Jag är ganska nybliven sambo med en man som är fantastisk på alla sätt. Vi har köpt ett hus tillsammans .Han har ett bra jobb och både han och jag har barn sedan tidigare. Jag har med tiden förstått att han har ett alkoholmissbruk som han själv inte vill kännas vid. Han förnekar oftast att han har druckit när jag konfronterar honom. Det har känts omöjligt att ”komma åt” honom när han fullkomligt blånekar. Han säger att att gör allt för oss och vi har bestämt tillsammans att vi ska avstå alkohol helt jag gör det för att det ska bli lättare för honom. Nyligen var han på en resa med sina kompisar och jag hörde när jag pratade med honom i telefon att han drack under hela resan. Han förnekade och vi hamnade i samma situation som många gånger tidigare.. Jag anklagade och han kände sig oskyldigt anklagad.. Jag kontaktade då i hemlighet en av hans vänner som var med på resan för att få min känsla bekräftad. Han bekräftade att jag hade rätt och jag fick också veta att vännerna har försökt att få honom att att sluta dricka. Han berättade också att detta är ett problem som har pågått i många år och att dom inte längre orkade. Han sa att om det är någon som kan lyckas få honom att sluta så är det jag. Jag vill verkligen ge detta en riktig chans. Jag älskar honom och jag känner också med hans barn som egentligen har en fantastisk pappa. Nu till min fråga.. Är det helt omöjligt? När jag läser kommentarerna i forumet så känns det som att det inte finns en chans. Finns det någon som har klarat detta? Hur kan jag få honom att sluta förneka och erkänna för sig själv att han behöver hjälp?

Men du.. är du nybliven sambo och har barn hemma med en aktiv alkoholist med allt det innebär så bör du direkt backa till särbo! Om barnen bor hemma.

Du kan inte ”klara” det du frågar honom, det är inget någon kan.
Vi kan inte bestämma över andra bara oss själv.

@röd Det är bevisligen inte omöjligt för den som är i ett alkoholmissbruk att leva nyktert. Flera här inne gör det och jag har själv en svärson som är nykter alkoholist sedan flera år. Det som däremot verkar helt omöjligt är att få NÅGON ANNAN att sluta dricka.
När hans vänner säger att det bara är du som kan få honom att sluta, så har de helt fel. Bara han själv kan få det att hända. Egentligen tror jag att han vet att hans drickande är ett beroende och ett missbruk, men det är alltför skrämmande för honom att tänka sig att leva nyktert. Alkoholen är en stark drog. Det du kan göra tror jag är att lyssna inåt. Hur mår du? Lever du ett bra liv? Känner du harmoni? Så länge du kan svara bra och ja på dessa frågor kan du stanna i relationen, vänta och hoppas att han ska komma till insikt, söka hjälp och göra ett allvarligt försök att komma ur sitt missbruk och då kan ju du bli ett fint stöd. Skulle frågorna få svar av helt annan sort, du kanske inte mår så bra som du borde, då har du många svåra men nödvändiga beslut framför dig.
Det är fruktansvärt att lämna någon som man vet kommer att drunkna, men alternativet är att följa med ner i djupet. Jag hoppas att allt kommer att gå en annan och bättre väg för er.
Det hoppas jag verkligen. För omöjligt är det ju inte, men möjligheten ligger i din sambos egna händer, inte i dina.
Det här är inget du kan få att hända, det är i slutändan väldigt viktigt att du inser det, annars kommer din börda att bli farligt tung. Ta hand om dig 🧡