Avslutat den förra tråden och påbörjar en ny.
Utan större bekymmer har jag nu varit nykter en månad. Erfarenheten av den månaden är att jag till största del haft funderingar över livet i stort och varför det blivit som det är.

Jag känner mig ovan vid det nyktra livet. Känner inget större sug, men kan liksom inte föreställa mig ett liv i nykterhet eftersom jag inte har någon större erfarenhet av det de senaste 30 åren. Varit ytterst måttlig med alkohol tills för 11 år sedan då jag gradvis och smygande ökade mitt drickande. Sen drog jag ned, och nu dricker jag inte alls.

@Denlillamänniskan Med tiden blir det en vana att vara nykter. Tänkte själv på det igår kväll när jag inte kunde somna, hur det skulle ha varit om jag inte slutat dricka.
Nu snart ett pr sedan. Nu så helt normalt och en vana att leva så.
Väldigt glad och tacksam att jag till slut kunde skippa alkoholen.
Hade jag inte gjort det hade jag legat där och svettats med hjärtklappning. Seda vaknat med ångest och varit väldigt trött hela dagen. Nu har jag istället hunnit massor😊
Vill inte byta mitt ny, roliga liv mot att dricka. Men den insikten tror jag tar tid att få.
Så håll ut, snart blir det en skön vana. ❤️🙏🏻❤️😀

Vad fint med en ny tråd, det brukar symbolisera något och en månad utan större problem att avstå alkohol är ju väldigt bra. Det är svårt att tänka sig ”hela livet” utan alkohol. Andra saker måste få en chans att växa sig starka? Andra intressen, och fördelar som man först efter en tid inte kan se sig vara utan. Jag tänker ofta att jag inte har tid i mitt liv för varken måttlig fylla eller dito baksmällla.
Men idag satt jag i bilen på väg hem och tänkte på helgen som passerat- och att jag är inne på mitt femte ÅR nykter. Och tänkte: ”om jag började dricla igen skulle alkoholen inte kunna få så stort utrymme- för utrymmet finns inte”.
Jag blev förvånad av min egen tanke men jag vet ju- att alkoholen skulle äta sig in och tränga ut allt- så småningom.
Man kan uppenbarligen vara nykter länge och ändå kan en sån tanke flaxa in- även om den aldrig skulle få fäste eller kunna växa. Dörren är stängd. Under lång tid behöver man känna på den där dörren för att vara säker. Ett steg i taget. Kram

Tänkte starta en ny tråd jag med, den gamla känns damig och negativ. Jag menar, vi ska väl hjälpas åt genom detta men kanske ska börja hänga här istället och sparar på trådarna? :)

@Se klart Ja, det känns som att jag har lite nya erfarenheter att göra nu. Tycker själv att det är skönt att jag aldrig satte ett stoppdatum för nykterheten, men eftersom en månad har gått så vet jag hur en nykter månad känns. Så jag tror jag kan tänka mig en månad till.
Tänk att du varit nykter så länge, fortfarande kan få infall om hur ett eventuellt alkoholintag skulle kunna se ut. Hjärnan kan vara lurig! Men du verkar ju vara väldigt stabil i din nykterhet och tycks inte bli särskilt rubbad i själen av en sådan tankeblixt.

@Ursus Jag följer gärna din tråd; Ny eller gammal spelar kanske inte så stor roll! Jag citerar @Se klart ;
Hon skrev till mig att "Ensamma mäktar vi inte läkning". För mig var det en tröst och jag hoppas det kan bli det för dig också.

@Amanda L Jag ser fram emot att uppleva hur livet kommer att utvecklas. När du skrev "legat där med hjärtklappning och svettas" så vet ju jag precis hur det känns. Den sunkiga känslan är inget att sträva mot!!

Ta hand om er fina vänner och tack för att ni finns där på vägen!

@Denlillamänniskan Grattis till nykter månad och underbart att du känner det rätt att fortsätta för nu. Aldrig mer kan kännas långt det håller jag med om men jag tycker och tror ditt sätt att förhålla sig till a är så bra. Jag vill också uppleva fördelarna som många av våra förebilder här på forumet beskriver. Själv lite stukad för tillfället, återfall och ångesten därefter har sänkt mig lite. Mådde eg så bra efter 70 ✅ dagar, sen kom några ❌❌ som följdes av jättemegaångest och skamkänslor gentemot mig. Nu känner jag så sakteliga att jag är på väg tillbaka men puh. @Amanda L Den känslan vill jag aldrig mera uppleva heller. Fy tusan vad det är fruktansvärt, en megaförkylning är att föredra….
@Se klart Intressant tanke efter fem år…med ett så bra slut …. att utrymmet för a finns inte i ditt liv nuförtiden. Denna tanke tar jag med mig och hoppas få uppleva 🥰

@Ny dag Då är du ju långt före mig i nykterhetserfarenhet! De där röda kryssen känns säkert fördjävliga, men nykterhet är ingen uthållighetstävling. Man kan liksom inte misslyckas, utan bara utvecklas.

Nu är du här och som jag ser det är vi alla förebilder för varandra. Du med!

@Denlillamänniskan 🙏 Ska försöka ta det till mig dvs inte misslyckas utan att se det som att utvecklas. Jag har fått mycket erfarenhet genom återfallen och den behöver jag använda till att inte falla ännu en gång. Känner mig klistrad vid detta forum idag 🥰

God Morgon!
Det är dags för en liten berättelse igen. För er som har läst om Simhallen har redan lite bakgrund.

När jag går vidare på min väg från simhallen, kommer en gestalt ikapp mig bakifrån. Det är en kvinna i medelåldern. Hon går med stressade steg och ser spänd ut. Jag undrar vem det är? Hon har tajta jeans, en kort jacka och håret är lite torrt efter många års blondering. Ansiktet är slitet, kajalen och mascaran gör hennes ögon hårda i det bleka ansiktet. Det är Alkoholdjävulen och Clownen som har skickat henne efter mig, eftersom jag inte brytt mig om dem på min väg. De har sagt till henne; Hörru Suget! Stick efter den där äldre kvinnan och försök övertala henne att komma tillbaka till oss.

Jag heter inte Suget, säger den blonderade tyst till Jönsarna. Jag heter Sussie. Men hon gör som den säger för hon är en sån där människa som får ångest av att hävda sin vilja. Det är lättare för henne att vara till lags, även om de envisas med att kalla henne Suget och skickar iväg henne efter folk hela tiden.

När Sussie kommer ikapp mig och börjar ta kontakt, tänker jag Vem är det där, och vad vill hon? Det tar ett tag innan jag fattar att hennes förslag att vi ska göra sällskap och kanske gå någonstans där det är roligare, går ut på att få mig att tvivla på min väg. Jag tycker lite synd om henne, eftersom hon inte verkar må bra och fryser i sina tunna kläder. De högklackade stövletterna är inte heller särskilt lämpliga att gå längre sträckor på snö och is med. Men hon verkar snäll, så jag lyssnar på henne. Jag försöker förstå mig på Suget (Förlåt, Sussie).

Där stoppar vi berättelsen igen. Jag tror ni är med på temat.

Det verkar ju så, att de flesta som provar på lite längre nykterhet efter en tids överdrivet drickande har något sorts sug. Det har jag med, mellan varven. Men vad står det för egentligen? Vad är det för behov som pockar på?

För mig är det sällan HALT (hungrig, arg, ledsen, trött). För mig dyker det oftast upp när jag är nöjd med min dag och vill koppla av och belöna mig själv. Ju mer nöjd jag är med tillvaron, dess mer lockande blir det att ta "Ett glas vin" (Värsta självljugandet att tro att det är Ett Glas man vill ha). Jag fantiserar om att resa på Spa och ligga i bubbelbadet med ett glas Prosecco i handen. Jag fantiserar om riktigt gott rödvin till en god middag med vänner. Jag tänker på en iskall IPA en varm eftermiddag i solen. Ni förstår!! Det är alkoholromantik på hög nivå. Det är drömmen om guldkanter och belöningar. Jag vet ju mycket väl, efter min inledande analys (innan jag slutade helt) att den där lyckan är en mycket kortvarig illusion. Att jag först egentligen inte tycker att det är så gott, sen blir jag lite avtrubbad och en kemisk lycka infinner sig. Nästa känsla är att jag blir lite luddig i huvudet.

När jag drabbas av suget efter guldkanten så tänker jag; Jag tar inte ställning till det idag, jag kan dricka alkohol en annan dag. Erfarenheten är att suget har minskat med tiden i styrka och frekvens. Men jag undrar fortfarande vad jag ska göra för att uppleva belöning och guldkant efter en ledig, aktiv och bra dag.

Vandringen fortsätter. Jag har sagt till Sussie att jag gillar henne, men att jag nog ska fortsätta min väg åt det hållet jag tänkt. Jag tror man måste bli vän med Suget, inte kämpa emot.

Jag ändå jag har det rätt lätt med att hantera nykterheten, eftersom jag har förmågan att finna lycka och vila i nuet. Jag har ett lugn i sinnet. Dagens guldkant får vara att baka lite småkakor till kvällen. Ni vet sånt där som tanter ägnar sig åt. Snart sitter jag väl där med ett korsstygnsbroderi också.

Jag tror det är grejen, nuet och lugnet. Jag har ju hittat min trädgård som är guldkant hela våren och sommaren. Katterna. Mitt hem som jag njuter av som bara den. Ett fint klädesplagg. Ja, har faktiskt övervägt broderi- men är lite för rastlös! 🥹

Anteckning om progressen;

Igår skrev jag om hur jag inte visste hur jag skulle göra med längtan efter guldkanter i tillvaron. Så jag tänkte att jag skulle ta mig till Systemet och se om de hade något vettigt alkoholfritt vin. Jag har hittills inte druckit alkoholfria alternativ, då det påmint för mycket om "Den Äkta Varan" och jag tror inte på substitut när man blir sugen på alkohol.
Gick in i butiken, och det kändes helt neutralt. Inget sug efter alkohol. Inget sneglande mot vinhyllorna utan rätt på avdelningen för alkoholfritt. Tog en flaska rödvin och plockade även upp två IPA. Kände mig helt lugn under inhandlandet. Mest nyfiken på om det skulle smaka bra.

Sedan lite ärenden och en längre promenad med vovven. Lagade en god middag och drack av alkofria vinet. Fick klättra upp på en stol för att kunna ta ned ett rödvinsglas. Alla alkoholrelaterade dryckesglas har jag förpassat till de översta hyllorna, för att jag inte ska få syn på dem så fort jag öppnar vitrindörren i köket.

Hur var upplevelsen? Jo, det kändes lite extra festligt och vinet smakade helt okej. Det bästa var dock att Systembolaget och dess innehåll inte drog igång någonting inom mig, förutom en mjuk lättnad och glädje att jag inte känner behov av alkohol längre (Just nu). Minns på slutet av mitt drickande att jag hade lite dåligt samvete när jag handlade på Systemet. Jag slipper det nu. Jag slipper det där diffusa draget att handla inför ledigheter. Jag slipper ursäkterna inför mig själv och jag kan känna medlidande med de människor som kommer ut ur butiken med den där lite jagade blicken man ofta har när man handlat alkohol, som man egentligen vet att man borde vara utan.

Livet går vidare men jag är inte helt på det klara med hur jag vill leva, vad jag vill göra av mitt liv och om det är något mer jag vill förändra.

Nu väntar en arbetshelg igen och det känns bra,

Jag brukar inte skriva om a-fria alternativ, ifall man triggas av det. Men nu vet du att du inte gör det, så bra.
Det finns ett rött vin som heter Edenvale som är det minst dåliga alternativet.
Ein zwei zero- vitt, är riktigt gott!
Richard Julin bubbel och Mikkeler öl är också goda. Första året drack jag mycket alkoholfritt- numera inte lika ofta- men det händer, särskilt om jag är på middag eller har gäster. Sen är det trevligt för gäster att det finns uttänkta a-fria alternativ, kanske hjälper det nån att skippa vinet iaf för en kväll?
Apropå Guldkant så är mitt vanliga liv mer guldkantat- det är som ett jämnare flöde istället för dippar och toppar. Det tar lite tid att vänja sig men sammantaget utgör guldet en mycket större del av mitt liv som nykter! Kram

@Se klart Tack för tipsen, då vet jag vad som är värt att prova.
Det är så mycket som jag behöver tänka annorlunda om i livet. Har precis bokat in mig på yoga som en stallkamrat är instruktör för. Sen funderar jag på att kanske resa någonstans på egen hand. Verkar som att jag egentligen trivs ganska bra som singel och vill nog hellre satsa på vänskaper. Jag ser fram att hitta det där guldet som du nämner!
Kram

Tack för ditt meddelande, Amanda! Har förstått att Odd Bird är bra, då det nämnts många gånger på forumet.
Det där med att prova alkoholfritt är en tanke jag har, för att lättare kunna ta en bra middag utan att sakna vin eller bubbel. Inget som jag egentligen vill dricka regelbundet, utan för att känna till några bra alkoholfria alternativ innan det "gäller på riktigt".

Fick idag ett anfall av meningslöshet och ensamhet några timmar på morgonen. Har haft smärre motgångar (typ lyxproblemnivå) och idag bokades en middag av p.g.a sjukdom som jag sett fram emot. Då kändes det så förbannat träligt att manövrera mig genom en ledig dag, utan att ha något direkt att se fram emot. Såna här dagar kommer ju att komma framöver också, tänker jag mig. Sånt är livet. Har lärt mig att bara låta känslan vara och acceptera.

Såklart for det genom huvudet att jag ju lika gärna kunde laga något gott till mig själv, köpa blommor och vin. Så har jag gjort många gånger förr när jag är ledig och inte har något socialt inbokat. Som ensamboende brukade jag tycka att det är fint att göra sig en trevlig middag på egen hand. Inget konstigt med det.

Men nu är det ju inte riktigt som det brukade vara för några år sedan. Då hade jag inga problem med lagomdrickande vid adekvat valda tillfällen. Efter min katastrofrelation med exmannen så hade jag lagt mig till med helt andra dryckesmönster då jag hängde med i hans livsstil i några år. Alkoholen fick en alldeles för stor plats i livet, och så vill jag inte ha det.

Hur pass beroende jag är vet jag inte. Vet bara att jag inte trivdes med den alkoholkonsumtion jag hade. Tyckte inte om att det blev en vana att dricka vin så fort jag var ledig. Kändes som att jag tappat heder och ära. Den har jag börjat få tillbaka nu.

@Amanda L och ni andra på forum! Ni får gärna dela med er hur era tankar går när ni undrat/undrar om det kanske går att "dricka lite lagom, som folk gör mest". Vore fint att ta del av.

Önskar er en bra dag!

Beslut taget;
På med kläder, ta ryggsäcken och gå och handla youghurt, mjölk och grädde på gårdsbutiken här i min nära landsbygd. Sen blir det trevlig middag, blommor och ev. Odd Bird. Kanske lite hemmaspa också?
Det blir bra.

@Denlillamänniskan Jag höll upp helt i ca 2 år och det kändes helt ok! Pigg o glad, kunde alltid köra bil !
Tänkte som du, jag kan väl dricka ”lagom” som alla andra….. Ibland gick det, men oftast inte… Kom igång efter två glas, sedan fanns inget stopp! Tappade bort mej, minns inte hur jag kom hem, vilja jag träffat eller vad jag sagt…, HEMSKT!!!! Inte en gång… flera helger i månaden . Tyckte att kunde unna mej…Nu har jag just startat mitt nyktra liv! DET ska jag unna mej!!! Så mycket mer värt. Jag/du/vi är värda att må bra!
Känner ändå att det kommer bli svårt att förklara för andra. Tänker att jag säger att jag har en vit period, då blir det inte så ”dramatiskt” för omgivningen!
För mej funkar det inte att dricka lagom ! Har försökt o trott det så många gånger!

Lycka till 🤗

@TessanTuss Det låter som att det inte gick så bra för dig att dricka lite lagom. Fint att du kommer tillbaka och tar nya tag. Det är bra att ta del av andras erfarenheter, men jag undrar fortfarande; Hur tänkte du när du bröt din 2 år långa nykterhet? Vad var det som gjorde att du valde att försöka dricka igen? Det var de tankarna jag var nyfiken på!!