@Mollie87 Så roligt att läsa❣️Blir så glad för din skull❤️6 månader är verkligen att rekommendera! Jag är snart på 8 månader och mår helt fantastiskt bra! Saknar inte alkohol någonting alls! Vet inte när jag kom till insikten att jag aldrig mer vill dricka men det var nog någon gång runt 6 månader🥰
Stor kram

@Varafrisk Något som är fint med livet och som man kan känna tacksamhet över som nykter är förlåtelse och försoning. En försoning med sig själv och med andra. Att känna medkänsla med sig själv och med andra. Man ger sig själv, andra och livet en chans att bli vackert och glädjefyllt. Där hör inte skam och självdestruktivitet hemma. Det tillhör livet med alkohol. Jag är så tacksam över att vara nykter och känna livsglädje igen, en glädje jag inte riktigt visste fanns. Det är inte den glädjen som jag tidigare definierat som glädje, det är en annan slags glädje, en som inte har med det yttre att göra, det har med det inre att göra. En slags frid och ro i själen. Nyckeln till denna glädje bär man inom sig och en dag hittar man den om man letar på rätt ställe.

Jag är så glad för din skull att du fått rätt stöd på din livsväg och du jobbar på så bra med din nykterhet❤️

Tja, lillelördag idag. Tung dag på jobbet så det blev en folköl och en liten Wirre. Dock inte i källaren! Vid köksbordet. Sen har korken gått ur en flaska vin, hustruns förslag så något glas blir det. Men inget supande, jag lovar 👍 Ha en fin onsdagskväll.

Håller med, bra kämpat. Och varje dag lägger lite mer tid mellan dig och det jobbiga. När det lugnat sig lite kanske du skulle ta och börja i terapi eller liknande? Det låter som du har en del att bearbeta. Tålamod och styrka till dig!

Nu är det den tunga veckan när cellgifter jobbar som intensivast. Han sover mkt, går inte ut. Jag blir påverkad, det kan inte hjälpas. Försöker hitta på saker själv. Skulle gå promenad men det toksnöade, flydde in på bio. Det enda som gick var filmen kungen. Förbättrade inte mitt humör. Tänker tanken: tänk om man fick sätta sig och ta en bläcka. Men det är inte ens nära.

@Mollie87 Jag har bara kört utan i en månad, så ligger efter. men kan hänga (efter) dig.
Listor med roliga saker är jag bra på. :)
Fast listan jag redan fått är också bra.

Mindre oro för sjukdom, stroke etc
Ingen fylleångest (har inget bättre ord).
Inga minnesluckor.
Sover mycket bättre.
Piggare överlag.
Lugnare.
Positivare.
Härliga morgnar – jämt
Mer pengar.
Mer tid för annat! (Det är nog det bästa, så många dagar jag kastat bort på att bara vara trött/dålig/eländig...)

Måste ändå säga att även om det har blivit stora konsekvenser så fan vad grym du är som tar tag i det! Så starkt att ta kontakt med myndigheter, sjukvård och soc. Nu kanske inte jag är rätt person att ge råd då jag enbart varit 6 dagar nykter hittills men tänker ändå att du måste försöka förlåta dig själv. Du är inte en dålig människa, du har en sjukdom som är jäkligt svårhanterad. På ditt inlägg så verkar det ändå som att du tar ansvar för dina konsekvenser och försöker att bli bättre. Tycker det är jävligt modigt av dig.

@Challe2022 fint att höra att du varit nykter sålänge! Skönt att det blir bättre och bättre, som du säger är väl bara att försöka göra allt i sin makt för att stå emot. Börjat träna nu iallafall, tror det kommer vara bra för båda nykterheten och hälsan.

@Alkenisse Kanske boken Tänka klart kan vara något? Lite hallelujabok, (inte religiös, men amerikansk :)) men där finns också en hel del fakta om hjärnan som hjälpt mig att förstå mer vad som händer och varför när hjärnan skickar signaler. Så är man i alla fall mer beredd. Det var inte alltid vad jag trott och tänkt, exempelvis att bara en viss "sorts" människor blir beroende....inte då. :)

@Kennie Ockerränta var ett bra ord :)...

@vår2022 Tack för som vanligt så kloka inlägg🙏🏻❤️

@Se klart Ja, det är det verkligen. Så därför efter att jag lämnat tillbaka en skjorta på Lindex och glasögonbågar h min optiker ska jag åka och träna som jag bestämde i morse💪🏻

Men först vill jag säga några ord om hur det var på behandlingen. Tanken var att vi skulle åkt en två timmars bussresa t en annan ort för att gå på ett AA-möte samt äta på Thairestaurang. Vi fick tyvärr ställa in detta pga värsta oväder med snökaos. Så istället innehöll fm dagboksläsning som innehåller den här processen där vi befinner oss på lite olika platser. Under em har vi pratat om beroendesjukdomen som är en familjesjukdom (oavsett om vi vill eller inte). Vad som är gemensamt för den som är beroende och den som är medberoende. Vet inte om ni har sett serien ”djävulsdansen” med Sanna Lundell och Ann Söderlund? En serie i tre delar. Vi såg tredje avsnittet. Så otroligt smärtsamt😢Jag tänker att som beroende är det svårt att greppa hur illa man har skadat sin familj. Jag har nog inte velat inse det men jag gör det idag. Jag kan inte göra något ogjort men jag kan öppna upp för mina nära att vi kan prata om det. Mina barn är inte där att de vill gå i anhöriggrupp idag men kanske längre fram. Jag är oerhört tacksam över att jag är nykter idag🙏🏻

Kram🐬

@newdawn
Jag läser med medkänsla för dig och med viss oro för din sambo.
Med kunskap av egen erfarenhet kring depression och som anhörig till en bortgången vän, i suicid.
När en person med en depressionsproblematik "plötsligt" blir bättre så kan det vara så att den personen har bestämt sig. Jag vill verkligen inte skrämmas. Men jag har ett sådan hemsk erfarenhet. Min vän visade en plötslig glädje för sin mamma. En kort tid senare var han död.
Jag instämmer även med gros19, att en antidepressiv behandling hjälper inte efter 2 dagar. Behandlingen brukar försämra tillståndet och ge mer ångest under ett par veckor, som man behöver härda ut, innan behandlingen börjar verka.
Det man kan göra om man är orolig för att någon ska ta livet av sig, är just att fråga. Om du googlar på Ullakarin Nyberg så finns det väldigt bra föreläsningar att se på nätet, där hon berättar vad man kan ställa för frågor till sina nära om man känner oro för självmord och självmordstankar.
Du ska förstås inte gå in och bli en vårdgivare. Vården är ansvarig för hans behandling. Men du kan ställa frågan. Det är bättre att fråga än inte alls. Och ta hand om dig själv så bra du kan.
Det låter också som att du gör det.
Ett steg i taget.
Ta hand om dig!

@nykteristen24 Tankarna på alkohol kommer och går det gäller bara att stå emot. Jag tänker i bland på det och drömmer om det men då är det skönt att vakna nykter. Kämpa på en dag i taget jag är på dag 69 och det blir bättre och bättre. Det är underbart att vara nykter.

@Mollie87 Grattis till 3 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Efter sex nyktra månader kommer du att uppleva ännu fler fördelar med nykterheten 😍

Kram 🐘

Skriver under på att känslan av att vara utanför går över. Det blir lättare och lättare att vara nykter på fester fast andra dricker. Flera saker jag gillar är roligare nykter, som att samtala och dansa. Känner mig naturligt glad och intresserad av folk nu, vill lyssna och förstå, inte bara tjattra på som förut. Och helt nöjd med att gå hem när jag blir trött, istället för att gasa på med lånad energi som man betalar tillbaks med ockerränta nästa dag..

@Mollie87 Inspirerande läsning och jag håller med till 100%!

Fantastiskt bra gjort av dig!
Lycka till
Kram

Härligt att höra! Och bra plan framåt, kör på!

@Mollie87 Jag hänger på! Och din lista är härlig läsning! Och det behöver inte vara kämpigt att avstå från A hela tiden men att ge efter för suget innebär för mig mera kämpande och mera ångest än att avstå vilket jag hela tiden måste ta i beaktande samt inpränta (återfallsprevention)så att jag verkligen kan stå emot när 👿👿👿 försöker övermanna mig.🥰🥰🥰

Resultat efter 3 mån om det kan inspirera någon:
• livet känns lättare. Även om man är sjuk/trött/stressad/sovit dåligt så vet man iaf att man inte är bakis
•ingen stress att planera drickande
•inget dåligt samvete mot barnen. Närvarande.
•färre bråk/tjafs med man
•slippa hemska smusslandet. Det är det bästa nästan.
•en bra grund för att ta tag i hälsan.

Våga testa om ni inte har gjort det. Jag tror att 6 mån är bra. Det är det jag vill testa nu. Kanske längre, men vill inte lova mer, då slår jag bara bakut. Nu är våren snart här och jag ska njuta och göra mitt bästa för att ta för mig av livet. Kram💫

@Andrahalvlek ❤️🙏! Jag försöker och försöker inte vara så hård mot mig själv. Just nu lite lunchvila som jag behöver trots att jag har supermkt att göra på jobbet men det viktigaste först vilket är att ta hand om mig så jag kan ta hand om 👿 känns det som.

3 månader utan alkohol nu! Körde 3 mån i höstas, men den här gången känns det enklare och jag kör på i 3 mån till. Kanske mer..? Känner mig lycklig! Stor kram och lycka till till alla som kämpar.

@newdawn fint och starkt av dig att öppna dig för dina kollegor. Man mår bra av stöd och kan utvecklas av det.
Det är bra att prata med andra om det som inte är inne i ett missbruk, för sin egna skull.
Jag hoppas du börjar tänka mer på dig själv och göra saker mer för dig själv som du mår bra av för det är DITT liv det handlar om.

Jag har ända sen jag blev nykter och fick veta att missbruk till stora delar beror på arv och miljö varit intresserad över hur min bakgrund ser ut.
För min del kan jag helt utesluta miljön, dvs mina föräldrar som knappast drack alls.
Men arvet ?? Idag vet man rätt bra att missbruket kan hoppa över en generation av förklarliga skäl. Tex så är mina barn väldigt försiktiga med alkohol då de själva varit med om de hemska baksidorna av att en förälder hellre väljer alkoholen än deras uppmärksamhet. Medan barnbarnen i bästa fall får hemska historier till livs och i sämsta fall inte får höra ett dugg.....sånt pratar man inte om. De lär sig alltså nada så då får beroendegenen fritt spelrum.

På mammas sida dracks det rätt friskt under släktsammankomsterna men, vad jag kunde se, var väldigt lugnt i vardagen.

På pappas sida var det mer osäkert eftersom vi inte umgicks speciellt mycket med hans bröder och systrar. Jag trodde länge det berodde på deras introverta stil och det stora geografiska avståndet men jag börjar nu i vuxen ålder mer tro att det berodde på annat. Jag glömmer aldrig farfars stora leende när han fick en av pappa insmugglad liten flaska Renat när vi var på besök på boendet han bodde på den sista tiden ! Farfar var avgjort inte den typen som log i onödan annars...

Idag kan jag ju också se några kusinbarn på pappas sida som sitter hårt fast i drogträsket.

Så mitt arv kan jag nog med rätt stor säkerhet påstå kommer från pappas sida.

Idag har jag några år tillgodo på farfars ålder och har än så länge sluppit att låsas in på hem för äldre..... Men att vara missbrukare och sitta inlåst utan egen vilja måste vara ett rent helvete !
Jag vet inte om den här länken är tillåten här men den är så läsvärd !
https://www.mynewsdesk.com/se/umea_universitet/pressreleases/mot-foerba…

Ha det bra ni yngre som kan ha det bra utan alkohol !

@G-land den inställningen avslöjar att han inte är särskilt ödmjuk eller ser sin egna situation. Då är man inte så öppen för förändring medan du väntar på en förändring.
Jättesvårt, ibland är det bästa att bara acceptera verkligheten som den är och att man inte kan förändra en annan person men kan förändra för sig själv.
Vad vill du med ditt liv? Svåra frågor men tillslut där man landar ändå.
Alla har sin väg och sin process att gå igenom ❤️

Tack @sattva- endast minimalt med hobby-jobb, och det är verkligen det minsta möjliga.
Inatt drömde jag en hemsk dröm. Att jag drack mig stupfull. Det var nån blandning av privat och jobb-event.
Jag hade ett kylskåp som var så rörigt. Olika rökta och gravade laxar… Jag gick och delade ut glas med whisky till alla människor.
Jag tänkte i drömmen: Jag måste skriva på forumet att jag har tagit ett återfall.
Sen tänkte jag; Har jag egentligen sagt att jag ska vara helt nykter?
Jag vaknade med kaos i huvudet. Visste inte vad som hade hänt- tog lååång tid innan jag förstod att precis allt var en dröm, och mitt vanliga liv var verkligheten.
Så nu har jag fått pröva på det- och kommer aldrig att göra verklighet av det.
Tacksam att jag mår lite bättre idag! Kram 🤗

Trodde som många gånger förr att vi var inne på rätt väg och att förändringen var här. Sen händer något som gör att man är tillbaka. Vad dum man känner sig.. Hur kunde jag tro att det skulle lösa sig? Tänker mycket på att man så gärna vill att det ska fungera så att ord väger större än handling, vilket borde vara tvärtom. Handlingarna är ju det som räknas, inte vad någon i stunden säger för att det ska låta bra. Som att man blir lugnad om ord om framtiden, förändringen som ska ske. Men ändå så slutar det med att man står där man stod för flera år sen, men man lurade systemet att det skulle vara annorlunda nu. Märklig känsla att känna sig som lyckligast, att man är glad att man inte gett upp ena stunden, men på ett ögonblick så är man tillbaka i det mörka. Det är inte bara att något händer nu utan det är att alla gamla saker spelas upp och man ifrågasätter hur man fortfarande kan vara i det här. Var det glada bara en illusion? Det känns som att det liksom är undantaget och det mörka är regeln... eller? Det är väl just det att det går så snabbt i svängarna, man hänger inte med själv och måste måla upp en bild av att allt är så bra stundtals för att liksom orka med. Men jag är ju lycklig när det är lugnt. Eller lurar man sig själv bara för att man så gärna vill...

@Åsa M det låter inte alls egoistiskt, det låter tvärtom som att du ser till dig själv och ditt välmående först och det precis det man behöver göra ❤️
Instämmer med självomhändertagandes fina ord att det verkar som att du är fullt kapabel att sätta gränser och är försiktig ❤️
Fint att läsa att du är rädd om dig och ditt egna liv först och främst.

@Ny dag Heja dig! Du jobbar på jättebra!

Kram 🐘

@Christian @nykteristen24 Förlåt skickade till fel... men ni kanske fattade ändå....
Christian, Vi verkar ju så lika i vårt förhållande till A. Så jag hejar lite extra på dig!
Jag har nu varit med på ett par tillställningar med alkohol där jag druckit läsk. Upptäckt ett par goda sorter OCH att jag faktiskt skrattar och skojar som vanligt. Känns inte särskilt svårt just där och då. Dagen efter har jag ingen ångest på grund av alkohol. Jag minns vad som var roligt, vad andra sa, vad jag sa, helt otroligt skönt!
OM du känner dig en aning utanför så tror jag att det bara är en lite ovana som du snart kommer över. Det är förmodligen bara du som tänker på att nåt är annorlunda? Men om/när andra blir mer berusade kan man ju känna sig utanför helt enkelt för att de inte känns lika intressanta att prata med. Men det är väl smällar man får ta :) Lycka till, jag tror vi klarar detta? ! (BARA VI INTE TAR DET FÖRSTA GLASET....) (alternativet minns jag alldeles för väl.... )

@nykteristen24 Vi verkar ju så lika i vårt förhållande till A. Så jag hejar lite extra på dig!
Jag har nu varit med på ett par tillställningar med alkohol där jag druckit läsk. Upptäckt ett par goda sorter OCH att jag faktiskt skrattar och skojar som vanligt. Känns inte särskilt svårt just där och då. Dagen efter har jag ingen ångest på grund av alkohol. Jag minns vad som var roligt, vad andra sa, vad jag sa, helt otroligt skönt!
OM du känner dig en aning utanför så tror jag att det bara är en lite ovana som du snart kommer över. Det är förmodligen bara du som tänker på att nåt är annorlunda? Men om/när andra blir mer berusade kan man ju känna sig utanför helt enkelt för att de inte känns lika intressanta att prata med. Men det är väl smällar man får ta :) Lycka till, jag tror vi klarar detta? ! (BARA VI INTE TAR DET FÖRSTA GLASET....) (alternativet minns jag alldeles för väl.... )

Tänker att det inte är värt det i slutändan. Tror också det går att lära sig att ha roligt utan alkoholen. Samt att känslan av att inte vara med på samma sätt går över

@Christian har insett att jag många gånger druckit bara för att inte vara utanför gemenskapen på fester och middagar. Problemet är väl att jag dricker mycket mer än alla andra samt mår så hemskt mycket värre dagen efter än andra gör. Alkohol för mig är ångest, spelar egentligen inte så stor roll om jag blir full eller inte kan ändå dagen efter ligga och dissikera vad jag sagt/ gjort, om något var avvikande etc

Dag 6, igår hade jag lite tankar på alkohol fram och tillbaka under dagen, gick ut på en långpromenad, var inte i närheten av att åka till bolaget vilket är skönt. Gick lätt att slå bort men finner det lite irriterande att tankar på alkohol och att dricka kommer upp fast jag är 100% säker på att jag aldrig vill dricka igen. Tror jag var ganska trött och kanske därför dem kom, läste i någon tråd om HALT och tänker att det kan vara smart att försöka tänka på det.

@Påvägmothälsa Låter härligt! Hälsa katten! :-)

Hur länge tar det innan svaret från Pet provet kommer. Vet mitt kommer vara skyhögt. Eller det borde det vara. Skäms så förbannad och är orolig läkaren ska få spelet. Berättade dock jag dricker innan. Va jobbigt bara det. En skam liksom.

@prinsessa @Natalia god onsdagsmorgon. Kaffet intogs på nattåget och smakade helt okej, men det blir nog påtår hemma. Jag ångrar inte att jag var nykter igår ☺️ Strax hemma hos katten! Glad onsdag !

Akut magkatarr va det- så klart det är av mitt sätt att leva, skönt att komma ur det.

Tvåsiffrigt idag vilket känns som liten milstolpe. Trött 🥱 men lättare i både sinne och kropp. Plufset i ansiktet definitivt borta men inte alla ålderstecken 🤣. Är i grunden mycket fåfäng och ägnar mycket tid åt mitt utseende och att se fräsch ut. Det blev svårare och svårare pga 👿 vilket är ännu en anledning att inte dricka. Sug kommer och går, mer denna gång än tidigare och jag försöker verkligen förstå orsaken till varför i varje situation men det är inte lätt eftersom suget/flashar ploppar upp hursomhelst känns det som. Idag är en nykter dag, en dag i taget - aldrig lyfta första glaset!

@Abraxa Ja, det är nog någon sorts övergångsperiod. Kanske att man då konfronteras med att man själv faktiskt också kommer bli medelålders...

Dag 4, sjuk- varit vaken halva natten o kräkts. Halsbränna från andra hel****t och jätteont i magen, vet inte vad det kan vara 🤷🏻‍♀️. Men något som slog mig va att de som druckit mer än jag (där jag så småningom hade hamnat om jag inte slutar) har kroppsliga abstinens som är vidriga. Där vill jag inte hamna .. stärkte min känsla av att detta skit ska få ett stopp - nu . Önskar er alla en bra onsdag 🌿

@Se klart Krya på dig! Min dotter är också superförkyld, inne på sin andra vecka nu. Envisa virus.
Men DU! Du är väl sjukskriven?? Inte jobba då!!😮☝️❣️

Har tänkt en del på alla sömnlösa nätter och en av anledningarna till att jag drack vin för att somna var sömnlösheten och det har fortsatt. Ingenting blev bättre utan sämre av berusningen. Och mina dystra tankar som kommer upp som ovälkomna brev.

Håller med @andrahalvlek - tjattret på jobbet känns just nu väldigt energislukande- så det får vänta.
@varafrisk- ikväll kände jag mig aningens piggare så nu lutar jag också åt virus istället för livshotande sjukdom (vilket ju drabbar människor) Hopp om livet med Alla mot alla och citronglass 🍋

Jag läste en stress-forskare en gång, han fick ge ett enda råd, vilket var ”ta beslut- och stå fast vid dem”
Tror det är en viktig sak för att slippa så mycket spill av energi. Kram 🤗

@Kennie Vi skrev visst samtidigt, skönt att läsa att fler kan krisa i 35-årsåldern. 😊

Hej Lina!
När jag var 34, gift och hade tre små barn blev jag vansinnigt förälskad i en kollega. Tänkte på honom dag och natt, smusslade och ljög för min man. Tänkte att livet med honom var förutbestämt och tråkigt. Bara plikter och ett äktenskap som var lika spännande som tvättmaskinsludd.
30 år senare ser jag så tydligt att det (för mig, du har din situation) handlade om att jag ville fly lite från rollen som småbarnsmamma. Jag ville ha spänning, få återvända till sena tonåren igen. Få komplimanger av en lite främmande, spännande man.
Lång historia kort: min man blev misstänksam och började ställa frågor. Jag insåg vad jag riskerade att förlora och vi bestämde oss för att gå i ”äktenskapsrådgivning”, som det kallades då. Där fick vi prata om vad vi saknade och eftersom vi i grunden älskade varandra men hade glidit i sär under småbarnsåren gick det att hitta en gnista igen. Vi är fortfarande gifta och det gläds jag åt varje dag.
Det jag vill säga är att jag känner igen mig i det du skriver. Och kanske är du och din man i ett sämre läge än vi var, men småbarnsåren kan verkligen slita på relationen så pass att man tappar bort varandra i onödan.
Jag hoppas att du kan komma fram till ditt rätta val snart. Helst utan för mycket alkohol.

Känner igen den där känslan av meningslöshet. För mig orsakades den till stor del av alkoholen. Någon månad efter att jag slutade dricka började vanlig livsglädje att titta fram här och var. Plötsligt kunde jag njuta av småsaker som jag inte brytt mig om förut när jag bara längtade efter vin. Jag gick också igenom en tung period när jag var runt 35 och mina barn var små. Letade efter kärlek på fel ställe, flydde in i vin och dagdrömmar. Det var så mycket ansvar och man var aldrig riktigt ledig. Så jag tror jag delvis förstår din situation. Nu är jag så otroligt glad att jag valde livet med min man och våra barn. Och att jag slutade dricka. Tar typ ett glas vin i kvartalet och det funkar bra. Så vardagen kan vara så mycket bättre, och det kommer den bli för dig också. Ha tålamod och följ ditt sunda förnuft, det kommer leda dig rätt. Och unna dig vila, tid med vänner, tid för intressen - sånt som får dig att må bra på riktigt.

@Adde Som mentorer för en, vägledare eller gurus. Klokt att lyssna, ta till sig, begrunda och ta lärdom av de visa, skatterna som för världen inte är värda mycket, men är som balsam för själen och livet i stort
Men ibland är man så korkad att man inte ens tar lärdom av sina egna felateg. 😅🤪 Det är bara att resa sig om och om igen

@Självomhändertagande Än så länge går det. Tror det beror på att när han är på jobbet så gömmer han sig mest på rummet. Vi möts aldrig i korridoren eller i lunchrummet, han undviker aktivt alla former av sociala sammanhang. Jag tror inte han jobbar heltid heller. Hoppas det fortsätter så här. Kanske låter egoistiskt men ja... där står jag idag.

@Se klart Skickar också kryakramar och styrka i massor❤️❤️ Å det är nog ngt otäckt envist virus som du drabbats av😮‍💨
men var rädd om dig och fortsätt m vila, dagsljus och dricka varmt.

Kram🥰

@Varafrisk Du jobbar på så otroligt bra. Och hur du kan reflektera om dig själv. Du kan sätta fingret på att övergivenhetskänslan handlar om dig själv. Jag har ofta tidigare känt liknande känslor om att jag är ensam fast jag har många runt om mig i närheten. Det har handlat om lilla vårs känslor längre tillbaka i tiden. Om att inte riktigt har blivit sedd och fått behov tillgodosedda. En bräcklig inre trygghet. Jag trodde att jag skulle kunna få den tryggheten genom andra, men det räckte inte till och det kunde även kväva till viss del pga av mitt missriktade behov. Nykterheten och terapi har hjälpt mig till att kunna se vad mina övergivenhetskänslor egentligen handlade om och var de bottnade. I mig själv, i det lilla barnet, som inte riktigt blivit sedd och som överkompenserat på andra sätt. Mina behov har blivit synliggjorda och jag kan idag känna vad jag har för behov och vet även vad jag vill. Det hade jag svårare för tidigare för jag försökte gissa mig till och fylla andras behov och förneka mina egna. Då jag inte var på det klara med mina behov, och kände att något inte riktigt var bra, dämpade jag de jobbiga känslorna med alkohol.

Att sluta dricka och processa nykter har varit min räddning. Känslorna går upp och ned, men det går hela tiden framåt. Jag är mycket stadigare och mer balanserad och har lättare för att hantera motgångar. Jag tänker att så är livet, det är en del av livets varande. Jag är också fascinerad av livets psykologi och tänker att det är en upptäcktsresa som jag nyfiket vill utforska och att jag ständigt lär mig nya saker om mig själv och det ger mig erfarenhet och livskunskap.

Jag tänker också ofta, det är ok och det kommer att gå bra när jag tröstar mig själv. Jag säger detsamma till dig, det är ok och det kommer att gå bra❤️

@Ny dag Tack för dina ord och att du skriver t mig. Det är mycket smärta nu men det finns inget tvivel i att vara nykter👍🏻🥰

@Amanda L Tack även t dig och dina ord och du skriver t mig. Jag tänker att det absolut kan funka bra att ha sin dotter på långt håll. Hon måste leva sitt liv. Det vore jobbigare om hon ville flytta t ett annat land. Ska nog åka hem t en kollega på torsdag då hon bjuder på AfternoonTea👍🏻🥰

@Se klart Och tack till dig också för fina ord och att du skriver. Ja, det handlar verkligen om att öva och det är så himla gott att vara nykter i detta🙏🏻🥰

Idag har jag varit dödligt trött…trött i varenda muskel. Har varit väldigt trött under senaste veckan. Jag hoppas att det hör samman m processen som jag går igenom. Det känns som om jag behöver vara lite mer bestämd i vad jag har bestämt fr början. Som tex har jag bestämt att träna en dag då ska jag göra det och inte vela..velandet tar så mycket energi. Det kan nästan vara vad som helst sticka, läsa…håller jag på så där att ”ska jag göra det eller det” det är så himla tröttsamt och tar så mycket energi.

Jag är helt med på hur hjärnan påverkas av alkoholen samt allt med dopaminer, endorfiner mm. Jag vill inte säga att jag kan det utantill men har läst om det. Men för mig är den andliga biten väldigt viktig så därför tänker jag att tolvstegsrörelsen passar mig därmed behöver jag inte köpa allt. Har varit på NA-möte ikväll känns alltid bra efteråt.

Nu blir det kaffe, dagbok och sängen🙏🏻

Godnatt 🥰

@Se klart Kryakramar i massor till dig! Själv har jag inte varit sjuk på evigheter, men jag träffar ju inte så många. Just nu jobbar jag mycket hemifrån för att hushålla med min energi. Jobbar hundra procent sen 13/3 men slipper resorna och allt tjatter på jobbet. Pratet omkring en i öppet landskap slukar mycket energi.

Kram 🐘

@Kennie

Hej Kennie!

Tack för ditt svar. Det är lite lustigt, för du skriver egentligen samma saker som vänner sagt till mig gång på gång, men av någon anledning tar jag det åt mig lite mer.

Jag tror inte att jag vill bryta upp från min man, och hursomhelst vill jag inte ”byta ut” min man mot denna person, som är en del år yngre och som jag inte tror att jag skulle passa så bra med i längden. Men känslorna är starka, och spriten har blivit mitt sätt att hantera dem. Både nervositeten, de jobbiga känslorna över situationens omöjlighet, samt för att känna mig lite ”friare” i min relation till den andre mannen.

Det värsta är att jag mår så psykiskt dåligt hela tiden nu, men vet knappt vad som är hönan eller ägget. Dricker för att må bättre - men kanske spär alkoholen istället på att jag mår dåligt psykiskt?

Den övergripande känslan är i alla fall att jag är 34 år och mitt liv är redan slut ändå. Inget mer roligt kommer någonsin att hända. Allt är redan ”bestämt” och redan ”gjort”. Så jag kan lika gärna dricka - typ så…

@varadrisk så bra att du skriver så vi vet hur det går, samtidigt känner jag en monster-kraft i det arbete du gör och den utveckling som sker. Du gör detta helt på egen hand och för att du vet att ett bättre liv finns där- här. Det kommer att gå i vågor, känslorna, sorg, skam och glädje.
Jag har ju själv barn som jag är starkt bunden till, och så så känslig för nyanser i måendet. Men jag har fått öva! Jag och min dotter övar ihop numera. Hjälps åt. Och det är en triljard gånger mer görligt- om man är nykter. Du känner det säkert redan nu, och du kommer att märka det när tiden går.
Allt gott till dig, stor kram 🥰

Jag är fortsatt trött- och trött. Jobbar en timme eller två, ute på lite ärenden, sen sova middag. Jag kapitulerar högst motvilligt men tänker att om kroppen pratar så får jag lyssna nu.
Ingen ”dör” heller på jobbet, saker blir gjorda.
Men däremot är jag väldigt lesss på min bristande energi och förkylning som inte riktigt släpper. Idag läste jag en bok på em (pdf-manus och jobb). Blev jättetrött.
Men sen kom min man hem och sa att det inte är jättekonstigt att bli trött av att skumma 200 sidor.
Har gnagande oro över att jag inte orkar så mycket alls, (har jag nån obotlig sjukdom?) men håller oron ifrån mig och minns att ssk på vårdcentralen sa att årets virusinfektioner kan hålla i sig i flera veckor.
Ja, med hopp om en piggare morgondag kikar jag in här och glädjs över när det går bra för alla som kämpar eller när det är precis som vanligt = nyktert och fint! Kram 🌷

@SoberOctober tänker på det du skrev ”ett glas kan inte skada ” - jag gör likadant .. man ser så lätt på det när man häller upp första glaset.,
Jag är på dag 3 nu.. vill du kämpa lite med mig?

3 kvällen utan- igen!
Kände mig helt slut i kroppen o frusen på något vis, så redan lagt mig.
Måste be @tröttiz med min allra snällaste röst- lämna min tråd. Läser om dina åsikter om orosanmälningar i andra trådar och känner att vi inte alls kommer hjälpa varandra i detta. Önskar dig lycka till att hitta dina svar någon annan stans ❣️. Jag blir mer irriterad än tacksam tyvärr. Ha det bäst!!

Till er andra , hoppas vi kan följas åt.. kommer behöva ha er en tid framöver 🙏 o hoppas jag kommer kunna finnas för er💕!
Varit sämst på att vara här inne- men tappade lusten ett tag.

Men vad tror vi om en vit vår 🙂, hade varit gott o vakna utvilad o glad om morgnarna o låta livet hitta tillbaka in i den dunkla kroppen igen! Ska bli skönt ☀️

@Åsa M
Hur går det för dig?
Jag får känslan av att du kan sätta gränser. Även om han hamnar i din närhet, så vet ju hans chef kanske om er tidigare relation. Kan du prata med din chef. Och bara öva på att vara i det som är. Det är inte du som skapar kaos. Det är ditt ex. Och jag kan bara föreställa mig, hur svårt det måste vara. Men ändå. Du är sund. Och du har satt bra gränser. Det kan ju inte bli en lång och utdragen scen. Om han inte sköter sig, så kan han förmodligen inte arbeta kvar.
Observera och se det som sker med nya ögon.
Du har gjort vad du har kunnat. Och du har verkligen gjort mycket. För hans bästa.
Ta hand om dig ❤️

Dag 5. Effekter av ingen alko uteblir då det fortfarande är sjukstuga. Ligger mest och tänker.

@Amanda L jo så är det ändå lite. Ligger och tänker. Mycket.

Hej, vilken svår situation... Det är ju rätt vanligt att förälska sig i någon annan under småbarnsåren- man längtar efter att bli sedd och ha lite äventyr. Men jag får känslan av att du innerst inne inte vill bryta upp från din man, stämmer det? Får också känslan av att du behöver göra något genast för att bryta detta, alkoholberoende blir svårare ju längre tid som går. Om din kollega är den stora kärleken måste du kanske fundera över ditt val, men om du innerst inne vet att han inte är det tycker jag att du ska avsluta den relationen. Vänta inte, gör det så fort ni ses. Dina barn är små, och det kanske inte är värt att ge upp hälften av all tid med dem för ett äventyr... Om du trivs med din man tror jag du kommer känna dig lättad över att släppa flirten och ta kontroll över ditt liv. Du kan ringa Alkohollinjen anonymt om du vill ha lite tips.

@Amanda L
Tack snälla!
Vet inte riktigt om det är något som skulle hänga ihop med just mitt sug, tror det handlar om att jag har anlagen sedan många generationer bakåt. Däremot stämmer det kring en sak, jag är kronisk obotligt sjuk och alkoholen har fungerat som självmedicinering då det inte finns annan medicin. Så då har det skickat ut och gett mig hjälp mot smärta. Som såklart inte hjälper övertid utan förvärrar snarare. Ska läsa på vidare, det kanske hjälper.

Tack igen för din tid att kommentera! <3

@Emilia
Tack snälla Emilia för dina fina ord. Det berörde.
För mig gör det inget att mina trådar inte tar fart direkt eller alls, känner att jag bara vill skriva med mig och att någon kan läsa om inte annat framöver.
Tack för tipset, ska kolla det!

@Snödroppen Tack snälla du för svar. Nej jag kan inte tänka mej ett samboförhållande i dagsläget. Han kommenterar sin situation men är så envis i sitt sätt att agera för han tro sig veta bäst av alla psykologer o läkare..suck.. Jag får bida tiden lite till för att se vad jag fixar (står ut med o inte) Till saken hör att jag kände honom för 52 år sen!? och då var han ung, fräsch och en tilldragande kille, men tyvärr inte nu, men glimten o den ömma personligheten finns därbakom det ser jag o den skulle vara bra om den kom fram igen ;)

@Självomhändertagande Tack snälla du för svar o kommentar! Jag ska ta allt till mej o kolla på länken du angav. Vi har inte umgåtts så länge bara ca 2,5 månad. Jag vet inte om det är rätt att ta tid på sej (mej) eller om man ska ta tjuren vid hornen med en gång..oavsett så är jag känslomässigt inblandad redan och det gör ont när han inte mår bra...Tack återigen för dina svar o kommentarer <3

@prinsessa God (för)middag. Nu lämnar vi väglöst land och åker snart hemåt med nattåg.
Morgonkaffetåren smakade utmärkt och snart blir det lunchkaffe. Tar en härlig nykter tisdag idag!

Att värna om sig själv.
Hur värnar du om dig själv?
Jag har inte tänkt på det förrän idag, då en kvinna sa till mig "du värnar om dig själv nu".
Hon har varit oerhört hjälpsam för mig, i min starka önskan att återgå till ett hållbart arbetsliv, efter en egen sjukdomsresa där jag tidigare hört att FK föreslagit sjukersättning mot min vilja.
Och med en tung medberoenderesa där jag förlorade allt utom mitt hopp och hälsa.
Jag värnar mer om mig själv nu.
Och då värnar jag fortfarande om andra.
Men jag har förstått gränserna.
Skillnaden.
Att om jag tar ansvar, återhämtar mig, sätter gränser, vilar.
Då.
Kan jag.
Leverera.
Är inte i mål ännu.
Men bra nära.
Och jag är tacksam.
Varje dag.
Varje stund.
Tänk att jag överlevde.
En sådan svår tid.
Missbruk är brutalt.
Det är förgörande.
För de som är medberoende.
Och jag värderar inte.
Det är lika brutalt att vara sjuk.
Bara det.
Att vara medberoende.
Och plötsligt så en dag.
Faller polletten ner.
Och man ser all sin förlust.
Jag har fortfarande tak över huvudet.
Tack.
Jag vet hur.
Och till vilka.
Jag ska återgälda.
Den hjälpen.
Detta liv.
Detta liv.
Man måste värna om sig.
Och om dem man älskar.
Jag tror att det räcker så.
Jag behöver inte mer.
Det var allt.
För nu.

@Snödroppen
Tänkt på dig. Tror kanske att du är en av dem som jag tänkt på. Som bytt alias. Tänkte på dig imorse, att jag är så tacksam för allt du skriver.
Om din erfarenhet att vara på botten. Och att du har det bra nu.
Tack ❤️

Så länge sedan var det jag var här inne, borde ha tittat in tidigare. Men, så är det. Ska läsa på lite här och försöka hitta min väg. Ta hand om er!

@Anoto Jag tror det där med ”en skön kväll” är beroendet som försöker lura dig att dricka. Försök tänka på hur det brukar gå, ÄR det verkligen en skön kväll? Jag känner att vi alla marinerats i hur ”mysigt” och ” trevligt” det är med alkohol. Och själv har jag tänkt så lååångt efter att det slutat fungera så. Vilket det gör med tiden. Det är bara din beroendehjärna som talar… Försök att inte lyssna nästa gång, du mår egentligen oerhört mycket bättre utan A . En dag i taget🙏🏻🤗

@Lonely Man Och att du hittar något roligt sammanhang som inte handlar om alkohol. Kanske blir ”för mycket” med AA i längden… om man är mogen att gå vidare?🙄

@Lonely Man Jag hoppas verkligen att du klarar det! ❤️🙏🏻❤️

Jag kan tipsa om ljudboken ”Skål ta mig fan” på Storytel. Svensk författare. Lyssnade på den 8-10 gg i sträck under min första nyktra tid. Man behöver hjärntvätta sig.

Kram 🐘

Känner igen mig! Pluggar dock inte längre sedan något år men känslan av att svika sig själv när man vet vad som väntar dagen efter. Ångesten är hemsk. Är nykter sen 5 dagar och ångesten släpper! Misstaget jag gjort tidigare är att inte vänta ut bakisångesten utan när fortfarande en del är kvar har jag druckit igen med resultatet av ännu värre ångest

Hej!

Är andra gången jag skriver här, men allting har eskalerat sedan senast, så behöver ”uppdatera”.

Har alltid tyckt lite för mycket om alkohol (en hel del festande i tonåren och 20 års-åldern) och är ofta den som dricker mest i sociala sammanhang. Men har, fram till nyligen, nästan aldrig druckit i veckorna, aldrig druckit starksprit, aldrig druckit utan ”anledning” (fest, gäster/bjuden på middag eller ”helgmys”).

Är gift med två små barn men blev i höstas förälskad i en kollega (ömsesidigt). Sedan dess har livet känts helt upp och ner och kaosigt, mår så dåligt över hela situationen, vet inte vad jag vill, och tar till mer och mer alkohol för att må bättre samt ”våga” vissa saker med kollegan (framförallt våga säga vissa saker).

Nu har situationen spårat helt. Tar med mig GT i Pet-flaska som jag dricker på väg till jobb den dag i veckan vi ska träffas för att kunna slappna av lite mer. Försöker komma på lösningar för att köpa hem alkohol utan att min man märker, och kunna ta 1-2 glas även på vardagskvällarna för att må lite bättre. På fredag/lördag köper vi ofta en flaska vin att dela, men då har jag även min ”hemliga” gin som jag dricker i smyg när han inte märker.

Min man har kommenterat min konsumtion ett antal gånger och jag har ganska nyligen ”erkänt” att det är ett problem och att jag vill sluta. Han vet dock inte omfattningen av problemet, utan tror att jag ”bara” dricker för mycket vid tillfällen då han trots allt vet att jag dricker.

Jag är så himla rädd att fastna i ett regelrätt beroende, och funderar hela tiden över hur min fysiska hälsa tar stryk och att jag kommer bli sjuk/dö och inte finnas där för mina barn längre.

Jag hoppas dock innerligt att kunna dricka med måtta framöver. Vi älskar att resa, Italien, Frankrike, tycker om ”vinkulturen” och jag har svårt att se mitt liv helt utan att kunna njuta av detta, på ett rimligt sätt.

Vill väl inte så mycket mer med detta inlägg än att dela med mig av min historia och hoppas på lite pepp.

Tack! Dag 18 i dag och fick mina provsvar i dag, CDT 2,2 och B-PEth 0,30. Referensvärde (som man ska ligga på om man dricker eller under om man är nykter) är 2,0/0,30 så det är ju på rätt väg och lär sjunka drastiskt framöver. :)

I kväll blir det AA-möte i en ganska mysig lokal, ser fram emot det och annars en ganska lugn dag i allmänt snökaos.

@kennie såg att det även finns en del 2; kväll i paradiset. Nu har jag reserverat båda, spännande!

@Kennie tack för boktips! Jag älskar att läsa så den ska jag absolut leta upp!
Tror jag känner mig låg också för att jag emellanåt känner mig ensam i mitt äktenskap. Vi finns under samma tak men lever just nu ganska olika liv, rytmen är inte synkad och allt hackar.. När den ene kommer hem går den andra på sitt håll, typ. Oavsett om det är jobb, fritid eller bara ärenden. Jag känner att jag tragglar på, bara.
Men det är ju inget att tynga andra med, det där får vi ju jobba på själva..
Det som är fint är iaf att jag inte "skojar till" de tråkiga kvällarna med alkohol. Alltid något att vara glad för.

@Kennie Tack för ditt svar och bekräftelse - även om det är sorgligt, så känns det bra att någon utomstående också kan se att han har problem. Det är inte vi inom familjen som förstorar det. Tack för dina råd. Jag ska prata med mamma om det mer och se hur vi ska gå vidare. För ett antal år sedan slutade han röka pga HÖG ärftlighet av en mycket allvarlig/dödlig cancer. Även alkohol är en stor riskfaktor, kanske kan det vara en väg in att prata om det...

Tack Kennie.
Jo jag är medveten om att jag måste bryta helt. Men det är så svårt. Klorna är verkligen djupt inborrade i mig. Men jag vill klara av att få dom att släppa sitt grepp om mig. Jag ska lyckas. För detta är inget roligt alls längre. Jag hoppas innerligt att jag inte köper hem något idag även om jag kommer att klättra på väggarna ikväll. Men det är ju inget farligt egentligen. Vad är det värsta som kan hända? Att man inte vaknar upp och mår piss i morgon.

Hej..
Har nu passerat 50 dagars nykterhet. Går det inte den här gången så går det inte. Trodde jag var stark första gången men tydligen inte.
Min hjärna har försökt lura mig igen men den här gången tänker jag inte gå på det.
Har tröttnat att gå på AA möten känner mig inte hemma där längre.
Det som hjälper är att läsa o skriva här samt att kolla på filmklipp om alkohol use disorder.
En dag i taget✌️
Ta hand om er alla❤️

Jag tror det är en bra utgångspunkt för att bli nykter, att känna att man inte orkar dricka längre. Och jag tror du behöver bryta helt, som du säger så håller folkölen dig kvar i beroendet. Kan vara bra att ha back up i början. Kanske ringa Alkohollinjen och få lite tips? Kör på nu!

Och be din omgivning att lära sig mer om bipolaritet.
Patientutbildningar. Patientföreningar. Osv..
https://www.bipolarguiden.se

@Knaskatten Grattis till dina 16 dagar! Som vanligt är det så himla inspirerande att följa din tråd med allt vad det innebär. Tankar, funderingar och kommentarer från andra kloka forumare. Vi har ju alla olika förhållande till alkoholen och mitt mål har ju aldrig varit att bli helt alkoholfri. Jag kommer att hänga inne på andra avdelningen med start 1/4. Börjar känna att jag är nog lite nervös över detta eftersom jag inte har någon i min närvaro som skulle förstå varför??? Ha det gott i snöyran om du befinner dig inom det :-)

@CarolineG
Jag förstår dig. På flera sätt. Jag har varit sjuk i bipolär sjukdom. Har förstås kvar min diagnos, men jag har lärt känna alla mina triggers, så jag blir inte alls sjuk längre. Inte ens utan medicin. Men det var och är ännu ett arbete att leva långsamt och med alla mina verktyg. Mitt tillstånd kallas eutym, vilket innebär att jag har en normal sinnesstämning.
Men nu ska jag inte skriva om min historia, annat än att jag förstår dig mer än du tror. Jag hängde kvar med min alkoholist för han var den enda i min omgivning som accepterade mig som jag var, när jag hade en väldigt svår tid, med bipolära skov, i flera år.
Så jag var även kvar efter att jag tog mig ur min medicinering. Jag trodde att vi skulle bli föräldrar, men det var då jag fick syn på hans alkoholism. Och jag prövade få honom att flytta i flera år. Under den tiden kunde jag inte arbeta. Det kan jag idag.
Jag läser dina rader " Jag kan med all säkerhet säga att jag mår sämre nu än innan flytten" och då tänker jag att du behöver nog en akuttid. Har du en krisplan?
Ta den hjälp som du behöver! En bipolär sjukdom i ett skört tillstånd kan bli allvarligt och jag antar att du känner till det.
Jag förstår precis allt när det gäller din omgivning, att de inte förstår. De förstår inte. De vet inte hur det är att ha en bipolär sjukdom. De tvära kasten. Självmordstankar som kan komma. Det allvarliga förloppet. Jag har förlorat två vänner i suicid. Jag har förhindrat ett självmord. Och jag vet, att min egen erfarenhet, att de tvära kasten kan vara mellan liv och död.
Du måste tänka på dig nu. Om det är en inläggning, eller om någon kan bo hos dig en tid, eller justerad medicinering. Men gå inte tillbaka till misären.
Han är inte din snuttefilt i detta.
Hoppas att du har bra vårdkontakter. Träffa dem oftare, om möjligt.
Ta hand om dig på alla sätt.
Och om du inte har en krisplan.
Upprätta en med din vårdkontakt.
Informera din familj.
Få dem att förstå, din sårbarhet.
Så att de tar den på allvar.
Det kommer gå bra.
Ett steg i taget.
Det är nu som du har möjlighet, att få den hjälp som du verkligen behöver.
Det finns verkligen bra hjälp inom psykiatrin.
Hoppas att du känner att du får den!
Kram ❤️

Godmorgon i kaffestugan! La mig tidigt igår utan alkohol i kroppen. Nu dricks det gott kaffe innan det är dags för jobb. Ha en fin tisdag alla fina forumvänner!

@Surkärring
Te är gott ibland men kaffe är godare. Jag tränar vattengympa tre gånger i veckan, cyklar sommarhalvåret och går promenader med jycken varje dag men kroppen blir inte trött! Tyvärr, kan längta efter tonårens fjällsemestrar när man somnade bums efter en dag utomhus.

Morgon nummer 5, tycker om att skriva av mig här, känns som att det behövs. Visade sig vara svårare än vad jag trodde att få hjälp av sjukvården, minst en månads väntetid. Lite synd men får hålla i ändå. Inget riktigt sug har uppstått ännu men tänkt att jag ska ta mig ut på promenader när det uppstår i motsatt riktning än bolaget.

ja kanske kommer ur de här. absolut . tränar o håller mig hälsosam. men ja e fan inte positiv under dom dagarna. när ja va nykter 16 dar. ja va som en zombie. ba gjorde de ja måste . klarar fan inte av de