Hej!
Jag blev medlem här idag eftersom jag återigen blivit så orolig för mina föräldrars, främst mammas alkoholanvändning. Igår ringde jag mamma vid fyra på eftermiddagen och då var hon så berusad att hon sluddrade och upprepade sig. Visserligen är hon ledig idag, men det känns ändå inte bra att hon är full en söndag kl.16. Nästan alltid när jag pratar med henne i telefon så hör jag att hon är berusad. Ibland ordentligt full som igår. Ibland är hon ute med någon kompis och dricker, men ofta är hon bara hemma. Vi träffas inte jätteofta så jag har ingen insyn i hur mycket hon faktiskt dricker, men känslan är att det är nästan varje dag. När jag åker och hälsar på, oavsett om det är förmiddag eller senare, så är det mer regel än undantag att mamma har ett glas vin i handen.

Mina föräldrar är "livsnjutare", jag förstår det och tycker förstås att det är bra att njuta av livet. Jag är inte emot att någon tar ett glas vin, öl eller en whisky då och då. Men jag är orolig över att det är för mycket och för ofta för dem båda och att det går ut över deras hälsa. Själv tycker jag ju inte att det är särskilt givande att varken prata eller umgås med dem när dem är fulla, men viktigare är att det kanske går ut över deras hälsa :(

Hela mitt liv så har mina föräldrar tyckt om alkohol. Inte så att jag skulle säga att de var alkoholister, men de hade fester och kunde bli fulla ibland. En period när jag var i tonåren så drack de båda varje kväll, både starköl och whisky och särskilt pappa blev berusad. De hade en tuff period och mådde dåligt och hanterade det på det viset. Då konfronterade jag dem och sa att jag tyckte att de var alkoholister. Det var det dummaste de någonsin hört.

När det är fester som någon släktings födelsedagsfest eller bröllop (och där serveras alkohol), så dricker de båda alltid så himla mycket. Någon av dem blir packade, om inte båda. Ibland gör de pinsamma saker.

Både jag och min syster ha i perioder oroat oss för mammas och pappas alkoholkonsumtion, och funderat på om och hur vi kan ta upp det med dem. De är så stingsliga om man närmar sig ämnet.. Både mamma och pappa sköter sina jobb föresten och jag är övertygad om att de inte dyker upp fulla på jobbet. Det är inte på den nivån, däremot tror jag att de varvar ner med alkohol efter i princip varje arbetsdag.

Jag vet inte vad jag ska göra. Om jag tar upp det med dem är jag säker på att de komme bli väldigt arga och kanske inte vilja ha kontakt mer. Jag tycker att vi har en bra kontakt nu, även om jag får ont i magen när jag märker att de dricker för mycket. Ska jag bara tänka att de är vuxna och får leva sina liv som de vill? De verkar själva inte lida av sin alkoholkonsumtion (vad jag vet)... Eller är det själviskt att inte vilja förstöra relationen genom konfrontationen?

Tacksam för andras tankar och erfareheter.

Svårt när människor som står en nära lever ett destruktivt liv! Eftersom du inte bor hemma tycker jag att du ska försöka släppa ansvaret för dina föräldrar till dom själva! Fundera mer över din egen situation! Händer det saker som är relaterat till deras drickande som du mår dåligt av? Försök ta bort det och sätt gränser runt dig själv! Konkret exempel: de brukar blir berusade på ditt kalas hemma hos dig och du mår dåligt! Sätt gränser genom att förklara när du bjuder in att de är välkomna om de låter bli att dricka annars får de stanna hemma! Och var då konsekvent och låt dom inte komma in om de har druckit! Jobbigt för dig, lider med dig! Kram

Jag har haft alkoholproblem. Slutade dricka för snart 3 år sedan. Både jag och min dåvarande man drack ungefär som dina föräldrar gör. Skillnaden för mig var att jag blev ledsen och skamsen, när dom vuxna barnen tog upp problemet. Jag blev beroende för ca 8 år sedan. Det började på helgerna, men ökade med tiden. Hade ju min partner och vi drack tillsammans. Det är svårt att säga, men när alkoholen ger konsekvenser, och man trots det inte slutar dricka, så är man beroende tror jag.Alkoholberoendet har tagit över. Jag har en tråd på förändra sitt drickande om du vill läsa om hur vi hade det och hur jag lyckades sluta mitt destruktiva liv. Det är problematiskt när bägge föräldrarna dricker, men blir allt vanligare. Det finns olika saker man kan göra. Sätta gränser, för att du själv ska må bra i det hela är viktigt. Läs och skriv på forumet. Att läsa hur andra gör för att klara av problematiken kring missbruk är stärkande för oss..