Min pappa är alkoholist och har varit det i minst 10 år. Nuförtiden påverkar det mig inte mycket då vi inte bor tillsammans och ses ganska sällan, alltid på mitt initiativ. Han har aldrig varit aggressiv, elak eller läskig, och han har minimerat hur mycket hans drickande går ut över mig. Vi pratar ALDRIG om det här, känns extremt tabubelagt, och vi är faktiskt inte så nära nuförtiden. Jag trodde att han mådde bättre men har fått reda på att det snarare är värre, och känner att jag måste våga prata med honom. Vilken hjälp kan man få som alkoholist? Han är anti 12 stegsprogrammet och jag vet ingen annan hjälp som man kan få. Vad är första steget jag kan ta? Finns det nån i liknande situation som vill berätta?

Det är svårt det där. Hur vet du att han mår dåligt eller har blivit sämre ? I vilket sammanhang har ni pratat om 12 stegs programmet?
Att inte prata alls är väl det som är sämst, så jättebra att du tänker lyfta det på något sätt. Problemet kan vara att din pappa förnekar problemet och ju mer du försöker desto större blir förnekelsen.
Du kommer säkert få massa tips här men det som brukar vara ledorden är , gör det med kärlek och döm inte .
Säg hur du ser på det ur ditt perspektiv och att du vill stötta om han vill ha stöttning .
Du kan också ge tips på litteratur och poddar , ex missbrukspodden . Ge honom lite verktyg till att börja fundera på hur han vill leva.
Om han känner sig ensam kan du erbjuda mera kontakt om han är nykter och vill satsa på livet och framtiden.
Kram