Dags för lite jävlar anamma

59 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Kml
Dags för lite jävlar anamma
Kml
Sex månader...

Sex månader. Det är så lång tid som jag varit medlem här. Till en början var motivationen på topp och jag följde de mål jag satt upp, men efter tag försvann den och jag ramlade tillbaka i gamla vanor. Om jag har ett problem med att hantera alkohol? Definitivt. Om jag är alkoholist? Möjligtvis.

Så om jag nu är medveten om det, varför slutar jag inte dricka? Jag vet att det är dåligt att dricka som jag gör. Jag vet att jag mår dåligt av mina alkoholvanor. Jag har dessutom verktyg och strategier för hur jag ska göra för att ändra mina vanor.

Jag tror (och kanske är det så för dig också?) att anledningen till att jag faller tillbaka i gamla vanor till stor del handlar brist på motivation. Nu, efter ett sexmånaders halvhjärtat försök så börjar jag om. Jag skriver ner mina mål och sätter upp en plan för hur jag ska nå dem och försöker hålla fast i motivationen. Det är helt enkelt dags för lite jävlar anamma för att lyckas.

Sitter du inne på ett tips för hur man kan hålla motivationen uppe? Dela gärna med dig.

Andrahalvlek
Yes!

Jag skrev ett inlägg häromdagen ”Så gjorde jag”. I onsdags var det, på min 2-månaders dag 👍🏻👏🏻💪🏻

Min tråd heter ”Behöver all hjälp jag kan få”. Nu är det min tur att dela med mig till andra 😊

Bara kör nu!

Se klart
En grundlag..,

... för mig i min nyktra resa är att ta ett beslut, varje dag. Inte planera för mer- eller mindre, det är stort nog. Sen kommer supertråkiga dagar, och dagar utan energi. Men en sån i taget, det klarar vi.
Diskussionen med mitt sämre jag som då och då velat förhandla om nykterheten, har jag bordlagt till senare tillfälle.
Svårt och lätt. Att stå ut med tråkighet är en av våra större utmaningar. Men en tråkig dag, det fixar vi! Heja dig!

Soffi
Ta hand om dig!

Jag är precis på väg att kravla upp igen på rätt väg efter ett återfall. Innan dess klarade jag nästan ett halvår som nykter.
Det som gjorde att jag tappade motivationen och tog ett återfall var att jag glömde ta hand om mig så att jag kunde må bra i nykterheten. Det handlar ju om så mycket mer än att "bara" avstå alkohol för att må bra: äta, träna, sova, umgås med familj och vänner, rolig hobby.. Bara du vet vad du mår bra av.
För om man börjar må för dåligt av att man slarvar med sig själv, ja då kan man ju lika gärna dricka också! Typ.

Välkommen och lycka till!

Pilla
Kml

Jag har börjar meditera för att behålla mitt lugn🙏.Och dricker ingefära shot för att bli varm.😊från Pilla

Kml
Tack för alla bra tips!

Jag försöker fortfarande bena ut hur jag ska tackla detta framöver och tänker mycket på hur det kommer gå. Känner också en oro över att jag kommer misslyckas även den här gången. Att motivationen kommer att avta och jag om sex månader tittar tillbaka och ser att det blev precis som senast.

Era tips och goda råd är därför guld värda! Att hålla siktet på målet och orka även de dagar när allt känns tufft är så mycket enklare när man har sätt att tackla det på. Ha en bra kväll allihop! Själv ska jag göra en kopp te och leta upp någon bra bok att dyka in i.

Kml
Tar hand om mig själv

Jag har fått många goda råd och bra tips här och det var ett som verkligen fastnade som jag tänker mycket på: ta hand om dig själv. Till exempel äta bra, träna, umgås med de man tycker om och göra det man mår bra av helt enkelt.

Jag har bestämt mig för att laga mer nyttig mat och försöker strukturera upp veckan så att jag vet vad jag ska äta varje dag. Är inne på dag tre och än så länge funkar det fint 😊 Träna är något jag alltid gjort och idag blev det ett riktigt tufft pass. Som jag älskar det! Men det är inte bara att göra saker som jag mår bra av som påverkat mig denna veckan, jag har även försökt att reflektera över vad och varför jag gör saker och känna tacksamhet för det jag har som är bra i mitt liv.

Så, kort sammanfattat: jag har en bra vecka helt utan alkohol. Underbart!

Andrahalvlek
Härligt!

Låter som kanonbra strategier!

Mimolino
Heja

Kul att läsa, tror det är jätteviktigt att förbereda sig på när det känns tråkigt, att ha en strategi då. Jag är tillbaka nu på min tredje dag som alkoholfri. Denna gång gör jag detta med mycket mer respekt för hur jävligt alkohol är och hur jag måste ha en mer genomtänkt strategi, inte bara tänka att "det känns ju bra idag, det kommer fixa sig, jag har ju egentligen inte så stort problem så klart jag kan säga nej".... jag vet nu att mitt beroende gör att jag verkligen har svårt att säga nej, därför måste jag ha större respekt för det. Och förbereda mig. Och inse att det kommer vara ett livslångt medvetandegörande av mitt eget handlande. Inte ett livslångt LIDANDE, utan vara FRI men medveten om att alkoholen kommer försöka locka, både när man har roligt och tråkigt, när man bara minns det roliga dryckesstunderna och inte bakfyllorna, bråken, ångesten, tårarna, ensamheten.
Jag har upptäckt quitlit, böcker om att sluta dricka som är otroligt inspirerande och får det att kännas lätt och roligt, befriande. Läser nu Sober Curious, den har verkligen varit revolutionerande för mig.
Ta hand om dig!

Odette
Detta var mitt i prick!!

Hej Soffi! Där satte du ord på mina exakta tankar.. såååå rätt... blev helt lyrisk nu när jag läste för jag har letat efter just den här analysen. TACK ! Nu hjälpte du mig mycket.. det är helheten.... inte bara drycken... Återigen tack jag behövde läsa detta. KRAM till dig.

Se klart
Härligt jobbat

Roligt och skönt att läsa att det går så bra. Man kan tro att vi med alkoholproblem är de största livsnjutarna som bara tar hand om oss och myser runt med ett glas. De flesta av oss vet ju att det är tvärtom, att vi föraktar oss själva, skäms för att vi dricker (för mycket) och skäms för att vi inte kan sluta,
Att ta hand om sig själv (jag tänker med min hittepå-psykologi att vi nästan får börja med att ta hand om oss själva som barn...) är ett jätteviktigt steg. Ovant. Och inte bara äta/springa/ utan också lyssna på viskrösten inombords. (Joyo beskriver det bäst.)
Vad längtar jag efter? bortom glömska och så kallad guldkant?
Jobb, jobb, så är det men till skillnad från de flesta förvärvsarbeten blir vi typ miljonärer sett till livskvalitet.
Kram!

Soffi
Toppen!

Det ser ut som att du har hittat din väg, jag blir så glad för din skull!

@Odette. Så glad jag blir om mina tankar kan hjälpa dig :-). Det ser inte ut som att du har någon aktiv tråd här nu??

Kml
Dricka som "normala människor" - går det?

På vardagarna den här veckan har jag inte druckit någon alkohol (första veckan på länge) men nu när helgen är här tänkte jag att det var okej med några glas.

Det räckte däremot med ett glas vin och sen fick jag skuldkänslor och känner mig nere. Min fråga är helt enkelt: hur vet man om man kan dricka "som normala männinskor" och när är det dags att sätta totalstopp på alkohol?

Andrahalvlek
Enkel grundregel

När du själv tänker att du dricker för ofta, för mycket, blir för full och bakfull - och försöker reglera ditt drickande gång på gång.

Då är du en problemdrickare. Så tänker ingen som inte har problem med drickandet.

Ytterst få problemdrickare, 1 på 100 kanske, kan efter en längre tids avhållsamhet dricka ”normalt”.

Vi andra får acceptera att vi inte kan ta första glaset.

Jag tycker att det är tusen gånger lättare att avstå helt än att ”dricka lite”. Det kan funka en vecka eller två, men det spårar alltid ur.

Det är som med en rökare som röker ett paket om dagen, slutar röka, och sen börjar feströka. Jo, tjena! Funkar aldrig.

Alkohol är näst mest beroendeframkallande efter heroin. Alltså mer beroendeframkallande än nikotin.

Kml
Våga berätta

Efter mycket funderande, velande och nervositet så berättade jag ikväll för min man att jag var orolig över min relation till alkohol. Vi har kännt varandra i över 10 år men ändå var detta tungt för mig att berätta.

Men det tog bara några sekunder efter att jag berättat tills jag förstod varför jag älskar honom så mycket. Inga arga miner eller skällsord från hans sida utan bara: okej, vad ska vi göra för att lösa detta och vilken hjälp behöver du från mig?

Så tacksam att jag har honom och andra i min närhet som stöttar och pushar mig till att må bra. Och vilken lättnad att berätta hur jag känner!

Mimolino
Starkt av dig

Vad starkt av dig att berätta!! Och vad skönt att du har en sådan klok man. Har du slutat dricka helt eller skär du ner? Dricker ni mycket hemma? Jag inser att med min exman byggde hela vår närhet på alkohol.
Åter igen, bra jobbat med att du berättat!!

Andrahalvlek
Kärlek ❤️

Håll hårt i honom!

Kram ❤️

Biggie
Precis så!

Hej o tack för att Du hittade min tråd. Precis som du skriver så "unnade" jag mig ibland ett glas efter en jobbig dag med skrikiga barn, men hux flux så drack jag hur mycket som helst. Fattar liksom inte vad som hände.
Idag är också min 4e dag utan vin, så där sitter vi i samma båt.

Har du bestämt dig för att sluta helt? Jag har inte det, inte än. Men det kan mycket väl bli så att jag en dag inser att det är det enda rätta.

Ja det e galet vad trött man är alltså, men som en vis person skrev; det är kroppen som tackar en för att äntligen få lite lugn o ro från alkoholen. Låter rimligt.
Hur har du spenderat din nyktra helg?
Nu gör vi detta ihop, eller hur? Vi kämpar o håller oss fräscha på det sätt som passar oss!
Kram 🐆

Biggie
Förresten..

4 dagar må inte låta mycket för någon annan, men för oss är 4 dagar mycket bra jobbat! Så självklart ska du unna dig sushi! Och samtidigt gynnar du ju restaurangbranschen i deras kamp.

Ja visst är det underbart med en så förstående man? Min sa typ samma; "hur fixar vi detta på bästa tänkbara sätt?" Inga sura miner heller, och dessutom har han köpt hem lite extra lyxig dricka som han vet att jag gillar. Lemonad med grapesmak bland annat, mycket gott 🙏 Nu kör vi kml!
Godnatt

Kml
Hej Biggie!

Kul att du hittade hit 😊

Ja, när man brukar dricka i stort sett varje dag så känns bara några dagar som en evighet. Jag försökte under ett tag att minska intaget och bara dricka på helgerna men misslyckades varje gång. Så nu har jag bestämt mig för att inte dricka alls under en tid. Till mitten av augusti som kortast, en nykter sommar är planen ☀️ Jag tror att det gäller att hitta det sätt som passar en själv bäst. Har du lagt upp en plan för hur mycket du får dricka? Jag hade gärna kunnat dricka "som normala människor" men har insett att det nog tyvärr inte kommer bli så.

Men just nu säger jag inte att jag aldrig kommer att dricka, bara att jag inte gör det just nu. Känns inte lika stort då på något vis.

Eller hur är det skönt att berätta för mannen! Känns mycket bättre nu.

Helgen var rätt kaosartad med förkylda och uttråkade barn och alla planer ställdes in. Idag var det jobb som gällde (min man är pappaledig) och jag fick dåligt samvete för att jag tyckte det var skönt att komma iväg till jobbet... men ibland vill man bara komma iväg en stund.

Hur har din helg varit? Så lyxigt med lemonad, låter gott. Själv sitter jag just nu och dricker upp dotterns hallonsaft 😄

Kml
Dag fem utan alkohol

Dag fem utan alkohol och jag borde vara stolt och glad men känner mig mest nere. Och det märks. Min man frågade mig för en stund sedan vad det är som är fel och jag hade inget bra svar på det. Kan inte sätta fingret på varför jag känner som jag gör (Har inget att vara ledsen över) men misstänker att det är kopplat till alkohol. Eller avsaknaden av alkohol rättare sagt.

Någon som haft samma dipp efter ett par dagar?

Men men, istället för att pigga upp tillvaron med att dricka ett glas så går jag och borstar tänderna. Det finns inte mycket som smakar gott efter man gjort det.

Maja73
Försöker skapa en inre bild av mitt nya jag

Jag blir glad av att se mej som nykter. Nästan lite coolt. Grät floder i helgen över tragiken i detta och idag måndag känner jag att jag är cool. Det är fan asballt att vara en fräsch nykter person. Tränar mentalt. Skapar inre bilder av mej själv och min målbild är nykter, hälsosamma kostvanor och att tycka om mej själv just nu....trycka in den infon i skallen gör att jag tror på det. Jag tror på mej. Så är det.

KRAM

Kml
Tack Maja73

Vilken härlig inställning! Att sätta upp en inre målbild låter som en bra plan. Jag skulle nog behöva något i den stilen som jag kan plocka fram i huvudet dagar som denna. Ska spåna lite på hur min målbild ska se ut. Återkommer 😊

Charlie70
Dippar

Jo, det blir dippar för de flesta av oss. Särskilt i början av nykterheten. Hjärnan är van vid att få sina snabba dopaminkickar från alkoholen. När de uteblir, dippar vi. Efter en tid har hjärnan ställt om. Första månaden var jag väldigt trött och "dippig".

Biggie
☀️

Nä vad har jag för plan egentligen? Jag vill ju kunna dricka som alla andra, men som du säger, det lär bli en utmaning. Jag ska ha ca en vit månad nu, sen efter det är min tanke att prova på att dricka "vanligt". Men Jag förstår såklart hur naivt det låter nu när jag läst igenom folks tips o råd härinne. Men jag måste väl prova innan jag avskriver det helt tänker jag.

Åh nej! Ha inte dåligt samvete för att du tycker det e skönt att komma ifrån kidsen! Det är ju överlevnad 😆 Jobbar också lite då o då, finns inget bättre än att vara sig själv ibland o inte bara "Mamma". Det är mycket mysigare att komma hem till dem då ju när man fått sakna dem lite, istället för att vara mitt upp i det hela tiden. Så njut av att vara det som EGENTLIGEN borde kallas mammaledig ❤

Jag känner igen mig lite i dippen du beskriver, låg och ont i huvudet. Det har säkert att göra med avsaknaden av a.
Men nu är vi inne på vår 6e dag, snart en vecka!! 💪💪

Kml
@Biggie

Så skönt att höra att det finns andra som är i samma sits som jag. Håller helt med dig, att komma ifrån kidsen ibland är ren överlevnad. Speciellt när man haft en dag då man enligt fyraåringen gjort allt fel varpå hon gråter floder i en kvart. Typ hällt upp mjölk i fel typ av glas, satt upp tofsen på fel ställe, råkat lägga ketchup så att den nuddade korven osv. 😄

Hoppas du har en bra dag i solen! Dag 6 är snart slut. 💪🏻

Kml
Min målbild

Sedan igår har jag försökt komma fram till vad jag vill ha för målbild. Vilken typ av person som jag vill vara. Inte helt lätt... Men nu tror jag att jag kommit fram till mina stora drag i målbilden i alla fall och den består av tre delar:

-Närvarande. Som mamma och fru, både att jag är närvarande fysiskt för dem och även i sinnet (nykter).
-Stark. Jag vill må bra. Och för att göra det så behöver jag en stark och frisk kropp. Här kommer till exempel träning, bra kost och sömn in.
-Alltid utvecklas. Försöka vara öppen för förändring (inte alltid lätt) och ständigt lära mig nya saker.

Hur jag ska speca ner dessa mål till faktiska aktiviteter har jag inte koll på riktigt än men det känns skönt att ha den övergripande bilden klar ☀️

Se klart
Utveckligen

Den upplever jag kommer på köpet med nykterheten. Det har överraskat mig mest. Att jag växer och får så mkt nya insikter. Jag trodde nästan det skulle bli tvärtom, tråkigt och stilla. Det händer kanske inte grejer runt mig varje dag men på insidan. Så grattis till ett bra beslut!

Kml
En vecka nykter...

En vecka nykter och har haft en jättebra dag! Jobbat under förmiddagen och varit med barnen på eftermiddagen. Tog med dem ut och gick till en ankdamm för att kolla på ankorna och de sprang omkring och letade fina blommor. Minstingen plockade däremot allt som han hittade. Pinnar, blommor, skräp, you name it. Men han verkade glad över sina fynd i alla fall 😊

Jag har varit på mycket bättre humör idag jämfört med tidigare i veckan och ska fira en vecka som nykter med sushi till middag. Älskar sushi!

Kml
Tacksam för detta forum

Idag börjar min andra vecka som nykter och jag märker redan av många fördelar av att helt avstå alkohol. Jag sover bättre, har mindre ångest och självförtroendet har fått sig en boost. 💪🏻

Idag började dagen 04.00 när lillgrabben bestämde att det var morgon. Svårt att övertala en ettåring att det är natt när solen lyser... men istället för att släpa mig upp ur sängen efter att ha sovit dåligt så kände jag mig ganska pigg, så vi gick upp och åt frukost ☕🍼

Under veckan som gått har jag läst en hel del i trådarna i forumet och det känns peppande att läsa hur alla kämpar för ett nyktert och hälsosammare liv. Jag hittar även en trygghet i att det finns ni som faktiskt lyckats och det värmer att läsa om hur mycket bättre ni har det utan alkohol. Tack för att ni finns här.

Önskar er alla en underbar torsdag! ☀️🌸

Sidor