Folkölsalkoholist

7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tjompen
Folkölsalkoholist
Tjompen
dricker folköl varje dag

Hej, ny på detta forumet men har redan läst och fått mycket tips via denna sida, KANON!

Jag och min man lever tillsammans sedan 20 år tillbaka, gifta sedan ca 1 år.
Vi har inga barn, sedan flera år har han haft svårt att låta bli att dricka ÖL, sedan några år tillbaka är det bara folköl ( 3,5% ) som gäller, detta för att han själv säger att han inte vill bli berusad, och det är väl okey.. om det inte vore för att det dricks mer och mer, sedan några år tillbaks så dricks det från morgon till kväll hela tiden, han har möjlighet att göra detta då han jobbar hemifrån och är delvis sjukskriven, men det där med jobb har nog blivit mindre och mindre.

Vi lever som sagt vi 2 tillsammans och har många vänner vi umgås med mestadels på helger där det innefattar alkohol i oftast måttliga mängder. men som sagt, oavsett fortsätter min sambo varje dag att dricka och det är säkert mellan 15-20 folk öl varje dag. han blir inte full/påverkad så att det märks i mitt tycke, men jag kanske är så van så jag inte märker det.

Nu har jag dock kommit till en punkt att det räcker, han har flera gånger dyrt och heligt lovat att tag i det hela och även vart i kontakt med AA själv utan att jag "tvingat" honom till det, det per telefonkontakt med AA som han påstår i alla fall, men det rann ut i sanden. Innan vi gifte oss, några månader innan, så tog han upp det själv att jag inte skulle behöva gifta mig med en alkoholist som han själv uttryckte det då, men nu sitter jag här med alkoholisten i alla fall, det blev ju sommar och då kan man ju dessutom sitta ute och njuta av en öl, det finns ju alltid tillfällen att ta en öl... men oftast är det ju bara smaken han vill åt som han säger, men när man knappt druckit upp ölen förrän man hämtar nästa så den står redo.. ja då har det verkligen gått för långt, har flera gånger påtalat att man kan andas utan att dricka öl, men inte han tydligen.

har tagit upp saken med syskon till honom som vart mer eller medvetna om det tidigare men inte att det eskalerat till helt sjuk konsumtion av folköl, de vill ha samtal med honom och få honom att sluta dricka helt genom att söka hjälp, och jag är ändå kluven, även om jag vill få honom att åtminstonde dricka mindre, det är helt ok att ta en öl i solen en varm kväll på sommaren en vardag, men sedan är det bra i min värld...

jag ska försöka ta tag i detta och ta upp problemet som jag tycker det är med honom men jag får då svaret: Jag blir ju inte full... nej men säger jag, din hälsa och ekonomi blir ju lidandes... men sedan rinner det väl mer eller mindre ut i sanden med den disskutionen med, vet inte om jag ska behöva hota med skilsmässa för att det ska ta skruv ?.. inget jag vill göra men nån gång tar det ju stopp...

det blev kanske lite osammanhängande inlägg och det finns mer som tillhör historien...

finns det nån mer i samma situation ? alltså utan barn att ta hänsyn till , och som lever ihop med en som dricker Folköl varje dag ? och vad gör jag ?

gros19
10-15 starköl eller 75 cl starksprit eller 20 folköl

Bara folköl vad är skillnaden. Dricker din man så mycket och har gjort så länge är han fysiskt beroende av alkoholen och det är inte bara att sluta. Han behöver inledningsvis avgiftning på sjukhus p.g.a. risk för ep anfall och dilerium, ett livshotande tillstånd.

Sedan behöver han säkert behandling i någon form, kan ju börja med AA om han är motiverad att bli nykter. För din del kan ett anhörigprogram och Alanon vara ett bra alternativ. Han kan säkert inte dricka bara en öl utan det är nog total nykterhet som gäller för honom.

Rilmligtvis bör hans missbruk satt spår vad det gäller hans hälsa. Din man har mycket allvarliga alkoholproblem som jag ser det och jag har jobbat många år i missbruksvården. Att han inte blir berusad tyder på tillvänjning. Minns en dam som trippade omkring på sylvassa stilettklackar med en alkoholhalt i blodet som jag hade varit medvetslös av om jag ens överlevt.

Sisyfos
Inte berusad?

15-20 öl, om det är 33 cl, 3,5:or man pratar om då så blir det motsvarande
Drygt 40-60 cl sprit. Han häller alltså sammanlagt i sig mer än en kvarting per dag och blir inte berusad? För att förbränna den mängden alkohol tar det i princip ett dygn, vilket gör att det är tveksamt om han någonsin är nykter om ni dricker något ytterligare på helgen. Är det 50 cl burkar så motsvarar hans konsumtion drygt ett helrör per dag.

Till det kommer att han dricker ca 2000 kcal per dag (33:or) Det blir inte många kalorier kvar att äta per dag om han inte ska bli tjock, men det är han kanske redan.

Vet inte om det kan vara mer lönt att prata med honom om du sätter lite konkreta siffror på hur mycket alkohol det egentligen rör sig om. Ett alternativ som han kan börja med är ju att byta hälften av burkarna mot alkoholfritt. De alkoholfria smakar godare än lättöl och det finns många som dricker det nuförtiden. Om det är smaken han vill åt så är det ett bra alternativ. Mindre kalorier också... sen när han blir klarare i huvudet kanske ni kan prata mera för det är helt klart så att hans ölkonsumtion är skadlig oavsett om det är folköl.

Men han måste ju själv vara motiverad att sluta. Den diskussion han tidigare haft med dig om att du inte ska sitta där med en alkoholist och det faktum att han nu inte dricker starköl visar ändå lite att det finns i hans medvetande att det inte är bra, så det finns hopp, tror jag.
Du kanske får göra som i lyxfällan... ställa fram tomma spritflaskor på bordet som visar en månadskonsumtion eller nåt, så du slipper diskutera om det är mycket eller inte. Svårt att prata sig ur då, tänker jag.

Tjompen
satte ultimatum

Igår fick jag äntligen sagt till att jag inte tycker det är okey med allt detta ölandet, jag tog det försiktigt då han redan mår dåligt får andra saker men sa samtidigt att nu är det nog, ta tag i ditt problem eller så har vi ingen framtid ihop, han blev mycket ledsen och grät och lovade att ta tag i det, minska på ölandet över tid, vilket jag sa att det är så det får bli och att jag stöttar till 110 %, så nu hoppas jag verkligen att detta tog skruv och att det blir en förändring så vi kan fortsätta leva tillsammans, det känns sååå skönt att få det ur sig.

Peter1970
Hej...

Det

Sofia
Välkommen, Tjompen!

Vad fint att du har hittat hit, startat en tråd och redan hunnit få lite tankar och tips från andra på forumet. Du har nu satt ett ultimatum om förändring för att ni ska fortsätta leva tillsammans och det kändes skönt att få ur sig. Hoppas också att det har effekt på hans beteende, att löftena infrias. Det låter som att du börjat ta dina egna upplevelser och behov på större allvar, en viktig process!
Trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet