Vad ska jag göra?

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Trött på allt j...
Vad ska jag göra?
Trött på allt j...
Lever tillsammans med min

Lever tillsammans med min sambo sedan 17 år tillbaka. Vi har två barn i lågstadieåldern.
Min sambo har väl aldrig under alla dessa år haft en sund relation till alkohol men i början, när han var i tjugo årsåldern så var det bara drickande på helger. Då i riktigt stora mängder, blev rejält berusad och somna alltid tidigt. Spelade ingen roll vart man var. Efter att barnen kom och ffa efter vår andra son så har det blivit drickande i princip dagligen.

Jag har försökt pratat om det men det går inte riktigt. Han blir anklagande tillbaka och skyller på vår dåliga relation, avsaknad av sex, att det är jobbigt med barnen som är stökiga/trotsiga samt att han tycker att öl och vin är gott. Enligt honom så dricker han för att det är gott.
Jag märker ffa på vårt äldsta son att han förstår vad som sker. Han har börjat fråga mig en hel del om varför, kommenterar pappas drickande, tycker inte att det är särskilt kul att vara själv med pappa.
Vårt yngsta barn är också väldigt ”mammig” men pratar inte på samma sätt.
Detta gör att jag självklart börjar känna att detta är alltmer ohållbart och mår ständigt dåligt över vår situation.
Sen en månad tillbaka har jag inte druckit en droppe alkohol för att se en reaktion. Vänner har reagerat och frågat varför. Jag har sagt att jag inte tänker dricka alkohol på ett tag för att jag tycker att det dricks för mycket hemma hos oss.
Min sambo har inte reagerat eller kommenterat detta alls.
Jag har registrerat hans alkoholintag det senaste två veckorna. Ca 1 flaska vin och någon starköl/dag eller 6-10 starköl/dag.
Han tar en öl eller ett glasvis i princip direkt när han kommer hem, har ofta hunnit med ett glas innan jag är hemma kl 17. Somnar på soffan kl 21 i princip varje kväll.

Jag känner att han behöver hjälp men vart? Hur gör man?
Jag orkar inte ha det såhär mer och jag är så fruktansvärt trött på att få höra att det är pga av vår relation som det är såhär. Jag vill att han tar tag i detta för sin egen skull och för våra barn.

Vart börjar man?
Vad kan jag göra?

gros19
Ingen dricker pga någon annan

Ingen dricker pga någon annan. Det är ett val man gör. Om din sambo anser han dricker pga att er relation är dålig så blir väl den väl knappast bättre när han dricker och hans alkoholkonsumtion är väldigt hög. Blir fundersam om han inte har några fysiska konsekvenser till följd av detta.

Var börjar man och mitt råd är att läs i forumet men sök tex upp en alanongrupp och berätta det gärna för honom. På frågan vad du kan göra är det nog enbart att ta hand om dig och era gemensamma barn samt fundera på hur du vill leva ditt liv. Att din man väljer ett nyktert liv kan du inte påverka, endast berätta var hjälp finns att få och det är socialförvaltningen som är ansvarig för missbruksvården.

Rosette
Varmt välkommen till forum, "Trött på allt j-vla drickande"!

Ditt alias här sätter verkligen ord på hur du känner just nu, gjort en längre tid. Din sambo och far till era gemensamma barn dricker på ett sätt du beskriver går ut över hela familjen. Du har försökt på flera sätt att nå fram till honom, satt gränser och själv ändrat ditt beteende kring alkoholen. Du beskriver att du känner dig trött på att höra att han dricker på grund av er relation, precis som gros19 här ovan skriver är det aldrig någon annans fel att en väljer att dricka och innerstinne vet du kanske med dig att detta inte är ditt fel. Du funderar på vad du kan göra och vad en bör göra. Det låter som du gjort och gör mycket och försökt på flera vis. Du har försökt att påverka honom till att inse och att förändra sina alkoholvanor men utan resultat, bollen ligger nu hos honom.

Vad tror du att du skulle känna dig hjälpt av just nu?

Vi finns här samtidigt finns det mer som du också får beskrivet ovan, självhjälpsgrupper (både för barn, tonåringar och vuxna). Även stöd och hjälp via vården, kommunen mm för dig och er som är anhöriga.

Det skaver i dig när det kommer till hans drickande och barnen och det hörs att du verkligen försöker på olika vis att finnas där för dem. Lyssnar på din äldre son, lägger märke till hur den mindre reagerar och kanske har det gett dig extra energi att ta flera steg i detta nu. Dra hårdare i handbromsen. Det låter som du kommit till en punkt där du känner att mer måste till. Oavsett vad din sambo väljer, söka hjälp, ändra sig eller fortsätta såhär finns stöd för dig och barnen. Det i sin tur skulle kunna påverka och hjälpa även honom att göra en förändring.

Samtidigt att göra stora förändringar och söka stöd kan kännas svårt och rörigt, jättebra att du vänder dig hit som ett steg på vägen kring det, och hoppas du hittar mycket här som blir hjälpsamt.

Om du vill kan du testa att ringa till Alkohollinjen, 020-84 44 48, en nationell stödtelefon dit både den som vill förändra sina vanor och den som är anhöriga kan ringa till för att få stöd eller fråga om tips om fler ställen att vända sig till, ex lokalt. Du känner ju och vet ju såklart själv vad du är redo för just nu, lite tips längs vägen!

Ta hand om dig och fortsätt såklart gärna skriva och läsa här!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet