druckit mer än två glas vin och det blir oftast 4-5 glas för min del. Svag huvudvärk, allmän seghet och ingen ork att gå och träna. Samt lätt ångest/dåligt samvete. Ändå tacksam över att jag blir bakis, en effektiv spärr. Och jag dricker aldrig in i kaklet, som sagt, det är inte mitt problem - men för ofta.
Jag vill ändå ha vinet kvar som guldkant i livet, och då måste jag begränsa det.
Hoppas att examensfirandet blir trevligt - och lagom med A!

Profile picture for user Abraxa

@Glitterflickan Hej - så roligt att läsa ditt inlägg också! Då kan vi stötta varandra i 3-dagarsregeln. :-)
Hur mycket dricker du dessa dagar? Mitt mål är max 4 glas, men det blir snarare 5 eller 6. Något att ta itu med men tills vidare nöjd med att hålla antalet tillfällen. Denna vecka blir det faktiskt bara 2 dagar med A. Ovanligt!
Hoppas din vecka går bra.

Profile picture for user Glitterflickan

@Abraxa- Hej!
Ja, skönt att stötta varann. Var ett halvår sedan jag var inne här senast och skrev.. man kommer ifrån det och återgår till gamla vanor. Känner som sagt att det är dags att rycka upp mig igen 👊.
Började på nytt den här veckan och har inte druckit alls sedan i söndags. Trots att mannen ”haft helg” och druckit öl mm. Men jag har ju bestämt mig och det har gått jättebra, inget sug alls att tala om. I morgon på fredag blir det ett par glas vin i alla fall. Då är det ju helg och ledigt.
Jag brukar ta kanske 2-3 glas rött, sedan är jag nöjd. Brukar aldrig bli mer.
Har märkt att alkohol hänger ihop med glass, godis, chips eller annat onyttigt, så det har också varit bra i veckan. 😃 Inte varit sugen på det nämnvärt heller.. fast igår poppade vi popcorn 🥳
Jag har druckit te på kvällarna till tv:n och ätit frukt.. en toppenbra vecka hittills. 🙌

Jag har laddat ner och börjat läsa boken ” för mycket för ofta” . jättebra!
Där kan man identifiera sina risksituationer och jag tror jag har rätt bra koll på mina.
Kram❣️

Profile picture for user Abraxa

Visst är den boken bra! Jag får ut SÅ mycket av den.
Vet exakt vad som triggar mig, handlar oftast om vissa kompisar - som jag absolut inte vill sluta umgås med. Måste bara bli bättre på att inte hänga med i deras tempo.
Och vad roligt att din vecka går bra. Det du skriver om chips mm stämmer till 100% på mig. Jag måste ha något till vinet, finns inget bättre hemma går det bra med små knäckebrödsbitar med lite kaviar på... Inte jättebra när man som jag försöker gå ner några kilo. :-D
Ikväll ska jag och maken dricka rödvin till maten jag lagat. Planerat, så det känns helt ok. Nu gäller det bara att hålla max 4 glas, men borde funka när det bara är vi två här hemma.
Kram

Profile picture for user Tjej82

@Abraxa exakt så känner jag också! De här timmarna att bara ”sitta” utan ”bränsle”, man vill bara hem och mysa/sova, haha! Men då är det ju inte roligare än så och man kanske kan tacka för sig efter 1-2h, win-win liksom :)

Profile picture for user Abraxa

@Tjej82 Det borde man kunna göra! Men då känner jag att jag skapar en allmän uppbrottsstämning och förstör för de andra. Även om jag bryter upp efter säg fyra timmar är det ändå inte ovanligt att någon säger: "Ska du redan gå?". Fast jag fyllt 60 jag fortfarande kompisar som gladeligen sitter och pratar till halv två på natten - och inte bara de som dricker mest.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa ärligt talat gick det inte alls att ha boxen hemma. Alltså jag trodde och hade hoppats det..men tyvärr nej Så jag ska INTE ha alkohol hemma Punk slut..bara när jag ska beslutat att jag ska dricka vin..och inte köpa box mera..för då dricker jag för mkt.
Examensfesten var så himla trevlig..Jag drack inte för mkt alltså för att vara mig. Bröt upp först oxå redan halv 12..men jag hade nyss haft Covid och lite trötthet fanns kvar.

Idag har jag varit på VC..sökte för depression. Fick 1 hel timmas läkartid!! Är nöjd med besöket. Samtal om alkohol oxå såklart..det ingår liksom i depressions paketets frågor.. Har även fått prover tagna så på det svaret kommer det att synas en tydlig överkonsumtion Ska oxå få börja KBT..ska få en kallelse hem. Campral skulle läkaren skriva ut efter samråd med mer erfaren kollega..så hon ringer mig i morgon. Diagnosen blev medelsvår depression..nu har jag precis läst att man kan få det om man överkonsumera alkohol. Ja någon förändring ska till jag vill ha ett bättre liv. Läkaren ville oxå skriva ut antidepressiva tabletter..men jag tyckte att jag börjar med KBT..så får jag se

Profile picture for user Abraxa

Så bra att du fick en bra läkarkontakt! Berätta gärna hur det går.
Själv har jag druckit lite för mycket i helgen, håller fortfarande fyra vita dagar per vecka men MÅSTE försöka hålla mig till max 4 glas de icke-vita dagarna. Blev snarare 6 nu.
Men ikväll pizza och Cola Zero.

Profile picture for user annbe20

Först jättebra med 4 vita dagar var vecka..för mig skulle det aldrig funka med 4 glas de tre dagarna. Har oerhört svårt att ställa bort en dlaska med vin i. Men bra om det dunkar för dig!
Glädjande nog kan jag säga att det har gått förvånansvärt bra för mig. 9 alkoholfria dagen idag..så Campral har haft mkt fod effekt på mig! Har även gått upp i dos gällande de antidepressiva tabletterna. Endast känt ett svagt illamående ngr morgonar.
Så nu funderar jag på om jag ska köpa en flaska vi tills i em el inte…det känns inte särskilt intressant. Det är en väldigt konstig känsla. Så här länge utan alkohol ja jag vet inte hur många år sedan det är som jag inte druckigt på 10 dagar?? 20? 25? Hm ser ganska illa ut när jag tänker efter…fast då för 20 år sedan..då blev det väldigt mkt mindre mängder…mera fart tog det runt 2010.
Nästa vecka ska jag till en äldre kusin 15 mil bort och sova över. Hon vill bjuda på bla vin det vet jag..kanske ska vänta tills dess
Det är så grått allting just nu..enahanda..tycker jag som är van vid fullt ös och massa resor hit och sit inplanerade..har iofs bokat två resor i vår..Den första i slutet på mars till Israel…får se hur det går med pandemi elendet. Igår craschade min mac..ska lämna in den idag…är orolig för jag har inte säkerhetskopierad alla 20000 foton där. Dum dummare dummast

Profile picture for user Kennie

Hej Abraxa, har läst tillbaks lite i din tråd och undrar lite hur du tänker kring mängden du vill kunna dricka. Du skriver att du blir märkbart bakis av fyra glas vin (vilket inte är konstigt) och att det lätt blir ännu ett par glas. Jag hoppas att du inte tar illa upp att jag säger det, men jag tror att du skulle behöva bryta helt en tid med alkohol för att ge hjärnan tid att bli kvitt det psykiska beroendet. Och sen tror jag att man alltid kommer ha svårt att begränsa sig om man dricker så ofta som tre kvällar i veckan. Jag vet att folkhälsomyndighetens gräns för riskbruk är max 9 enheter per vecka och inte fler än tre per tillfälle , men för oss som gått över gränsen tidigare tror jag att frekvens och antal enheter behöver vara lägre för att inte återfalla i riskbruk. För mig var ett långt alkoholstopp viktigt, för jag hann ställa om och sluta tänka att guldkant alltid är lika med alkohol. Numera beställer jag en efterrätt och en cappuccino när vännerna tar sitt tredje glas vin. Och jag prioriterar mig och min hälsa när jag känner att det är dags att bryta upp framåt midnatt. Jag tänker inte sitta kvar och festa för att bekräfta andras alkoholvanor. Jag har svårt att se att man kan dricka fler än två glas vin på en kväll och ändå kunna behålla kontrollen att inte dricka mer. Själv drar jag gränsen vid ett glas per tillfälle, det Har funkat för mig i snart två år nu. Men sen går det långt mellan tillfällena också, oftast minst en månad mellan gångerna jag dricker ett glas. Jag funderade också en del kring om det vinet eller berusningen som är guldkanten? Om det är vinet räcker ju två glas på en kväll bra, precis som med allt annat gott (tänk tårta, man tar max två bitar). Och är svaret att det är själva fyllan som är guldkanten, då tror jag att man fortfarande är beroende, även om man klarar vita dagar. Så kontentan av mina tankar är att jag tror att din riktlinje på 4 glas, 3 kvällar i veckan riskerar att hålla dig kvar i det riskbruk du vill bryta med.

Profile picture for user Abraxa

@Kennie Hej Kennie! Jag tar inte alls illa upp, tvärtom uppskattar jag ärligheten här inne i forumet.
Du har säkert rätt i att en tids helnykterhet skulle ge mig nya insikter, och jag har det lite i åtanke. Men jag tvivlar samtidigt på att det är lösningen för mig. Jag skulle nog bara bocka av de där tre månaderna och sen återgå till mina gamla vanor - eftersom jag vet att jag inte vill sluta helt med alkohol.
I stället är min plan - och den kan så klart misslyckas - att ta det stegvis. För mig är det ett stort steg att ha gått från 5-6 A-dagar i veckan till 3. Det innebär 10 glas mindre i veckan - lite grovt räknat - sen i september. Och jag fuskar inte, utom på semestern i oktober. Men det var planerat.
Jag har också börjat berätta för några utvalda vänner om att jag vill minska mitt drickande, vilket gör det mycket enklare att bryta upp och åka hem efter tre glas. Känns skönt!
Mitt nästa steg är att stanna vid två A-dagar i veckan, förhoppningsvis drar jag igång det "projektet" under våren. Men där tänker jag stanna, som det känns nu. Förstår att det av många kan upplevas som provocerande men för mig skulle det vara perfekt - 3 glas vin två gånger i veckan.
Din fråga om det är vinet eller berusningen som är guldkanten - ja där är det absolut en svag berusning = avkoppling som är det jag vill ha. Ingen fylla. Men det ska vara just vin, makens whiskyflaska lockar mig inte ett dugg.

Så visst har jag ett psykiskt beroende, men det kan jag leva med så länge jag kan kontrollera mängden. Misslyckas jag med det behöver jag så klart tänka om.

Tack för att du skrev till mig, så intressant att höra andra synpunkter. Jag är lite nyfiken på hur ditt missbruk/riskbruk såg ut tidigare, jag ska gå in och läsa i dina trådar.
Önskar dig en fin helg!

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Det är lite intressant det där med att alkohol faktiskt kan orsaka depressioner, att det får rakt motsatt effekt mot det man tänker.
Jag hoppas att det ordnar sig med datorn, har själv precis skaffat en molntjänst (fast jag egentligen är skeptisk) och laddat upp mina bilder där. Hade inte säkerhetskopierat på fyra år...

Profile picture for user Kennie

Hej igen,
Ja, du gör ju verkligen framsteg, och om målet är 3 enheter 2 kvällar i veckan så låter det rimligt och görbart, jag hade förstått det som att det nuvarande var slutmålet och tyckte det lät lite i överkant. Under mina helnyktra månader hade jag nog grundtanken att jag skulle dricka måttligt sedan, och jag tror de hjälpte mig att lyckas. Men det kan ju vara olika hur man når sitt mål. För en del verkar den avgränsade nykterheten vrida upp förväntningarna på att få dricka istället. Hur som, vi jobbar på med vårt välbefinnande och vår balans på våra egna sätt och tar emot den input som känns rimlig och värdefull utifrån vår situation.

Profile picture for user Kennie

Glömde säga, det här som du skrev tyckte jag var väldigt insiktsfullt:

"Så visst har jag ett psykiskt beroende, men det kan jag leva med så länge jag kan kontrollera mängden. Misslyckas jag med det behöver jag så klart tänka om."

Med den självinsikten tror jag du har goda förutsättningar att lyckas med ditt mål.

Profile picture for user Abraxa

@Kennie Tack för uppmuntran - men jag tar inte ut några segrar i förskott. :-)
Tänkte på en sak när jag tog en promenad nyss, man hör ju ofta att "om man inte slutar dricka helt går det åt en massa energi till att tänka på alkohol - hur den ska hanteras, när får jag dricka nästa gång mm".
Men det är ju på ett liknande sätt med mat, i alla fall måste jag tänka på att inte äta för mycket, inte äta pizza nu igen, ta en morot i stället för en chokladbit osv. Jag kämpar ständigt för att hålla vikten på en ok nivå, blev så efter 40. (Är 60 nu.) Klarar jag det med maten kanske jag kan klara det med alkoholen.
Jag tänker som du skriver, vi tar olika vägar mot målet, alla sätt passar inte alla. Men till stor hjälp att få inspiration och kloka tankar här på forumet!

Profile picture for user Kennie

Ja, det har du rätt i, det finns likheter där. Att vara sugen på pizza men välja sallad. Jag har också alltid haft lätt att kontrollera maten, och det hjälper mig nog att kontrollera drickandet.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa Godmorgon! Datasomtorn hörde aldrig av sig igår em..så jag dår väl jaga honom själv..men han trodde på hårddiskkrasch. Jag har också Icloud men bara till en viss mängd…när mängden foton drar iväg såpass att du ska lägga över 200 i månaden för det då ångrade jag mig. Tydligen har maken säkerhetskopierat tom mitten av 2019..i dec det året köpte jag ny telefon och den har jag inte tömt än..sånt där tråkigt blit lätt att jag avvaktar med. Men ett tips om du inte vet det..du kan lägga privata album i fb..där kan du tex lägga ja hur många foton du vill. Jag har 164 album nu…så det var inte så hemskt som jag först tänkte om nu han inte kan fixa hårddisken
Jag köpte en flaska igår 75 cl pch drack upp den..det var inte som innan Campral..det var liksom som ingenting..typ ja men jagbyar väl det sista flaset oxå..så Campral tycks verkligen funka på mig. Jag kämpar också med vikten 12 kg ska jag ner till och jag begriper ju att vinet blockerar förbränningen.

Idag gäller det att hålla i hatten Stormvarning utfärdas
Ha en din lördag!

Profile picture for user Abraxa

Fem månader har gått med mina nya vanor. Vet att många inte ser minst fyra vita dagar/vecka som något märkvärdigt eller bra, men själv vet jag ju - och märker - skillnaden. Faktiskt lägger jag nu mindre tid på att förhandla med mig själv, "vore det inte mysigt med ett par glas vin till deckaren ikväll", "ska jag trots allt hänga med jobbarkompisarna ut på aw" etc. Nu kollar jag i almanackan vad som är på gång denna vecka när det gäller risktillfällen. Är det fler än tre kvällar när jag kommer att vilja ha/frestas att vilja ha alkohol bokar jag av någon av dem.
En ganska typisk vecka ser ut så här:
Tisdag: 2-3 glas vin med partnern (som dricker lite mer)
Fredag: 3-4 glas vin med partnern
Lördag: 4-6 glas vin med kompisar
Mitt maxintag är egentligen 12 glas/vecka, vet att det är över riskbruksgränsen men som sagt har jag legat högre innan jag gick med i alkoholhjälpen. Hade faktiskt rätt dålig koll på hur många glas i veckan det blev, ville nog inte veta.
För mig är det en lättnad att ha den här maxgränsen vad gäller antal dagar, fyra helvita dagar i veckan är väldigt skönt. Jag har också upptäckt att jag egentligen väldigt sällan har sug, och ännu mer sällan starkt sug. Berättigad fråga: varför dricker jag då? Jo som jag försökt beskriva, för att tillvaron känns så grå helt utan alkohol.
Nu är mitt nästa mål, när jag känner mig lite mer redo, att varannan vecka ha fem helvita dagar. Mig passar det nog bäst att minska lite i taget.
Jag läser alla er inlägg här på måttlighetsdelen, och lär mig mycket. Men kommenterar sällan, känner att min "metod" kanske är riskfylld för många. Inget jag vill pracka på någon annan.
Men jag fortsätter i mitt spår och önskar alla härinne lycka till i kampen.

Profile picture for user annbe20

Kalasbra att du har minskat din vinförbrukning! Bra mål du satt upp med 5 vita dagar! Ser dig som en förebild. Det har gått relativt bra för mig Jag har inget sug nu när jag har Campral..utan att jag dricker ändå har med situationer att göra..den vanan måste jag bryta. Har varit borta nu i tre dagar och druckit 22 glas sammantaget, Ångrar det såklart..men hade det trevligt Bra ide du hade där att du avbokar/ställer in om det blir fler än tre risktillfällen i veckan Det tar jag med mig. Ha en fin dag!

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Hej! Känner mig verkligen inte som någon förebild, snarare som lite av ett svart får här på AH. Men eftersom det finns en avdelningen i forumet som heter "Vara måttlig" så ska väl det målet också vara tillåtet, inte bara helnykterhet. Roligt att höra att du får lite hjälp av Campralen, jag var tvungen att googla lite för att förstå hur den skiljer sig från Antabus.
Vilken typ av situationer är värst för dig? (Om det känns ok att berätta.) För mig kan det t ex vara när jag kommer hem från jobbet (jobbar lite fortfarande, men är nära pensionsåldern) och är trött, hungrig och tv:n står på med senaste vidrigheterna från Ukraina. Då känner jag ofta: "Vad tjänar det till att kämpa? Jag tröstar mig med ett par glas vin och lite popcorn". Och det är väl ok ibland, men inte varje dag. I såna situationer har jag svårt att i stället välja att t ex ta en promenad eller ringa en kompis, som vissa föreslår. Det vill jag inte alls när allt känns deppigt - även om jag vet att promenader alltid piggar upp. Men att komma över tröskeln...
Ha en bra dag du också.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa visst är det lätt att inte orka..att tänka nä men nu idag då får/ska jag, för ja olika skäl. Har märkt att om jag bara kan komma över de timmarna... så känns det som att det är försent att börja vid tex 20 tiden..ja om jag är hemma då.
Svart får.. nehej du det är du inte. Jag ska ha dina mål i tankarna nästa vecka som ska bli en mkt bättre vecka än denna gällande vinet Denna vecka har verkligen inte varit bra..och då talat vi om flaskor, inte glas.
De värsta situationerna för mig är när jag sas ändå har förstört veckan dvs kanske druckit en flaska el två..då är det så lätt att tänka att ja med en till kan jag nog dricka denna vecka och så på bolaget köper jag två...Jag har väldigt svårt att bara dricka ett glas el två. Campral tar bort suget men inte minnesbilden av hur skönt det är att ta det lugnt och dricka vin hemma och mumsa ostbågar En annan situation det är när jag bor på hotell..som jag gjorde nu sön till tisdag.. köper gladeligt en flaska i hotellbaren för 500 spänn samt extra glas på det..måndagen var ju systemet öppet så då blev det mera.
Ångrar mig efteråt,,,alltid! har du funderat på att testa Campral? Det tar verkligen bort suget iaf för mig. Nu ska jag lämna Peth prov den 25 mars och då vill jag ha ett riktigt bra värde. Ska ha gäster i kväll och har lovat att jag oxå ska dricka vin..men jag ska inte göra det. Har inget hemma så det är lätt val Fast om min kompis har så mkt vin med sig så hon bjuder tar jag nog ett glas el två..Hm kom på nu att tänk om hennes bror har med sig en flaska vin till värdinna? Jag ska ju trots allt bjuda på mat...då blir det omöjligt att inte dricka den...Detta är ungdomar och de kanske inte tänker på att man bör ha ngt med sig.. Jaja innan dess ska det städas och fixas till här Det är så skönt att vara pensionär och slippa jobba! Vad har du för dig idag då?

Profile picture for user Abraxa

Middag med gäster utan att dricka vin - det har jag inte ens försökt ännu. Då vill jag att gästerna ska gå efter två timmar, när jag tröttnat på samtalsämnena. 😊 (Gäller inte om det är mina vuxna barn som kommer.)
Hoppas att kvällen blir som du hoppats!
Jag har idag gått långpromenad och städat på balkongen. Suttit i solen och njutit. Ikväll ska jag ta ett par glas bubbel och fira våren. Undvikit att lyssna på och läsa nyheter om kriget idag, behövde en liten paus.
Nej inte testat Campral, jag har inget fysiskt sug men desto mer mentalt. Är tacksam över att inte behöva kämpa mot det också.
Sen blir det nog tv-soffan och någon brittisk deckare, är ensam hemma ikväll.
Kram!

Profile picture for user Abraxa

Glömde klicka på svara, men du förstår nog att inlägget var till dig.@annbe20
Ps: jag klarar inte heller att bara ta 1-2 glas. 4-5 blir det oftast, men väldigt sällan mer.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa Nä det var mitt första försök också och det gick inte så bra. Min kompis hade en dunk med sig Var nog ca 2 l kvar i den..inte helt min typ av vin,,men efter 1 glas Jag skulle bara ta ett..så var ju smaklökarna bedövade och sedan drack vi upp allt..så det blev väl ca 1 l var då Karaktärslös i det avseendet tyvärr Hur som vi hade en 7 tim kväll och jag fick köra i väg dem De är alla under 30 och är inte trötta kl 10 typ. Men det blev en trevlig kväll med gott mat och två spel hann vi med

Sitta på balkongen det lät allt gott det Tänker att det är lä där och det är ju bara ljuvligt så här i våren solstrålar Ja detta krig..först Coronan och nu detta..Kanske är så att vi har stora invasionen att vänta..eller en stor atombomb som utplånar landet? Jag finner hela situationen ytterst oroande!

Vilka dagar ska du dricka vin denna veckan? Jag har ju som sagt peth prov den 25.. det är faktist en bra motivation.. Kanske ngt för dig? Kram

Profile picture for user Li-Lo

Halloj på er.

Så fint att stanna upp i olika trådar och ta till sig det stöd ni ger varandra. Läste just frågan som jag gissar handlar om att ha tydliga strategier. Planera veckan.

Började fundera på riktning och motivation. Låt mig prova en tanke utifrån vad vi tror oss veta då det kommer till just motivation. En viktig faktor är naturligtvis delmål och mål. Som ovan nämnt, ett datum för testning, ett kvitto på förändringen. En annan grej är att fokusera på det en vill, eller själva "målbeteendet" i det här fallet nyktra dagar. Oavsett om det är helnyktert eller mindre drickande som är målet.

Alltså ett litet skifte i frågan, från vilka dagar som eventuellt kan vara vindagar till vilka dagar som är alkoholfria. Således: Vilka dagar denna vecka ska vara alkoholfria?

Nu är ju ord "endast" ord samtidigt kan det göra skillnad på hur vi talar till oss själva? Vad tror ni?

Tack för att ni uppmärksammade mig på det där med motivation och att förändra något. Och nästa tanke i mig blir att det ibland är hjälpsamt att ställa sig själv frågan om förändring i sig: Vad tänker jag om att förändra något. Oberoende av vad det handlar om.

Hoppas okej att jag hoppade in.

Vänligen och även hopp om en bra vecka
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user annbe20

@Li-Lo för min del är det ok med ditt inhopp! Tankar och input stärker. Kanske skulle det vara bättre för mig med en mera konkret och tydlig målbild. Såklart det gör skillnad på hur vi talar till oss själv Tack för dina rader!

Profile picture for user Abraxa

@Li-Lo
Hej Li-Lo och Annbe!
Även jag blir bara glad över kommentarer och olika infallsvinklar. Annars kan jag ju lika gärna skriva helt för mig själv i stället för i ett öppet forum.
Jag var tvungen att läsa två gånger för att förstå din poäng Li-Lo (sent på kvällen) men sen trillade polletten ner. Håller verkligen med om att det är en viktig skillnad, om jag bara sitter och väntar/längtar efter nästa tillåtna A-dag är nog risken stor att det går utför igen. Bättre att se de vita dagarna som en positiv målbild. För mig har de blivit en slags trygghet, en vila från ett tidigare sluttande plan. Något att hålla i handen.
Men jag har ju som mål fem vita dagar i veckan (i stället för fyra) och där står jag ännu och tvekar vid tröskeln. Har olika ursäkter för att inte bara ta steget och bestämma mig: behöver koppla av från krigs- och klimatångest, vill inte göra vinsugna väninnan besviken, fredagkvällen med maken blir inte lika mysig utan ett par glas vin - etc.
Så för att både svara på din fråga Annbe och försöka ta till mig Li-Lo kloka påpekande: Denna vecka vill jag - och kommer jag - att hålla måndag, tisdag, torsdag och söndag helvita.
Har inte övervägt peth-test Annbe, vet inte riktigt när det är viktigt? Jag var senast på allmän hälsokontroll för två år sen och då var i alla fall levervärdet utan anmärkning. Varför ska du göra ett sådant test? Hoppas du får en bra helg i solen!

Profile picture for user Abraxa

Igår gjorde jag ett försök att dra ner på antalet glas under en kväll när jag redan i förväg hade bestämt mig för att jag ville dricka lite vin i en bar. (Eftersom forumet är helt öppet vågar jag inte skriva vad det var för tillfälle som gjorde att jag befann mig ute på stan en vanlig måndagkväll.) Som jag skrivit om tidigare hamnar jag nästan alltid på fem glas fast min mål-maxgräns är fyra. Igår avstod jag från snacks till vinet och köpte ett något dyrare vin än vanligt, som jag sen satt och smuttade på. För en gångs skull räckte ett glas en hel timme. Jag beställde sen ett glas vin till eftersom jag hade gott om tid över i väntan på kvällens evenemang. Även det glaset räckte en hel timme. Sen kände jag mig rätt berusad, vilket är ovanligt för mig efter så pass lite mängd. Var inte alls sugen på mer vin, kände mig nästan lite ostadig på benen när jag lämnade baren.
Kanske har mina ökande antal helvita dagar gjort mig mer känslig för alkoholens effekter. Jag hoppas det. Det var också tydligt att jag dricker mindre om jag hoppar över chips, choklad och annat samtidigt.
Skriver ner detta som en slags dagboksanteckning och en påminnelse till mig själv om strategier som kan göra att mer än två glas vin känns för mycket.
Har även börjat uppskatta kollegor som inte dricker alkohol, i stället för att - som förut - tycka att de är festförstörare. :-)

Profile picture for user annbe20

@Abraxa Dagarna rinner iväg för mig..våren på ingång och det innebär mera jobb i trädgården Jag går på Vc och har fått Campral utskrivet..då vill läkaren att jag regelbundet tar Peth test..liksom för att se att jag verkligen inte dricker för mkt Jag tycker också att det är bra. Levervärden kan vara bra fast Peth förhöjt
Fantastiskt bra av dig att bara dricka 2 glas!!! Applåder verkligen!! Och såklart mumsa onyttighet leder direkt till mer vinförbrukning..utan ngt sådant gott till..är det inte lika gott att dricka flera glas vin

Den sista tiden har det inte gått lika bra för mig..tyvärr. Det är stress inom mig som gör att jag köper vin..det och vanans makt. Men jag är en envis typ så idag låt igen. Ska iväg på resa om ngt dagar och funderar mkt på hur det ska gå..Skulle bli så stolt över mig om jag kunde avstå. Har ju allt att vinna på det

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Jag har varit på semester en vecka och då tillåter jag mig själv att dricka vin så ofta jag vill. Vilket tyvärr blev varje dag, känns lite dumt. 4-5 glas. Snacks har jag också klämt i mig. Men nu nya tag igen, åter till vardagen.

Jag hoppas att din resa gick bättre än min.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa Nej det gick mkt sämre för mig..räcker inte med 5 glas var dag. Jag är inte hemma än..sedan blir det verkligen nya tag. Bor på verkligen fint hotell med fritt gott vin..så då är det verkligen svårt att inte dricka.
Lycka till nu med vardagen!

Profile picture for user Abraxa

Månaderna går, håller mina fyra helvita dagar i veckan. Ännu inte tagit steget till fem dagar - lite osäker på varför jag tvekar.
I helgen ute med två kompisar varav den ena verkligen gillar att festa. Jag sa från början att jag behövde vara fräsch på söndagen, och stannade på en liten starköl och ett litet glas vin. Märkte först en liten besvikelse hos kompisen men sen stannade hon på tre glas och verkade mer än nöjd med det.
En bra kväll! (Fast vi bröt upp redan vid 21-tiden, typ färdigpratat efter tre timmar när ingen ”bensin” konsumerades.)

Profile picture for user Mollie87

Hej@Abraxa

Jag har läst hela din tråd och känner igen mig. Har liknande mål. Är i en annan fas i livet (två barn under 5 år). Glad att jag hittat en tråd där den som skriver siktar på måttlighet och inte att helt sluta med A. Jag ska nog starta en egen tråd och ha lite som dagbok. Känner att jag behöver en förändring. Hur går det för dig nu när våren är här? Jag känner ett starkare sug nu när man kan börja sitta ute i trädgården och äta middag etc.

Profile picture for user Abraxa

Hej Mollie, vad roligt att du skrivit i min tråd! Jag gick in och läste ditt första inlägg nu.
Ja man är lite ensam här i AH när man inte vill avstå helt från alkohol, och det är förstås begripligt. Men det är lätt att känna sig lite "dålig", även det nog ligger mest hos mig själv. Och jag vet att jag gjort klara framsteg sen jag gick med här i september. Alkoholkalendern är jag noga med att fylla i, där blir det ju väldigt tydligt om jag hållit vad jag lovat mig själv, eller inte. (Det hade ju varit drömmen med en någon slags grafik som tydligare visar hur ens utveckling ser ut, men förstår att det inte finns ekonomi för det.)
Likaså bra att skriva i sin tråd och vara helt ärlig där, samt förstås läsa mycket i andras trådar. Många kloka tankar. Men jag saknar faktiskt tips från andra "måttlighetsdrickare", från dem som verkligen lyckats.
Det ÄR många frestelser nu under vår och sommar. För mig är nog det enda som funkar att planera in veckorna så att det inte blir flera AW:s, middagar, vin hemma än max 3 dagar. Jag räknar alltid veckan från måndag-söndag. En ganska vanlig vecka kan bestå av AW med kompis på onsdagen (3 glas vin), ett par glas med maken på fredag kväll och - just nu - en grillkväll med grannar på landet på lördagen (3-4 glas vin).
Om jag absolut måste gå på någon mer social tillställning den veckan så får jag helt enkelt köra alkoholfri öl/Cola zero med citron den kvällen. Jag brukar säga att jag måste köra bil för att slippa frågor.
I och med att jag satt en strikt gräns för mig själv så blir inte suget särskilt stort under mina vita dagar. Det svåraste är ju om man börjar diskutera med sig själv: "Ska jag/ska jag inte dricka lite vin ikväll?" Då faller jag direkt för frestelsen.
Så inte grunden handlar det väl om motivation och disciplin, hur jäkla tråkigt det än låter.
Av din tråd förstår jag att din familjesituation är ungefär som min - för 30 år sen. :-) Jag fick två barn när jag var i 30-årsåldern. Gillade att fortsätta träffa vänner och dricka vin - tillsammans med andra unga föräldrar - men var också helvit under graviditeterna. Jag har aldrig druckit hejdlöst eller betett mig direkt illa på fyllan, men det har blivit mer som ett sluttande plan. Kvällarna med ett par glas vin framför tv:n har blivit allt fler, och det skrämmer mig. Mest av hälsoskäl men också för att jag inte gillar känslan av att vara lite trött och seg nästa dag. Dessutom vill jag att det ska vara skillnad på vardag och helg, att vinet verkligen ska vara en guldkant och inget mer.
Mitt nästa mål är att landa på två dagar i veckan, men har inte tagit steget ännu...
Vet din man om dina planer på att förändra dina alkoholvanor? Är han stöttande? Min tycker att jag oroar mig i onödan - å andra sidan skulle han nog själv må bra av att dra ner på ölmängden. Men det är hans liv.
Det blir spännande att följa din resa, du är så ung och har massor att vinna på att ta tag i detta redan nu. Bra att du tagit steget in på AH!

Profile picture for user Mollie87

Tack snälla för ditt svar! @abraxa Blev faktiskt så rörd att jag gråter en skvätt. Hinner bara skriva kort svar, men känns väldigt bra med pepp. Min man vet ingenting, om planer eller att jag faktiskt (enligt mig själv och även rekommendationer) dricker för mycket/ofta. Pinsamt men sant. Ikväll dricker jag citronvatten och känner mig lugn och glad :)@Abraxa

Profile picture for user annbe20

@Abraxa känner verkligen igen det där med bensin.. Ofta är det ju så att när man är med vänner och dricker så går tiden så fort..dagen efter fattar jag aldrig vad pratade vi eg om?? El jag menar hur kan tiden gå så fort? Jättebra av dig med 4 helvita dagar!!! Tänker nu med hela sommaren framför oss och intensiva maj då allt typ ska ske..då är det nog svårt att ha 5 helvita dagar. Det går väl hyfsat för mig..märker ju på min träning om jag dricker för mkt vin i veckan och det gillar jag inte!! Har kommit igång bra med cyklingen och funderar att boka en cykelresa i Europa i sept/okt. Visserligen med el cykel då det en del dagar är upp till 4-5 mil per dag Sugen på det?

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Låter ju perfekt att ha en cykelresa i höst som morot så att du håller i träningen - och därmed måste hålla igen på vinet. Heja!
Själv drack jag igår 6 glas vin (!) tillsammans med en kompis, känner verkligen av det idag. Det var bara fyra "glas" men misstänker starkt att de innehöll mer än 1,5 dl. Så det känns så klart som ett misslyckande. Jag behöver helt klart minska min tolerans, två glas känns oftast för futtigt. Skärpning!

Profile picture for user annbe20

@Abraxa ja men visst är det konstigt att man får så olika mängd i glaset? Har googlat fram att det ska vara 1,5 dl i glaset. På dyrare restauranger är det ofta mätning..exakt..men annars kan man ibland få glaset fullt. Idag har jag gjort en ny struktur för mig ..Kollegiblock med kolumner där jag ska fylla i per dag.tex gån 7 km cykel 10 kcal vin osv..Det ser bra ut tycker jag. Nu blev det vin för mig månd och tis..vi grillade båda kvällarna med samvaro av vänner och det var så underbara kvällar..så totalt blev det hm mkt vin..dock 11.5 procent. så liten tröst. Igår körde jag på utflykt på kvällen..det var trevligt..I kväll blir det nagelfix. Maj är intensiv. My mission idag är rabattarbete dvs ogräsrensning 1 timma..samt baka banankaka
Ja jag har stort förtroende för att jag ska klara av att cykla vare sig det blir i Holland el Tyskland Ha en fin dag

Profile picture for user Abraxa

Hej @Milady
Har inte hunnit läsa på forumet på några veckor, bara fyllt i alkokalendern.
Hälla ut vin när man inte är spiknykter är kanske orealistiskt. Vill jag ta ett par glas vin själv hemma köper jag bara en halv flaska. Vill inte ha öppnade flaskor eller boxar hemma, däremot lockas jag inte av öppnade spritflaskor (mannens whisky).
Hur går det för dig?

Profile picture for user Abraxa

Nu väntar en utmaning, flera veckors semester i ett land med goda viner. Jag har inga ”förbud” under mina semestrar men vill egentligen dricka mindre än jag brukar denna gång. Har tyvärr ingen bra strategi för att lyckas med det, får se hur det går. Väl hemma igen kommer jag att återgå till mitt ”schema” med minst fyra vita dagar vecka, tanken är ju att höja till fem.
A-kalendern kommer jag att fylla i noga.
Trevlig sommar alla kämpar härinne!

Profile picture for user annbe20

@Abraxa önskar dig en trevlig semester!! Jag ska oxå iväg på kryssning med all inklusive. 12 nätter. Denna ggn har jag en plan. Den heter måttlighet..jaja det blir inte lätt. Får hålla fokus på att jag ska göra gym en timma var morgon..det är så jobbigt om jag druckit mkt kvällen innan Samt fokusera på hur bra jag mår på morgonen e en alkoholfri kväll!! Vi får fortsätta att kämpa!!

Profile picture for user Abraxa

Nu är min semester slut och det är dags att summera. Jag har inga restriktioner under semestrar men ändå alltid en tanke om att ha ett antal vita dagar även då. Så blev det inte riktigt, människorna som vara med på samma resa gillar att ta ett glas rosé före middagen och jag gjorde som de. Sen blev det ett par glas vin till de flesta kvällar. Absolut inga fylleslag.
För mig är vardagslivet det viktiga, och där är jag tillbaka nu. Om någon kommer ihåg så är min plan att dricka A max två dagar per vecka, i stället för som nu, tre.
Nu i veckan ska jag träffa ett par gamla kompisar som verkligen inte spottar i glaset, och jag har absolut ingen lust att hänga med i deras tempo. Men det ÄR svårt med någon som hela tiden trugar och öppnar en flaska vin till, och en till. Även om det är löjligt så känner jag mig som en glädjedödare om jag sätter stopp efter två glas. Funderar på strategi.
Hur har ni andra klarat sommaren?

Profile picture for user Abraxa

Reflektion: Ni är några här på forumet som skriver att ni är lika roliga, håller låda och är festens medelpunkt (typ) även utan A.
Sån är verkligen inte jag. Mer åt det blyga och lite allvarliga hållet.
Det är ytterligare en sak som gör det svårt för mig att tacka nej när vännerna trugar. Ett par glas vin gör att jag mer befinner mig på samma nivå som de andra.

Profile picture for user Se klart

Hej @abraxa
Jag ger nog missat din tråd tidigare men läser inte så mycket i måttliga livet o det har inget att göra med att det skulle vara sämre att välja en sån väg- men inte för mig och då kan jag nog uppleva att det tar fokus från att vara helvit. (För mig alltså)
Jag ville kommentera ditt sista inlägg- är också en lite blygare och kanske som du allvarligare sort. (Bland goda vänner är jag oftast social och glad.)
Men jag har blivit mycket mer social som nykter, efter en tid. Jag slappnar av mer, väljer mitt sällskap mer noga, och så går jag khem när jag blir trött. Det tar ju lite tid i att komma in i socialt-nykter-mode men efter ett tag blir det självklart och jag har iaf blivit mycket mer öppen och modig. Ingen idé att vänta på något vin som ska göra jobbet… men jag är mer kräsen också. Slösar inte tid på sammanhang som jag inte liksom - känner att det kan bli bra. Men andra tillfällen är överraskande roliga.
Lite träning krävs. Men sen funkar det hur bra som helst. Lycka till’ 🤗

Profile picture for user Abraxa

@Se klart Hej Se klart - vad roligt att du kommenterar i min tråd! Jag har läst många av dina inlägg och konstaterar att du (och väldigt många andra här på forumet) formulerar dig så bra. Känns som om forumet är fullt av författarbegåvningar.
Tack för dina synpunkter, du har säkert rätt i att det kräver övning. Ett helt liv - sen 14-årsåldern - med känslan av att sociala tillställningar kräver alkohol sätter förstås sina spår.
Jag känner inte att jag kan välja mitt sällskap mer noga, eftersom jag mest umgås med vänner som jag känt i decennier och verkligen gillar. Och de allra flesta av dem (surprise!) dricker ungefär lika mycket som jag. Vi har jättetrevligt och ingen spårar ur men jag känner mer och mer att JAG vill dricka mindre när vi ses, hur de andra gör har jag inga som helst synpunkter på. Ibland har jag sagt att jag behöver köra bil på förmiddagen nästa dag och därför vill sätta stopp efter två glas, vilket ingen bryr sig om. Så borde jag förstås göra jämt.
Men att vara helt nykter när jag träffar dem skulle nog uppfattas som lite tråkigt. Eller snarare som att jag kritiserar deras drickande, och det vill jag verkligen inte att de ska känna!
Jag inser det absurda i att behöva ta sån hänsyn, och kanske är det bara jag själv som inte VILL avstå.
Mycket att fundera på. Tack för input.

Profile picture for user Kattskit

@Abraxa Det där med att folk känner sig obekväma med att någon annan är nykter eller säger nej medan de fortsätter är en känsla jag också upplevt men mest som full och från sidan av (jag har aldrig själv upplevt det så). Jag tänker dock att det är en känsla de själva måste hantera och att det inte är mitt ansvar. Skulle någon fråga så får man väl säga att man verkligen inte stör sig på att andra väljer att dricka mer men att allas tolerans är olika och du känner att du är mer med och har så roligt när du känner dig lagom full sådär efter två glas, att det inte har med dem att göra.

Tyvärr är det många som inte kommunicerar men kanske märker de att du inte "bryr dig" om deras vanor och släpper det så småningom. Du har ju kännt dem så länge, de borde kunna komma över det (om de ens känner så öht, ofta är man orolig för vad folk tycker i onödan har jag själv märkt).

Profile picture for user Kattskit

@Kattskit PS. De som känt sig kritiserade har i efterhand själva en osund relation till alkohol, i min erfarenhet. Andra verkar inte bry sig så mycket som man kan känna att de skulle kunna göra

Profile picture for user Abraxa

@Kattskit Tack för din kommentar! Du har helt rätt i att de andra får ta ansvar för sina egna känslor.
Men jag har funderat mycket på varför jag tror/vet att de andra på middagar och fester tycker det blir lite tråkigare om någon/jag är spiknykter. Jag tror inte att det alltid behöver handla om deras egna dåliga samveten, utan om att gästerna faktiskt BLIR lite mer lössläppta när de druckit ett par glas vin. Förtroenden utbyts på ett annat vis som gör att man lär känna varandra lite närmare. Skratten kommer oftare.
Det finns ju en anledning till att A-giftet är så utbrett i världen. Och för dem som kan hantera det kan det fungera som en guldkant. Men då syftar jag bara på dem som verkligen är nöjda efter ett par, max tre, glas - dit hör inte jag själv ännu. Men för mig blir det lättare att försöka bli mer måttlig om vi är ärliga även kring drogens positiva effekter, att A kan vara ett sätt att stå ut i den här tuffa världen.
Jag känner nog mer och mer att A-hjälpen kan vara fel forum för mig, som inte vill avstå helt. Att jag uppfattas som att jag bagatelliserar problemen - mina och andras. Men som jag skrivit tidigare har jag flera närstående som fått sitt liv förstört av alkohol, och i vissa fall andra droger, så jag vet vad det handlar om. Såg det också genom mitt arbete.
---
På torsdag ska jag i alla fall på middag och har redan förvarnat om att jag behöver ta bilen, vilken denna gång är helt sant. :-)

Profile picture for user annbe20

@abraxa. hej..det var ett tag sedan..såklart du har rätt i vad du skriver..alkoholen är en stämningshöjare på alla plan! Jag tycker hur som att du verkligen är duktig med ditt mål!! Själv har det gått åt pipsvängen totalt av olika orsaker. Just nu befinner jag mig i ett hyrt hus på kusten..det är så fantastiskt detta hus..vi är här hela v med barn och barnbarn i olika konstellationer som kommer En del seniorer ger ju all inklusive resor tillsammans med sina barn för 100 000..men vi nöjde oss med detta hus för 30 000. Det blir detta år..fortsättning följer inte Så vi dricker väldigt mkt vin tyvärr..Just nu tänker jag att jag orkar inte..flera skäl till det Min kropp tycks tåla hur mkt A som helst. 15 dl var dag och såklart insidan mår inte bra av det. Jag mår bra av A fast jag vet ju vilket gift det är. Men ångesten finns där var dag..det är inte så här jag vill ha det

Profile picture for user cthd

Hej,
Jag tyckte förut att de som inte drack alls eller inte drack lika mycket som jag var såååå tråkiga. Jag kunde inte förstå varför man inte skulle dricka.

När jag beslutade mig för att förändra mitt drickande, försökte jag inte göra någon stor grej av det. Jag har hört historier av personer som slutat dricka, de blev inte längre inbjudna till fester. Jag har som mål att ha så kul som möjligt när vi träffar våra vänner, jag skojar runt, skämtar, skrattar, dansar osv. Numera blir ingen förvånad om jag beställer a-fritt eller har med mig egna a-fria öl när vi ses. Och ingen kommenterar heller om jag skulle välja att dricka. Det positiva är att jag har faktiskt roligt, och risken att jag ska bli 'för påig', tjafsig, hålla på med jobbiga diskussioner är lika med noll, och det är så skönt.
Självklart så släpper man mer på banden när man har druckit och man kanske mer förtroerlig. Men jag tycker samtidigt att det ibland sägs saker som man inte senare kan ta upp i nyktert tillstånd, för det är för känsligt, och personen skäms för att ha 'pratat för mycket'.

Detta forum är bra om du vill förändra ditt drickande. Det måste ju inte betyda att du slutar helt. Det är bra att höra allas historier. Men jag tror att det är viktigt att ta till sig informationen om vad som händer med oss när vi dricker och vad alkoholen gör med vår hjärna och med vår kropp. Att fundera över det positiva/negativa, varför man dricker, hur man mår när man dricker, hur man mår dagen därpå. Sedan får man göra som man vill.

/cthd

Profile picture for user AnnaSv

Hej på er. Vad skönt det var att lösa den här tråden. Jag kände mig plötsligt mindre ensam och misslyckad.

Jag har under många år haft en överkonsumtion, från 20-30 årsålderns festande till nuvarande (40+) då jag dricker för att få dem där avslappnade mjuka känslan, det sociala kittet. Jag har återkommande depressions och ångestproblematik som både göds av och föder alkohollängtan.

Nu har jag kommit till en punkt där min kropp börjat reagera (blodtryck m.m.) och min läkare tog ett peth test som visade överkonsumtion. Jag kände mig så fruktansvärt avslöjad (visste inte ens att hon beställt det provet). Men tror det är en bra utgångspunkt för förändring.

Precis som flera av er ovan är tanken på att aldrig dricka oövervinnerligt svår. Så jag fokuserar nu på måttlighet. Målet är 5 dagar utan alkohol, realistisk start är 4. Jag försöker lägga in andra aktiviteter så som träning för att få något att göra, plus den trötta sköna känslan efteråt. Det svåra är kvällarna när allt jag vill är mysa med tv och vin, och sen blir kvällen allt längre och vinet allt mer.

Min livssituation kommer dock förändras, med ett husköp på landet. Jag har längtat så länge och tror att en del av mitt problem varit tristessen i stan.

Har precis börjat med alkoholkalendern, tycker om att mäta och se framsteg.

Tack för era kloka tankar och för att ni lindrade min ångest över att känna mig misslyckad!

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Det är inte lätt! Bra att du fortsätter skriva här och är ärlig om läget. Jag drack mycket vin på semestern, så klart inte bra om än enligt "plan". Nu är jag tillbaka i vardagen och har för första gången sen jag började fylla i alkoholkalendern bara druckit något två dagar i en vecka. Det är mitt slutmål. Jag har hållit mig till tre dagar i snart ett år och är stolt över det, men tycker ändå att två vore lagom. Vi får se hur det blir nästa vecka. En dag i taget.
Hur ser dina tankar kring hösten ut, när det gäller vinet? För mig är en tydlig plan ett måste, gärna nedskriven. Jag är lite Excellig av mig, gillar att skriva listor och scheman, det ger mig motivation.
Hösten känns också som ett bra tillfälle för en nystart.
Samtidigt - allt elände i omvärlden gör lätt att jag tappar motivationen. Tycker det är så otroligt sorgligt med klimatet och att så få verkar bry sig. Världen brinner och politikerna pratar om hårdare tag och språktestning av tvååringar - jag blir helt uppgiven.
Hoppas att du är mer hoppfull än jag!

Profile picture for user Abraxa

@AnnaSv Hej Anna!
Vad roligt att du skrivit i min tråd! Jag har inte varit här på några dagar, mer än för att fylla i alkokalendern som jag är stenhård med. Vill se svart på vitt hur mycket jag dricker, inte föra mig själv bakom ljuset längre.
Du är så klart INTE ensam om att ha svårt att tänka dig ett helvitt liv. Har du läst boken "För mycket för ofta. Effektiva metoder för måttligt drickande" av Anders Hammarberg och Karin Romberg. Så här presenteras den av förlaget: "Den här boken är skriven för dig som funderar på om du kanske skulle må bra av att dricka mindre och innehåller en metod som har visat sig fungera för andra."
Jag VET att inte alla klarar av att börja dricka måttligt, men några måste det ju finnas. Jag hoppas och tror att jag är en av dem och boken var väldigt bra för mig. Kanske något för dig också?
Jag är äldre än du och önskar att jag hade styrt upp mitt drickande när jag var i din ålder, känns som om min kropp fått ta emot lite väl många flaskor vin genom alla år.
Hur tänker du dig att du ska klara av ditt mål? Vad kan fungera som stöd för dig?
Jag ser fram mot att få höra mer om hur du tänker och hur det går för dig!

Profile picture for user Abraxa

@cthd Tack för ditt kloka inlägg! Sista stycket är på pricken, att fundera över varför man egentligen dricker tror jag är superviktigt - och sen jag gick med här gör jag det dagligen. Håller helt med alla som förundras och upprörs över hur alkohol förekommer precis överallt, i alla sociala sammanhang - till och med på jobbet när det är något som ska firas.

Det du skriver om "jag skojar runt, skämtar, skrattar, dansar osv." stämmer tyvärr inte alls på mig. Sån skulle jag vilja vara, i stället blir jag stel, besvärad, uttråkad om jag är nykter på fest och förväntas släppa loss. Då räddar jag situationen med två snabba glas bubbel för att komma igång. Även fast jag inte vill alla gånger.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa tycker du verkar klara detta galant ! 2 dagar i veckan är riktigt bra..ska bli spännande att se hur det går Jag tror du kommer att klara av det.!!Som du säger hösten innebär alltid en nystart..så tänker jag också..det höll i två dagar..sedan passerade jag vinbutiken och vips hade jag två l i min väska..som jag sedan drack upp i går kväll. Blir så arg på mig själv Så nya tag i dag ! Även jag är en nörd när det gäller att registrera Har ett kollegi block där jag reggar vikt.. kcal.. vilken motion jag gjort..hur många km jag gått och cyklat samt hur många dl vin jag druckit..givetvis skulle jag önska att jag hade ett mera avslappnat synsätt till detta.men men.. Hur ser min höst ut? Blir ingen cykelresa i Holland tyvärr. Vi ska köpa hund..har varit utan egen nu sedan i feb då vår hastigt avled. Sedan dess har vi passat andras hundar, Just nu har vi vår hunds mamma här Gällande alkoholen så vill jag nog el bör sluta helt..det vore det allra bästa ur alla aspekter..eller iaf bli MKT måttlig. Jag dricker alldeles för stor mängd var ggn Det känns ändå som att jag idag har fått mig en riktig tankeställare. Har heller inte riktigt jag kan prata med om detta..så det känns fint att kunna skriva till dig här. Angående hoppfullheten så är den på noll. Tänkte just idag när jag läste nyheterna att den bästa tiden för vårt land var nog på 60 och 70 talen. Vad blir bättre? Inget tyvärr. Det som betyder mkt för mig är att kunna hjälpa andra människor . Det är väl det som håller mig uppe skulle jag tro. Men jag känner mig starkt motiverad till att inte dricka ..på ett tag..tänker en vecka iaf..helst 2