Min svärfar är alkoloist

Hej
Min svärfar är alkolist och har druckit säkert 15 år nu. Jag har pratat med min fru om det och hon mår jättedåligt av hans tillstånd och hur det också påverkar min frus mor. Han har börjat få besvär med hjärtat och lungorna och orkar inget längre. Han har lyckats behålla sitt jobb än så länge.

Men när jag pratar med min fru om vad hi kan göra så säger hon att hon inte orkar göra något och att hon är rädd art han kanske tar ut en eventuell konfrontation på hennes mor efteråt.

Vi har för länge sedan varit på AA möte utan min svärfar men det kändes inte som hans grej. Vad finns det för andra alternativ i behandlingsväg?

Har ni några förslag på hur jag ska gå tillväga för att prata med honom, ska ja försöka få med hela familjen eller ska ja prata själv med honom!
Jag vill samtidigt inte att han stötte bort mig eller gör set värre för min frus mor som bor med honom, men samtidigt tänker jag att det är väll bättre att jag har försökt än att inte ha gjort något och han sen dör av alkoholen.

Med vänlig hälsning,

Niklas

Profile picture for user Li-Lo

Välkommen hit, jag ser att du inte fått något svar samtidigt har många läst och sannolikt känt igen sig, det kan ta lite tid innan en ny tråd får fart. Fortsätt gärna att skriva här och i andras trådar! Du vill visa respekt för alla inblandade samtidigt som du funderar på vad det innebär just nu. Min tanke, rätt eller fel, är att du gör helt rätt i att lyfta frågan. Med största sannolikhet så är det ingen nyhet för din svärfar. Kanske kan du använda dig av en sorts jagbudskap då du talar med honom om detta. Typ:

"Jag vill inte skriva dig på näsan och jag fattar att du naturligtvis gör de val du finner rimligast för dig samtidigt har jag ofta en en oro i magen för det här med alkohol. Jag tänker på att vi andra har varit på AA, jag blir nyfiken på vad det är som gör att vi kanske är mer oroliga än du. Ibland vill jag bara packa in dig i bilen och köra till något ställe där det finns behandling för alkoholproblem men det kan jag ju inte och i slutänden behöver det ju vara ditt val. Jag vill hellre prata med dig om det än med andra, självklart tänker jag också på hur det här påverkar min fru. Du svärfar... Jag finns här om du vill prata om det, det finns väl både för- och nackdelar med att dricka alkohol vilka är det för dig?"

Hur låter detta?

Min andra tanke: Din svärfar har en omtänksam svärson.

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet