Hur motiverad är du nu, frågande beroendeklinikens sköterska igen. Ff en tia. Jag är så övertygad i min nykterhet. Jag identifierar mig 100% som nykterist och jag kommer fortsätta med det.
I vår lilla alpby har vi dåligt med Wi-Fi, så mina inlägg kommer kanske inte vara lika många. Men jag fortsätter räkna nyktra dagar.
Ha det gott och kämpa på❄️

@Tikka tack för din fina anekdot om din farfar. Den där droppen kallas väl för "gubbsnuva"?:). dina värden ser nog toppen ut! Ja, nu gäller det att säkra såväl Sverige som Finland, som blev självständigt för över 100 år sedan. Kanske nytt försök att ta över igen, men det ska vi bli fler om!

@Sundaymorningc… när jag tog provet befann jag mig i början av min "riktiga" utförsbacke. Jag var på vårdcentralen i annat ärende och fick då frågan om min alkoholkonsumtion. Sa att jag tyckte jag drack för mycket och då kom vi överens om att ta provet. Vid den tiden blev det 1-4 glas andra dagar också. Kommer inte ihåg exakt hur mycket och hur ofta men minns att jag kände av alkoholen dagar då jag inte borde det, som när jag skulle till jobbet till exempel. Tror detta var i juni. I november samma år satte jag stopp. Så, jag hade en startsträcka där kan man säga.

@Kebne1 Ha det så himla bra där borta i alperna :)

@cthd Jag har nog missat just den tråden, eller detaljerna i den tråden.

Jag delar synsättet till viss del. Alkoholfritt kan nog utgöra en trigger, men även en "räddning".
Det där kommer jag få fundera på närmaste tiden, men för nu väljer jag för säkerhets skull bort även det...

Känner mig så less idag. Ledsen. Arg. Beroende av vad andra tycker och tänker. Överanalyserar nu. Vill vara själv, längtar efter egentid och att få höra mina egna tankar. Hade i vanliga fall druckit vin vid sådana känslor, särskilt eftersom det är onsdag. Inlåst på toan en stund nu för att samla energi.

Känner igen den där känslan av ”tvång”. Tror det är för att man har vanan inne och vet hur det känns att dricka. Även fast man inte nödvändigtvis är mer sugen än någon annan dag så blir det så bara för att man har en tillåtande dag. @Gabi79

@TappadIgen Hej! Ledsen om jag inte lyckats förklara mig - mina tankar drog iväg... Vi har ju förstås olika utgångslägen i våra tankar, ditt inlägg fick mig att tänka utifrån mig själv! Min overklighetskänsla kommer sig mer av att jag inte riktigt begriper mig på den jag var - som druckit så mycket o inte reflekterat över det medans det pågick. Nu är det ju ett avslutat kapitel för min del o jag tänker annorlunda...
Vet inte om du blir så mycket klokare av det jag skrivit nu, men det är ett försök till förklaring iallafall... Det du skrev gav mig de tankesnurrorna!
Kram 🥰

😇@Torn
En gammal fiskargubbe lurar man inte så lätt 🤣. Pistolhot ? Vet i tusan hur jag skulle gjort i o m att det är rysk roulette när jag drack.
Kram

Grattis @argbiggan och så fint att höra att din sambo också vill dricka mindre. Det blir ju så mycket enklare då 💪🌷

🏋️@TappadIgen
Ja jävlar vad FRI man är när dörren är låst!
Kram på re

@Gabi79
I film (och reklam) är de ju otroligt skickliga på att skapa associationer mellan alkohol och positiva känslor. Jag behöver påminna mig själv ständigt om att verkligheten inte är sådan.

Riktigt fint kämpat med över två veckor! Jag passerar den gränsen idag 💃

@Gabi79
Jag har precis den kombon också 👌. Tycker att det man får gjort ger lite glädje 😊.
Var vid återvinningen idag och det var första gången på flera år som jag inte hade några vinflaskor att kasta 🥳

@Kvarsta Hej!
Med @Jan.3. har vi en liknande diskussion i min tråd.
Jag tänker nog att det beror på situation och vad man vill. Jag söker att förändra mitt drickande, har druckit vin varje dag under en längre tid (lunch som middag, måndag som lördag). Så att ersätta alkoholen med något alkoholfritt på en vardag kände jag var inte ok för mig. Vissa menar att det även triggar.
Däremot har jag redan druckit alkohol fri öl på tillställningar och fester för att 'hålla längre'. Jag kommer nog att göra det igen, eller jag vet inte, kanske, har inte riktigt tänkt klart hur jag vill ha det senare eftersom jag fortfarande är i min 'förändrings' fas och har uppehåll (dag 19). 🤗

@majsan_nu Jag är inte säker på om jag förstår vad du menar. Jag tänkte på att när jag tänker tillbaka på vissa saker som jag gjorde, så känns det overkligt på något sätt, som att det inte var jag. Många saker känns så sunkiga att jag får en slags disassociation bara av att tänka på det. Som när jag åkte kollektivt hem från jobbet och satte mig så att det gick att dricka utan att någon ser. Kunde inte ens vänta till jag kom hem. När jag verkligen tänker tillbaka på den jag var då, det känns overkligt och ovärdigt på något sätt. Jag kan inte relatera till den människan, på sätt och vis, trots att det är jag och jag vet att jag gjorde det. Det är vad jag menar men en overklighetskänsla.

Men du tänker på att hur man känner och tänker om något förändras över tid? Du får gärna förklara lite närmare eller hänvisa mig till något du skrivit om det, så ska jag försöka förstå.

Ja @vår 2022 det är det verkligen. Om inte vi samdrar blir det för tungt. Vågar inte riktigt lita på det än så jag tar en dag i taget med insikten att stor förändring krävs. Inget mer vin ivf och jag fyller i kalendern varje dag. Imorse tränade jag - det var skönt 😀 har köpt hem några böcker som jag skal läsa. Kram Greta

@Kvarsta Hej! Jag har inte testat så många gånger, köpte några för att prova men för min del går det bra att dricka nått annat... Nu blev jag dock lite sugen på att testa en till maten ikväll - får se hur jag gör - får väl skriva o berätta sen!
Kram 🤗

Jag tror att alkoholfritt skulle kunna vara en trigger för många. Jag vågar inte prova de. Jag dricker cola zero. Pimpar upp den med massa is och lite lime.

@Tikka Hej! Nu blir jag sugen på en Snickers! Men just nu har jag varken det ena eller det andra...
Lågt blodtryck är väl bara bra om det inte blir alltför lågt...Ta det lite försiktigt bara! Jag hoppas att även mitt blodtryck sjunker i och med mitt a-stopp...
Kram 🤗

@cthd Så bra att du berättar för mig... Får kolla efter krom på apotek/hälsokost! Nu är ju jag betydligt äldre men det har väl ingen betydelse...
Kram 🥰

@mormorellen Välkommen hit till en egen tråd!
Du skriver så fint om dina a-fria dagar o vad du brukar göra, låter som att du har många intressen du kan ägna tid åt som a-fri!
Det är inte helt lätt, bra att ta en bit/en dag i taget... Det blir många dagar till slut!
Jag har varit en tid här på forumet, i den a-fria gruppen har jag min tråd. Det gäller att vara envis o inte ge upp, så är det för mig åtminstone!
Önskar dig stort lycka till o att du skriver o berättar vidare hur det går för dig!
Välkomstkram från mig 🤗

@majsan_nu Ja, kaffe och kexchoklad eller Snickers, har jag svårt att låta bli också.
Det är stående när jag jagar, blodsockret sjunker när man går med hunden, då åker chokladen fram.
Russin är också bra.
En annan sak jag märkt nu när jag slutat med alkohol,, blodtrycket är så lågt att det svartnar nästan när jag reser mig upp.

@cthd

Jaha,då var jag inte ensam i den tankevurpan.
Gjorde samma sak, köpte några olika a- fria öl för att se vilken som var godast, har aldrig smakat sånt tidigare.
Skulle ta en till helgmaten, kom hem med ölen o kom på att varför skulle jag behöva ha ett substitut till alkoholen, hur tänker jag.
A- ölen åkte in i skåpet på studs.

Jag tänker att det är på sin plats med en liten uppdatering här:

Jag har varit inne och läst en hel del, men inte kommit till skott med skrivandet själv. Av en mängd olika skäl.
Jag kan däremot säga att det för min del faktiskt går bra, om jag får säga det själv! I går registrerade jag en nolla för 15 dagen i sträck. Jag klarade således mitt mål på både tvåsiffrigt (10) och två veckor (14). Nu är siktet inställt på 20. Sen tänker jag 25 o s v.

Jag har lyckats sysselsätta mig med massor av andra saker, som på ett mycket positivt sätt lyckats få mig upptagen med annat och riktat mina tankar på helt andra saker än alkohol. Det känns bra. Men jag bävar lite för de mer riskfyllda situationerna, t ex middagar (utöver de vanliga vardagsvarianterna) och sociala tillställningar med kollegor etc.

I helgen uppstod dock en liten infekterad diskussion hemmavid.. Jag levde i tron om att alkoholfri öl skulle kunna vara ett godtagbart alternativ och ersättning för den äkta varan. Så när suget under middagslagningen faktiskt kom smygandes, tog jag en sån. Likaså med en till när det skulle ätas. Och det funkade faktiskt för att dämpa begäret.
Min fru var inte hemma då, utan kom senare på kvällen. Och när hon kom hem från jobbet blev det liv i luckan. Hon menade att det inte var okej med alkoholfritt, om mitt mål nu var att avstå helt.
Jag delade (och delar) inte helt denna uppfattning, för jag har nog resonerat lite som så, att alkoholfritt skulle kunna vara en bra "räddning" i de risksituationer jag kan se framför mig enligt ovan. Men eftersom en del av dealen mellan henne och mig är att jag visar att jag menar allvar med det här, så får jag nog snällt skippa även alkoholfritt...

Här önskar jag lite inspel från er andra; hur resonerar ni kring alkoholfria alternativ?

Testade på ett nytt ställe att jobba på idag. Det kändes bra. Jag behöver lite nytt då och då i arbetslivet. Tyvärr så höll dom på med smittspårning av covid i den arbetsgruppen, så jag tittade mest på. Brukaren jag ska vara hos hade fått en stroke innan han fyllt 40. Det ger lite perspektiv till sina egna bekymmer. Killen var en egen företagare med familj, och ett ” normalt” liv. Nu behöver han hjälp med det mesta. Oftast är många glada för att man överlevde, stroken, men det är nog inte helt enkelt att ställa om till ett liv med funktionsnedsättningar. Utmaningen för mig blir en annan typ av hjälpmedel, än vad jag är van vid. Och att familjen finns med i hemmet. Min ex-svärmor berättade igår att hon fortfarande saknar ditt jobb, och att det alltid var utvecklande, och roligt. Jag skulle kunna tänka mig att jobba mindre om ekonomin tillät.. Vi får se vad som sker i framtiden, men ingen idé att skjuta fram saker, att det ska jag göra som pensionär..Det är inte säkert att man är frisk då, eller att man ens finns då längre. 🙄🌟🍃

@Sigge69 Ha-ha, jag blev inte det minsta orolig när jag började läsa ditt inlägg
Har man väl skrivit ” DET FINNS INTE EN ENDASTE LITEN FÖRDEL MED ALKOHOL I MITT LIV” så är det lugnt.
Jo förresten, om du råkar få i dig alkohol av misstag. Typ förväxla ett glas vatten med ett glas vodka, och sveper det innan du hinner reagera. Eller om du blir tvingad att dricka under pistolhot. 😅

@Charlie70
Tack för dina ord. Verkligen.
En snabb fråga. Jag har aldrig kollat peth, men förstår att peth 0,4 är rätt högt. Lpg du på detta genom att endast (stor)konsumera på helgerna, eller förelåg det andra omständigheter?
Jag har inte själv kollat som sagt, men är lite nyfiken.

Tack!

Fan fan fan!
Jag blev bara såååååå jäkla sugen & kunde inte hålla emot!! Så dålig rentav svag karaktär jag har. Blä usch & tvi vale!
Värdelös dagen…. Det hade varit bättre om jag hade jobbat, kan fan inte vara ledig…

Åkte iväg till affären och köpte massor med naturgodis 😂 & dos cola Zero. Gud vad gött det är att vara värdelös och mumsa godis i sängen.

Kram

Igår köpte jag alkohol fri öl i mataffären, tänkte att det kunde vara bra/gott (eller egentligen vet jag inte vad jag tänkte).
Senare när jag stod och fixade i köket på kvällen tänkte jag, nu skulle det vara gott. Men då kom jag på, att det jag egentligen vill, det är ju att ändra mitt drickande. Då ska jag ju inte stå och dricka öl (även om den är alkoholfri) en vardagskväll bara för att jag lagar mat eller för att jag känner för det. Så jag tog ett glas 'Coola Viola' istället (sodastream blandat med violsaft).

@majsan_nu
Hej, jag hade fruktansvärt sötsug när jag var i 20-års åldern, kunde/behövde äta framförallt smågodis närsomhelst på dygnet. Fick då tips om krom tabletter, vissa säger att det funkar andra inte.
Jag fick verkligen hjälp av det och blev av med det värsta suget. Sen är det ju så att sockret ger mersmak för sötsaker, men det har jag kunnat dra ner på 'själv'.
"Krom deltar i kroppens omsättning av glukos. Krom är en byggsten i GTF-molekylen som bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer och kan därmed minska sockersug."
Ha en bra dag!

Nu har jag fuldansat💃🏾följer ju Stina Wollter på Instagram och hon dansade💃🏾å jag tänkte jag måste dansa💃🏾 Fick på Ainbusk Singers ”Min Gud” inte jättemycket fart men ändå😉Skulle sjunga men det gick inte tårarna flödade😭å jag förstår ingenting🤔 Nästa låt blev ”Kom så far vi härifrån” även den med Ainbusk Singers…tårarna rann och jag dansade som en tok…hoppade…snurrade…min lilla hund tittade stort på mig👀och tårarna rann 😭kanske börjar jag förstå….så många innestängda känslor…innestängda av både alkohol och Jante/Luther😔Behöver dansa oftare💃🏾❤️

Kram🌟

Försov mig. Eller vaknade min vanliga tid = stressigt. Men inte ge upp. Ny dag imorgon.
Så måste det kunna vara hur ska vi annars kunna bli bättre? Jag är jäkligt dålig på att små-misslyckas. Att ge mig på saker igen. Har med det där med självsnäll att göra.
Bra där- två dagar i rad, en mindre lyckad dag = lärande. Okej. Kram en dag som blev stressig fast jag ville den skulle bli lugn. 😥

@Sundaymorningc… Välkommen in i värmen! Jag har också druckit för att få tyst i skallen och främst fredag- och lördagkvällar. Många gånger gick det bra, många gånger gick det mindre bra. Det blev för mycket helt enkelt. "Skött" jobb och barn. För lite mer än två år sedan bestämde jag mig för att sluta efter att jag uppträtt stupfull inför min då 14-åring. Jag kände att det barkade utför i en väldig hastighet och det ville jag inte vara med om eller att min alkoholkonsumtion skulle drabba mina barn. Måste säga att sluta dricka alkohol är mitt livs bästa beslut. Nu mår jag bra varje dag. Lägger ingen tid på bakfylla eller ens den minsta lilla huvudvärk för att jag druckit. Är alltid körbar, finns där för mina barn 24/7 eftersom jag inte behöver sitta avskärmad i ett hörn med mitt vinglas längre. Min hjärna och min kropp får helt enkelt vila i det som är livets upp- och nedgångar. Jag motionerar, sover som en stock, har massor av tid att vila nuförtiden eftersom jag slipper konsekvenserna av drickandet. Jag tycker du är mycket klok som kommer hit för att reflektera över dina vanor. Vill också berätta att jag, när jag tagit beslutet att sluta dricka, samtidigt tog kontakt med beroendeklinik. Jag ville ha hängslen och livrem för att verkligen lyckas. Jag behövde aldrig någon medicin men det jag vill berätta är att jag fick diagnosen alkoholberoende. Först blev jag förvånad över att läkaren så "lättvindigt" satte diagnosen. Men med tanke på vilket jobb det har varit att bli nykter så kan jag skriva under på den diagnosen till 100% i dag. När jag avslutade min kontakt på kliniken bad jag dem dölja journalföringen för övrig vård. Det har fungerat fint. Ingen vet (utom ett B-Peth som togs på VC vid ett tidigare tillfälle men det kan jag leva med, känner mig bara stolt över att jag tagit konsekvenserna av ett B-Peth på 0,4).

Kram!

@Annabell Jag förstår hur du menar och det var ett jättebra inlägg! Tack!

Den här veckan har inte börjat så mycket bättre än förra. Så mycket ångest pga alkohol. Även ångest över mitt beteende i relation till min dotter och kan vara så även ibland i relation till min son. Det handlar mycket om för mig att klippa navelsträngen, att inse att mina barn är vuxna individer som jag inte behöver skydda på samma vis som när de växte upp, att känna tilliten till deras förmåga samt att de har ansvar för sitt liv. Om de gör saker som kanske inte blir på bästa vis så behöver inte jag vara där och rätta till, ta ansvar för de är faktiskt vuxna individer. Så där handlar det mycket för mig om att släppa taget...att leva mer mitt egna liv.

Vill inte tjata om Covid-19 men det påverkar verkligen tillvaron just nu. Jag är nästan helt återställd....lite hostig och lite rosslig emellanåt kanske mest på morgonen. På jobbet just nu är det inte alls kul...svårt att genomföra ett bra arbete....dessutom skapar det en del irritation. Tålamodet är inte lika starkt. Hade lönesamtal igår. Det gick väl bra men så här dagen efteråt funderar jag mycket på vad ledningen anser är viktigast och vad ledningen tycker är viktigast kommer ju från politikens krav på verksamheten. Det viktigaste ordet är produktion och förbättringar för verksamheten. I min värld hör inte ordet produktion ihop med samtal med människor, i min värld är det två skilda saker.

Och idag har jag ledig dag...sinnet är fortfarande ganska tungt. Jag har dock varit ute på en hundpromenad i duggregnet, promenerat i villaområde, vid Vänerns strand och en bit i skogen. Det ger faktiskt påfyllning. Druckit kaffe i min fina mugg av Lena Linderholm och ätit två knäckemackor med ägg. Snart tid för en ganska sen dusch och åka till affären för att panta tomburkar. Skulle även slänga flaskor men det är överfullt på sopstationen. Det är så förvånande att vuxna människor ställer sina kassar med tomflaskor utanför dessa containrar fastän de är överfulla. Hur tänker man? Kanske inte alls.

Efter mitt kaffe har jag läst Dag 1 i "THE ALCOHOL EXPERIMENT" av Annie Grace. Jag har skrivit listor över orsaker varför jag dricker, varför jag vill sluta dricka, varifrån/när jag fick smak för alkohol och till sist motsatser som tex "Alkoholen dämpar min oro" - " Alkoholen gör oron flera gånger värre". Skriver även varför alkoholen gör oron värre osv. Har inte läst engelsk litteratur sedan jag läste på högskolan men det funkar. Vissa ord översätter jag med google translate. Man behöver ju inte översätta alla ord för att förstå innehållet.

Jag är ju fortfarande och geggar men när jag var ute och gick så tänkte jag att första året som nykter (jag tänker för de som har varit nyktra ett år och givetvis längre) kan det liknas vid första året när man mist en nära anhörig. Jag hör att det låter kanske hur dumt som helst men jag ska berättar hur jag tänker. När man mist en nära anhörig så under det första året utan hen så går man genom högtider, kanske andra speciella tillfällen man har haft med hen. Första året man går i genom dessa tillfällen kan det vara ganska smärtsamt. När man då kommer till alkoholen så vid alla tillfällen som förknippas med alkoholen ska man gå igenom för att kunna komma ut på andra sidan. För en del kan det vara ett sorgearbete och för en del en ren lättnad.

Jag har funderat mycket över när i mitt liv alkoholen började bli ett problem. Jag minns inte riktigt men jag vet att en del i det hela var när jag gjorde det legitimt att jag faktiskt kunde dricka rödvin till ostbrickan en onsdagskväll. Onsdagskväll var ju dessutom "lillelördag" så varför inte??Berättade man det då för någon jag då fick man ju bara bekräftelse att det var ju helt ok att göra så, lite busigt...att våga. Så dumt egentligen! Funderar vidare.

Kram:)

@vår2022 Hej!
Spännande med krom, skriv gärna o berätta vad du hittar o varför det ska hjälpa mot godissuget!
Så många skriver om olika tillskott, själv tar jag bara en "vanlig" vitamin. Kanske behöver jag ta något mer? Men jag har redan många a-fria dagar så det kanske är onödigt? Frågor o funderingar...
Kram 🥰

@detärdags2022

Hur går det för dig?

@torpet Hej o fint att du skriver om hur du har det o tänker!
Skulle vara spännande om du skriver något om de stora livsförskjutningarna, hur du menar o tänker... Vilka förändringar tänker du på?
Jag kanske fortfarande är i ett tidigare stadie men behöver nog komma vidare!
Skriv gärna o utveckla...
Kram 🥰

Hej igen. Har iaf beställt B1 och B12 🙏

Åh vad bra skrivet! Att man kan bli medveten om detaljfördelar med nykterheten ganska tidigt och allteftersom. Men att man längre fram kan få uppleva större livsförflyttningar och rörelser i bra riktning… Det vill jag också vara med om!! 🤗✨

Härligt med mer sol! Jag saknar den, men det känns som det blir ljusare för varje dag som går.
Ha det så bra i alperna..
Mot 50 dagar min solstråle @Kebne1

På väg neröver kontinenten. Passerat de stora border-shoppingarna. Vi har aldrig varit några fan av dessa och jösses vad folk har fulla vagnar därifrån.
Nu börjar en ny typ av träning för mig, ska bli härligt. Alpluft och kanske lite mer sol.
Det rasslar på mot vecka sju och jag ser ödmjukt fram emot nya nyktra veckor.
Kämpa på alla fina här inne❄️🙏🏼

Heja dig! Min morfar drack också kaffe på kopp.
Snart 50 dagar för oss. Härligt🙏🏼

@Jan.3 @vår2022 @rehacer 😂😆😂

@torpet Kan bara hålla med. Vid 6-7 mån märkte jag ett rejält skutt i utvecklingen, inte bara i mitt mående utan i mitt tänk generellt. Och hela det andra året känns som en räkmacka vad det gäller nykterheten. Det är som jag brukar tjata om så himla viktigt att man bygger nya nyktra vanor, sen krävs det inte lika mycket koncentration och tankekraft längre.

Kram 🐘

Ja,, onsdag då,, dag 43 i nykter räkning. Vad har hänt då.. ingenting egentligen,
Jobb som vanligt, dock sitter man hemma. Ingen covid, tror jag. Läste nu att är man förkyld så ska man räkna med att man har covid,, då har jag haft covid hela mitt liv. Är alltid förkyld så fort det kryper under +5 grader.
Tål inte vintern. Tänker på min gamla farfar född 1903 (nä, han lever inte) han bodde på sjön i sin tjärade trä eka och fiskade gös, han hade alltid en droppe under näsan, han måste ha varit kronisk förkyld, jag ärvde nog det.
När man var liten satt man och fikade med farfar, han drack kaffe på fat, man satt bara och stirrade på droppen under näsan och väntade på att den skulle droppa i kaffet.
Nåja, igår var jag och gjorde en läkarundersökning för att få vilkorligt alkolås i bilen, fick gå 4 km enkel väg, det gjorde väl bara gott antar jag, tog en massa prover, ska bli spännande att se svaret på dom.
När jag var till vc 13 dec så kollade dom inte mindre än 18 olika värden, av dom låg jag på godkänt i 17 st, trodde inte det själv, den graf där jag låg lite över gränsen var ASAT värdet, tydligen nåt levervärde.
Men på GT och ALAT låg jag inom rita.
Det dom kollade igår var CDT och GT + ett urinprov för droger. Drogtestet är jag inte orolig för (om inte B-vitaminen fäller mig)
Jag tror inte övriga ligger mig till last heller då det gått 6 veckor sen jag drack något med alkohol i.
Så kriga på ni övriga här.
Må gud bevara fastlandet, samt Öland och Gotland.

@Axianne Grattis till 150 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Uppskattar verkligen dina inlägg och jag tror att de är hjälpsamma för många. Dig också 🙏🏻 Att skriva funkar lite som självterapi.

Kram 🐘

Sovit gott i natt 🙏🏻 Jag tror verkligen att godnattmeditationen hjälper mig. Och dottern har också sovit gott i natt, bredvid sin pappa i dubbelsängen ❤️ Under många år, tills hon var 16-17 år, delade vi sovrum. Hon hade dock egen säng, men sov i samma rum som jag. Det var en trygghet för mig, att veta att jag skulle vakna om hon behövde mig.

Kram 🐘

@TappadIgen Hej!
Läser i din tråd alltemellanåt... Den här gången fastnade jag för vad du skriver om overklighetskänslor. Drabbas jag av ganska ofta, för mig beror det, tror jag iallafall, på att mitt a-uppehåll är ganska långt nu. Minnena o tankar har ju gått många varv nu, går alltemellanåt in o läser vad jag skrivit under resans gång... Förstår att även om jag skrivit liknande formuleringar så betyder det ändå olika beroende på när jag skrev! Luddigt formulerat men kanske det går att förstå hur jag menar... Ja, det var en lång utvikning apropå det du skrev om overklighetskänslor, du kanske menade något helt annat!
🤗 Kram

@starten på det nya Skyddsläkaren sa till mig att min covid var som en tredje spruta, har tagit två. Skulle tagit tredje i mitten av januari men nu ska jag ta den först i mitten av februari. Tror du har ett gott skydd nu! Men vet inte om det var delta eller omikron jag hade, troligen delta sade han, då troligen min man hade det. Tror spridningen nu verkar vara så gott som omikron. Så den kan jag ju få kanske…men det återstår att se.

Krya på dig🌷💕

@vår2022 Tack :) Fick bekräftat idag att det är covid, lagom tills jag iaf tror att jag börjar må bättre är fortfarande trött och har huvudvärk. Men tänk vilket skydd jag kommer ha när det är klart först 3 sprutor vaccin och sedan covid, då borde man ju slippa testerna ett tag iaf ? :)
Måste erkänna att tankarna på alkohol har dykt upp men försvunnit lika snabbt igen, tur att det finns en mängd serier att titta på och promenader är alltid ett säkert kort.

Sommaren 2020 fick också ett positivt covid provsvar tror inte jag var nykter många minuter under den veckan, men minns känslan ändå att ha friheten att kunna träffa äldre utan att tänka på avstånd, den var en riktigt skön sommar på det sättet, men i september kom det fram att labbet hade gjort fel och testet var inte bedömningsbart.. Som plåster på såren fick jag ett antikroppstest men det hade jag inte heller.

@TappadIgen Tack! Ett sätt att hantera mina pinsamma händelser från förr att att se mig själv med humor. Jag trodde verkligen att det inte många gånger skulle märkas att jag var onykter, låtsades vara nykter och uppfattade inte hur jag själv agerade. Jag var i en helt annan verklighet. Kan tex skratta åt mig själv när jag minns hur jag fick blunda med ena ögat framför tv då jag såg dubbelt och låtsades vara nykter. Så galet! Det kan vara skönt att skratta åt det som är svårt ibland, det förlöser lite för mig. Så klart tycker jag det är sorgligt också men tog ju mig ur det😁

@Sigge69 skrev:"Jag har alltid tidigare haft en öppning. Inte nu! Det är stängt. Dörren är stängd. Det är inte vilken skitdörr från Bauhaus som helst. Det är Bengt Dennis riksbanksdörr till bankvalvet."

Hej Sigge. Du har ett lite annorlunda sätt att skriva men jag tycker om din beslutsamhet. Jag tror inte jag har kommenterat på något som du har skrivit tidigare, men just detta som du skrev gav genklang hos mig. Jag har ju en lång resa med att försöka tygla mitt alkoholbruk bakom mig som bitvis var lyckad, men jag nådde aldrig ända fram. Det var inte förrän jag, som du, stängde dörren helt som det äntligen blev ordning. Jag tror att jag innan inte vågade stänga dörren helt, men jag vet inte vad jag var rädd för, för nu när dörren äntligen är stängd upplever jag en sådan frihet. Jag behöver inte fundera på vad som finns på den andra sidan dörren, för den är stängd ändå.

@vår2022 skrev:"Har börjat äta kromtabletter, igår, då jag hört att det kan motverka sötsug, vad tänker du om det? @TappadIgen?"

Det låter som en bra idé. Är väl individuellt huruvida det fungerar på sötsug eller ej, men det kan ju beror på hur man har det med nivåerna från början. I normala doser har det ju ingen toxicitet heller så det skadar ju inte alls att prova. Många känner ju att de blir hjälpta av det och den bakomliggande mekanismen är ju välbekant.

@vår2022 Tack för att du delar med dig. Jag har förvisso läst en kurs i näringslära på universitetet men annars är mina kunskaper om vitaminer lekmannamässiga och främst baserat på intresse. Jag förstår att det är pinsamt att läsa journalen idag, men som du säger, det var då och då kan man inte göra någonting åt. Det enda du kan påverka är det du gör idag och baserat på vad du skriver så har du idag ordning och koll på saker och ting. Jag imponeras av dig och tycker att du är en inspiration här på forumet.

Ibland kan det ju vara bra att påminnas om hur det var förr, men ja, ibland kan det allt kännas lite pinsamt också. Det händer inte så ofta längre, men ibland kan jag tänka tillbaka på hur saker var och få vad jag skulle kalla för overklighetskänslor.

@Argbiggan grattis till 23 dagar!🎉🌟💫. Bry dig inte om den där kvällen med 6 glas, det var då och idag vet du bättre! Låt det passera så det inte stör dig, skit i det, det tar för mycket energi! Du ska verkligen vara stolt över dig själv💪 Så bra jobbat! Vad bra om din sambo hoppar på tåget, det blir så mycket lättare och dessutom roligare om man gör det tillsammans. Han ser väl hur bra det går för dig och din positiva förändring😀. Man stöttar så mycket man orkar och kan, det är det som är bra, att inte känna sig tvungen till något.

Ha det gott!🌷💕

@Tjej82 Det borde man kunna göra! Men då känner jag att jag skapar en allmän uppbrottsstämning och förstör för de andra. Även om jag bryter upp efter säg fyra timmar är det ändå inte ovanligt att någon säger: "Ska du redan gå?". Fast jag fyllt 60 jag fortfarande kompisar som gladeligen sitter och pratar till halv två på natten - och inte bara de som dricker mest.

@Jan.3. Man kan göra det i kör, på ett visst tidsslag och på en viss dag. Nykterkörvrålet😂

@Rehacer

Ja det vore något om alla gjorde så, kruxet är bara.
Vem/vilka börjar? 🤔

@Jan.3. vi startar en revolution, ut och skrik på gatorna! 😁
Jag hade skrikit: Idag har jag varit nykter i 20 dagar, YES!!!”

@TappadIgen Hej! Skriver i din tråd då du har koll på vitaminer😀. Jag gjorde en knäoperation för ca tre år sedan. Man frågade om mina alkoholvanor och jag angav långt under det jag drack, typ några glas 3-4 gånger i veckan, tänkte det var nog lagom. I själva verket var det typ varje dag och uppåt en flaska. Jag fick då en stor spruta i skinkan, frågade vad det var, svaret var för att du dricker. Antar att det var B-1? Läser i journalen att det gav sprutan i förebyggande syfte men kunde inte se några abstinenstecken, låg inne 3 nätter. Trodde jag mörkade bra men inser nu först att det var genomskinlig. Tror de frågade om jag ville ha hjälp med alkoholen men sade så klart nej, då! Känns pinsamt att läsa journalen idag, men det var då, nu vet jag bättre💪🤓

Ibland kan jag bli så sjukt sugen när någon på tv eller sociala medier dricker öl eller vin. Fick nyss upp en film där en man gav ett glas vin till sin dotter. Direkt kände jag att jag ville ha det. Fick över fort. Klockan är trots allt bara 10:30, men ändå ☹️

@Futurista
Hejar på dig här på din 5:e dag!
Hoppas den blir bra 🤗

@Axianne Kan bara instämma med @vår2022 👍
Stort Grattis 💪
🤗 Kram

@TappadIgen @Tikka Jag började äta B-1 tror efter ca 6 veckor, men känner mig mycket piggare nu. Äter upp burken så är jag på den säkra sidan😀

Har börjat äta kromtabletter, igår, då jag hört att det kan motverka sötsug, vad tänker du om det? @TappadIgen?

@vår2022 Lite osäker där,,, när jag var hos läkaren i dec och hon fick veta att jag tog B1, så sa hon att jag skulle fortsätta med det. Kan tänka mig att det är lite som med D vitamin, den ska man väl ta så länge inte solen lyser på en.
Tar man B1 varje dag i 1-2 månader så tror jag man kan ge sig sen. Man kan ju ta en gång i veckan kanske istället för varje dag.
Jag menar,, alkoholen har vi ju inte i kroppen längre och äter normalt gör vi ju också.

@vår2022 Det finns väl ingen gräns egentligen, men det är ju främst för den akuta fasen som man behöver B1. Hamnar man på torken så kan det ju till och med bli så att man får en injektion av det. Men hur länge är upptaget hämmat efter att man slutat att dricka? Jag hittar själv ingen information om detta, mer än att om man har en leverpåverkan, så kan B1-upptaget påverkas och leverpåverkan kan ju sitta i ganska länge, eller vara permanent. Man får kanske känna efter lite själv. Känner man efter ett par månader av att ha varit nykter att man är helt återhämtad så kan man ju sluta vid det tillfället.

B1 är ju viktigt för upptaget av näring i övrigt så det bidrar säkert till trötthet. Så länge man känner sig tröttare kan det vara en bra idé att fortsätta, tycker jag. Men allt detta är ju lekmannagissningar.

En annan sak med B3 är att B-vitaminer generellt kan man inte överdosera, men just B3 i för höga doser är inte bra för levern.

Dag 39 ”Dont forget to leave some space for miracles”
Åh underbara lillördag ❤️. Hade ju bestämt mig för att ta en sovmorgon idag. Det gick inget vidare. Vaknade kl 07 🤣.
Men gud så skönt det är att ligga kvar i sängen och bara vara. Att få vakna upp långsamt är balsam för min själ. Tystnad.
Hör endast blåsten och det karga vädret som liksom säger till mig ”Fortsätt mys Sigge” Min tid kommer snart. Ljuset, värmen, fåglarna som sjunger, grönskan, livet, rapsfälten. Båtturer & köra hoj. Att njuta med alla ens sinnen påslagna till Max. Jag stannar kvar i mitt ide & njuter ett tag till. Jag avskyr kyla, snö & mörker!
Alltid gjort det. Jag vägrar att acceptera de karga årstiderna så jag har t o m slängt alla mina vinterkläder 🤣. Men nu med min nya id som nykter kan jag faktiskt även njuta av vintern. Märkligt. Sigges budord gör säkert sitt till. Det är skönt att bara vara, gå på lågvarv och vara en kastrerad Golden retriver!
Jag är en tänkare. Har ”snöat” in på andra halvleks ledord. ”Fokusera på fördelarna med att vara nykter” Mina tankar & grubblerier handlar om det motsatta. Har funderat mycket på om jag kan hitta fördelar med att dricka alkohol. Vet ni? Jag kan verkligen inte komma på något jag saknar eller skulle se som någon fördel för mig om jag drack. Är så glad & tacksam över att slippa skiten. Känns surrealistiskt att jag missbrukat alkohol t o m. Jag? Har jag gjort det? Jag är jag brukar jag säga likt den gode Robbie Williams sjunger. Han som sade ”Jag är miljardär och ändå vill jag inte leva!” Men missbruk av alkohol är inte JAG! Att bedöva & distansera mig är INTE jag! Tänker vidare… Man kanske måste komma till det stadiet jag kommit för att lyckas?! Jag har varit vit allt från (1 år) (6 mån) (3 mån) men aldrig känt så här tidigare. Den här gången är det på riktigt.
De ovan tre tidigare gångerna har jag ff sett fördelar med att dricka. Nu har jag skruvat på korken! Nu har jag stängt den dörren.
Nu har jag vaknat upp och blivit sann mot mig själv. DET FINNS INTE EN ENDASTE LITEN FÖRDEL MED ALKOHOL I MITT LIV ❤️. Det är som att bli av med en varböld i arslet (🤣Sry ADHD) men fan, äntligen! Jag har gått igenom varenda fas som vi har på forumet. Ljugit inför mig själv & mina nära & kära. Slut med det!
Känns som jag hyrt en kyrka i 39 dagar och biktat mig till prästen sa ”Sigge, du är förlåten & fri från synd” … Det gick åt seanser i 39 dagar från morgon till kväll för att gå igenom all skit & taskiga val jag gjort i rusets töcken. Till slut orkade inte ”prällen” mer, han blev utbränd och går numera på terapi på PÖV.
Jag har alltid tidigare haft en öppning. Inte nu! Det är stängt. Dörren är stängd. Det är inte vilken skitdörr från Bauhaus som helst. Det är Bengt Dennis riksbanksdörr till bankvalvet.
Gudagott!
Ämnesraden är en hyllning till fina Björn Nauthilo Lindeblad som avslutade sitt liv och långa kamp mot sin obotliga sjukdom ALS. Vilken otrolig vis människa ❤️. Hans sommarprat trollband mig. Jag satt och solade en skön Junidag och lyssnade. Vilken människa! Vilket levande liv, vilken visdom han besatt. Han bara ruskade om mig. Hans ord skall jag bevara ömt. Han var så närvarande och så levande. Mina budord är präglade av honom. Vila i frid!
Tror han sitter på ett fluffigt moln och njuter just i detta nu ❤️. Mirakel. Tänker på Thomas di levas låt mirakel (lyssna på den om ni inte hört den).
Spretigt inlägg som den spretiga mannen jag är. Jag bara skriver & vet inte vad som skall komma eller hur det ska sluta 🤣.
Jag tänker ni förstår säkert att jag kommer vara nykter såinihelvete även idag!
Kanske ska bli en munk (passar ju bra att vara kastrerad då 🤣) ska ta upp det med min handläggare på arbetsförmedlingen.
Kanske kan få gå på komvux och utbilda mig till munk. Sedan sitta och få gåvor och välsigna folket. Äta gott och garva tillsammans med mina munkpolare när vi går igenom och delar upp gåvorna sinsemellan.
Nu ska jag vara värdelös precis hela dagen lång! Fick ett sms nyss ”Kan du jobba torsdag & fredag? ” Såklart svarade jag.

Underskatta aldrig er själva!
Fridens liljor
Kram

Tack för flerfaldigt stöd Sattva 😉💕..Ja Sisyfos, det känns som om exmannens nykterhet kan bli sann, om företaget tar sitt rehab- ansvar. Oftast erbjuds hjälp i form av någon behandling och samtal. Om personen avböjer, så brukar hen få säga upp sig själv. Ex- mannens jobb har alltid betytt mycket för honom. Så jag tror att han väljer att ta emot hjälp. Vi får tro det. 💫🌟💫

@Tikka hur länge ska man äta B-1? Har snart ätit upp en burk B-jäst.

@N22 Hej! När det gäller B-vitamin,, se då till så det är B1 (Thiamin) du får titta bak på burken.
Dom man köper på hälsokost affären brukar ha mest B3, B6, B9, B12,,
Man glömmer ofta B1 eftersom ingen normalt har brist på den i västvärlden,, beroende på att vi får tillräckligt av den i maten vi äter. Det är oftast alkolister som lider brist på den pga kostvanor och att alkoholen gör att kroppen inte tar upp B1.
Jag fick tag på en burk Thiamin hos en som säljer kosttillskott till både djur och människor, den burken var till hästar och jag tar ett kryddmått i vatten varje dag.
Det går ej att överdosera då det är vattenlösligt, man svettas eller kissar ut överskottet.
Lycka till!

Dag 87. Igår belönade jag mig med en egen dator, den första egna i mitt liv och en klippning. Var hos psykologen igår och gjorde en övning, min trygga plats. Att blunda och visualisera en egen trygg plats, en plats för bara mig själv. Dit jag kan återvända vid behov och känna trygghet. Visualisera vilka färger som finns och vad jag har med mig, dock inga andra personer. Det var intressant att det bara var jag på min plats, tänkte först på mina närmaste som skulle med, men det skulle bara vara jag där. Ett plats att återvända till när jag behöver kraft och trygghet. Är det en plats tex för mig och min man, är det vår kraft och trygghet där, men om det skulle hända något med min man måste jag ju ha en plats för kraft och trygghet för bara mig för att hjälpa honom. Skulle det vara vår gemensamma plats skulle kraften och tryggheten vara beroende av honom. Tänker att man kan hitta en annan plats som är vår, men denna plats är bara min. Att hitta min styrka, min kraft, mitt mod och mina egna behov och att inte känna mig egoistisk för detta. Att inte utgå och anpassa mig helt utifrån andras behov. Så har jag oftast gjort. Det är lite nytt för mig och det känns oerhört kraftfullt! Att jag då igår köpte mig en egen dator kändes symboliskt för detta nya sätt att tänka om mig själv och mitt egna värde.

En annan upplevelse var att jag på min trygga plats tog med mig vin för att riktigt mysa och koppla av. Tänkte rätt snabbt ”men jag dricker ju inte vin längre!”, bytte ut drycken mot en kaffe latte och bubbelvatten och fortsatte koppla av och njuta för mig själv😂.

Läste i Hjärnfonden att beroende är en kronisk förvärvad hjärnsjukdom och forskning tyder på att chansen till ett alkoholfritt liv ökar om man kan hålla sig nykter 5-7 år, och att 80 procent återfaller inom ett år! Ingen uppmuntrande läsning men ack så viktigt, så det dröjer sin tid innan kusten är klar så att säga. Så tankarna på vin finns dolt i det undermedvetna och kommer att finnas där en lång tid framöver.

Jag ska bli en av de 20 procenten som inte återfaller! Mitt liv börjar bli allt för härligt och underbart att leva och det finns inte chans till att jag skulle vilja återgå till att förstöra mig hjärna, mitt psyke och hela mitt liv. Jag är så tacksam för att jag har gjort denna helomvändning av mitt liv. Och kanske är det så att jag inte skulle ha upplevt allt det fantastiska som jag gör om jag inte fallit ner i beroendet och sedan tagit mig ur det. Det är nu jag kan känna och uppleva den oerhörda skillnaden och jag är tacksam och känner medkänsla med både mig själv och andra.

Så! Nu ska jag återgå till att söka jobb. Ha en fin onsdag🌷💕

23 dagar har jag varit medlem här. 21 dagar har jag varit helt alkoholfri. Det hade inte hänt om jag inte hittat hit. Jag får energi av att kolla på alkoholkalendern. Av att se så många nollor. Jag kan få ångest av att se att jag en kväll drack 6 glas, men den inre kraften och drivet växer av att se 21 stycken 0:or. För en månad sedan var det nästan tvärtom.
Jag var livrädd att abstinensen skulle börja om. Att jag skulle känna sånt misslyckande. Att jag skulle älta. På något sätt vore det kanske bra om jag kände så. Men det gör jag inte. Jag kände så ett tag i söndags. Jag analyserade känslan och varför jag tog beslutet. Jag lärde mig nåt, om mig själv och om alkolism.

Min sambo sa i måndags att han är stolt över mig. Stolt över att jag druckit så lite sista månaden, stolt över att jag pratade om lördagen och berättade om mina känslor. Han sa för första gången att han vill gå samma väg. Han bad om hjälp, att han vill att jag ska stötta honom att dricka mindre själv.

Absolut svarade jag. För nog ska vi kunna hjälpa varandra. Gå åt samma håll. Jobba mot samma mål. För på något sätt öpnnade han upp för att vara med på tåget.
Igår var han nykter. Första vardagen på länge. Han har haft en nykter dag i veckan sista 3 veckorna och det är fredagar för att stötta mig i att inte ta feesagsölen. Jag hoppas kunna vara ett bra stöd för honom.

Den här sidan har blivit en stöttepelare för mig. Jag skriver för mig själv. Jag läser andras ord, plockar till mig det jag behöver, känner tacksamhet.
Kan ibland känna mig lite dum som inte är inne och stöttar andra som andra stöttar mig. Jag är kanske inte där än.

Nu ska jag snart kliva upp och göra mig redo för en kväll på jobbet och längtar tills jag få komma hem och skriva in en ny nolla så 21 blir 22.

@cthd skrev:"för i IRL är det lite konstigt att skrika ut "Jag har inte druckit på 4 dagar! - Visst är jag bra!" )."

Den där meningen gjorde min dag.😂
Vilka bilder jag får i huvudet.

Tänk om alla nynyktra gick utanför dörren o skrek de orden.
Tror det skulle bli en kedjereaktion till folk
som är tveksamma till att försöka ha en vit period.
Alla de skulle vilja börja skrika rätt ut hur stolta de är.

Morgonnotering. Det innebär stora rörelser det här med att bli nykter. Man måste ha tålamod för att förskjutningarna och rörelserna ska bli kännbara. Har man inte det tålamodet kan man lätt luras att tro att "det inte blev så stor skillnad". Inne på fjärde månaden nu och först nu börjar livsförskjutningarna ge tecken ifrån sig. Detaljerna blev naturligtvis kännbara långt innan. Som fysiskt mående, bättre sömn och minskad oro/ångest. Det är som sagt mycket spännande att följa hur de här stora förskjutningar kommer att förändra mitt liv. Vill jag se det på djupet måste jag fortsätta på den nyktra inslagna vägen. Om jag inte gör det hamnar jag på ruta ett igen. Kram till alla!

@vår2022 Javisst - känns så bra! 🤗

@majken_r Tack - det känns toppen! Och nu inne på en ny dag 🤗

Väkommen!
Vi jobbar kanske med olika metoder, men alla med samma mål - att förändra vårt drickande (till helt a-fri eller s k måttlighet). Vissa vet med en gång vad som gäller, andra velar och känner sig fram under vägen. Jag har startat och kör programmet här på AH, som är 10 veckor. Jag tycker att det är bra. Som andra nämnt ovan, läs, titta på nätet, kolla in fakta och lär dig om vad alkoholen gör till din hjärna och kropp. Annie Grace är toppen tycker jag, hennes videos är bara på engelska, men boken 'This Naked Mind' finns på svenska numera.

Forumet är toppen - här är man alltid välkommen för att dela sina tankar över hur man tar sig vidare, man kan fira sina framgångar (för i IRL är det lite konstigt att skrika ut "Jag har inte druckit på 4 dagar! - Visst är jag bra!" ).
Och när det blir jobbigt, när det går åt skogen, när man trillar av vägen - då är forumet det bästa, för här finns det andra som förstår hur j-a jobbigt det är!

Så, haka på oss andra - det här klarar du!
Ha en fin dag 🐯

@Rehacer skönt att det löste sig med bilen👍 Och att du sover sött som ett barn😴❤️

@Tackohej För mig har det gått upp och ned i trötthet, huvudvärk och även känslomässigt med glädje och att vara låg. Läkare/forskning säger att hjärnan behöver 3-6 månader för att återhämta sig helt från hög alkoholkonsumtion, olika funktioner i hjärnan behöver olika mycket tid. Det gäller att ha tålamod och ge hjärnan tid. Så även om man får en annan sjukdom så pågår hjärnåterhämtningen från alkohol.

Krya på dig🌷💕

@Sundaymorningc… Hej och välkommen! Känner igen oerhört mycket i det du skriver, väldigt likt. Hinner inte skriva så mycket nu, men kanske du känner igen lite av att läsa i min tråd. Jag har lärt mycket av alla här på forumet, så fint att du kommit hit. ⭐️

@vår2022 nyfiken på vad det för med sig! ❤️

@asdffg

Hej, i min bok så räknas varje dag som nykter, även första bakfylledagen.
Finns en app som heter " I Am Sober"
Där kan man skriva in varför man inte vill dricka.
Brukar själv titta på mina egna orsaker, blir mer beslutsam när jag läser dom.
Men den räknar också UPP dagarna som nykter.
Tänker själv när jag ser mina egna dagar öka.
Nej ingen alkohol idag, blir ju så jävla tråkigt om jag måste börja om från början och räkna dagar.
Blir en liten morot att ha den i mobilen.

Hej,

Jag vet inte säkert varför jag skriver här nu. Kanske för att skriva av mig. Ni får ursäkta.

Jag hittade hit efter att ganska länge reflekterat över mina alkoholvanor. Anledningen är väl främst för att jag har ett problematiskt förhållande till alkoholen och tänkte att det kunde vara bra att bolla lite med människor med liknande erfarenhet.

Varför jag dricker för mycket? Jag tror att det bla handlar om att få lite tyst i skallen. Jag ägnar också väldigt mycket tid till stt tänka på alkohol och att inte dricka. Och att straffa mig själv genom dåligt samvete.

Min alkoholkonsumption är till största delen kopplad till helgen, men inte sällan blir det ett par glas på en onsdag eller en söndag också. På fredagen och lördagen blir det för mycket enligt mig själv och vad som i allt väsentligt inte borde vara hälsosamt. Typiskt en helg kan det bli en flaska vin, en drink och någon konjak eller upp till tre till kaffet. Både fredag och lördag. Tyvärr tas det en skvätt då och då i smyg också. Mest som en sängfösare för att runda av.

Jag sköter familj och jobb och blir inte förändrad när dricker och det får egentligen inte några andra negativa konsekvenser, mer än hälsomässigt då, samt huvudvärk och en ångest dagen efter att jag drack för mycket. Än en gång. Något enstaka tillfälle har det kanske varit på gränsen när jag kört bil dagen efter.
Jag tänker mycket på att dra ner på det men har svårt med det.

Jag funderar en hel del på om jag har ett alkoholberoende. Jag tror det, men samtidigt har jag aldrig haft abstinens, som jag tex har när jag har försökt sluta med mitt snus.
Jag har reflekterat över ett par saker;

Varför ser mina dryckesvanor ut som de gör? Är orsaken kopplad mer till betingning än en fysiskt beroende? Tex så gillar (älskar) jag att ta ett glas vin eller två när jag lagar mat. Detta alldeles oavsett om det är tisdag eller lördag. När ingredienserna åker fram och kastrullen tas fram går det nästan per automatik att jag kastar en lysten blick på vinflaskan. Och om den angrips töms den på åtminstone tre glas.

Men. Detta känns mycket mer kopplat till en vana än ett beroende. Samtidigt funderar jag på om en (o)vana också är ett beroende. Om än inte fysiskt.

Jag vill också fälla in en intressant sak; Då min konsumtion oftast startar med matlagning och att jag är hungrig, så har jag insett att jag kan övervinna suget efter ett par glas genom att äta middag. Från att ha varit supersugen på vin innan maten, är tanken på det helt borta efter att jag ätit. Kan jag därför bara avstå fram tills vi äter så är mycket vunnet.

Är det någon som känner igen sig i ovan?Vad är era erfarenheter när det gäller skillnad mellan beroende och betingning? Är det samma sak?

Tack

@Axianne Jag är så glad för din skull att du kom ur helvetet och du lyckades sluta dricka. Att du fick chansen till ett nytt jobb och att du insett att du klarar av mer än du trott. Det ger självförtroende och bättre självkänsla. Även tilltron till den egna förmågan växer och den egna kapaciteten med det.

Grattis till dina 150 dagar!🎉💫🌟💐. Så bra jobbat!🌷💕

Dag 19. så trött. Undrar om det är som vår2022 brukar påminna om att hjärnan tar 3-6 månader på sig att stabilisera efter missbruk eller om det kan vara corona. Ska testa mig idag. Verkar som inga fler i familjen smittats ännu. Kanske jag då, har haft huvudvärk och är väldigt trött.

Sömn: 4h bra, 4h dålig men många uppvaknanden. Verkar fastnat i det mönstret men jag är glad för förbättringen.
Har tät kontakt med sponsorn igen.

@majken_r Tyckte att du uttryckte det så bra med att ”jag inser att det är mer än att alkoholen som ska lämna kroppen. Den påverkar även när den lämnat”. Precis så är det! När väl alkoholen lämnat kroppen och hjärnan fått återhämta sig och blivit balanserad, då går allt in i en ny fas. Man börjar leva med öppna, rena sinnen med nya tankar och kan hantera livet på ett nytt sätt. Som i en ny dimension😁

Tack för kloka ord @Sisyfos ❤️ Och du har helt rätt. Jag har verkligen med dottern fått lära mig att inte ta ut oron i förskott. Det är mest när jag redan är svajig på grund av akut oro som den generella oron för framtiden kryper fram och invaderar mig. Ofta brukar den dock resultera i en aktion från min sida - att jag stramar upp en rutin, ställer krav på personal etc. Det är just de tankarna som spirar just nu. Ska jag agera på något sätt gentemot boendet? Men jag låter den tanken gro lite. Ingenting är bråttom just nu. Nu ska hon bara bli fullt frisk.

Jag har sovit jättegott i natt 😍 Jag är kanske hjälpt av godnattmeditation 🙏🏻 Jag använder appen Insight Timer och 20 min-programmet ”Meditation för djup sömn”. De sista fem minutrarna lägger jag mig på sidan i sängen och fortsätter djupandas, och jag somnar rätt snabbt efter att programmet har tystnat.

Kram 🐘

Tack för svar. Testade dem igår och har sovit bra i natt🙏 Dock som du skrev känner jag mig bakfull och torr i munnen trots att jag inte druckit på länge. Men himla skönt att få sova

Ok, jag har ju också varit en förnekare av rang men ibland häpnar jag över hur stark förnekelsen kan vara.
"En man i Bergslagen åtalas i dag för grovt rattfylleri efter att ha kört berusad till och från Systembolaget, skriver NWT.

I ett av polisens urinprov uppmättes extrema 4,65 promille alkohol i mannens blod.

Mannen som hade svårt att gå sågs av vittnen som larmade polisen när han satte sig bakom ratten.
Mannen förnekar själv brott och säger att han druckit fyra till fem glas vin och några centiliter whisky just innan polisen kom till hans hem."
Kopierat från Aftonbladet.

Tack🙏🏼🙌🏼 Jag samlar kraften och energin. Är helt övertygad om att MrA kommer titta förbi både en och tjugofem gånger framöver. Så tacksam att han tycks ha ett uppehåll just nu. Känner nog min energi och hoppar över min dörr ett tag 😅 Kramar till dig, hoppas du mår ok ❤️@Rehacer

Men, tack!!!! Så gott att få viktiga reflektioner från dig, det betyder mycket. Kram🥰@vår2022

Tack för kloka ord🙏🏼 Jag har sådär liksom på riktigt börjat förstå poängen med det längre uppehållet. Inse att det är mer än att alkoholen ska lämna kroppen. Den påverkar även när den lämnat. Så jag är nyfiken på det, hur blir det utan en längre tid? Förutom graviditeter. Önskar dig en superfin dag! Kram🥰@Torn

Sådana fantastiska kollegor du har!
Intressant det du skriver om sömnen. Jag har upplevt samma sak. För mig tog det ca 2,5 vecka innan sömnen ordnade upp sig. Skönt! Nu ska jag bara lära mig att komma i säng i tid också.

Ja, hoppas arbetsgivaren tar sitt ansvar och erbjuder hjälp. Så trist att han hittade en tjej som också dricker, kanske ”valde ”han just det för att legitimera sitt drickande. Men du har skrivit några saker tidigare som låtit lite som att han kanske börjar inse. Förstår att du är orolig och trött på alkohol. Du är i alla fall en stor förebild som han kan ta rygg på om han kommer till insikt.

Välkommen hit 🌸💚🌸💚🌸

Visst är det skönt att inte vara ensam. Flera år har det bara varit forumet som vetat om mina problem. Nu är det inte ett problem längre, men jag glömmer aldrig de första stapplande stegen jag tog tillsammans med Mary (alterego).

Första dagarna är jobbiga. Ush! Oavsett hur mycket man har druckit så tar det tid att hjärnan återhämtar sig. Jag rekommenderar fakta-metoden. Tex kolla på YouTube Annie Grace. Destå mer du lär dig om alkohol, desto lättare det är att stå emot (så var det för mig).

Lycka till och grattis till ett bra beslut 💚🌸💚🌸💚

Det är lätt att förstå hur jobbigt det här skulle kännas. Mina barn bor hemma, men jag avskyr när de är sjuka. Att ha någon av dem sjuk på distans skulle vara jättesvårt, så jag förstår verkligen din oro och frustration.
Sen tänker jag att gråten nog är vad du behöver. Precis vad du behöver. Så länge vi dricker på den här typen av känslor finns de kvar i kroppen. Inkapslade. Även om gråt inte löser problemen, så tar det nog ändå med lite av oron och ångesten ut.
Och när det har lagt sig kan man fortsätta framåt. Ni har redan tagit stora steg med dottern. Hon har det bra där hon bor. När du vet att hon är trygg slappnar du av och gråter lite. Förstår din oro för framtiden, men det är ju just de tankarna som man faktiskt aktivt måste arbeta bort eller hantera. Du kan inte göra mer än du gör idag. När det inte går längre så kommer det att finnas andra lösningar. Det kommer att finnas lösningar för våra barn, likväl som det finns lösningar för oss när det är svart. Förstår att de här tankarna är väldigt enkla i teorin och nästan helt omöjliga i praktiken, men ibland tänker jag att jag hade blivit galen om min mamma inte haft tilltro till mig och min kapacitet. Hon är en sån som oroar sig. Då hade jag behövt hantera hennes oro också. Skitjobbigt!
Jag fattar att det inte är lätt när barnen verkligen behöver en mamma så gråt på du, även om det inte kommer att lösa problemen i sig så tar det nog med lite oro och ångest ut i alla fall. 💜

@juni22 Jag har testat lergigan och tyckte jag sov bra med dem. Har dock läst många som blir väldigt trötta och bakis av dem dagen efter. Har gått genom en hel del olika sorter och många har känns dagen efter, eller varit andra problem. Men det är så olika för alla. Så testa och se hur de funkar för dig.

@Nervöst lejon
Hittills har jag fått så mycket mer gjort. Så mycket mer ork. Sen vet jag inte om det är mina nya anti-depp, bättre sömn eller alkoholfriheten. Troligtvis en kombo. men det känns bra.