Nu!

Profile picture for user JoYo

Jag har försökt sluta dricka. Eller har jag ens försökt? Nä, jag går hos en alkoholterapeut och har fått många insikter men ändå inte slutat dricka.
Igår hände något fruktansvärt, jag blev väldigt berusad på ett släktkalas. Alla fick se mig göra bort mig totalt.
Jag skäms, jag har fruktansvärt dåligt samvete gentemot mina barn.
Jag skulle vilja ha antabus men vill inte att orosanmälan görs. Det skulle bara bli ytterligare en stressfaktor.

Min gamla pappa ringde mig och frågade ärligt om jag är alkoholist. Ja, sa jag.
Så nu slutar jag.
Jag ska ha i minnet, när det känns svårt, att suget kommer att minska med tiden.

Profile picture for user Themistokles

Stort att ta första steget. Det låter som en fruktansvärt jobbig släktträff. Själv har jag sluppit sånt eftersom jag är världens bäste "smygsupare". ?

Bra att du har en terapeut. Det hjälper nog en del. Jag gick hos en under ett halvår. Och jag ljög för henne hela tiden. Nu går jag på en beroendeklinik. De gör ingen orosanmälan så länge jag fortsätter där. Jag tycker att det funkar. Jag får naltrexon, som möjligen funkar. Jag vet inte. Viktigast är att jag tvingas gå dit och blåsa och lämna prover. De håller koll på mig. Och jag känner mig sedd.

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Themistokles

Jag orkar inte dricka mer men är så rädd för suget.
Jag vill verkligen sluta men om ett par dagar börjar övertalningen av mig själv.
Jag fattar inte hur man gör.
Jag har googlat på beroendekliniker här, kanske jag behöver medicin..

Profile picture for user Dee

Välkommen hit!
Vad modig du är! Både som hittat hit, går hos en terapeut och som svarade ärligt på din pappas fråga!
Jag vill slå ett slag för programmet som är internetbaserat och anonymt som alkoholhjälpen erbjuder (du hittar det på startsidan). Jag tog hjälp av det under min resa och jag tycker jag fick en riktigt bra hjälp av alkoholhjälpen, det är ett väl utarbetat program under 11 veckor som du gör i din egen takt och får återkoppling på.
Och som sagt, det är superskönt att få vara anonym.

Antabus ser jag många som tar hjälp av här inne, det kan säkert vara bra, men för min egen del tror jag det skulle ha blivit ytterligare en grej att behöva bearbeta och kämpa för att bli av med om jag börjat med det för att sluta dricka, det känns som en kaka på kaka-effekt av det. Men det funkar ju uppenbarligen, jag skrev detta mest för att du själv tog upp det i samband med orosanmälan-risken, som ett pepp att det går att fixa det här utan antabus. Det viktiga i det här är att alla hittar sin egen väg att gå, varje väg är unik och det som funkar för mig, kanske inte funkar för någon annan och vice versa - det viktiga är att man är ödmjuk inför allt! :)

För min egen del, på min egen resa, hjälpte det faktiskt att vara ärlig och berätta för mina närmsta, att jag hade problem och att jag slutat dricka. Med detta följde stöd och förståelse som hjälpt mig klara av det här, det är också skönt att slippa ljuga längre.

Mod och styrka till dig, vi är många som delar det du upplever!
Heja dig!

Profile picture for user JoYo

Jag har erkänt för alla nära att jag behöver hjälp med att sluta dricka!
Nu börjar min kamp på riktigt.

Tack snälla för era svar! De hjälper!
Just nu är jag bara rädd för den höga pulsen jag har. Ska ta magnesium och valerina forte för att lugna kroppen.

Profile picture for user Vinäger

Välkommen tillbaka, även om man självklart inte önskar att någon behöver komma hit igen.

Kanske har du slagit i den berömda botten nu. Kanske var det detta som behövde hända för att du skulle komma till det slutliga avgörandet. Kanske var släktfesten vändningen.

Jag hoppas det. Att du berättat för andra visar på kapitulation - och en enorm styrka.

Önskar dig lycka till.

Kram

Profile picture for user JoYo

Jag tror jag slagit i botten, som du säger Vinäger. Vilken ångest! Vad har jag gjort mot mina barn? Hur håller jag mig nykter??

Profile picture for user Svewild

Jag tror att första dagarna så har vi en euforisk känsla av att det kommer gå så bra, om än mycket jobb... Då kan det kännas skönt att skrika ut hur vårt liv ser ut, känns och ter sig i det stora hela.
Jag är idag glad att jag bara berättade för några få, några jag verkligen litar på. Min man, dotter och tre på jobbet...
Jag får stöttning av dem( speciellt min dotter), och jag känner att de genuint bryr sig om hur jag mår.
Om du går ut på sociala medier så kommer det nog inte bara positivt av det hela.
Det är vad jag tror, men kan ha fel.
Varm kram på dig ?

Profile picture for user JoYo

...jag låter bli att göra dumma drag såhär i starten, allt är skört.
Jag håller mig här inne! Tack?

Profile picture for user JoYo

Jag såg en halv starköl jag visst gömt undan i lördags..
hällde genast ut den, men OJ så snabbt suget kom!! Jag är livrädd för monstret!! Men nu finns inte längre alkohol som ett alternativ för mig. Det är slut! Det får smärta och göra ont som en destruktiv relation man avslutar. Jag får väl sörja tills monstret tynar..

Profile picture for user Themistokles

Det är jävligt när suget kommer. Som tur är går det över. Jag har insett att mitt sug dyker upp på eftermiddagen när jag är hungrig. Ett mellanmål extra innan middagen hjälper mig bra.
Jag har också gjort mig av med all alkohol. Hällde ut whiskyn och vinet.

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Themistokles

Dag 3 idag. Försöker vara i nuet. Fokusera på sunda saker.
Bokat en konsert, ska träna, försöker få in meditation dagligen (somnar till den på kvällen). När tanken kommer byter jag genast ut den till ”nej det finns inget alternativ, jag vill vara nykter, det får vara tufft men jag gör det nu”.

När barnen gnäller och folk är allmänt efterblivna runtomkring en (egentligen är det min stress det handlar om) dyker tanken på vin upp. Men jag liksom åker med vågen. Låt det vara pissigt. Hellre det än att återvända till samma helvete.

Profile picture for user Vinäger

Dina sista meningar är precis rätt. Livet är pissigt emellanåt, men det blir då inte ett dugg bättre med alkohol. I alla fall inte när vi druckit oss till ett beroende.

Bra också att du bokat in aktiviteter. Kom ihåg att belöna sig - med annat än A - är superviktigt

Du är på gång, helt klart. Nu håller vi.

Kram

Profile picture for user Ultra

Hej
Idag dag 4 för oss...dagarna går o visst känns det bra trots ångest, sug mm ?☺️

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ultra

Ja! Så härligt att logga in till en hälsning!?Ny dag ! Dag 4!
Inget sug såhär på morgonen.
Emellanåt känner jag hopp. Att jag kan fixa det här. Varför skulle jag tvivla. Det finns inget alternativ än att vara nykter!
Ha en fin dag alla starka fina människor!
Vi kämpar tillsammans?

Profile picture for user JoYo

Idag, dag 4: jag svettas, kallsvettig, fötter, under armarna - känner mig spänd och liksom nervös. Är det abstinens eller är mitt normala tillstånd spänd och anledning till att jag dricker?

Herregud, jag önskar att jag hade vaknat och bromsat tidigare. Men jag gör det NU, inte om 10 år! Det är lättare nu än om 10 år.

Profile picture for user JoYo

Kroppen läker när vi sover. Så skönt att låta sig göra det! Jag har haft 3 svåra svettiga nätter... kroppen ska väl svettas ut allt gift ur systemet.. har försökt hjälpa till med bastu och citronvatten. Jag fortsätter med att lyssna på meditation ”hypnos” som heter ”hitta din självkänsla”. Tror att det stärker, lugnar sinnet långsiktigt. Det här är ett sakta jobb. Små steg, ibland står vi stilla, för att inte falla. Om man faller har man skyndat processen. Bara vara i nuet.

Profile picture for user JoYo

Jag känner mig stark och beslutsam. Berättat för några nära arbetskamrater att jag väljer bort alkohol eftersom det blivit destruktiv ovana.
Är ärlig och erkänner, pratar med min pappa. Han har varit på samma väg fast ännu djupare, tog sig inte upp förrän på äldre dagar!
Jag har livslust! Jag vill uppleva mina barns uppväxt, när de tar studenten, när de gifter sig. Jag vill vara totalt närvarande.
Jag kommer att få sug, det kommer att kännas pissigt, det får det göra, men jag gör det här i alla fall! NU!??

Profile picture for user Esmeralda2222

Så skönt det är att kunna gå in här, ta del av era upplevelser och tankar och känna att jag inte är ensam!
Själv är jag inne på min fjärde dag utan alkohol. Ärligt talat tror jag inte att jag varit nykter så många dagar i rad sedan jag var gravid... det är ju helt sjukt.
För mig är kvällarna värst. Redan framåt kl 15 börjar min hjärna säga att jag nog ändå behöver ett glas. Jag var igår oerhört irriterad och på helspänn. Snäste åt barnen och vill helst bara fly bort från allting. Men, efter att vi hade ätit middag lugnade jag ner mig och blev "snäll" igen. Bad om förlåtelse till mina barn för mitt uppförande och resten av kvällen blev trevlig.
Känns som att sug, föutom att sitta i invanda tankar och mönster också påverkas av blodsockret. Eller?
Jag har sedan i måndags valt att också ta bort allt socker ur kosten. Jag har märkt tidigare att sådan kost har gjort att hela min hjärna lugnat ner sig och flera former av sug har dämpats avsevärt. Jag misstänker att jag har en väldigt känslig hjärna som påverkas så negativt om jag äter eller dricker "fel".
Det är väl hög tid att börja lära känna sig själv på allvar kanske. Hur fungerar jag? När fungerar det bra för mig och när gör det det inte. Att lära mig min kropps signaler bättre. Att lära mig skilja vad som är kroppens behov och vad som är sug.
Just nu är det bara på ren vilja jag tar mig igenom kvällarna. Jag fokuserar på att det troligtvis kommer att kännas bättre om två veckor. Jag ser framför mig att både min kropp och psyke har fått möjlighet till något slags uppvaknande då och att jag då kan börja den inre och riktiga resan mot nyktert.
Att börja ta itu med alla känslor och tankar. Att se vad som är vad och förstå sambanden. Att börja pröva och tänka nya tankar. Att göra nya val i livet. Öppet och ärligt.

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Esmeralda2222

Kloka ord! Kan vara just så, hjärnan vill inte fungera med fel bränsle. Då kör man i diket!

Jag har unnat mig lite saltlakrits på kvällen. Men är ingen sockerfanatiker så ska inte vänja mig vi den goda ovanan :)

Det var ett par år sen jag var nykter en längre tid. Ser det som ett experiment. Jag är ivrig att se fördelarna. Acceptera när det känns pissigt (ursäkta ordvalet). Vara glad när jag kan glädjas åt mitt val.

Funderar även på rödvinet i soffan en fredag, på uteserveringen i solen,,, äh, det blir ju ändå aldrig så mysigt som man fantiserar, man balanserar på linan men faller före eller senare. Hårdare och hårdare.
Är det värt det?
Nej! Då kan man njuta av att vara nykter och klar i hjärnan!
?

Profile picture for user Ultra

JoYo
Vem tänker inte på rödvin en fredagskväll (som idag) eller en öl på en uteservering i solen...men som du skriver brukar ju inte sluta så bra ☺️ Så fredagar är fina dagar o solen finns även utan A så vi kämpar på

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ultra

Oj vad min kropp kämpar med att bli stabil. Magen har bökat, kallsvettats, smått dimmig i hjärnan...men ändå mer klar och lycklig.

Ser fram emot vila och nöjen utan alkohol i helgen!

NU är jag mer insiktsfull och NYKTER!
?

Profile picture for user JoYo

Jag ligger i sängen, glad över att vakna nykter. Jag hör fåglar, min man snarkar än, vår minsting har lagt sig emellan oss nån gång inatt. Hon öppnade trött ögonen och gav mig en blick. Jag log mot henne. Hon vände sig om, kramar pappa och somnar om.
Här ligger jag med mina tankar. Så många morgnar jag vaknat, sur, stinkande, frånvarande, ångestfylld, trött... vilket slöseri på livet och så orättvist mot mina barn. Jag är skyldig dem att vara mitt allra bästa jag.

Idag ska vi på barnkalas. Jag ska testa min sociala kompetens som nykter. Är plötsligt säker på att jag är en mycket roligare människa och vän utan alkohol! Varför levde jag i illusionen om att jag måste dricka för att umgås?
Dag 7. Lilla steget är taget. Inte ropa hej. Ta det lugnt. Lev i NUet. NU är jag lycklig över att jag är nykter!

Heja oss!?

Profile picture for user Miz

fa.... va bra du är!!! Jag blev glad av att läsa ditt inlägg? så värt att vakna nykter pigg och glad! Och framförallt att se barnens trygghet i ögonen! Ha en fantastisk rolig dag på kalaset! Själv ska kag shoppa??

Profile picture for user Ultra

Grattis till dig eller oss på Dag 7...känner samma, helt underbart att vakna utan bakrus o pigg...ta hand om familjen o ha det gott på kalaset...för mig blir det ett långpass med löparskorna i skogen.

Profile picture for user JoYo

Jag drack en kopp kaffe, tog också på mig löparskorna och sprang längs vattnet.
Svanar med ungar, vågor, vinden, jag kände tacksamhet. Något händer i mig. Våren ger hopp!?

Profile picture for user Ultra

Låter underbart....jag kom hem efter drygt 4 timmar o massa kilometrar i skogen, kändes så skönt....köpte en Coca cola o njöt lite i solen....
Ha en fortsatt fin dag

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ultra

Man mår bra i naturen! Får ny energi.
Älskar att springa ute, tyvärr sker det bara under vår/sommar och när jag är nykter såklart!
Haha, jag köpte också en cola zero idag! Den hjälpte lite, och så några saltlakrits i soffan nu ?

Vi lagade till en god middag och smakerna var ljuvliga utan bedövning!

Innan middagen, hungrig och sur, fick jag ett sug efter vin. Men jag tänkte att jag får vara hur pissig i humöret som helst, men NU tänker jag vara nykter. En lördag kväll! Jag har sett min gnälliga minstings riktiga behov. Av mig, mina kramar, min uppmärksamhet, jag är skyldig mina barn att vara en sund mamma!

Kämpa på, alla! Vi förtjänar att må bra!
?

Profile picture for user JoYo

Vaknade tidigt, konstaterade att jag inte var bakfull, somnade om en timme.
Jag har hela söndagen framför mig! Att göra allt jag klagar på att jag aldrig hinner. Ordna i garderober, städa bland kryddorna, inreda.. jag har inte hunnit för att jag inte haft ork, fokus! Alkohol förstör inte bara för stunden man dricker utan geggar ned hela ens medvetande även emellan drickande. Man lever som i en seg grå massa.

NU, dag 8, känner jag mig pigg, klar i huvudet, livslust, idéer, jag orkar stötta mina barn i deras intressen och skola.
Alkohol får mig att försvinna, att svika mina barn!
För mina barn vill jag vara nykter och finnas till. Jag är skyldig dem en sund och närvarande mamma. Vägleda dem rätt i livet. Jag är så tacksam att jag vaknat! Jag vill förbli vaken!
??

Profile picture for user MondayMorning

Hej , jag har följt dina trådar. Du har ju startat en tråd och sen försvunnit. Skrivit förut tror jag.

Jag vill bara ge dig lite positiv feedback, ta det till dig eller inte.
Det du skrev tidigare i dina tidigare var i formen:
ex. Nu är det snart fredag, HUR ska jag klara det?

Du tvekade och därmed släppte du in den tanken av tvivel. Då har du öppnat
hjärnan genom att tvivla, genom tänka på att du inte ska klara det.

Nu tänker du helt rätt. Du sätter upp hur du ska klara det.
Därmed stänger du dörren för att släppa in den lilla djävul som finns.
Där är styrkan. Det är så man klarar av sin nykterhet.
Tanken kommer att komma och när den kommer så öppna inte upp utan ta bort
tanken direkt.

Tänk en elitidrottare, de kommer aldrig att klara av att hoppa 2,20 om de fokuserar
på att de inte klarar det. De påverkar sin egen hjärna till att dom fan ska över hindret.
Och dom klarar det.

Du ÄR en elitidrottare.

Kram

MM

Profile picture for user Ultra

Vill bara säga...bra skrivet...din beskrivna strategi ska jag ha i minnet när tvivlet sätter in...Tack
Dag 8 o känns just nu bra.

Profile picture for user JoYo

Tack ? Jag blev alldeles rörd av ditt svar.
Jamen, visst! Så bra att du satte ord på min strategi, som jag inte ens själv var medveten om! Då fortsätter jag att tänka just så!
NU vill jag vara nykter. Det får kännas pissigt eller fantastiskt eller inget alls, jag bara gör det här NU! Jag ska vara nykter!?

Gonatt alla kämpar!
Jag önskar oss alla en god natt och styrka att göra sunda val imorgon också!
??

Profile picture for user JoYo

Tack för fina heja-rop! Kram till er alla!?

Så har jag lyckats vara nykter i 9 dagar! Irritationen vid kl 17-19 är pissig! Men jag gör det här i alla fall! Jag får bli huuuuur suuuur som helst! Men jag tänker vara nykter NU!

Tusen anledningar att ta till alkohol! Miljoner fler anledningar att förbli nykter!
NU är det skönt! Skönt att slippa ångest! Skönt att vara säker, vaken och klar i huvudet! Tänk att vi kan välja att må bra! Det må vara pissigt som fan kl 17-19 (ursäkta men jag måste svära ut det här:) men NU gör jag det här! Jag har tänkt i många år att jag vill rädda mig själv, mitt liv, mina barn ur den här gråa hemska alkoholismen. När är bättre tidpunkt än just NU!

Jag önskar oss alla styrka att förbli nyktra!
?

Profile picture for user JoYo

Idag är det min 10:e dag som mig själv! Eller på jakt efter mig själv. Varje dag som nykter skalar väl av lite av alkoholens verkan.
Jag står stadigt än, i NUet. Låter mig inte argumentera med monstret. Fokuserar på sånt som gör mig gott! Bokat in träning ikväll. Till helgen bio med barnen. Hittar nya matrecept att testa. Tänkte göra egen kimchi. Kanske, om orken hänger med så långt. Inte skynda. NU är jag nykter.
NU NU NU, bara vara?

Profile picture for user Ultra

Grattis JaYo till dag 10 o detsamma till min dag 10.....
Eftermiddagarna är lite tuffa, hem från jobbet, trött o tankarna vandrar iväg till att dricka rödvin...hmmm, undrar när dessa tankar försvinner, kanske aldrig.
Tänker även att "ska jag aldrig få dricka vin igen ???" får liksom panik vid denna tanke, men slår ifrån mig och står emot.
Hur tänker och känner du?...du verkar väldigt stark i din tro och vilja vilket ju är fantastiskt....
Nu byta om o ut på en löprunda!
Ha det gött

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ultra

Jag är inte så stark som jag ger sken av. Men jag har en strategi. Och det är att acceptera att jag vill vara nykter, att det känns pissigt (typ supersug varje dag mellan 17-19!!!), att jag stänger av tankar och känslor som är positiva gällande alkohol.. Jag tror att man kan vänja sig vid annat. Med tiden bör hjärna, kropp, psyke kunna vänja sig vid att inte få alkohol. Kan jag bli ”beroende” av annat kl 17-19? Byta ut vinet mot något? Använda KBT mot tvångstankarna om alkohol. För visst är det som ett tvång? Acceptera och observera att känslan/tanken kommer men i samma veva låta den passera - och byta fokus till något annat. Ett intresse, en bra bok/tidning, träning, barnen, husdjuret...vad som helst! Till slut sker det automatiskt?
Misstaget jag gjort förr är att älta och drunkna i suget. Låta alkotankarna surra runt och bli stora i huvudet. Blev ett stackars offer inför suget. När de kommer nu, tänker jag ”jaha, nu kom den där känslan, det är bara en känsla, jag behöver inte agera på den, låter den passera.” Förr har jag haft teorin men faktiskt inte använt mig av den, inte satt den i praktik.
Skillnaden nu är att jag går hos en terapeut, ett proffs på alkoholism. Hon klargör många beteenden/känslor hos mig. När man ser sitt beteende och ursprunget är det lättare att förändra. Men jag ÄR rädd! För jag vet hur lätt det är att falla, så fort man blir ivrig. Jag är bara på dag 10! Små steg!
Grattis till oss!
Önskar oss alla styrka att vara nyktra!
?

Profile picture for user JoYo

Konstaterar att jag är nykter.
Mår bra! Jag är glad över mitt uppvaknande! Väldigt tacksam!

Jag önskar oss alla superstyrka idag! Vi är nyktra NU ?

Profile picture for user JoYo

Trött och gillar läget. Lyckokänslor är inte långvariga, däremellan får jag bara vara. Vila, träna, leva, i nuet. Behöver inte söka utanför mig själv.
Inga kickar behövs.
Det får kännas tråkigt. Förr fyllde jag på med vin. Men inte NU.
NU är jag nykter!?

Profile picture for user Ultra

Känner igen känslan att man är trött, lite håglös men Nykter så vi kämpar på.
Dag 12 går emot sitt slut.
Nu ska jag iväg o leka löpcoach o när man om några timmar joggar hemåt brukar en lyckokänsla infinna sig.
Ha en fortsatt bra dag ?

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ultra

LöpCoach låter härligt! Jag gillar att springa!
Man känner sig fri, lycklig, stark!
Det finns en del intressanta böcker om löpning. ”Den livrädda löparen” bla verkar intressant!

Profile picture for user JoYo

Igår kväll kom suget efter rödvin, trots att jag varit på tufft pass på gymet. Tankarna swishar omkring i huvudet och jag inser att det är det här jag dämpat med alkohol. För mycket tankar/ stress. Min hjärna kör på högvarv, tankar virvlar omkring, gamla minnen, nya saker, onödiga ord, låtar, mm.. meditation/mindfulness får stopp på tankemaskineriet.
Jag konstaterar, accepterar, är i NUet. Sjunker lite djupare in i mig själv, söker inte utanför, jag har all kapacitet och alla svar inom mig.
NU är jag nykter och tar itu med arbetsdagen. (jobbar med människor i svåra livssituationer?)
Jag bara ÄR och gillar läget NU.

Profile picture for user Strulan65

Vilken styrka du visar och så klokt du hanterar en skenande hjärna. Följer din tråd och tar till mig ditt sätt att tänka.
Hoppas du får en riktigt fin dag

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Strulan65

Tack, för ditt svar!?
Jag ”fake it til I make it” - hoppas att jag snart tror på mig själv så att nykterheten blir mer automatisk, såsom drickandet blev en (o)vana.
Ha en härlig dag! Alla styrka till oss??

Profile picture for user JoYo

Hjälp, kl 17-19 ÄR en galen tid då monstret försöker övertala mig. Kl 18 i matbutiken, börjar hjärnan fundera på Systembolaget intill.. ”tänk så snabb effekt med whisky”.. ”Djävla whisky!”.... I säkert 60 långa sekunder funderade jag faktiskt på att köpa alkohol. Men konstaterade snabbt att jag väljer att vara nykter även NU.
Här sitter jag nu i soffan.
Med naturlakrits och te. Med lillan bredvid, gnällandes om godis, katten som busar omkring, mannen zappar efter nåt bra på tvn, tonåringen har kompisar hemma... jag är fullt närvarande, lite uttråkad men tacksam över att ha insett hur viktig jag är för min familj.
Låt mig få behålla styrkan att vara nykter. Finnas till för mina barn.
Jag är glad över att vara nykter NU!
?

Profile picture for user JoYo

Hjälp, kl 17-19 ÄR en galen tid då monstret försöker övertala mig. Kl 18 i matbutiken, börjar hjärnan fundera på Systembolaget intill.. ”tänk så snabb effekt med whisky”.. ”Djävla whisky!”.... I säkert 60 långa sekunder funderade jag faktiskt på att köpa alkohol. Men konstaterade snabbt att jag väljer att vara nykter även NU.
Här sitter jag nu i soffan.
Med naturlakrits och te. Med lillan bredvid, gnällandes om godis, katten som busar omkring, mannen zappar efter nåt bra på tvn, tonåringen har kompisar hemma... jag är fullt närvarande, lite uttråkad men tacksam över att ha insett hur viktig jag är för min familj.
Låt mig få behålla styrkan att vara nykter. Finnas till för mina barn.
Jag är glad över att vara nykter NU!
?

Profile picture for user JoYo

Relationer. När man är påverkad av alkohol finns det så många onödiga gräl mellan mig och min man, ångesten när jag druckit får mig att bli dörrmatta åt en dålig vän (som tar ut sina egna problem över mig), jag blir ynklig och osäker.
NU är jag NYKTER och kan börja se klarare på allt. Jag och min man är lugnare, grälar inte om idiotsaker, jag behåller lugnet, har tålamod med mina barn, kan ta distans till energivampyren till ”vän”, jag är ingen dörrmatta. Jag sätter värde i mig själv, jag förtjänar att vara NYKTER och må bra, jag förtjänar att vara en sund mamma. Jag förtjänar bra relationer!
Jag vill leva fullt ut! (har ju just den boken hemma ”Leva livet fullt ut” - kanske dags att läsa den igen)
Jag önskar oss alla styrkan att vara nyktra och lugna i NUet!
⭐️??

Profile picture for user Vinäger

Ditt inlägg andas energi och jävla anamma. Lägger märke till ett par viktiga skillnader i texten. Du nämner din man, din vän, dina barn och hur relationen till dem förändrats till det bättre.

Bra, men...

Sedan kommer fokuset på just dig:
"... jag är ingen dörrmatta. Jag sätter värde i mig själv, jag förtjänar att vara NYKTER och må bra, jag förtjänar att vara en sund mamma. Jag förtjänar bra relationer!
Jag vill leva fullt ut"

Ännu bättre. Perfekt.

Tror att det är där du hittar nyckeln till friheten. Du själv måste må bra för att du ska må bra tillsammans med andra. Mår du bra, mår din familj oftast bättre - och tvärtom!

Grattis till dina 15 dagar!

Fortsätt så här, så kommer du att fixa nykterheten. Börja inte tveka. Om A-rösten lockar, ge den inte en chans att få dig på andra tankar. Lyssna inte ens med ett halvt öra.

Kram

Profile picture for user JoYo

Idag kände jag en svår stress i kroppen. Konstaterade ett sug efter whisky eller rödvin. Lät mig fantisera om hur skönt och effektivt Whisky skulle vara mot stressen i kroppen. Jag sa det till min man. Som bytte fokus, ”så snyggt det blev med de nya krukorna till örterna”. Så diskuterade vi inredning, åt middag, diskuterade alkoholsuget och hur skönt det vore men hur kort den stunden av ”skönt” är och hur fruktansvärt hemskt det kan bli. Vi pratade om hur lite vi grälat de senaste 2 veckorna, hur vi kommer varandra närmre, skrattar tillsammans. Ikväll blir det ett glas blåbärsjuice när barnen lagt sig. NU är det sovdags för dem. NU är jag nykter och tacksam.
Jag önskar mig och er styrka att vara i NUet, låta pissiga känslor snurra i kroppen, men låta dem passera, och våga vara nära våra innersta känslor. Stanna i NUet!
???

Profile picture for user Ultra

Roligt att läsa dina inlägg JoYo du inspirerar ?
Nu kväll dag 15 i Spanien, såååå många uteserveringar här o känns som att alla dricker öl eller vin hmmm
Men druckit kaffe o Juice o aldrig gjort slut på så lite pengar, tränat bra bland kullarna inåt landet o blivit jagad av några hundar.
Ny fin dag imorgon i det vita livet

Profile picture for user MondayMorning

Hello
Man kan undra om det går att leva någon annanstans än i nuet?
Och om vi lever i nuet - inte ser framåt - det betyder också att vi
inte ska blicka bakåt. Vi kan inte ändra det som ligger bakom oss.
Och vi vet inget om vad som händer imorgon. Ibland får man ta en minut
i taget. Bara just den minuten.

Du har fina insikter

MM

Profile picture for user JoYo

Tack för era svar! Uppmuntrande och bekräftande!?

Ultra! Jag blir glad av att läsa att du är nykter! I Spanien! Wow! För du har nog rätt i att ”alla dricker öl eller vin”. Tyvärr! Jag läste nånstans om ”alla” svenskar som flyttar till Spanien för att leva ett skönt liv i solen men som tvärtemot blir alkoholiserade. Det är så härligt att ha fått insikten och viljan att leva ett nyktert och sunt liv! Dag 16 idag! Styrka! Vi fixar det här!?? Unna dig att njuta av allt gott i Spanien, allt gott för kropp och själ!
Kanske yoga och meditation som komplement till tuff träning? Stillar sinnet.?

MondayMorning!
Ja, man kan ju inte annat än att vara i NUet. Skönt att inse det. Att sluta fly med diverse bedövningsmedel! Det är så skönt att leva i alla känslor. NU. Let live!?

Idag känner jag mig nöjd med att vara klar i huvudet. Jag och minsta dottern fnissade till en rolig bok vid läggdags igår, jag upplevde helhjärtat hennes söta skratt, ögonen som knep ihop av glädje och lilla kroppen som kröp ihop och knöt sig av skratt. Vi såg på varandra och jag kände sann glädje över att hon låg bredvid mig så glad. Hon behöver mig. Mina barn behöver mig. Jag vill finnas till för dem, stärka dem, bekräfta dem, i alla deras känslor, vara en stark och sund förebild. Vara den jag vill vara! NU är jag nykter och vågar knappt skriva nöjd.. är så rädd att jinxa denna helt alldagliga lycka av att vara nykter!
NU♥️

Profile picture for user JoYo

Idag har jag ett lugn.
Känns som att hjärnan läker, kroppen läker, psyket läker. NU är jag lugn och nykter.

Jag önskar verkligen oss alla styrka och LUGN att vara i NUet, stanna upp i alla känslor som uppstår, acceptera dem, våga vara i dem, bara vara... NU?

Profile picture for user JoYo

Jag är så innerligt tacksam över att vara nykter. Jag gillar det verkligen. Känner att jag sätter värde i mig. Låter mitt jag träda fram ur dimman och grå geggan. Jag tar inte nykterheten för given, den är inte så självklar.
Jag är tacksam för att jag är nykter NU.
Känner mig stabilare mentalt och fysiskt. Inga mardrömmar, jag sover gott, mina naglar är hela och starka, mina ögon är klara och pigga, mitt hjärta är lugnt, jag har lust till saker, läser, skrattar, lever ett lättare liv. Jag finns till för mina barn. Jag kan vägleda dem, stärka dem och ge dem genuin kärlek. De ör värda och jag är skyldig dem en sund nykter mamma.

Suget. Ja, emellanåt visar det sig som en fantasi om att man inte kan ha bjudningar, grillfester om jag inte dricker. Att jag behöver alkohol för att varva ned, att jag skulle tycka om ruset från första glaset. Men jag väljer att tänka långsiktigt, det lilla ruset (som ju egentligen är en bedövning pga nervgift rakt i det viktiga fettet i hjärna och hjärta mm)... ja det lilla ruset, är inte längre värt att förlora 100 gånger mer tid av mitt LIV som det ju faktiskt gör.
Jag väljer att vara nykter NU?

Profile picture for user Vinäger

Vilka positiva inlägg du skriver numera. Så fint att läsa. Man verkligen känner skillnaden mot tidigare gånger du skrivit här.

Tror på dig. ?

Kram

Profile picture for user Ultra

Håller med Vinäger....du sprider positiva känslor och inspiration JoYo !
Jag är också på dag 19 idag....hade min timme som löpcoach idag o sprang till Slottsskogen i det fina vädret....o OJ vad alla uteserveringar var fyllda med drickande människor, tänkte här kommer jag springande o se vad duktig jag är, springer istället för att dricka, kände mig ack så stark !!!

Profile picture for user JoYo

Tack för era peppande svar!!? De stärker! Känns härligt att veta att ni likasinnade finns här! ? Ibland är jag dålig på att svara på andras inlägg trots att jag läser här dagligen.

Jag skulle inte räkna dagar. Men gör det nu i alla fall. Lite som ett experiment. Jag vill se utvecklingen. Jag fick ett sug idag. Whisky. Kl 20:00. Satt i badet efter träning på gymet. Och blev galet sugen på whisky. Jag lät känslan vara där. Tanken eller känslan i sig är ju inte farlig. Jag kan välja hur jag agerar på den. Efter en kort stund försvann suget. Så vad ÄR det där suget?
En tanke uppstår om att whisky skulle få mig att må bättre, varva ned, bli mjuk i kroppen.
Kroppen reagerar direkt med en känsla av begär. Sådär vill man ju må. Men när man drar tanken vidare till måendet när man druckit det glaset. Sen då? Jo, då vill jag ha mer av den känslan och fyller på med mer whisky. Den logiska delen i mig har ju domnat bort. Så jag lyssnar på alkoholisten i mig som tycker att fylla på är en fantastisk idé. Så jag fyller på. Mer, bara lite mer, bara lite... så domnar jag bort, den sköna känslan är avlägsen, kvar finns en bortdomnad kropp med bortdomnad hjärna. Som somnar. Vaknar av att hjärtat vill pumpa ut giftet. Ångesten river i en pga alldeles för låga nivåer av alla lyckohormoner kroppen kört slut på. ”Varför gjorde jag det här dumma igen? Nu måste jag ta tag i problemet.. nä nu är det dag 1 på nykterheten. ”

Lyckan just NU är att i verkligheten är jag NYKTER! Jag behöver inte tro på tanken om att alkohol på nåt vis för livet bättre! Bortdomnad, så man inte känner sina problem, javisst. Men inte bättre.
Inget blir bättre av alkohol.

Allt blir bättre av nykterhet.
Oavsett anledning till att dricka: ensamhet, sorg, social fobi, trauma, tristess, stress, lycka... allt det här orkar man ta tag i när man bestämt sig för att vara NYKTER!

Jag trodde att jag inte kunde vara social och avslappnad utan alkohol.

Imorgon ska jag på AW . Ser fram emot att umgås med vissa arbetskamrater. Vad jag ska dricka är inte ens viktigt. Hoppas på god mat och många skratt! Sen kör jag hem till min familj. Nykter!
Jag önskar oss alla styrka och LUGN att vara nyktra!?

Profile picture for user JoYo

AW med arbetskamrater! Skratt, god mat, fler som drack alkoholfritt än tvärtom, inga konstigheter, den som drack ursäktade sig nästan.
Så himla skön kväll.
Suget kom, när jag kollade menyn. Rödvin, rööööööddddviiiiin, gin, whisky.
Mitt ”antabus” var att jag körde. Det här är så skört. Så lätt hänt annars att jag ”bara ska”. Nej, jag måste alltid säkerställa att jag inte har tillgång till alkohol. Välja bort risksituationer.
Jag körde hem, efter en rolig kväll, med ett leende, en påse lakrits med till familjen.

Läser en mycket intressant bok: Den mörka hemligheten - skriven av Egil Linge/Dan Josefsson. Handlar om psykiska problematik man tampas med i vuxen ålder - om hur dessa uppstått, anknytningsteori, och hur man kan förstå och lösa dessa knutar där i djupet av en.
Ju mer vi förstår, desto ”lättare” att förändra.
Rekommenderar boken!

I övrigt är jag tacksam över att vara nykter! Det är fantastiskt, jag njuter!
Jag önskar mig, oss alla, kraft och LUGN att våga slappna av i NUet, i känslan (oavsett känsla), observera den, låta den vara, acceptera den, låta den passera - för att fokusera på den du VILL vara!
??

Profile picture for user JoYo

AW med arbetskamrater! Skratt, god mat, fler som drack alkoholfritt än tvärtom, inga konstigheter, den som drack ursäktade sig nästan.
Så himla skön kväll.
Suget kom, när jag kollade menyn. Rödvin, rööööööddddviiiiin, gin, whisky.
Mitt ”antabus” var att jag körde. Det här är så skört. Så lätt hänt annars att jag ”bara ska”. Nej, jag måste alltid säkerställa att jag inte har tillgång till alkohol. Välja bort risksituationer.
Jag körde hem, efter en rolig kväll, med ett leende, en påse lakrits med till familjen.

Läser en mycket intressant bok: Den mörka hemligheten - skriven av Egil Linge/Dan Josefsson. Handlar om psykiska problematik man tampas med i vuxen ålder - om hur dessa uppstått, anknytningsteori, och hur man kan förstå och lösa dessa knutar där i djupet av en.
Ju mer vi förstår, desto ”lättare” att förändra.
Rekommenderar boken!

I övrigt är jag tacksam över att vara nykter! Det är fantastiskt, jag njuter!
Jag önskar mig, oss alla, kraft och LUGN att våga slappna av i NUet, i känslan (oavsett känsla), observera den, låta den vara, acceptera den, låta den passera - för att fokusera på den du VILL vara!
??

Profile picture for user JoYo

Så många gånger under åren har jag sagt ”jag vill hålla mig nykter i 21 dagar för att bryta ovanan”.
Idag är dag 21 som nykter. Jag är glad, väldigt tacksam för den här kraften som jag fått.
Jag sätter upp ett nytt mål. Jag vill vara nykter NU.
?

Profile picture for user JoYo

Så många gånger under åren har jag sagt ”jag vill hålla mig nykter i 21 dagar för att bryta ovanan”.
Idag är dag 21 som nykter. Jag är glad, väldigt tacksam för den här kraften som jag fått.
Jag sätter upp ett nytt mål. Jag vill vara nykter NU.
?

Profile picture for user anonym23942

Som svar på av JoYo

Med dina kloka inlägg. Vilken styrka du visar upp i denna pågående kamp. NU tänkandet har hjälpt mig mycket!
Stort Grattis till ditt uppfyllda mål! ?

Profile picture for user JoYo

Tack för din pepp! ?
Forumet och ni stöder mig.
Det är skönt att läsa andras tankar, skriva av sig, reflektera, få vara djupsinnig och flummig men ändå seriös i detta.
?Vi har stor kapacitet. Den energin vi försöker dämpa med alkohol - den energin ska vi luta oss tillbaka i, sjunka i, vara i, inte fly ifrån. Power of now!

Profile picture for user JoYo

Vaknade tidigt, minsta lillan bredvid, mellan mig och mannen. Hon blundar än, gäspar, kramas. Lycka. Jag är lycklig över att vara en närvarande mamma till henne. Vi åker iväg på simning och hon tittar om jag ser ”mamma, titta!”. Jag ser henne, bekräftar med ögon och leende. Ett friskt kroppsspråk. Det är sann lycka att få vara nykter. LyckoTårar i ögonen, av att få uppleva livet igen nykter. Jag vill vara nykter NU! I NUet finns ett LUGN, i NUet sker livet. Jag vill att barnen ska lita på mig igen. Det krävs ett livslångt lugn för att vara den jag vill vara. Jag är glad över att få den här chansen och styrkan, att få uppleva mina barn, helt och fullt närvarande. Genuin kärlek. Mina barn förtjänar en sund och stark mamma, jag vill vara en stark förebild så att de växer upp till starka kärleksfulla vuxna. Jag vill ställa upp, hjälpa, trösta, peppa, lyssna. Jag vill vara deras kraftkälla. Jag vill bli farmor och mormor i framtiden. En sund förebild till alla barn. ♥️ ??

Tänk att nykterheten är så skön! Filosoferar ju mer än på rödvinsfylla?✌??

Nu - till gymet på ett pass styrka!

Jag önskar er och mig, ett LUGN, att våga slappna av i alla känslor som kommer under dagen, låta tankar och känslor komma och passera. Vara i NUet! The power of NOW!?

Profile picture for user Ultra

Du är så klok som vanligt JoYo och det du skriver är ju så sant, tänk att man inte kan fatta det när alla tankar är på A, så skönt att sakta men säkert slippa detta och låta tankarna sväva iväg på andra saker, dom vi har runt oss, naturen, vädret osv
Jag gick även idag upp vid 6-tiden, inga som helst problem, gjorde en rejäl frukost till mig och frun och sen iväg för att träffa två löparvänner i Änggårdsbergen. Så lugnt i skogen på morgonen, solen hade börjat lysa o värma lite, fåglarna kvittrade och vi sprang nästan in i en älg som blängde på oss men som sen gick iväg....är sååå glad att få uppleva dessa saker igen.
Hemma i tid så mycket kvar av dagen för andra aktiviteter och umgänge med familjen.
Ha en fortsatt fin söndag

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ultra

Häftigt att uppleva livet, naturen, en älg?!! Stort!! Så mycket fint det finns i världen, när man är nykter! Och visst mår familjen bättre, är mer harmonisk, när föräldrarna är i balans! Du verkar ha en sund grund i dig själv! Luta dig i den!?
Att springa är skönt, jag springer ensam, rensar själen och tankarna, kommer hem som en bättre människa efter spring-rundan ? Men idag blev det gymet. Inte lika själsligt, men behöver styrkan.

God natt! Hoppas alla får en god sömn och nya krafter! ?

Profile picture for user JoYo

Idag känner jag ..typ ingenting. Alldeles tom och matt. Var hos terapeuten och grät ut en grå kall sten till minne. Den satt där inne, känslan av utsatthet, ensamhet, övergivenhet, maktlöshet, sorg..minnet av min mamma som själsligen försvann in i sin alkoholism mitt framför mina 10 åriga ögon. Innan dess är minnena inte lika tydliga.
Fylla, bråk, okända gubbar och kärringar i vårt hem, en med sned näsa, en vars tänder var utslagna, mamma full och äcklig, med kläder som visar för mycket av allt. För mycket smink, läppstift. Senare på kvällen skrik och slag, sprucken läpp, polisen kommer.. nästa minne är när min mamma är nedslagen till golvet, pappa sparkar henne i magen...
jag kan inte se vad jag gör mitt i allt. Allt känns stelt, kallt, staty, kall grå sten. Jag förvandlas till kall grå sten. Överlever.
I fylleperioderna var allt kaos, i de bra perioderna var vi på utflykter i naturen och trodde på gud dessutom.
Efter åratal av fylleperioderng går barndomen och utvecklingen av ett barns psyke alldeles snett.
Jag börjar också dricka, 13 år gammal. Sen röka. Sen lite häftigare fester.
Varvar vilda helger med en fin fasad av utbildning och sen jobb.
Bygger upp en perfekt fasad. Bygger, håller fasaden och medicinerar med alkohol. Mellan graviditeter och amning och träning och fina familjen. Medicinerar med alkohol. Dövar och dämpar. Tills det börjar spricka. Jag täcker över. Fixar min fasad.
Som snart 40 åring rasar allt.
Jag orkar inte hålla uppe skiten mer.
Jag är inte perfekt.
Jag orkar inte dämpa mer.
Jag orkar inte kämpa mer.
Jag vill bara vara NU.
Det är mycket lättare så.
Ärlig, nykter, NU.
??

Profile picture for user Themistokles

Som svar på av JoYo

Mycket starkt och berörande. Jag känner igen mycket av min egen historia. Den trasiga barndomen och otryggheten; behovet av en perfekt fasad som vuxen när man känner sig trasig inuti. Det är självklart att det spricker. Förr eller senare. Och när allt rämnar... Det är både skrämmande och uppmuntrande. En möjlighet att börja på nytt.
Själv mår jag bättre än på många, många år efter 36 dagars nykterhet. Och jag fokuserar på mig (och min familj) och skiter blankt i vad kollegor och vänner förväntar sig av mig.

Hur tänker du kring din trasiga barndom? Är det som hände över och förbi? Eller ältar du? För min del går det i vågor.

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Themistokles

Grattis till dina nyktra dagar! Låter härligt med din självkänsla! Känner likadant. Blir starkare av nykterheten.
Ibland när jag skriver kommer det ut saker jag inte hade tänkt. Men jag bryr mig inte längre, låter känslan komma ut. Förr hade jag skämts över sån flummeri.. men äh.
Jag ältar inte min barndom, trodde jag hade accepterat den. Att min mamma är alkoholist. Bor på ett hem.
Men tydligen hade jag lite ”ont” fortfarande, visade det sig när terapeuten började rota igen bland minnen. Jag trodde att jag var lite tåligare än andra, lite rough, efter min kontrastrika barndom. Jag ser en massa fördelar som kommit ur den. Jag är spontan, energisk, fantasifull, barnslig och allvarlig. Men för snäll....måste visst lösa upp knutar som hämmar mig från att leva fullt ut. Är lite stel i relationer. Den där staty-känslan infinner sig emellanåt. Den ska bort. Den behövs inte. Jag har ju redan överlevt. Behöver inte vara på helspänn och känna oro.
Jag försökte reparera mig själv genom att ge mina barn det jag hade behövt. Men inser att de har helt andra förutsättningar och egna behov. De känner inte min smärta. Jag ska inte projicera den på dem. Bara finnas för dem, stärka dem inför livet.

Terapi, nykterhet, träning, massage, skratt... behöver vi. Goda vänner. (håller på att sortera, blir inte många kvar)
Ha en skön dag!?

Profile picture for user Mrx

Oj vad igenkännings faktorn är hög när jag läser ditt inlägg. Min morsa var inte alkis och skötte sig bra. Hon jobbade deltid och ställde alltid upp. Min farsa var handikappad men envis som synden. Jobbade heltid och belönade sig med alkohol. Jag förlorade min storebror i en tragisk olycka när jag var liten. Den händelsen har satt spår som aldrig går ur. Har gått i KBT under flera år. Oj vad jag flummar ut men våra bakgrunder skiljer sig åt. Ditt inlägg förövrigt känns väldigt mycket MIG.
/Mrx

Profile picture for user JoYo

idag är en helt vanlig dag. En sån dag då jag i vanliga fall skulle ”förgylla” kvällen med alkohol. Jag skulle välja rödvin eller kanske gin eller whisky för att inte bli så rödvinsplufsig. Sen skulle jag laga mat, och när maten väl var klar, skulle jag inte ha nån aptit eftersom jag druckit på tom mage. Jag skulle bli irriterad på min man och tycka att jag har rätt att vara sur på honom för nåt gammalt som min formalinhjärna skulle ha grötat ned sig i. Efter gräl och barn som smiter ifrån på varsitt håll skulle jag gå och lägga mig. Ta vätskeersättning för att förebygga det dåliga måendet dagen efter. Skulle vakna kl 03 med ångest, irritation, törstig, bultande hjärta. Vakna igen kl 6:30, sur och på pissigt humör, försöka duscha och sminka bort det jag och monstret orsakat. Sitta med dimmig hjärna, svettig och med dålig humor på jobbet. Köra hem, inom systemet för att ”bota” med en återställare, en stark öl, 10,2%! Gömd i garderoben. En vanlig öl i kylen. Och så fortsätter veckan sådär. På fredag en flaska vin och somna i soffan, på lördag party och mer alkohol, på söndag orkeslös och ångest. Så har det sett ut för länge.
Men inte NU!

Men IDAG,,, NU är jag nykter! Jag väljer att gå och träna ikväll. Men innan dess ska jag se till så barnen äter middag, jag ska fråga dem om deras dag, vad har gjort dem glada idag.

NU vill jag vara nykter! ?
Jag önskar oss alla ett LUGN och STYRKA att stanna i NUet! Stanna i dig själv, lyckan finns inte utanför dug själv. Våga sjunka in i dig själv! Sök svaren inombords.
?

Profile picture for user Ledsen själ

Jag har läst allt du skrivit och som många andra skriver är att du känns som en sådan fin och klok människa. Är själv mamma till två små och vill oxå va mer närvarande för både min skull och barnen. Dricker aldrig så jag stupar,somnar eller bråkar men när jag väl börjar slutar det aldrig med ett glas. Och jag mår verkligen inte bra psykiskt dagen efter. Efter helgens "fest" så fick jag igår en sjuhelvetes ångestattack på jobb o fick gå hem. Första gången jag "varit" hemma pga mitt drickande. Så idag dag 2 och idag hade jag lite ångest tidigare men känner ett lugn i kroppen. Pulsen är nere som normalt och det är bara jag o kidsen hemma! Mannen har redan flaggat att han kommer ta ett par öl efter jobb men det får han gärna göra. Inte jag i alla fall. Ska vakna ännu piggare,sova ännu kanske lite bättre och vakna nykter ?? kram och tack för all inspiration du ger?

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Ledsen själ

Tack för dina fina ord??
Det här forumet tycks fullt av fina kloka själar som lever tuffa liv.
Jag är ganska glad över att inte kunnat hantera alkohol, det har gett mig tydliga konsekvenser. När man kan hålla fasaden och fortsätta dricka, utan att omgivningen reagerar, hinner alkohol sätta farliga spår i en. Så din väckarklocka nu var kanske att du stannade hemma pga drickande. Ta din insikt på allvar innan det blir svårare att ta sig ur! Ge nykterheten tid! Det kommer bara gott! Hur vill du vara? Ha en målbild.
Jag är glad att jag kom till insikt, även om jag önskar att jag gjort det för många år sen. Jag var väl inte redo. Mådde för dåligt.
Jag tar inte nykterheten för given. Jag är alldeles nynykter. Försöker att inte tänka för långt fram. Har en målbild om hur jag vill vara, hur jag skulle vilja åldras. Men NU lever jag i NUet. Varje minut, varje dag.
NU är jag nykter.
Ingen ångest. Jag existerar helt och fullt.
Hoppas att du får ett LUGN i dina insikter och kan stanna i känslan.
Kram?

Profile picture for user Ledsen själ

Vaknat en gång kl 2 av snarkningar från min man. Annars la jag mig 21.00 igår och vaknade nu utvilad. Inga konstiga hjärtslag igårkväll. Såååå underbart. Kaffet smakar så mycket bättre!!:) yeahh nu kör vi!! Jag har en målbild att jag måste va utan ett tag. Har inte satt ngt datum och kommer inte dricka de närmsta veckorna hoppas jag. Jag vill inte. Ångesten, är sååå INTE värt det. Känner inget som helst sug( har aldrig haft det på morgonen ) men mellan 17-19ca så är det ngt som saknas men det ska det ändras på?? ha en underbar dag?

Profile picture for user Frissan

JoYo och Ledsen själ, så mycket bra ni skriver och så mycket jag känner igen i era berättelser!! Det kunde varit jag som skrivit. Själv är jag på dag 10 och har inte mått bättre på många år. Sover som en sten, vaknar lugn och utan ångest. (Har gått ner två plufsiga alko-kilon vilket inte är ett mål i sig men en bonus för mig som kämpar med vikten?) Det finns BARA fördelar med nykterhet!!! Men att det ska vara en sån kamp.
Tack för att ni finns och att vi kan dela fighten med varandra!
Kram i solen

Profile picture for user JoYo

25 dagar.. känns som väldigt lång tid och väldigt kort tid... Lång tid när man tänker på alkoholens djävulska dragningskraft. Kort tid med tanke på att avvänja kropp och psyke, läka ordentligt.
???Jag vill vara nykter NU???

Profile picture for user JoYo

Idag fick jag en komplimang, ”du har så fin färg i ansiktet”. Och visst ser jag det själv, jag har liksom en mer levande gyllene ton, inte längre den där bleka men rödflammiga, stressade huden. Ögonen ser mer blå ut. Lite ljusare, klarare i färgen. Eller kontrasten mellan iris och vitan kanske tydligare. Naglarna är långa och känns hårda.
Magen känns lugn och ”platt” jämfört med rödvinsplufset. Jag känner mig inte yr och gungig i hjärnan. Förr kunde jag knappt titta långt bak åt sidan utan att det liksom svajade till. Jag känner mig klar i huvudet. Jag är inte orolig för att se andra i ögonen. Jag kan liksom ”luta mig tillbaka i mig själv”, bestämma mig för att vara lugn.
Jag har lust till saker, jag testar parfymer, jag bokar in massage, vill testa nya yogaställen, intresserad av böcker igen, är OK med att vardagen kan vara ”tråkig”.

På jobbet sa en kille att han somnade till ett glas rödvin och en bok igår. Jag hörde verkligen inte resten av det han sa. Jag försvann in i tanken om rödvin. Jag såg det framför mig, kände smaken, såg säkert alldeles besviken ut, avundsjuk, vill också dricka rödvin och bli lagom mjuk och somna gott. Han pratade på och fortsatte sin story utan att förstå att jag satt och jobbade med tanken på hans rödvinsglas.
Det sker så snabbt, man sveps med monstret i tankarna, suget, jag konstaterade att jag kände att jag ville dricka. Släppte tanken men konstigt nog blev jag förvånad över kraften i känslan, suget. Skört!

Jag är tacksam för att jag är nykter NU. Jag önskar mig och er alla ett LUGN att vara i NUet. Inte hasta fram i någon känsla. Stanna i känslan, observera, konstatera, acceptera, släpp vänligt iväg tanken/känslan och byt fokus till den jag vill vara. Jag vill vara nykter NU?

Profile picture for user Strulan65

Visst är det konstigt att ett ord kan dra igång tankarna om vin, konstigt att det inte är tankarna på att kräkas rödvin kan komma istället. Varit så mycket lättare att låta bli då.
Grattis till dina fina dagar// Kram Strulan

Profile picture for user Babar

Som svar på av JoYo

Härligt att du fått komplimanger. Man märker ju verkligen skillnad både på in & utsidan av kroppen när man är nykter.
Själv är jag inne på dag 36 som nykter(den här gången).
Jag har beslutat mig för att sluta dricka helt nu. Hade nyligen en intensiv period av osunt drickande på en dryg vecka och dessutom stannade hemma ifrån jobbet. Till slut orkade jag inte varken mentalt eller fysiskt så jag fick uppsöka akut hjälp. Mitt osunda drickande har varit värst under långa ledigheter och helger förstås. Har varit "periodare" under många många år. Just att man inte lärt sig att man inte kan bota den hemska ångesten med A. Det blir ju bara sju resor värre.
Så när jag mådde som sämst för drygt fyra veckor sedan gick jag till Länkarna. Man blev så otroligt fint omhändertagen av människor som varit/är i samma sits.
Just nu är det en dag i taget som gäller med hjälp av Länkarna och en fantastiskt bra drogrådgivare. Plus att man har ett bra jobb och träning för att tänka positivt.
När jag får någon form av sug försöker jag tänka på alla taskiga konsekvenser drickandet för med sig. Har hjälpt än så länge.
Funderar på att kanske besöka ett AA möte också.

Jag tycker det du skrivit är så himla klokt & sunt. Håller med om att man är så tacksam och mår bra av att vara nykter.

Så nu ska vi greja det här och fortsätta kämpa. Tack alla ni som skriver på forumen så vi kan stötta varandra.

Profile picture for user JoYo

Ja, Strulan65.. varför tänker man inte på hur det känns med ångesten, kräkandet, bråkandet och allt annat vidrigt alkohol för med sig? Istället fokuserar man på den där ynka timmen som känns skön. Sen blir det bara sämre. Sämre. Sämre. Vidrigt!

Tack för era tankar. Jag tar dem till mig. Så värdefullt att få ”prata” med er som verkligen förstår.

Babar... Grattis till 36 dagar! Håll fast vid din nykterhet! Den gör bara gott!?

NU är vi nyktra! Känner mig så tacksam över den här styrkan!

Sov gott, alla fina människor! Ta hand om er! Vi är schyssta människor, vi förtjänar att vara rädda om oss, älska oss själva, unna oss nykterheten! Kom ihåg det!?

Profile picture for user JoYo

Vid den här tiden på månaden borde jag ha pms och humörsvängningar from Hell. Men har bara varit lite irriterad på folk som betett sig irriterande ? Jag som brukat dricka alkohol mot PMS, mot dåligt humör, mot magbesvär, mot irritation, mot sömnproblem, mot ångest och oro, mot rädslor, mot gräl med mannen, mot tristess, mot allt möjligt... inser att det faktiskt är mycket lättare att vara nykter i alla dessa känslolägen. Och många (flesta?) av dessa känslor har uppstått pga alkohol! Jag känner mig jämnare i humöret. Kan absolut bli uttråkad, sur eller nåt annat men än sen? Då får jag väl vara det då. Behöver väl inte bedöva en känsla så fort den inte är vad jag önskar. Kroppen talar till mig. Lägg inte locket på rösten. Lyssna inåt. Följ kroppen, var i känslan. Den varar inte länge då. När man medvetandegör den. Vad är den då? När jag ”lyser med medvetandets ficklampa på känslan, löses den upp” -(The power of now)

Jag önskar oss ett LUGN att vara i NUet, att våga vara stilla i alla känslor, sjunka lite djupare in i jaget, vara LUGN, andas lugna djupa andetag, observera, medvetandegöra känslan/tanken som uppstår och låta den luckras upp, avta i styrka och upphöra. Om och om igen, varje timme, varje dag. NU.?

Profile picture for user Strulan65

Finns alltid en känsla som man vill dränka eller lyfta, begäret är konstigt. Men nu vinner vi detta och får lugnet tillbaka// kram Strulan

Profile picture for user Sofia

Tack för att du delar dina insiktsfulla reflektioner, JoYo! Jag tror att många här kan känna igen sig i det du skriver - medan man dricker tänker man att man dricker för att bli av med eller lindra sömnproblem, dåligt humör, ångest, rädslor, PMS eller för att trösta sig efter gräl... För att sedan som nykter inse att många av de där anledningarna till att dricka i själva verket fanns där eller förstärktes av alkoholen i sig. Du skriver så klokt om känslohantering också - visst är det häftigt vilken skillnad det kan göra att observera och medvetandegöra känslan/tanken som uppstår, acceptera att den finns där och sakta låta den avta i styrka och upphöra - ofta går det ju över fortare än man tror! Att gå från att snabbt döva med alkohol till att låta känslorna ha sin naturliga gång kan ju kräva viss omställning och kanske nya redskap förstås, men vilken förmåga att ha med sig för resten av livet sen!
Jag önskar en lugn och trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user JoYo

Som svar på av Sofia

Tack för ditt svar! ? Jag skriver för att övertyga mig själv, manipulera mig själv att ha denna inställning automatiserad :)
Många känslor snurrar därinne i en, när jag sätter dem i ord, ser jag tydligare hur jag ska vara. Jag är tacksam för det här fina forumet, er info och ert stöd! Tänk så många fina människor som hjälper varandra!
??

Profile picture for user Vinäger

Håller med de andra, du är så klok. Trots, eller tack vare, din barndom så har du förmågan att se igenom allt, analysera och komma vidare. Vilken styrka.

Har sagt det förr, det är en himmelsvid skillnad vad gäller energin i dina inlägg nu den senaste perioden. Du är på G. Grattis!

Kram till dig.

Profile picture for user JoYo

Ni är så peppande! Tack för er bekräftelse och så fina ord!
Så roligt att blir bekräftad i att jag tagit ännu ett steg i utvecklingen mot nykterheten. Att åren och försöken jag dokumenterat här, terapin, självhjälpsböcker, träning, meditation faktiskt ger resultat.
Men jag blir inte tuff! Nykterheten är inte självklar.
Just NU är jag nykter. Jag är SÅ HIMLA tacksam! Jag är glad för mina barns skull. Jag älskar att vara en nykter mamma. En sund förebild. Jag var och tränade efter jobbet, svettades ut dålig energi och hämtade nya krafter, sen tacos och mys i soffan. Jag är som jag vill vara.
Jag är tacksam för insikterna, tacksam för kraften jag bett om. Det är inga små demoner vi slåss emot. Ju mer man kämpar emot, desto större blir de. När man resignerar, ger upp kampen, släpper repet om dragkampen, faller monstret.
DAG 27 - jag är nykter NU.

Jag önskar oss alla ett LUGN att vara i NUet. Slappna av, älska dig själv. Unna dig att vara sund.
?

Profile picture for user JoYo

”Jag har varit så fruktansvärt full, letar efter saker jag blivit av med kvällen innan. Försöker förstå hur mitt hem kan vara så stökigt och smutsigt. Var är min familj? Var är mina barn? Stark ångest. Allt är rörigt, jag letar i panik. Ringer runt men minns inga telefonnummer. Hjälp, vilken fruktansvärd ångest. Hur gick det här till?”

Det var en hemsk MARDRÖM! Jag VAKNAR i min säng, NYKTER, lillan bredvid, mannen stigit upp. Jag är kvar i rädslan. Jag tar genast upp mobilen för att skriva av mig rädslan här. Läser ”Lovikas” senaste inlägg. Blir ännu mer rädd, det KAN hända! Det hände henne efter så lång tid. Det kan hända att jag någonsin dricker igen. ? Jag är så rädd. Rädd att jag kan bli så lurad av mig själv, att tro att jag vill och kan dricka.
Jag vill hitta LUGNET i mig idag igen. Känner sorg, ångest och rädsla efter mardrömmen, som om det hänt.

Jag är glad över att vara NYKTER NU.
Jag vill vara nykter NU.?

Profile picture for user MondayMorning

Vi som slutat dricka har alla haft dessa drömmar.
Jag kan fortfarande ha mardrömmar - men ta emot dem
med tacksamhet, även om det är fruktansvärt obehagliga.
Det är bara lilla hjärnan som påminner oss, vilken väg vi INTE ska gå.

När mina fylle-mardrömmar släpper så får jag en styrka
för att jag vet ATT jag aldrig någonsin ever i hela mitt
liv vill känns så igen - på riktigt. Jag gör allt som står i min makt att
det ALDRIG kommer att upprepas.

Jag brukar tacka "någon" för att jag fick en påminnelse genom en mardröm.
Jag vet inte vem, men tackar gör jag. För kraften framåt.

"manipulera mig själv att ha denna inställning automatiserad"
Precis - man kan omprogrammera hjärnan till att tänka annorlunda.
Nykterhet kommer inte som en skänk från ovan.
Man måste "lära hjärnan" att tänka i andra banor.

Du skriver också om kampen - när man släpper den och
accepterar så blir det enklare. Kapitulerar.

Andra kan dricka alkohol - men jag och du kan inte.
Varför? För vi skadar andra, våra barn riskerar att
hamna i ett missbruk själva som vuxna, eller att bli
medberoende. Vi skadar de vi älskar mest när vi dricker.

Och inte minst vi skadar oss själva genom att inte leva
våra liv. Genom att långsiktigt skada våra kroppar fysiskt.
Genom att psyket är instabilt. Vi släpar på en fotboja när
vi dricker. En tung jävel ....

Jag önskar dig och din fina familj en oerhört vacker
nykter, medveten och magisk dag.

Va inte rädd, tankarna är inte farliga - de blir endast farliga när
vi går från tanke till handling

Kram

MM

Profile picture for user Strulan65

Usch vilken mardröm, men samtidigt så nyttigt att bli påmind om vad som kan bli verklighet om vi inte slutar.
Önskar dig en riktigt fin dag, lev i nuet och låt styrkan och lugnet växa i ditt hjärta.
Kram// Strulan65