Hej!
Ny här. Svårt hålla vita dagar, blir nog max 2-3 i veckan. Dricker då 3-4 enheter - i snitt. Inga minnesluckor.
Vill dricka mer sällan, men mitt problem är att tillvaron känns grå och färglös utan alkohol. Detta trots att jag har ett bra liv!
Känner nåhon igen sig och hur hanterar ni det?

Hej och välkommen!
Alkoholberoendet har effekten att allt känns trist utan alkohol. Men det förändras när beroendet försvinner. Ge det tre månader och läs på mycket om alkohol under tiden. Kan rekommendera Annie Grace bok Tänka klart. Man hittar tillbaka till livsglädjen utan alkohol, ha lite tålamod och ge inte upp för snabbt. Det är inte synd om en för att man inte dricker, det är mycket mer synd om en när man är alkoholberoende.

Tack för ditt svar! Du har säkert rätt, minns att jag hört någon gång att man förstör förmågan att känna lycka om man dricker ofta. Jag ska försöka få tag på Grace bok, sett att flera här på forumet nämner den. @Kennie

@Abraxa Tror att det är många som tänker och känner som du. Alkoholen kan ju vara ett snabbt sätt att förgylla tillvaron. Problemet kan vara att det behövs mer alkohol allt oftare för att få samma effekt. Själv har funderat på vad jag kan göra istället? Har du några intressen? Vad gjorde du innan alkoholen kom att betyda så mycket? Lätt att glömma vilket jag gjort! Skriv gärna och berätta!

Hej Tombor!
Helt sant att det krävs mer för samma effekt - och inte mycket till "förgyllning" kvar nästa morgon...
Ofta slår ju suget till sent på eftermiddagen, säkert för att jag är hungrig också, ibland går det över efter middagen. Men verkligen inte alltid.
Jag går och tränar ett par kvällar i veckan, men det finns ju tid för ett par glas vin när jag är hemma igen... Eller så träffar jag någon kompis ibland, vilket tyvärr också ofta innebär några glas vin.
Annars blir det mycket tv, vilket inte livar upp tillvaron jättemycket. Samtidigt jobbar jag heltid och är ganska trött på kvällarna, så att hitta på något då tar emot.
Läser rätt mycket, men inte på kvällarna. Så att låta tv:n vara avstängd och i stället sätta mig med en bok och en kopp te kan kanske vara något.
Jag är tyvärr både lat och rastlös på samma gång - en dålig kombo!
Tack för ditt svar.

Min erfarenhet av alkohol och trötthet. Alkohol piggar upp mig för stunden men gör mig mycket tröttare inläggen. Nu ett liv utan alkohol mycket piggare och när jag är trött så går jag och lägger mig på kvällen. Oavsett tid. Sov när du är trött

Nu har det gått en dryg månad sen jag registrerade mig här. Förutom en utlandssemestervecka - inplanerad sen länge - har det gått bra att hålla mitt mål för måttligt drickande. För mig är det att fyra dagar i veckan ska vara helvita och de dagar jag dricker (vin i mitt fall) är 4 glas max, men totalt max 10 glas i veckan.
Men då har jag sett till att begränsa sociala kontakter (utetillfällen), vet att det kommer att vara min stora utmaning. Att träffa kompisar som också gillar att dricka vin. Tror ännu inte att jag är redo för att umgås på krogen och sitta med alkoholfri öl eller drink, mest för att jag är lite introvert. Jag gillar verkligen mina vänner, men egentligen räcker det för mig att träffa dem någon timme, sen är jag trött och vill hem. :-) Där behöver jag vin/öl som någon slags motor, för att orka vara social.
De gånger vi träffas dagtid, vilket är rätt sällan, t ex tar en långpromenad på en lördag, känns det helt annorlunda. Då tröttnar jag inte på samma sätt. Men att sitta vid ett krogbord i tre timmar och prata utan att dricka något känns efter en stund som att se målarfärg torka.
Jag har precis läst ut "Tänka klart". Vissa fakta var väldigt intressanta men jag märker ju att boken mest vänder sig till dem som väljer helnykterhet. Då blir den inte lika hjälpsam för mig. I stället läste jag sen "För mycket för ofta" av Hammarberg & Romberg, som talade till mig på ett hela annat sätt. Jag förstår att många av er här i forumet känner till den boken också.
Min känsla här i forumet är lite grann att helnykterhet är den "rätta" vägen och att jag som vill dricka måttligt bara anses lura mig själv. Annie Grace ställer frågan: "Om du bara vill dricka lite, varför dricka alls?" Men där är svaret från min sida att den avkoppling/välbehagskänsla som 2 glas vin (inte mer) ger är svårslagen. Och det är svårt att avstå från allt njutbart som är farligt - fet mat, godis, chips, bullar, bilkörning, ridning (i mitt fall). Inte mycket blir kvar till slut - känner jag.
Missförstå mig inte, jag är helt medveten om att många inte har något val. Bara i min nära omgivning har jag flera personer som drabbats hårt av alkoholen, det är utan tvekan ett farligt gift.
Men jag - som haft turen att inte behöva dricka ända in i kaklet, mycket sällan haft minnesluckor, aldrig skulle komma på tanken att dricka dagen efter eller gjort bort mig på fyllan - kanske faktiskt kan lyckas minska mitt drickande. Jag tror det.
För det behövs absolut, det Annie Grace skriver om att drickandet ökar hos de flesta stämmer bra på mig. Jag är dessutom nybliven pensionär och det är en fara i sig när vardag och helg flyter ihop.
Idag är lördag, min man är bortrest, och normalt hade jag gått till bolaget och köpt en halvflaska rött och två små goda ale. Och jag känner för första gången sen jag gick med här ett riktigt sug. Men jag bestämde mig för att gå på bio i stället och bokade en biljett till nya Bondfilmen. :-)
Önskar er alla en bra lördagkväll.

@Abraxa skrev:"Min känsla här i forumet är lite grann att helnykterhet är den "rätta" vägen och att jag som vill dricka måttligt bara anses lura mig själv."

Den ”rätta”vägen är nog upp till var och en, jag tror att de är många som börjar som du och vill kunna dricka normalt. Jag själv gjorde de många gånger, men till slut kändes det så mycket enklare att bara låta bli Alkohol. Jag förstår vad du menar med att kunna slappna av med ett par glas vin, men till min lättnad så lär sig hjärnan efter hand att kunna slappna av utan alkohol och må så mycket bättre.
Men självklart ska du prova din väg först, du kanske är en av de få som klarar av de.
Kram 💕 sländan

Hej Abraxa,
Jag tror att du har goda förutsättningar att nå ditt mål, mycket för att du hittills inte tappat kontrollen över drickandet. Sen tror jag det är jättebra att göra som du gjorde, att inte alltid dricka på vissa dagar, utan till exempel gå på bio på en lördag istället. Om jag får komma med en tanke så gäller det mängden, jag tycker 10 glas per vecka är ganska mycket. Jag vet att Folkhälsomyndighetens gräns för riskbruk är vid 9 enheter per vecka, men enligt min åsikt är det lite för mycket för någon som börjat känna att alkoholen lockar mer än den gjort tidigare. Det var däromkring jag låg när jag bestämde mig för tre nyktra månader. Med något övertramp då och då, men det var att jag hade etablerat en så stadig alkoholvana som var problemet. Att umgås med vänner =vin. Att bada bastu=öl. Se en film med sambon, läsa en bok, lyssna på radio, allt började matchas med ett glas. Och så vidare, tills det var standard att dricka något åtminstone tre kvällar i veckan. Efter mina tre nyktra månader var planen att dricka någon gång ibland igen. Men vanan ville jag inte ha tillbaks, så mitt ibland har varit ett (1) glas med ett par månaders mellanrum. Har funkat i ett år nu. Blir mindre och mindre intressant att ens dricka det där glaset och det beror på att jag mår mycket bättre mentalt av att inte dricka. Jag är lugnare, mindre orolig och njuter mer av vardagen än vad jag gjorde när jag snittade på 9 glas/ vecka. Känner som du att det är segt att sitta för länge vid middagar när andra dricker, men för mig känns det som att jag då hellre väljer att bryta upp tidigare än att behöva alkohol för att orka med. Föredrar att göra annat numera, och det känns som mitt eget val som jag mår bra av. Men, för att summera- jag tror att det går att dricka måttligt om man inte fått för stora problem, så jag tror du kan hitta en nivå som funkar och jag tror inte du lurar dig själv. Häng kvar här och ventilera, jag tycker det är viktigt att olika perspektiv kommer fram.

Hoppas filmen var bra!
Ja, jag har ju lite samma åsikter som du om att man ibland kan känna sig lite klappad på huvudet om man inte väljer helnyktert. Men det har blivit bättre och har egentligen bara varit ett fåtal som har uttryckt sig lite lätt nedlåtande om de som väljer måttligt. Att de som väljer vitt beskriver fördelarna med det är rätt naturligt och till viss del ligger känslan och upplevelsen av att känna sig ifrågasatt hos mig.
Min erfarenhet är dock mycket lik det Kennie beskriver. Ju mindre jag dricker, desto mindre intressant är det att dricka. Och att vanans makt är stor. Jag dricker inte längre på helgkvällar. Och det är inte längre att jag avstår från nåt jag vill, utan det är ett val jag gör. Jag mår bättre utan alkohol helt enkelt. Jag drack ofta ganska måttligt, men alkoholen funkade som medicin för mig. Avkoppling, energi etc.
När jag slutade dricka (utom de få sociala glasen som jag tar) så blev jag piggare, mer levande, gladare, mer mottaglig för sinnesintryck och det vill jag inte vara utan. Jag skrattar högt numera så att magen hoppar.
Du skrev att du är både rastlös och lat på samma gång. Jag kan känna igen mig i det. En positiv sak för mig har varit att jag tar tag i saker direkt och det i sig ger en tillfredsställelse. Latheten för mig har kanske mer varit en oförmåga att sätta igång. Nu får jag mina kickar av att saker blir gjorda. Väldigt skönt! Kan tänka mig att du faktiskt kände dig lite mer nöjd över att ha gjort ett biobesök än om du skulle ha hällt i dig måttligt med alkohol.

Tack för vänliga och intressanta kommentarer, Sisyfos, Kennie och Sländan!
Jo jag känner mig absolut nöjd med bio i stället för vin igår, är nu inne på åttonde vita dagen av planerade två veckor efter den där utlandsresan då det blev i snitt 5 glas varje kväll. DET är mycket för mig, och någon vidare effekt ger det ju inte heller de sista dagarna. Snarare blir jag på sämre humör.
Så det har bara varit skönt och igår var egentligen första dagen jag kände något sug, kanske 4 på en 10-gradig skala och det gick över ganska fort.
Men kommande helg är det flera trevligheter inplanerade med olika kompisar, det har råkat klumpa ihop sig. Fyra kvällar i rad vill jag absolut inte dricka alkohol så det kommer att bli en liten utmaning. Som tur är är två av kvällarna möten med måttliga kompisar, de skulle inte bry sig om jag väljer alkoholfritt. Där handlar det mer om min egen hjärna - hur ska jag orka vara pratsam och social i 3-4 timmar utan A-drogen?
Inser när jag skriver detta hur sjukt det låter, som om jag är helt asocial. Och jag ÄR mycket av en ensamvarg, egentligen konstigt att jag har några vänner överhuvudtaget. ;-)
Men jag ska göra en ordentlig plan för helgen, och sen försöka följa den.
Förstår att just detta, att behöva tänka och planera så mycket kring sitt alkoholintag, är nackdelen med att dricka måttligt. Enklare på det viset att klippa helt.

Om forumet igen: Både för min egen del och för dem som valt helnyktert tänker jag att det vore bra om det gick att välja att bara läsa trådar av dem som försöker dricka måttligt. Men det verkar som om kommentarerna vävs in i varandra, eller har jag missat någon inställning?
Å andra sidan är det så klart bra att, som du skriver Kennie, olika perspektiv kommer fram.
Hoppas ni får en fin söndag!

Hej, om du går in på forumet, sen underavdelning "förändra sitt drickande" så finns det ytterligare en underavdelning som heter "dricka måttligt". Det låter som att du läser under"senaste kommentarerna", där blandas allt. Testa alkoholfritt med måttliga vännerna låter bra. Åtminstone för mig blev det en överraskning hur trevligt det ändå kan vara, om det inte blir för långdraget. Jag brukar sträcka på benen en stund under långa middagar, gå ut i trädgården, på balkongen eller var man nu är. Frisk luft och tystnad gör gott när det blir för intensivt tycker jag. Och så har jag börjat respektera mina trötthetssignaler. En anledning till att jag mår bättre nykter är att jag inte ständigt övertrasserar mitt energikonto. Den elaka lånehajen alkohol såg ju till att kräva tillbaks kvällens lånade energi med ockerränta dagen efter...

@Kennie Jag fick för mig att det även i den underavdelningen är många kommentarer som handlar om helnykterhet, men säkert jag som gjorde något fel.
Ja på torsdag ska jag pröva mig själv, restaurangbesök med två av de väldigt måttliga kompisarna. Borde gå bra - måste gå bra. Sträcka på benen ibland och faktiskt avbryta och gå hem efter ett par timmar låter som en bra strategi. Tack för input!

Fröet

@Abraxa
Det är precis det jag känner när jag tänker att jaha ska jag sluta att dricka öl.
Inte att jag ska sluta att dricka varje dag, men att jag ska sluta för evigt i detta livet, då blir jag så deprimerad.

@Fröet
Ja och precis därför vill jag inte dricka för ofta, jag vill ha vin som en guldkant, inte som vardag. En dryg månad in i programmet har jag dragit ner ordentligt på vardagsvinet, hoppas och tror att max 2-3 vintillfällen per vecka ska bli det nya normala för mig.
Hur ser det ut för dig?

Nu börjar det närma sig två månader här på forumet. Det är en mycket bra hjälp gör mig att notera i kalendern, tillfredsställande att kunna ”nolla”.
Två tillfällen är jag extra nöjd med, dels när jag var på krogen med de två måttliga kompisarna - drack alkofritt bubbel istället för cava. Jag skyllde på bilkörning och ingen brydde sig. Vi hade dessutom trevligt, men det berodde delvis på att vi bara hade bordet i två timmar. Annars hade jag blivit rastlös!
Andra tillfället var i onsdags när maken lite oväntat frågade om vi inte skulle gå ner till baren i grannhuset och ta en öl. Kände så klart ett ganska starkt sug men efter någon minuts resonerande med mig själv sa jag att jag hellre tog en öl till helgen. I samma sekund försvann suget. (Han gick själv, på min inrådan, ut och tog ett par öl.)
Så hålla de vita dagarna jag bestämt mig för går bra, lite sämre på att minska antalet glas de dagar jag dricker. Tre 15 cl-glas vin är väldigt lite för mig om jag t ex är på fest. (Jag är lång och väger 70 kg, antar att jag tål lite mer än en liten kvinna/man då?) Blir oftast fem glas, vilket såklart inte känns riktigt bra.
Men Rom byggdes inte på en dag, ett mål i taget.

Bra gjort med nyktra middagen! Ja, det kan ta tid att hitta rätt. Jag tror det viktiga är att dricka relativt sällan och att jobba med sin inställning och fundera över varför man skulle vilja dricka sig full. Efter vad jag läst på forumet så verkar det vara svårt att hålla måttligheten om man dricker varje vecka. Men som sagt, inställningen är nog a och o. Nu lockar det mig mer att känna mig frisk och harmonisk än att att dricka.

Tack för din kommentar. Ja jag vet ju verkligen inte ännu om detta kommer att fungera, men känns som ett första viktigt steg att läsa och skriva här. Ha forumet som broms och inspration.@Kennie