Jag har idag sagt till min särbo att jag inte ska dricka mer. Tidigare har jag bara sagt att jag ska dricka mindre. Men imorse vaknade jag med en stor insikt om att jag inte vill behöva vakna så här igen. Blåa armar och sår i ansiktet efter att ha ramlat och världens ångest för att jobba igen imorgon och se ut så här. Minns inte alls så mycket av gårdagen. Skäms över att inte ha kontroll. Skäms att människor jag känner sett mig i dåligt skick. Vill behålla den här känslan och fylla en burk med för att plocka fram vid tillfälle och mota monstret med.
Jag har länge druckit för mycket. Många dagar i veckan. Men illa på helgerna. Riktigt illa. Minnesluckor. Raseriutbrott. Hjärndimma. Längtar mest till min vinfylla. Tycker inte något är kul. Orkar inget. Sover oroligt. Jobbar aldrig fokuserat. Är ljudkänslig. Är ständigt missnöjd med att inte klara av att låta bli att dricka.
Men idag tänkte jag - jag måste nog låta bli med alkohol helt. Det kan inte vara min mening med livet. Men jag skulle verkligen vilja ha den här känslan konserverad för jag vet att jag ofta bara tänker ta ett glas och så blir det till jag somnar.

Jag vill vara någon jag själv kan tycka om. Det kan jag inte om jag dricker.

Men måste bara ta en dag i taget nu...

@Rina välkommen! Här är du bland vänner som förstår dig! Läs andras trådar och skriv själv så ofta du behöver! Det är en stor hjälp! För mig var det avgörande i början att läsa och skriva här, och det gör jag fortfarande. En dag i taget och grattis till första steget! Kram 💛

@Blidenjagvillvara77 Tack! Det känns som om jag faktiskt bestämt mig. Känns annorlunda. Men det var en jobbig natt med dålig sömn och jag startade sömntimern på ljudboken många ggr.
Så det kan nog bli en kommande kväll som blir lite svår. Det är tungt att andas men jag ska göra mig iordning för jobbet och komma iväg och ta det en dag i sänder - en timme i sänder.
Kram 🤗

@Rina helt rätt att ta en liten bit i sänder. För mig var det också så, jag fick bara nog och kände att nu får det bli ett slut på denna vindimma och all skit den för med sig. Det är över 70 dagar sedan och har inte druckit en droppe sedan dess. Det tar några dagar innan man börjar känna (och se) de många fördelarna med att sluta. Sömnen kommer bli bättre än den varit men det tar lite tid för kroppen att ställa om sig. Så håll ut och kämpa på, det vänder och jag håller tummen för dig! Kram 💛

@Blidenjagvillvara77 Det är märkligt men jag har nu sovit så himla illa två nätter. Eller snarare haft svårt att somna. Det känns inte lockande ändå att dricka. Men jag kanske får svårt till kvällen. En fredag utan vin var år sen jag upplevde...

@Rina jag vet precis hur det känns, detdär med snuttefilten! Och förstår precis att det kan bli tufft idag/ikväll. Försök tänka på VARFÖR du beslöt att sluta dricka, allt det eländiga det betydde. Detdär med sömnen är säkert just precis så att kroppen och knoppen ställer om. Försök att dricka mycket vatten och äta nåt gott. Det kan hjälpa mot sug. Om man inte är hungrig och törstig kan suget minska. En dag i taget eller en timme i taget! Tänk inte för mycket framåt utan tänk att ”idag ska jag vara nykter”. Det kommer att gå bra!

@Rina jag förstår dig så väl! Vad gör folk som inte dricker vin på helgerna liksom? Men jag lovar, kan jag så kan du! I andras ögon har jag alltid varit den där som älskar vin. Inte för intet som vänner skickar roliga ”vin-klipp” till mig 🫣 bilden andra har av mig försöker leta sig in genom mitt skal, men jag kämpar på. Jag ÄR inte som andra VILL att jag ska bara! Det är bland det svåraste, vem är jag utan vinet? Och vem är jag MED andra utan vinet? Det kämpar jag mkt med just nu. I grunden tror jag det handlar om nåt så enkelt att tycka om sig själv som man är. Men det är svårt! Vad jag däremot vet är att jag INTE vill vara eller du ut som den där ”vinkärringen”. Trött, plufsig, svullen, deppig, irriterad, tom. Med ångest och minnesluckor. Nej tack. Det är min antabus just nu. Som andra skrev, du behöver påminna dig om ditt varför och spela filmen vad som händer efter första glaset. Kämpa på! Kram!

@Detblirbättre Det blev en ok fredag kväll ändå. Satt alldeles bredvid en flaska vin men rörde den inte. Tittade på nån serie och åt mörk mörk choklad. Och fuskade med läsk. 🤟 Jag har försökt undvika socker länge men unnade mig läsk ändå igår. Det kändes så mycket bättre än alkohol. Jag tänkte några ggr tanken på att strunta i allt och dricka ändå. Fast suget var ändå inte såå hemskt.
Tack för pepp. Och förståelse! Känns fint att våga öppna sig.
Jag undrar verkligen vem jag är utan vin. Och jag undrar var mitt förhållande hamnar om jag inte dricker. Det kommer vara svårt ikväll när särbon kommer hit och kommer att dricka vin. Jag ska verkligen försöka påminna mig om hur illa allt blir för min del med alkohol. 🤗

@Detblirbättre Jag sov som en stock inatt. Så trött och slut. Och vaknade kl halv åtta. Nykter men trött. Låg kvar och drog mig. Så skönt att slippa ha en enda lång minneslucka till fredagskväll. För det har varit så - minns knappt senaste året alls. Minnesluckorna har blivit större och större...
Men idag kan bli tuffare. Min särbo dricker gärna. Alldeles för gärna. Vi har bråkat på fyllan så mycket och det har eskalerat. Det har alltid varit jag som drar igång allt. Jag som totalt spårar ur. Sen skäms jag över hur illa jag är och dricker mer för att glömma och slippa ta itu med det. Har på detta vis förnekat hur illa och hemsk jag är för jag har inte minne - tacksamt helt enkelt att kunna skyla över med alkohol och bete sig värre - skyla änmer och så har min negativa spiral spunnit.
Jag har varit så elak. Fysiskt aggressiv. Verbalt fruktansvärt attackerande. Rivits. Bitits. Försökt att bli misshandlad. Försökt få igång allt möjligt kaos. Och jag minns bara dessa tillfällen svagt i glimtar. Men det är så illa jag är med A. Det är så jag inte vill vara. Det är inte jag. Det måste jag se till att komma ihåg. Även ikväll. Även när A lockar med sitt töcken där jag inte behöver ta ansvar för allt dumt.

@Rina oj vad skönt att du sov! Man kan ju bli enormt trött när man är nykter. Och då är det nog bara att vara så snäll mot sej själv som det bara går. Många vittnar ju om att man blir så pigg och energisk när man blir nykter och det kommer ju. Men först kan man bara vara jättetrött.
Hoppas du kan stå emot vinet idag också! Ta inte illa upp men du kanske inte har funderat på att söka hjälp i vården? Det kan ju vara jättebra med proffs på missbruk när man behöver hjälp? Sköt om dej nu🩷

@Detblirbättre Så, jag klarade en nykter helg. Fredagen ensam och lördagen med en särbo som drack för mycket.
Jag valde att se chansen att i den vackra vårkvällen åka ut med bil och titta på omgivningarna och se solnedgången från en utsiktspunkt bla. Det var vackert och väl hemma tvingade jag oss att krypa till kojs redan halv 12 för då hade jag använt en hel del energi för att motstå frestelsen att dricka.

Jag har tänkt på att söka hjälp. Men skäms så otroligt mycket att jag inte vet om jag kan erkänna inför någon hur illa det är eller varit.
Och jag vet inte om det blir lättare eller svårare framöver med just den biten!?

Tack för att du peppar. Det har gått över förväntan att hålla mig från vinglaset. Fem dygn är säkert längre än jag lyckats på mer än ett år eller mer. Och det känns fortfarande annorlunda än andra ggr. 👊

@Blidenjagvillvara77 ja, vad gör folk som inte dricker? Hur firar de helg liksom? Det där avslappnande första glaset vin, vad ersätter det?
Men jag vill inte vara sån jag varit under mina sista fyllor. Det måste väga tyngre än all längtan att döva mig. Men faktum är att hur jag betett mig också lockar mig att döva mig för skammen är enormt tung. Och ångesten knakar och vrider inuti. Men jag ska bli annorlunda. Jag är inte mina fyllor! Jag ska fylla livet med något annat. Men jag vet inte riktigt vad. Och jag är så trött just nu. Så himla trött.
Tack för att jag får skriva av mig. Kram

@Rina så klokt sagt, man är inte sina fyllor! Vi ska istället utforska vilka vi är utan! Jag tror vi kommer tycka bättre om oss själva som nyktra. Vi måste vara snälla med oss själva. Göra sånt som får oss att tycka om oss själva, och vara ok med det. Fyllorna ger oss bara motsatsen och vi slår ner och klankar på oss själva. Nej, livet är för kort för att gå omkring med ångest, malande Samvete och ett bannande på sig själv!
Det där med tröttheten känner jag också igen. Vill minnas att jag var väldigt trött två första veckorna. Vad jag gjorde då, och mitt tips till dig är: tillåt dig att vara trött! Vila och var snäll med dig själv! Tacka nej till sånt du inte vill eller orkar. Vila! Det blir bättre och energin kommer åter 🙏💛

@Rina fantastiskt att det blev en nykter helg! Detdär med skammen; känner SÅ väl igen känslan. Tror dock att du kanske snarare kommer att känna en stor lättnad om du ber om hjälp, som en sten som lyfts från axlarna. När man kapitulerar minskar också skammen tycker jag, som ett troll som går upp i rök när det kommer ut i ljuset.
Försök tänka; vad är det värsta som kan hända? Jämfört med det bästa som kan hända. Det bästa som ju kan hända och som HÄNDER är att man får sitt liv tillbaka. Var snäll mot dej själv och vila och försök sova så mycket som möjligt. Kram!

@Blidenjagvillvara77
Igår slog en liten ledsenhet till i mig. Så där som en ledsam insikt. Kan jag aldrig mer uppleva ett skönt rus? Kan jag aldrig hantera detta? Hur gjorde jag förr?
Jag vill inte vara stel och fel och nykter. Och just nu känns det långt borta att gå på någon tillställning nykter.
Jag tror jag blev nedstämd för jag är så trött. Satt framför tv:n och maratontittade serie igår. Inte alls så jag vill använda min tid. Men just nu orkade jag väl inte bättre.
Jag är lite rädd också att erkänna hur illa det är för nån utomstående. Men när jag tänker på det så kanske bara det är för att jag tror att jag nångång kommer att trilla dit i en rejäl fylla och att få skämmas ännu mer. att andras vetskap ställer krav på mig. Som jag är rädd att inte hålla för...
Tack för snälla ord
Kram

@Detblirbättre
Var säker en ens hjälp?
Jag kommer inte att söka genom företagshälsovården... Vår hr-chef är oprofessionell och jag skulle aldrig vilja att hon visste för hon skulle kunna råka berätta för någon.
Jag lyssnar på hälsoböcker.
Försöker intala mig att det är jag som äger mina reaktioner. Att jag kan välja att inte låta saker göra mig så ont. Men det är svårt ändå emellanåt.
Jag har så svårt att somna. Märkligt. Det bara surrar i huvudet när jag lägger mig ned. Som getingar. 6 dygnet utan alkohol nu. Kanske bara behöver låta tiden gå. En dag i taget.
Kram

@Rina ja det är svårt att blanda in chefer man inte litar på. Och en dag i taget är det enda som funkar. Kan du försöka göra nånslags avslappningsövningar när du ska sova? Jag brukar göra som så att jag medvetet slappnar av i hela kroppen, börjandes med tårna och sen vandra uppåt längs med kroppen. Och försöka bara fokusera på det och inget annat. Det kan hjälpa tycker jag.
Sköt om dig, du är så tuff som kämpar, kram!

@Detblirbättre
Jag brukar djupandas och tänka på att inte tänka - att bara vänta in vilan. Och faktiskt så brukar det funka ofta. Om jag lyckas lägg mig stilla och bara vila i stunden. Går inte det lyssnar jag på ljudbok. Ställer sömntimern på 20min. Ofta efter tjugo känner jag att jag inte orkar knäppa igång igen och då somnar jag ofta inom en kvart efter.
Idag skiner solen emellanåt. Jag lyssnar på fåglarna och ska gräva i landet. Vara lite mer jordnära för varje dag. Och våga stanna i tystnaden.
Tack för dina ord!
Vilket ställe detta är ❤️