Back on track

Profile picture for user Surkärring

Nytt år, ny vit period.
Jag har ingen ångest, inget hemskt hände igår. Tänker bara att jag bill komma i form, fysiskt och mentalt, och då är det bra att hålla mig nykter. Fördelarna för mig med en vit period är:
Jag sover så mycket bättre
Jag blir mindre svullen i kroppen.
Jag spar pengar.
Jag snaxar färre skålar med chips.
Jag är en bättre förebild utan alkohol.

Känns bra! Gott nytt år!

Profile picture for user Surkärring

Var på middag hos föräldrarna igår. Det var lätt att be om mineralvatten när jag fick ursäkta mig med att jag ätit så mycket under helgerna att jag behövde hålla igen på onödigt. Så dumt att det ska behövas en förklaring och ännu dummare att det accepteras att folk vill undvika kalorier men inte alkohol.

Profile picture for user Surkärring

5 vita dagar. En piss i Mississippi egentligen. Funderar mycket på vad som gör att jag efter en tid (en vecka, en månad) går tillbaka och bryter den vita perioden.
Antagligen för att jag tänker att jag kan dricka "normalt". Det kan jag, oftast. Bara ibland slår det fel, men det är ju så tröttsamt.
Vad är förresten att dricka normalt?
Varför dricker vi?
Är det så väldigt stor skillnad på hur maten smakar, om vi dricker vin till?
Är enda möjligheten att förstå att det är fredag, att ta en öl?
Blir umgänget med vänner så himla mycket roligare när vi dricker?
Vad är det för fel på oss, egentligen?

Profile picture for user Ejanne

Hej @Surkärring. Ja, vad är det som fattas när viljestyrkan blir svagare än ”anden i flaskan”? Det kruxet är ack så svårt att reda ut, särskilt som det är så skämmigt att vara ”en sån” som inte kan hantera alkohol. Egentligen är väl ingen droganvändning (inkl alkohol och cigg) normal om man utgår från att normal innefattar primärt livsavgörande behov... Lik förbannat lär sig många redan i tidiga år att just alkoholrus är normen för glädje och trivsel. Avkoppling och skön samvaro. Najs för de som kan hålla sin alkoholkonsumtion på en sådan "snygg" nivå. Men många av oss fixar ju inte det. Vi är avvikarna, de "konstiga", de som inte slutar i tid och blir beroende av ruset även i allt annat än socialt accepterade sammanhang. Alkoholnormen är stark och skördar sina offer. Tough shit! /E

Profile picture for user Kennie

Hej, jag tror det handlar om vanor. Mat smakar lika gott utan. Alkoholfri öl är lika svalkande. Och det positiva med det är att vanor går att ändra. Men då behöver man ha tålamod att göra på det nya sättet tillräckligt länge för att det ska bli en vana.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Alkoholromantiken finns i luften vi andas och exponeras överallt i sociala medier, den säger till oss att vi blir snyggare, roligare och rikare om vi dricker. Och vi går på det. Vi dricker på, blir mer eller mindre beroende av att dricka, hjärnan programmeras om till att njutning kommer via alkohol, det automatiseras och vi vill ha den kicken. Normal njutning, utan alkohol ger inte längre njutning, alkohol måste till. Alkoholprogrammeringen i hjärnan sitter där för gott, vi har lärt den det och den tror att det är något livsnödvändigt, den är beroende. Fast vi mår dåligt av alkohol, får ångest och kroppsliga åkommor så tror hjärnan att alkohol är svaret och bot på allt. Hjärnan vill till slut ha alkohol jämt och skickar signaler om det i form av sug eller abstinens.

Hjärnan är fantastisk, den är fantastisk på lära sig nytt och mycket kunskap den fått sitter där för gott. Tex hur man gör när man går, hur man gör när man cyklar, hur man talar ett nytt språk, hur den ska bete sig när man är beroende. Man kan få beroendehjärnan att tystna genom att inte dricka, man kan ersätta sina dryckesvanor med andra vanor, man kan efter ett längre nykterhet få normal njutning utan alkohol, men programmering sitter för gott och aktualiseras så fort man tillför alkohol. Att dricka normalt är nog endast en gradering av när man dricker bara den mängd som anses som måttligt. Men egentligen är det ju inte normalt att dricka, det är absolut inget som kroppen eller hjärnan behöver, tvärtom är risken att det kan förstöra dessa, vilket det också gör i massor.

Det bästa är att man ändå kan må så otroligt bra som nykter och inte behöver dricka vid något tillfälle, fast man har en förstörd hjärna😁

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 tack för fint svar.
Jag vet ju hur bra jag kan må utan alkohol. Jag har gjort flera längre uppehåll och tyckt att de var toppen, dessutom var det hyfsat lätt att låta bli. Det är bara den där lilla tanken "äh nu skiter jag i det" som trillar in och förstör. Lite som att jag gör grejer bara på ren trots. Det är så dumt. Som att min hjärna har två spår. Jag kan tänka på morgonen att det är skönt att vakna utan bakfylla, dricka vatten till maten hela dagen och sen två sekunder efter att jag konstaterat att jag inte ska ta ett glas under kvällen, stå och hälla upp en drink. Helt galet. Jag måste vara knäpp...
Nå jag tar en dag i taget- det är inte för sent, tänker jag. Har dessutom en vän som skippade alkohol och han gör det så fint, jag tar stor inspiration från honom. Han åker på festivaler, lirar rock och är en cool kille (tänk stereotyp rocker) och om han kan så kan ju jag.
Jag började året bra. Nu ska jag hålla det.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Låter bra! Ja, du har haft långa uppehåll och klarat det bra. Det är precis så jag menar, hjärnan spelar oss spratt, det andra spåret som vill ha alkohol har vi själva programmerat in och som finns där för gott. Den kan poppa upp då och då även om vi inte druckit på ett tag. Det är när den poppar upp som man måste stanna upp och börja konsekvenstänka. Vad händer om jag tar ett glas? Vad kommer det att leda till? Hur brukar det bli? Försöker hjärnan lura mig? Sedan välja det säkraste alternativet och det är att inte ta ett glas pga konsekvenserna. Man måste också helt klart och tydligt ta in och förstå att man är beroende och har en beroendehjärna. Och det innebär att man inte kan dricka måttligt för det leder alltid till ruta 1, så småningom. Att man alltid kommer att ha denna sårbarhet som beroende, något som aldrig går bort och som vi måste lära oss att leva med, en beroendehjärna.

När man får ihop detta, jag har en beroendehjärna och kommer alltid att ha det. Varje gång jag tror att jag kan dricka måttligt så lurar hjärnan mig. Jag kan inte dricka måttligt för jag har en beroendehjärna som är programmerad, av mig, till att jag mår bättre av alkohol, men det är inte sant, det är min beroendehjärna som är felinprogrammerad. Den tror att jag behöver alkohol för den vet inget annat. Om du kan ta till dig detta, fullt ut, då kommer du inte att få två spår i hjärnan. För om man tar till sig detta fullt ut och tar makten över beroendehjärnan, så suddas denna automatiska koppling i hjärnan, spår två, så småningom ut. Men det krävs full insikt för att det är så det fungerar, att man alltid förlorar mot spår två, för att det ska suddas ut. Att man ”överlistar” hjärnans spår två. Det är en befrielse när det sker för det blir så mycket lättare att bara följa spår ett, att inte dricka. Med två spår så hålls den inre konflikten alltid levande och det kräver så mycket energi av en.

Läs Annie Grace, i boken Tänka klart, om du redan gjort det, läs igen. Hon berättar om den kognitiva dissonansen, två spår. Det blev tydligt för mig hur hjärnan funkar när man är beroende när jag läste den.

Det kommer att bli ett bra 2023 för dig, du kommer att hålla det! Coolt med din rocker kompis😎❤️

Profile picture for user Surkärring

JAG VILL TA EN DRIIIIINK!!!

Det är pissväder ute, jag är ledig, har sjukt tråkigt, är rastlös och jag vill SÅ GÄRNA hälla i mig nåt smaskigt, syrligt, starkt...som gör att jag kan låta denna aptrista eftermiddagen passera i ett moln av avslappnat jag bryr mig inte.
Men det låter jag bli!
Så de så.

Profile picture for user Surkärring

Oj oj oj... Som en kan hålla på..
Tittar bakåt i min historik här på sidan - hade inte tänkt på att jag hållit på såhär länge och kämpat och fallit tillbaka i gamla spår, för att sedan börja om igen.
Min trådhistorik ser ut som följer:
2022-05-29 - Jag dricker iaf mindre nu
2021-11-03 - Slutar för sista gången?
2021-06-19 - Gastrit
2020-11-12 - Uttråkad
2020-08-07 - Lite piggare
2020-08-05 - Så less..
2019-10-04 - Hur många gånger kan en börja om?
2019-01-02 - Dagbok för en nykter tant
2018-10-10 - Appen Sober Time
2018-10-07 - Nykter!
2018-06-04 - Nykter eller inte?
2017-11-16 - Jag är alkoholfri
2017-09-02 - Jag klarar mig utan viiiiin!!!
2017-07-26 - Bara resten kvar
2017-07-25 - Jag vet hur jag ska göra!

Vad kan jag lära av detta? Att jag är usel på att hålla det jag tänker att jag bestämt mig för? Att jag är lätt uttråkad? Att jag pendlar mellan hopp och förtvivlan..?
Inte vet jag. Jag ger iaf inte upp. Fast jag borde nog byta forum till "förändra mitt drickande" fast inte vara helt alkoholfri, för det känns som att jag ljuger när jag hänger här.
Idag ska jag iaf vara alkoholfri. Dag 10, minsann.. Det är en piss i Mississippi.. men bättre än vin varje kväll.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Surkärring Jag tror att ditt problem är att du tror att du kan dricka ”normalt”. Det kan du - en kort tid, innan det spårar ur igen. Då får du dessa toppar och dalar. Att sluta dricka helt är mycket mer vilsamt för både kropp och själ 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user SHG

Vad är det som hindrar dig från att vara måttlig tror du?

Jag kan vara måttlig ibland, om jag måste eller om jag verkligen bestämmer mig. Men om jag rannsakar mig själv, så är det inte måttlig jag vill vara. Jag vill alltid bli full och när jag dricker så tror min hjärna att jag vill bli ännu fullare (eftersom det tydligen är svaret på den där rastlösheten för tillfället), det är bara om alkoholen är slut eller jag mår illa som jag kan känna efter att det räcker.

Jag önskar också att jag kunde vara måttlig, men det kräver så mycket energi att hela tiden försöka upprätthålla och begränsa mitt liv för att mitt tokiga jag inte ska ta överhanden… Det är så mycket skönare att slippa den ständiga inte konflikten.

Lycka till och hoppas du kan komma fram till något som funkar, måttligt eller alkoholfritt :)

Profile picture for user Kennie

Hej,
En tanke från mig är att det är beroendet som gör att du inte vill vara nykter, som får dig att tänka att känslan av tråkighet absolut måste åtgärdas. Och kanske även eldar på den där tråkigheter så att det verkligen ska finnas anledning att dricka. Men om hjärnan går tillräckligt med tid nykter börjar det naturliga belöningssystemet att fungera igen, och allt slutar kännas så tråkigt. Att få till en längre nykterhet, kanske med hjälp av medicin, skulle ge din hjärna chans att läka, så kan du sen mer opåverkat resonera kring om du vill vara nykter eller inte. En annan grej att testa kan vara att känna efter på morgonen. Då är det sällan man tänker att man vill dricka. Det är senare, när vanan kopplar greppet, som tankarna på alkohol kommer.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Bra där! Tänker som @Kennie och en tids nykterhet kommer att förändra ditt naturliga belöningssystem. Tankarna kommer att förändras ju mer återhämtning din hjärna får av alkohol, mer i balans. Du beskriver det ovan så tydligt, av och på med alkohol. Det blir varken en förändring eller ett måttligt drickande. Det blir av och på drickande.

Börja läsa Annie Grace, Tänka klart. Ta till dig det hon skriver, det kan ge dig aha-upplevelser! Kämpa på nu, ett av och på drickande är slitigt och leder dig inte framåt. Kanske med hjälp av medicin så kan det gå lättare.

Kram❤️

Profile picture for user Kennie

Fick veta en intressant grej idag, såg på Hjärnan- beroende och njutning på svt/play. Det handlade om hur låga dopaminnivåer som man får ett tag när man vänjer sig av med nån drog även påverkar den del av hjärnan där impulskontrollen sitter. Den delen blir försvagad när vi som mest behöver den, och det är därför det kan vara så svårt att stå emot impulsen att dricka. Men det där går över med tiden, dopaminnivåerna blir normala igen- det gäller bara att samla den där nyktra tiden tills det händer..

Profile picture for user Allegra

Såg också det programmet @Kennie , många nya insikter om missbruk och beroende! Och @Surkärring , jag har precis inlett ett nyktert år men det beslutet togs inte över en natt kan jag säga. Höll på i minst ett år och dels pluggade fakta och berättelser, dels jiddrade med olika strategier för att minska/sluta/moderera etcetera. Till slut trillade poletten ner.

Profile picture for user Surkärring

@SHG jag är hyfsat måttlig numera, det var därför jag funderade på att flytta till den andra gruppen. Denna sidan är ju för dem som satsar på att vara helt nyktra. Ska jag dricka ibland blir det ju tokigt att hänga här. Det var så jag tänkte.

Profile picture for user Kristoffer

Hej! Det är inte vattentäta skott mellan kategorierna här på forumet, men med det sagt kanske det kan vara vettigt att byta om din ambition inte är att vara alkoholfri. Det är bara att säga till så flyttar vi tråden!

Profile picture for user Surkärring

De senaste dagarna har jag haft tillgång till alkohol på ett värdigt och lyxigt sätt i kombination med goda middagar på restaurang. Det hade varit enkelt att ta ett glas vin till maten men jag lät bli. Det känns väldigt bra. Även om jag har förstått att jag aldrig kommer att vara helnykterist så är det skönt att veta att jag inte måste dricka. Jag kan säga nej ibland också. Och jag mår väldigt bra.

Profile picture for user Surkärring

Såg ett klipp på Facebook om ett par som skippade alkohol i ett år, de filmade sig de första dagarna, veckorna, månaderna med allt längre mellanrum tills dess ett år hade gått. Det var väldigt kul att följa dem, hur de slutade tänka på att dricka allt eftersom veckorna gick, och hur det blev när året hade gått och de testade att dricka igen.
Jag blev inspirerad och frågade min man om vi skulle testa en sådan utmaning, ifall han var intresserad. Svaret kom snabbt och kort: nej. Han är inte intresserad av det och har aldrig tänkt i de banorna.
Han är bättre på att vara måttfull än jag (förutom när han inte är det) men kan gärna ta en eller två öl per kväll "för att han gillar smaken".
Vi lägger oss aldrig samtidigt, han är uppe väldigt mycket längre än jag och jag hade velat se vad som skulle hända om vi båda skippade alkoholen. Hade vi pratat mer, gjort andra saker, fler saker tillsammans, hade vi sparat pengar eller spenderat dem på annat? Hur hade vi mått, efter en vecka, en månad, osv?
Jag är lite besviken på att han var så snabb med att säga nej, men han får ju ta sina egna beslut.
Än så länge har jag inte bestämt mig för att sluta helt, och jag kommer nog inte att göra det ensam, men jag stretchar tiden mellan mina dryckesdagar (vet inte vad jag ska kalla dem, vita dagar och... färgglada dagar??) och idag dricker jag inte heller.
Jag har också laddat ner appen "måttfull " men glömt att hämta boken jag skulle läsa.. får fixa det!

Profile picture for user Surkärring

Drack i lördags. Det var ok. Hade antagligen klarat mig lika bra utan men är glad att det bara var i lördags. Funderade på att ta ett glas igår, men det kändes inte motiverat alls. Har börjat läsa Annie Grace's bok. Den verkar intressant

Profile picture for user Surkärring

Fail....
Igår en drink, en halv flaska vin och sen likör på det.
Vaffan.
Fast Grace säger att en ska/kan fortsätta dricka medans en läser hennes bok så...
Dock klumpigt av mig. Det var inte måttfullt.
Gör om, gör rätt.
Fan då.

Profile picture for user Surkärring

Jag kan inte sova.
Madrassen känns för hård, ljud i huset är för höga, kroppen gör ont, det är för varmt, jag fryser, det kliar under skinnet..
Är så trött och alldeles klarvaken ändå...

Profile picture for user Surkärring

Läser Annie Grace. Väldigt avskräckande läsning. Galet att alkohol säljs med tanke på vad det gör med oss.
Just nu känns det som att jag aldrig ska dricka igen. Ingen borde någonsin dricka. Aldrig. Det är ju helt sjukt.

Profile picture for user Surkärring

Vaknade i morse efter att ha sovit väldigt bra. Intressant hur jag nästan känner mig bakis när jag sovit så bra, men det är en skön känsla. Jag vill aldrig mer må dåligt av alkohol. Så lätt det är att tänka så just nu. Undrar när jag får nästa ryck av "är, vi tar en flaska vin " och undrar vad jag kommer att göra med den känslan när den kommer?
Kommer jag att fatta att jag har ettberoende, att det är det beroendet som får mig att tänka "äsch bara en liten slurk" som srn alltid blir mer...? Det är ju så, det har ju alltid varit så - ända sedan jag var 15.. jag har aldrig kunnat styra mitt drickande. Och ändå har jag fortsatt.. känslan av att vara berusad är så underbar.. tänk att möjligheterna till ett rus alltid tagit över rädslan för att spy, få minnesluckor och göra bort mig. I 30 år!! Helt jävla galet.
Ska jag fortsätta såhär? Eller har jag fattat nåt nu som jag inte begripit förut?
Vad händer nu?
En dag i taget, idag är det enda jag vet nu.
En dag i taget.
Allt annat får vänta.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Japp, en dag i taget! Apropå känslan av berusning, jag gillar förstås också den. Annars skulle just jag nog inte ha ett problem. När jag läser i programmet här och lyssnar på råd så har jag plockat upp ( från @Kennie tror jag) att inte dricka på fastande mage. Det är väldigt bra. Mitt mål är ju att kunna dricka måttligt (tror jag, men att fylla i nollor känns väldigt bra ). Om jag inte dricker på fastande mage dyker inte den känslan upp som jag tycker så mycket om. Då blir det lättare att styra nästa glas. Så, det innebär att ta farväl av en känsla, utlöst av alkohol. Men känslan är kemisk, och vi kan alla handla på olika sätt som kan ge liknande känslor av glädje och välbefinnande. Nå: lite filosofisk såhär på förmiddagen ser jag. Nu tar vi en nykter fredag.

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa ja jisses det går att filosofera massor kring ämnet, och hur vi beter oss... det är otroligt intressant, tycker jag, men också skrämmande.
Nykter fredag låter bra! Ha en fin kväll ❤

Profile picture for user Surkärring

Vaknade tidigt men det var ok. Jag har sovit gott, inte varit stressad av alkohol som ska ur kroppen.
Annie Grace har en del poänger i sin bok. Jag tror det är många här som läst den, om inte så vill jag rekommendera den varmt. Tänka klart, heter den. För mig betyder Tänka klart att ha tid att avsluta mina tankar, att slippa bli avbruten, att få tänka hela vägen. Men jag undrar om titeln betyder att en ska kunna tänka klart, likställt med tydligt, komma ut dimman, inte maskera tankarna med alkohol.
Egentligen spelar det ju ingen roll vad det betyder, det handlar kanske mer om vad vi gör med det boken lär oss.
Jag började på sidorna för dem som tänker lägga av med alkoholen helt, sen märkte jag att jag inte ville (kunde??) leva helt utan alkohol, så jag blev flyttad hit. Nu tvekar jag igen. Det blir väldigt uppenbart när jag läser Grace's bok. Det där med att vara måttfulk, det går inte så bra för mig. Min hjärna reagerar blixtsnabbt: jag vill ha mer!! Känner mig som den lilla nya vampyrflickan i En vampyr bekännelser, som när hon första gången smakat blod utan tvekan säger I want some more. Jag har aldrig varit måttfull. Det blir alltid mer än vad jag planerat, och jag har haft sådan makalös tur som inte råkat illa ut. Det är nästan overkligt. Kanske kommer det i efterhand, kanske är det jag som får de långsiktiga konsekvenserna och då med råge, men att jag inte blivit överfallen, våldtagen, bortrövad, rånad... Jag har utsatt mig för så många idiotiska risker, för jag förlorar all rädsla när jag blir full. När jag var ung gick jag ensam genom stan, oavsett var jag bodde, i vilket land ellerviljen stad. Jag har följt okända män med hem och sagt att jag bara tänkte sova på soffan, och de har accepterat det. Jag är otroligt tacksam för att jag har haft sådan tur. Vågar nästan inte säga det högt, tänk om jag jinxar det nu. Kanske växer det em cancer i min mage, kanske har jag druckit mig sjuk utan att bara veta om det ännu.
Det är läskigt att tänka tankarna men jag måste tillåta mig det. Jag låter mig tänka klart. Hela tanken. Jag tror det spelar någon roll.

Profile picture for user Surkärring

Tittar tillbaka på de senaste kommentarerna jag lagt in, och inser att jag gjorde ett stort fel när jag kommenterade Grace's bok med "ingen borde någonsin dricka mer" .
Hon skriver ju själv att en inte ska pracka på andra sin nykterhet, inte predika sin nyfunna frälsning för andra, och det var ju lite grand vad jag ändå gjorde med det inlägget. Ber om ursäkt.
Dessutom, vem är jag att säga att jag är räddad? Det har inte ens gått en vecka, och jag har hela tiden tänkt att jag ska dra ner på drickat, vara måttfull. Inte sluta helt, ju... Det skrämmer mig mindre än tanken på att aldrig mer få ta en drink. Märkligt, det där med tankens kraft.
Förundras också fortfarande över hur jag så många gånger inte unnat mig en god läsk på fredagskvällen, eftersom jag inte vill ha i mig onödigt socker, men hur tankarna på det TOTALT ändras (försvinner!!) när jag blandar ut läsken med gin. Det är så sjuuuukt...
Efter en nykter lördagskväll vaknade jag tidigt i morse, utan ångest, utan stress i hjärtat, utan mage som krånglar och ffa - utan dåligt samvete gentemot barn och man. Igår var jag närvarande, hela kvällen. Jag känner mig otroligt nöjd med mina val under helgen som gick. Massa chips och godis, visst, men jag vet att det kommer att lugna sig. Jag har också ätit en hel del frukt. Känns så himla bra.
Den där alkoholen är en lurig jävel.
Nu väntar en vecka med nytt jobb, så jag vet med säkerhet att det inte blir någon dricka de kommande dagarna, jag vill verkligen inte vara bakis när jag ska göra ett första (gott) intryck. Min utmaning blir fredag. Jag vill gärna fira fredag utan att kollra bort mig helt i vinet... men det tar jag då, inget att bekymra mig om nu.
Ha en skön söndag, tack för att du pallade läsa hela inlägget ☺

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Vad fint att du kände dig så nöjd med din nyktra lördagskväll. Jag tänker inte att du prackar på någon med det du nämnde om Grace, för du citerade vad hon säger och berättade att det påverkade dig och dina tankar om det. Jag tycker att det är intressant och givande att få höra om olika tankar, funderingar och reflektioner som vi har. Det gör att man själv kan reflektera vidare i sina egna tankar och behöver inte innebära att man tycker likadant. Det är spännande att utbyta tankar med varandra, få in olika perspektiv och vidga vyerna. I alla fall tycker jag det😁.

Ha en fin söndag och lycka till med nya jobbet!❤️

Profile picture for user Surkärring

I natt vaknade jag igen och hade svårt att somna om. Vet inte varför, men det var sjukt störigt.
Går och väntar på när jag ska få nästa ryck och ta ett glas, när jag ska tänka ett ett glas är ok, att appen "måttfull" som jag laddat ner kommer att hjälpa mig ha koll. Fast det gör den inte. När jag använde den och den sa "om du tar denna drickan kommer du inte längre att vara måttfull" var jag redan tillräckligt påverkad att inte bry mig ett jota. Just nu känner jag mig inte ett dugg sugen på att dricka. Är inne på dag 8, det är ju alltid något. Tanken att jag barq dragit ner på mitt drickande, inte slutat helt, känns bra. Föreställningen att aldrig mer dricka var inget bra för mig, förbud skapar stress, så mottot "Inte idag" är nog det jag får hålla mig till.
Jag har tänkt tillbaka kring varför jag druckit och hur jag har mått medans jag dricker och stunderna efter. Det är en väldigt kort stund jag mår bra, typ efter halva första glaset. Sen har jag en fix ide om att jag behöver dricka mer för att behålla den känslan, och jag vill dricka mer, snabbt, vilket bara ger usel effekt.. jag blir yr, i många fall irriterad på min man, säger nåt surt och går och lägger mig. Sover dåligt och vaknar med uselt samvete. Är jag dum i huvudet, egentligen?

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Ja, man kan fundera på varför man utsätter sig för denna destruktivitet som alkoholen medför. Det är ju inte sunt på något sätt. Varför man ändå fortsätter är ju för att man är beroende. Det är som att man blir en annan person med andra tankar och beteende. Ordspråket ”där alkoholen går in, går vettet ut” stämmer verkligen på pricken. Det är väl därför det är så svårt att vara måttlig, som du berättar om. Troligen blir sömnen knasig för att hjärnan inte är i balans och inte tillräckligt återhämtad från alkoholen.

Grattis till dag 8🥳

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Ja men verkligen, vilken grej!!!
Jag har också funderat väldigt mycket på om jag helt skall sluta dricka, och det beslutet känns väldigt stort och lite hotande. En dag i taget är en bra filosofi. Hoppas att du får sova gott inatt igen.

Profile picture for user Surkärring

Vaknar till dag 11 utan alkohol med en pulserande huvudvärk. Jag tycker det är lite taskigt, hade ju önskat att mina alkoholfria dagar skulle leda till att jag mår bättre men just nu skulle jag säga att det är strunt samma. Tur att jag vet att det tar tid att läka, annars jade jag trott att avhålsamhet från alkohol för bättre mående var en bluff..

Fredag idag och jag tror jag kör vidare på läsk. Tänker ett glas vin till ikväll och tänker vidare "nä jag tror verkligen inte det" . Sist jag blev sugen påminde jag mig och dagen efter och det var inget som lockade så att låta bli var det jag valde. Har ännu inte ångrat en kväll jag inte druckit.
Glad fredag!

Profile picture for user Surkärring

Var på födelsedagsmiddag och blev erbjuden vin. Det är ju fredag så jag kunde lätt dricka, körde inte heller ikväll.
Men jag tog alkoholfritt och det funkade så bra! Hade jättekul och vet att jag slipper vara bakis imorgon.
Känner mig väldigt glad.
Trevlig helg!

Profile picture for user Surkärring

En sak slog mig. Nu när jag inte dricker alls behöver jag inte fundera på hur mycket jag får eller kan dricka, när jag får dricka, om jag ska klara att vara måttfull eller vad/hur mycket jag ska köpa hem och om det ska räcka. Det är otroligt skönt..
Min man skickade igår sms på väg hem från jobbet o frågade om han skulle handla nåt till mig, men jag sa nej. Behövde inte kalkylera, eller oroa mig för att jag skulle råka bli förfall om jag skulle få hem en flaska. Så himla skönt.
Jag har inte slutat för evigt, men jag dricker inte idag.

Profile picture for user rabbitgirl

Hej Surkärring :)
Ja, denna kalkylerande... Hur ska jag köpa, hur mycket ska jag köpa, om jag ska köpa. Hur mycket ska jag dricka, orkar jag sluta dricka? Och vad ska jag göra med flaskorna.
Det tog ibland halva av min vaken tid och det är ett bra tecken att något är allvarligt fel med min hjärna ;)
Det avtar BARA om jag bestämmer mig att dricka noll. Annars tenderar det att eskalera från vecka till vecka.

Profile picture for user Surkärring

@rabbitgirl ja det är så märkligt det där..at t tankarna tar så mycket tid.. det är en enorm lättnad att bara låta bli.
Mitt problem är att jag, efter en tids uppehåll ä, alltid får för mig att testa dricka igen, "bara lite". Det brukar gå bra, ett, två eller tre tillfällen - sen trillar jag dit igen och dricker för mycket.
Så jag låter hellre bli. Det var lite som att poletten trillade ner när jag läste Grace's bok. Så många aha-upplevelser.. Vilken befrielse. Tidigare har jag känt en sorg över att inte "få" dricka, men nu känner jag mig glad över att slippa biverkningarna. Och inte många ifrågasätter att jag säger nej. Jag behöver inte ens förklara mig. Det är så skönt.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Håller så mycket med om det du skriver om att inte dricka alls. Det är så mycket "enklare" fastän det ju förstås inte är enkelt. Eftersom jag är disciplinerad ibland på gränsen till tvångsmässig så blir en nolla så tilltalande som mål - istället för den här måttligheten som är mycket mycket krångligare....

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa
ja... Jag orkar inte krångla mer, tror jag. Även om jag inte bestämt mig för att sluta helt, så är det ditåt det lutar. Men för att göra det mindre dramatiskt kör jag med "idag låter jag bli" - inget är definitivt.
Jag sörjer inte alkoholen.
Jag glädjs åt alla middagar utan minneslucka, alla festivaler utan bakfylla och kräk, alla godnattsagor som väntar med barnen, lugnet att slippa kalkylera vad jag kan dricka och när jag kan köra dagen efter (OM jag kan köra..).
Jag ser verkligen framåt.
Det känns bra.

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa Tack för fina ord, då får jag ju se till att inte vilseleda och inte göra dig besviken 🙈
Kom just på att jag skriver dubbelt till dig, eftersom jag just svarat i din tråd, haha lite splittrat kanske..🤣

Idag har jag 2 vita veckor in på kontot, tjohoo! Jag fascineras av att jag inte tycker att jag tänker på alkohol (köpa, dricka, vara bakis, köra bil) men ändå lägger så himla mycket tid på att hänga här. Jag är nog inte riktigt så fri som jag tror, men nu handlar det om att förstå varför jag velat dricka och förundras över att jag inte känner att jag behöver. Det är nog det bästa.

Jag får dricka ett glas vin om jag vill. Jag har inga förbud, jag har inte lovat något till någon. Det står en flaska vin i hyllan och en flaska gin på hyllan ovanför. Jag kan ta en grogg om jag vill. Ingen skulle säga nåt negativt om det.
Men jag väljer att låta bli, för jag mår så mycket bättre utan. Jag unnar mig en natt utan ångest, jag är värd att vakna utan bakfylla och jag VET att det hade kommit, för ett glas blir nästan alltid två. Om inte idag, så imorgon eller i övermorgon. Och tar jag två glas, sitter jag snart med ett tredje, och sen är flaskan tom. Och DET vill jag vara utan.

De flesta av mina vänner säger inget illa om mitt drickande men flera säger att de gillar mig bättre nykter. Det är också värt att ta in.
Jag är en sjysst person, som är trevligare nykter. Det betyder något.

Profile picture for user Nell

Så fint att läsa dina rader @Surkärring! Det låter som att du verkligen hittar motivationen i dig själv just nu, vad du vill komma bort från och var du vill vara. Och att du mitt i allt det här ser den fina personen du är.

Det är inspirerande!

Profile picture for user Surkärring

@Nell tack för det du skriver. Ja något har hänt, jag är själv förvånad.
Nu vill jag jobba på att behålla denna känslan, och inte hamna i samma spår som tidigare.
Jag har försökt så många gånger förr, men den nya känslan ger mig hopp att det kanske blir annorlunda nu.
Tiden får utvisa om det är så.

Profile picture for user Surkärring

Morgonfunderingar...
När jag läste Grace's bok och hennes tankar kring hur alkohol normaliseras i film, tidningar och annan media generellt, var det inget jag fäste mig vid. Men sen.. Nu när jag tittar på olika serier, filmer, matlagningsprogram... alltså det dricks ju överallt! Och som om ingen någonsin väljer alkoholfritt.. jisses alltså!

Jag minns när jag var barn och kollade på Dallas.. och det stod en drinkvagn framme. Jag tyckte det var då märkligt att de drack whiskey MITT PÅ DAGEN! Och den där Cliff Barnes, han var väl full jämt.. Då var det något märkligt, lite pinsamt med så mycket dricka..
Mina föräldrar drack i princip bara när det var fest, och då menar jag fest med dans, där soffa och bord ställdes åt sidan efter maten så gästerna verkligen skulle kunna dansa. Vi barn fick vara med, men tröttnade efter ett tag och satt i dubbelsängen i föräldrarnas sovrum och kollade på tv (som blivit inrullad från vardagsrummet och inkopplad med förlängningssladd). Det var aldrig vin till maten på vardagar, knappt på vanliga helger heller. Men nu när vi blir hembjudna till dem finns det alltid öl och vin till den som vill ha. När hände det? När skedde förändringen?

Jag har ägnat så många kvällar åt vardagsdrickande.. bara för att liva upp. Eller fira. Eller för att jag jobbar helg och då blir tisdagen plötsligt lördag, så klart jag ska ha vin! Så himla märkligt.. att dagarna avgjorde om/när jag skulle dricka - fast ändå inte, för det spelade ingen roll ändå för ursäkterna kom jag på efterhand. Kom på, ja, det var då, för nu har jag inga ursäkter längre. Jag bör inte dricka, ska inte, behöver inte. Är fortfarande förvånad över hur annorlunda det känns denna gången.

Jag kan inte sluta glädjas åt att slippa vakna bakis, och att inte behöva räkna antal glas jag kan dricka, och sen skämmas över hur många fler glas det blev. Jag känner mig så mycket lättare på något vis. Tänk att jag trodde att jag skulle ha koll på mitt drickande... Så många år som har gått, där jag igen och igen misslyckats, och hela tiden ändå trott att jag någon gång skulle lära mig att ha koll.
Jag har inte koll. Och ändå känns det som att jag har kontroll nu. Jag ska bara skippa första glaset.

Som varje annan gång går det bra, ända tills det inte gör det. Jag har alltid kommit till en punkt där jag tänker "äh ett glas, vaffan, det är ju ok". Är lite orolig för att den tanken ska komma tillbaka och att jag ska ge efter för den. Men jag ska kämpa.

Fortfarande ser jag mig inte som någon som inte dricker. Men jag dricker inte idag. Tvetydigt, jag vet. Men det känns bättre för mig så, än att bestämma "aldrig mer". Sån är jag. Feg? Nä, bara försiktig.

Profile picture for user Torn

@Surkärring Hej! Du har verkligen insett hur lurad mänskligheten är av detta gift! Grattis! Detta kommer göra din resa så mycket enklare. Att inte vilja dricka skiten är det första och viktigaste steget för att bli fri från den. Och i stället få känslan av att slippa dricka den. Härligt! 🤗

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa tack ❤

Ny dag igen, ibland tycker jag dagarna går så långsamt och ändå går veckorna så fort..
Igår kväll när jag cyklade hem från jobb, förvånades jag över att det var folk ute (vid halv 10). Jag hade lite liksom missat att det var fredag.. Men det var så skönt, jag ska jobba morgon idag och jag behövde inte planera eller kalkylera hur jag skulle dricka igår för att orka upp idag.. Drack en limeläsk och åt en halv pizza, läste för mitt barn och la mig sen, trygg med att jag skulle orka upp idag utan någon form av bakfylla. Jag vet att ikväll kommer jag att kunna se film med min man, och somnar jag är det för att jag bara är trött, inte full. Det jag ser innan jag somnar kommer jag att minnas, så vi kan fortsätta se klart filmen imorgon, utan att behöva "spola tillbaka" (haha, spola tillbaka, minns ni vhs..)?

Jag hoppas att fler hittar sin egen balans, att ni som önskar ett glas eller två ska kunna hålla det och att ni som tänker "inte idag" håller det. Ni - vi - är värda att må bra ❤
Kram på er!

Profile picture for user Surkärring

20 vita dagar, men vem räknar 😊.

Har ännu inte haft något galet sug. Kan bero på att livet i allmänhet ångar på. Jag hinner inte känna efter och jag stupar i säng efter jobb på kvällarna.. Är glad för varje dag som jag kan dra på det. Får ta ett glas om jag vill, den tanken håller jag fast vid. Men det känns inte som att det blir idag.

Profile picture for user Surkärring

Tittar på en repris av en repris av en repris av Grey's anatomy. Så klart kommer det en scen med en av läkarna i en bar, de hänger jämt i barer, jag fattar inte hur de orkar jobba efter all tid de spenderar i barer.. Det är tydligen lite charmigt att vara läkare (eller läkarstudent), utsättas för diverse prövningar och fira vinsterna över dessa, eller dränka sorgerna när prövningar blir övermäktiga, med alkohol, i en bar. Att sitta, lätt på pickalurven, i en bar, med x antal tomma/halvtomma glas omkring sig, älta sina bedrövelser och ha en bartender - som inte har något annat att göra än att lyssna på dessa - i närheten.. Och dagen efter är läkaren pigg och proffsig igen. Suck.
Och alldeles precis nu, för en liten stund, blev jag sugen på en drink.. Suck.
Får väl se vad det blir av det. Jobbar tidig morgon imorgon och tänker att ett glas ikväll nog inte är optimalt. Men ett glas kan ju inte vara så illa. Om det bara blir ett glas. Hmmm.

Profile picture for user Surkärring

Fredag.
Känns plötsligt lite tomt när det inte korkad upp en flaska vin till maten. Inget att sippa på till tvn heller. Är inte sugen på något, vatken vin eller läsk, men känns lite..tja..tradigt. Fast det hade ju inte blivit roligare med vin. Bara mer huvudvärk imorgon.
Lustigt hur jag tänker... att jag behöver vin för att känna att det är helg. Så är det ju inte. Jag känner att det är helg för att jag inte behöver sätta väckarklockan till imorgon. Najs!

Profile picture for user Surkärring

Jag firadefredag med chips och dippa igår, och att inte sätta väckarklockan. Det funkade fint och det var väldigt skönt att inte vakna med ågren över vad som hade kunnat slinka ner i strupen igår..
Idag tog jag och maken en tur på stan, som avrundades på vår "hemmapub". En öl skadar ju inte.. men jag valde alkoholfritt, yay!
Jag vet ju att jag inte slutat för all evighet, men det var lite kul att idag fundera på VARFÖR jag skulle beställa en starköl. Jag var törstig och skulle pausa från allt gående i stan med min man. Ingen av oss var sugna på kaffe, så pub var det naturliga valet, vi gillar pubar. Men varför måste en tvunget dricka öl, öl? Det gick precis lika bra med alkoholfritt. Den släckte törsten bra. Hade fin beska. Var kall. Samtalet med min man blev inte sämre. Dessutom var den ju billigare.
Win!

Profile picture for user Surkärring

Måste ju även berätta (vilket inte var bestämt när förra inlägget skrevs) att jag och maken fick biljetter till en konsert igår kväll. Det var SÅ kul! Fett ös och riktigt bra röj i publiken 😎🤘
Jag är SÅ glad att jag fortsatte med alkoholfritt! Minns hela spelningen och mår ju hur bra som helst nu på morgonen. Den alkoholfria ölen på konserten var inget att hurra för, men det gick bra ändå.
Yay!

Profile picture for user Surkärring

Nu är jag där.. nyhetens behag av att inte dricka har lagt sig, och nu kommer känslan krypande.. att jag vill ha ett glas.
Tänker framåt, vilka tillfällen kan finnas?
En danmarkutflykt för att träffa en vän.
En weekendresa i vår.
Fredag!
En helg med vuxna dottern.
Sa jag fredag??

Så dumt. Varför kommer de tankarna nu?
Ska jag ge efter? Jag vet ju att jag "får" (enligt egna beslut, jag ska ju inte sluta helt).
Men varför?
Jag vet ju att det sällan blir bra.
Jag mår ju så dåligt när jag druckit. Jag kan typ aldrig hålla bara ett glas. Så om jag kan skjuta det framför mig, det där första glaset..bara lite till, någon dag mer, bara förbi fredag, så skulle det nog vara bra.
Det eller de glas jag ska/kan/får unna mig kan nog vänta lite. För trots tankar på att dricka så mår jag ändå bäst om jag låter bli. Någon dag till. För säkerhets skull.

Profile picture for user rabbitgirl

Låt bli :)
Jag drömde i natt att jag skulle på en studieresa med mina elever, men jag drack för mycket kvällen innan. Sedan var det en tydlig mardröm, med massa onödiga händelser: det värsta som kan hända en lärare på fyllan (försökte ta på mig mina skor på bussen, men det var omöjligt ;)
Den härliga, underbara känslan när jag vaknade och insåg att det var en dröm. Då fick jag en ny styrka att låta bli.
Jag har gjort bort mig en del på fyllan, tre gånger var det kanske mer allvarligt. Jag har riskerat mitt liv. MEN, trots allt, har jag slutat dricka i tid, inga lagliga konsekvenser, jag har aldrig riskerat någon annans liv etc.
När jag tänker på det blir jag så tacksam för mig själv att jag fattade i tid.
Låt bli. :)

Profile picture for user Surkärring

@rabbitgirl ah jag känner igen det där, när en drömmer att en är full och paniken... Jag drömmer ibland att jag dricker, och blir så ledsen för att det var ju inte så det var tänkt. Det är en enorm lättnad när jag inser att det bara varit en dröm.
Har iaf hållit nollan idag. 🙂

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Jomen, att låta bli att dricka när vardagskänslan kommer och en inte har energin av alla nya kloka val och förändringar. Jag kan tänka "ingen behöver veta". MEN är det verkligen det jag själv vill??? JAG kommer att veta. Jag har använt den tanken mot/till mig själv ofta. Jag har ett val att göra mig själv gott; hälsa, nattsömn, energinivå, sinnesro mm mm.
Det valet görs hos mig aktivt en dag i taget.

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa just det. En dag i taget. Det är en bra strategi.
Jag har mörkt bara, att i stället för att planera när, var och hur jag ska dricka, räknar jag vita dagar, längtar tills det t.ex. gått 100 för då minsann..(ja, vad händer då?), hänger här och läser och skriver och läser och läser...
Så jag ägnar massor av tid på att vara nykter. Det är iofs bättre än att ha ångest, sova kasst och vara bakfull. Så jag antar att det är ok
Men jag ser fram emot att hänga här mite mindre, och låta dagarna bara passera, fulla med livet utan statistik på vita dagar.

Profile picture for user Surkärring

Med tanke på att jag vill vara mindre fixerad vid att inte dricka så mycket, så är jag ju väldigt inne på att ändå räkna dagar...
30 vita dagar har passerat. Hurra.
Jag tänker fortfarande mycket på alkohol, kanske för att jag saknar känslan av att kroppen slappnar av lite grand, jo det saknar jag. Men fortsätter jag tänka på att dricka något glas, och vad som brukar hända sen, så lockar det inte lika mycket.
Ska träffa en kompis och ut på middag nästa vecka, och är ledig dagen efter så jag funderar på att unna mig ett glas då (eller 4, som det brukar bli?). Men varför? Det är bara svindyrt - onödigt att lägga pengar på en bakfylla som landar som ett brev på posten, liksom..
Jag vill så gärna kunna dricka normalt men (tjat tjat, jag vet, sorry) jag mår ju bara dåligt av det. En timmes avslappnat välbefinnande (första glaset) mot en dags ångest och hål i plånboken. Det är det ju verkligen inte värt.
Nä det får bli fortsatt en dag i taget, med siktet på 30 nya vita dagar.
Någon gång kanske jag kan flytta över till forum för dem som satsat på ett helnyktert liv, men jag är inte redo ännu.

Profile picture for user Surkärring

Så.. igår var min man iväg med vänner på morgonen. Vid lunch hörde han av sig och undrade om han kunde stanna ute lite till, de hade så mycket att snacka om. Inga problem för mig. Jag frågade hur mycket han druckit och fick svaret 2 öl och 2 kaffe. Vännen han satt med, har för länge sedan slutat dricka så jag förstår inte (fast det gör jag ju) varför min man tvunget måste..
Maken kom hem till kvällsmaten men hade fått veta om en konsert och ville gärna gå. Jag säger inte nej om han vill ut så han drog men skulle komma hem för att gå ut med hunden senare.
På kvällen skrev han till sonen och erbjöd pengar om sonen gick ut med hunden. Så klart.
Maken kom hem vid 1-tiden och trots att han skulle upp tidigt idag var det uppenbart att han inte var särskilt nykter alls.
Jag är så himla besviken.

Själv har jag fortsatt hålla nollan och vaknat till ännu en dag utan bakfylla.
En får glädjas åt det lilla.

Profile picture for user Surkärring

Det rullar på rätt bra. Tänker mer och mer på en helnykter framtid men fegar, för det känns så väldigt definitivt. Det är så typiskt mig, jag vill saker men dedikerat mig aldrig till 100% för jag vill alltid ha en nödutgång, och kunna säga att "jag aldrig lovade till hundra procent". Känns lite dumt men ändå skönt.
Har lärt mig mycket om alkohol, abstinens och nykterhet på sista tiden. Det är väldigt intressant hur det hänger ihop, vad som sker i kroppen (hjärnan!) när en dricker eller låter bli. Jag låter bli idag med.

Profile picture for user Surkärring

Fredag, hurra! Ska dock jobba hela helgen så tja, ingen dricka för mig nu heller. Lika bra det.
Jag fortsätter njuta av bakfyllefria morgnar, mindre huvudvärk, en mage som fungerar och minnen från varje kväll som jag kramar mina barn godnatt och pussar dem utan en andedräkt med vinångor. Hur härligt är inte det? ❤
Trevlig helg på er!

Profile picture for user Sorgsen-sorgsen

Hejsan! Jag har läst din tråd och blir så inspirerad. Den här dagen kommer jag inte att dricka! Har än så länge svårt att säga full stopp, men såklart blir det mycket enklare än att planera och räkna vad som ”räcker”. Ungefär som när jag slutade röka, det var en befrielse!

Profile picture for user Surkärring

@Sorgsen-sorgsen tack för att du skrev och vad glad jag blir att du känner dig inspirerad ❤.
Jag tycker också det är svårt att veta vad som är lagom, jag skjuter på gränsen för varje glas och sedan är det plötsligt (ganska snabbt) för mycket. Efter många försök till måttfullhet håller jag mig nu till nykter för dagen, en dag i taget. Att inte förbjuda helt är en tröst för mig, men jag känner inte att jag vill dricka just nu.

Profile picture for user Sorgsen-sorgsen

@Surkärring Tack för ditt svar. Jag har nu som mål att söndag till torsdag är vita och fredag/lördag är ok, om jag vill, men då högst 2-3 glas, eller färre. Har beställt Annie Graces bok ska bli intressant att läsa.