Hej alla själsfränder

Har läst här på forumet ett tag nu och tycker alla ni är så starka och duktiga och fina omtänksamma människor. Det stärker att läsa även om det också är sorgligt och så mycket lidande inblandat.

Jag sitter själv fast med en alkoholist sedan ett par år, vi är gifta (ja det gick snabbt) men har inga gemensamma barn. Det var fantastiskt att träffa honom och aldrig har jag känt mig så älskad. Men ganska snabbt märkte jag att något inte riktigt stämde. Svartsjukan satte in ganska direkt och kontrollerandet följde på det så klart. På väldigt kort tid hade jag tillåtit mig att bli isolerad och kontrollerad av en man som väldigt ofta var full och elak. JAG!?! Som är stark självständig och klarat mig så bra i livet trots de dåliga förutsättningarna. Eller kanske just därför. Min familj är ingen familj och båda mina föräldrar har haft och har missbruket i sig. Kaoset är bekant och tryggt på ett mycket sjukt sätt. Jag är utplånad och bara han och hans problem existerar i mitt liv. Vart tog jag vägen?

Nu är jag här. Bara gråter och vet inte vad jag ska ta mig till. Jag älskar honom trots allt men har ingen tillit kvar och hur gör man då? Efter alla lögner, otrohet, svartsjuka och kontrollerande vad bygger man då på? Trots att han nu säger sig vara nykter, går i behandling och möten så tycker jag det låter ihåligt när han pratar om sina insikter och förändringar. Som om han rabblar upp något han läst på om. Jag litar inte på honom helt enkelt. Sveken har varit för stora kanske. Jag har förlåtit, för jag vet att det är sjukdomen som drivit honom till att göra det han gjort, mest för min egen skull. Jag vill må bra. Men tilliten finns inte där.

Han har flyttat ut (motvilligt) då bråken påverkade alla i familjen så negativt att jag kände att det inte fanns en annan utväg. Han är arg på mig och säger att jag går vidare i livet utan honom. Han skickar anklagande meddelanden om det ena och andra för att i nästa stund vara kärleksfull och säga att han vill lösa saker. Det enda jag gör just nu är att försöka överleva. Varje gång ett meddelande kommer river det upp alla känslor och är det kärleksfullt tänds hoppet i mig, igen. Men jag vet ju att nästa gång är det nya anklagelser. Så kan jag ändå inte stå emot trots att jag vet att jag inte mår bra av kontakten med honom. Vad håller jag på med? Jag är ju en vuxen ansvarstagande människa!

Jag skäms inför mina nära och vill inte längre berätta om när vi har kontakt. Går på Al-anon möten 1-2 ggr/vecka sedan några veckor tillbaka och det är väldigt bra för mig. Är så tacksam. Läser här och alla böcker jag kan hitta. Har tid hos psykolog om ett par veckor. Kommer få anhörigbehandling via hans behandling efter sommaren. Ska gå i en anhöriggrupp till hösten. Så jag gör allt känner jag. Jag kan bara inte släppa honom....

Trasan

Hej och tack för din tråd!

Du skriver insiktsfullt, ärligt och fint om din upplevelse. Det går lätt att förstå att du befinner dig i en slitsam situation, i ett läge där det inte finns någon lösning där du blir helt utan negativa konsekvenser. Och så är det ibland i livet. Det låter ändå som om du valt att i det jobbiga göra det som är mest rätt och på lång sikt kommer att generera något positivt även om det är kämpigt just nu. Starkt gjort av dig! Du tog tag i situationen och vågade ge plats åt egna behov, så även om det känns så- verkar du ju inte ha tappat bort dig själv. Det går ju inte att ta ansvar för 100% av en relation, du kan ju bära hälften och sen behöver det ju finnas någon på andra sidan som tar hand om resterande hälft för att det ska fungera.

Du verkar också ha ordnat det så bra som möjligt för dig med stöd utifrån, klokt. Jag tror ändå att det är viktigt att du pratar med andra om hur du känner så att du inte blir för ensam i dina upplevelser, fundera på om du kan hitta någon som du känner tillräckligt med förtroende för att ha med dig som stöd på vägen. Jag tror även det är viktigt att du försöker hitta andra meningsfulla aktiviteter att fyllas på av, vad tycker du om att göra? Kan du göra mer av det, finns det nåt du tidigare tyckt men slutat med, kanske går det att plocka upp igen?!

Det finns också möjlighet att ringa till alkohollinjen om du vill prata med någon, där jobbar utbildade rådgivare som det finns möjlighet att diskutera just anhörigas alkoholproblematik med: http://alkohollinjen.se/.

Hoppas på att du kommer att ha god användning för forumet, jag tror att många andra kan känna igen sig i de tankar/känslor du beskriver!

Varma hälsningar,
Miriam, alkoholhjälpen

Trasdockan

Miriam, det värmer att få svar, råd och bekräftelse. Var på ett möte idag och pratade med honom efter det. Upplevde att han lyssnade lite bättre men jag är mycket försiktig med att hoppas på för mycket.
Frågar mig själv varför han ska få fler chanser. Hur mycket orkar jag. Varför gör jag det här.
Tack för stöd och råd. Jag ska ringa och försöka prata med någon nära också. Trots att jag egentligen skäms för mycket.

Hej igen!

Vad bra att du hade glädje av mitt svar. Vill även skicka med dig att göra det du vill/behöver trots jobbiga känslor av skam och inte låta dig hindras av det. Det är oftast annars där fortsatta problem uppstår, vi litar till våra tankar/känslor som sanningar och begränsar oss därav. Skam uppstår lätt när man bryter mot sina egna ideal (såsom att vara i en relation där man inte mår bra) och är något man tyvärr lätt känner i obehagliga situationer som egentligen är utanför det egna ansvaret. "Ta skammen med dig under armen" och prata med de runt dig som kan vara ett stöd, jag tror att det kommer att hjälpa dig.

Varma hälsningar,
Miriam

Trasdockan

Miriam, du har så rätt i att att skammen kommer ur sveken mot mig själv. Jag har svikit mig själv många gånger och gått över så långt över min egen gräns att jag inte längre vet var den går. Är så vilsen och skamfylld att jag inte hittar en väg varken ut eller in. Vad vill jag? Jag vet inte. Älskar jag honom? Jag vet inte. Vill jag bli lycklig? Ja, men hur?

Hörde mig själv prata med en väninna om stegarbete och vikten att göra det tillsammans med alkoholisten för att kunna växa tillsammans och gå framåt. TILLSAMMANS. Ordagrant hans ord. Inte mina. Jag vet inte vad jag själv egentligen känner för det. Han är så bra på att prata och manipulera och få det som egentligen är fel till att bli rätt och det som är rätt till att bli fel. Det snurrar i mitt huvud och samtalen/bråken/diskussionerna kan pågå i flera timmar och till slut håller jag med och viker mig av ren utmattning. Orkar inte. Men kan man bli hel tillsammans? Kan man göra det här arbetet tillsammans? Finns det lyckliga slut?

Började mitt eget arbete igår och när jag svarade på frågan om vilka som uttryckt oro för mitt beteende, min hälsa och mina barn så svarade jag med förskräckelse, alla. Mina vänner, min familj och mina arbetskamrater och chefer. På frågan om jag litar på mina egna känslor svarar jag utan tvekan nej. Vem har jag blivit? Jag känner inte igen mig.

Ja, det är många frågor och funderingar och jag vet inte om jag gör rätt eller fel. Jag vet ju inte vad jag känner. I någon bok läste jag att när man accepterar verkligheten som den är behöver man inte ta några beslut, då kommer de till en när tiden är mogen.
Jag har accepterat att jag inte är orsaken till att han dricker (är svartsjuk, kontrollerande, har dålig självkänsla) och att jag inte kan kontrollera eller bota det. Jag accepterar verkligheten som den är. Gör det jag kan och måste för att klara mina dagar och börja må bättre. Vissa dagar tillsammans med honom och andra utan honom.

Är det någon som befinner sig i samma situation som jag får ni gärna skriva en rad om hur ni hanterar det.
Känner mig väldigt ensam i det här och de flesta verkar tycka att den enda vägen till tillfrisknande är att lämna.
Trasan

Chockad och rådvill

- släpp honom, gå vidare med ditt liv så for du kan!! Min 25 åriga dotter lever i en sådan relation, sedan ca 4,5 år - du kan aldrig förändra honom - hon har totalt kippt med oss då hon tagit flrövarens bild av verkligheten. Nu är hon gravid dörrmatta o en spillra av sitt forna jag, för såna hör män med sjuklig kontroll o svartsjuka är personlighetsstörda. Det är inte säkert det är "bara" alkoholen...ska du offra ditt lov för att rädda honom? Läs på om manipulativa psykologiska hörskartekniker!

En föeödande kombination av stockholmssyndromet och kognitiv dissonans är vad du snart hamar i, gå vönnen!! Här kan du läsa om vad du evetuellt hamnat i:

http://www.evah.org/html/stockholm_syndromet.htm

http://www.varningstecken.n.nu/

Lycka till, gå vidare kära snälla du - du förtjänar ett böttre liv!!!

Trasdockan

Tack Chockad och rådvill, jag vet att du har rätt i mycket. Teori är alltid lättare än praktik och hur jag än försöker så finner jag mig själv gå med på saker jag egentligen inte vill göra. För hans skull. Vissa saker kan jag hålla mig inom och det är jag glad för. Där rubbar jag mig inte men när det bara handlar om mig går jag över gränsen hela tiden. Jag ska läsa dina länkar och andas mig igenom lite till. Tack.

Trasdockan

Det är fem månader sen jag skrev sist. Tog ett återfall med alkoholisten/narcissisten som varade en månad ungefär och som blev den fullständiga botten för mig. Efter det fanns det ingen återvändo. Jag bet ihop genom abstinensen och gick på möte efter möte efter möte på Al-anon och ACA. Min enda regel har varit och är fortfarande INGEN KONTAKT ÖVER HUVUDTAGET. Tid och avstånd har gjort att jag lyckats plocka ihop mig själv någorlunda och börjar se ljuset i tunneln. För varje dag skingras dimmorna och jag börjar se nyktert på den destruktiva relationen jag var i och på mig själv och mina val och strategier i livet. Återfallet var så förnedrande att det verkligen inte fanns en möjlighet till återförening efter det. Det var det jag behövde för att kunna stå emot därefter. Utan den erfarenheten hade jag förmodligen fortfarande suttit på min rumpa, gråtit och känt mig som ett offer. Inte haft kraften att stå emot när han hör av sig (för de gör de alltid, på ett eller annat sätt). Sett mig som hjälplös i en hopplös situation.

Min största insikt så här långt i mitt tillfrisknande är att det i mycket handlar om att TA ANSVAR för mig själv och mitt barn. Alla andra val än att lämna en destruktiv situation är inget annat än oansvarigt hur svårt det än är. Medberoende är en sjukdom. Dödlig ibland. Alltid förgörande.
Jag vet att det är tufft och att vi tror att vi ska dö, men det gör vi inte när vi lämnar. I värsta fall gör vi det om vi stannar kvar. Få människor klarar allt själva, de flesta av oss behöver hjälp i svåra situationer. Att be om den är att ta ansvar för mig själv och mitt välmående.

Kraft, kärlek och mod önskar jag alla som kämpar. Ge inte upp. Det blir bättre.

Trasan