Jag har under hela min uppväxt haft en sämre relation med min pappa på grund av hans alkoholvanor. Han startade för ungefär ett år sedan med medicinering för att minska sitt sug efter alkohol, nu efter ungefär ett år har han fått ett återfall. Jag vet att många varnade mig om att detta skulle kunna ske och att det är vanligt vid missbruk. Under det här året när han har varit nykter har vår relation verkligen blivit bättre och jag upplever nu att hans beteende tär mer på mig då jag tidigare tog avstånd från honom. Jag vet inte nu vad jag ska göra. Jag vill att han ska få hjälp men han verkar inte vilja. Jag vet inte vad jag ska göra. Hur ska jag ta det med honom? Det verkar även nu som om han är i risk av att bli av med sitt jobb och jag föreställer mig ett katastrof scenario där alkoholmissbruket endast blir värre av att han förlorar arbetet samt att hans särbo kommer lämna honom. Vad ska jag göra?

Hej arre33!

Välkommen hit, vad fint att du hittat till Alkoholhjälpen och forumet. Här finns mycket hjälpsamt som jag hoppas att du kommer att kunna ha glädje av.

Du skriver på ett målande sätt hur du påverkas av relationen till din pappa och hans drickande. Det låter som om du fick uppleva något som du längtat efter när din pappa fick hjälp och hanterade alkoholen annorlunda. Håller du med? Att det känns tungt och kanske till och med tyngre nu än innan är inget konstigt tänker jag. Du fick något som var positivt och blev sen av med det.

Att som anhörig stå bredvid någon som dricker är utmanande, oavsett hur mycket du själv vill att situationen ska vara på ett annat sätt så är det i slutändan den som dricker som själv behöver hitta tillräckligt med motivation för att vilja förändra. Vad tänker du om det?

Det finns heller inget enkelt svar på hur du som anhörig ska göra, ingen strategi fungerar för alla. Du behöver utforska vad som blir bäst för dig och det kan bara du veta. Andras tillvägagångssätt kan så klart vara en jättebra inspiration men det finns inget rätt eller fel. Om du vill kan du även gärna gå in under anhörigstöd här på sidan för att läsa mer. Och fortsätt gärna att vara aktiv här!

Önskar fin helg,
Miriam Alkoholhjälpen