Hej!
Vad ör det med detta gift Alkoholen som gör att vi alla så gärna vill ha det? Till varje pris vill göra förändringar för att kunna ta det där glasen en sommarkväll en middag på stan eller en familjemiddag hemma kan skriva många tillfällen ialla fall jag vill! Jag klarar många gånger att bara ta de där glasen då det inte går över styr men måste alltid tänka hur mitt sinne är hur känner jag klarar jag ett till eller blir det för mkt så jobbigt så varför kämpat vi på med att kunna dricka lagom? Jag har ofta ångest även när jag vaknar efter bara 2-3 glas vin tror det är för att jag bestämt på måndag tex att inte dricka ngt alls till helgen men ändå dricker dessa glas till middagen lite att jag sviker mitt löfte varje gång jag bestämt mig😔 jag dricker inte vardagar endast fredag och lördag men det räcker för mig att få ångest över! Vill tillägga att ibland går det över styr och jag dricker kanske 1 flaska vin på en fredag och då får jag minnesluckor minns tex inte när jag gick o la mig eller att jag förberedde kaffe till morgondagen det är hemskt!! Men ändå vill jag kunna dricka dessa glas till helgen 😳

Hej,
Även ganska lite alkohol kan ge ångest. Inte bara för att man druckit mer än man bestämt, utan själva alkoholen påverkar psyket. Det där att det känns så viktigt med några glas till helgen är en typ av beroende tänker jag. För mig gick det över efter cirka ett år nykter. Så värt det, mår så mycket bättre. För att det ska funka med sällan-drickande tror jag man måste vara nykter länge nog att alkohol inte längre känns viktigt. Att inse att det finns tusen andra grejer som ger livet guldkant. Annars blir det en ständig kamp att hålla måttligheten. Kämpa på och hitta din väg, det går!

@Tussan73
Håller med Kennie helt. Du skriver först att du får ångest av din alkoholkonsumtion, sen avslutar du med att du "ändå vill kunna dricka dessa glas på helgen". Ser du paradoxen?

Klart du ska gå din egen väg och hitta vad som passar dig bäst! Men som Kennie skriver; först när alkoholen inte har någon dragningskraft kan man försöka sig på att dricka lite lagom. Det är vad jag själv kommit fram till och varit en framgångsrik väg att gå. Sen är vi ju alla olika. Vem vet; du kanske bara kan bestämma dig för att dricka 2 glas på helgen och stanna vid det. Bra att du börjar fundera över det hela! Det är alltid steg 1 oavsett vilket mål man har.

@Denlillamänniskan det var mer en reflektion över hur stark alkoholen är man vet att man få ångest av den men ändå sippar man på den till helgen! Ja jag kanske kan klara det men jag kanske ör jag i fel tråd ville mest ventilera om mina tankar och känslor.

@Tussan73 Hej och välkommen hit! Vad bra att du vill göra en förändring i din relation till alkoholen. Jag känner igen att jag blev så himla besviken på mig själv när jag inte kunde hålla mina löften till mig själv, att dricka en viss mängd eller inte alls. Alkohol är verkligen ett gift som du säger och vinner typ alltid, att man dricker, fast man bestämt sig för något annat. Känner igen det där med ångest som kommer som ett brev på posten när man druckit. Vad har du för tankar, plan? Hur skulle du vilja ha det?

@vår2022 Tack för välkomnandet 🌺 mina tankar är varför vill jag så gärna ha vin/bubbel på fredag lördag kväll? Jo för annars känns det som vilken dag som helst känns lite tråkigt..Sen funderar jag på varför kan inte helgen bara få vara lugn och lite tråkig och faktiskt bara njuta av den utan Alkohol! Helst skulle jag vilja kunna dricka utan att behöva tänka hur många glas till kan jag ta utan att bli för onykter , drick vatten emellan drick sakta smutta bara på vinet nu 🙄 ni hör ju hur man håller på! Jag vet inte vad min plan är än att hänga här inne med er få tips och hjälp lyssna och ta in! En del av mig vill kunna dricka måttligt en del av mig vill kunna avstå helt tänker att lite tid med er härinne kanske hjälper mig att förstå vad som är rätt för mig! Kram🌺

@Tussan73 Ja, känner igen det, att det kändes så grått och tråkigt utan alkohol. Att behöva varva ned eller upp med alkohol. Dels blir det en dåliga vana samt att vi lär in det i hjärnan att vissa känslor eller stämningslägen innebär alkohol. Det är därför det är så svårt att motstå, fast man kanske vill det, för vi har signalerat till hjärnan att få sug efter alkohol. Ju längre i tid och mängd vi dricker, desto mer triggas man och det kan till slut skapa ett beroende. Jag blev beroende och tålde allt mer och drack allt mer, till slut varje dag. Jag har försökt att dricka måttligt och skära ned, men misslyckas för jag är beroende och kan inte bara ta ett glas, vill ha hela flaskan. Ångesten blev värre liksom självkänslan. Så för mig fanns bara ett alternativ, att sluta dricka. Nu har jag varit alkoholfri i ca 2 år och 5 månader. Jag kunde inte föreställa mig att mitt liv skulle kunna bli så bra som det är. Verkligen inte grått och trist, tvärtom har jag fått in färg och glädje. Jag skulle kunna radda upp hur många positiva saker som helst och jag är så tacksam för att ha lämnat alkoholen som tog över mitt liv, min hjärna och kropp.

Så är det för mig😁. Kolla in, läs, skriv och berätta om dina tankar och funderingar i olika trådar, skapa dig en uppfattning om hur du vill göra och vilken väg du vill gå. Fundera på hur du skulle vilja att ditt liv ska se ut, vad det ska innehålla och hur du vill leva ditt liv. En rekommendation är att vara nykter i tre månader för att få en möjlighet att känna hur det känns att vara nykter en längre tid. Få en möjlighet att se hur pass ”fast” du är i alkoholen. Varför det är viktigt för dig. Vad mer som kan ligga bakom att du vill dricka, känslor, tankar. Med en längre nykter tid får du möjlighet att lära känna dig själv mer. När jag tog bort alkoholen fick jag en tillgång till mig själv och vad som fanns där innerst inne.

Lycka till, du kommer säkert att komma på hur du vill göra😁💕

Godmorgon 🌺 sover otroligt oroligt på nätterna vaknar många gånger per dygn! Somnar dock om varje gång men det gnager i mig att jag inte får en ordentlig och god sömn! Alkoholen finns i mina tankar nästan hela tiden jag tänker inte på att jag inte ska hinna dricka den utan kommer jag kunna klara av att säga nej till den! Vill tala om att jag är även sjukt medberoende och känner att jag kanske sviker vänner om jag inte dricker när vi tex är hembjudna till ngr. Ska tillägga att mina vänner är alla väldigt sparsamma med A och de skulle inte bry sig men säkert undra lite varför jag inte tar ngt bubbel eller vin och det kanske är att jag inte är där än att säga som det är! Men jag ska försöka hålla mitt löfte till mig själv ge mig själv den tilliten 💚

@Tussan73 God morgon! Jag hoppas att du inte kände att jag kom med pekpinnar. Jag tycker det är bra att du reflekterar och tänker över temat alkohol. Du ska inte tänka att du är på fel tråd, så tänker iallafall inte jag!

@DenlillamänniskanHej 👋 nej så kände jag inte jag är tacksam för all återkoppling och feedback jag kan få härinne! Jag har reflekterat tidigare på mina alkoholvanor och läst en del böcker som skål ta mig fan, och jag som var så rolig att dricka vin med! Lyssnar just nu på ”Dags att nyktra till ”med Karin Svensson intressant men vet inte än vad jag tycker om den? Känns så enkelt men det kanske det är när man bestämt sig!! Ska försöka vara snäll mot mig själv och mina tankar ❤️

@Tussan73 Det tog lite tid för mig att sova bra. Det tar lite tid för hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen, då sover man bättre. Förmodligen sover du också sämre för du har den där oron kring alkohol och hur de ska bete dig. Ju mer du fokuserar på alkohol desto mer kommer tankarna på alkohol att vara. För mig hjälpte det att flytta fokus till positiva tankar om alkohol, tex hur skönt det är att vakna upp nykter en lördag, dra sig lite i den varma sängen och dricka kaffet som smakar så gott. Tankens makt är stor och tankar påverkar våra känslor. Positiva tankar ger sköna känslor och negativa tankar osköna känslor. Du kan säga till dina vänner att du kör lite vita dagar/veckor för att det blivit lite mycket senaste tiden, att du vill ta ett break. Att du mått lite dåligt av det och vill boosta med lite nykterhet.

Det viktigaste är att du tänker på dig själv och vad du vill. De flesta är så upptagna av sitt eget och bryr sig inte speciellt om hur andra gör. När man väl sagt nej tack en första gång så blir det lättare nästa gång.

Ha det gott!💕

@vår2022 tack för fin återkoppling 💚 kloka ord ska försöka vända mina tankar till positiva saker! Jag älskar att vakna på morgonen och gå dricka kaffe i sängen och efter dina ord längtar jag till lördag morgon nu 🙏🏼 ni är så otroligt kloka och duktiga allihopa härinne vilket härligt gäng att få hänga med💚

Godmorgon vaknat och tagit min första kopp kaffe och på väg till jobbet! Både längtar och inte längtar efter helg🙄 ska börja med alkoholkalendern som finns här på forumet tänkte jag! Sen såg jag att det fanns ngn självhjälpsprogram är det någon härinne som gjort den? Hoppas ni alla får en fin dag🌺🌺

@Tussan73 God morgon! Kaffet smakar extra gott på morgonen som nykter, man känner liksom aromerna bättre. Fokusera bara på det positiva om hur skönt att det ska bli att vara nykter helgen. Den sköna sängen och kaffet. Då kan du köra över de negativa tankarna och oron. Planera in tex fysisk aktivitet, långpromenad eller annan träning på helgen. Jag brukar springa eller gå långpromenader med mina hundar. Det ger måbra hormoner och stärker det fräscha med att vara nykter. Alkoholkalendern är bra för att få koll på sitt intag. Självhjälpsprogrammet är också bra för att göra en plan, få fundera högt och skriva ned sina tankar och känslor om alkohol. Få hjälp med att hitta strategier. Vet inte om det kommit igång igen, vet att det legat nere ett tag för fix. Om det ligger nere börja med en egen plan. Då har mana något att hålla sig till.

Ha en fin dag!🌺

Godmorgon 🌺 helgen närmar sig och jag känner att det kommer gå bra🙏🏼 inget speciellt planerat så det blir att gå ut i skogen på promenad har ju hund så jag måste ut o gå och det är bra🙏🏼 annars känner jag mig lite sorgsen skamsen lite orolig för att jag inte kan kontrollera mitt drickande varje gång. Utan att det blir för mkt ibland med minnesluckor mm… 😔

Godmorgon🌺 det är Fredag och ännu en helg framför sig! Denna helg kommer gå bra då vi har en fullt planerad helg med olika saker vi måste göra som kommer innebära att vara pigg och fräsch inte halvbakfull!! Har lyssnat färdigt på ”Dags att nyktra till” någon som läst /lyssnat på den? Skulle vara kul att höra era reflektioner om den? Jag kände vad lätt det gick för henne ör det kanske det när man helt bestämt sig kanske? Kan man tillfriskna utan 12 stegsprogrammet ? Hoppas ni alla får en fin fredag 🌺🙏🏼

@Tussan73 God morgon! Vad bra att du planerat upp helgen med aktiviteter utan alkohol. Jag har inte läst boken men svarar på frågan om man kan tillfriskna utan 12 stegsprogrammet. Jag har snart varit nykter i 2,5 år och har gjort det helt på egen hand, så det går. Det har gått relativt lätt för mig också även om jag de senaste åren drack varje dag. Jag tror att det ligger mycket bakom att helt ha bestämt sig och att det finns en starkt vilja till att bli nykter. Att den viljan är en stark drivkraft till att vilja göra en förändring som är långsiktigt hållbar över tid. Att värdet av att vara nykter är så mycket större än att dricka alkohol. Då ger det också motivation till nykterhetsprocessen.

Har du läst Annie Grace bok, Tänka klart? I den skriver hon om spontan nykterhet, att man inte har en inre konflikt mellan behovet av att sluta dricka och rädslan för att missa något när man inte dricker. Ofta har man en inre konflikt, det mentala medvetna som säger att man bör sluta dricka och det mer omedvetna som säger att man går miste om något, det uppstår då en konflikt i tänkandet, känslorna kring alkohol. Hon säger att om man får ihop sitt, fullständigt ändra sitt mentala medvetna och omedvetna perspektiv på alkohol, så skönjer man sanningen om sitt drickande. Då krävs ingen större viljekraft och det blir en fröjd att inte dricka. Spontan nykterhet.

Så kruxet är att få ihop detta, den inre konflikten, behovet av att sluta och rädslan för att missa något. För vissa går det lättare, för andra tar det längre tid. Vissa behöver mer stöd och det är bra att ta all hjälp och stöd som finns, tex AA. Sen tar själva nykterhetsprocessen tid och man ska ge det den tid som behövs, det är en förändring som sker på många livsplan. Men det är en häftig process om man nyfiket följer med och undersöker den😁.

Ha en fin fredag!💕

@Tussan73 Jag har också slutat bara med hjälp av AH och några böcker. Fast har insett att AH inte är så bara. Här pågår ständig diskussion om stort och smått och inte bara en timme i veckan.
Alkoholprogrammet gav mig en viss struktur som också är bra.
Gissar att vad man behöver är så oändligt olika och inget är rätt eller fel.
Men jag tycker AH funkar för mig. Är dock öppen för att prata om känslor och liknande, har man svårt för det kanske terapi eller tolvstegsprogram är en bra hjälp.

Godmorgon 🌺sitter med en kopp kaffe☕️ och reflekterar över helgen som gått bra vi har haft fullt upp med diverse saker.
Idag bär det i väg till en annan stad för att träffa släkt och vänner🌺 jag vet att veckan som kommer är lugnt för jag har som sagt inget sug på veckodagarna undra varför det ska vara så svårt på helgen🙈 varför suget är starkare då! Men nästa helg ska jag oxå fixa trots att den inte har några planer alls🙈🙄 den blir en utmaning för mig det vet jag oj då kommer jag förhandla med mig själv men mitt nyktra jag ska vinna 👊🏻👏🏻🙏🏼 kram ha en fin söndag 🌺

@Tussan73 Mycket handlar också om vanor, upp till 80% handlar om vanor. En vana att inte dricka på vardagar, kunna hålla dig från det för att kunna dricka på helgen.

En vana är ett mönster som består av tre delar: trigger, rutin och belöning. Det är triggern som startar rutinen. Det kan vara en plats, en situation, en person, en tidpunkt tex att det är helg. Rutinen är beteendet som du till en början är medveten om, men som så småningom automatiseras. Till sist kommer belöningen, det är den som stärker beteendet. Det innebär att man vill göra mer av detta, dricka varje helg.

Så det handlar om att ersätta denna helgvana med en annan vana, belöningen som stärker detta beteende. Hjärnan är så programmerad till detta beteende och det har blivit automatiserat beteende. Därför kan det kännas så svårt att bryta det beteendet. Så det kan vara bra att skapa en ny rutin på helgen som inte innebär att man behöver åka bort eller boka upp helgen för att det ska bli en ny vana. Tror jag läste någonstans att efter 66 dagar så har en ny vana satt sig och blivit en rutin. När man gått igenom några helger som nykter så går det lättare.

För mig hjälpte det också att ha ett positivt tänkande till att ändra mina vanor, skulle suget blir stort kan det hjälpa med en promenad, andningsövningar eller annat. Sug går alltid över till slut. Bra jobbat denna vecka! Fortsätt så!💪💕