Min sambo dricker för mycket.. Tror jag..? Snälla hjälp

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Ollie_
Min sambo dricker för mycket.. Tror jag..? Snälla hjälp
Ollie_
Hjälp förstår inte hur denna sida funkar mvh haha

Hej! Som titel lyder så TROR jag att min sambo har problem med alkohol. Jag vet inte än. En kort backstory om oss. Vi är i 20 år åldern och har varit tillsammans i ungefär 3+ år. Vi båda har föräldrar/förälder som är alkoholist och det är kanske därför jag blir extra nojjig och orolig.

Han dricker inte varje dag men han dricker varje helg. Förut drack han ofta när han satt och spelade dator med sina vänner. Jag berättade för honom att det var jobbigt för mig och han sade att han skulle sluta. Det gjorde han inte. Och för mig blev det som att han smygdrack eftersom att det pågick när jag hade gått och lagt mig. Alltså typ efter 00 på nätterna. Jag tog upp det igen eftersom jag sett ölflaskor på skrivbordet och han sa att han inte ens hade tänkt på det. Fast jag blev så upprörd.

Det är många sådana här sitationer som har uppstått där han säger att han inte "tänkt på" att jag blir ledsen och mår DÅLIGT av hans drickande. Jag har till och med sagt att jag tänkt lämna honom och han säger att han ska bättra sig. Nu dricker han dock inte ensam framför datorn längre och heller inte om han inte ska ut. MEN, när han väl ska ut (vilket är iallafall 1 gång i veckan, kanske 2.) så dricker han minst 12 öl. Är det mycket eller är det vanligt? Jag har inte varit med någon innan som har druckit så mycket alkohol och jag själv dricker sällan och när jag väl dricker så dricker jag ju inte 12 cider.

Det som fick mig att tänka extra starkt på detta nu är för att jag, åter igen, tog upp detta ämnet om alkohol och sagt att jag vill att han ska kunna bevisa för mig att han KAN hänga med vänner eller gå ut utan dricka. Han säger åter igen att han ska tänka på det men jag har inte sett någon som helst förändring. Han dricker fortfarande lika mycket öl. Och nu till midsommar. Vi firade på varsitt håll, det funkar bra. Men nu berättar han att han drack runt 30 öl på midsommar vilket jag ifrågasätter och han säger "jaaa, men vi började tidigt typ 11 på morgonen". Är detta normalt? Dagen efter midsommar var han på fest igen där han nästan drack upp en hel flaska sprit SJÄLV på 3 timmar. Han tycker att det är normalt? Är det det?

Han är aldrig elak mot mig på fyllan eller annars heller. Jag älskar honom men det gör ONT i mig. Jag är ständigt orolig för jag vill inte hamna där min mamma är. Gift med en alkoholist som inte gör något om dagarna. Samtidigt tänker jag att vi är bara i våran twenties, att vi är unga, såklart man får "leva"! men sedan tänker jag om det blir värre med åren?

luddigt inlägg men mina sammanfattade frågor är väl.
1. Tycker ni att det låter som att han har problem? Helgsalkis kanske?
2. Är det "normalt" att dricka så många öl VARJE HELG? Eller vad är liksom det "normala"?
3. Tror ni att det blir värre?

Jag vet inte vad jag ska göra.
Mvh Ung tjej på 20 år som inte har nån koll alls på livet

Ollie_
En fråga till.

4. Kan man anses som alkoholist om man "bara" är 20 år?

gros19
Ja, nej, ja

Ja,nej,ja skulle jag säga, men det viktiga är hur vill du leva ditt liv. Av vad som framgår verkar det ju inte vara så här och din oro är befogad tycker jag. Tycker det verkar mycket oroväckande och flertalet, är jag ganska övertygad om, dricker inte så här. Dessutom tror jag att det finns mycket stor risk att situationen med tiden blir värre och missbruket tilltar. Det viktiga är kanske inte vad som är normalt utan hur du vill ha det. Det är ditt liv det handlar om. Hur din sambo beter sig när han är onykter kanske inte är det viktigaste. Personligen vill jag inte dela mitt liv med någon med missbruksproblem som inte är motiverad till förändring. Allt du tycker och tänker är sunt, men du tvivlar och det finns det ingen anledning att göra. Så tycker jag!

Sisyfos
Lita på din magkänsla

12 öl (om det är 33cl 5 procentig) är ca 50 cl sprit. Det är galet mycket och du har helt rätt i din känsla av att det inte är riktigt ”normalt””. Om han inte blir sjuk av det har han en stor tolerans. Men han rör sig kanske bland folk där det här är ”normalt” och då har han druckit sig till en hög tolerans.
Samma sak med att dricka en flaska sprit på 3 timmar. Han borde få en promillehalt där han i princip dör, men han har nog väldigt hög tolerans eftersom han ”klarar” det. Vad det gör med hans hjärna vill man inte veta.
Blir det värre? Många här på anhörigsidorna skriver att de såg problemkonsumtionen tidigt. På beroendesidorna där jag kommer ifrån så finns alla som har insett att vi har problem. Och ja, det blir ofta värre. Om du tänker dig en framtid med barn etc med honom så vill man inte ha någon som dricker dessa galna mängder varje helg. Det funkar inte om du ska ta hand om små barn.
Tycker inte att du ska kalla honom alkoholist. Det är ett väldigt laddat ord och förknippas med personer som sitter på parkbänken. Han kommer inte att vilja ha den etiketten -det vill I princip ingen av oss på beroendesidorna även om vi som hänger där har insett att vi har ett problematiskt förhållande till alkohol. Det är kanske bättre att faktiskt prata om konsumtionen utan att sätta etiketter. Det enda som händer om ni har den diskussionen är att han går till sina kompisar som troligtvis dricker lika mycket dem och konstaterar att det är ”normalt”. Om alkohol alltid ska drickas när man ska ha kul (stranden, fjällen, picnic etc) så är det en rätt trist inställning, som inte är sund och som blir väldigt problematisk om ni får barn.
Lita på din magkänsla här tycker jag.

Stockrosor
Ta det inte!

Ja han dricker för mycket men framförallt får han dig att må dåligt över det. Det är och kommer aldrig vara ok!