Tråd: Allt är ju tråkigt av brandnew

brandnew

Jag vet att jag måste sluta dricka. Det som oroar mig mest är typ… vad fan gör man istället? För att slappna av, bli glad, träffa folk, ha kul, njuta av något?

Tråd: Jobbig fm av Ros

Ros

Jobbig fm. idag😔 hela huvudet har låst sig av stress över en situation i går kväll. Ingen större grej men påverkar mig idag. Varit så jobbigt att koncentrera sig på jobbet, enkla saker som jag gör dagligen kommer jag helt plötsligt inte ihåg hur man gör. Tror själv att det är så mycket som händer med mig nu när jag inte dricker att jag behöver mer vila o lugn. Ska när tillfälle ges lägga mig i soffan o bara blunda en stund😌

Ursus

Stress ska inte underskattas, kan ge symptom som påminner om att vara bakis om man hamnar djupt i skiten. Viktigast är väl att inte behöva "lugna ner sig" med något som innehåller % och som sedan förvärrar skiten ännu mer.

Hoppas det känns bättre snart!

Tråd: Relation som nykter? av AndyAndyAndy

AndyAndyAndy

De senaste veckorna har jag tänkt ganska mycket på hur jag ska gå tillväga för att eventuellt inleda en relation i framtiden.

Jag är nykter sen 4,5 år och har två barn sen tidigare förhållande. Separerad sedan 6 månader tillbaka.

Jag är verkligen ett "flockdjur" men tanken på hur man ska lyckas träffa någon i framtiden som nykter alkoholist och två barns pappa känns rätt dyster lixom..

Speciellt då jag inte går i AA eller är kyrklig.
Om jag har förstått saken rätt så är det relativt vanligt med separation efter att en av parterna i en relation blir nykter.

Finns det tankar kring detta?

Andrahalvlek

@AndyAndyAndy När jag blev nykter raderade jag samtidigt alla dejtingappar. De var en del av mitt missbruk, jag var en riktigt bekräftelsejunkie. Gick över gränser som jag inte borde gå över, som i grunden stred mot mina värderingar. Alltid onykter när jag messade, oftast när vi träffades. Och när jag trodde att jag hittat rätt man slog jag nästan knut på mig själv för att pleasa honom. Mycket osunt.

Jag separerade från barnens pappa för 10 år sedan, och de första 6 åren letade jag mycket aktivt på olika dejtingforum. Jag är säker på att det finns många guldkorn, men träsktrollen är tusen gånger fler i dejtingträsket. Tyvärr. Två gånger trodde jag att jag hittat på riktigt rätt, båda gångerna gick det åt he…. Blev helt galen bedragen, lurad och sårad. Dock inte ekonomiskt tack och lov, men mina känslor fick så mycket stryk att de knappt har återhämtat sig än.

Nu har jag varit nykter i drygt fyra år och jag vet faktiskt inte hur/om jag kommer att träffa någon. Jag trivs mycket bättre i mitt eget sällskap, och lider inte längre av ensamheten efter att barnen flyttat hemifrån. Jag är självsam, och fine med det. Sen snart ett år tillbaka är jag sambo med en storpudel, så nu har jag sällskap både i sängen och skogen 🤣 Vandra i skogen är ett stort intresse för både mig och hunden.

Jag har inte gett upp helt. Jag tänker att jag kanske snubblar på en man i skogen!? Det jag vet är att jag inte vill ha en man som hinkar öl och whisky i tid och otid. Vars enda intresse är just olika öl och whisky, och som tittar på all sport som erbjuds på tv. Sådana män finns det många av, tyvärr.

Jag hoppas att fler ger sig in i diskussionen, som är jätteviktig!

Kram 🐘

Tråd: Denna gången ska jag klara det!!💪🏻💪🏻✊🏻 av Rosen67

Rosen67

Hej alla fina… har nyss gått med här och suttit och läst alla kommentarer från alla… så skönt att se att man är långt ifrån ensam och alla har sina olika historier att berätta…🥰
Jag har en så lång historia att jag skulle kunna skriva hur mycket som helst, men ska försöka att kortfattat berätta…
Jag har alltid varit en glad, positiv tjej… alltid haft jobb.. varit gift 2 vuxna barn och ett superbra liv helt enkelt…. Men det har inte alltid varit posivt att resa ofta, varit med på alla jobbfester, och hänga med på Allt!! När man har fallenhet att bli beroende och må så gott av Alkoholen!!🥲 det slutade med att jag ville ha alkohol varje dag för att få energi,slappna av,ha kul, och jag mådde SÅ gott av det och somnade så gott… allt var frid och fröjd många år innan jag skilde mig efter 30 år med min man, min älskade pappa dog precis i samma veva och han var mitt Allt!!!!🥲❤️💔då eskalerade mitt drickande ännu mera och var till läkaren av en annan orsak, så gjorde den unga läkaren även ett Pethprov på mig…. Det får han väl göra tänkte jag…. Det gick ett halvår och då kom Nästa chock!!! Fick ett brev från Transportstyrelsen att dom hade återkallat mitt körkort…. Det har förstört mitt liv ännu mera…. Och nu måste jag lämna minst 4 Pethprover inom ett halvår som ska vara helt ren… vill då säga att ett Pethprov kostar 1800kr att göra… + att jag inte har körkort så jag kan ta mig dit….😡detta stressar mig och jag mår verkligen inte bra, är sjukskriven nu, och har varit inte druckit en droppe på över en månad… känner mig så duktig för det har inte varit lätt att bara sluta med något man mår så jäkla gott av…. Men denna gången ska det gå…. Och jag MÅSTE ha tillbaka mitt körkort 🥲🥲 Finns det någon här som varit med om något liknande!?… kram från mig❣️

Blidenjagvillvara77

@Rosen67 välkommen hit! Förstår att du är stressad och förmodligen fylld med ångest för både det ena och det andra! En liten fråga; var det körkortet som ledde till att du slutade dricka eller har du haft funderingar på att göra en förändring innan allt detta? I vilket fall, så klokt och starkt av dig att vara nykter! Att dricka skulle inte vara till någon hjälp! Något annat jag undrar över är varför läkaren inte sa något till dig om provsvaren? Och att hen skulle rapportera det vidare till transportstyrelsen?? Jag tycker det var dåligt av läkaren att inte ha ett samtal med dig kring detta och kanske erbjuda stöd/fråga hur du har det? De har säkert en skyldighet att rapportera men det hindrar ju inte att prata med dig om det. Nåväl… gjort är gjort men jag förstår
Din chock/rädsla.

Att du skriver här tyder ju på att du är inne på att göra en förändring och behöver stöd. Helt rätt av dig, här finns många av oss som kämpar med alkoholdjävulen. Fortsätt att läsa och skriva här! Det hjälper! Har du märkt några fördelar av ditt uppehåll?
Varmt välkommen och stor kram. En dag i taget 💛

Rosen67

@Blidenjagvillvara77 Hej och tack vad glad jag blir att jag får ett svar från någon här…🙌🏼 nä jag har velat dra ner eller sluta helt med Alkoholen väldigt länge, men det har bara rullat på, och jag har liksom inte haft viljan eller mått dåligt av den… (Tycker jag} men har fått höra av mina kära att jag blir annorlunda och inte den fina person jag verkligen är.,, och det har tagit hårt… och nu har jag träffat en ny fin man som inte ens dricker alkohol, och han stöttar mig till 100% men lite svårt för en person som aldrig varit beroende att förstå hur jävligt det är!!!..,,, och detta med körkortet var naturligtvis en stor del i allt….. är helt låst och beroende av andra… och det är hemskt och jag får ångest och panik av detta..🥲och läser och läser om Pethprover… här…. att dom kan visa högt fast man inte druckit??… känns ju kymigt nu när man inte dricker och ska lämna 4 prov… men detta ska bli bra tillslut 🙏🏻Hur går det för dig med allt.. ? Kram och vi kämpar tillsammans 🌸

vår2022

@Rosen67 Hej och välkommen hit! Beklagar sorgen, det är verkligen tufft att mista någon man håller kär💕. Du har varit med om många tunga saker på kort tid. Du skriver att du inte haft viljan eller mått dåligt av alkohol vilket gjort att du inte slutat tidigare, men att du ändå tänkt på att dra ned eller sluta helt. Nu har en konsekvens blivit att du blivit av med körkortet och dina nära tycker att du förändras när du dricker, du blir inte den fina person du är upplever de. Du har också träffat en man som inte dricker alkohol. Du behöver också vara nykter för att få tillbaka ditt körkort som du är beroende av.

Blir lite nyfiken på att du själv har en annan upplevelse än dina nära gällande alkohol. Du skriver att du alltid mått så gott av alkohol men de tycker du förändras till det sämre. Du har även funderat på att dra ned eller sluta helt tidigare, fast du mått så bra av alkohol. Har du haft dessa tankar pga av dina näras reaktioner? Hur går dina tankar idag kring att vara nykter? Hur känns det? Förstår att du måste vara nykter för att få tillbaka körkortet, men finns det motivation till att vara nykter utöver det? Kan du se några fördelar i det?

Bra jobbat med över en månad!💪. Ha en fin dag!🌺

Tråd: Min problem. Total alkis. Kan fortfarande vara utan? av Kalaspuffen

Lora

@Kalaspuffen Du har nog tagit ett stort kliv när du gick in hit. Någonstans finns det nog ett stopp då. Bara att erkänna som du gör är stort.

Tycker själv det är väldigt svårt att se klara linjer i vad som ska ske / krävs för att ta steget. För mig blev det min son som blev väckarklockan. Han tog ett väldigt sympatiskt samtal med mig. Gick in på ett sätt där jag inte behövde gå i baklås. Han var genuin och empatisk. Jag insåg att det är nu eller aldrig. Där och då hade jag chansen att vända skutan. Jag tog den och har varit nykter sedan dess. Flera år. Är väldigt ointresserad av alkohol. Ser inte värdet alls. Hade någon annan kunnat nå mig? I så fall någon som skulle kännas genuin och inte dömande. Annars hade jag nog klivit åt sidan och lagt över hela problemet på dem istället. Med godnattmössan på 😅.

Var inne på systemet för första gången på 4 år i fredags då syrran skulle handla. Kändes märkligt. Hade inte koll på vad allt kostar. Hon handlade för 1000 kr. Men jösses alltså. Gift för 1000 spänn. Galet. Hon undrade om inte jag skulle ha något alkoholfritt. Men nej, av ren princip kommer jag inte handla där igen. Jag har inte behov av alkohol alls. Jag är mycket mer intresserad av att lära känna mig själv. Leva i vaket tillstånd och hitta vägar som gör att jag fokuserar på lycka. Genuin lycka och inte självmisshandel.

LillaVideung74

Hej @Kalaspuffen (underbart namn)
Det finns säkerligen liknande trådar i detta forum men det kan vara bra att ha en som är ens alldeles egna tycker jag. Sedan kan man läsa runt o skriva i andras i mån av ork och tid.
Vi är många som kämpar o sliter vårt hår i en önskan om förändring. Vissa har kämpat länge o kommit fram till en del vettigheter under resan. Fortsätt skriva här. Det är alltid en början på något och vi som hänger här o skriver är dina vänner.

Tråd: Att angripa det som fick mig att dricka av Ursus

Ursus

Måste få säga en sak till.

Skål ta mig fan! av Torbjörn Åberg är riktigt riktigt bra. Lyssnar på den som ljudbok nu och småskrattar igenkännande.

I övrigt är jag nykter och börjar piggna till rejält. Känns bra.

Hur är det med er?

Ros

@Ursus jag känner igen mig i din berättelse. Har själv tagit hand om en förälder i sååååå många år på ett sjukt sätt och gjort samma resa som du. Önskar att någon hade sagt till mig att jag var medberoende och hjälpt mig att säga nej till allt jag ställt upp på. Så jag har en del att bearbeta men jag gör det i alla fall nykter och börjar mer o mer njuta av livet.

Ursus

Tack Ros!

Medberoende till beroende är ett väääääääldigt litet steg har jag lärt mig. Medberoende och ensam i situationen fick allt att eskalera för min del och det egna beroendet var ett faktum. Det funkade inte med en partner för denna förälder gjorde sig omöjlig, upprepades om och om igen. Ingen partner betydde i sin tur ingen egen familj dvs föräldern hade "ensamrätt" på en och bryta kontakten var otänkbart då vederbörande kom med diverse hot.

Nu är det nej från min sida, jag är bara son och kan vara det med en professionell inställning. Men vad jag gör i mitt liv har hen inte med att göra. Och det inkluderar i första hand mitt eget tillfrisknande såväl från alkohol som börja bygga upp relationer igen. Svårt men ska gå :)

Tråd: När är abstinensen farlig? av Textaren

brandnew

Jag har jobbat i heldygnsvården akut abstinens, vissa får svåra symtom redan närmare 1 promille… finns en skala som heter CIWA som hjälper att bedöma allvarlighetsgraden, se här: https://www.rvn.se/globalassets/mitt-lakemedel/terapirekommendationer/p…

Viktigaste behandlingen är god tillgång av tiamin, så vet en med sig att alkoholkonsumtionen är way off, ta b-vitaminkomplex 2 ggr/dag.
Håll koll på att pulsen inte går över 100.

Tråd: Det är dags nu av Blidenjagvillvara77

Blidenjagvillvara77

@Ny dag heja dig! Vi följs och hjälps åt! Ja snart 50 dagar! Galet vad fort tiden gått ändå. Senast jag var alkoholfri så länge var nog när jag var gravid senast… 11 år sen alltså. Jag är bestämd i att hålla mig alkoholfri. Har inte satt någon tidsgräns/period. Målet är aldrig mer men jag säger inte det. Tiden får utvisa. Mitt största mål är att hålla mig alkoholfri så pass länge att jag inte vill ha det alls, och att jag väljer att vara utan för att jag vill och inte måste. Jag har också sämre dagar men är tacksam för att jag hittills lyckats ducka för återfall. Det skrämmer mig å ena sidan för det är jobbigt att börja om. En liten del av mig har lite tävling i mig, lite som ”hur många månader kan jag klara”? Och en del av mig känner att jag skulle svika mig själv om jag så bara drack ett glas. Men visst, ibland vill jag bara ta vinboxen och gå ut i skogen och bara vara med mitt vin. Ofta när jag känner att det blir för mycket omkring mig. Men jag vet att det inte skulle få mig att må bättre mer än en liten kort stund. Det är inte värt det. Försöker istället att lyssna inåt och analysera vad som triggar och varför. Har insett att ett inre jobb måste göras om jag ska klara att bara fortsatt alkoholfri. Men som bonus lär jag känna mig själv bättre och vad jag behöver. Vi ska klara detta! Mot en alkoholfri, fräsch och pigg sommar! Kram 💛

Tråd: Mitt liv i frihet…det nyktra livet! av Varafrisk

Varafrisk

@Himmelellerhelvette Ja, gråta är skönt! Men jag tycker inte om när tårarna kommer när jag är arg...det känns så förminskande. Det händer oftast inte om jag tex är arg på min man men om jag är arg på exempelvis min chef...vill absolut inte gråta då!

Det var länge sedan jag skrev...för att vara mig....men kände att jag behöver nog skriva lite grann...kanske få tröst av ngn eller bara ett vänligt ord så som man kan få här på forumet. Min tanke har varit att gå på möte en gång per vecka iaf för att ha kontakt med min beroendedel. Jag är för nynykter för att glömma av att jag är beroende men jag tänker att jag behöver kontakten. Det är ganska lugnt här i gruppen "Det vidare livet" så som det blir ibland tänker jag när man känner sig trygg i sin nykterhet och livet rullar på.

Jag har haft/har några dagar då jag är extremt trött. När jag blir så där trött kan jag emellanåt känna mig lite mer ledsen. Det handlar mycket om acceptans! Tror jag gick över min gräns i förra veckan med både yrkesträff på jobbet, konsert på kvällen vilket innebar sent i säng, samtal med min terapeut på torsdagen och på fredagen trepartssamtal med företagsläkare och sjuksköterska samt min chef. Det är ju lite spänt mellan mig och min chef så vi var inte helt överens. Jag fullkomligt avskyr när hon sitter och pratar om hur jag är med läkaren och sjuksköterskan. Jag tänker att de förstod. Fick några ord ensam med läkare och sjuksköterska, pratade även med läkaren igår. Det blir lite speciellt eftersom jag är sjukskriven av vårdcentralen men företagsläkaren sa att de tar hand om rehabiliteringen. Jag är ju sjukskriven 50% tom 12/6 då vc-läkaren tänker att jag kan gå upp till 75% men företagsläkaren sa " vi vet inte hur det är då utan då får man göra en ny bedömning". Företagsläkaren avrådde mig från att söka nytt jobb nu när jag är sjukskriven utan inte se så långt fram utan ta vara på tiden, att det är min tid som jag får använda till rehabilitering. På måndag ska jag träffa en ergonom fr företagshälsovården. Min vc-läkare har ju rekommenderat promenader/motion men i dessa rekommendationer har han kanske missat att jag är utmattad. Som jag uppfattade det kan ergonomen hjälpa mig med detta så inte motion blir stress utan något som jag mår bra av. Ergonomen jobbar även med den kognitiva förmågan om jag förstod det hela rätt. Ja, ja...jag får se på måndag hur det blir. Ska ha avstämningsmöte med min chef på fredag. Och, jag tänker att jag backar lite...jag försöker släppa lite på min kontroll...och jag ska försöka vara så fyrkantig som jag kan...det är svårt för mig...men jag ska vara försiktig med att utelämna för mycket till henne , jag har andra som tar hand om den biten.

Annars så är det lugnt...min dotter mår inte bra men det känns som om det är lite bättre. Imorgon ska hon träffa sin chef. Tyvärr, så kunde inte personligt ombud vara med. Jag ska peppa min dotter och hjälpa henne med så hon vet vilka rättigheter hon har.

Jag har varit ute på en liten kort promenad med vår hund. Plockade in lite vitsippor..så fint!
Började titta på en föreläsning om bipolär sjukdom med läkaren Katrin Skogberg Wirén som är specialist på bipolär sjukdom. Orkade inte riktigt nu med att lyssna. Behöver vila från bipolär sjukdom lite grann. Jag kan ganska mycket om sjukdomen...jag har ju lärt mig genom att vara mamma till min dotter.

Ha det fint alla forumvänner!
Kramar:)

Vinägermamman

@Varafrisk Hej fina forumvän🥰 Vad härligt med vitsippor och hundpromenad! Kom precis själv hem från hundpromenad. Såg vitsippor men plockade inga idag. Det är så vackert överallt nu när allt börjar spira. Så himla bra om ergonomen kan stötta dig så att motionen blir positiv och inte en stressfaktor. Och det låter som företagsläkaren är på ”din sida”. Måste också kännas lugnande tänker jag.
Tänker på din dotter. Så jobbigt det är för er alla. Får du samtalsstöd, KBT eller liknande som kan hjälpa dig att hantera det på ett bra sätt framöver?
Försök ta det lugnt och försök njuta av allt det vackra i naturen nu.
Stor kram fina Du❤️☀️🌿🌸

Ny dag

@Varafrisk Tycker ftgläkaren verkar vettig. Hur ska en läkare redan nu veta hur du mår om knappt två månader. Också att han verkligen tycker du ska fokusera på rehab och inte söka nytt jobb nu. Ta istället vara på tiden så kommer kanske lusten och orken tillbaka. Du ska Varafrisk ❤️🥰

Himmelellerhelvette

@Varafrisk Jag förstår vad du menar, jag tycker heller inte om när tårarna kommer när jag blir arg på t.e.x. Chefen!

Tröttheten gör även mig lätt deppig. Försök ha tålamod till vila och inte sätta press på dig själv. Var självsnäll och ha medkänsla med dig själv, du har gått igenom extremt mycket under ditt första nyktra år! Det tar lång tid att vila sig frisk från det. Stressen är lika farlig för hjärnan som alkoholen så även om din hjärna fått vila från alkohol i över ett år så har den inte fått vila från stressen. Allt har sin tid, jobba på att acceptera dig själv, att du sugen som du är och gör det bästa utifrån sina förutsättningar! Du är fantastisk stark och kommer känna av det mer och mer ju mer du vilar dig frisk kära @varafrisk❤️

Tråd: Promillebikt av Flarran

Ros

@Flarran Läser oftast dina inlägg😃tycker om hur du skriver och beskriver dina tankar o vad du gör. Funderar en hel del själv men har inte förmågan att skriva ner mina tankar.

Flarran

Riktigt aprilväder här på kvällen. Tre grader varmt och lite snöblandat regn utanför köksfönstret. Men det gör ingenting för nu känns det faktiskt rätt så bra ändå. Har just ätit limpsmörgås med god mjukost på och druckit en kopp kaffe. Har tagit det extra lugnt idag och mest fokuserat på att vila mig då jag ju tog en rätt lång promenad fram och tillbaka till centrum igår. Har testat den nya DVD-spelaren som väl inte direkt är nån high-tech, men som funkar utmärkt till att spela gamla favoritfilmer och sånt man har sparat på skiva som man överfört från VHS-kassetter för flera år sedan. Har sett på lite trevlig film man inte sett på länge, det var faktiskt rätt så kul. Brukar väl rätt ofta bara gnälla om allt, men idag har varit en rätt så bra dag faktiskt. Har inte saknat alkohol alls, vilket man är tacksam för.
Ha en fin kväll allihopa!

Se klart

Vilket härligt inlägg @flarran 😍
Jag tycker alltid om att läsa det du skriver men blir extra glad när du tar såna där ”kliv” allt från långpromenad till stunder av förnöjsamhet. Man får suga i sig allt gott som erbjuds de dagarna och stunderna, då blir det som lager på lager av erfarenheter som växer sig stark.
Nu tänker du att jag ju inte kan veta hur du har det/ och det kan jag ju inte. Men den variation av människor jag känner och lärt känna genom livet har ändå överraskat med att vara lika i sin längtan efter ett gott liv- som kan se väldigt olika ut.
Mitt ”goda liv” har blivit annorlunda sedan jag slutade dricka. Ikväll ägnade jag kvällen åt att plantera om små sticklingar, prata med mina Dahliaknölarna, dela en pizza med min man- och gjort en ansiktsmask som svider satan på grund av starka syror som ska göra underverk,,,
En riktigt ljuvlig kväll enligt mig. Kram på dig och kämpa på! 🙏

Flarran

Har sovit rätt länge för att vara jag, kanske en fem timmar. Men är inte vidare utvilad då det var jobbigt ett tag i drömmen då hjärnan tydligen bearbetade mina tankar kring drickande av alkohol. Det var inte en intensiv, livfull och triggande dröm, utan mer en allvarsamt reflekterande variant.

Tror det undermedvetna, det bättre och det sämre jaget, måste ha haft en brottningsmatch hos mig i natt. Drömmen jag minns var inte så värst intensiv, utan mer av en lågmäld förhandling om huruvida jag skulle inhandla diverse öl och vin på bolaget. Det drömmen helt tydligt visade upp för mig var beslutsångest i nykterhetsfrågan.

Man skulle nog kunna säga att alkoholdjävulen försökte smyga sig på och röra till det i mina cirklar eller tankar på att vara alkoholfri. Har nu druckit ett stort glas vatten och dragit upp persiennerna här i köket och försökt att smälta intrycken av drömmen ifråga. Det känns som att jag nu måste vara rätt så vaksam på saker och tillfällen då jag exponeras för starka drycker så att jag inte i ett svagt ögonblick trillar ner i alkoholdiket igen. Det är rätt jobbigt det här.

Har funderat på att minska ner på skrivandet och läsandet på detta eminenta forum ett tag, men tror nu att det är lite för tidigt för att ropa hej redan liksom. Skulle exempelvis inte som en del väl gör ibland våga att gå in på bolaget med någon bekant och handla alkoholfria alternativ till äkta vara. Då det känns som alltför osäker mark för mig så att säga. Man är trots allt ny-nykter så att säga.

Men samtidigt så känns det ändå som att man lägger ned för mycket tid på att tänka på alkohol olika former även i varnande syfte. Tänk, att man snart har varit helt alkoholfri i ett helt halvår och ändå är rätt så darrig i alkoholfrågan. Men är då inte alkoholsugen just nu och har inga planer på att ändra på mitt beslut att kämpa på alkoholfritt. Förresten, @Se klart, kul att du tittade in och skrev lite igår kompis, sånt uppskattas verkligen.

Ha en fin torsdag!

LillaVideung74

Godmorgon Flarran🥛☕🍞 Fasen. Jag hade tåtat ihop ganska många rader, skulle då titta tillbaka på några av dina tidigare inlägg o vips var allt det jag skrivit borta. Ids jag börja om. Det verkar inte helt ovanligt att bli hemsökt av alkoholdjävulen i sina drömmar när man är sk nynykter. Man får innerligt hoppas att detta har någon ädlare mening på ens resa genom livet annat än att göra en ännu tröttare o en smula irriterad över att inte ens få vara i fred när man försöker sova.
Hade skrivit att jag gillar läsa dina inlägg i Promillebikt. Du har liksom din egen stil. Skriver småtrevligt om tunga grejor utan förskönande omskrivningar. Gillar det. Dina limpmackor med god mjukost o en kopp mjölkchoklad, minnen av marknader kokosbollar o renkorv, svårigheten att klä på sig gå ut med soppåsar. Underbar läsning. Önskar dig en lugn torsdag.

Flarran

Det är viktigt hur man tänker och att man förstår att inte slå på sig själv och kanske sänka ett redan nedstämt humör genom att kanske tänka som så, att om eller när man mår dåligt. Så spelar det ingen roll vilken väg man tar exempelvis ned till stan för att handla mat och prylar. Man kan tänka att det kanske är bra att träna sig på att lida lite extra genom att ta en väg som är trist och bara ödsligt grå och mest asfalt och utan någon trevlig miljö längs vägen där man går fram.

Sådan trist tanke hade jag för några dagar sen när jag till slut hamnade på en promenad där jag fotograferade ett par gäss och faktiskt fick mig en liten naturupplevelse som jag sparat som en litet guldkorn inom mig. När jag sist gick ner till stan för att handla prylar tänkte jag medvetet på att välja den mer positiva vägen och fotograferade en hel del bara för att ta lite bilder, och lyckades då utan tanke på det i stunden till sist fånga en vacker solnedgång över centrum med mobilkameran.

Det är mycket man kan missa även som nykter när man bara går omkring och spatserar utan nån mera medveten tanke, det ser man då verkligen när man kanske kollar igenom foton som man tagit. Det är så mycket som händer på sidan om ens synfält och medvetna fokuserade tanke. Man kan hitta många små guldkorn i många bilder när man i efterhand detaljgranskar dem i lugn och ro.

Mycket handlar nog om att det kan vara som så att man fokuserat på kanske ett visst motiv och sedan är det till sist en liten först helt förbisedd detalj som sedan kanske blir höjdpunkten i bilden. Ja, alltså det som man sedan kanske vill förstora och kanske även printa ut och ha som en bild på väggen i form av en vacker stämningsfull tavla. Tror att livet är lite så också att man missar rätt mycket när man bara tanklöst rusar rakt fram.

Nu skulle jag i stunden kunna välja att sitta och titta på några trista nyheter, eller intetsägande dokumentär eller film bortom mitt intressefält, eller kanske höra på musik på från nån radiokanal som bara spelar sånt skval som inte säger mig något alls. Men nu tänkte jag än en gång på att följa den känsla som förhöjer mitt välbefinnande och valde en kanal som spelar lite äldre rockmusik från 50 och 60-talet och det tillsamman med en kopp nykokt kaffe var inte helt fel. För nu när jag har tagit mig lite vitaminberikat vatten så känns det rätt bra.

Har som nynykter i snart ett halvår fått lära mig att verkligen vara still i stunden och inte bara stressat tanklöst rusa iväg till bolaget i frustration över att ångest och oro inom kroppen kanske mest bara snurrar på. För det är ofta den känsla som fått mig att dricka alkohol i onödan. Sedan har jag känt mig okej och sen bara mått sämre efter några timmar. Dagen därpå har sedan bara inneburit än mer drickande som bara har fått mig att må än sämre vilket fått mig att missa många av alla små guldkorn och glimtar av sånt man bara kan uppleva och uppskatta fullt ut som helt nykter.

För nån minut sen upptäckte jag här vid datorn att jag helt glömt bort att äta min frukost med mjölkchoklad och goda limpsmörgåsar som blivit lite av en trevlig nygammal rutin som alkoholfri. Det är nu egentligen lunchtid och då ska man väl äta nåt mer lunchaktigt så att säga. Här fick jag just en känsla av att det nog är dags för lite redd grönsakssoppa som man lätt kan fixa i ordning då man faktiskt har sånt i skåpet. Smörgåsar, ett par stycken med lite god mjukost på brukar alltid tillsammans med ett glas mjölk göra susen för att må lite allmänt bättre i humöret.

Tänk så många gånger genom åren man inte har tänkt så här positivt och rätt enkelt alls utan trott att man kan dricka sig nöjd och glad. Man kan inte göra så i längden kan jag nu som helt alkoholfri ett tag då säga utan minsta tvekan. Nej, nu är det nog dags att röra till lite pulversoppa som man gillar. Förresten, @LillaVideung74, det var kul att du skrev några rader här på min sida kompis.

Ha det fint!

Tråd: Var gick det fel? av Smillans

Smillans

Vecka 39. Och 9 månader alkoholfri idag🌟
Jag mår så bra❤️ Jag har fått mitt liv tillbaka och den känslan är helt fantastisk.
Känslan av att vara normal (vad nu det är) och att vara viktig pjäs i livet är allt jag drömt om de senaste åren. Mitt missbruk rullade på så himla fort de senaste åren. ALLT kretsade kring alkoholen och hur hade mitt liv sett ut om jag inte den dagen i juli förra året fick oanade krafter att ta mitt liv tillbaka. Hu ryser av bara tanken.
Dom här nio månaderna har jag rejält dykt ner i mig själv för att finna mitt sanna jag, jag har tagit hjälp av Mindler och det har varit en värdefull hjälp och jag har lärt mig mycket.
Tänk att få ett namn på saker som jag själv tyckt varit konstigt med mig genom åren. Aha känslan och att veta att det finns fler därute.
Jag har berättat för dom jag vill ska veta och det har gått väldigt bra. Många positiva reaktioner och nu har det även för dom blivit vardag att jag är nykter.
Jag fortsätter att tuta på på min väg, fortsätta upptäcka mig själv och nya saker. (Har bokat tid för tatuering, min första)
Jag läser mycket om psykologi och det har blivit en liten hobby. Jag är glad och mitt grundtillstånd ligger på en stabil 4/5.
Yogan hjälper mig att vara här och nu, det är lite svårare då tankarna gärna drar hit och dit, men jag övar på.
Det kommer bli bra det här❤️

Önskar er en fröjdefull torsdag🌷

Insikt_24

@Smillans heja dig, vilken fantastisk tid du har varit med om och vilken inspiration och hopp du ger till mig. Wow! 🌷

Andrahalvlek

@Smillans Grattis till 9 månader! 🥳🥳🥳 Jag blir helt tårögd när du beskriver hur du fått ditt liv tillbaka. Nykterhetsårsdagen är bannemej så mycket mer värd att fira än födelsedagen för oss lyckliga som på allvar valt den nyktra vägen. Vi är en liten exklusiv skara - varmt välkommen i gänget!

Kram 🐘

Kebne1

@Smillans så gjädjefullt att läsa och varmt grattis till ditt nya nyktra liv🙏🏼❤️Mindler gör mig nyfiken. Är det psykolog man pratar med eller hur fungerar det?

Tråd: Vägen framåt av Tröttiz

has

Så härligt med Mallorca! Jag känner igen känslan från spårvagnen. För mig började den inte i samband med mitt liv med någon med beroende, utan har typ alltid varit så🙈

Vet inte hur många gånger jag varit på väg att ingripa på mataffären när små barn står upp längst fram i kundvagnen medan föräldern istället glatt lämnar vagnen för att hämta något någon annanstans 🤪

Ansvaret för hela världen blir lite för stort och tungt att ta. Det är verkligen en resa att begränsa sig. Hörde en gång att ”help is the sunny side of control - stop helping so much”. Försöker tänka på det när hjälpnödigheten infinner sig 😅

Fortsatt trevlig resa!🏝️☀️

Tröttiz

@has
Tack så mycket! 🤗
Ja, man får försöka att inte ta ansvar för dem runtomkring. Inte alltid lätt dock veta var gränsen går till att vara en "normal" person söm bryr sig om medmänniskorna omkring och när det blir för mycket kontroll. 🤔

Allt gott Has. 🌺

Tråd: Kaffestugan av Natalia

prinsessa

Godmorgon i kaffestugan!
Dricker gott kaffe framför datorn och morgontv. Ska jobba hemifrån idag, det är ganska så skönt att göra så ibland.

Önskar er alla i kaffetugan och kissekattar en finfin torsdag!

Carisie

God morgon 🩵
Sovmorgon - jag älskar det!ligger & drar mig med en kaffe i sängen ☕️

Igår när jag gick hem i solen tänkte jag att det vore gott med en öl. Sen tänkte jag genast att det vore att onödigt öka upp frekvensen. Idag reflekterar jag över om alkoholfritt är ett alternativ eller en triggar? 🧐 Vet faktiskt inte.

En fråga också: i alkoholkalendern här står det att jag varit "nykter i en vecka" och "sedan 6/4" men det är ju nästan två? Någon som vet om den inte kan räkna eller om räkneverket bara "slår till" veckovis? 🧐

Hoppas ni får en härlig dag. Sänder en tanke till @påvägmothälsa och 🐈‍⬛. Nu ska jag dra mig en stund före kvällsskiftet i bunkern - det är ändå mulet & grått ute 🩶

Carisie

@prinsessa Jobba hemma... det vore nåt det!!! Ibland önskar jag att jag kunde styra mitt jobb från en dataspelskonsoll - men det funkar ju inte riktigt så 😇 Önskar det en fin dag.

Flarran

Hejsan i Kaffestugan! Nykokt kaffe har nu hamnat i termosen och här sitter man alkoholfritt i köket och dricker morgonkaffe. Har nu inga som helst planer på att införskaffa eller inmundiga någon enhet med alkohol. Ser mest just nu vin som en form av saft som är nedskitad med skadligt nervgift och hoppas verkligen att den känslan håller i sig även när man så småningom kan skriva att man varit helt alkoholfri på detta forum i ett helt halvår om bara drygt en vecka.
Ha en fin dag mina vänner!

Påvägmothälsa

God förmiddag kära kaffevänner. Har varit på ett återbesök för min egen hälsa och har nu sondmatat kisse med lite lite mat. Hoppas att han får behålla den! @Flarran Snart ett halvår, hurra för dig 🥳 @Carisie Jag älskar också sovmornar och kaffe på sängen. Nästan det bästa som finns. @prinsessa Hoppas arbetsdagen hemma fortsatt bra. Önskar er en fortsatt vårig torsdag. Här är det kallt....

Carisie

@Flarran Bra jobbat med snart ett halvår 🩵

Carisie

@Påvägmothälsa Visst är det fantastiskt med sängkaffe! Tyvärr ser jag inte ut längre-kanske får åtgärda det imorgon före jobbet 🩵

Tråd: Är tillbaka av Kärringen

has

Åh @Kärringen vad fint att läsa din uppdatering❤️

Du finns! Du ser att du finns och att andra märker att du finns.

Jag blir så glad för din skull och minns hur tufft och tungt allt var för inte så länge sen.

Så bra att du öppnar upp och samtidigt är noga med vem du släpper in. För oss som har tendenser till medberoende är det så lätt att springa mot nästa eld som behöver släckas (och människa som behöver räddas).

Du finns! Jag ser dig❤️

Tråd: Framåt av Geggan

Geggan

Väger mig, efter ganska lång tid, kanske ett par månader. Tre kilo upp! Trodde jag hade knäckt koden! Det är väl att jag har ätit en glassbit nu och då, ibland en bakelse. Och slarvat med grönsakerna, ätit mera potatis o pasta. Nå, nu blir det andra bullar. Jäklars anåda! Vilket skrämskott!

Andrahalvlek

@Geggan Man får inte vänta för länge med att väga sig. Jag gick ner 17 kg och där vill jag ligga ett tag. När vågen visar +1 är det skärpning som gäller. Du vet hur man gör, lets do it!

Kram 🐘

Tråd: Fredagsölen av Tombor

Tombor

@Ny dag Tack för kloka ord. Jag tänker att det inte blir AW på fredag utan hemgång direkt efter jobbet. Har blivit allt känsligare med åren både avseende sömn och min mentala hälsa. Just nu går det inte att dricka överhuvudtaget. Utmaningen blir att komma ihåg det på fredageftermiddag.

Sköt om dig😊

Ny dag

@Tombor Bra där! Ska försöka komma ihåg att påminna dig🤔🤗! Du och ditt välbefinnande på lång sikt är viktigast. Imorgon fortsätter vi den nyktra banan så att lördagen inte bara består av ångest. Det som är mest skrämmande för mig är jag faktiskt fattar beslutet om att dricka när jag är nykter. Och jag har utvecklat allergi mot alkohol för jag vill inte bara ha ett glas….

Tombor

@Ny dag Håller med dig! Fastän jag vet att morgondagen kommer bli tuff har det hänt att det blir några öl ändå! Belöningen är att vakna pigg och utvilad på lördag. Det går alltid tänka att vara bakis är ett rimligt pris för att få " unna " sig öl eller vin under en kväll. Ska ladda inför morgondagen och undvika puben😊

Tråd: Tillsvidare av Ny dag

Blidenjagvillvara77

@Ny dag heja dig! Jag säger nog också hellre att jag är allergisk än alkoholist. Det är ju så det är, vi tål inte alkohol så bra!
Låter härligt med kaffe i trädgården! Kram 💛

Majaella

@Ny dag
Heja dig !
Vet ju att du klarar det ! 🙌🌸💕

Varafrisk

@Ny dag Skönt att det går bra för dig och att du får fler dagar då du mår gott❤️
På behandlingen fick vi lära oss varför det var viktigt att kalla sig beroende. Jag tänker att är det hjälpsamt för dig att kalla dig för allergisk så låt det vara så. Det viktigaste är ju att inse att man kan aldrig mer kan dricka alkohol. För mig handlar det om att använda ord som känner att jag har min värdighet kvar. Jag är inte ett dugg sämre människa för att jag inte kan dricka alkohol snarare är jag väldigt klok när jag avstår.

Tror på dig💪🏻Kram 🥰🌺

Tråd: Andra halvlek har inletts av Andrahalvlek

Andrahalvlek

Nu är jag långleeeedig i fyra dagar, tjoho! Jobbat kl 10-17 idag. Rätt lönlöst, min hjärna hade redan tagit ledigt typ.

Efter onsdagsmyset hemma hos yngsta dottern körde jag hem vid 19.30-tiden. Hem till badkaret. På vägen hem köpte jag choklad. Vad fan 🤬

Okej, var självsnäll nu. Choklad är tusen gånger bättre än vin. Stilla sockermonstrets behov ikväll och på att imorgon igen! Även solen har fläckar ☀️

Kram 🐘

Tråd: Mot okända hav vill du följa mig av LillaVideung74

Carisie

@LillaVideung74
Fast alkoholen gör ju så med oss. Får oss att känna oss värdelösa och försvagar hela vår tillvaro (utom när vi umgås med den).

Jag tycker det är så skönt att min gubbe nästan alltid är hemma på kvällarna just nu. Jag känner mig tillfälligt stark och hoppfull men vet hur snabbt det kan ändras så med en glimt av hopp. Skickar en glimt till dig också 🩵

LillaVideung74

@carisie ja jo jag vet ju det. Att den sakta men säkert o obevekligt bryter ned mig.
Det gläder mig att du känner dig stark och hoppfull❤️och att du tycker det är skönt ha gubben hemma på kvällarna. Det är bra känslor. När jag är låg o kämpar med mig själv o alla tankar som snurrar i skallen vill jag helst vara ensam o ostörd. Även om sambo el barns närvaro är en stark "nykterhetsfaktor" har jag alltid haft ett stort behov av att få vara i lugn o ro med mina tankar o planer för dagen.

Carisie

@LillaVideung74 Jag är precis som du & behöver massor med egentid. Men är jag ensam "för länge" med grubblerier så är det lätt att ta till en stärkande stänkare 😉.
Så just nu har det varit skönt att gubben varit hemma.

Jag har gjort en plan och slaviskt följt den nu - det är nåt jag är bra på. Eftersom den inte är noll så är det ganska roligt att spara sig till "ett bättre tillfälle".

Hoppas du får en bra kväll hälsar jag från bunkern 🏥
🩵

Tråd: Det är dags nu! av Vinägermamman

Vinägermamman

Har läst igenom min tråd sen 2022. Götapetter vad jag upprepar mig. Skriver samma sak om och om igen. ”Det är helhetstänket på hälsa, kost motion och alkohol” och”jag kan inte jobba som förr” ”alkohol gör mig långsiktigt avtrubbad, nedstämd, orkeslös, och orolig” och”de mörka vinterhalvåret påverkar mig negativt”. Trodde inte jag skrivit det så många gånger. Uppenbarligen har jag hyfsat med insikt och uppenbarligen har jag svårt att ta till mig min egen insikt. Jag såg också att jag insåg att det fina vårvädret 2022 underlättade mycke varför det gick lätt att bryta.
Såg också att att jag flertalet gånger lyckats 4-5 dagar men inte lyckats stå emot när helgen kommer. Dag 3 i dag.

Nu skiner solen och jag ska strax ta en promenad med hunden ☀️🐶

Carisie

@Vinägermamman Heja dig... dag 3 är iaf inte dag 1 och det är fler dagar på plussidan är minussidan. Och det är vår. Blåsippor & vitsippor. Lite sol (tror jag - har fortfarande några otvättade fönsterpartier).

Efter att varit instängd i bunkern en hel dag njuter jag av ljuset - allt känns bra då. För nu. Ibland minut för minut eller timme för timme - men nu dag för dag iaf. 🩵

Ny dag

@Vinägermamman Hoppas promenaden i solen var härlig så här tredje dagen nykter 💪, starkt jobbat att komma igen! Hoppas vi kan följas åt nu när ljuset kommit tillbaka. Håller med om att allt känns lättare även om jag brukar bli låg vid årstidsväxlingar. Men nu nästan känns det som att våren är på gång! Vi behöver verkligen banka in i våra huvuden att alkoholen kidnappat våra hjärnor. Jag mår så mycket bättre när jag nu passerat två veckor. Vi hjälps åt till helgen❤️🥰

Carisie

@Ny dag Det här när ljuset återkommer... när man ser allt vinterdamm 😅 Det gör mig lite stressad och när man är ledig & solen skiner vill man ju inte vara inne och städa. Det kan göra mig låg. Men jag är nykter idag också och det gör mig glad 😀

Hoppas den här årstidsväxlingen skiljer sig från de andra och att du får en härlig ingång mot sommar 🩵