Skäms alla alkoholister/narkomaner?

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Lolitan
Skäms alla alkoholister/narkomaner?
Lolitan
När han kommer hem påverkad

När han kommer hem påverkad eller liknande så skäms han.

Han säger nu att han ska ta bort droger i livet. Sa igår antingen slutar du eller så går vi isär. Du bestämmer men då får du stå för det också. Han sa att han väljer mig. Han ska sluta röka gräs genom att röka mindre till en början sen trappa ner mer och mer.

Vet inte hur det kommer gå, men ska ge honom en sista chans att visa med handling.

Min fråga också, skäms alla narkomaner när det missbrukat fast de vet att respektive inte tycker om det?

CJB
Tyvärr...

Då jag själv är en nykter narkoman sedan 20 år tillbaka så känner jag mig lite inne i detta. Till att börja med så finns det INGET som heter trappa ner. Tyvärr, vill inte göra dig ledsen, men sanningen är den att skämmas gör man inte alls. Däremot så vet man att ens omgivning inte uppskattar ens brukande. Därför kommer man bli en expert på att luras och manipulera till sin egen fördel. Så i grunden VET man som missbrukare vad som är rätt och fel, men tyvärr kommer man utnyttja lögner och osanning in i det sista, allt för sin egen fördel.
Alla är vi olika, men frågar du mig så var enbart tvångshjälp det enda alternativet för att komma ifrån skiten. Idag är jag fruktansvärt tacksam för det. Men tyvärr, tänk på det att en missbrukares enda jobb här i livet är att hitta ett tillfälle att missbruka och denne blir expert på hur man ska göra för att försköna detta för sin omgivning.

Li-Lo
Välkommen Lolitan

Vad handlingskraftigt och klokt av dig att söka dig hit! Här finns många med liknande erfarenheter och kanske kan andras berättelser guida dig nu?

Det låter som att du känner en tveksamhet inför din partners uppriktighet. Du har ställt ett ultimatum där det är drogfrihet som gäller om du fortsatt vill investera eller stanna i er relation. Klokt av dig att dela med dig av hur du tänker. En del kan ställa ultimatum eller "hota" i hopp om att det ska påverka någon annans beteende. Det fungerar sällan. Ett ultimatum är ett löfte till sig själv.

Du funderar även en del på det där med att känna skam eller skuld. Att ha en ickedömande attityd är ofta hjälpsamt för den som känner dessa känslor samtidigt är det av största vikt att inte gå över egna gränser för att finnas för någon annan. Det är din partners ansvar att ta beslut om förändring och handling. Han vill välja dig och sluta ta droger. Vad kan och vill du välja under tiden? Vad blir viktigt för dig nu för att du ska må bra och ha dig själv i fokus? En del berättar om att känslor som skuld och skam med tid kan väckas i den anhöriga då de upptäcker att de befinner sig i situationer som de aldrig tänkt var rimliga tidigare.

En annan tanke jag får är att "stämma av" mål och delmål, sätta upp tydliga datum för att se om det blir som sagt så att säga. Vad tänker du om det?

Tack för att du delar med dig, skulle du vilja tala med någon om detta så finns droghjälpen. Både för dig och din partner. Telefonnummer dit är 020–91 91 91, öppet måndagar och torsdagar klockan 09.00 – 16.00.

Hoppas att du trivs här

Välkommen igen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet