Jag tänker att det är rätt viktigt att känna till hur det var och att det inte var så länge sen. Genom mina mor- och farföräldrar har jag ju fått viss inblick. De hade det inte välbeställt och min mammas 10 år äldre syskon kunde inte läsa vidare. Det var möjligt för båda mina föräldrar som är födda lite senare. Trots att farmor blev änka tidigt, utan pengar. Hon hyrde ut rum i sin 2:a, där hon bodde med sina barn och jobbade förstås. Barnen fick laga mat själva. Men hon drack inte i alla fall. Och mina morföräldrar var i princip nykterister. Där de bodde hade nykterhetsrörelsen och missionsrörelsen gjort framsteg. Säker väldigt nödvändigt.
Det är svårt att förstå hur fattiga förhållanden det var tidigare, för oss som växte upp bara lite senare och våra barn är ännu längre ifrån det här. Det har svängt tillbaka lite nu och det är oerhört sorgligt.
Men det är kanske dags att damma av lite äldre litteratur för att se den positiva utveckling som har varit. Måste upp och jobba nu.

@sisyfos tack för tankar! Ja det är väldigt intressant att läsa den här litteraturen och jag tänker att för mina barn- och barnbarn- så finns inte längre någon naturlig koppling till den för-industriella tiden, en lång lång tid i människans historia, helt central- detta med hur vi levt och utan att bränna alla jordens resurser. Kanske blir kommande generationer tvungna att anpassa sig ”tillbaka”. Vi får vara med ett tag till och se! 🙏🤗

Vardagen är minst sagt igång. Med den min proppade skalle. Mycket att göra på jobbet men rätt så kul. Försöker att undvika alla helikopter-perspektiv och vara i mitt arbete och med mina kollegor. Vi - och jag- gör ett bra jobb kan vi se på våra ekonomiska resultat och det är alltid lugnande även om det inte direkt är tårta-kultur hos oss. Men mina egna strategier för mitt senaste uppdrag fungerar som tänkt, och lite bättre. Jag försöker nöja mig och inte fara iväg med nya projekt- utan bara göra ”killräckligt” som det ju heter. 😊 Det är fullgott nog.
Nu väntar några aktiva dagar men både människor och aktiviteter, firande av vänner, och fixande av diverse grejer.
Jag är väldigt glad över vår vecka i solen och vid havet. Har ork i ryggsäcken.
Sömnen bra- livet bra- terapin fortsätter och det känns viktigt och meningsfullt även om jag inte har någon aning om vad det ska leda till.
Kram alla som inte har ryggsäcken tung av sol och vila, som kanske kämpar med allt från alkoholjävulen till ekonomi, anhörigproblem och barn-trassel.
Här är vi ändå team hjälpas åt. 🌸🙏

Idag ser jag fram emot jobb och sedan packa väska för en resa tillsammans med vänner, planerad sedan lång tid.
Det blir en kombination av upplevelser, bilande, men också mysiga restauranger och långa promenader.
Märkligt nog har det blivit två resor denna höst- det var länge sen jag ens satt på ett flygplan och har undvikit pga alla tänkbara anledningar. Men imorrn bär det av. Innan dess såklart en massa fix för att hinna klart, men jag sover ovanligt bra och det gör att jag har energi och ork.
Var hos min terapeut igår och det var så bra. Nu mot jobb och möten!

Tack @geggan och @himmelellerhelvette
Riktigt mysigt att vara iväg- underbar natur och härligt umgänge med vänner som jag har så lätt att skratta med. Ynnest!
Det dricks lite grann men inga mängder, märks att vi alla blivit äldre tror jag? Sist vi hade såna där galna fester var många år sen. Men jag vet också att flera av mina vänner är riskbrukare- och därmed ”balanserar” sig ni vet, ”ska jag, ska jag inte ta ett glas till” och känner nästan att de är lättade när de går och lägger sig över att det inte blev för mycket.
Det är väldigt skönt att inte ha en stor jävla elefant i rummet som man stöter emot… jag är fri.

Ätit mysig middag på lokal restaurang med fisk från havet, god a-fri öl har de också. Imorrn blir det hemmadag och hemmamiddag, + lite vandring ett par timmar, skönt.
Haft en jobbig huvudvärk ett par dagar som jag hoppas snart går över.
Kram alla, inne och läser hos er kompisar, kollar läget och tänker på er!

Sen kväll för mig som har svårt att gå raka vägen från restaurang till att lägga huvudet på kudden och somna. Så många fina dagar med promenader, god mat, lite socialt gnissel men alldeles överkomligt. Heja oss som vågade oss ut på denna för oss alla okända resa (dock relativt välplanerad)
Ibland känner jag mig lite lite utanför för att jag inte dricker. Ingen annan än jag märker av det men det finns nån liten känsla av; att jag inte riktigt hör ihop som förr. Samtidigt är det faktiskt helt okej, tiden och livet går och vi förändras alla. Jag åt det hållet där dagarna är fokus och kvällarna mindre viktiga. Andra går år andra håll. Men det är verkligen en fin ynnest med detta kompisgäng som hängt ihop så länge, är tacksam. Roliga, varma och kärleksfulla.
Ska avsluta kvällen med en ny bok, sommar väl efter en halv sida.
Läser hos alla mina vänner men just nu har jag svårt att hinna med och skriva. Men den tiden kommer också! Kram finingar och godnatt. 😴

@Se klart Låter underbart 🤩 Jag tänker att ”utanförskapet” man känner ibland hänger ihop med att man gjort andra val. Samma typ av utanförskap kan nog en ung småbarnsmamma känna i sitt gamla festgäng, de få gånger hon deltar. Vi har valt en annan huvudväg. Vi kan delta, vill delta, men alla vet att vi har valt en annan huvudväg. Det är okej. Vi är olika. Jag gillar olika.

Kram 🐘

@Se klart Jag förstår hur du känner, jag kan också känna så men då behöver jag påminna mig om att jag kanske känner mig lite utanför just denna veckan men alla andra veckor mår jag så bra. Jag kan också känna att jag inte övat lika många gånger på att vara i det sammanhanget där du är just nu och att det är därför det inte känns helt bra. Njut av dagarna och njut av att du kan ta ansvar för dig själv att göra de bästa valen för dig själv❤️Kram

Att vi valt en annan huvudväg var så spot on @andrahalvlek, 😍 det stämmer precis. Jag tänker ofta att mitt liv blivit så stort och riktlängs den andra huvudvägen- andra kanske tycker tvärtom men det är ju andra...
@himmelellerhelvette- ja men exakt 🥰 nu är inte alla dagar, och sen är det inte så farligt att känna sig lite utanför. Man/jag är ju lite utanför just ”gemenskapen” att ta ett till och ett till glas. Så ser verkligheten ut och det är skönt att vara mitt i den. Behöver inte kompenseras eller kanske ens värderas utan bara; det är som det är. Ikväll var det en väldans lugn kväll och det passade mig. Har nu inför läggdags flätat håret i en sorts inbakade flätor jag gjorde när jag var ung (och på barnen) 👧 Flät-takterna sitter i.
Vi längtar efter våra katter, hemåt på onsdag, det blir mysigt att landa i vardagen och vad som verkar kunna bli höst. Kram på er 💕😻

Hemma, landad och faktiskt laddad på vardag efter en otroligt spännande, rolig och intensiv vecka på resande fot. Fattar knappt att vi fick ihop det utan några stora gräl eller motorstopp- men det fick vi. Men GUD så skönt att komma hem till sitt, det var till och med riktigt kul att gå till jobbet. Försöker ha segelbåt-perspektiv, glida fram i lätt bris och inte lägga till (vara delaktig i sånt som kan leda till konflikter)- i onödan.
Så ska det nog klara sig ett par år till om man inte åker ut vid nån omorganisation men än så länge inte. De tycker säkert det är skönt när jag slutar så småningom men än så länge driver jag in en massa pengar så då får man hållas lite grann.

Påväg hem från barnbarnen vilket var en ljuvlig vistelse, vi lägger oss tidigt och det känns alltid mysigt att krypa ner i ”mormors säng” lite som hotell men man blir dock väckt vid 06… Idag ska jag vara självsam hela dagen, packa upp tusen kassar och väskor, städa garderoben- puh. Imorrn en tur till landet.
Allt väl på denna höstens första breddgrad alltså. Kram på er! 😍

@Se klart Den känslan att det är riktigt kul att gå till jobbet är ljuvlig. Jag gör lite likadant, sitter still i båten och följer med. Jo, jag tänka mig att gunga fram så här i båten tio år framöver. Slippa ansvar, slippa ta konflikter, slippa handskas med gnälliga personer. Göra mitt jobb, så bra så att ingen just tänker att det är dags för mig att tänka på refrängen. Chilla 😎

Kram 🐘

05:15 vaknade jag av ett illavarslande krafsljud från en av katterna. Krafsljud som hörs från lådan - men nu i vår säng.
Så sedan dess har det varit tvätt av duntäcke, lakan och ombäddning emedan mannen som kom hem sent, sovit sig igenom det hela. Katten är arg för vi lämnade dem ensamma (såklart mat gos mm av grannen) men ändå.
Morr att vara borta en hel vecka från våra kattliga högheter…
Igår ägnade jag mest hela dagen åt att gå igenom alla mina garderober och badrumsskåp. Jag har dessvärre för mycket av allt, men nu har jag rensat och lagt i olika högar för skänkes och säljes.
Återstående kanske inte ”sparks joy” men känns tillräckligt inspirerande för en ny säsong. Behöver ingenting har allt.

Lusläste DN och ett bra reportage om hur inredning/hem blivit vår nya livsstilsmarkör med en intressant historisk genomgång. Liksom en artikel om häxbränning och en om Spinoza- radikal filosof (?) på 1600-talet.
Man blir smartare av att inte dricka helt enkelt 😊
Fortsätter med en till kopp kaffe och romanen Helga av Bengt Ohlsson som jag är nyfiken på!

@Se klart Håller med. Jag hinner med otroligt många böcker nuförtiden. Läst en hel del historia och en mängd bra romaner. Det är en fröjd att längta efter att få lyssna på den bok jag håller på med.
Plus sjunga, gymma och allt annat jag hinner med numera… Nu även statist i teateruppsättning 😀