Grattis till 30 månader! Jag säger 30 månader, för det tycker jag klingar bättre än 2,5 år. Framförallt är det ett högre tal än 2,5. Man skulle också kunna säga

130 veckor
912 dagar
21,878 timmar
1,312,726 minuter
78,763,589 sekunder

Men det är ju inga jämna siffror. 130 veckor är ju också avrundat, med tanke på att 6 Januari 2020 var en måndag och nu är det ju onsdag.

Grattis till 30 månader säger jag då @Se klart ! Nu tänker jag på dig och @Torn som lite tvillingar, och då kom jag att fundera på vem av er som egentligen är äldst. Nu menar jag i nykterhet och inte i riktig ålder, men det går väl kanske aldrig att utröna, eftersom man räknar från dagen. En födsel har man ju ett klockslag på.

Nu kom jag på att hade det inte varit lite roligt om ni var födda samma dag och år också? Men det borde väl kanske ha upptäckts redan i så fall. Grattis ändå :)

Ja, man blir verkligen lite vårdare. Men det är helt ok. Idag har vi hjälpts åt att tvätta hans hår. Det är nog värst några dagar nu när såren fortfarande är färska och det spänner och drar överallt. Och förstås är han trött. Gick ner 5 kg i vikt på fem dagar! Och för mig tog det fem veckor..😉 så nu handlar det om mycket mat. Jag försöker smita iväg till gymmet varannan dag nu. Och stavgå lite däremellan. Vi hankar oss fram. Väldigt kärt att ta upp vår morgonrutin, dagens korsord i sängen efter frukost.

Dag 7.
Mår bättre. Gnagande oron finns kvar. De mer abstinenslika symtomen (svettningar, puls, blodtryck, rodnader) är mycket bättre nu.
Idag ska jag inte dricka.

Det tar emot att skriva ner det här men jag måste göra det. Vill inte ljuga. Inte för någon, allra minst mig själv.
Dag 2, vi ses idag igen.
I måndags drack jag, igen. Inte mycket. Ingen berusning. Ingen baksmälla dagen efter. Men absolut ärlighet har jag lovat att ge mig själv.

Jag tar en ny 90 dagars vit period, en ny början.

Vad skönt det känns ändå. Att inte vara oärlig, ens mot en själv. Jag behövde skriva ner detta. Jag känner inget misslyckande. Men jag känner behovet att skriva. Inte för er. Inte för andra. Men för mig själv.

@starten på det nya hatten av för dig 👏👏 vilket jobb du gjort! Härlig läsning för en som emellanåt haltar sig fram genom beroendet. Tack!

Grattis till 2,5 år!!! 🌸🌟💞🍃

Men åh, grattis SeKlart!! 2,5 år, det är superlänge❣🌸🌷

30/5-21 är ett datum jag aldrig kommer glömma. Jag hade druckit alldeles för mycket länge men under pandemin så gick det snabbt utför alla restriktioner gjorde det enkelt att sitta ensam hemma och dricka. Jag drack till en stor del för att själv medicinera ville slappna av, ville få tyst på tankarna i huvudet så jag kunde sova.
Ångesten och stressen blev såklart bara värre, jag isolerade mig mer och mer. Åtminstone så skötte jag mitt arbete iaf så gott jag kunde. Jobbet blev det enda jag gjorde, under pandemin skulle vi ju isolera oss och hålla oss undan varandra. För min del blev den ursäkt att kunna få dricka i lugn och ro..

Vet inte hur många gånger jag bestämde mig för att sluta dricka, jag har nog druckit väldigt många sista ölen, likt förbannat satt jag där dagen efter igen. Vill ju bara få lite lugn och ro minska stressen och ångesten som verkligen gjorde ont. Lägenheten var väl inte i toppskick heller fanns ölburkar på de mest osannolika ställen, det gav mig också ångest, kände att jag borde ta tag i det där för ville ju inte att någon skulle hälsa på och se den röran.. Det slutade med ett borde jag tog ett par öl istället och tänkte jag tar det imorgon. Bara det att imorgon blev månader.
Det eskalerade verkligen under pandemin, jag arbetar inom vården och man ska ju vara hemma för minsta symtom då, ja jag utnyttjade det till max.

30/5-21 hade ångesten och stressen växt sig så stark, jag orkade verkligen inte med planerandet för när jag ska sluta dricka för att kunna arbeta och köra bil dagen efter. Jag orkade verkligen inte leva så länge men visste inte hur jag skulle ta mig ur det.. Det var då jag bestämde mig för att berätta för min chef en person jag hade förtroende för. Kan inte säga att det var ett lätt beslut men ja kändes inte som det fanns något annat val iaf inte om jag ville ta mig ur mitt beroende hyfsat helskinnad dvs med arbete och annat i behåll.

Det är min bakgrund, jag vet att jag skrivit iaf delar av den förut men vill dela av mig av att det går att ta sig alkoholens grepp oavsett om det är riskbruk eller beroende. För min del är det beroende. Det jag har lärt mig är att allas vägar ser olika ut och alla sätt är bra. För mig så har det varit behandling var först 3 gånger i veckan nu är det 2 timmar var 14 dag. Jag lämnar också blodprover med jämna mellanrum.

Mitt mål är att aldrig dricka igen men jag har också ett morgonlöfte dagligen för att vara nykter den dagen men också för att påminna mig om hur det var, precis som jag gör med det här inlägget.
Mitt morgonlöfte är "Jag vill hålla mig nykter för att vakna nykter och inte vara rädd för ångesten och isoleringen som kommer av alkohol".

För min del så är det viktigt att förstå hur hjärnan fungerar med dopamin nivåer och hur ett beroende fungerar, men det har också varit viktigt att lära om, att lära mig att det går alldeles utmärkt att göra saker nykter och att leva nykter. Det är faktiskt en rätt stor livsstilsförändring som tar tid, det kommer utmaningar hela livet. För min del har jag fått lära mig att hantera stress, jag har fått lära mig att sova utan alkohol eller tabletter och det går. Idag sover jag bättre än någonsin. Jag tror att det är viktigt att känna sig trygg i sin nykterhet och i sig själv speciellt mest för att orka stå emot alla lockelser som alltid kommer finnas, men det är också viktigt att komma ihåg hur det var och inte försköna.

Sug och tankar på alkohol kommer troligen alltid finnas men det är just bara tankar och känslor och tankar och känslor kan inte skada, men de går över snabbare för varje gång man inte lyssnar och orkar stå emot.

Jag är också stolt över den resan jag har gjort, under behandlingen så har jag verkligen lärt känna mig själv, jag har en del saker att fortsätta arbeta med men det har väl alla? Jag är stolt över att jag är tillbaka till att vara mig själv igen en person som jag totalt tappade bort under en ganska lång tid och fortfarna lär känna igen.
Ibland kan det hugga till i hjärtat när jag tänker på saker som hänt eller som jag gjort påverkad men det är inget jag kan göra åt det idag, mer än att förlåta mig själv och vara snäll emot mig själv.

Idag har jag varit nykter 365 dagar, 1 år det känns helt galet. Det varit ett år med utmaningar, glädje och tårar men mest glädje och stolhet så nu går jag för år 2 och sedan många fler..

Sist så vill jag tacka er som orkade läsa detta rätt långa inlägg och säga tack för ni hjälper alla mig att hålla mig nykter. Stort tack :)

Hej Rooten och varmt välkommen till forum för anhöriga!

Du har pratat med din mamma om hennes alkoholvanor då du förstått att hon haft dessa problem under många år men hållit dem för sig själv. Samtalet landade väl som ni hade och hon har själv uttryckt att hon inte vill ha det så här med alkoholen.

Vad fint och omtänksamt av dig att prata med henne, sådant kan vara svårt, också skönt att hon som du skriver uppskattade det. Nu ligger bollen hos henne vad hon gör av det och det känns utmanade att lämna över ansvaret till henne.

Du funderade här på om du skulle stanna ett par dagar till eller åka hem, vet inte hur du gjorde till slut men oavsett kan jag tänka mig att det känns skönt att du tagit detta steg och pratat med henne.

Ibland kan det ta lite tid innan en tråd får fart här inne och det kan vara bra att skriva flera gånger, så om du vill berätta gärna mer hur det går och hur du mår. Det som känns hjälpsamt för dig såklart.

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

@Inombords jättejobbigt med stress på jobbet, då blir man alltid extra sugen att komma bort. Godis är bra! Har du provat att meditera/mindfulness? Det tycker jag kan vara hjälpsamt.

@BjörnOtto Har läst både Carr och Grace. De är ganska lika i sitt sätt att tänka och argumentera, Båda har mycket som är tänkvärt och användbart. Rekommenderas!
Annie Grace har också The alcohol experiment, ett gratis motivationsprogram under 30 dagar på webben. Bra om man vill bomba hjärnan med fakta.

Skrev detta som snart nyss men kom på att det här är kanske aktuellt för många!
Man känner sig så ensam och hjälplös och utsatt osv osv
Speciellt i början av resan.
Jag har en man som dricker. Han är smygdrickare hemma, och jag fattade på riktigt i år på påsk.
De 3 saker som hjälpt mig förutom att läsa om andra och skriva här är:

1 här under meny, stöd, finns Anhörigstöd. Finns en online utbildn som hjälpt mig hitta mig själv och min roll lite mer. Även bra hjälp I kommunikation och förhållningssätt gentemot dem som missbrukar.
2 kommunen. I min kommun finns stöd att få, enskilt och i grupp. Jag väntar på plats under sommaren( allt är stängt i sommar Sverige!)
3 vårdcentralen . De har psykolog/ kurator anställd. Jag fick en tid inom 10 dagar, det är ändå okej. I väntan på kommunens insats.
Kramar till er som kämpar. ♡

Hej! Jag är i samma situation- min man dricker!
3 råd om Hjälp;
1 här under meny, stöd, anhörigstöd. Finns en online utbildn som hjälpt mig hitta mig och min roll lite mer. Även bra hjälp I kommunikation och förhållningssätt gentemot dem som missbrukar.
2 kommunen. I min kommun finns stöd att få, enskilt och i grupp. Jag väntar på plats under sommaren( allt är stängt i sommar Sverige!)
3 vårdcentralen . De har psykolog/ kurator anställd. Jag fick en tid inom 10 dagar, det är ändå okej.
Kramar till er som kämpar. ♡

Tycker att det låter klokt eftersom så mycket handlar om hur långt i processen man kommit i sin avhållsamhet och målen skiljer sig åt så enormt. Nog klokt att iaf centrera läsningen till trådar där folk har en nolltolerans och lyckas bra i sin nykterhet. Tycker själv att är inspirerande och motiverande att läsa om nykter framgång och välmående. Och det gäller ju att hitta ett bra mindset att lyckas anamma för sin egen mer avhållsamma framgång oberoende av om målen är att minska sitt drickande eller att inte dricka alls.
Då är nog inte det mest gynnsamma för dig att läsa om allt tragglande.

Hur mår du annars idag?
Kram

Tack @Vinägermamman🙏🏻 Dina ord värmer 🥰

@Inombords Ja, det känns kul att träffen gick så bra👍🏻 Jag tror på dig! Andas och lyssna in din kropp så är risken mindre att du tappar greppet. Heja dig💪🏻När har du semester? 🥰

@vår2022 Tog bilder på en del av Peter V’s bilder för att ha det lättillgängligt i mobilen…att på minna mig🥰

Min morgon har börjat så bra🙏🏻 Hade satt kl på 7. Drack te och åt fil m müsli och hallon. Hämtade min dotter och skjutsade henne t sitt jobb. Hennes brukares lägenhet renoveras pga mögel och därför bor hem tillfälligt på ett äldreboende en mil utanför stan. Bussarna går inte så ofta. Så det var så himla skönt att kunna köra henne dit ut vilket jag inte kunnat gjort om jag hade druckit igår. När jag lämnat henne där åkte jag och blåste. Därefter åkte jag t Friskis & Svettis och körde ett pass i gymmet. Det var evigheter sedan😅 å nu sitter jag och dricker mitt kaffe m nybakad fralla fr ett bageri i stan. Jag är så glad över att jag fixade detta. Strax besök h frissan✂️

Kram t alla oss som kämpar och även alla ni andra🤗

@BjörnOtto Har inte läst men ska kolla upp. Jag har hittills löst Tänka klart av Annie Grace, Jag som var så rolig att dricka vin med av Rebecka Åhlund och nu depphjärnan.

@Annabell
Jag saknar dig, hur har du det?

Boktips! Nu har jag fått rekommenderat en bok som heter Easy way to control alcohol av Allen Carr. Tänkte höra om någon läst eller hört talas om den?

@Torn grattis till 2.5 år! Helt fantastiskt bra jobbat! 💕💪🏻

@Torn tack för att du tittar in! Nej jag håller med dig, den här hjärnan får inte matas med en droppe för då vaknar monstret och blir starkare och börjar ta tuggor ur mitt liv och hälsa. Aldrig första glaset helt enkelt. Ska på en semesterresa med släkt på söndag (blir borta hela veckan). Tänkte deklarera direkt att jag kommer dricka alkoholfritt så att jag inte blir erbjuden något. Tänker köpa på mig ett lager a-fritt och känna lugnet i att det blir en nykter resa den här gången. Jäklar vad nykter den ska bli!

Godmorgon @sattva och välkommen hem snart! Tack @torn och grattis tillbaka! Jag gillar att vi går mot år 3, känns riktigt bra och stabilt. 🎂☀️ Inga faror finns i sikte- eller bortom sikte, jag firar med extra lång kaffe&bok på terrassen.
Känns lugnt och harmoniskt precis som det är! Kram på er och njut av dagen 🥰🙏🏻

Hej,
Jag tycker absolut att du ska flytta tråden till där din målsättning är, tror det ligger något i det du säger om att omge sigmed människor som drar åt det håll man själv vill.

@Se klart Stort grattis till 2,5 år som nykter! 😍 Du får känna dig extra stolt dagen till ära, och kanske köpa en en extra god glass att njuta av. 😀

Ha en fortsatt härlig vistelse i Italien 🇮🇹!

🤗

@Hejsan40 Glad att höra att mitt inlägg hjälpte dig. Själv kände jag efter en tid utan alkohol hur en lågmäld livsglädje smög sig på. När jag släppte idén om att livet skulle maxas hela tiden med hjälp av diverse guldkanter i form av vin så gjorde jag plats för lite lugn vardagsnöjdhet, och det är väldigt gott för själen i längden. Och som sagt, beroendet är lurigt, det hittar våra svaga punkter. Det vet att det inte kan gå oss att dricka genom klassiska beroendesymptom som darrningar eller alkoholsug. Då spelar det meningslöshet-kortet istället.. Men håll ut, livsglädjen kommer.

Där kom dippen. 4 enheter igår kväll vilket inte var tanken. Inte berusad men kände av det lite. Idag får bli en alkoholfri dag för att inte falla in i någon "semesterlunk" och dricka någon enhet varje dag bara för att.

@Vinägermamman Det har gått bra fram till igår kväll då jag tog 4 enheter då sol, semester, god mat och dryck fick styra och inte förståndet. Idag blir en alkoholfri dag har jag bestämt.

@Se klart Läser dina semestertankar. Låter som att ni har det fint! Här drar sig retreaten mot sitt slut. Förbereder mig att byta 30 grader mot hälften så varmt😳.
Njut!!!❣

Dag 6. Börjar kännas mer ok. Men oro och stress är hög. Mycket är kopplat till saker i livet. Idag ska jag inte dricka blir för sent att skriva såhär efter midnatt, idag har jag inte druckit.

Nu är jag inne på mitt nästa projekt. Sängen är ju klar. Idag köpte jag en Bluetooth-högtalare som jag ska fixa en hake till sängen som man kan hänga den på. Det är väl typ det sista.

Det som behövs nu är ett sidobord. Måste ju ha någonstans att ställa alla nya drycker 🤠. Egentligen skulle man haft en ismaskin till vilket betyder att man borde dra fram el. Eldosor är så fula... Jag gillar inte synliga kablar. På något sätt borde man gömma dosan och även få det vattentätt. Jag drog fram el till nya uteplatsen så det är ingen jättesak att gräva ner även till gungsängen.

Jag har lite problem med hur sidobordet ska se ut? 2 klinkerplattor blev över när jag la andra golvet. Således har jag 2 plattor som är 40x120 cm att använda till detta och sedan svetsa en ram runt på något sätt. Kanske borde belysning finnas i detta bord? Jag är helt uppslukad av belysning. Älskar all form av belysning.

Vad vill man ha på sin uteplats? Vad gör ni på er? Någon som har tips på kul form när det kommer till avlastningsbord? Funderar på om det borde vara hjul på så man kan dra det åt sidan.

Nej, det finns inte en chans att jag kommer sitta still... Jag har även ett fågelbad i Corten. Tänker testa att smälta vax i fatet. Håller ju även på och gör ljus så har soja, kokos och rapsvax. Det borde inte vara giftigt för fåglarna tänker jag? Kanske bäst med raps? Vill inte att rosten ska släppa så tänker att vax kanske kan undvika det i någon mån iaf?

Som ni märker har jag väldigt stora problem 🤠🌞🤗.

@Tofu på besök Ja, det är lavendelblommorna. Jag brukar låta den ligga och dra lite längre utan att hetta upp. Behåller sin fina färg då. Rosmarin och timjan låter spännande. Enbär kan oxå vara intressant…

@Inombords Bra där! Det gäller att ens ”friska” hjärna tar kommandot över beroendehjärnan. Inte tro på att det hjälper med alkohol mot någonting. Eller klassikern att om jag bara gör si eller så. Börja motionera, äta nyttigt, undvika det ena och det andra så kan jag säkert dricka lite grann. Viktigast först, vara nykter, aldrig ta det första glaset! Allt annat kommer i andra hand. Det gäller att ha tålamod, tids nog har din friska hjärna tagit makten över beroendehjärnan, och du är enbart glad för att slippa dricka. Det är alkoholens beroendeframkallande och giftiga egenskaper som gör så att saker känns jobbigt och tråkigt, orsakar trötthet och ångest mm. Så åter igen, den i särklass viktigaste åtgärden för att må bra, drick inte en droppe!

Säkert några som har synpunkter på ovanstående, och alla är olika mm. Detta är bara mina personliga erfarenheter. Men jag har trots allt varit nykter i 2, 5 år om 1 timme. Och mår hur bra som helst sedan lång tid tillbaka! 😀

Känns skönt att släppa fram mina gamla takter lite grann här på forumet igen.😂

Ha det gött!

@Inombords Inget roligt med sådana jobbdagarna. Grymt jobbat med undanmanöver på vinfronten. Tänker precis som du, tålamod, enträget arbete. Lära hjärnan att tänka om Och skapa nya automatiserade tankar 😊

Jag har också en särbo som dricker. Vi brukar träffas nästan varje helg men nu inför att vår semester så har vi hoppat över en helg. Då brukar det bli ganska mycket att dricka för honom med kommentarer som ”saknar ju dig” osv…jag vägrar att se det som min sak och tar inte på mig skulden. Han blir väldigt besviken på sig själv och undviker att ringa när han druckit han svarar heller inte när jag ringer. Det gör mig ledsen. Han säger att han känner sig dålig och förstår att han gör mig besviken. Jag tycker att det är väldigt svårt att veta hur jag ska agera. Jag blir ju ledsen och besviken, så är min känsla men jag tycker inte att han är en dålig person! Försöker att förklara det hela tiden att skilja på det. Det här blev en spretig och rörig kommentar men men. Hur gör ni för att hjälpa istället för att stjälpa utan att för den saken skull varken lägga skuld på den som dricker eller tappa bort er själva?

@vår2022 Tack för berikande kommentarer ❤🤗.

I mitt fall lärde jag mig som ung hantera mobbing. De situationerna gjorde att jag blev helt ok att bara vara med mig och även sorgligt nog att man är oftast väldigt ensam som mobboffer. Så att lita på mig själv och gå vidare själv blev mitt vapen. De andra stod kvar och stampade. Hittade snabbt ny person att mobba istället. Lärde mig att förändringar inte behöver vara negativt. Är man i en miljö som inte fungerar är det inte värre än att man går vidare till nästa. Sedan har jag nog alltid varit aktiv så jag har ganska snabbt hittat nya vänner & saker att göra. Att jag inte har problem att gå min egen väg tror jag kommer därifrån. När jag gick vidare ledde det till väldigt bra saker så erfarenheten i sig blev bra.

Jag måste inte hålla någon i handen. Jag är ok med att gå själv. Rättvisa har alltid varit viktigt för mig och att inte bli orättvis behandling. Det avskyr jag. Det är nog det jag känner i denna fråga. Tycker det är orättvist att folk ska känna att de inte kan vara öppna pga samhällsnormen. Här finns väldigt bra människor inne. Det är snarare det som borde lyftas än att någon hamnar i skymundan pga skam.

@Vinägermamman Tack för fina ord och kul att du tittar in 🤗. Lavendel? Nej, det har jag inte testat. Antar att man tar blommorna då? Så kul! Det måste jag prova. Just nu håller jag på att silar alla tidigare satser med fläder, citron & vanilj. Så otroligt gott!

Jag hade tanke på typ timjan, rosmarin etc. Alltså få till en liten "vuxen" smak. Inser att man ju kan köra nästan lite vad som. Om man har smaker man gillar är det säkert bara att sätta ihop dem. Ett tips är blåbär, citron och vanilj. Toppenkombo. Sedan är jag typ kär i kastanjepure. Gillar även starka saker så chilli är kul.

Lavendel måste jag testa. Detta med blommor blev ju väldigt bra när det kom till nyponrosor. Nu blandar jag bara med is och vatten så har man ju dricka. Hemmagjort är ju bäst ❤👍.

@Kennie tack för ditt inlägg, dessa forum hjälper mig mycket men ditt inlägg i synnerhet. Har nämligen precis samma känsla som @villbarasluta, meningslösheten i nykterheten. Men jag tror du är något på spåren ang beroendehjärnan, den försöker kidnappa en. Att vara nykter betyder att våga möta sig själv på riktigt, inte konstigt det är jobbigt när man dövat under lång tid. Men på sikt tror jag något på riktigt kommer växa i själen, tålamod och inte stressa.

Idag har varit ännu en tung dag på jobbfronten. Men det lättar snart. Jag är fortsatt nykter och det är jag tacksam för. Delar av min hjärna verkar fortfarande tro på att vin hjälper mot stress men det kanske tar tid för den att förstå att det inte funkar så, och att det inte kommer bli något mer vin. Jag tror jag har för bråttom med min nykterhet, det är en process som kommer ta tid och jag kan inte förvänta mig så snabba framsteg. Tålamod och acceptans. Ja jag hade tankar på vin idag (flykt från stress och panik är nog min största trigger) men jag agerade inte på de tankarna så det gjorde jag bra. Bra så.

@vår2022 blir så imponerad av hur metodiskt och strukturerat du jobbar med dina rutiner. Försöker få till detta själv, men det är jättesvårt. Minsta oförutsedda händelser, och vips faller alla rutiner. Jobbar dock på det…
Daglig träning är något jag måste komma igång med. Jag tror det är en avgörande pusselbit, men av någon underlig anledning ack så svår att få till. Här är det en ny rutin som måste skapas, både i tid och innehåll. Har köpt matta, gummiband mm. Behöver ”bara” hitta övningar.

Hade så gärna lejt bort ekonomibiten, men verksamheten är för närvarande väldigt liten och det blir då minst lika mycket jobb för mig framförallt med att hitta en redovisningsekonom som vill göra ett sånt litet jobb men också att förklara/sätta in någon annan.

Ha en fin kväll😊

@Sisyfos Ja, en jobbig överraskning att boosteffekten inte funkar som man tror att den ska göra. Men bra då jag nu vet att det är meningslöst att tillföra A för att skärpa hjärnan. Filurar mycket på orsak och verkan och hur jag ska bearbeta/hantera andra känslor/situationer för att jag aldrig ska ta till A som medicin. Men det är nog övning, övning, övning som gäller, analysera och korrigera strategi och metod när jag faller, för det kommer jag nog att göra, och försöka vara snäll och uppmuntrande mot mig själv.
Tusen för ditt stöd 🙏💕

@Varafrisk Tack! Och Heja oss! alla som gnetar på även om det inte går så lätt alla gånger 👍👍+

@Natalia skrev:" klarar inget som avtrubbar mig och gör mig loj. " Det är just det alkohol gör med mig, och dessutom "lite lullig". Det är därför jag är villig att ta till alla till buds stående medel för att hjälpa mig avstå, men hur vi reagerar på läkemedel är individuellt. Man måste lyssna på sin egen kropp.

Jag funderar på om jag borde flytta tråden till "Vara Alkoholfri", för det är det som är min målsättning. Jag vill förändra mitt drickande, men ner till noll. Men med tanke på mitt track record så kanske det är lika bra att jag avvaktar och ser hur jag klarar mig utan Antabus som krycka. Inte låta mig drabbas av Hybris. Men någonstans har jag läst att ett sätt att öka chanserna att nå sina målsättningar är att umgås med dem som har, eller har uppnått, samma målsättningar. Makes sense!

Hoppas alla somnar nyktra och vaknar pigga imorgon! 🙏

Sov knasigt inatt, lite ur min semester-rutin idag, men det är då marginella avvikelser… Läser en väldigt bra bok, uppslukad, brukar vara mitt mått på att vara ledig- när jag har tid att läsa länge. Inget annat nytt under sol och blå himmel. Att vara många tillsammans frestar på- imorgon tänkte jag föreslå middag som man vill, så att inte umgänget ska bli krävande/måsten.
Det ställer ju höga krav på allas anpassning och samarbete, så det är skönt om man kan föregå med att det inte måste ske gemensamt. Jag badar, babblar, lyssnar på vågor om kvällarna och somnar gott med månen utanför mitt fönster. Det blir ju väldigt naturligt att jämföra med hur det var sist vi var här. Inget överdrivet drickande, jag drack sällan för mycket när jag hade semester- även om det var daglig konsumtion. Tror jag använde just de tillfällena för att bevisa för mig själv att jag inte hade några problem… ofta tänkte jag så. Vad LITE problem jag hade med drickandet. Ja ni hör ju.. men tog alla såna där tillfällen av måttligt drickande som bevis. Men sant är att jag inte drack alltid och för mycket. Jag drack alltid men inte alltid för mycket. Men spritt över de senaste åren fanns dock alarmerande varningar. Så, som jag tjatat om förr. Man måste inte krascha med huvudet före i botten. Det går att backa bort från stupet. Utsikten finns kvar. ☀️💞

@Smörblomma Ja, hoppas på det. Första gången vi planerar utifrån aktiviteter och inte restaurang (= dricka vin) och övernattning. Och ja, rutiner är superviktigt. Tyvärr är jag inte så bra på det. Är mer en ad hoc person som lätt anpassar /ändrar till det som passar bäst i helheten just nu. Försöker verkligen jobba på det nu, men tycker det är jättesvårt. Hur går det för dig🌼?

@Varafrisk Vad fint att det gick så bra med träffen. Bra att du reflekterar över vad Peter säger, han är riktigt bra och pedagogisk. Ja, det verkar som du fått lite ny energi, härligt! Fortsätt på den banan!💪🥰

@Vinägermamman Vad gulligt av dig, tack och kram🥰

@vår2022 vad härlig inställning din familj har! Tack för ditt inlägg! 🌸

@Varafrisk Men tänk vad kul att få tillbaka en vän, vilken lycka! Vad glad jag blir att läsa! Jag gillar också Peter, har tittat lite men det finns nog mycket att lära. Ska läsa om tänka klart tror jag, håller på med Depphjärnan nu också. Har tokmycket på jobbet nu men är rädd att tappa greppet. Härligt med nykter kväll! Lyxfrukost imorgon då! 💕🌸💪🏻

@Tofu på besök
Måste bara återkomma till ditt inlägg om smaksatt sirap. Har du provat lavendel än? Det är en galet läcker smaksättare. Gott oxå att kombinera med rivet citrusskal av olika sorter. För övrigt är det härligt att läsa dina inlägg. Inspirerande och viktiga ledord du har. Är lite smått avis 🤩 Jag drömmer om (och jobbar på) att åter få energi i kropp och knopp och vara kreativ. Må så gott!

Hej Vår! Vill bara kika in och säga att jag gläds så med dig. Det riktigt lyser om dig och bubblar så mycket god kraft i dig. Kram

Hej Varafrisk! Vill bara kika in och säga att du känns så positiv och optimistisk på senaste. Härligt att läsa dina inlägg och inställningen du har nu i såväl med-som motvind! Fortsätt så 😊🥰

Hej Geggan! Vad skönt att operationen gick bra, men vad jobbigt att det vart spritt. Håller tummar och tår för att det går att komma tillrätta med. Skönt för din man att ha dig som ett stabilt stöd. Kram

@Inombords @vår2022 Kram t er!

Träffen m vännen gick bra! Så mycket vi hade att prata om! Jag sa ska vi bara prata om våra missuppfattningar innan vi pratar vidare. Hon sa…behöver vi prata …kan vi inte bara gå vidare? Vi nämnde iaf några saker på. Jag var inte avundsjuk, kände mig inte förminskad. De gånger som hon blir lite storasyster (fast det inget hon menar) lät jag det passera. När vi skildes åt sa hon ..vi ses snart igen NN. Ja….jag har verkligen ssknat henne!

I förmiddags tittade jag på två avsnitt med Peter Wirning. Det ena som jag har tittat på några gånger tidigare var om postakut abstinens och det andra avsnittet hette ”Hjärnans belöningssystem vid beroende”. Jag tycker att båda avsnitten är bra och lärorika. Några ord som fastnade för mig var vila och underaktivt. När jag dricker blir alkoholen för stunden en form av vila för då slipper jag att förhandla. Och underaktivt för mig så är min känslohjärna undersktiverad …vardagen kan vara lite trist och grå…och istället för att göra ngt som kan stimulera den så dricker jag alkohol som går t belöningssystem.

Men idag är jag nykter och idag var det ingen kamp. Pust🙃

@Ny dag @Inombords @vår2022 @Se klart Ja…som jag längtar…. 💪🏻🥰

@hejhej38 jag tror det kommer gå bra med alkoholen, du kommer säkert vara stabilare efter sommaren rent känslomässigt. Försök vara snäll mot dig själv. Det går väl bra men har lite sug nu, riktigt jobbigt på jobbet, vill bara komma bort en stund. Men jag håller än så länge i. Äter godis. 🌸

@Inombords ja jag försöker tänka lite så, vara förlåtande mot mig själv. Men är så rädd att jag kommer fastna och kommer behöva dricka för att bli "normal" när semestern är slut. Men du har rätt, inte ta tag i det nu. Får bli höstens stora utmaning... Tack för ditt stöd. Går det bra för dig?

@Se klart Fin reflektion och jag håller med. Man växer hela tiden och det känns utvecklande. Jag är fortfarande lite förvånad över att det känns så bra och spännande att vara nykter och att man klarar sig så bra över att inte få ta ett glas rosé i solen och få känna den upprymdheten. Den gamla föreställningen av mys har blivit genomskådad och punktmarkerad. Som du säger, hur man inbillade sig att berusningen skulle leverera något, en nåd som man aldrig fick och att man ändå fortsatte gång på gång. Som att börja på ruta 1 och aldrig komma vidare. Den får också mig att må illa. Jag förvånas av att verkligheten överträffar mina föreställningar om att vara nykter. Det är så mycket bättre, här finns nåden. Kram 🥰.

@Tofu på besök Jag tror också att vi tänker så mycket på vad andra tänker om oss. Vilket visar att vi är så fokuserade på oss själva som tror att andra tänker så mycket om oss. Så majoriteten går omkring och tror att alla andra tänker på hur man själv beter sig, vi är så självcentrerade. I själva verket orkar de flesta inte bry sig om andra för man har så fullt upp med sig själv. I grupper kan det bli lite annat, man vill inte sticka ut ut gruppen och gör man det är de andra snabba att be en rätta in sig i ledet, annars finns risk för att man blir utstött. Rättar man inte in sig i ledet kan man lätt bli mobbad, eller om man på något sätt är avvikande. Oerhört tragiskt för de som råkar ut för detta.

Om man går emot strömmen är man nog en stark person som klarar av att göra det. Det kan ju också vara så att man vägrar att infinna sig i ledet för man vill själv bestämma allt. Finns väl några på varje arbetsplats som vägrar infinna sig, är min erfarenhet. Dessa kan såväl berika processer men även hindra processer. Att vägra rätta in sig i ledet kan ju också ske i tystnad, man går helt enkelt sin egen väg.

Jag tror att vi är så olika sammansatta och uppväxta med så olika bakgrunder, kulturer och sociala omständigheter. Normer för vad som är normalt, tillåtet och accepterat styr hur vi beter oss. Det som känns självklart för en person känns helt orimligt för en annan. Skam och skuld går i arv i generationer. Det finns även en poäng med normer, regler och skam i samhället, att veta hur man ska bete sig mot varandra så att anarki inte uppstår. Men normer går även stick i stäv - man dricker för att festa, fira och ha kul, men baksidan att det för vissa inte fungerar och beroende uppstår, talas det tyst om. Normen är även att du ska kunna hantera det, kan du inte det så uppstår skam, du kan inte följa normen som är accepterad. Det är viktigt att ta upp skuld och skam för det har vi ju alla inom oss, att försöka få ett samhälle som är tillåtande/förlåtande med respekt för olikheter och mångfald. Det bra att det går några i bräschen för det och som vågar utmana det, som du😁

@Kebne1 Ja heja dig, och stort grattis!🤗 Stenhård är ett bra ord, och som Se klart brukar skriva: Att bli nykter är inget för veklingar! Jag såg förresten att du fångar Abborrar som bara den.😄 Härligt!

Kram

@vår2022 Tack för fin input ❤. Den podd jag lyssnade till igår tog upp flera områden kring där vi anpassar oss kring andras syn. Den fick mig att tänka till. Områden som amma länge, vara vegan och att inte dricka. Ena personen menade att inte dricka och bli ifrågasatt var det tuffaste. Att man ofta blir ifrågasatt. Andra personen som inte heller hon dricker menade att hon aldrig känt sig ifrågasatt. Den är intressant tycker jag.

Jag tror vi ofta kanske inbillar oss mer än vi tror vad andra tycker. Jag menar skulle någon komma till mig och avslöja att de inte dricker, även om det skedde innan jag själv trillade dit, hade jag inte dömt. Det är jag ganska säker på. De som dömmer. De är egentligen helt ointressanta. Snarare tycker jag synd om dem. De kan inte vara speciellt grundade. Därmed även ofarliga.

Jag ställer mig frågan varför så få känner sig bekväma med att vara helt öppna kring sin problematik? Är det inte så att man är rädd för reaktioner. Att bli förminskad? Skamkänsla. Varför inte annars säga som det är när man blir bjuden. Jag dricker inte för jag har en gång trillat dit och har därför helt tagit avstånd. Varför är det så kontroversiellt?

Jag har nog alltid gått mot strömmen. Jag ammade länge. Barnen fick själva bestämma och det tog ett bra tag innan de blev ointresserade. Jag blev vegan, har hoppat av hela karriärcirkusen och kör min grej. Så egentligen inte så konstigt att jag även utmanar denna fråga. Däremot var det jobbigt initialt att outa alkoholen. För mig vad det skam. Pinsamt att man inte kunde kontrollera sig. Pinsamt att vara den misslyckade.

Jag tror nog som sagt att spärren ligger mer i eget huvud än hos andra. Om man bara kör på så tror jag få reagerar. Om man själv anser det är en ickefråga. Som med podden jag beskrev initialt. Ena har aldrig upplevt att bli ifrågasatt och andra känner detta som en jobbig sak i olika sammanhang. Förvisso har de helt olika bakgrunder. Ena business och andra influencer. Kanske gör det skillnad?

Hej!

Vill vara kika in och önska dig en fin vecka 🌸💕

Kram!

@hejhej38 Åh jag beklagar sorgen! Det är svårt att hantera när någon nära dör. Jag var tvungen att äta ångestdämpande (fick tjata mig till sobril när pappa hastigt gick bort). Jag visste att det inte var rekommenderat att döva sig men jag var tvungen. Sorgen hinner man bearbeta ändå, den följer ju en hur man än gör. Kan du försöka förlåta dig själv i nuet och tänka att du tar tag i alkoholen när det känns lättare? Jobbigt att hantera båda plågorna samtidigt tänker jag. Kram!

@vår det är spännande att läsa dina tankar, jag känner igen mycket kring att ”tvinga” hjärnan att se den här resan som något spännande- och då gick det rätt snabbt för tankarna att gå i de spåren.
Mitt vanligaste svar när människor frågar hur det är att inte dricka är att det är utvecklande. Man växer. Livet fortsätter att öppna sig. Jag var 55 när jag slutade och mer än nånting annat var jag så less på att vinet inte gav mig någonting mer än exakt samma som dagen innan. Det var en leda efter den första lättnaden/avkopplingen som bara kändes som att simma i en burk konserveringsmedel. Inget växte. Inga nya tankar. Jag tror jag upptäckte det först efter en tid- i början var det bara att beta av och kämpa på. Men så småningom. Jag mår än idag illa av att tänka på hur man gång på gång- inbillade sig själv att berusningen skulle leverera något. Nån nåd som aldrig gick att få. Nåden fanns i den motsatta riktningen.
Fint att dela resan! Kram 🤗

Det är synd att jag är så avig till tabletter. Hade varit en god idé att använda naltrexon eller antabus annars. Men klarar inget som avtrubbar mig och gör mig loj. Det gäller all medicin. Kan inte ens använda Alvedon. Är jättekänslig och får de märkligaste biverkningar på ett sätt som gör att jag inte står ut med dem. Ipren funkar. Kan acceptera viss sömnmedicin också även om jag ogillar bieffekterna men bara för att det dessvärre är nödvändigt för att sömnen ska infinna sig.

Vill önska dig en fin dag 🌱

@Inombords ja jag har semester. En viktig anhörig till mig dog för ett par veckor sen så ska på begravning i veckan. Sedan den personen dog har jag haft svårt att kontrollera mitt drickande. Stänger även av känslorna så jag har varit likgiltig sedan dess. Jag hoppas det blir bättre efter begravningen så jag kan sörja och minska mitt drickande. Har blivit värre än start av semester, eller jag dricker inte annars på vardagar men nu har det blivit varje dag i två veckor...

Ja jag försöker måla så mycket det går men är så svårt med barnen, man får inget lugnt o ro.

Heja dig Kebner! Jag tycker också det är för hemskt när folk romantiserar alkohol som förstör så mycket för oss människor. I de flesta misshandelsfall, relationsvåld, och barnmisshandel så är alkohol inblandat. Även många sjukhussängar och vårdcentraler belamras av personer med alkoholrelaterade sjukdomar och skador. Är det något att romantisera? Nej, verkligen inte. Bra gjort av dig Kebner att leva nykter efter stort alkoholintag tidigare. 🍃🌺🍃

@vår2022 Tack för pepp och grattis till din nya resa!

@TappadIgen Precis så! All tid jag lade ned på något som inte går att förstå, paradoxen. Men lösningen ligger som sagt i framtiden. Tack för ditt bidrag!

@Inombords Det du skriver köper jag rakt av. Tack!!

@BjörnOtto @Inombords @vår2022 Är det inte också väldigt paradoxalt hur man kunde tänka att den ångest som det beteendet man har haft när man har druckit alkohol, kunde leda till att man drack mer alkohol? Visst kunde det ta bort ångesten för stunden, men någonstans måste man ju också ha förstått att det i sig skulle leda till ännu fler minnesbilder att ha ångest för?

Det är ju som en ond cirkel. Men till slut kommer man på att det som har varit har varit och man kan inte döva bort den ångesten med mer alkohol, mer än tillfälligt. Det man kan påverka är hur man väljer att agera idag och i framtiden. Det är logiskt. Det var inte särskilt logiskt att döva alkoholinducerad ångest med alkohol, men ändå gjorde man det. Så otroligt skönt att ha kunnat bryta.

@BjörnOtto Att tänka positiv är A och O för mig. Jag skulle kunna grotta ned mig hur mycket som helst i all skit som alkoholen medfört för mig. Jag har bett om ursäkt till mina nära om hur jag ibland betett mig och de har försonats med mig. Nu plågar jag mig inte mer om det som hände förr, kommer tankarna säger jag högt, ja, det var skit men nu ser jag framåt. Jag ser framåt på hur skönt det är att vara nykter varje morgon, hur fri jag är som kan ta bilen när jag vill, hur mycket fräschare jag ser ut, gått ned i vikt, tränar regelbundet och självkänslan så mycket bättre. Bättre relationer med mina nära och gömmer mig inte längre som förr. Ångest, skuld och skam knappt märkbar. Tar itu med det som tynger i mitt liv på ett mycket bättre sätt som nykter och kommer framåt i livet. Ja, livet utan alkohol är ett helt annat liv, nu lever jag och ser positivt och hoppfullt på livet😁

@Argbiggan Det är stort med en helt nykter semester. Den är till för att vilas på och ta det lugnt. Att stressa omkring med massa krav tar musten ur en och sedan ska man tillbaka på jobbet och stressa. Härligt att bara vara och finnas till för de viktigaste i ditt liv❤️.

Njut och koppla av din sista semestervecka🌞🌸

@AkillesU Grattis till 100 dagar!🥳. Hur bra som helst! Härligt att du tar det lugnt och har tid att lära känna dig själv bättre, om vad du har för behov och mår bra av.💕

@Varafrisk Hoppas du får en fin stund med vännen och att du kan komma vidare, oavsett hur det slutar. Fortsätt kämpa på, du har en styrka till att komma ur drickandet. Glöm inte lyssna på Virbing😁💕

@Inombords Det är så lätt att plåga sig med tankar från förr, hur illa man betett sig, pinsam, asfull och bläää! Idag slår jag bort det om tankar kommer, inget jag behöver upprepa att känna. Jag betedde mig fel, det är jag mycket medveten om, men det var då och nu är nu. Va fan shit happens! Och det gjorde det ofta. Jag försöker se framåt och glädjas över att jag aldrig mer kommer att bete mig så och vara packad, skitbra ju!😁. Jag har sagt till mina två stora barn att jag är ledsen för att jag varit full inför dem vid några tillfällen och skäms för det. De säger ”skit i det, vi mår bra och du är bra”. Jag har även sagt till andra i min familj att jag betedde mig full för jag hade alkoholberoende, och ångrat det. De är bara glada för att jag är så duktig och stark som kan låta bli att dricka.

Så om du behöver be om ursäkt till någon, kan det vara skönt att göra det, men att plåga sig med skit från förr ger inte ett endaste dyft, bara dåligt mående. Så för var förr, shit happens, och nu är nu😄

Hej Erik24!

Din berättelse berör verkligen. Du beskriver att din alkoholkonsumtion har eskalerat under ett antal år, och att den nu gör att du hamnar i situationer som är farliga för dig. Det blir en ond cirkel där du skäms och får ångest av alkoholen, samtidigt som den är en kortsiktig lindring av just de känslorna. Den karusellen är det många här på forumet som kan känna igen sig i - så himla fint och modigt att du skriver här och sätter ord på hur du har det, det är verkligen ett steg i rätt riktning. Dina fem nyktra dagar är också ett bevis på att du har styrkan som krävs att få stopp på drickandet. Hur har det gått sedan dess?

Precis som Se Klart här ovanför skriver, så kan det vara oerhört hjälpsamt att få prata med någon, att inte gå ensam med de här tankarna. Det finns massor av olika sätt att få hjälp och stöd, och vilken väg du än väljer (att prata med någon i din närhet eller vården) är bra! Vill lägga till Alkohollinjen (020-84 44 48) till tipsen ovan om du vill ha stöd helt anonymt. Och oavsett hur du mår just nu, och vad du tänker om vad jag skrivit, så hoppas jag att du vill fortsätta skriva här och berätta hur det går för dig. Du är inte ensam!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

@vår2022 Åh vad glad jag blir!🌸💕 Har tittat på Peter Wirbing nu, tycker han är fantastisk! SRK modellen, den tar jag med mig. Hm, kanske ska skriva ner mina bottnar nånstans ändå, för att förlåta mig själv och komma ihåg hur illa det ofta gick. Jag har ett mycket gott minne så jag minns varenda en, ingen förnekelse direkt. Huvva.

@Kebne1 🥳🥳🥳 grattis till 7 månader! Så strongt! Det var tufft för dig mellan 6-7 månader men du kämpade på som en riktig krigare💪.

Vad tråkigt att behöva klippa med vänner för att du idag inte dricker. Det får en att fundera på om det verkligen var vänner värda att ha, eller kanske att det var alkoholen som var kittet för att kunna umgås? Jag har också tidigare klippt med några vänner, inte pga alkohol men för att jag inte ville hänga med dem hela tiden och göra samma saker som dem. Då blev jag tråkig för dem. Då funderade jag på varför vi egentligen umgicks, det var på deras villkor men inte mina. Det blev en börda för mig och jag kände mig inte självständig. Med de få jag umgås med nu, finns inga krav på vänskapen och det gör mig fri.

Njut och ha en fin 7 månaders dag idag❤️🌞

@Inombords Grattis till tre veckor!🥳 Det gick fort tycker jag, minns när du var på dag 1. Unna dig en present, det är du värd! Du kämpar på så bra!💪💕

@Ny dag @Inombords
Jag har tänkt på att hela resan från dag 1, har varit tvungen och bra att gå igenom. Man måste reflektera, kämpa och fundera på vilken riktning och vilka värden man vill ha i sitt liv. Dem får man inte utan resan från dag 1. Och att nyfiket utforska vägen varje dag, registrerar och notera vad som händer. Då blir det en spännande resa, tung och jävlig många gånger men en väg som leder till frihet. Man utvecklas hela tiden och det är spännande! Då går dagarna också fortare om man ser det som en spännande, utmanande livsresa🥰

@Varafrisk vad spännande med vännen! Berätta gärna hur det gick sen! Idag är en ny dag, och inte måndag heller, toppen! Kram!🌸

@Inombords Och det bästa är att du är på god väg hit med stormsteg!💪😁❤️

@Ny dag Trägen vinner alltid! Och det kommer du att göra💪. Du jobbar på så otroligt bra trots mycket ångest många gånger, det är styrka det! Du ska vara stolt över dig själv och nu tar vi juli månad också💪❤️

Tre veckor idag! Ny flik i programmet här på AH och ska fundera ut nån liten present till mig. Tiden går långsamt men det går iaf framåt!

@Ny dag Ja, du kommer att komma hit en dag, det är jag helt övertygad om! Det är så mycket bättre att vara på den andra sidan och tillbaka i det verkliga livet. I det verkliga livet finns det mycket att tampas med, men att göra det nykter ger helt andra förutsättningar till att få må bra och reda ut det som tynger❤️

@BjörnOtto jag hade nån idé om att skriva ner mina bottnar i en lista men insåg att det inte skulle vara bra för mig, bättre att lägga fokus på framtiden som du säger. Jag firar tre veckor idag! Hurra! Kämpa på!

@Tofu på besök Intressanta tankar du har. Mobbaren har nog inte kontakt med sina känslor, ingen empati och ofta en narcissistisk självgod syn på sig själv. Allt den gör och tänker är det enda rätta. Avviker någon från mobbarens uppfattning av världen, rubbar det mobbarens trångsynta världsbild och denne blir provocerad. Mobbaren tror att om någon går sin egen väg är det en kritik mot mobbaren, något denne inte tål, och gör utfall i form av pikar eller i värsta fall slag. Mobbaren mår dåligt innerst inne men har inte verktyg för att hantera detta och anfall är det enda den känner till och lättar förmodligen på det inre trycket. Förmodligen en inlärning mobbaren fått för att hantera sitt liv. Det finns nog inget annat att göra än att sätta en tydlig gräns mot mobbaren, som kan göras på många olika sätt. Ett sätt kan vara att inte ge mobbaren någon uppmärksamhet alls och gå vidare i sitt liv. Att bli sann mot sig själv och trygg i detta. Att inte gå i fällan och haka på mobbarens sofistikerade pikar, som gör allt för att trycka ned en. Skaka av sig mobbaren och betrakta denne som luft och rakryggat gå vidare.

Att gå ut offentligt att man druckit för att man haft kontrollproblem och nu inte dricker alls, är jättemodigt. Att ta detta steg och outa sig offentligt kan vara ett sätt att försonas med sig själv, tänker jag. Att det finns ett behov att göra det. Det visar på styrka, och så klart finns det en risk med att göra det. Ofta kan det finnas någon som retar sig på det och vill ”lufta sig”. Du verkar stå stadigt på jorden med att du outat dig och kanske till och med blivit ännu starkare i din hållning att vara nykter pga det? Jag personligen har inget behov av att outa mig offentligt, men privat har jag gjort det inför min familj. Det har jag haft behov av för att få försonas med mig själv, att få vara sann, ärlig och öppen. Jag känner mig stolt, trygg och stark i min nykterhet och kan även berätta om detta för fler, om jag skulle känna behov av det. Det viktigaste för mig är att jag är sann, ärlig och öppen för mig själv och tycker om mig själv för den jag är. Då kan jag även ta in och tycka om andra.

Du bidrar sannerligen till en bättre värld och tar öppet emot andra människor med kärlek❤️

Ja. Jag tror inte att det är en slump att jag slutade dricka på allvar en vecka efter mammas begravning i höstas. Och ja, hon hade många goda sidor .

@Argbiggan Tack, det kändes bra att faktiskt kunna skriva ner detta trots min vingliga väg hit. Och jag menade såklart att också vara nykter i juli. Då hjälper vi varandra så att vi sedan kan bocka av ytterligare välmående när månaden är slut! Är ledig idag, chillar och dricker morgonkaffet som smakar ljuvligt! Kram💕

@Ny dag Du har jobbat på så himla bra! 75 procent är skit bra och du kan vara rak i ryggen över den siffran. Jag är med dig för en nykter månad till! 💕🌸

@Kebne1 Grattis till sju månader! Strongt jobbat och härligt att det börjar kännas lättare igen. Du inspirerar!!! Hopprep och intervaller ska jag definitivt testa, jag måste hursomhelst få upp flåset igen så att jag orkar löpträna 3 ggr i veckan i 30 minuter för att stärka hjärnan och välbefinnandet (enligt Anders Hansen ur boken Hjärnstark vilket ska vara lika bra som antidepressiva)! 💕

@Kennie @Sisyfos Glömde skriva…jag ska tänka särskilt mycket idag på vad ni skrev igår💪🏻Kan tyvärr inte öppna länken men tror att jag kan söka på youtube efter klippet ändå.

Kram

Godmorgon!

Tänkte först inte skriva för det gamla mönstret höll i sig igår men jag tänker att det är bra att jag skriver. Annars stoppar jag huvudet i sanden🙈 Det finns flera personer som jag följde här på forumet och som försvann å jag undrar SÅ mycket över hur de mår och hur de har det 🤔Hoppas att de har det bra🙏🏻

Jag förstår inte hur jag kunde missa Peter Virbing igår?!?! Jo men det är ju självklart…..gamla tankemönster…det är som om de går på autopilot fast….det är ju jag som tänker dem! Ska vara uppmärksam på detta idag.

En del av er kanske minns vännen som jag berättade om som inte kunde vara vän m mig längre. Vi var ju några fd kollegor som skulle träffas i början av juni. De träffades men jag var sjuk. Efteråt hade jag och den vännen en mkt kort sms-kontakt det blev då då uppenbart att vi hade helt olika tankar varför vi inte längre umgås. Jag skrev vi behöver nog pratas vid och hon svarade att hon gärna träffas. Jag tänkte prata i telefon. Hursomhelst så ska vi luncha idag vilket känns väldigt kul😃Få se var vi landar någonstans.

Ha det fint☀️

Nykter juni månad och nu satsar jag på att juni också ska bli nykter. Började mitt kämpande denna gång den 6 feb och har tagit alldeles för många återfall men jag hoppas trägen vinner mot alkoholdjävulen och det känns bra att drygt 75 % av dagarna varit nyktra. Nu strävar jag efter att fortsätta öka andelen nyktra dagar för jag mår på det hela taget så mycket bättre (och ser allt lite fräschare ut👍🙏). Kram till alla som inte ger upp utan fortsätter kämpa🥰

@Onkel F …Ja, du…..det går upp och ner för oss båda men vi ger banne mig inte upp💪🏻Skönt att du ska få börja m antabus igen. När jag tog antabus var jag tvungen att gå t Rådgivningscentrum tre ggr/vecka för att ta den.

Ha det gott och heja dig💪🏻🤗

@Inombords Så ska det bli! Gillar att tänka i termer av frihet och befrielse. Det är ju både viktigt och ädelt! För mig funkar det som en positiv drivkraft. Ska börja fokusera mer framåt och mindre bakåt. Ändå svårt att ändra historien tänker jag :-)

Hej!
Nu tror jag inte att det var min sambo och hans pappa du såg, men kunde ha varit. Så vi får hoppas att det gick för den grabben som för min sambo. Han bestämde sig för att hans barn aldrig skulle behöva se honom full och det har de sluppit. Han gick helt enkelt inte i pappans fotspår. Jag drack ju också väldigt sparsamt när vi träffades och när barnen var små. Förmodligen hade det sett annorlunda ut om vi druckit tillsammans. (Nu smög ju jag istället).
Jaja, nog om det.
Jag funderar på det du skrev om din dotter. Som du vet tycker jag att flera härinne borde rannsaka sig själv om VARFÖR de dricker. Tror inte att hela sanningen hos alla ligger i beroendet och alkoholens skrift, åtminstone inte i början av karriären.
Men jag har funderat mycket på vilka mekanismer som gör att vissa vänder sig till de där personlighetstyperna. Och som du skriver är det likt ett beroende i mycket. Jag läste en mycket bra bok för några år sedan ”Du tillhör mig”, minns inte författarens namn, men de beskrev just tillvägagångssättet de här personerna har och jag kände såväl igen det hos några personer i min närhet som träffat den här typen av män. Total uppmärksamhet av honom initialt och sen gradvis något annat. ”Tala tillrätta” funkar ju inte, men tänk om ”tala själv” funkar. Min syster använde den taktiken när hon frågade och frågade om varför jag tyckte att jag kunde fortsätta att dricka. Mina argument var så ihåliga. Jag hörde det själv. Villkorslös kärlek och uppbackning är värt ett försök tycker jag. Inget ifrågasättande kanske, utan bara backa upp hennes goda sidor. Jättejobbig situation, jag förstår det!
Hur som helst, har missat din tråd lite. Det var så många år som du sällan skrev, men jag har ju sett dina inlägg på sista tiden och din berättelse om din ”karriär”. Intressant att ta del av det du skriver! Kul att du är mer aktiv (😂 på ett positivt sätt). Du behövs!

Jag älskar att fiska! Nu sparar jag små abborrar till kräftfisket som drar igång sen🙏🏼@Tikka

7 månader nykter idag. Månad 6-7 var en dipp för mig. Men skam den som ger sig. Nu känns livet lättare igen. Det gäller bara att gneta på. Jag har läst min tråd igen och det har hjälpt mig i mitt tankearbete. Så skönt att slippa baksmälla och allt annat skit som a för med sig. Hepp hepp alla fina. Kämpa på!

Har precis lyssnat på en podd som diskuterar begreppet framgång och även samhällssyn på de som inte dricker. Bra tankar. Stora tankar.

Detta med framgång. Det är en fråga som lite snurrat förbi som jag tror allt fler börjar omvärdera. För mig är det tydligt. Det handlar om att lyckas leva efter mina ledord glädje, tacksamhet och stillhet. Att våga gå min väg på den resan. Våga ta de stegen som krävs för att komma dit. Våga tacka nej om jag inte tror det leder till det. För mig är det framgång att lyckas leva ett fritt liv där man är sann mot sig själv.

Jag vill även bidra till en bättre värld. Nu börjar jag sakta vända affärsmodellen mot det. För mig handlar det mycket om hållbarhet och att folk ska kunna få möjlighet att bidra kreativt kring det jag säljer.

Jag tror verkligen på kreativitet. Det är väldigt ofta jag möter folk som säger vad många idéer du har. Vad kreativ du är samtidigt som de menar att de själva har 0. Oftast dröjer det inte lång tid tills de är med och bidrar kreativt i vårt samtal. Plötsligt kommer massa idéer bara man lixom lockar folk att våga. Jag ser en låsning hos så många som nästan är självpåtagen.

Funderar även mer och mer kring detta med att vara sann mot sig själv och våga vara öppen med det gentemot andra. Jag tror inte man blir dömd på samma sätt om man rakryggad och trygg beskriver vem man är. Däremot om man tvekar skapar man en öppning för "mobbing". Går man ut och säger offentligt att man inte dricker för man tidigare haft kontrollproblem men samtidigt står stadigt finns det inte mycket att ifrågasätta enligt mig. Om man flackar med blicken och skruvar på sig så kommer det nog som ett brev på posten att vissa kommer se ner på en. Vissa ganska omedvetet. Jag tror det är människans natur. Så fungerar mobbing.

Om du sätter tydliga gränser kommer mobbing med stor sannolikhet upphöra. Om du vacklar blir det tvärt om... Då har du satt på dig offerkoftan och blottat strupen. Det är detsamma som att skapa en fri väg för mobbarna.