Sagt upp kontakten med mamma/svärmor/farmor

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Pilutta
Sagt upp kontakten med mamma/svärmor/farmor
Pilutta
Orken finns inte

Kort fakta:
Min svärmor har druckit under hela sambons uppväxt. Pappan har funnits med i bilden men har arbetat borta väldigt mycket och dessutom var de särbos. Svärmor får stöd på Alkohol- och narkotikagruppen sedan många år tillbaka, där hon pratat med samma person hela tiden.

När jag väntade sambons första barn så sa han till sin mamma att hon måste sluta dricka, annars kommer hon inte få träffa bebisen. Hon fortsatte dricka, men vi tänkte att om hon får umgås lite med nytillskottet så kanske hon tar tag i det ordentligt. Så fel vi hade!

Nu är det ca två månader sedan sambon sa ifrån ordentligt och förbjöd henne att komma hit och speciellt inte träffa hennes enda barnbarn. Hon skriver ständigt till min sambo att han är en elak människa som bara vill henne ont. Att det är han som förstör hennes relation med hennes barnbarn. Att han ska söka hjälp hos en psykolog för sitt förakt mot sin mamma.

Idag ringer svärfar och halvt skäller ut min sambo för att han fortfarande envisas med att vara sur på sin mamma. Han sa att sambon måste sluta fred och låta svärmor träffa bebisen, att hon aldrig blir bättre om vi straffar henne. Han tycker att vi bara ska gilla läget, ignorera hennes samtal och sms, blockera henne när hon är onykter. Han sa även att en person som druckit hela livet inte slutar bara så där.

Jag kokar! Jag tycker så otroligt synd om min sambo så jag vet inte vad jag ska ta mig till, jag blir så arg som jag aldrig trodde att jag kunde bli. Men jag har hållt mig från att kontakta svärmor själv, för då kommer bara jag få skulden för att sambon har sagt upp kontakten med henne.

Sambon har ALLTID sagt och skrivit att den dagen hon slutar dricka så kommer hon få oss i hennes liv och att det är allt vi vill. Men ändå är det sambons fel. Men nu när svärfar ringde så vet jag inte vad jag ska göra, värre för sambon. Han är förtvivlad. Vad ska han göra när både mamma och pappa är sur på honom när det egentligen inte är hans fel?

Ska vi stå fast vid att hon inte får ha kontakt med oss så länge hon dricker eller ska vi vika oss som sambon fått göra hela sin uppväxt, genom att endast ha kontakt med henne när hon är nykter? Visst, man kan låta bli att svara på hennes samtal. Men smsen som hon skriver har man redan hunnit läsa och det är inga roliga sms hon skriver.

Sofia
Välkommen till Anhörigstödet, Pilutta!

Du beskriver ett tufft dilemma, som många med dig funderar över, och där vägarna framåt kan se lite olika ut. Du och din sambo har tydligt satt gränser för din svärmor sedan ni väntade ert barn, där reglerna för umgänget är att hon ska sluta dricka för att få träffa sitt barnbarn. Ni testade att låta henne träffa er bebis, för att se om det kunde hjälpa till att motivera henne att bli nykter, men det verkar inte ha haft effekt ännu. Just nu är det två månader sedan din sambo sa ifrån ordentligt och förbjöd henne att komma till er, men situationen är jobbig för er då båda föräldrarna nu är arga på din sambo.
Du funderar på hur ni ska gå vidare, om ni ska fortsätta stå fast vid långvarig nykterhet som krav eller om ni ska ha kontakt med henne när hon är tillfälligt nykter. Du skriver att det kan gå att strunta i telefonsamtalen när hon ringer på fyllan, men att det är svårare att ignorera elaka sms som kommer. Har ni vid något tillfälle tagit upp med henne, hur hennes beteende gör det svårt för er att hålla kontakten? Alltså att själva sms:en gör att ni vill dra er undan, utöver det faktum att hon är berusad?
Ett sätt att hjälpa henne att göra det mer lockande att vara nykter är att ni fortsätter att träffa henne och låta henne vara med barnbarnet, men bara vid de tillfällen som hon faktiskt är nykter. Om hon är berusad när ni ses, så förklara läget för henne och sätt en tydlig gräns - "vi skulle gärna vilja träffa dig mer och att du ska få träffa bebisen, men nu är du berusad och då funkar det inte för oss. Vi kan väl höras om att träffas en annan dag, när du är nykter?". Men det här förutsätter förstås att ni vill behålla kontakten och att ni orkar med. Hur låter det när du och din sambo diskuterar det här tillsammans? Vill ni ungefär samma saker?
Det var bara lite tankar från min sida, du avgör såklart själv om något av det här blir hjälpsamt för dig.
Med hopp om en lugn och skön helg,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet