... så känns det - först var det bara några få (ett glas här och där), nu är de (glasen men också flaskorna) överallt och jag vet inte vart jag ska börja (för att bli av med dem)!

Jag var inne och nosade på den här sidan för ganska exakt ett år sedan - men hade inte modet, motivationen eller styrkan att skriva här då. Det är läskigt, men jag ska verkligen försök ta mig an forumet för att ge mig själv en chans till bättre mående.

@MärtaMaria fångade mig med sitt inlägg då vi är i samma ålder har liknande familjesituation - stor igenkänning i inlägget och gjorde att jag faktiskt skrev. @Se klart hejade på och tipsade mig om att starta en egen tråd.

Mitt beroende har pågått länge, flera år och jag blir mörkrädd när jag tänker på det ... Det är säkert massa olika anledningar som gör att jag sitter här nu på sista veckan av semestern och känner den här tunga skuld och skammen! Men framför allt vill jag inte vara den jag blir/är när jag planerar mitt liv runt vinet!

Underbar känsla att skriva "0" i kalendern idag för gårdagen, dag "2" idag - det s k a gå!

Jag ska skriva mer eftersom, men just nu ska jag planera min dag - utan vin! Tacksam jag vågade ta mig inte bara in på forumet utan faktiskt börjat använda det och skriva själv!

@Kirskål Välkommen hit! Här finns mycket samlad klokskap och empati ❤️ Vi har alla varit där du är nu. Sluta dricka är steg 1. Sen följer steg 2, 3, 4, 5. Mycket bra saker kommer i spåren av nykterheten, så det är svinbra att skriva av sig efterhand. Fler hjärnor tänker bättre än en.

Kram 🐘 (som varit nykter i 1633 dagar enligt appen Nomo)

PS. Det är inte bråttom med någonting. Just nu ska du fokusera på det viktigaste. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Allt annat kan vänta. Det tog tre månader innan jag berättade för den första personen, min äldsta vuxna dotter. Hon tittade på mig, log brett och sa: ”Bra, jag tycker bättre om dig när du är nykter.”

@Kirskål Hej och välkommen hit! Vilken bra metafor med kirskål. Så var det verkligen, svår att utrota och sprider sig som en löpeld. Jag tyckte också att det var läskigt att börja skriva här för över 2,9 år sedan, men det har/är varit ett otroligt bra stöd och det är en trevligt stämning på forumet. Hänger ju fortfarande kvar😁. Ta en dag i taget och låt nykterhetsprocessen ta den tid det tar. Det är en spännande resa på alla livsplan om man nyfiket närmar sig och undersöker den. Det ena livsplanet påverkar de andra och det blir en skillnad och ett så mycket bättre liv som nykter. Håll dig fast vid forumet och använd din tråd som en egen dagbok eller som egenterapi.

Ha en fin nykter dag!🌞❤️

@Andrahalvlek tack för välkomnandet!
Och jag ska skynda långsamt, som du skriver - fokus på att inte ta det där första glaset eller glömma varför jag inte ska göra det!
Wow, 1633 dagar i nykert tillstånd - respekt! Grymt bra! Ska kolla in den där appen!

@vår2022 tack för ditt välkomnande!
Minns hur det var när jag upptäckte kriskålen i vår trädgård och att jag tänkte, det blir nog inte så mycket ... Däremot minns jag inte när det började spåra ur med alkoholen! Men har varit slav under vinflaskan många år nu. Bortkastade år känns det som, MEN ska fokusera på positiva tankar - kan inte göra något åt det förgångna - SKA se framåt! Svårt í bland men just idag är en ok dag, det funkar. Sysselsätter mig - idag ska jag inte dricka! Och ja, det känns väldigt bra att tagit tag i forumet och sagt hej här!

@Kirskål Hej 👋🏼 Vilken sjukt bra liknelse med kirskål 🖤 Jag kikar in och slår ett slag för kalendern - ett av mina bästa verktyg. Jag hoppas innerligt att du på vilket sätt du än finner lämpligt ska nå ditt mål.
🩵

Hejsan @Kirskål! Kände för att titta in på din sida och tycker det är bra att du har börjat att skriva lite på detta eminenta forum som du nu gör. För att läsa här och skriva av sig lite ibland när man känner för det, det är då en bra terapiform mot tankar på drickande av onyttig alkohol och även ofta rätt lärande och tankeväckande på många andra sätt har jag märkt. Man kan ibland allmänt få höra ord som – Ta hand om dig och liknande, och ett av de bästa sätten att ta hand om sig är väl då att låta bli att åtminstone dricka det skadliga nervgiftet alkohol till att börja med.

Ha det gott kompis!

@Flarran tack för support!
Japp, behöver bli bättre på att vara självsnäll! Egentligen inte klokt att jag frivilligt drar i mig glas efter glas av denna förrädiska dryck. Man ångrar inte en alkoholfri dag skrev du i din tråd - sant och nykter sanning! Glad åt min alkoholfria dag numero 2.

@Carisie tack för pep! Ja, jag gillar att få bocka av, stryka saker - så kalendern hoppas jag att jag kommer hålla i. Just idag är jag väldigt motiverad och har läst runt lite här på forumet, men jag vet det kommer dagar som kommer vara asjobbiga - så det gäller att ha strategier för hur jag tar mig igenom dem u t a n att snubbla och ta till vinet. Det blir delmål att fundera över och skriva i veckan!

Dag 3, och jag sysselsätter mig. Oftast går förmiddagarna bra - det är på eftermiddagen som jag börjar längta, känna sug, planera det där första glaset vin.
Många tankar som bubblar i mitt huvud, och jag ska skriva om dem efterhand tänker jag. Just idag funderar jag på v a r f ö r de flesta av oss inte ställer frågor om vi känner, misstänker att ett beroende finns?
För några år sedan blev jag akut sjuk med utmattningssyndrom - jobbade på tok för mycket, "valde" jobb istället för familj/fritid/kalas osv, sov nästan ingenting - tänkte; nu när jag ändå inte kan sova kan jag ju lika gärna jobba bort de där sakerna som jag inte hunnit med. När de var gjorda poppade andra mindre akuta sakerna upp och det var hela tiden saker jag behövde hantera - tyckte jag. Min hjärna gav mig hela tiden nya saker att arbeta med. Mitt blodtryck var alldeles för högt, åt skräpmat och oregelbundet, tog inte hand om mig på något sätt. Plus mitt beroende som ett måste och ankare runt halsen.
Jag har haft problem med måttlighet av alkohol i många år - säkert 10-15 år, vågar knappt räkna efter - och minns helt ärligt inte riktigt när det började ... Så tänker det var inte just det som knuffade mig över kanten men bidrog säkert en hel del.
MEN det jag tänker på är att det bara var första läkaren som frågade hur jag har det med mina alkoholvanor!? En ung oerfaren läkare men som såååg mig. Naturligtvis svarade jag inte sanningsenligt då, den första gången - svamlade något om lite vin till helgen eller så. Tyvärr fick jag inte behålla den läkaren och kommande läkare har aldrig frågat ... Tänker att jag kanske skulle svarat ärligare om jag fått frågan fler gånger . eller fått behålla den första läkaren ... Eller inte, ska inte spekulera i det - inget jag kan göra något åt, men funderar ändå på varför vi inte pratar mer om problemet som så många har - och jag är en av dem! Som inte heller pratar om det ...
Idag ska jag inte dricka det där första glaset!

@Kirskål Hej igen 👋🏼 Antar att du använder kalendern. För mig var det lättare att hålla nollan i början genom att sätta den på morgonen - skriva att jag satt den - och sedan hålla det. Att vara den som lovar vad jag håller - mig själv. Så om du är noll 5 eller 12 glas/dag e g e n t l i g e n för vem är det viktigt? Jo för dig. För i slutet av dagen finns det bara en enda person du behöver stå ut med i resten av livet - och det ör du. Du fixar det här 🩵

@Kirskål Att jag inte svarade sanningsenlig handlade för bla min del om att jag inte ville sluta dricka mitt vin. Jag trodde ju att mitt vin gjorde mitt liv roligare och lättare, min guldkant. Den ville jag inte släppa. Jag visste ju också att jag drack bra mycket över måttligt och det var skamfyllt att inte kunna hantera vin och dricka med måtta. Sen alkoholromantiken om hur mysigt, trevligt och romantiskt det är med att umgås genom alkoholdrycker. Det blev oftast allt annat än romantiskt när berusningen slog till samt ångesten och bakfyllan dagen efter😂. På något sätt tror jag att man själv måste ha kommit fram till att alkoholen förstör ens liv och att man vill göra en förändring, för att man ska sluta dricka. Det är bara en själv som kan göra sin förändring i sitt liv. Jag tror ändå att läkare återkommande ska fråga om alkoholvanor för det kan också sätta igång tankar om hur man har det med sitt drickande och det kan vara en påverkande faktor till en förändring. De som svarar sanningsenlig är nog de som inte har ett alkoholberoende.

Fortsätt som du gör, för du gör det bra!💪❤️

Hej kålkompis :) ville bara hoppa in här och önska dig en fin dag. Har läst din tråd och känner så mycket igen mig. Tack för att du delar med dig – för mig är det så viktigt att inte känna mig helt ensam i min kamp.

Vi kan och vi har börjat resan mot ett så mycket bättre liv. Det förtjänar vi att ge oss själva 👊

Så bra att du startat en egen tråd @Kirskål.
Jag tycker också läkare ska våga vara jobbiga oftare, det kan hjälpa några mer än inga. För mig hjälpte det mig att min läkare var jobbig. Han tyckte jag skulle vara nykter i tre månader för att se om mina prover berodde på alkohol eller någon annan sjukdomsbild. Jag sa att jag självklart kan vara nykter i tre månader för det berodde inte på alkoholen, ljög jag. Under mina tre månader hängde jag på forumet varenda lediga stund och det hann gå ca två månader innan jag förlängde till 6 månader för jag insåg att jag behöver jobba enormt mycket med mig själv och det behöver jag göra som nykter. Efter 9 månader ville jag inte längre dricka utan kände en enorm tacksamhet över att jag slapp. Nu passerar jag två år som nykter om en vecka. Det har varit många olika processer i min personliga utveckling. Jag fick tillbaka min självkänsla mer och mer de första månaderna och bara det och att slippa den fruktansvärda ångesten var motivation nog att fortsätta. Alla som gick före mig på den nyktra resan här på forumet lovade att det kommer bli bättre och jag litade blint på dom och hoppet om att få bli hel. Det dyker fortfarande upp nya saker jag vill jobba på med mig själv titt som tätt och jag älskar när jag kommer på att jag blivit bättre på något. Som att säga nej utan att få dåligt samvete till exempel. Våga stå upp för mig själv på jobbet m.m.
Kram

@Kirskål Jag hejar på dig! 💪🏻 Tre dagar nu, du klarar det här. 🥰 Gå en promenad eller lyssna på en ljudbok (jag har själv börjat lyssna på ”Skål tamejfan”, mycket igenkänning) när eftermiddagen och suget kommer. Jag har även börjat fylla i självhjälpsprogrammet här på sidan och det tror jag på! Att rannsaka sig själv och få ner viktiga anledningar för just DIG att inte dricka, vad som händer om du börja dricka igen osv. Mycket nyttigt för mig iaf att skriva, sätta ord på det här skamfyllda beteendet som skadar så många fler än bara mig. Och påminna mig om vem jag vill vara och att jag långt ifrån är den mamman/frun/systern/vännen när jag dricker.
Sedan tror jag även på att fylla i kalendern redan på morgonen/förmiddagen med 0, då har jag liksom bestämt det för idag redan att idag ska jag INTE dricka, för det står ju klart och tydligt i kalendern och det vill jag ju inte sabba eller behöva gå in och ändra. 😜😉
Kram och ha en fin nykter kväll. 🌸☀️

@Pion1 Japp, ny dag och känns gott möta den tillsammans med dig och alla er här på forumet som VET vad det handlar om, som inte dömer, som peppar och stöttar!
Möter en morgon och dag som är planerad, solen skiner och jag har semester - detta utan bakfylla och ångest för gårdagen - underbart!
Nollat gårdagen och idag blir en bra dag - jag ska inte dricka första glaset vin idag!

@Carisie Japp, kalendern har jag börjat använda! Jag är extremt duktig på att hålla överenskommelser - förutom mot mig själv ... Så för mig känns det bättre att ha intentionen och målet att "inte dricka idag" och det är en så goooo känsla att få bekräfta ett lyckat drag på morgonen tillsammans med en ej-bakfull-känsla.
Jaaa, jag s k a fixa det här. Aldrig känt mig så motiverad till ett alkoholfritt liv som just nu! Känner mig nästa lite småförälskad ... och det vet vi ju går över, så jag planerar och bygger strategier för de dagar när den ebbat ut och det blir svårt med sug, motivation eller andra gropar och svårigheter på vägen.
Idag ska jag inte dricka.

@vår2022 Tack för orden "fortsätt som du gör, för du gör det bra" - känns fint läsa!
Sant som du skriver - när jag tänker på det så var jag absolut inte redo släppa alkoholen vid insjuknandet, när allt annat rämnat. Håller med om den viktiga aspekten att "du måste vilja själv", ingen annan kan göra jobbet - men stöttningen för att få jobbet gjort behövs! Så glad jag hittat den här sidan!
Jag tänker också att läkarkåren bör vara lite tuffare och obekväma i möten med sina patienter i vissa fall, om det inte går fram första gången/gångerna så tänker jag att de ändå sår ett frö av tvivel om man hela tiden blir påmind om det av andra.
Idag ska jag inte dricka.