Jag har önskat och hoppats så himla länge att kunna dricka måttligt.
Någon här påminde mig att jag hängt på forumet i 5 år, det kan nog stämma - men jag har haft ett riskbruk sedan första ölen när jag var 15. Jag har hoppat mellan "alkoholfri" och "dricka måttligt" som en osalig ande, pendlat mellan starkt hopp och djupaste tvivel.
Jag älskar att festa, älskar att njuta av livets goda, och fastnar gång på gång i lögnen att alkohol är ett av de bästa sätten att leva livet. Inget är mer falskt och jag är så grundlurad.
Jag vill inte ta hjälp av vården, jag vill klara detta med hjälp från alla kloka på denna siten och med min familj. Kanske går det. Det måste gå.
Så många gånger har jag varit nykter på fester och middagar, och det har gått så bra. Nog ska jag kunna hålla det framöver. Måste bara hitta ett sätt att ignorera den lilla rösten som tar så stor plats, och som i omgångar viskar "idag kan du unna dig". Klart jag kan unna mig, men det får i så fall vara en färskpressad jos, en kall läsk, en morgon utan ångest, en nykter kväll med barnen. Jag kan unna mig allt jag vill, förutom alkohol.
Jag vill leva livet.
Jag SKA leva livet.
Snälla låt det gå vägen denna gången.

@Surkärring Om jag hade druckit sparsamt nu vid något festligt tillfälle så hade det garanterat gått svinbra. Vilket i sig hade varit en katastrof, för då hade alkoholdjävulen börjat tugga sina mantran: ”Du ser, du är nog inte alkis! Då och då kan du dricka faktiskt.”

Sen hade tugget fortsatt från och till, tillfällena då och då skulle komma allt tätare. Och vips - inom ett halvår upp till ett år hade jag varit på samma ställe i livet där jag var innan jag slutade dricka.

Den risken vill jag inte ta. Därför praktiserar jag stenhårt mina två motton: 1) Aldrig glömma. 2) Aldrig ta första glaset.

Det är ytterst få ex-alkisar som börjar toksupa efter första glaset. Det är det egna accepterandet som är allra farligast för de flesta, och det är orsaken till att så många kommer tillbaka till forumet gång på gång.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Så sant!!! Jag höll upp rätt länge och började dricka måttligt.. det gick ett tag, men nu är det värre än någonsin ! Har bestämt mej (igen 🥲), men nu är det på riktigt!
Tack att ni delar tankar , känslor o erfatenheter!!!! 🙏😍

Jag är fortfarande här. Funderar mycket på min alkoholfrihet. Tycker om att vara alkoholfri men inte alltid. Är stolt över mina 6 alkoholfria månader. Det har blivit några sådana nu, i omgångar, de senaste åren. Lite som att jag tänker "jaja jag kan vara utan, heja mig, nu räcker det för denna gången" Kanske lite fånigt. Men jag kan se det från 2 håll. Antingen ser jag det som ett misslyckande med bara 6 månader utan alkohol, eller som en vinst med 6 månader utan alkohol.
Jag vet ju vad jag väljer. 😊
Jag mår bra. Ingen ångest. Inga panikkänslor. Inget hemskt har hänt. Jag bara pausade lite.

@Surkärring Efter många helger med FÖR mycket alkohol är det lätt, tycker jag att känna ”Jag ska aldrig mer dricka”, Men visst var det roligt och skönt m ruset, tills det slog över!!! Och det gick ju ganska fort! Jag tänker att jag ska vara helt nykter i 3 månader! Klarat av en vecka imorgon !

Tycker absolut att du ska se 6 nyktra månader som en stor seger !
Starkt av dej att ta så långa vita perioder med lämna mellanrum
JA, helt underbart att slippa ångest och sömnlösa nätter !

@TessanTuss förhoppningsvis mår jag så bra och har fått så bra rutiner att jag inte vill dricka efter 3 månader. Vet ju att jag kommer falla hårt igen! Men just nu känns 3 månader som en rimlig tanke ! Kommer få kämpa varje helg!!!! 😒

@TessanTuss Jag tycker det är otroligt skönt att vara alkoholfri. Jag sover bättre, tränar bättre och är klarare i huvudet. 6 månader är en period som känns bra för mig. 3 månader är en jättebra början.
Jag tror att jag lätt skulle falla in i slentriandrickande, om jag inte ser upp, men jag vill inte att alkohol ska vara förbjudet.
Nu har vi haft semester och nu är den perioden över. Nu är det alkoholfrihet som gäller igen. Det känns bra. Jag har inget sug. Jag har inte druckit för mycket under semestern, jag har mått bra, men sett till att inte ha "för mycket" hemma. Vi hade massor med alkoholfria alternativ att välja att blanda in, och allt var strängt kontrollerat.
Jag vill inte känna mig påverkad, det tycker jag numera är obehagligt. För mig är det en stor förändring.
Jag vill inte bedöva mig, inte fly från något.

Helger kan vara en utmaning men det finns så mycket annat kul att göra. Boka en aktivitet som är så tidigt på dagen att du inte kan dricka länken innan. Gör något på kvällen som gör att du inte dricker. Ha bara alkoholfritt hemma.
Det går.
Lycka till!!

@Surkärring Tack för pepp! 🙏
Första nyktra helgen sedan jag gick med här! 🙏 Såååå skönt!!! Men jag har varit ensam hemma, jobbat o tränat! Då mår jag som bäst!! 🙄😌 Kommande helger blir det umgänge och krog… men jag ska klara det nu!!! Kommer smyga in här och ladda ! Ja, jag har tänkt boka aktiviteter lö o sö morgon 👍 I mitt nya liv ska jag INTE avboka eller ta återställare!!!
Har sååå svårt att dricka måttligt. Nu är det noll!
Tack för hjälpen 🙏😍

@TessanTuss heja dig!
Om det är en utmaning med krogen, finns det något annat du kan göra?
Jag tänker att det är bra att ibland byta miljö, för att inte ramla i fällor. Första tiden när jag hade svårt att säga nej, skippade jag krogbesök. Istället för att ses på krogen på kvällen, bokade jag frukost, brunch eller fika. Då behöver man inte ens fundera på hur man ska säga nej.
Hoppas det går bra för dig!!

Tack @Surkärring (roligt alias 😅)
Det är så vedertaget att ses på krogen hos en stor del av våra bekanta. Och min man tycker att det är självklart att vi går ut. Nu har jag börjat tacka nej. Bokat mig på annat så jag ”inte kan” hänga med.
Nu har jag bestämt mig för NOLL alkohol!
Ska tänka på konsekvenserna innan jag frestas ta första glaset,
När det är Noll slipper jag förhandla med mig själv eller chansa att det ska funka!
Det har varit katastrof helger den senaste tiden - nu är det slut med det!!!

Har tappat sugen, lite grand, på det mesta. Livet bara rullar på. Inget jättekul som händer. Inget jättejobbigt heller. Jag började ju på ny nolla, men det var inte så dramatiskt, vill inte skriva om de krumelurer jag gjorde, för att inte trigga någon, men mår fortsatt bra, är fortsatt alkoholfri, efter en kortare alkoholfri paus. Konstigt uttryck.. Funderar på om det kommer att vara så.. ett halvår helt alkoholfri, för att sedan inte vara det vid ett tillfälle eller två, och sedan köra alkoholfritt igen. Känns mindre dramatiskt för mig. Kan jag skriva om det här? Eller blir det fel...

@Surkärring Generellt ska man inte ta för lätt på återfall. Av två skäl egentligen. Antingen går det hur bra som helst att dricka några glas en kväll - och då väcks alkoholdjävulen: ”Se, du är nog inte alkis egentligen!” Och då blir ”undantagen” med tiden fler och fler - och sen sitter man på ruta ett igen efter ett halvår-ett år. Och då kan det vara svinsvårt att sluta dricka igen. I värsta fall ger man upp, man tror inte längre på att man inte klarar av att sluta dricka.

Andra skälet är att det kan inspirera andra här på forumet att ”testa”. Och de kanske tillhör dem som går helt bananas och vaknar upp nästa morgon utan kläder och pengar i ett annat land. Efter ”bara” några öl.

Vi vet inte vilken sort vi tillhör innan vi ”testat” att ta ett återfall. För mig är det i alla fall inte värt risken. Plus att jag verkligen sen lång tid tillbaka identifierar mig som en person som inte dricker alkohol. I alla lägen, utan undantag. Jag dricker inte alkohol. Punkt. Den punkten på tillfrisknandets väg är viktigt, och det tar sin tid att jobba fram det tänket.

Kram 🐘

@Surkärring Det är din tråd du skriver vad du vill och vara ärlig är viktigt! Du är inte ensam om detta alla / de flesta som är här är ju för att man inte kan hantera alkoholen
Ingen big deal du är ju tillbaka i nykterheten starkt ju !!! 🏅

@andrahalvlek Jag förstår poängen och risken för att andra ska ta återfall om jag skriver att jag druckit lite och att det gått bra. Samtidigt är jag ganska mycket inne på att var och en får ta ansvar för sig. Det finns ju alltid någon annan en kan skylla på om det går åt skogen. Men jo, jag förstår vad du menar.
@Suburra tack för svar, jag tänker också att ärlighet är viktigt. Sen är det ju dumt att vara ärlig för sakens skull, om en vet att det skadar andra.
Men ja, jag är glad att jag är på nykter bana igen 😊

Hej @Surkärring !
Vill bara titta in lite grann. Hur mår du? Nu var det ett tag som jag var på NA-möte men om man har tagit återfall och kommer tillbaka får man en nyckelring. Nyckelring får alla nykomlingar, alla som kommer tillbaka efter ett återfall och när man har tagit tid. Den som har tagit återfall bär ofta på mycket skam men får mycket pushning för att man faktiskt vågar komma tillbaka. Det har funnits de som har tagit återfall på behandlingen, druckit en enda flaska vin och sedan gått vidare. Jag har tänkt...oj, kan det fungera så? Fast sedan så vet jag ..att jag kanske skulle fastna i drickandet igen där jag aldrig mer vill vara. Så vad jag vill säga med detta är att var och en måste ta sitt ansvar...och ett återfall har man som oftast planerat.

Kram och ha en fin lördag!

@Varafrisk tack för att du tittade in och tog dig tid att skriva. Jag tror absolut att det kan vara så, att man väljer att dricka och sen går vidare lkoholfri, även om återfallet var litet och odramatiskt.
Trevlig helg 🙂

...och livet knatar på.. känner att väldigt lite nytt händer, men det är ju ok. Det kanske inte behöver vara så spännande alltid.
Går in ibland o läser men med var mest i början när min ångest var som störst, för något år sedan. Har i princip ingen ångest längre, det är otroligt skönt. Hoppas fler får landa i den känslan.