@flarran
Jag ger dig redan nu årets diplom för uthållighet, tålamod och kämparkraft. Har aldrig stött på någon som du varken irl eller här på forumet. Vilket pannben du har. Du är helt otrolig tycker jag, ger inte upp, hittar nya vägar, ljusglimtar och mening- stor eller liten. Du imponerar. Kram kompis! Hoppas imorgon reder sig själv lite vad gäller livsglädje så det får gå lite på rutin nån gång ibland. 🙏

Nu håller man på och landar lite efter en ansträngande dag med mycket tankearbete och väl även lite förnyade insikter om att man får jobba en hel del på nykterheten för att inte falla in i tidigare skadliga mönster att slå sig själv i huvudet med en flaska med alkohol så att säga.

Du har helt rätt i det du skriver @Kirskål att musikens kraft är något att ha respekt för. Sitter nu här och varvar ned med lite lugn klassisk musik i spelaren faktiskt, vilket inte heller är så dumt ibland. Musikterapi i egen regi för välbefinnande har man väl faktiskt pysslat med en hel del genom åren genom egna instrumentala kompositioner. Men det har inte blivit så mycket nytt på ett tag.

Men vem vet, kanske så kommer inspirationen åter när man förhoppningsvis blir i lite bättre balans. För det är väl drygt en månad sedan eller nåt sånt som man senast lade ut ett eget instrumentalt musikverk på SoundCloud under projektnamnet Flarran Stuff alltså. Fingrade ändå faktiskt här om dagen på ett av mina keyboards och lade lite synstråkar som det kanske kan bli något av om den konstnärliga känslan infinner sig. Det var kul att du också @Se klart, tittade in här. Men nu måste jag väl försöka att komma i säng, hur som helst.

Ha det gott mina vänner!

Söndag är det och har just vaknat till efter fyra timmars sömn. Har varit ut på min balkong och tittat på grannens slumrande katt som låg och vilade sig på sin vanliga plats. Hörde i fjärran ljudet av en backande lastbil, tut, tut, tut... Förmodligen dags för transport av sopcontainer kunde jag förstå.

Delvis soligt ska det vara idag, och det kan nog stämma. Solen börjar ju titta fram så smått här utanför köksfönstret. Det kändes lite friskt i luften på balkongen, och en 11, 9 grader varmt på uteplatsen var det för en liten stund sen. Ja, så då är det alltså vilodag igen. Något som väl kanske inte känns helt fel när man ju känner sig rätt trött och sliten idag fast man är en nykterkvist.

Men det blir väl bättre med tiden, bara man fortsätter och nöter på nyktert och alkoholfritt och tar sin kopp med varm mjölkchoklad och tre goda limpsmörgåsar. Gör man som vanligt och hälsar på skaparen på morgonen och förlitar sig på Herrens godhet och omtanke går det nog vägen kanske. Borde väl kanske gå utanför dörren idag med en soppåse, men det får då allt bli en senare fråga. Man ska väl inte heller stressa i onödan, för då blir man bara trött och sliten.

Ha en fin dag!

Nu kör man lite tillbakalutad svängig instrumental gitarrmusik från tidigt 60-tal och håller på att så sakta komma igång även denna dag. Man har väl hört ord om medveten närvaro och meditation samt gymnastisk yoga för att att väl vara en närvarande människa i stunden.

Detta är väl något man praktiserat i en en himla massa år utan att man kanske har tänkt på det så värst mycket. För när man går ut på balkongen till exempel är det väl om tid finnes til det inte helt ovanligt att man rör på sig och sträcker ut sig som en katt och känner efter hur det känns och hur vinden blåser, hur luftfuktigheten upplevs och andra små subtiliteter som väl är livet i stunden.

Har märkt att man fått bättre hörsel sedan man slutade att ständigt vara bedövad av alkohol. Tänk att jag kan höra ett digitalt armbandsur pipa till var timme fast klockan befinner sig i ett annat rum, lite märkligt det här med hur hjärnan arbetar på hela tiden och analyserar allt och ingenting. Men det är väl för att man är överanalyserande dystemiker med lite andra knepiga invävda deldiagnoser som man kanske fungerar på ett lite annat sätt än kanske alla andra.

Men som gamla morsan väl var inne på så finns det väl ingen människa som är helt normal alltså. För lär man känna en ny människa så upptäcker man snart dennes små egenheter var hon väl inne på liksom. Nej, nu får man väl fokusera på att göra sig lite frukost så att man inte blir onödigt nedstämd och kinkig på grund av näringsbrist.

Det är mycket att tänka på som man väl struntade i helt när man bara satt och drack en massa alkohol för jämnan tidigare år. Tänk nu går man mot snart tio månader som helt nykter och alkoholfri skribent på detta eminenta forum som givit mig så mycket av livsinsikt.

Ha det gott!

@Flarran god morgon kompis. Visst är det konstigt att man får bättre hörsel när ruset är borta. Det har jag också tänkt på. Det är bara att tacka och ta emot - våra hjärnor är helt obegripligt komplexa instrument och det ska vi vara tacksamma för.

Önskar dig en fin söndag :)

Det är inte lätt att vara människa sade en äldre bekant rätt så ofta. Han var väl inte direkt någon helnykterist enligt min helnyktre fars kommentarer vid köksbordet ibland. Minns när man var liten att farsan retade sig en hel del på att när det närmade sig lördag så kunde mannen i fråga rätt så sällan vara ute på kanske en dagsresa med oss i familjen.

För då hade mannen ifråga alltid något viktigt hemma hos sig att göra liksom kommenterade min far ibland med en suck tror jag. Mina helnyktra föräldrar kan då inte ha haft det så roligt när man själv fastnade för flaskan så att säga. Konfronterade mig angående drickandet det gjorde dom då aldrig och det var nog faktiskt bra för annars så hade jag nog inte brytt mig om nåt alls tror jag.

Alkoholmissbruk är då något som är ett progressivt sjukdomsförlopp som de lärde inom ämnet säger, för det blev ju bara mer och mer av alkohol med tiden. Till sist var man ju inte märkbart berusad ens utan gick som en zombie i en alkoholdimma medans åren bara tickade på så att säga. Sent ska syndaren vakna heter det väl och nog är det väl så ibland. Men nu så är man då faktiskt nykter och alkoholfri vilket väl är ett litet mirakel. Men det gäller att hålla i och hålla ut stundtals för inte är man då helt säker heller.

Nog är det som du säger @B.Å att våra hjärnor är komplexa instrument. Det är då tur att kroppen tycks ha en stor förmåga att självläka om man inte fortsätter att tillföra nervgiftet alkohol. Har ju märkt att även kroppen på andra sätt än bättre hörsel har blivit en aning bättre. Har tack och lov inte exempelvis haft problem med magen sedan i höstas, bara en sån grej är ju värt att tänka på när alkoholdjävulen så att säga knackar på dörren.

Ha det gott kompis!

Tänk vad man skriver en massa tok och har gjort i snart tio månader som medlem på detta eminenta forum. Har väl tänkt ofta att nu får det allt vara nog med skrivande och nu får man försöka att gå vidare. Men det känns inte helt stabilt och säkert än, så får kanske fortsätta att nöta in det nyktra tänkandet med åtminstone läsning av kloka skribenter. För det är vissa stunder lätt att tappa sugen på att kämpa på rent generellt. Måste väl även försöka att få till lite bättre rutiner i övrigt då hjärnan och kroppen ju helst vill ha lite fasta rutiner att förhålla sig till. Ja, som vettig mat i lagom mängd och på fasta tider. Sömn även det helst efter en förutbestämd mall som man håller sig till varje dag är ju också det bästa. Borde väl även försöka att ta mig en daglig promenad i dagsljus en halvtimme i omgivningarna också. Men det är inte så lätt att helt lära om efter så många ostrukturerade år, men kämpar då i alla fall på som nykter och alkoholfri vilket ju ändå är en förutsättning för ett i grunden bättre välbefinnande så att säga. Stänger hur som helst av datorn nu och siktar alltså på läggdags i vettig tid.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran Hoppas du har sovit riktigt gott i natt! Du kämpar emot fortfarande, det där med rutiner är inget för dig. Ditt motstånd gör att det är svårare att få till stånd. Om du har ett nyfiket sinne kommer det att gå lättare.

Syftet med rutiner är att man slipper tänka på det. Det halvautomatiseras efter ett tag, det går av bara farten. Men det kräver energi inledningsvis, de första veckorna. Och rutiner som sker varje dag är enklast att få till. Små, små saker som gör skillnad i längden.

Tipsar igen om boken ”1%-metoden - små förändringar, stora resultat” av James Clear. Finns på Storytel. Perfekt att lyssna på när du sitter på balkongen 😎

Du kämpar på så himla bra kompis!

Kram 🐘

Nu är det måndag och en ny vecka har kört igång. Försökte verkligen vara duktig i går och kom faktiskt i säng runt 23:58. Men det var stört omöjligt att somna. Så drabbades då av tankar på portvin och starköl vilket tack och lov inte fanns i huset vilket ju var bra.

Men då fick man så klart för sig att värma på en form med spaghetti och korv som var kvar sedan dagen före, och kastade då som vanligt på en del ketchup och gick loss på festmaten ackompanjerad av ett glas mjölk och en trevlig svartvit svensk film från tidigt femtiotal, med 91:an Karlsson.

Blev väl av den knepiga mattiden lite orolig och fick ångest på nåt sätt mitt i filmen, men höll ut och såg den till slut utan att ens ta lugnade piller. Somnade nog strax efter 04:15 skulle jag tro. Men vaknade innan 06:00 då solen började skina in genom sovrumsfönstret. Men, en och halv timme är väl bättre än ingenting får man väl lite positivt tänka.

Den ögonmask som hade funkat skapligt i vintras förslog i dag inte alls. Får väl skaffa något bättre framöver. För man var då rätt så missnöjd med att inte ha fått sova nåt vidare. Men kom i alla fall ihåg att jag hade tänkt att ta mig en tidig morgonpromenad i dagsljus vilket nu har blivit gjort efter att jag hade kastat en soppåse. Drygt 40 minuters promenad i snigelfart utan något stopp blev det.

Tänk att en sådan prestation har jag då inte gjort spontant utan att ha något specifikt mål på över en 35 år alltså. Det känns nu när jag sitter här vid datorn lite stort och märkligt att jag klarade av en sån prestation utan att ens sätta mig på någon parkbänk och vila efter vägen.

Det måste nog ha blivit totalt minst en kilometer tror jag. Borde väl haft riktiga promenadskor på mig, men det gick att ta sig fram barfota i sina plasttofflor också. Skulle jag nu vara tokig och berätta detta för någon hurtfrisk allmänläkare så skulle jag garanterat inte få något beröm, utan väl bara hurtfriska uppmaningar att göra likadant imorgon och då väl helst höja tempot och promenadsträcka och då tappar jag då helt sugen på att försöka vara duktig.

Så inte säger jag då ett ord om min unika dagsprestation. Däremot så vet jag nu i alla fall att man kan lite mer än vad man väl har trott tidigare. Små myrsteg är då allt bättre än inga alls tänker jag här i stunden. Det var väl lite så jag gjorde när jag trappade ner alkoholintaget en tre veckor innan jag som alkoholfri sen fick för mig att skriva av mig lite på detta eminenta forum.

Hur ska man trappa ner själv på alkohol har väl en del funderat på kanske. Minns inte exakt hur jag gjorde, men tror att jag började med att dricka ungefär hälften mot vad jag egentligen ville ha och körde nog även varannat glas vatten bara och under nån vecka liksom, och stegvis fasade ut intag av alkoholhaltiga drycker på nåt sätt.

Nu har klockan passerat nio och nu har man väl så smått funderingar på att följa den nynyktra morgonrutinen att dricka varm mjölkchoklad och ta sig en tre goda limpsmörgåsar enligt schemat, två med mjukost och en med kaviar, något som man faktiskt gillar konstigt nog. Det behöver nog inte alltid vara så stora grejer man sysslar med när det gäller att ändra en dålig vana att leva på i stort sett öl, vin och annat onyttigt som man gjorde innan man halkade in i ett nyktert tänkande förra hösten.

Vem vet, kanske tar man sig en promenad i morgon med, men det blir då endast av om jag precis som idag spontant känner för det. För jag bli bara stressad och psykiskt utmattad av saker som känns som ett jobbigt tvång och liksom ligger på. Men idag så var man ju faktiskt en riktig motionär alltså. Tänk, Herrens vägar är då underliga som man väl har hört. Men den högste har väl nån plan med det hela på sikt kanske...

Ha en fin dag!

Hejsan! @Andrahalvlek, såg precis när mitt inlägg hade landat på min sida att du ju i nästan samma stund hade tittat in här, vilket var rätt kul kompis. Som du ser så försöker jag i alla fall. För man vet ju att det inte är det bästa att bara sitta och häcka vid en dator dagen lång liksom. Tycker att du också kämpar på bra, eller väl rentutav helt imponerande bra. Vem vet kanske blir det en liten cykeltur under dagen också om man nu då inte somnar till efter chokladen.

Ha det gott!

Det blir inte så värst mycket gjort när man sitter och känner efter att det liksom skaver inom en på något sätt. Det tänkte jag på eftermiddagen då jag vaknade till efter några timmars spontan sömn efter en från början tänkt, bara en kort liten paus alltså.

Nu har man sovit bort en kanonfin sommardag fast man inte ens har luktat på en droppe alkohol alltså var tanken som kom till en. Då började man känna sig värdelös igen. Nedstämdheten smög sig så sakteliga på och började växa i styrka. Plötsligt kom man då på att det var tvättdag mitt i alltihop. Bara en massa roligheter, och mjölken i kylen den var nästan slut också...

Nej, fy faen varför ska man ha det så här, vad är det för mening att hålla på och slita och släpa som en nykter idiot var då en tanke som började mala så smått inom en. Men när jag sen hade fått igång tvättmaskinerna och de gamla paltorna snurrade runt så sakteliga i tvättmaskinerna. Då blixtrade det plötsligt till en tanke inom en, varför inte passa på och ta en cykelsväng medans tvätten åker karusell runt i maskinerna.

Snart var man igång i flygande fläng på sin hoj och rullade iväg mot en matbutik några kilometer bort. För just då i denna stund hade det infunnit sig ett salladssug efter favoritkonserverna som man har varit helförtjust i ett längre tag. När klockan slog nio hade man packat sina varor av diverse slag så som, mjölk, läsk och färdigrätter man gillar.

Tänk nu har man fyllt på kyl, frys och skafferi och tvätten håller som bäst på och tumlar runt i torkaren i källaren. Tog mig precis en slurk vanligt vatten och tänkte på vad gamla farsan brukade säga till mig ibland - Du kan ju allting.

Kanske hade han rätt i sina peppande ord, och morsan hade nog rätt hon med att man inte ska syssla med trist feltänk, eller väl negativt tänkande som hon kanske menade. För nu så sitter man här vid köksbordet som nykter och alkoholfri ännu en kväll, och är väl lite förvånad hur det kan komma sig. Men det är väl skaparen som kanske vill ha det så.

Ha en fin kväll!

Bra där @flarran, förvåningen kan ju också blandas upp med lite förundran över vad du själv åstadkommer med ditt liv, det är stort, beundransvärt.
En fråga som du verkligen inte behöver svara på om den känns privat, men har du några andra släktingar i livet, eller inom rimligt avstånd? Jag vet ju att dina föräldrar båda gått bort. Som sagt, man behöver inte svara på sånt som kan kännas för privat, så hoppas du ej tar illa upp. 🙏

Hejsan! @Se klart, Några släktingar här i världen det har jag då inte kvar utan man får väl klara sig med att skaparen väl är med en på vägen så att säga. Vilket ju inte är fy skam. Hade ju en faster och en kusin som väl lämnade denna jämmerdal för ett par år sedan. Först försvann min kusin rätt så plötsligt, sedan några veckor senare min faster. Min kusin som jag inte hade sett sen hon var barn blev inte mer än fyrtio år nånting. Men hon hade ju haft nån knepig värk, och ont i kroppen ett tag, vilket hon inte orkade att ta tag i fast jag väl tjatade på henne om att hon borde ha uppsökt läkare.

Men hon förlitade sig väl helt på Jesus kan jag tro på den punkten. Det var lite trist liksom, för jag hade en känsla av de båda kanske bad till skaparen om att få möta Herren så fort det var möjligt av naturlig orsak liksom. Till sist blev de väl kanske bönhörda. Men jag tänker väl mer som så att man kan ju om man så orkar kanske be om lite andra grejer, som andligt stöd, livsvilja, glädje och sånt där och turen att få träffa på en läkare som kanske kan kroppsliga grejer man medicinskt sett behöver hjälp med.

Det står väl om sånt i skriften också att läkare väl är tänkta som skaparens verktyg liksom. Men de var väl kanske trötta på allt. Sedan var väl faster i sorg efter sin mans frånfälle som skedde en vecka innan min gamle far gick bort. Dessa mina sista två släktingar var då i alla fall helnykterister båda två, dessutom vuxendöpta, och väl när de var lite piggare dessutom rätt så kyrkligt verksamma, vad jag förstod från att ha lyssnat på min faster. Men det kan ju vara rätt så psykiskt jobbigt att vara människa ändå.

Faster hon var ju av ålder utsliten kroppsligt, men det var väl lite synd att min kusin försvann så pass tidigt som hon ju gjorde. Hade väl ingen kontakt med dem egentligen, utom väl i telefon de sista två åren efter min fars bortgång. Faster hade alltid haft en rätt hög energinivå och låg väl på mig om att få prata och ringde var kväll då hon väl kanske var orolig för hur jag mådde.

Hon hade kanske hört på tonläget i telefon att man väl inte alltid då kanske var spiknykter om man så säger. Tror att hon brukade berätta att hon bad för mig och ett flertal andra var kväll som rutin, och förbön är ju något man känner till har en kraft som nog inte alla förstår sig på fast de kanske borde det om de är insatta i det kristna och det andliga liksom.

Hur som helst, har nu lyckats få upp tvätten som torkat. Har vikt den och ska väl försöka att få ned prylarna i byrån i rummet när jag orkar. Har nu ätit ett par kokosbollar som jag köpte, det tyckte jag att jag hade gjort mig förtjänt av. Man är väl lite hungrig nu också, men äter jag för kraftigt nu så blir det väl bara omöjligt att somna kan jag tänka.

Har ju förutom alkoholfrihet inte alls kommit in i några vettiga dygnsrutiner än. Men försöker väl så smått i alla fall. Det var väl därför som jag trots att jag var trött och slut släpade mig utanför dörren i går morse och spontant promenerade i omgivningarna. Har nu i skrivande stund ätit ett par goda limpsmörgåsar och tagit ett glas mjölk, det får nog räcka känns det som i stunden. För nu är det då dags att göra ett försök och se om man får sova nån timme förhoppningsvis.

Ha det gott kompis!

@Flarran God morgon 🙏🏼 Såg att du varit inne och lämnar några ord hos mig. Allt är väl här och jag har väl i princip aldrig varit så alkoholfri som den här sommaren. Det känns skönt. Ibland brottas jag liksom du med en tanke om att det vore gott med en slurk av nåt etylhaltigt men det är sällan den tanken stannar längre och jag reflekterar över att stanna kvar i nuet och inte låta den snabba tanken styra. Att inte bara följa hjärnans minsta nyck. Det finns ju andra saker vi funderar över istället för att agera direkt. Du sniffar ju snart på året som nykter. Fantastiskt! När jag läser ur din resa blir jag så imponerad över hur långt du kommit - inte minst med dig själv. Heja dig! Heja oss alla vilka mål vi än har!

Här sitter jag lite lagom försoven och trött i ögat i en taxi på väg till jobbet. Tio minuter sen men nu bara ett par minuter bort från sjukhusets stora vita kropp så det är dags för mig att avsluta här. Hoppas du får en fin dag kompis 🩵

@Flarran Skönt att du fick tvätten gjord och torkad. Det ger alltid en så skön känsla när det är gjort. Tänk att du snart har varit nykter i 10 månader, vilken bragd!🤩 Hoppas du kunde sova någon timme.

Ha en fin dag kompis!❤️

Nu är det tisdag och dragit upp persiennerna här i köket har man gjort ovanligt sent för att vara jag. Men så höll jag ju på en del och rörde på mig igår liksom. Fick ju både träning i form av promenad och cykling samt mathandling och tvättat på en och samma dag alltså.

Det var alltså en massa fröjdeliga ting på en och samma gång. Men så brukar det ju vara, att först kanske jag sitter som klistrad på en köksstol i timtal utan att kunna komma mig för nåt alls. Sedan glimrar man till med energi en kort liten stund och flyger då utan tanke liksom fram med världens fart och gör allting på en gång. Det är väl en av mina knepiga psykiatriska deldiagnoser som psykiatrins expertis gick bet på som spelar in kanske.

Här skulle man kunnat välja att känna sig nedslagen och låta negativt tänkande få ta plats, men nu för en gångs skull fick jag en inre impuls till att låta negativ känsla få falna och fokusera mer på att kanske ta mig en kopp med varm mjölkchoklad och ett par goda limpsmörgåsar med mjukost som inhandlades igår. Tänk att man kunde vara så tokig att man bara handlade en massa alkohol tidigare år och hällde i sig. Men man får väl hoppas att det var en fas som man nu har lärt sig något av.

Det är då rätt mycket som är lite märkligt här i världen nu när man sitter och tänker efter på saken med ett helt nyktert och alkoholfritt sinne. Fick då faktiskt sova drygt fem timmar denna dag vilket då verkligen behövdes och man väl kan känna tacksamhet till skaparen för. Det tog jag mig allt en slurk vanligt vatten på. Man skulle ju nästan kunna tro att man håller på att lära sig att leva som vanligt folk på något sätt.

Men vanligt folk förresten, vad är det för något. För nog hade morsan rätt i det hon brukade säga, att när man väl har lärt känna en människa lite närmare så brukar det visa sig att även den har sina inte sällan ovanliga små egenheter. Var nyss ut på min balkong för att se om grannens katt var på plats som vanligt när man tittar ut där. Men så var inte fallet, så denna katt var väl på lunch vid ett fat med kattmat kan jag tro. Det är allt mycket man kan fundera över som nykter när man sitter och dricker ett glas vatten vid sitt köksbord.

Förnöjsamhet var ett ord som nu poppade upp från ingenstans i tanken. Kanske det är det som man känner här i stunden nu när man inte är jagad av alkoholdjävulen liksom. Nog kan man fundera över rätt mycket om man har tid till detta och inte måste rusa rakt fram. Detta för att kanske arbeta med något helt oinspirerande, och då väl slarva bort tid med att kanske liksom flytta luft från den ena platsen till den andra så att säga som en automatiserad robot eller maskin så att säga.

Det verkliga livet får man nog sällan fatt på om man inte tar sig tid och nyktert med ett någorlunda klart och balanserat sinne funderar över tillvaron lite grann ibland. Såg nu att klockan säger mig att det är lunchtid på riktigt. Kanske skulle man helt enkelt slå sig lös på en pizzabit och lite sallad i stället för en kopp med mjölkchoklad. För man ska väl variera sig lite kanske alltså. Det är då rätt så stora saker man har att ta ställning till i ett kök ibland alltså... Hur som helst, det var kul att ni tittade in här en sväng idag @Carisie och @vår2022, sånt uppskattas mina vänner.

Ha en fin dag!

@Flarran tack för att du delar med dig, så positiva strömmar jag fick av dig nu.

Hoppas du fortsätter njuta av dagen, det låter gott med en pizza till lunch....bara du inte dricker chokladmjölk till, det går inte! :D

Kram, kompis

@Flarran Ja, vad är vanligt folk egentligen? Det är väl vi det😁. Vad fint att du känner förnöjsamhet i stunden, det är en skön känsla. Den kände man knappt när man var i alkoholdimman. Jag har haft en sen lunch efter en springtur med mina hundar i skogen. Jag åt vaniljkvarg med skivad banan och lite blåbär i, gillar den kombin starkt. Nu en god kopp kaffe på det.

Ha det gott kompis❤️