Sex månader. Det är så lång tid som jag varit medlem här. Till en början var motivationen på topp och jag följde de mål jag satt upp, men efter tag försvann den och jag ramlade tillbaka i gamla vanor. Om jag har ett problem med att hantera alkohol? Definitivt. Om jag är alkoholist? Möjligtvis.

Så om jag nu är medveten om det, varför slutar jag inte dricka? Jag vet att det är dåligt att dricka som jag gör. Jag vet att jag mår dåligt av mina alkoholvanor. Jag har dessutom verktyg och strategier för hur jag ska göra för att ändra mina vanor.

Jag tror (och kanske är det så för dig också?) att anledningen till att jag faller tillbaka i gamla vanor till stor del handlar brist på motivation. Nu, efter ett sexmånaders halvhjärtat försök så börjar jag om. Jag skriver ner mina mål och sätter upp en plan för hur jag ska nå dem och försöker hålla fast i motivationen. Det är helt enkelt dags för lite jävlar anamma för att lyckas.

Sitter du inne på ett tips för hur man kan hålla motivationen uppe? Dela gärna med dig.

Jag skrev ett inlägg häromdagen ”Så gjorde jag”. I onsdags var det, på min 2-månaders dag ??????

Min tråd heter ”Behöver all hjälp jag kan få”. Nu är det min tur att dela med mig till andra ?

Bara kör nu!

... för mig i min nyktra resa är att ta ett beslut, varje dag. Inte planera för mer- eller mindre, det är stort nog. Sen kommer supertråkiga dagar, och dagar utan energi. Men en sån i taget, det klarar vi.
Diskussionen med mitt sämre jag som då och då velat förhandla om nykterheten, har jag bordlagt till senare tillfälle.
Svårt och lätt. Att stå ut med tråkighet är en av våra större utmaningar. Men en tråkig dag, det fixar vi! Heja dig!

Jag är precis på väg att kravla upp igen på rätt väg efter ett återfall. Innan dess klarade jag nästan ett halvår som nykter.
Det som gjorde att jag tappade motivationen och tog ett återfall var att jag glömde ta hand om mig så att jag kunde må bra i nykterheten. Det handlar ju om så mycket mer än att "bara" avstå alkohol för att må bra: äta, träna, sova, umgås med familj och vänner, rolig hobby.. Bara du vet vad du mår bra av.
För om man börjar må för dåligt av att man slarvar med sig själv, ja då kan man ju lika gärna dricka också! Typ.

Välkommen och lycka till!

Jag har börjar meditera för att behålla mitt lugn?.Och dricker ingefära shot för att bli varm.?från Pilla

Jag försöker fortfarande bena ut hur jag ska tackla detta framöver och tänker mycket på hur det kommer gå. Känner också en oro över att jag kommer misslyckas även den här gången. Att motivationen kommer att avta och jag om sex månader tittar tillbaka och ser att det blev precis som senast.

Era tips och goda råd är därför guld värda! Att hålla siktet på målet och orka även de dagar när allt känns tufft är så mycket enklare när man har sätt att tackla det på. Ha en bra kväll allihop! Själv ska jag göra en kopp te och leta upp någon bra bok att dyka in i.

Jag har fått många goda råd och bra tips här och det var ett som verkligen fastnade som jag tänker mycket på: ta hand om dig själv. Till exempel äta bra, träna, umgås med de man tycker om och göra det man mår bra av helt enkelt.

Jag har bestämt mig för att laga mer nyttig mat och försöker strukturera upp veckan så att jag vet vad jag ska äta varje dag. Är inne på dag tre och än så länge funkar det fint ? Träna är något jag alltid gjort och idag blev det ett riktigt tufft pass. Som jag älskar det! Men det är inte bara att göra saker som jag mår bra av som påverkat mig denna veckan, jag har även försökt att reflektera över vad och varför jag gör saker och känna tacksamhet för det jag har som är bra i mitt liv.

Så, kort sammanfattat: jag har en bra vecka helt utan alkohol. Underbart!

Kul att läsa, tror det är jätteviktigt att förbereda sig på när det känns tråkigt, att ha en strategi då. Jag är tillbaka nu på min tredje dag som alkoholfri. Denna gång gör jag detta med mycket mer respekt för hur jävligt alkohol är och hur jag måste ha en mer genomtänkt strategi, inte bara tänka att "det känns ju bra idag, det kommer fixa sig, jag har ju egentligen inte så stort problem så klart jag kan säga nej".... jag vet nu att mitt beroende gör att jag verkligen har svårt att säga nej, därför måste jag ha större respekt för det. Och förbereda mig. Och inse att det kommer vara ett livslångt medvetandegörande av mitt eget handlande. Inte ett livslångt LIDANDE, utan vara FRI men medveten om att alkoholen kommer försöka locka, både när man har roligt och tråkigt, när man bara minns det roliga dryckesstunderna och inte bakfyllorna, bråken, ångesten, tårarna, ensamheten.
Jag har upptäckt quitlit, böcker om att sluta dricka som är otroligt inspirerande och får det att kännas lätt och roligt, befriande. Läser nu Sober Curious, den har verkligen varit revolutionerande för mig.
Ta hand om dig!

Hej Soffi! Där satte du ord på mina exakta tankar.. såååå rätt... blev helt lyrisk nu när jag läste för jag har letat efter just den här analysen. TACK ! Nu hjälpte du mig mycket.. det är helheten.... inte bara drycken... Återigen tack jag behövde läsa detta. KRAM till dig.

Roligt och skönt att läsa att det går så bra. Man kan tro att vi med alkoholproblem är de största livsnjutarna som bara tar hand om oss och myser runt med ett glas. De flesta av oss vet ju att det är tvärtom, att vi föraktar oss själva, skäms för att vi dricker (för mycket) och skäms för att vi inte kan sluta,
Att ta hand om sig själv (jag tänker med min hittepå-psykologi att vi nästan får börja med att ta hand om oss själva som barn...) är ett jätteviktigt steg. Ovant. Och inte bara äta/springa/ utan också lyssna på viskrösten inombords. (Joyo beskriver det bäst.)
Vad längtar jag efter? bortom glömska och så kallad guldkant?
Jobb, jobb, så är det men till skillnad från de flesta förvärvsarbeten blir vi typ miljonärer sett till livskvalitet.
Kram!

Det ser ut som att du har hittat din väg, jag blir så glad för din skull!

@Odette. Så glad jag blir om mina tankar kan hjälpa dig :-). Det ser inte ut som att du har någon aktiv tråd här nu??

På vardagarna den här veckan har jag inte druckit någon alkohol (första veckan på länge) men nu när helgen är här tänkte jag att det var okej med några glas.

Det räckte däremot med ett glas vin och sen fick jag skuldkänslor och känner mig nere. Min fråga är helt enkelt: hur vet man om man kan dricka "som normala männinskor" och när är det dags att sätta totalstopp på alkohol?

När du själv tänker att du dricker för ofta, för mycket, blir för full och bakfull - och försöker reglera ditt drickande gång på gång.

Då är du en problemdrickare. Så tänker ingen som inte har problem med drickandet.

Ytterst få problemdrickare, 1 på 100 kanske, kan efter en längre tids avhållsamhet dricka ”normalt”.

Vi andra får acceptera att vi inte kan ta första glaset.

Jag tycker att det är tusen gånger lättare att avstå helt än att ”dricka lite”. Det kan funka en vecka eller två, men det spårar alltid ur.

Det är som med en rökare som röker ett paket om dagen, slutar röka, och sen börjar feströka. Jo, tjena! Funkar aldrig.

Alkohol är näst mest beroendeframkallande efter heroin. Alltså mer beroendeframkallande än nikotin.

Efter mycket funderande, velande och nervositet så berättade jag ikväll för min man att jag var orolig över min relation till alkohol. Vi har kännt varandra i över 10 år men ändå var detta tungt för mig att berätta.

Men det tog bara några sekunder efter att jag berättat tills jag förstod varför jag älskar honom så mycket. Inga arga miner eller skällsord från hans sida utan bara: okej, vad ska vi göra för att lösa detta och vilken hjälp behöver du från mig?

Så tacksam att jag har honom och andra i min närhet som stöttar och pushar mig till att må bra. Och vilken lättnad att berätta hur jag känner!

Vad starkt av dig att berätta!! Och vad skönt att du har en sådan klok man. Har du slutat dricka helt eller skär du ner? Dricker ni mycket hemma? Jag inser att med min exman byggde hela vår närhet på alkohol.
Åter igen, bra jobbat med att du berättat!!

Hej o tack för att Du hittade min tråd. Precis som du skriver så "unnade" jag mig ibland ett glas efter en jobbig dag med skrikiga barn, men hux flux så drack jag hur mycket som helst. Fattar liksom inte vad som hände.
Idag är också min 4e dag utan vin, så där sitter vi i samma båt.

Har du bestämt dig för att sluta helt? Jag har inte det, inte än. Men det kan mycket väl bli så att jag en dag inser att det är det enda rätta.

Ja det e galet vad trött man är alltså, men som en vis person skrev; det är kroppen som tackar en för att äntligen få lite lugn o ro från alkoholen. Låter rimligt.
Hur har du spenderat din nyktra helg?
Nu gör vi detta ihop, eller hur? Vi kämpar o håller oss fräscha på det sätt som passar oss!
Kram ?

4 dagar må inte låta mycket för någon annan, men för oss är 4 dagar mycket bra jobbat! Så självklart ska du unna dig sushi! Och samtidigt gynnar du ju restaurangbranschen i deras kamp.

Ja visst är det underbart med en så förstående man? Min sa typ samma; "hur fixar vi detta på bästa tänkbara sätt?" Inga sura miner heller, och dessutom har han köpt hem lite extra lyxig dricka som han vet att jag gillar. Lemonad med grapesmak bland annat, mycket gott ? Nu kör vi kml!
Godnatt

Kul att du hittade hit ?

Ja, när man brukar dricka i stort sett varje dag så känns bara några dagar som en evighet. Jag försökte under ett tag att minska intaget och bara dricka på helgerna men misslyckades varje gång. Så nu har jag bestämt mig för att inte dricka alls under en tid. Till mitten av augusti som kortast, en nykter sommar är planen ☀️ Jag tror att det gäller att hitta det sätt som passar en själv bäst. Har du lagt upp en plan för hur mycket du får dricka? Jag hade gärna kunnat dricka "som normala människor" men har insett att det nog tyvärr inte kommer bli så.

Men just nu säger jag inte att jag aldrig kommer att dricka, bara att jag inte gör det just nu. Känns inte lika stort då på något vis.

Eller hur är det skönt att berätta för mannen! Känns mycket bättre nu.

Helgen var rätt kaosartad med förkylda och uttråkade barn och alla planer ställdes in. Idag var det jobb som gällde (min man är pappaledig) och jag fick dåligt samvete för att jag tyckte det var skönt att komma iväg till jobbet... men ibland vill man bara komma iväg en stund.

Hur har din helg varit? Så lyxigt med lemonad, låter gott. Själv sitter jag just nu och dricker upp dotterns hallonsaft ?